Grauers, 75, ser inte slutet – men stora skor att fylla

Grauers, 75, ser inte slutet – men stora skor att fylla

Grauers, 75, ser inte slutet – men stora skor att fylla

Grauers, 75, ser inte slutet – men stora skor att fylla

► I tio år har Mats Grauers styrt Frölunda med fast hand, facit imponerar:
► Ekonomiskt: från konkurshot till 45 miljoner på banken.
► Sportsligt: fyra CHL-titlar och två SM-guld.
► 75-åringen är långt ifrån färdig, men när den dagen kommer – det är stora skor för efterföljaren att fylla.
► – Någonstans är våra kyrkogårdar fyllda av oersättliga människor, säger Grauers skämtsamt.

Mats Grauers ställer upp för omval, han ser inga hinder för mer än ett år till som ordförande, men tar ett år i taget. Foto: FRÖLUNDA

MEDAN STADEN GÖTEBORG firar 400-årsjubileum så har Mats Grauers nyss avslutat sin tionde säsong som ordförande för Frölunda.

I höstas fyllde han 75. Det blir en 76-årsdag som hockeyboss också, kanske även en 77-års-.

Så här säger han själv:

– I dialogen med valberedningen så tar vi ett år i sänder. Jag har sagt att jag är tillgänglig på kommande årsstämma, längre än så sträcker vi oss inte. Sedan .. möjligt att det blir ytterligare ett år. Eller också blir det inte det. I dag känner jag inga begränsningar, men man ska nog vara observant på det där. Ambitionen är ju att jobba för föreningens bästa,  men … det finns ju en bortre gräns för alla människor. Jag tycker bara jag måste vara extra observant på det så man inte blir en belastning.

ANNONS

Ett år till med Grauers. Minst. Sedan … kanske ett till. Min gissning är att många supportar gläds, för lovorden brukar hagla i samband med texter om den förre Sävehofordföranden (2000–2011).

** Det måste kännas bra att vara så uppskattad?
– Klart att … alla människor tycker om att få bekräftelse för det man gör, att man är uppskattad. Det gäller mig också. Men någonstans, både i Sävehof och här, så är glädjen som jag känner om föreningarna fungerar väl. Jag är en idrottsälskare, kan jag bidra till att en förening fungerar väl, då tycker jag det är väldigt roligt. I min värld försöker jag alltid fundera över om det är bra för föreningen det vi beslutar i styrelsen. Och det är ett teamwork, jag måste poängtera det, det är inte en person som driver Frölunda.

Många har bidragit till Frölundas lyft det senaste decenniet, Grauers givetvis långt ifrån ensam. Men trots allt är han högste hönset, ordföranden, den som haft det yttersta ansvaret för besluten, den som med ex-politikerns vana fört sig väl i media, sagt de rätta sakerna, skapat en positiv bild av klubben.

En vacker dag ska han ersättas. Behöver kanske inte bli som när Bingolotto förgäves jagade en ny Leif ”Loket” Olsson, men alldeles lätt är nog inte uppgiften.

Nå, det dröjer minst ett år. Kanske två. Och själv skämtar Grauers gärna bort det hela; på frågan ”Kan det bli tufft att ersätta dig?” svarar han:

– Nej, det vill jag inte tro. Någonstans är våra kyrkogårdar fyllda av oersättliga människor. Så jag ser det inte så. Den dagen valberedningen presenterar nästa ordförande då är det säkert välgrundat och kommer innebära att Frölunda fortsätter starkt framåt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Trots allt blir det viktigt att hitta en person som trivs i rampljuset, som kan hantera det?
– Vi är ju en organisation som är väldigt intressant för oerhört många. Jag hoppas att jag symboliserar våra värderingar och att man kan läsa dem i mitt sätt när jag företräder Frölunda. Klart att det är en jätteviktig del, och att man är så transparent som möjligt, för jag tror organisationen vinner på det över tid.

** Har du samma driv, samma energi i dag som när du tillträdde?
– Det går säkert upp och ner utan att man vet om det. Just nu har jag fruktansvärt med energi för att ta oss an det kommande året. Jag som andra bär ju på en revanschlusta när vi inte når de mål som vi sätter upp i föreningen.

2011 kom Mats Grauers till hockeyvärlden från handbollens Sävehof, efter bara några månader som chef för en av Sveriges största hockeyklubbar satt han i en situation där Frölunda behövde räddas av ett goteventskt nödlån på 20 miljoner.

Mats Grauers och övertecknad under en Facebook live-sändning för några år sedan. Foto: MATHIAS PELKONEN

Det snackades om att Frölunda var på väg att gå under, pengar fanns, men de var bundna i Scandinaviumaktier. Grauers minnesbild är tydlig:

– Frölunda var konkurshotat. Vi hade inte medel för att driva föreningen, i mina ögon är det är ett konkurshot. Vi fick låna pengar för att överleva. Det tog tid innan vi kunde bygga upp en trygg ekonomi, inte så många år sedan som vi hopppade över nollan.

I dag är situationen en helt annan. Till och med ett pandemiskt år gjorde Frölunda en vinst på 700 000 kronor, tillgångarna uppgår till 45 miljoner, det finns resurser att satsa sportsligt utan att äventyra något.

En fantastisk resa värd applåder – men som också kräver vaksamhet:

– Det handlar hela tiden om vilka beslut man ska fatta för att framtiden ska se ljus ut. Det krävs att hela organisationen står bakom, ordet ”tillsammans” är viktigare än man tror. Jag kan ibland känna en egen oro: ”Bara vi inte hamnar i en situation där vi blir nöjda”, för är man nöjd, då tror jag inte man presterar och förbereder sig för framtiden på rätt sätt. När allt är bra, då är risken att man blir lite nöjd. Det måste man verkligen vara observant på.

** Tio år med Frölunda – bästa beslutet?
– Man skulle kunna peka på enskilda beslut, men det är nog summan av besluten.  Beslutet att sanera och bygga upp en god ekonomi har ju varit avgörande, att vi lyckades med det. Det krävdes mycket av oss alla, återigen tillsammans. Sedan byggde vi ett nytt sätt att hantera sporten, med nya medarbetare med hög kompetens som har gjort att vi tycker att sporten successivt har utvecklats. Man gjorde mycket bra tidigare också, dubbla SM-guld på tiotalet, men det har varit en väldigt viktig del att jobba med vår kärnverksamhet som är sporten. Det tredje är väl, om jag ska välja tre beslut, att vi tillsammans i organisationen har jobbat fram väldigt bra värderingar som gör allt för att leva efter. Sedan lyckas man inte alltid, men det är oerhört väsentligt för en organisation som Frölunda att ha starka värderingar.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Det där går det lätt mode i, värderingar hit och värdegrund dit. Kan du konkretisera?
– Hos oss är det ödmjukhet, vara ansvarsfull, arbeta hårt, vilja utvecklas – och att göra varandra bättre.  Det gäller alla som är engagerade i Frölunda. Tappar man en del presterar man inte lika bra. Jag vet att det  är mode i värderingar, men vi har haft det väldigt länge och jobbar väldigt mycket med våra värderingar, så … jag känner att vi är trygga i dem.

** Intressant att du inte lyfte fram Roger Rönnberg som bästa beslutet, det hade annars varit rätt lätt att peka på en individ, men du vill gärna peka på kollektivet?
– Ja. Det är inte en klubbdirektör, inte en huvudcoach, inte en ordförande som för Frölunda framåt.

** Sämsta beslutet, då – något du minns?
– Det finns under resans gång säkert ett stort antal med facit i hand, men jag känner inte att det finns något som kraftigt sårat vår ambition att ha en bra förening. Sedan finns det säkert delbeslut som vi sedan fått justera. En sak som … kanske inte gör ont i mig men som jag inte tycker om, är att vi under pandemitiden inte lyckades kommunicera med våra uppdragsgivare, medlemmarna, fullt ut så bra som man kanske skulle önska. Så som det blir när man ses. Då får man ta intryck av det och försöka förbättra. Det tror jag går. Vi får ta ett omtag nu när vi kan ses igen. Sedan har vi ju ett supporterråd, men de har ju haft samma problem, de har inte kunnat träffas på 16 månader heller. Självklart hoppas vi få igång det, jag tror mycket på att vara transparent mot alla.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Det går inte att hålla den bortvalda indianen och det kommande nya klubbmärket från en sådan här intervju.

Någon gång i höst, en bit före årskiftet, hoppas Frölunda presentera framtidens klubbmärke, logotyp, kalla’t vad ni vill.

Ett av flera förslag (Daniel Ekelunds) såg ni här på sajten i helgen, det finns förstås ett otal uppe på bordet, och förr eller senare faller valet på ett.

Några supportrar kommer vara nöjda, andra inte.

Det är så det är, bara för oss vid sidan om att vänta och se.

Men beslutet att fimpa indianen, det som rörde upp så enormt starka känslor, hur var det att fatta, så här med lite distans?

Grauers säger:

– Det var ett svårt beslut, vi upplevde oss inte riktigt berörda av debatten, varken i Sverige eller i Frölunda. Vi har ju alltid känt att det fanns en glädje och att vi har hedrat vår symbol på bästa sätt, vi har ju aldrig sett det man ser i andra delar av världen, framför allt Nordamerika. Av det skälet var det ett svårt beslut, för vår symbol, indianhuvudet, har varit så oerhört omtyckt. Men någonstans så … man måste bli av med någon fråga, till slut får man fatta de här svåra besluten.

***

Frölunda håller sitt årsmöte 23:e augusti, det vore en megaskräll om Mats Grauers inte valdes om som ordförande.

Med lite tur blir det ett riktigt möte, alltså med medlemmar på plats, annars hålls det digitalt.

***

Det nya klubbmärket ska gälla från säsongen 2022/2023.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► I tio år har Mats Grauers styrt Frölunda med fast hand, facit imponerar:
► Ekonomiskt: från konkurshot till 45 miljoner på banken.
► Sportsligt: fyra CHL-titlar och två SM-guld.
► 75-åringen är långt ifrån färdig, men när den dagen kommer – det är stora skor för efterföljaren att fylla.
► – Någonstans är våra kyrkogårdar fyllda av oersättliga människor, säger Grauers skämtsamt.

Mats Grauers ställer upp för omval, han ser inga hinder för mer än ett år till som ordförande, men tar ett år i taget. Foto: FRÖLUNDA

MEDAN STADEN GÖTEBORG firar 400-årsjubileum så har Mats Grauers nyss avslutat sin tionde säsong som ordförande för Frölunda.

I höstas fyllde han 75. Det blir en 76-årsdag som hockeyboss också, kanske även en 77-års-.

Så här säger han själv:

– I dialogen med valberedningen så tar vi ett år i sänder. Jag har sagt att jag är tillgänglig på kommande årsstämma, längre än så sträcker vi oss inte. Sedan .. möjligt att det blir ytterligare ett år. Eller också blir det inte det. I dag känner jag inga begränsningar, men man ska nog vara observant på det där. Ambitionen är ju att jobba för föreningens bästa,  men … det finns ju en bortre gräns för alla människor. Jag tycker bara jag måste vara extra observant på det så man inte blir en belastning.

ANNONS

Ett år till med Grauers. Minst. Sedan … kanske ett till. Min gissning är att många supportar gläds, för lovorden brukar hagla i samband med texter om den förre Sävehofordföranden (2000–2011).

** Det måste kännas bra att vara så uppskattad?
– Klart att … alla människor tycker om att få bekräftelse för det man gör, att man är uppskattad. Det gäller mig också. Men någonstans, både i Sävehof och här, så är glädjen som jag känner om föreningarna fungerar väl. Jag är en idrottsälskare, kan jag bidra till att en förening fungerar väl, då tycker jag det är väldigt roligt. I min värld försöker jag alltid fundera över om det är bra för föreningen det vi beslutar i styrelsen. Och det är ett teamwork, jag måste poängtera det, det är inte en person som driver Frölunda.

Många har bidragit till Frölundas lyft det senaste decenniet, Grauers givetvis långt ifrån ensam. Men trots allt är han högste hönset, ordföranden, den som haft det yttersta ansvaret för besluten, den som med ex-politikerns vana fört sig väl i media, sagt de rätta sakerna, skapat en positiv bild av klubben.

En vacker dag ska han ersättas. Behöver kanske inte bli som när Bingolotto förgäves jagade en ny Leif ”Loket” Olsson, men alldeles lätt är nog inte uppgiften.

Nå, det dröjer minst ett år. Kanske två. Och själv skämtar Grauers gärna bort det hela; på frågan ”Kan det bli tufft att ersätta dig?” svarar han:

– Nej, det vill jag inte tro. Någonstans är våra kyrkogårdar fyllda av oersättliga människor. Så jag ser det inte så. Den dagen valberedningen presenterar nästa ordförande då är det säkert välgrundat och kommer innebära att Frölunda fortsätter starkt framåt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Trots allt blir det viktigt att hitta en person som trivs i rampljuset, som kan hantera det?
– Vi är ju en organisation som är väldigt intressant för oerhört många. Jag hoppas att jag symboliserar våra värderingar och att man kan läsa dem i mitt sätt när jag företräder Frölunda. Klart att det är en jätteviktig del, och att man är så transparent som möjligt, för jag tror organisationen vinner på det över tid.

** Har du samma driv, samma energi i dag som när du tillträdde?
– Det går säkert upp och ner utan att man vet om det. Just nu har jag fruktansvärt med energi för att ta oss an det kommande året. Jag som andra bär ju på en revanschlusta när vi inte når de mål som vi sätter upp i föreningen.

2011 kom Mats Grauers till hockeyvärlden från handbollens Sävehof, efter bara några månader som chef för en av Sveriges största hockeyklubbar satt han i en situation där Frölunda behövde räddas av ett goteventskt nödlån på 20 miljoner.

Mats Grauers och övertecknad under en Facebook live-sändning för några år sedan. Foto: MATHIAS PELKONEN

Det snackades om att Frölunda var på väg att gå under, pengar fanns, men de var bundna i Scandinaviumaktier. Grauers minnesbild är tydlig:

– Frölunda var konkurshotat. Vi hade inte medel för att driva föreningen, i mina ögon är det är ett konkurshot. Vi fick låna pengar för att överleva. Det tog tid innan vi kunde bygga upp en trygg ekonomi, inte så många år sedan som vi hopppade över nollan.

I dag är situationen en helt annan. Till och med ett pandemiskt år gjorde Frölunda en vinst på 700 000 kronor, tillgångarna uppgår till 45 miljoner, det finns resurser att satsa sportsligt utan att äventyra något.

En fantastisk resa värd applåder – men som också kräver vaksamhet:

– Det handlar hela tiden om vilka beslut man ska fatta för att framtiden ska se ljus ut. Det krävs att hela organisationen står bakom, ordet ”tillsammans” är viktigare än man tror. Jag kan ibland känna en egen oro: ”Bara vi inte hamnar i en situation där vi blir nöjda”, för är man nöjd, då tror jag inte man presterar och förbereder sig för framtiden på rätt sätt. När allt är bra, då är risken att man blir lite nöjd. Det måste man verkligen vara observant på.

** Tio år med Frölunda – bästa beslutet?
– Man skulle kunna peka på enskilda beslut, men det är nog summan av besluten.  Beslutet att sanera och bygga upp en god ekonomi har ju varit avgörande, att vi lyckades med det. Det krävdes mycket av oss alla, återigen tillsammans. Sedan byggde vi ett nytt sätt att hantera sporten, med nya medarbetare med hög kompetens som har gjort att vi tycker att sporten successivt har utvecklats. Man gjorde mycket bra tidigare också, dubbla SM-guld på tiotalet, men det har varit en väldigt viktig del att jobba med vår kärnverksamhet som är sporten. Det tredje är väl, om jag ska välja tre beslut, att vi tillsammans i organisationen har jobbat fram väldigt bra värderingar som gör allt för att leva efter. Sedan lyckas man inte alltid, men det är oerhört väsentligt för en organisation som Frölunda att ha starka värderingar.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Det där går det lätt mode i, värderingar hit och värdegrund dit. Kan du konkretisera?
– Hos oss är det ödmjukhet, vara ansvarsfull, arbeta hårt, vilja utvecklas – och att göra varandra bättre.  Det gäller alla som är engagerade i Frölunda. Tappar man en del presterar man inte lika bra. Jag vet att det  är mode i värderingar, men vi har haft det väldigt länge och jobbar väldigt mycket med våra värderingar, så … jag känner att vi är trygga i dem.

** Intressant att du inte lyfte fram Roger Rönnberg som bästa beslutet, det hade annars varit rätt lätt att peka på en individ, men du vill gärna peka på kollektivet?
– Ja. Det är inte en klubbdirektör, inte en huvudcoach, inte en ordförande som för Frölunda framåt.

** Sämsta beslutet, då – något du minns?
– Det finns under resans gång säkert ett stort antal med facit i hand, men jag känner inte att det finns något som kraftigt sårat vår ambition att ha en bra förening. Sedan finns det säkert delbeslut som vi sedan fått justera. En sak som … kanske inte gör ont i mig men som jag inte tycker om, är att vi under pandemitiden inte lyckades kommunicera med våra uppdragsgivare, medlemmarna, fullt ut så bra som man kanske skulle önska. Så som det blir när man ses. Då får man ta intryck av det och försöka förbättra. Det tror jag går. Vi får ta ett omtag nu när vi kan ses igen. Sedan har vi ju ett supporterråd, men de har ju haft samma problem, de har inte kunnat träffas på 16 månader heller. Självklart hoppas vi få igång det, jag tror mycket på att vara transparent mot alla.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Det går inte att hålla den bortvalda indianen och det kommande nya klubbmärket från en sådan här intervju.

Någon gång i höst, en bit före årskiftet, hoppas Frölunda presentera framtidens klubbmärke, logotyp, kalla’t vad ni vill.

Ett av flera förslag (Daniel Ekelunds) såg ni här på sajten i helgen, det finns förstås ett otal uppe på bordet, och förr eller senare faller valet på ett.

Några supportrar kommer vara nöjda, andra inte.

Det är så det är, bara för oss vid sidan om att vänta och se.

Men beslutet att fimpa indianen, det som rörde upp så enormt starka känslor, hur var det att fatta, så här med lite distans?

Grauers säger:

– Det var ett svårt beslut, vi upplevde oss inte riktigt berörda av debatten, varken i Sverige eller i Frölunda. Vi har ju alltid känt att det fanns en glädje och att vi har hedrat vår symbol på bästa sätt, vi har ju aldrig sett det man ser i andra delar av världen, framför allt Nordamerika. Av det skälet var det ett svårt beslut, för vår symbol, indianhuvudet, har varit så oerhört omtyckt. Men någonstans så … man måste bli av med någon fråga, till slut får man fatta de här svåra besluten.

***

Frölunda håller sitt årsmöte 23:e augusti, det vore en megaskräll om Mats Grauers inte valdes om som ordförande.

Med lite tur blir det ett riktigt möte, alltså med medlemmar på plats, annars hålls det digitalt.

***

Det nya klubbmärket ska gälla från säsongen 2022/2023.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► I tio år har Mats Grauers styrt Frölunda med fast hand, facit imponerar:
► Ekonomiskt: från konkurshot till 45 miljoner på banken.
► Sportsligt: fyra CHL-titlar och två SM-guld.
► 75-åringen är långt ifrån färdig, men när den dagen kommer – det är stora skor för efterföljaren att fylla.
► – Någonstans är våra kyrkogårdar fyllda av oersättliga människor, säger Grauers skämtsamt.

Mats Grauers ställer upp för omval, han ser inga hinder för mer än ett år till som ordförande, men tar ett år i taget. Foto: FRÖLUNDA

MEDAN STADEN GÖTEBORG firar 400-årsjubileum så har Mats Grauers nyss avslutat sin tionde säsong som ordförande för Frölunda.

I höstas fyllde han 75. Det blir en 76-årsdag som hockeyboss också, kanske även en 77-års-.

Så här säger han själv:

– I dialogen med valberedningen så tar vi ett år i sänder. Jag har sagt att jag är tillgänglig på kommande årsstämma, längre än så sträcker vi oss inte. Sedan .. möjligt att det blir ytterligare ett år. Eller också blir det inte det. I dag känner jag inga begränsningar, men man ska nog vara observant på det där. Ambitionen är ju att jobba för föreningens bästa,  men … det finns ju en bortre gräns för alla människor. Jag tycker bara jag måste vara extra observant på det så man inte blir en belastning.

ANNONS

Ett år till med Grauers. Minst. Sedan … kanske ett till. Min gissning är att många supportar gläds, för lovorden brukar hagla i samband med texter om den förre Sävehofordföranden (2000–2011).

** Det måste kännas bra att vara så uppskattad?
– Klart att … alla människor tycker om att få bekräftelse för det man gör, att man är uppskattad. Det gäller mig också. Men någonstans, både i Sävehof och här, så är glädjen som jag känner om föreningarna fungerar väl. Jag är en idrottsälskare, kan jag bidra till att en förening fungerar väl, då tycker jag det är väldigt roligt. I min värld försöker jag alltid fundera över om det är bra för föreningen det vi beslutar i styrelsen. Och det är ett teamwork, jag måste poängtera det, det är inte en person som driver Frölunda.

Många har bidragit till Frölundas lyft det senaste decenniet, Grauers givetvis långt ifrån ensam. Men trots allt är han högste hönset, ordföranden, den som haft det yttersta ansvaret för besluten, den som med ex-politikerns vana fört sig väl i media, sagt de rätta sakerna, skapat en positiv bild av klubben.

En vacker dag ska han ersättas. Behöver kanske inte bli som när Bingolotto förgäves jagade en ny Leif ”Loket” Olsson, men alldeles lätt är nog inte uppgiften.

Nå, det dröjer minst ett år. Kanske två. Och själv skämtar Grauers gärna bort det hela; på frågan ”Kan det bli tufft att ersätta dig?” svarar han:

– Nej, det vill jag inte tro. Någonstans är våra kyrkogårdar fyllda av oersättliga människor. Så jag ser det inte så. Den dagen valberedningen presenterar nästa ordförande då är det säkert välgrundat och kommer innebära att Frölunda fortsätter starkt framåt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Trots allt blir det viktigt att hitta en person som trivs i rampljuset, som kan hantera det?
– Vi är ju en organisation som är väldigt intressant för oerhört många. Jag hoppas att jag symboliserar våra värderingar och att man kan läsa dem i mitt sätt när jag företräder Frölunda. Klart att det är en jätteviktig del, och att man är så transparent som möjligt, för jag tror organisationen vinner på det över tid.

** Har du samma driv, samma energi i dag som när du tillträdde?
– Det går säkert upp och ner utan att man vet om det. Just nu har jag fruktansvärt med energi för att ta oss an det kommande året. Jag som andra bär ju på en revanschlusta när vi inte når de mål som vi sätter upp i föreningen.

2011 kom Mats Grauers till hockeyvärlden från handbollens Sävehof, efter bara några månader som chef för en av Sveriges största hockeyklubbar satt han i en situation där Frölunda behövde räddas av ett goteventskt nödlån på 20 miljoner.

Mats Grauers och övertecknad under en Facebook live-sändning för några år sedan. Foto: MATHIAS PELKONEN

Det snackades om att Frölunda var på väg att gå under, pengar fanns, men de var bundna i Scandinaviumaktier. Grauers minnesbild är tydlig:

– Frölunda var konkurshotat. Vi hade inte medel för att driva föreningen, i mina ögon är det är ett konkurshot. Vi fick låna pengar för att överleva. Det tog tid innan vi kunde bygga upp en trygg ekonomi, inte så många år sedan som vi hopppade över nollan.

I dag är situationen en helt annan. Till och med ett pandemiskt år gjorde Frölunda en vinst på 700 000 kronor, tillgångarna uppgår till 45 miljoner, det finns resurser att satsa sportsligt utan att äventyra något.

En fantastisk resa värd applåder – men som också kräver vaksamhet:

– Det handlar hela tiden om vilka beslut man ska fatta för att framtiden ska se ljus ut. Det krävs att hela organisationen står bakom, ordet ”tillsammans” är viktigare än man tror. Jag kan ibland känna en egen oro: ”Bara vi inte hamnar i en situation där vi blir nöjda”, för är man nöjd, då tror jag inte man presterar och förbereder sig för framtiden på rätt sätt. När allt är bra, då är risken att man blir lite nöjd. Det måste man verkligen vara observant på.

** Tio år med Frölunda – bästa beslutet?
– Man skulle kunna peka på enskilda beslut, men det är nog summan av besluten.  Beslutet att sanera och bygga upp en god ekonomi har ju varit avgörande, att vi lyckades med det. Det krävdes mycket av oss alla, återigen tillsammans. Sedan byggde vi ett nytt sätt att hantera sporten, med nya medarbetare med hög kompetens som har gjort att vi tycker att sporten successivt har utvecklats. Man gjorde mycket bra tidigare också, dubbla SM-guld på tiotalet, men det har varit en väldigt viktig del att jobba med vår kärnverksamhet som är sporten. Det tredje är väl, om jag ska välja tre beslut, att vi tillsammans i organisationen har jobbat fram väldigt bra värderingar som gör allt för att leva efter. Sedan lyckas man inte alltid, men det är oerhört väsentligt för en organisation som Frölunda att ha starka värderingar.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Det där går det lätt mode i, värderingar hit och värdegrund dit. Kan du konkretisera?
– Hos oss är det ödmjukhet, vara ansvarsfull, arbeta hårt, vilja utvecklas – och att göra varandra bättre.  Det gäller alla som är engagerade i Frölunda. Tappar man en del presterar man inte lika bra. Jag vet att det  är mode i värderingar, men vi har haft det väldigt länge och jobbar väldigt mycket med våra värderingar, så … jag känner att vi är trygga i dem.

** Intressant att du inte lyfte fram Roger Rönnberg som bästa beslutet, det hade annars varit rätt lätt att peka på en individ, men du vill gärna peka på kollektivet?
– Ja. Det är inte en klubbdirektör, inte en huvudcoach, inte en ordförande som för Frölunda framåt.

** Sämsta beslutet, då – något du minns?
– Det finns under resans gång säkert ett stort antal med facit i hand, men jag känner inte att det finns något som kraftigt sårat vår ambition att ha en bra förening. Sedan finns det säkert delbeslut som vi sedan fått justera. En sak som … kanske inte gör ont i mig men som jag inte tycker om, är att vi under pandemitiden inte lyckades kommunicera med våra uppdragsgivare, medlemmarna, fullt ut så bra som man kanske skulle önska. Så som det blir när man ses. Då får man ta intryck av det och försöka förbättra. Det tror jag går. Vi får ta ett omtag nu när vi kan ses igen. Sedan har vi ju ett supporterråd, men de har ju haft samma problem, de har inte kunnat träffas på 16 månader heller. Självklart hoppas vi få igång det, jag tror mycket på att vara transparent mot alla.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Det går inte att hålla den bortvalda indianen och det kommande nya klubbmärket från en sådan här intervju.

Någon gång i höst, en bit före årskiftet, hoppas Frölunda presentera framtidens klubbmärke, logotyp, kalla’t vad ni vill.

Ett av flera förslag (Daniel Ekelunds) såg ni här på sajten i helgen, det finns förstås ett otal uppe på bordet, och förr eller senare faller valet på ett.

Några supportrar kommer vara nöjda, andra inte.

Det är så det är, bara för oss vid sidan om att vänta och se.

Men beslutet att fimpa indianen, det som rörde upp så enormt starka känslor, hur var det att fatta, så här med lite distans?

Grauers säger:

– Det var ett svårt beslut, vi upplevde oss inte riktigt berörda av debatten, varken i Sverige eller i Frölunda. Vi har ju alltid känt att det fanns en glädje och att vi har hedrat vår symbol på bästa sätt, vi har ju aldrig sett det man ser i andra delar av världen, framför allt Nordamerika. Av det skälet var det ett svårt beslut, för vår symbol, indianhuvudet, har varit så oerhört omtyckt. Men någonstans så … man måste bli av med någon fråga, till slut får man fatta de här svåra besluten.

***

Frölunda håller sitt årsmöte 23:e augusti, det vore en megaskräll om Mats Grauers inte valdes om som ordförande.

Med lite tur blir det ett riktigt möte, alltså med medlemmar på plats, annars hålls det digitalt.

***

Det nya klubbmärket ska gälla från säsongen 2022/2023.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► I tio år har Mats Grauers styrt Frölunda med fast hand, facit imponerar:
► Ekonomiskt: från konkurshot till 45 miljoner på banken.
► Sportsligt: fyra CHL-titlar och två SM-guld.
► 75-åringen är långt ifrån färdig, men när den dagen kommer – det är stora skor för efterföljaren att fylla.
► – Någonstans är våra kyrkogårdar fyllda av oersättliga människor, säger Grauers skämtsamt.

Mats Grauers ställer upp för omval, han ser inga hinder för mer än ett år till som ordförande, men tar ett år i taget. Foto: FRÖLUNDA

MEDAN STADEN GÖTEBORG firar 400-årsjubileum så har Mats Grauers nyss avslutat sin tionde säsong som ordförande för Frölunda.

I höstas fyllde han 75. Det blir en 76-årsdag som hockeyboss också, kanske även en 77-års-.

Så här säger han själv:

– I dialogen med valberedningen så tar vi ett år i sänder. Jag har sagt att jag är tillgänglig på kommande årsstämma, längre än så sträcker vi oss inte. Sedan .. möjligt att det blir ytterligare ett år. Eller också blir det inte det. I dag känner jag inga begränsningar, men man ska nog vara observant på det där. Ambitionen är ju att jobba för föreningens bästa,  men … det finns ju en bortre gräns för alla människor. Jag tycker bara jag måste vara extra observant på det så man inte blir en belastning.

ANNONS

Ett år till med Grauers. Minst. Sedan … kanske ett till. Min gissning är att många supportar gläds, för lovorden brukar hagla i samband med texter om den förre Sävehofordföranden (2000–2011).

** Det måste kännas bra att vara så uppskattad?
– Klart att … alla människor tycker om att få bekräftelse för det man gör, att man är uppskattad. Det gäller mig också. Men någonstans, både i Sävehof och här, så är glädjen som jag känner om föreningarna fungerar väl. Jag är en idrottsälskare, kan jag bidra till att en förening fungerar väl, då tycker jag det är väldigt roligt. I min värld försöker jag alltid fundera över om det är bra för föreningen det vi beslutar i styrelsen. Och det är ett teamwork, jag måste poängtera det, det är inte en person som driver Frölunda.

Många har bidragit till Frölundas lyft det senaste decenniet, Grauers givetvis långt ifrån ensam. Men trots allt är han högste hönset, ordföranden, den som haft det yttersta ansvaret för besluten, den som med ex-politikerns vana fört sig väl i media, sagt de rätta sakerna, skapat en positiv bild av klubben.

En vacker dag ska han ersättas. Behöver kanske inte bli som när Bingolotto förgäves jagade en ny Leif ”Loket” Olsson, men alldeles lätt är nog inte uppgiften.

Nå, det dröjer minst ett år. Kanske två. Och själv skämtar Grauers gärna bort det hela; på frågan ”Kan det bli tufft att ersätta dig?” svarar han:

– Nej, det vill jag inte tro. Någonstans är våra kyrkogårdar fyllda av oersättliga människor. Så jag ser det inte så. Den dagen valberedningen presenterar nästa ordförande då är det säkert välgrundat och kommer innebära att Frölunda fortsätter starkt framåt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Trots allt blir det viktigt att hitta en person som trivs i rampljuset, som kan hantera det?
– Vi är ju en organisation som är väldigt intressant för oerhört många. Jag hoppas att jag symboliserar våra värderingar och att man kan läsa dem i mitt sätt när jag företräder Frölunda. Klart att det är en jätteviktig del, och att man är så transparent som möjligt, för jag tror organisationen vinner på det över tid.

** Har du samma driv, samma energi i dag som när du tillträdde?
– Det går säkert upp och ner utan att man vet om det. Just nu har jag fruktansvärt med energi för att ta oss an det kommande året. Jag som andra bär ju på en revanschlusta när vi inte når de mål som vi sätter upp i föreningen.

2011 kom Mats Grauers till hockeyvärlden från handbollens Sävehof, efter bara några månader som chef för en av Sveriges största hockeyklubbar satt han i en situation där Frölunda behövde räddas av ett goteventskt nödlån på 20 miljoner.

Mats Grauers och övertecknad under en Facebook live-sändning för några år sedan. Foto: MATHIAS PELKONEN

Det snackades om att Frölunda var på väg att gå under, pengar fanns, men de var bundna i Scandinaviumaktier. Grauers minnesbild är tydlig:

– Frölunda var konkurshotat. Vi hade inte medel för att driva föreningen, i mina ögon är det är ett konkurshot. Vi fick låna pengar för att överleva. Det tog tid innan vi kunde bygga upp en trygg ekonomi, inte så många år sedan som vi hopppade över nollan.

I dag är situationen en helt annan. Till och med ett pandemiskt år gjorde Frölunda en vinst på 700 000 kronor, tillgångarna uppgår till 45 miljoner, det finns resurser att satsa sportsligt utan att äventyra något.

En fantastisk resa värd applåder – men som också kräver vaksamhet:

– Det handlar hela tiden om vilka beslut man ska fatta för att framtiden ska se ljus ut. Det krävs att hela organisationen står bakom, ordet ”tillsammans” är viktigare än man tror. Jag kan ibland känna en egen oro: ”Bara vi inte hamnar i en situation där vi blir nöjda”, för är man nöjd, då tror jag inte man presterar och förbereder sig för framtiden på rätt sätt. När allt är bra, då är risken att man blir lite nöjd. Det måste man verkligen vara observant på.

** Tio år med Frölunda – bästa beslutet?
– Man skulle kunna peka på enskilda beslut, men det är nog summan av besluten.  Beslutet att sanera och bygga upp en god ekonomi har ju varit avgörande, att vi lyckades med det. Det krävdes mycket av oss alla, återigen tillsammans. Sedan byggde vi ett nytt sätt att hantera sporten, med nya medarbetare med hög kompetens som har gjort att vi tycker att sporten successivt har utvecklats. Man gjorde mycket bra tidigare också, dubbla SM-guld på tiotalet, men det har varit en väldigt viktig del att jobba med vår kärnverksamhet som är sporten. Det tredje är väl, om jag ska välja tre beslut, att vi tillsammans i organisationen har jobbat fram väldigt bra värderingar som gör allt för att leva efter. Sedan lyckas man inte alltid, men det är oerhört väsentligt för en organisation som Frölunda att ha starka värderingar.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Det där går det lätt mode i, värderingar hit och värdegrund dit. Kan du konkretisera?
– Hos oss är det ödmjukhet, vara ansvarsfull, arbeta hårt, vilja utvecklas – och att göra varandra bättre.  Det gäller alla som är engagerade i Frölunda. Tappar man en del presterar man inte lika bra. Jag vet att det  är mode i värderingar, men vi har haft det väldigt länge och jobbar väldigt mycket med våra värderingar, så … jag känner att vi är trygga i dem.

** Intressant att du inte lyfte fram Roger Rönnberg som bästa beslutet, det hade annars varit rätt lätt att peka på en individ, men du vill gärna peka på kollektivet?
– Ja. Det är inte en klubbdirektör, inte en huvudcoach, inte en ordförande som för Frölunda framåt.

** Sämsta beslutet, då – något du minns?
– Det finns under resans gång säkert ett stort antal med facit i hand, men jag känner inte att det finns något som kraftigt sårat vår ambition att ha en bra förening. Sedan finns det säkert delbeslut som vi sedan fått justera. En sak som … kanske inte gör ont i mig men som jag inte tycker om, är att vi under pandemitiden inte lyckades kommunicera med våra uppdragsgivare, medlemmarna, fullt ut så bra som man kanske skulle önska. Så som det blir när man ses. Då får man ta intryck av det och försöka förbättra. Det tror jag går. Vi får ta ett omtag nu när vi kan ses igen. Sedan har vi ju ett supporterråd, men de har ju haft samma problem, de har inte kunnat träffas på 16 månader heller. Självklart hoppas vi få igång det, jag tror mycket på att vara transparent mot alla.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Det går inte att hålla den bortvalda indianen och det kommande nya klubbmärket från en sådan här intervju.

Någon gång i höst, en bit före årskiftet, hoppas Frölunda presentera framtidens klubbmärke, logotyp, kalla’t vad ni vill.

Ett av flera förslag (Daniel Ekelunds) såg ni här på sajten i helgen, det finns förstås ett otal uppe på bordet, och förr eller senare faller valet på ett.

Några supportrar kommer vara nöjda, andra inte.

Det är så det är, bara för oss vid sidan om att vänta och se.

Men beslutet att fimpa indianen, det som rörde upp så enormt starka känslor, hur var det att fatta, så här med lite distans?

Grauers säger:

– Det var ett svårt beslut, vi upplevde oss inte riktigt berörda av debatten, varken i Sverige eller i Frölunda. Vi har ju alltid känt att det fanns en glädje och att vi har hedrat vår symbol på bästa sätt, vi har ju aldrig sett det man ser i andra delar av världen, framför allt Nordamerika. Av det skälet var det ett svårt beslut, för vår symbol, indianhuvudet, har varit så oerhört omtyckt. Men någonstans så … man måste bli av med någon fråga, till slut får man fatta de här svåra besluten.

***

Frölunda håller sitt årsmöte 23:e augusti, det vore en megaskräll om Mats Grauers inte valdes om som ordförande.

Med lite tur blir det ett riktigt möte, alltså med medlemmar på plats, annars hålls det digitalt.

***

Det nya klubbmärket ska gälla från säsongen 2022/2023.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt