Nu är det game on för kära gamla Frölunda HC. Svenska hockeyligan pågår för fullt och Frölundas spelschema är späckat ända fram till grundseriens sista möte med Färjestad i Scandinavium den nionde mars 2023. Du som eventuellt läser detta efter det datumet vet ju så klart redan hur det gick, men ända fram tills att domaren blåser av spelet för sista gången den där marskvällen i Göteborg ligger alla möjligheter öppna.
Tänk att hockey kan vara så spännande, trots att det egentligen bara finns två möjliga utgångar: vinst, eller förlust. (Vän av ordning kanske nu argumenterar att ett oavgjort resultat utgör en tredje möjlighet, men alla äkta vinnarskallar vet att om man inte vunnit så har man förlorat. “Oavgjort” är med andra ord bara ett annat sätt att stava ordet “förlust”.)
Betting en givande men komplex fritidssysselsättning
Med två (eller tre) möjliga utgångar borde det med andra ord inte vara så svårt att tippa vilket lag som ska vinna i en hockeymatch. Statistiskt sett borde två valmöjligheter innebära en 50/50 chans att det endera blir vinst eller förlust. Så då är det väl bara att ge sig in på en sajt som OCS, jämföra olika bettingsajter och låta pengarna arbeta för sig med goda chanser till förökning?
Nja, riktigt så enkelt är det inte. Betting kan verkligen vara en intressant och spännande sidosyssla, särskilt i kombination med ett genuint intresse för hockey, men det gäller att ha bättre koll på statistiken och spelet än att förutsätta att två olika utgångar innebär 50 % chans att ta hem en jackpot.
Det finns en hel del att tänka igenom innan du placerar dina insatser. Och självklart ska du få en snabb genomgång av de allra viktigaste faktorerna när det kommer till att läsa spelet på förhand. Och ja, det handlar verkligen om läsning. Den som inte har läst på har små chanser att sätta sina pengar på rätt lag.
Ta betting lika seriöst som hockeyspelarna tar hockeyn
Först och främst behöver du noga sätta dig in i de olika spelmekanismer och termer som förekommer i själva bettingen. Det är en god idé att slå upp alla ord du stöter på men inte känner igen när du loggat in på bettingsajten du tänkt spela på. Utan att veta vad till exempel odds, multiplar och dubbelchans betyder kommer du ha svårt att förstå vad det egentligen är du satsar pengar på.
Här kommer en snabb ordlista på några av de vanligaste bettingtermerna. Du bör självklart lära dig fler än så här, om du är seriös med din ambition att vinna pengar på att Frölunda vinner på isen.
* Bet – att satsa pengar.
* Odds – visar hur stor sannolikhet det är att en viss sak inträffar. Ju högre oddsen är för ett visst utfall i en match, desto mindre sannolikt är det.
* Gardera – om man satsat på ett resultat med mycket höga odds, kan man välja att gardera sig genom att samtidigt satsa pengar åt det andra hållet. Detta kan vara ett sätt att minska sina förluster. Var dock medveten om att det inte finns några helt säkra utfall – om du satsar på vinst och garderar dig på en förlust kan det där nesliga “oavgjort” fortfarande vara ett tredje alternativ.
* Oddsjämförelse – vissa jämförelsesajter samlar olika bettingsajters olika odds på samma match, vilket gör att du som spelar lätt kan hitta den sajt som ger dig bäst odds för den satsning du tänkt göra.
* Dubbel – en satsning på två enskilda händelser i samma bet, då båda händelserna måste inträffa för att du ska vinna.
Läs på om matchen – vilka spelare ingår i startfemman?
För att kunna göra så välgrundade beslut som möjligt när du lägger dina bets, bör du självklart noga läsa på om matchen du ska betta på också. Grundläggande information och statistik om lagen som möts är enkelt att hitta på internet, men glöm inte att ta hänsyn till de mänskliga faktorerna också.
Den som vill vara riktigt insatt i läget inför en viktig match, bör självklart försöka luska lite i vad som händer i spelarnas privatliv. Även om en startfemma känns solklar på pappret, är den inte så självklar om man vet att en av spelarna legat däckad i magsjuka en vecka eller just gått igenom en uppslitande separation. Den som inte känner sig övertygad om att man kan få mycket matnyttig information om elitidrottare via deras sociala kanaler och mer personliga situationer bör dra sig till minnes de enorma spekulationer som uppstod då fotbollsspelaren Victor Nilsson Lindelöf “plötsligt” tackade nej till landslagsmatcher inför ett EM.
Förklaringen var lika enkel som självklar för den som hade koll på Nilsson Lindelöfs flickväns blogg – paret väntade en son, som sedan skulle födas lite för tidigt. Fullt rimliga skäl till att inte gå till jobbet, med andra ord, och en typ av lättillgänglig förhandsinformation som hade kunnat tjäna en bettingspelare väl att vara medveten om.