► I dag på måndagmorgonen är Frölunda tillbaka i träning efter sommarledigheten.
► Roger Rönnberg har lärt sig att koppla av:
► – Jag har blivit bättre på att vara ledig, av respekt för familjen.
► Snack med Frölundacoachen här, bland annat om mer kvalitet i träningen, mer individanpassat.
SJÄTTE AUGUSTI ÄR det officiell ispremiär i Frölundaborg, då bjuds fansen in för att se laget som ska fajtas om framgång och ära under SHL-säsongen 2018/2019.
Redan nu den 30/7 drar dock Frölunda igång.
Och visst blir det ispass.
– Is varenda dag, men mer att spelarna vill komma igång än fulla träningar, berättar Roger Rönnberg.
Dock tillägger han:
– Vis av erfarenhet så vet jag att spelarna brukar vilja ha mer av normala träningar ju längre veckan går.
** Framåt torsdag/fredag får du kanske ge dig ut på isen och styra lite?
– Exakt.
Veckan i övrigt då? Något av komma igång-dagar, handlar om att sätta fart kropparna, bli redo för det allvar som snart börjar; första matchen redan mot Växjö 8/8 (Varberg).
Spelarna testas fysiskt för att se var de står, för att ledarstaben ska ha ett utgångsvärde att jobba med.
Men – kanske får vi höra mindre av det här med kvantitet och att ”träna hårdast i Sverige”, Rönnberg har tankar om kvalitén på passen:
– Vi har nu under fem år, sex år utvecklat föreningen, utvecklat sättet vi arbetat på, vår verksamhet, stadigt varje dag framåt, och … vi känner det att … vi kan inte utveckla verksamheten genom att öka kvantiteten mer, det kunde vi år 1, år 2, kanske en del år 3, men inte nu. Nu har vi mer ögonen på hur vi kan få upp kvalitén på de träningstimmar killarna lägger ner så att de tränar det de behöver bäst.
** Ska de träna mindre men effektivare?
– Det innebär egentligen att, om jag ska dra ett exempel så det blir lättare att förstå – säg att vi upplever att fyra timmar per dag är det som spelarna orkar träna för att samtidigt vara redo till matcherna. Av de fyra timmarna så … Kristoffer Gunnarsson (bilden) som är ett fysiskt praktexempel jobbar med de saker som kan förbättra hans hockeyspel mest, han jobbar mycket med sin teknik och sin spelförståelse, har fokus på det. Linus Nässén som är ung och kommer upp kanske jobbar större delen med sin fysik för att det är där han får störst effekt. Där tycker jag vi träffar mer rätt, att alla inte gör samma sak utan det som ger mest effekt.
Linus Nässén (född 2000), Samuel Fagemo (2000) och Pontus Andreasson (1998) är de tre forwards som är med på försäsongen, luckor finns ju eftersom Rhett Rakhshani kommer först mitten av oktober och Patrik Carlsson kör rehab för sin opererade axel ett tag till.
På backsidan finns en lucka efter Filip Westerlund som är med juniorlandslaget i Kanada den här veckan, ingen given ersättare klar på träningarna.
Roger Rönnbergs sommar då? Mm, kanske kommer han något mer utvilad tillbaka till jobbet .
Lite ledighet har han unnat sig:
– Jag har blivit bättre på det, faktiskt. Jag jobbar inte aktivt så mycket under sommaren, den respekten vill jag ha mot familjen och mig själv, att kunna vara ifrån. Däremot så … tankar på ishockey, tankar på laget, det har man ju varje dag, absolut.
** Vad tänker du på då?
– Allt ifrån hur vi ska träna till spelet till att … fortsätta bygga organisationen runt laget, det är alla möjliga saker.
** Kedjeformationer?
– Lite har vi känt på lite grand sedan vi sajnade Rhett, sedan får vi se med Patrik Carlsson och när han är spelklar, det är också en parameter. Vi tar det steg för steg.
***
Glöm inte att följa rakapuckar.com på Instagram. Klicka här för att komma till sajtens konto.
***
Dela gärna texten på sociala medier om ni gillade den. Knappar för detta finns nedan.