Frölunda håller andan – hur illa skadad är storstjärnan Hanna Olsson?

► En historisk förlust (1–4) mot Luleå kunde Frölunda ta – men den otäcka situationen när superstjärnan Hanna Olsson skadades skakade om.
► Det blir en nervös väntan på besked – men det såg inte bra ut.

Här hjälps Hanna Olsson av isen efter en otäck situation mot Luleå på fredagskvällen. Risk för allvarlig skada. Foto: TV€(skärmdump)

Blytung kväll för Frölunda, första förlusten någonsin i tävlingssammanhang när Luleå kom till Göteborg och vann med 4–1.
Än tyngre än förlusten i sig – man tappade Hanna Olsson efter en tackling i första perioden.
Risken är att det är illa. Och sedan tidigare går Andrea Dalen skadad.

UPPDATERAT 11.30: Både Olsson och Dalen blir borta i fyra till sex veckor.

DET BLEV FÖRLUST i dubbel bemärkelse när Frölunda föll (1–4) mot Luleå inför 772 åskådare i Frölundaborg. Resultatet i sig tungt nog.  Lägg till skadan på lagkaptenen Hanna Olsson och fredagen blev en nattsvart kväll för hemmalaget. Man saknade ju dessutom sedan tidigare Andrea Dalen. Det såg inte alls bra ut för Olsson när hon leddes av isen bara fem minuter in i matchen.

En situation i anfallszon där Luleås forward Petra Nieminen tryckte till Olsson som inte alls var beredd på en tackling i det läget, Frölundas anfallsstjärna blev liggandes i smärtor i ena benet. Hon hjälptes sedan av isen och återkom inte i spel. Tacklingen rörde upp känslor på läktarplats men resulterade inte i någon utvisning trots att den var ”blindside”. Oerhört tungt för Frölunda som kändes lite påverkat av situationen resterande delen av första perioden. En första period som helt och hållet var Luleås.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

Frölundas tränare Erika Holst tyckte ändå att laget hanterade Olssons frånvaro bra.

– Vi nötte på bra ändå, blev inte så stökigt i gruppen, sa hon.

Oklart hur illa det är med Frölundas lagkapten som så nyligen som 2020 var korsbandsskadad och då borta länge från hockeyn.  Tufft läge, minst sagt, om Frölunda skulle behöva vara utan både Dalen och Olsson en tid. Erika Holst fick hur som helst laborera om flitigt i kedjorna i matchen och sprida ut istiden.

– Tufft så klart men jag tycker juniorerna, som till exempel Emilia (Bergeby Hallbeck) och Ella (Hellman), gör det jättebra. Sedan kommer Tilde Utbult in som inte spelat så mycket hittills i serien och gör det bra även hon så det är kul.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Själva tacklingen hade Frölundatränaren inte sett tillräckligt för att kommentera, hon sa i stället så här om spelmässiga insatsen mot Luleå:

– Vi visste om att det är ett bra lag, vi lyckas störa dem stundtals. Bland annat gör vi en riktigt på andraperiod. Sedan hade jag hoppats att vi hade kunnat följa upp det i tredje men de gör två snabba mål tidigt i perioden.

Trots skottmässig dominans för Luleå (31–12 efter två perioder, 49–17 totalt) var Frölunda bara ett mål bakom inför tredje. Men på 1.16 i sista perioden dödade bortalaget dock matchen med två snabba mål. Första förlusten någonsin i tävlingssammanhang var ett faktum för Frölunda.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Michelle Karvinen.

Michelle Karvinen (med förflutet i Luleå) var inte helt nöjd med insatsen men hittade ändå ljusglimtar.

– Vi ger dem lite för mycket utrymme totalt sett, backar av lite väl ofta. Det är ett bra lag, speciellt när de får så mycket tid med pucken. Men vår andraperiod tar vi med oss.

Hanna Olssons radarpartner hoppades givetvis också på ett snabbt tillfrisknande för sin lagkapten:

– Tyvärr en del av sporten med skador men det är klart att det är tufft att tappa vår kapten och en så duktig spelare. Det blev att andra spelare fick steppa upp, våra unga spelare kommer verkligen in och visar att de vill ta plats. Men jag hoppas verkligen att Hanna är okej och snart är tillbaka.

Stjärnan, som fick ett extra tungt ansvar i och med skadan på Olsson, ställdes mot sitt gamla lag under fredagen.