Den årliga SHL-rapport som revisionsfirman Ernst & Young (EY) kommer med är alltid intressant läsning. Vilken klubb betalar mest? Ni har svaret till höger (där ni förstås kan lägga på tre nollor).
Betänk dock – här handlar det inte bara om spelare utan all personal i klubben. Frölunda med sitt närmast gigantiska kansli åker ju därmed upp en bit.
***
De korta notiserna är gratis – men just nu kostar det bara nio kronor att testprenumerera på rakapuckar.com i en månad. Klicka här.
***
EY varnar för SHL-klubbarna betalar för höga löner sett till hur intäktssidan ser ut. Så här skriver man i ett pressmeddelande:
Lägre vinster trots publikrekord
Under 2023/2024 slogs (sic) publikrekord och SHL var ett av Sveriges mest besökta evenemang. Den totala publiksiffran landade på nästan 2,6 miljoner åskådare. SHL:s totala nettoomsättning uppgick till drygt 2,3 miljarder kronor. Det är en ökning med 4 procent jämfört med 2023/2024. Samtidigt ökade klubbarnas totala kostnader med nästan 5 procent.
– Intäkterna ökade inte i samma utsträckning som kostnaderna. Flera klubbar uppger att inflation och lågkonjunktur ledde till ökade räntekostnader. Förhoppningsvis kan den senaste tidens räntesänkningar och mer positiva inflationssiffror bidra till att stärka klubbarnas ekonomi. Samtidigt kvarstår utmaningen med spelarlöner, säger Carlos Esterling.
Minskad kassalikviditet oroar
Årets rapport visar att klubbarnas kassalikviditet har minskat jämfört med föregående år. Kassalikviditeten är ett mått på klubbarnas betalningsförmåga på kort sikt. En låg kassalikviditet kan göra klubbarna känsliga för plötsliga tapp i intäktsströmmarna. Enligt årets rapport har 7 av 14 klubbar en kassalikviditet som ligger under 1. Ett värde under 1 innebär att klubben inte kan lösa sina kortfristiga skulder. Många klubbar räddas av starka egna kapital, men även här finns varningssignaler.
Krav för elitlicens står på spel
För att beviljas elitlicens för spel i SHL måste klubbarna bland annat uppfylla krav på eget kapital. Årets krav på 8 procent av omsättningen i eget kapital uppnår samtliga 14 klubbar i SHL. Men för elitlicens år 2025 krävs 10 procent av klubbens totala omsättning i eget kapital. I dagsläget når fyra klubbar inte upp till det kravet. Fortsätter klubbarnas kostnader att öka mer än intäkterna under nästa år hamnar ytterligare två klubbar i riskzonen. Det innebär att nästan hälften av SHL-klubbarna riskerar att inte klara kravet för elitlicens nästa år.
Framtidsutsikter för klubbar i SHL
Ökade lönekostnader, negativa rörelseresultat och licenskraven sätter stor press på SHL-klubbarna att prestera ekonomiskt.
– Att många klubbar kämpar med sin ekonomi är en viktig fråga för hela sporten. Om förutsättningarna förblir oförändrade kan klubbarna tvingas skära ner på verksamhet och sportsliga ambitioner, säger Carlos Esterling.
Tror att denna lönekarusell som vissa klubbar drar upp kommer sluta med en katastrof? Skellefteå gjorde mångmiljonförlust förra året trots en massa slutspelsmatcher och flera andra klubbar med ekonomiska smällar.
Detta är troligen det sista stora tv avtalet och det gäller nog att bromsa i tid och tycker Grauers med mera i Frölunda har gjort och gör det fantastiskt varje år att gå hyfsat sportsligt utan att äventyra ekonomin.
Ja, tror det är en i sammanhanget för stor rädsla för att åka ut ur SHL, bara för det tydligen blivit uppenbart för flera klubbar att det är tekniskt möjligt att åka ur, trots att de flesta vetat om risken innan dessa klubbar… Tror det är kontraproduktivt då man istället riskerar ekonomin mer än vad man gör om man faktiskt flyttas ner en liga.
Intressant lista men slutsatserna från EY är ännu mer intressanta.
Tror det kan bli riktigt jobbigt för SHL klubbarna när nästa tv träder i kraft.
Som tur är för SHL-klubbarna så gäller nuvarande avtal t.o.m. 2029/2030. Jag hade varit mer orolig om jag satt i styrelsen för en fotbollsklubb. Fotbollens nästa avtal kommer med största sannolikhet inte att bli så bra som man hoppats på.
Blir väl svårt, men det mkt mer intressanta är ju om man skulle splitta spelarlöner och administrativa löner…, och jämföra med andra..Har VF en koloss i det administrativa och snålar vi på spelare, jämfört med andra…
Men känslan är ju att vi ligger högt på administrativa listan och i mitten på spelarsidan..
För några år sedan gjorde du en sammanställning om vad spelarna tjänade. Vore intressant att se på säsongens trupp
Rögles lönekostnad är otrolig, de har väl inget damlag de satsar på? Även om damspelarna har låga löner finns det ju ett antal heltidsanställda ledare.
SAIK och Växjö imponerar med fina prestationer och lite lägre budget, smarta lagbyggare i Forsell och Evertsson.