Frölunda 2, Djurgården 1 – matchtexten

► Frölunda var illa ute i början, hittade ett sätt att vända runt matchen och 2–1-slog Djurgården i premiären.
► Johan Mattsson gav trygghet i målet. Men han fick också den hjälp han behövde.

Här gör Jonathan Sigalet 2–0 för Frölunda. Foto: C MORE

FRÖLUNDA–DJURGÅRDEN 2–1: Det var rafflande hockey redan i premiären, och trots alla olyckskorpar som kraxat i Göteborg:

Det här gjorde Frölunda bra.

Stod emot inledningen. Fick ordning på nerverna (?), slutade kladda och tramsa så mycket i egen zon, växte in i matchen, dominerade faktiskt andra halvan, skapade flest chanser – och släppte inte till mycket.

Starkt jobb framför Johan Mattsson.

Skulle något vinna den här tajta, spännande matchen – då tyckte jag faktiskt det var Frölunda.

Det var pil upp i hemmalaget, medan Djurgården gick ner lite.

Tyckte jag.

Men små skillnader.

Brutalt viktig start för Frölunda, självfallet. Att få hålla emot bra, och till och med vinna, mot ett tippat topplag.

Jag gillade hur Frölunda blev mer aktivt, snabbade upp saker, tog pucken på mål, agerade mer synkat – tvärtemot Djurgården som fick ett längre lag.

Så som till exempel Filip Westerlund spelade upp sig var ett exempel på hur Frölunda lyfte.

Tvillingarna Pathrik och Ponthus Westerholm gjorde en av sina bästa matcher, agerade rakare och fick fin hjälp av Oliwer Fjellström.

– Kul, de har fått mycket kritik, en del berättigad, har varit för mycket i hörnen, men nu visade de att de vet var målet är, berömde tränaren Roger Rönnberg.

Blockade skott, kamp, en förmåga att växa och bli bättre, det var ett segerrecept som jag tyckte lovade gott.

ANNONS

Lite, lite besviken på Djurgården, efter att Frölunda dödat av ett fyraminuters box play i andra perioden hände inte mycket.

Frölundas förtjänst? Till stor del. Men inte bara.

***

Patrik Carlsson bröt dödläget när han pangade in 1–pucken i krysset, några minuter in på tredje perioden.

Tekningsvinst Joel Lundqvist, skott Carlsson, mål Frölunda.

Publiken tände, och än mer så när Sebastian Stålberg satte 2–0 med en Mats Sundin-vass backhand.

Trodde vi.

Det visade sig ha varit offside.

Och det var det. Lite ovanligt att döma bort mål för det i efterhand. Men rätt blev rätt.

2–0 kom ändå, notoriske målgöraren Jonathan Sigalet följde med i en spelvändning, satte klubban till puckan på Max Fribergs pass och Scandinavium lyfte.

Nå, mål gör han ju inte ofta, kanadensaren.

Men det här var värdefullt.

Djurgården var aldrig nära, trots sent 1–2.

***

Efter en förstaperiod där Djurgården var bäst, efter fyra minuters sammanhängande box play i andra periodens första hälft, så såg Frölunda plötsligt lite bättre ut.

Inte lika kladdigt och omständligt i egen zon.

Lite rejälare i allt.

Inte minst klev Ryan Lasch fram – han som för övrigt gav gästerna 2+2-läget via en hög klubba.

Lasch svingade trollspöet och satte upp i tur och ordning:

Tim Söderlund, Jonathan Sigalet och Gustav Lindström.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Utöver det hade Patrik Carlsson ett jätteläge där han inte alls fick till avslutet, och Sebastian Stålberg sköt just utanför.

***

Viktiga räddningar av Johan Mattsson i första perioden:

Djurgården kom tre mot en, inte vilka som helst som tog avsluten heller, Dick Axelsson och Andreas Engqvist, men Mattsson höll emot.

Det gjorde han i hela perioden, var tät, det behövdes när Djurgården skapade en del långa anfall. Mattsson gjorde en stor match i 60 minuter.

***

Blev väldigt förtjust i Marcus Davidssons kedja med Niclas Bergfors och Henrik Eriksson. Det är där Marcus brorsa Jonathan ska in skulle det inte bli NHL-spel med Columbus.

***

Matchen som jag såg den:

Första perioden:
Tvillingarna Westerholm vaskade fram ett bra läge, Simon Hjalmarsson och Sebastian Stålberg fick ett gratis av Bobbo Peterson, Chay Genoway kontrade med att ge bort ett 3/1-läge för Djurgården där Johan Mattsson gjorde två stora räddningar och rånade först Dick Axelsson, sedan Andreas Engqvist.
Ett okej PP åt vardera hållet, Djurgården tog över, sköt mer, hade längre anfall, Frölunda hade stundtals svårt i egen zon.

Andra perioden:
Fyra minuters PP för Djurgården, där fick Frölunda slita, annars var det hemmalaget som fick upp farten lite, skapade en del bra chanser, framför allt via Ryan Laschs briljans. Adam Reideborn höll hög klass och det fanns också bra offervilja framför honom.