► Frölundas främsta vapen den här säsongen är dubbelpipigt: Ryan Lasch och Michael Spacek i samma PP-enhet.
► Enskilt största anledningen till att Frölunda bör lyckas bättre i vinter, vill jag påstå.
► I dag – upp till bevis i skarpt läge. Mot Mlada Boleslav i Champions Hockey League (SVT sänder).
► Roger Rönnberg har en tuff uppgift – att även ge PP2-uppställningen chans att skina.
KRÄVDES INGEN UNIVERSITETSUTBILDNING i ämnet ishockey för att se var Frölunda trampade som mest snett förra säsongen.
Ett fungerande power play hade till stor del sminkat över effektivitetsproblemen i fem mot fem, givit fler mål, bättre matchbilder, mer självförtroende.
Den här säsongen har två spelgenier adderats till den första PP-formationen: nygamle Ryan Lasch och nye Michael Spacek.
Går motståndarna hårt på till exempel Lasch för att försöka plocka bort denne, då kan Frölunda lira fyra mot tre och få ytor att briljera. Att Lasch och Spacek tidigt funnit varandra, att Mattias Norlinder och (inte minst) Jacob Nilsson smält in så bra (Joel Lundqvist är ju ett inventarium), detta hävdar jag med bestämdhet är det främsta skälet till att Frölunda nu har en högre kapacitet än förra säsongen.
– Det har känts bra, vi har bara behövt göra små justeringar. Nu får vi testa att spela under press, sa Ryan Lasch inför torsdagens CHL-match borta mot Mlada Boleslav (17.00, SVT 16.50).
Tränaren Roger Rönnberg om förra säsongen och jobbet med att skapa ett PP-hot igen:
– Vi var tidiga i analysen där, i fjol fick vi inte riktigt den utveckling vi ville på Lucas (Raymond) där (Laschpositionen), sedan blev han skadad och försvann i slutet på säsongen. Det är en svår position att spela i. En av åtgärderna vi vidtog var att ta in Lasch och Spacek, vi visste att de skulle ha de här två positionerna.
Lasch längs vänstersargen, Spacek utgår från bakom förlängd mållinje. Givetvis enormt viktigt med rörelse och platsväxlingar de två emellan.
– Vi har fler hot nu. Spacek är skicklig, kan slå små smarta passningar, påminner om Spencer Abbott, analyserade Lasch.
PP1 kommer inte leverera varje gång, PP-spel går alltid i vågor, men just kombon Lasch/Spacek tror jag Frölunda får mycket nytta av. Amerikanen kommer styra mycket – men inte allt. Tjecken vill också vara med och leka. Bör minska risken för att enheten blir lättläst.
Men – hur ska PP2 få istid? Det här blir en utmaning för tränarstaben, att även få in Stefan Elliott, Filip Johansson, Patrik Carlsson, Jan Mursak och Johan Sundström i spel.
Roger Rönnberg:
– De behöver spela, men de vet också sin roll. Joels PP kommer att börja de flesta gånger i år, däremot vill vi ha PP2 redo, att de är jäkligt skarpa den tid de får så att de hela tiden kan vara där och utmana om speltid.
** Tufft läge för dig. Å ena sidan lita på din toppenhet, å andra sidan behöver PP2 spela för att växa.
– Hur långt tålamod ska jag ha i en match (med PP1)? Jättesvårt. Joels PP kommer alltid tycka jag har för dåligt … Men vi pratar öppet om det här. Jag tycker det ska finnas en trygghet till en viss gräns, att de vet att de ska starta, det är så vi byggt Joels PP-uppställning. Sedan ska de också veta att det finns fem killar som jagar och vill sno istid av dem.
***
Frölunda charterflög ner till Tjeckien under onsdagen, har ett plan som följer med hela vägen, tar laget vidare till Schweiz (lördagsmatch mot ZSC Lions) och sedan hem på söndag,
Torsdagens motståndare Mlada Boleslav har sin stjärna i vasse anfallaren David Stastny, Roger Rönnberg berättade det här om laget:
– Ungt lag, spelar Frölundahockey, mycket fart, massor med skridskoåkning. Nästan enda lag i Tjeckien som spelar så där pressande och osmart.
Uppfattade ni ironin där? Den fanns.
Mlada Boleslav, berättade Rönnberg, är inget klassiskt tjeckiskt ”stora backar, ta hem alla spelare, gå på kontring”-lag, lik förbaskat finns just snabba omställningar med som ett av vapnen.
***
I ”snacka om matchen”-texten i eftermiddag får ni Frölundas laguppställning (släpps 15.00), men det skulle förvåna om den inte ser ut så här.
Kedjor:
Jacob Nilsson–Michael Spacek–Jan Mursak
Karl Henriksson–Joel Lundqvist–Max Friberg
Linus Nässén–Patrik Carlsson–Ryan Lasch
Theodor Niederbach–Nicklas Lasu–Johan Sundström
Elmer Söderblom
(Daniel Torgersson)
Backar:
Simon Edvinsson–Christian Folin
Mattias Norlinder–Stefan Elliott
Viktor Ekbom–Filip Johansson
Jens Olsson/Anders Grönlund (en ska bort)
Målvakter:
Niklas Rubin/Matt Tomkins
PP1: Norlinder, Lasch, Nilsson, Lundqvist, Spacek
PP2: Elliott, Johansson, Carlsson, Sundström, Mursak
En liten fundering Henrik, det är ju av förklarliga skäl stort fokus på PP i år. Hade varit kul med en genomgång av Frölundas BP.
Göra mål är ju roligt men det är ju ännu roligare att hindra motståndarens toppspelare att göra mål 🙂 / Claes
Oh, ja. Det kan absolut vara dags för sådant, vem vet, kanske redan nästa vecka. 🙂
Tänkt samma tanke flera gånger!
Ja, RR har lite stt fundera på när det gäller pp2. Tittar man på pappret så är pp2 nästan lika stark som pp1. Hoppas man får igång pp2 för det kommer komma perioder när pp1 trampar vatten och då är det bra att ha andra som kliver fram. Kul med tävlingsmatcher igen.
Med två så skickliga och tekniska spelare så ska de självklart spela så mycket som möjligt i pp och möjligen också stå över något byte i 5vs5 om det skulle behövs. Sedan är det klart att deras pp kommer gå upp och ner som alltid. Men att inte spela dem när det ska avgöras känns helt fel. Sedan är det tidigt på säsongen och säsongen är lång så att ge fler spelare tid i pp såhär års känns ju smart.
PP 2 fick väl en del tid i Skee sist. Det tyckte jag mig notera.
Ja då, inte så att enheten aldrig fått spela. Men det blir en grannlaga uppgift för Rönnberg & Co, detta.
Menade inte att pp2 inte fått spela utan jag skrev att det är viktigt att pp2 också kommer igång för det kommer behövas. RR startar ju alltid (om inte någon har haft ett långt byte) med pp1 men om pp2 skulle leverera så blir det konkurrens om speltiden där med och att pp2 kanske får starta oftare. Men ja, just nu är ju Lasch och co givna starters. Vem vet, om några veckor kanske Murre och co är det..😀😀
Jag TROR att orsaken till att PP2 startade ett par PP var att Lasch hade haft långt byte precis innan. (vid båda tillfällena)
Ja. Enda chansen att PP2 startar är att någon/några i PP1 haft långt byte just före.
Är Elliott bättre än Olsson?
Och Henriksson än Elmer?
Jag är inte helt övertygad…
I PP, menar du? Eller rent allmänt?
Allmänt
Okej. Kalle H har absolut varit bättre än Elmer, vad gäller Olsson och Elliott är jag mer tveksam. I PP2 fungerar det i alla fall bättre nu med högerskjutande back eftersom spelet, till skillnad från PP1, mer sätts upp till höger med vänsterfattade Patrik Carlsson som motor.
Olson lika bra i mina ögon ramlar inte lika ofta som Elliot dock:) Henriksson mognare i sitt spel än Elmer men, Elmer ett större hot framåt.
Intressant att man så tydligt vill ha en ledande pp1 och en pp2 i bakgrunden när man betänker att Roger vill ha fyra jämnt producerande kedjor och två jämna målisar. Roger tänker alltså i spets. Kanske kanske gällande kedjeformationer och målvakter också om något decennie?
God poäng.
Tittar du på kedjan Nilsson-Spacek-Mursak och jämför med övriga så är den klart vassare, så Roger vill säkerligen fortfarande ha fyra kedjor som producerar, men kanske insett att en eller två behöver vara lite skarpare.
Det gäller ju redan idag om du kollar på statistik och matchande. Vad Rönnberg säger och gör är två helt olika saker.
Håller med om spacek Murre å nilsson. Men Friberg och Joel? Och Lasu och Sunken? Vilken är producerande och vilken är gnuggande här?
Joels mina har varit väldigt bra senaste matcherna. Fortsätter dom så kommer dom att producera, hur anti- Joel vissa härinne än är.
Det är ju inte så att den linan hade varit så bra om Joel varit kass.
Det blir en intressant värdemätare ikväll. Allvaret och tävlingsmomentet är äntligen igång.
Ska bli väldigt intressant att se vårt PP, men precis som Claes skrev, även vårt BP. Förra säsongen tyckte jag att vi jagade och stressade ute vid sargerna alldeles för mycket och lämnade ytor i slottet.
Tror det är väldigt viktigt att PP2 växer i år med framförallt Sundström i spetsen. Att leva på gamla meriter (slutspelet 15-16) kommer inte hålla. Var han en one-hit wonder då? Har vi vid sidan om kanske för höga krav på honom?
Känns som han har mycket att bevisa i år. Framförallt inte minst för sig själv. För det han visade under slutspelet då var en attityd som man inte sett på evigheter. Och då blev han ändå vald till slutspelet MVP trots att han bara kom på 19e plats i slutspelets totala poängliga. En bedrift i sig.
Värt att nämna är att Rosse hamnade på 20e plats i slutspelet 15-16 med 1p mindre.
Sundström har varit extremt ojämn. Visst, han har dragits med en del skador, men inför varje säsong har det låtit som att ”den här säsongen skall minsann….”, så blir det ingenting. Håller med dig, mycket att bevisa.
På riktigt så kan väl inte Rubin räknas innan Tomkins, baserat på det som visats på försäsongen? Tomkins är ju som en filbunke och Inger en säkerhet som jag tror är extremt viktigt. Rubin kan flaxa till och stå för riktigt bra räddningar men inte kan väl det värderas högre än det lugn som Tomkins Inger?
Håller helt och hållet med dig. Tomkins känns alltid rätt placerad och tät, medan Rubin ofta är felplacerad och får rädda med snabba reaktioner.
Känns som när Tomkins har stått har han inte haft lika mkt att göra som när Rubinen stått. Kan vara så att försvaret agerar lugnare med T i målet, eller är det bara att han inte rör sig lika mkt som gör att man reagerar på det?