► Matt Tomkins samlade erfarenhet av spel på stor rink? En enda match.
► Torsdag kväll (mot Växjö) gör Frölundas nye målvakt sin andra – och han ser verkligen fram emot den:
► – Kul, jag vill komma igång så fort som möjligt, se hur det känns, lära mig och ta det därifrån, säger 27-åringen från Edmonton, Kanada.
SPENGLER CUP FÖR två år sedan, Team Canada mot Davos – med store Matt Tomkins (191/90) mellan stolparna.
– Den matchen har jag försökt tänka på, hela turneringen, för att minnas hur det kändes, berättar Tomkins.
Vi snackar ofta om skillnaden mellan stor och liten rink, gärna för utespelare. Men frågan är om det är inte allra värst för målvakter, vinklarna helt annorlunda, spelsätt och rörelsemönster påverkas mycket.
– Ja, det krävs nog mer av justering för en målvakt. Det går hand i hand med att utespelarna har mer tid och utrymme, kan vara mera kreativa. Jag har märkt att de flyttar pucken mycket mer, inte så mycket att de lägger alla puckar på mål. Jag måste vara mer tålmodig, ha koll på vinklarna, det blir ett annat sätt att spela rent allmänt, säger Tomkins.
Snabbt för den som inte har koll:
## NHL-rinkar 26 meter breda, europeiska 30, dessutom skiljer sig kurvradien något.
## I NHL är spelarna alltid närmare mål, skjuter mer, lägger fler puckar på mål, skott, retur, målvakten alltid beredd på att behöva göra en räddning.
## I Europa finns mer ytor för spel, det tenderas att passas mer, en målvakt behöver läsa spelet, vara vaksam i sidled, med mera.
Detta givetvis förenklat, men bara för att i korthet förklara vad Matt Tomkins pratar om, vad han ställs inför när han debuterar i Frölundas dress mot Växjö på torsdagskvällen (18.00, C More).
En enda match på stor rink.
Fyra träningspass med Frölunda.
Det är en ny erfarenhet som väntar kanadensaren från Edmonton, det är därför han säger om att få chansen mellan stolparna:
– Kul, jag är verkligen exalterad. Jag vill komma igång så fort som möjligt, se hur det känns, lära mig och ta det därifrån. Det är lite längre försäsong här, jag behöver spela matcher, bli van, göra mig redo för Champions League och SHL. Jag ska gå ut och ha kul, verkligen njuta.
27-åringen från utkanten av Edmonton (Sherwood Park) är välutbildad både civilt och hockeymässigt, fyra år på Ohio State (finance major), fyra år i Chicago Blackhawks organisation.
36 AHL-matcher (inga i NHL) på fyra år låter kanske inte så mycket, en och annan Frölundasupporter undrar säkert vad sportchefen Fredrik Sjöström hittade för ersättare när Erik Källgren drog till Toronto, men man bör minnas följande:
Konkurrensen för målvakter rent allmänt är oerhört tuff i Nordamerika, det finns många bra och man slåss dessutom om bara en plats.
Konkurrensen i Chicagos organisation var brutal, Tomkins kämpade mot killar som Kevin Lankinen, Collin Delia, Anton Forsberg … för att bara nämna några.
– Målvakt är en väldigt utmanande position, jag startade i botten och sakta men säkert jobbade jag mig uppåt på vår ”depth chart”, men varje år så adderades en eller två spelare till mixen, free agents, antingen från Nordamerika eller Europa, berättar Tomkins.
Förra säsongen, den kraftigt coronaförkortade i AHL, var Matt Tomkins förstavalet i Chicagos farmarlag Rockford. Men när han hade gett det fyra år, när NHL-chansen inte uppenbarade sig, då blickade kanadensaren österut:
– Det var dags för ett miljöombyte. Jag ville till NHL, jag gav det en chans, men nu var det definitivt dags för något nytt i min karriär.
Som nästan alla nordamerikaner är han artig, vältalig, och han öser beröm över Frölundas organisation vars historia ”talar för sig själv:”
– När jag fick erbjudandet av Frölunda var det ett lättare beslut än jag hade förväntat mig. Det bästa jag kunde ha önskat mig.
Det är en stor målvakt, detta. 191 centimeter, runt 90 kilo. Atletisk, synnerligen vältränad, men primärt lever han på storleken:
– Jag försöker vara så lugn och samlad som möjligt. Visst, behövs det kan jag spela på instinkt, använda atletismen, men det har jag som min backup-plan.
Torsdag kväll, när Frölunda matchar mot Växjö i Halmstad, kan ni själva se hur kanadensaren ser ut i blott sin andra match på stor rink.
***
Ni läste väl om Johan Sundström i dag? Där fick ni också lite mer om vilka som spelar för Frölunda mot Växjö.
***
Positiv kille, Matt Tomkins. Han pratar glatt om sin nya hemstad, och sedan är det ju det här med hans seriositet vad gäller träning.
Ni minns kanske vad fystränaren Kristian Skarphagen (som jobbat för Rockford) sa här på sajten i våras:
– Ett fysmonster! Under de år jag var där kom han topp 3 i fystesterna i hela organisationen. Väldigt atletisk.
Skarphagen sa också om personen Tomkins:
– Ödmjuk kille, väldigt lätt att jobba med. Kanadensare från (provinsen) Alberta, ofta väldigt lika oss skandinaver i mentalitet.
***
Spännande juniorforwarden Victor Stjernborg gör säsongsdebut för Växjö mot Frölunda, han saknades i tisdags (2–0 på LHC). Backarna Peter Andersson och Juuso Vainio är skadade, bland anfallarna är Andrew Calof sjuk och nye (Örebro) Glenn Gustafsson kör rehab efter skada.
***
Det väntas bli cirka 800 åskådare som ser Frölunda–Växjö.
***
Kul!
Bra intervju, ska bli mycket spännande att se honom i målet i morgon!
Nhlrinkar är 25,91m eller 25,90m bredda och inte 26.
Driver du med mig? Du tyckte inte jag kunde avrunda till den vedertagna siffran 26? Haha … kom igen, herr Lakers.
Rätt ska vara rätt 😉 en puck kan ju slinka igenom på de ca 9-10cm som du rundat av.. haha haha.
Ja, tänk om en NHL-spelare läser vad jag (och alla andra) skriver om 26 meter och blir lurad. Hahaha. 🙂
9-10 CM?????????? Inte 9-10Mm då??
Driver inte med dig. Det är vanligt att folk skriver 26 meter och är ju inte helt fel men inte helt rätt heller. Det officialla måttet blir det jag skrev och är eighty-five feet (85′) wide kan väl likväl vara bra så att folk som vill säga de exakta måtten kan göra det. Om någon gör 29 poäng i SHL skriver du ju inte att de gör 30?
Men snälle herr Lakers, vad är det för jämförelse? Haha … du kan väl inte vara allvarlig nu, jämföra användandet av ett allmänt vedertaget mått med att ta bort eller lägga dit en poäng?! Haha. Körde just 85 feet i miniräknaren, 85 x 0,3048=25,91. Så här brukar NHL-rinkar beskrivas när feet och meter jämförs: ”In the United States and Canada, the standard size of a hockey rink is 200 feet by 85 feet or, as expressed in metric terms, 61 meters by 26 meters, with a corner radius of 28 feet or 8.5 meters. This is the standard size used in the NHL, the AHL, college hockey, and junior hockey.”
200 feet är egentligen 60,96 m. Du får ursäkta, men inom hockeyvärlden kallas det 61 m.
Bra att du gör lite efterforskningar. Det är alltid viktigt.
Det bästa är ju ändå att anfallszonen nästan är två meter längre, så NHL-spelarna är INTE alltid närmare målet. 😉
Haha … det stämmer. Inte alltid. 🙂 Men givet den smalare rinken, så fort du tar dig in från sargen så är det i princip skottläge/målchans. Där ligger ju den stora utmaningen för en målvakt som Tomkins, som han är inne på, att det inte skjuts/läggs puckar på mål lika friskt, att det passas mer.
Det är sant, och jag önskar vi kunde få mindre rinkar även här.
Ja. Det ska bli kul att se på Tomkins.
Hur brett kan han spela? För att härleda till en legend här i Gbg.
Haha. 🙂
Hoppas Tomkins är en riktigt bra värvning, för enligt min mening håller inte Rubin den klass man kan kräva av en SHL-målvakt.
Ska bli kul att se honom mot Växjö!
Tror också det är en bra värvning. Hoppas även Växjö matchar sin nya vägg från Tingsryd. Ett mer tveksamt kort.
Du menar ”slips”? En vägg kan knappast vara ett tveksamt kort då det är……..en vägg.
Har kanske missat men sänds matchen i typ cmore eller något som Rögle matchen gjordes?
Jajamän, det gör den. Vill minnas att jag faktiskt skrev det också. 🙂
Spännande att se Tomkins i kassen. Men vi måste ge honom tid att anpassa sig till stor rink. 20-30 träningar och ett knippe matcher, sedan kan vi bedöma vad han är gjord av.
Har en bra ”gut feeling” när det gäller Tomkins. Men som du säger, man får ge det ett par matcher, men tror det kan bli riktigt vasst i slutändan. Tror det behöver vara det också, Rubin är för ojämn.
Intressant svar från Skarphagen att det är bra med skandinaviska karaktärer. Om många tänker så inom svensk hockey kanske det inte är så konstigt att de med annan bakgrund lyser med sin frånvaro.
Har funderat på denna med målvaktsträning varför Kristoffer Martin (skjuter vänster) inte har med någon högerskytt på träningarna? Målvakterna säger själva att de försöker anpassa sig efter olika skyttar då vore en högerskytt något att börja med.