När coronaviruset svepte över världen, och inte minst Sverige, som en löpeld 2020 var ishockeyn en av de första idrotterna som drabbades. Förutom att den 52:a omgången av SHL spelades utan publik på grund av regeringens restriktioner korades heller ingen vinnare. I mitten av mars tog nämligen Svenska Ishockeyförbundet beslutet att avbryta säsongen helt. Det innebar att ingen klubb utsågs till mästare – för första gången sedan 1952.
Tomma läktare var en chock
Covid-19 slog förstås hårt mot klubbar i form av uteblivna intäkter i samband med matcherna när ingen publik tilläts. Men lika hårt slog det emotionellt mot de supportrar som tvingades följa sina lag på distans. Fansen fick i stället se, läsa och höra om sina lag enbart genom digitala upplevelser.
Hockeynyheter varje dag – det är vardagsmat för hockeysupportrar. Coronaviruset påverkade kanske inte nyhetskonsumtionen i någon större utsträckning ur det perspektivet. Däremot att inte få lov att stötta sitt lag på plats var förstås en stor chock. En chock som under drygt ett och ett halvt år lade sig som en våt filt över supporterskapet.
Normalt är det miljontals besökare i SHL
Säsongen före pandemin, 2018/19, besökte totalt 2,5 miljoner människor arenorna i SHL sett över hela året. Högst snitt hade Frölunda HC som också vann finalen i slutspelet mot Djurgården. Göteborgslaget snittade nämligen 10 071 personer per match.
Topp 5 publiksnitt i SHL 2018/19
- Frölunda HC: 10 071
- Djurgården Hockey: 7 355
- Färjestad BK: 7 231
- Malmö Redhawks: 6 888
- HV71: 6 550
Fritt fram att stå på läktaren igen
Det är lätt att förstå vilken kontrast det blev när viruset letade sig ända in i hockeyarenorna. Läktare fyllda med tusentals personer blev till läktare med noll personer – mer eller mindre över en natt. De matcher som spelades utan publik upplevdes spökliga och kusliga och mycket av den tävlingsnerv och dramatik som annars karaktäriserar stämningen på arenorna försvann.
Det har varit en lång resa fram till där vi är idag. Men nu är publiken sedan i höstas äntligen tillbaka. Från och med april 2022 anses covid-19 inte längre en samhällsfarlig sjukdom, och det innebär att det är fritt fram för alla supportrar igen.
Och som alla har längtat. Klubbar, spelare och inte minst supportrarna själva. Delvis ekonomiskt i form av publikintäkter för klubbarna, naturligtvis. Men också emotionellt och själsligt för människorna som klär sig i lagets färger. För att stå på läktaren och dela glädje och sorg med andra supportrar som älskar sitt lag lika mycket som personen bredvid är helt enkelt någonting alldeles oersättligt.