Få spelare att växa viktigare för Frölunda än att värva


► Lätt att skrika högt om att Frölunda måste värva, slänga fram det ena vassare namnet efter det andra.
► Och visst, klart truppen måste – och kommer att – spetsas.
► Men det här är ännu viktigare:
► Det måste bli fart på utvecklingen, spelarna måste ta stora steg i Frölunda.

Rakapuckar.com bild

Kristian Vesalainen hade inte den Frölundautveckling som Artturi Lehkonen, Alexander Wennberg och Mattias Janmark fick. Foto: LIIGA.FI, TOMMY HOLL och FRÖLUNDA


MINNS NI EN ung finsk grabb vid namn Kristian Vesalainen

Han sköt det avgörande målet när Kärpät (med Nicklas Lasu) slog ut IFK Helsingfors (med Patrik Carlsson) och gick till final i Finland.

Vesalainen gjorde som 18-åring 43 poäng på 49 grundseriematcher med HPK och Kärpät, har följt upp med sju pinnar på tolv slutspelsmatcher.

Han kunde gjort något liknande i Frölunda.

Om han varit kvar.

”Vesa” kom till Göteborg som 16-åring, en superdupertalang, till slut var han missnöjd med speltiden, tyckte inte han fick en ärlig chans av Roger Rönnberg & Co och flyttade hem.

Det är alldeles för lätt att lägga all den skulden på Frölunda, alldeles för lätt, det fanns två parter, ingen lär ha varit felfri, men tveklöst var det ett stort misslyckande för Göteborgsklubben som säger sig vilja utveckla och förädla talang.

## Lite som när ditt barn gör för många dumheter i skolan.

## Inte nödvändigtvis ditt fel, lik förbaskat ditt ansvar som vuxen.

Nå, Vesalainen är bara ett exempel på vad jag vill ta upp:

Värva den eller den eller den storspelaren är inte vägen som ska ta Frölunda till en bättre och ljusare framtid.

Minsta lilla kunskap om historien i Göteborg (2006 och framåt, någon?) skapar en förståelse för det resonemanget.

Visst måste truppen spetsas med en bra back, med en vass, målgörande forward eller två, men viktigare är alltså detta:

## Få bättre utveckling på spelarna.

## Få till en miljö som ånyo skapar lite av ett drivhus.

Det är ju så Frölunda varit framgångsrikt under Rönnberg-eran, här har spelare som Lasse Johansson, John Klingberg, Mikael Wikstrand, Lukas Bengtsson, Oscar Fantenberg, Rasmus Dahlin, Alexander Wennberg, Anton Blidh, Andreas Johnsson, Mattias Janmark, Artturi Lehkonen och Christoffer Ehn vuxit ut till det de är i dag.

Rakapuckar.com bild

En del utvecklade under lång tid, en del ”bara” förädlade, förfinade, men gemensamma nämnaren är:

De har blivit bättre.

För att Frölunda haft en utvecklande miljö.

Jag vet att Victor Olofsson sköt flest mål i SHL den gångna vintern, jag vet att skador störde Carl Grundström, jag vet att Dahlin och Ehn spelade så sent som den gångna säsongen, och inte heller vill jag på något sätt jag riva upp himmel och jord för att det inte var guld och gröna skogar i vinter.

Alla verksamheter har hack i sig.

Visst fanns viss utveckling även 17/18.

Inte alla spelare är som Fantenberg, Lehkonen med flera.

Men, och jag står fast vid det, den senaste tiden har jag inte riktigt sett Frölunda som en harmonisk grupp där spelare växer och blir mycket bättre.

Oscar Engsund försvann fort, Johannes Johannesen blev ingen hit, Matt Donovan blev inte riktigt vad klubben hoppades, Erik Nyström var en felsatsning, och vad gäller tvillingarna Westerholm får nog juryn hålla sig borta till i alla fall halva nästa säsong är spelad.

Igen: jag inser verkligen att man inte alltid lyckas, det gör ingen klubb någonstans i världen, men ändå hävdar jag att detta med spelarutveckling är en viktigare framgångsfaktor än vilka värvningar sportchefen Fredrik Sjöström presenterar i vår/sommar.

Se på Skellefteå där Filip Berglund, 20, varit en dominant, där Emil Djuse, 24, fortsatt ta stora steg, där Tim Söderlund, 20, bara blir bättre och bättre,

Se på Växjö – felaktigt anklagat för att vara ett ”köpelag” – där Linus Högberg, 19, blivit en stark back, där Joel Persson (från division I) blivit en SHL-dominant, där Linus Fröberg, 24, tagit de steg han inte förmådde i Färjestad, där Viktor Andrén, 24, via juniorlag och Panternutlåning gått till att vara kanske SHL:s bästa backup-målvakt och nu kan komma att få bära Växjö i alla fall i början av finalspelet.

Rakapuckar.com bild

## Allt handlar inte om att värva, det är alltid ett vågspel.

## Du måste ha en verksamhet där dina spelare lyfter.

Jag får många mejl, många kommentarer, som handlar om en och samma sak, vilka spelare som Frölunda behöver värva, men jag vill hävda att det är sekundärt.

Drivhuset, växthuset – det är nummer ett.  

Jag tycker ordföranden Mats Grauers tänker klokt när han inte öppnar plånboken på vid gavel och ”gamblar” med framtiden.

Jag tycker sportchefen Fredrik Sjöström och hans stab agerar klokt när man inte värvar för värvandets skull utan hugger först när det känns rätt.

Sedan kan man (ni) självfallet ha åsikter om vad som är rätt eller inte, men det är en annan sak, en annan diskussion.

I Frölunda nu finns talanger som Filip Westerlund, Jakob Stenqvist, Gustav Lindström, Jesper Emanuelsson, Oliwer Fjellström … och jag skulle vilja addera Kalle Miketinac till den listan.

Plus att det kommer många spännande ungdomar bakom.

Det är viktigt för dem att Frölundamiljön är utvecklande.

Ett steg är att de omges av bra, rutinerade spelare, och då är vi tillbaka vid att … ja, för femtielfte gången, visst ska truppen spetsas.

Ett annat, viktigare, steg är att det åter finns en drivhuskänsla där spelarna växer, unga talanger såväl som äldre, mer ”färdiga” spelare (det finns alltid förbättringspotential, det bör gå åt rätt, inte fel, håll).

Tränaren Roger Rönnberg har talat uppriktigt om 17/18-grupp som tog längre tid att få ihop än tidigare, om ett tränarteam där samarbetet inte var fläckfritt.

Rakapuckar.com bild

Den typen av saker, alltså att bygga en harmonisk verksamhet som gynnar spelares utveckling, är — hävdar jag – av större betydelse än om man värvar … tja, säg Spencer Abbott eller inte.

Det sistnämnda är mer av en ”quick fix.”

All den talang som finns, och kommer, i Frölunda behöver mer än så.

En ökad förståelse för att alla backar inte ska vara stöpta i samma form (ni läste väl om Oliver Bohm?) tycker jag redan finns, jag tyckte nye tränaren Kristofer Näslund hade bra åsikter här, och jag upplevde Roger Rönnberg som ärlig när han pratade om att alla matcher inte vinns med ordern ”Framåt, framåt, framåt.”

## En smartare hockey, en utvecklande miljö, ”rätt” spelare som spetsar – det tror jag är vägen fram över tid.

Lätt för mig att skriva.

Svårare för en klubb att utföra.

Men vi har alla olika roller i livet …

***

Huruvida Frölunda ska göra sig av med någon spelare i den befintliga truppen, om alla med kontrakt sitter säkert, jag sökte Fredrik Sjöström om det i förra veckan, men ni minns kanske att denne svarade att det inte fanns något nytt att rapportera.

Vänta och se, alltså.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
31 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Svante, 2 år sedanSvara

  Vesalainen fick 4 minuters speltid i fjärdekedjan, jättelätt att visa vad man går för då. Frölunda satsar på juniorer, men det finns ingen plats för dem i laget.
  De värvar för många medelspelare utifrån, där hade en junior gjort det minst lika bra. Ha 6-7 riktiga klasspelare framåt och sen fylla på med yngre hungriga spelare som får skälig istid varje match

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Resonemanget är vettigt.

   Kommentar avatar
   Gustav, 2 år sedanSvara

   Exakt! Det är precis så Växjö byggt sitt lag denna säsongen, samt Skellefteå när de var som bäst 2012-2014.

   Kommentar avatar
   Andreas, 2 år sedanSvara

   Vesas attityd bidrog nog också, man kan inte kräva speltid, man måste förtjäna den.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Absolut så att det inte var ens fel, fanns säkert ett attitydsproblem också, men det är ju en klubbs, liksom en förälders, uppgift att reda ut sådant.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 2 år sedanSvara

  Helt rätt att välja utvecklingsvägen, men det krävs samtidigt att de etablerade håller tillräcklig klass för att träningarna skall bli av hög klass. De måste göra plats för de yngre så de får chansen. Finns massor av talang på väg upp, nu gäller det bara att förädla dem. Så helt rätt att bara värva spelare som passar in och bidrar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Goda synpunkter.

 • Kommentar avatar
  Andreas, 2 år sedanSvara

  Hoppas fortfarande att man kör på som på senare tid med en bra grundtrupp och lämnar ekonomiskt utrymme för att fylla på efter typ halva säsongen.

  • Kommentar avatar
   Peter Paegle , 2 år sedanSvara

   Håller med Svante i början om att Vesalainen fick för lite istid. Emanuelsson , Fjellström och Miketinac gjorde det riktigt bra och hade hög fart när dom fick chansen. Dom borde fått mer chans. Och dom storväxta behövs mer än någonsin då alla lag lägger puckarna i rundeln istället för på mål. Och Frölunda är snällast av alla lag i närkamperna. Det var där det brast mest denna säsong. Sedan kan man givetvis diskutera domarnas nivå. Nu fick dom stora starka spelarna gå över gränsen alldeles för ofta. Då har Frölunda inte mycket att hämta tyvärr. Vi måste ha lite större och starkare spelare till nästa slutspel. Då får talangerna mer utrymme samtidigt

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Jag förstår vad du menar, samtidigt sitter inte allt i kilon på spelarba heller. Handlar mycket om kaxighet, självförtroende, en vilja att verkligen gå in, ta kampen, att det är synkat, att lagkomåisen backar upp. Så ... det blir för lätt att hävda att större alltid är bättre.

    Kommentar avatar
    zan jankovski, 2 år sedanSvara

    Helt rätt att vi skall satsa på och förädla spelare. För att göra det måste vi ha tunga rutinerade och delvis smutsiga spelarerunt om . Skapa tydliga roller för dem plus ett tillägg rent taktiskt, vi måste kunna spela flera typer av spel inte bara framåt!!!!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Tydliga roller. Fler spel. Goda tankar.

    Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Måste säga att Vesalinen är stor - fullvuxen, emedan de flesta av FHC juniorer ( som får chansen) är viktmässigt i klass med Simon H AdamA eller Lasch. Knattar som alla flyttar på eller kör över. Dahlin är faktiskt en jätte gentemot dessa småkillar. Klart att det skulle gå mycket bra för Vesa som dessutom är större. Därtill träningsnarkoman... Svagt att inte man sett det tidigare. Det är inget bra tecken - sen kan man säga att det är två parter varav en 17 år och den andre 150 MSEK FHC ?

  • Kommentar avatar
   Olof , 2 år sedanSvara

   Var det inte exakt samma snack inför säsongen som var angående värvningar och se hur bar det gick ! Spelare som inte vågar skjuta eller stå ivägen osv osv

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Inte vågar stå i vägen?

  • Kommentar avatar
   Janne, 2 år sedanSvara

   P Carlsson får vi nog vänta en stund till på. Bronsmatch i Finland den 20/4. Därefter så kanske vi får hem honom igen.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Helt rätt, glömde den här meningslösa matchen mellan två förlorare. Tack för att du är vaken. Tog bort raderna om "Purre".

  • Kommentar avatar
   Karl, 2 år sedanSvara

   Vad känner du här HL?
   Tidig Frölunda spelare ledig!
   Joakim Andersson! Var mycket bra i Örebro när han vad frisk, är nu för från kontrakt.
   Är det inte än spelare som vi skulle ha nytta av?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Svårt att säga, jag såg för lite av Joakim, skadedrabbad dessutom. Inget snack om att det är en bra spelare, men är han den kreative, offensivt bärande center jag känner Frölunda kanske tittar efter? Jag vet inte.

  • Kommentar avatar
   Sven, 2 år sedanSvara

   Intressant läsning och bra funderingar som alltid. Jag kan även tycka att det inte bara är på spelarsidan man borde jobba mer med det man har. Att ta in en ny back-coach när vi har Pierre Johnsson i juniorleden är lite konstigt. Han om någon borde vara inkörd i "Frölunda-modellen" och som spelare var han både rejäl och spelskicklig. Men han kanske blev tillfrågad och tackade nej?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    God fråga. Har inte grävt men jag antar att man ville ha kvar Pierre i juniorlaget alternativt inte tyckte han var rätt. Jag vet faktiakt inte.

  • Kommentar avatar
   Kalle Kula, 2 år sedanSvara

   Som vanligt klokt resonerat. Man kan bara hoppas att Frölunda ordentligt utreder varför man inte lyckats utveckla spelarna som man önskat de senaste två säsongerna. Jag skulle gissa att den stora spelaromsättningen och därmed avsaknad av grundstomme är en bidragande orsak.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Det spelar säkert in. Iblabd kan man inget göra åt sådant, ibland ska man kanske mer inse värdet av befintliga spelare.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

   Kan det vara så att man förväntade sig för mycket utveckling på alltför många spelare? Tidigare års lag har haft en lite bättre fördelning på utveckling/erfarna spelare? För min del skulle det inte göra något om man blandade långsiktigt tänk med lite "quick fix"!
   Bra resonemang av dig här ovan...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Blandningen är vad jag är inne på, för som jag skriver: visst behövs spets in - också.

  • Kommentar avatar
   Jan Håkansson , 2 år sedanSvara

   Hej! Att ge unga spelare förtroende är kanonbra men det måste ges i den takt och grad att laget i första hand prioriteras. Man kan inte bara bygga ett lag på 17-19 års killar. Laget behöver rutin och det till 80% av laget. Då blir laget stabilt med ungdom men också med rutin som är stommen att gå långt i ett slutspel för det är de det handlar om. Att vinna och det gör man absolut inte med 80% ungtuppar.
   Janne

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Absolut måste det det vara en blandning. Det jag är inne på med talang som måste få en miljö att utvecklas i.

    Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Om inte värvningstrategon fungerar så är det helt ok för mig att ha 80% yngre spelare. Värvningstrategin fungerar inte - tyvärr..,

    Kommentar avatar
    Peter Smögen , 2 år sedanSvara

    Instämmer till fullo HL, men det är där det brustit. Våga spela talang! Spela två sylvassa femmor o fyll på med två talangfemmor. Nu är det för mkt medelmåttor o halvhjärtat tänk från ledningen

  • Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Kan bara hålla med i ditt resonemang HL. Problemet i mina ögon att vi har för många grovjobbare utan speciellt hög utvecklingsmöjlighet på kontrakt nu och att då fylla upp truppen med nya, unga, utvecklingsbara spelare som fullt förståeligt kan behöva nåt år på sig har vi helt enkelt inte råd med. Därav hade jag velat se nån/några få sina kontrakt rivna till förmån för nån/några jokrar eller vad man vill kalla det. För handen på hjärtat, vem av dessa ska verkligen blomma ut i år: mustonen,Friberg,Westerholmarna,Stålberg,MRO,Lunkan,hjalle. I mina ögon vet man precis vad man kommer få där, och det är ingen som kommer ”explodera”. Och efter det gänget + lasch så måste man ha in spets, så hur ska man även få plats för utveckling??

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Förstår absolut vad du menar, samtidigt som jag tror att Frölunda vill gå in i säsongen (SHL, CHL) med iaf 15 fw, och jag tror ledningen förväntar sig - mer än du iaf - utv på spelarna du nämner. Återstår att se om det är rätt eller fel.

    Kommentar avatar
    Nolte , 2 år sedanSvara

    120% säker på att man räknar med utveckling på samtliga, vilket är det som oroar, för det gjorde man inför säsongen som va också, och titta hur det slutade....

    Kommentar avatar
    Manne , 2 år sedanSvara

    Håller med Nolte. Visst är det bra att man vill utveckla, men det har gått inflation i ledningen. Alla spelare ska utvecklas. Svårt att få tex Friberg att bli en målskytt. Sigalet att bli en offensiv back. Osv. Klart som korvspad att det måste in spets för att vi överhuvudtaget ska kunna vara med och slåss om en semifinalplats nästa säsong. Återigen. De kan sluta prata om att de ska vara med och slåss om SM-Guldet varje säsong, prata istället enbart om utveckling för det är det de strävar efter. Att vinna guld är faktiskt inte lika viktigt för ledningen, så är det bara. Vill inte att man ska värva som på Nubbens tid tex, men det måste finnas många spetsspelare för att de unga ska kunna få en så optimal miljö som möjligt att utvecklas i. Klart som tusan att de unga växer om de får träna och spela med bra spelare med skicklighet än att göra det med tex en brunkare som dumpar puck i hörnet och jagar efter gång efter annan

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Och då är vi där, vid blandningen. Talang OCH rutin. Sedan är det väl a) ingen som hävdar att utveckling betyder att Sigalet ska bli en offensiv back, snarare bättre på det han är, och b) inte bara unga spelare som utvecklas, även de som är 25 och över – det är en ständig process, en Frölunda behöver få fart på.

  • Kommentar avatar
   Erik Johansson, 2 år sedanSvara

   Man kan ju hålla fler tankar i huvudet samtidigt. Att fansen funderar på värvningar nu är väl självklart. Svårare för oss att ha synpunkter på hur Frölunda skall utveckla talanger eller på vilka juniorer som kan slå igenom. För att vinna behöver FHC både utveckla talangar och värva spets precis som tidigare. När vann ett lag SHL senast utan invärvade spetsspelare? För att vända på resonemanget; utan att värva rätt spets blir det inga segrar oavsett hur bra man utvecklar talanger:) Kul med Silly Season

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Precis så: både och. Jag förstår mer än väl att fans funderar på värvningar, inget som helst konstigt i det, ville bara hamra hem poängen att det är viktigt att åter ha en miljö där spelarna växer.

    Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Just nu - de två senaste år så har värvningarna blivit fel. Min åsikt är att det är bättre att flytta upp juniorer än att värva fel. Om man kan värva rätt ( tex som Växjö Hv DIF eller Malmö) då blir det lättare. Som situationen ser ut så funkar inte värvningarna eller så tar man inte hand om dem och ex tränar bort skillsen... Det är en mycket dålig strategi.

  • Kommentar avatar
   N, 2 år sedanSvara

   Halleluja Leman! Precis såhär är det. Går inte värva ett nytt lag, man måste också börja få fart på det man har.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Japp. Få bättre fart, bättre utveckling, samtidigt som man givetvis spetsar.

  • Kommentar avatar
   Anders V, 2 år sedanSvara

   Hej
   Tror det är viktigt att vi inte stirrar oss blinda och jämför med andra klubbar.
   Frölunda har en unik position i Sverige. Ensam på västkusten med sponsorer och Sveriges största hockeypublik (63 000 fler betalande än tvåan) . Klubben har själv gått ut med en utsago om att vara bäst i Europa.
   Då får kritiken svida!
   Ungdomar skall fostras och få chansen, men aldrig på bekostnad av kvaliteten. Skellefteå är i sin sjunde final av åtta om jag har räknat rätt.
   En klubb som inte har den målsättningen och de möjligheter.
   Jag har hållit på med idrott nästan hela mitt liv och jag tror inte det finns en möjlighet att bara fostra talanger och kunna vinna guld på det. Se på de bästa lagen i Europa eller Nordamerika, välj själv idrott så får ni se. Stommen är byggd kring stjärnor, bra om de kommer från egna led men inte ett krav någon stans.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Tror nog inte att någon heller tror, eller tycker, att Frölunda ska vara ett lag med bara egna produkter. Vad jag ville få fram var att än viktigare än vävning A eller B är att miljön i klubben är sådan att ALLA utvecklas.

  • Kommentar avatar
   Dabe, 2 år sedanSvara

   Tycker oxå att man skulle byggt truppen på spets utifrån och fylla på med egna produkter från egna leden...istället för att värva in medelmåttor i massor.
   Se bara när VF gick från ok lag till stabilt topplag under några år kring mitten av 2000-talet... kedjan med egna produkter skapade kaos hos motståndarna. Dragkedjan var en fröjd att se! Kryddat med flera andra från samma årskull men med spets utifrån som tog det stora ansvaret. Framgången var en faktor under flera säsonger med flertalet finaler och semifinaler. Nu tvingades ju iofs klubben till detta pga ekonomiska problem, men resultatet blev ju lysande! Ett lag som slogs om final under flera säsonger! Merparten bestod av spelare från egna juniorlaget eller med anknytning till regionen. Och hör och häpna, dom fick speltid!!?

    Kommentar avatar
    Kjelle, 2 år sedanSvara

    Problemet nu jämfört med då är att nu försvinner talangerna vid 18-20 års åldern utomlands. Då var Kahnberg och bröderna Lundqvist kvar i 4-5 år.

  • Kommentar avatar
   Conta, 2 år sedanSvara

   Självklart kan man inte värva till förbannelse inför varje ny säsong.Men om nu utvecklingen av spelarna blivit vad Frölunda tänkt så är det läge för stor självrannsakan bland tränare sportchef.Tycker det var tråkigt att Vesalainen försvann men som tidigare skrivits här 4 minuter speltid är inte mycket.Bedrövligt att Emanuelsson och Fjällström bla inte fick mera istid under säsongen.Tycker Rönnberg borde bänkat spelare och satt in juniorerna istället när spelet hackade i höstas.Känner spelare ingen större press å att prestera så utvecklas dom inte.Samma spelare i match efter match.Vissa fick spela fast dom var bedrövliga.Nyström försvann men här verkar det som Rönnberg inte gillade honom.Dom få minuterna han fick spela i Frölunda var ej sämre än många andras prestationer.Sen måste Frölunda insa att vissa spelare i truppen går ej utveckla längre.Westerholm bröderna tror ju fortfarande målburen står i sarghörnet.Såna spelare går ej utveckla.Spelat hockey så länge men inte lärt sig var målburen står.Dagens trupp måste förstärkas med 2 centrar av hög klass.2-3 bra ytterforwards 1 powerplay back samt 1 ny målvakt alternativt plocka upp juniormålvakt.JG håller ej Shl klass 2018.

    Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Conta - klokt

    Kommentar avatar
    Conta, 2 år sedanSvara

    Tack Matte.Ja man undrar egentligen hur Rönnberg och Sjöström ser på befintliga spelare i truppen i dagsläget.Jag fasar för att dom inte vill bita i det sura äpplet.Men nu fan dags dom kavlar upp ärmarna och tar tag i det hela.Annars respass i kvarten nästa säsongen med.om man nu lyckas nå slutspelet.

  • Kommentar avatar
   John, 2 år sedanSvara

   Frölunda har ju gått all in på att utveckla spelare så visst är det viktigt.
   Det man glömmer är dock att man måste ha en riktig spets som alltid producerar, då kan de yngre utvecklas i lugn och ro. Det har saik haft i 8 år och Växjö har det nu. Och vi hade det 2016. Värvningar och utveckling går hand i hand. Om man vill vinna något alltså och inte bara utveckla spelare.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Helt rätt. Där har du blandningen jag beskriver, har i tidigare text just nämnt Växjö som bra exempel. Min poäng: miljön måste vara sådan att alla spelare utvecklas. Det är lätt för mig att skriva, svårare att skapa, lik förbaskat är det av yttersta vikt.

    Kommentar avatar
    John, 2 år sedanSvara

    Det är ju helt avgörande att Frölunda lyckas med att utveckla spelarna. Man har ju valt det spåret.

  • Kommentar avatar
   Mikael , 2 år sedanSvara

   Hej Henrik. Det skulle intressant om du kunde ställa frågan jag har ställt till dig innan! Att man plockat in spelare som kommit in och producent ett tag tills dom blivit "förstörda" av antingen spelsystemet eller om det nu är träningen som tar bort glädjen och spontaniteten..... DET måste väl fler ha uppmärksammat? Även ledningen.. sen håller jag med dig FULLSTÄNDIGT att det inte såg homogent ut alls i truppen

    Kommentar avatar
    Manne , 2 år sedanSvara

    Tror att spelsystemet är alldeles för uppstyrt. Låt de köra, men det ska självklart finnas linjer i sättet att spela så att det inte blir djungelhockey av det hela. Nu vågar de inte göra någonting ser det ut som, inte ens en sarg ut knappt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Mikael: Vilka spelare tänker du på som producerat tidigare? Hjalmarsson? Han kom hem från en helt annan hockey i KHL där han INTE ALLS producerade som i SHL, han har inte förmått hitta tillbaka till den han var under en kort period i LHC, men kanske var det heller inte att vänta? Max Friberg? Hade ALDRIG tidigare producerat på seniornivå i Sverige, däremot på smala rinkar i annan typ (AHL) av hockey.

    Kommentar avatar
    Mikael , 2 år sedanSvara

    Henrik. Nej jag tänker snarare på dom som kom in sent, Musten öste in mål 5-6 matcher...... sen? Mursak samma där..... visst INGEN direkt som höll måttet när det drog ihop sig. Men du kanske förstår mitt resonemang!? Sen vad gäller Hjalmarsson, jag tror nog VF hade större förväntningar än att få in en ny brunkare....

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Mustonen tror jag faktiskt inte värvades för att göra massor med poäng. Men fler, kanske. Mursak levererade ju – dock ej i slutspelet. Men då körde laget fast. Vad gäller Hjalmarsson är han MYCKET mer än en brunkare, en skicklig center, mer till sin rätt där, hävdar jag.

    Kommentar avatar
    Mikael , 2 år sedanSvara

    Jag säger inte att Hjalmarsson är kass, han gör jättemycket nytta. Tror nog ändå att man ville ha ut mer poäng av honom, nu har man ju skapat en "ny" tjänst för honom. Det jag menar med Musten och Mursak, är att det kändes som att man "styrde upp"/ bort, deras kreativitet.... bara dit jag vill komma.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Intressant, visst kan det finnas ett korn av sanning rent allmänt i sådant. Vad gäller Mursak tror jag knappast han lät sig styras i slutspelet, Mustonen var ju skadad. Men visst, ett för uppstyrt anfallsspel kan kväva. Ser kanske inte riktigt att det varit Frölundas problem, men jag har inte grottat ner mig i detalj heller.

    Kommentar avatar
    Mikael , 2 år sedanSvara

    Nä man kanske bara ska släppa skiten å gå vidare..... men man söker ju nån typ av svar... Det kanske är mer oroande att man inte kom ihop och drog åt samma håll. Skulle vara intressant att få höra om RR. Tänker låta någon annan kliva fram och COCHA under matcherna...!?

    Kommentar avatar
    Epoe, 2 år sedanSvara

    Hjalle var topp 30 i poäng i SHL. Brunkare my ass.

    Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Epoe Så rätt - finns inte någon egentligen som vill ha honom som brukare - det är att vrida sanningen.

  • Kommentar avatar
   Conta, 2 år sedanSvara

   Jaha nu har Leksand värvat Tor Immo från Troja Ljungby.Hallå Sjöström? Var han inte intressant för Frölunda? En målskytt vore väl trevligt? Jonathan Johnsson då?

    Kommentar avatar
    Wpoe, 2 år sedanSvara

    Johnson är ingen målskytt. Lol

    Kommentar avatar
    Conta, 2 år sedanSvara

    19 Mål och 20 assist på 51 matcher är inte så pjåkigt.Mer mål än de flesta brunkare i Frölundas nuvarande forwards uppsättning.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    19+20 i ett bottenlag som Troja är givetvis bra stats. 4+8 på tio kvalmatcher också.

    Kommentar avatar
    Epoe, 2 år sedanSvara

    Ja. I Allsvenskan. Friberg hade gjort 20 mål där också.

    Kommentar avatar
    Manne , 2 år sedanSvara

    Friberg hade knappast gjort 20 mål i Hockeyallsvenskan. Han träffar inte ens mål, om det så är ett fotbollsmål istället.

    Kommentar avatar
    Conta, 2 år sedanSvara

    Ole Liss kom från hockeyallsvenskan och lyckades göra mål i shl med.

  • Kommentar avatar
   Sapper, 2 år sedanSvara

   Var ju iof exakt snacket om utveckling som var så jävla viktigt inför gånga säsongen...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Jag pratar lite större, inte ta in unga spelare för att utveckla och sedan tappa utan utveckla rent generellt, att spelare växer och därmed gruppen.

  • Kommentar avatar
   Anders Olsson, 2 år sedanSvara

   Det är ju så att om Frölundas tänk ska lyckas måste ungdomsverksamheten vara lysande alla år, förutom Dahlin har det ju inte varit så i år. Saik, Växsjö, DIF, har ju fått fram några fina spelare i år. Några väldigt konstiga värvningar ett tag nu så man undrar ju lite .

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Sådant där går alltid i vågor, INGET lag får fram stortalanger varje år. Men det är viktigt att få utveckling på de spelare man har, och då snackar jag inte alls bara om unga tonåringar.

    Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Lite fundersamt om alla bra juniorer kommer från Lidköping. Göteborg måste väl vara en faktor 10-15 ggr större? Inga egna FHC produkter? Var är de någonstans?

    Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    HL - många lag får fram bra junior spelare hela tiden tex Modo och Brynäs men även DIF. Tycker man kan vara lite kritisk mot FHC som gärna berättar att de är bra på detta. Inte så säker längre...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Nej, sorry men inga får fram jämt. Däremot kan kritik riktas ändå, inte det jag säger, även om kritiken framför allt ska riktas på hur man använder och utvecklar kritiken. Vad gäller talang från GBG-området, läste du inte min text (förra veckan) om att nio av elva stora talanger var just från regionen?

    Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Yes HL - mycket bra. Delar det fyllt ut - men jag vill gärna se att de får speltid oxå i FHC.

  • Kommentar avatar
   Gustav, 2 år sedanSvara

   Ludvig Rensfeldt till Timrå. Bra, jag hoppas vi har något bättre på gång där.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Mm, såg just det. Intressant.

    Kommentar avatar
    Danne, 2 år sedanSvara

    Aj! Rensfeldt hade varit mumma till en lagom peng.

  • Kommentar avatar
   Molly, 2 år sedanSvara

   Dåligt av Rangers att plocka Lias Andersson den korta tiden
   Han hade gjort skitmycket i ett slutspel
   tror det var skillnaden mellan ut i kvarten eller minst en semi
   Trodde att Frölunda hade bra relation med NR men dom gör som dom vill för
   att visa sin makt

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Visa sin makt? Lias var Rangers spelare och klubben gör naturligtvis det den känner är bäst för sin egen verksamhet. I Lias fall ansåg Rangers att han bäst behövde vara AHL-hockey för att förbereda sig för nästa NHL-säsong. Inget som helst konstigt med det,

    Kommentar avatar
    Molly, 2 år sedanSvara

    Jag är väl bara bitter Men jag tror Lias hade betytt mycket i matcherna mot Malmö jobbat stenhårt och fått med sig andra också Såg lite matchen mot Danmark igår Han är ju kanon

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Visst hade Lias betytt mycket och gjort nytta för Frölunda. Där är jag helt och hållet med dig. :)

    Kommentar avatar
    Epoe, 2 år sedanSvara

    Det händer nästan aldrig att NHL kallar tillbaka lån från Europa. Så jo, riktigt dåligt av Rangers.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Nej, inte alls. Lias var Rangers spelare, det var OVANLIGT att han kallades tillbaka, men inte dåligt, eftersom han ägdes av Rangers, den klubben stötte på problem, behövde bygga om, och tidigare än väntat göra talanger NHL-redo. Äger man en spelare får lånande klubb finna sig i att den inte bestämmer. Oturligt för Frölunda, men that's it.

    Kommentar avatar
    John, 2 år sedanSvara

    Korkat av NR att hindra Lias från OS och att vara kung i slutspelet för sitt favvolag. Men NR är ju inte kända för att ta särskilt många kloka beslut.

  • Kommentar avatar
   Molly, 2 år sedanSvara

   HL tror du det hade någon betydelse inom gruppen kom ju ut att vissa spelare hade
   bonusar i sina kontrakt

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Så är det alltid, spelare väljer olika vägar i sina kontrakt, en del vill ha lägre lön och bonusmöjligheter, en del vill inte. Spelade ingen som helst roll.

  • Kommentar avatar
   Danne, 2 år sedanSvara

   Tror oxå, som flera andra är inne på, att spelet är alldeles FÖR uppstyrt, för tydliga linjer. Finns knappt en tendens till eget agerande på isen, utan alla ser ut att följa gameplan och linjerna till 100%. Nu tror jag inte det är riktigt så illa, men kan finnas en del förklaring till det. Spelarna tar inte det egna ansvaret att tänka el agera ”utanför boxen”, då kollektivet är det primära. Det hämmar spelare som av sin natur, vill vara kreativa och behöver utrymme att göra lite som dom vill. Jösses, bara att kolla Lash, som är hel väck i spelet 5-5. Han duger enbart till PP, absolut ingenting annat. För mycket def tänk över hela banan, vilket hämmar offensiven och det kreativa tänket och spelet. Frågar ni mig är anfall bästa försvar!

   • Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Stort plus till Din skrivning om juniorer och att lyfta dem. Det är grunden för varje förening. Uppskattas verkligen och visst är Miketinac en viktig. Men där finns många som jag kallar fullvuxna - varför tar vi FHC upp knattarna som blir överkörda och drar på sig utvisningar istället för att orka stå upp? Detta trodde hag RR fattade...
    Sen har vi det lite mer pinsamma - enligt mig - att man släppte Arvid S till Hanhals. Är det ett lån tycker jag det är ok - men han har ju möjligheten att bli 1 målvakt i FHC om han bara fick chansen...

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Arvid Söderblom ska till Hanhals just för att Frölunda tror på honom, han är där för att skaffa sig seniorrutin. Helt rätt om du frågar mig. Kommer vara nyttigt för honom. Ett steg i taget.

     Kommentar avatar
     Matte, 2 år sedanSvara

     Bra HL! Tack

     Kommentar avatar
     Matte, 2 år sedanSvara

     Borde kanske skrivit att han redan nu borde fått chansen i FHC eftersom målvaktssidan idag är svag eller väldigt svag.

     Kommentar avatar
     Rallyclay, 2 år sedanSvara

     Tror det blir riktigt bra för Arvid i Hanhals. Seniorspel och bra utveckling då Hanhals har Mikael Sandberg som målvaktstränare. Bra utv på målisarna de senaste åren, tänker på Rubin, Ljunggren och Bergvik som alla har haft en grym utveckling i sitt spel. / Claes

   • Kommentar avatar
    Hockeyråttan, 2 år sedanSvara

    Helt enig med dig Leman. Blir väldigt spännande o se va dessa talang namn du nämner kan tillföra i höst. Sedan behöver nog många lovande killar från U-18 o U-20 en säsong till innan man kan flytta upp dem. Där emot behövs de spets o så fort ett namn dyker upp ryktesvägar så känns de inte som Frölunda hugger på dem. Linus videll o broc Little ryktas tillbaka till Sverige o de är klass spelare. Skulle vara så häftigt om man kunde sno Little framför näsan på LHC och skicka en tydlig signal till sina konkurrenter. God kväll!

     Kommentar avatar
     Conta, 2 år sedanSvara

     Broc Little gör mycket mål visst men har samma skådespelare talang som Greg Svott i Brynäs.Vill ej se någon skådespelare i Frölunda

   • Kommentar avatar
    Hans, 2 år sedanSvara

    Största exemplet är väl JG, som faktiskt blivit sämre med tiden. Inte ett jätte bra kvitto på att Frölunda kan "förvandla vatten till vin".

    • Kommentar avatar
     Gustav, 2 år sedanSvara

     Joakim Andersson klar för HV, så honom kan vi skriva av som potentiellt nyförvärv.

      Kommentar avatar
      Peter Smögen, 2 år sedanSvara

      Tack för det! Medelmåttor vill vi inte ha mer av!

    • Kommentar avatar
     Kalle Kula, 2 år sedanSvara

     Ytterligare en så kallad utvecklingsbar spelare på väg in i form av Tim Söderlund (SAIK).


     Lämna en kommentar