Hur ska Frölunda egentligen hantera Lucas Raymond, 17?


► Jag funderar lite på situationen med Lucas Raymond, 17.
► Hur ska supertalangen matchas?
► Hockeyvärlden tittar på med spänning.
► Jag också. Utan att på något vis sitta inne med det tvärsäkra svaret.

Rakapuckar.com bild

Hur ska Roger Rönnberg och Frölunda matcha sin juvel, Lucas Raymond, 17? Jag resonerar kring detta nedan.


HAN HAR ALLA förutsättningar att göra en kanonsäsong i SHL, Lucas Raymond – nästa vinter. 

Nu tycks det inte riktigt finnas plats för honom.

Eller – gör det? Jag blir lite fundersam.

Ett tag hette det att han skulle ner i J20 för att få speltid, jag tyckte det var logiskt, 17-åringen har en JVM-tröja att spela sig till, i SHL kommer han inte över tio minuter per match och är ingen PP-spelare eftersom Frölunda a) bara tycks ha plats för fyra högerskyttar i sina två uppställningar och b) Ryan Lasch redan käkar upp det mesta av Samuel Fagemos istid. 

Lucas har, om vi ska vara ärliga, haft svårt att få det att flyga i A-laget (14 matcher, 1+2).

En del förvånas, jag inte så mycket, killen har alltså inte ens fyllt körkort, konkurrensen i Frölunda är mördande, årsbarnet i Djurgården, Alexander Holtz har haft en mindre svår uppgift i ett något smalare, dessutom skadedrabbat lag.

Rakapuckar.com bild

Nå, ner i J20 var det, Lucas var bra där, spelade sedan med juniorlandslaget, gjorde det alldeles utmärkt, väl hemma Sverige kastades han sedan rakt in i A-laget igen med den här speltiden:

7.06 borta mot Färjestad i CHL.

9.58 mot Örebro i SHL.

9.27 mot Rögle i SHL.

Jag tyckte Lucas var på gång, det började hända saker, fanns en positiv tendens – hux flux så var han borta ur truppen mot Färjestad i tisdags, och när jag frågade tränaren Roger Rönnberg om matchningen sa han bara:

– Han spelar när han sliter åt sig en tröja.

Som vem som helst, alltså. Det var inte det jag trodde planen var. Matchningen känns hackig. Jag testade det på Rönnberg som sa:

– Samtidigt är det inte så hackigt för laget. Laget går först. Många spelare gör det väldigt bra, inte lätt att sno åt sig istid.

Där är ju problemet:

## Lucas Raymond, 17, är en supertalang, tippad topp 3, topp 5 i NHL-draften nästa sommar.

## Behöver spela mycket för att utvecklas (och behålla sin draftranking, nota bene). 

## Får inte riktigt den chansen, finns inte riktigt utrymme för det, i Frölunda.

Rakapuckar.com bild

Samtidigt kanske klubben inte riktigt gillar att sätta sin juvel i J20, Lucas Raymond är ju en hajpad talang som hela hockeyvärlden har koll på, och kanske är inte mer juniorhockey vad en sådan behöver.

Kanske. Nyckelord här. Svårt med unga spelare.

Jag vet bara att Lucas Raymond nästa säsong, när Samuel Fagemo (Los Angeles Kings) är borta, har en jättechans att ta en bärande roll i Frölundas A-lag.

Det vore, sannolikt, ett utmärkt val för en 18-åring (fyller i mars) som då gått i första rundan och behöver en seniorsäsong innan det är dags för Nordamerika.

Frågan är: vad göra med killen fram till dess?

Han behöver snitta fler än nio minuter i SHL, men ärligt talat, vem i herrans namn ska han peta? Jag hittar ingen. Gör ni?   

Det är en tuff situation för Frölunda. Och för Lucas Raymond.

Man bör ödmjukt inse det.

Rakapuckar.com bild

Jag sitter inte inne med lösningen. Men jag funderar på den.

Jag tror i alla fall inte den är att spela åtta, nio minuter ibland, varva det med att vara på läktaren, ta hissen ned till J20 för att sedan komma tillbaka.

Behövs stabilitet. Behövs trygghet. Kanske kommer den efter JVM – men var?

Jag är tveksam till att behandla Lucas Raymond som en i mängden, som en som spelar när han ”sliter åt sig en tröja.”

Lucas behöver ta för sig mer i A-lagströjan, våga mer, ta fler initiativ, vara kaxigare, modigare, och det kommer först när han får förtroende ungefär som Holtz i Djurgården.

Men … hur ska det gå till i det forwardsbreda Frölunda som vill vinna SM-guld igen? 

Det finns två ytterligheter här.

1. Spela Raymond. Punkt. Han är en av världens största talanger, strunt samma om han egentligen inte platsar nu, flytta på till exempel Jacob Peterson, låt Raymond spela med Ryan Lasch, räkna med att belöningen håvas in i februari/mars.

2. Spela inte Raymond. Än platsar han inte, låt killen stanna i J20, vara stjärna, gå och sukta efter A-lagsspel vid skador/avstängningar – och så nästa säsong då.

Rakapuckar.com bild

Jag ogillar egentligen båda vägarna, lite pest och kolera-läge.

Allsvenskan har skärpt sina regler för lån, gjort det svårare för klubbarna, samtidigt är Lucas 17 år med en skola att sköta (ja, det är viktigt). 

Kanske är det ändå J20 som är vägen fram, inte minst när Frölunda ska in i slutspelsserien.

Vara stjärna där. 

Vara drivande där. 

Vara först upp i A-laget när en dörr öppnar sig.

Kanske. Nyckelordet, ni vet.

Igen: jag sitter inte inne med svaret, med lösningen. Men jag vet att hela hockeyvärlden tittar på, och för att Frölunda på bästa sätt ska kunna utnyttja en supertalang som Raymond nästa säsong är det viktigt att ha en bra plan nu.

***

Ni missade väl inte texten om Movemberkampanjen här på rakapuckar.com?

Fram till 15.00 i dag kan ni swisha in bidrag på vanliga numret: 0736-854501. Allt går till Movember.

Rakapuckar.com bild

***

I kväll mot Leksand? Vi får se hur det blir med Joel Lundqvist, om han står över, men senast mot Färjestad var Sebastian Stålberg extraforward, alltså före Lucas Raymond i kön.

Mer inför Leksands-fajten senare. 

Frölundas J20 matcher förresten dubbelt i helgen, mot Linköping och Södertälje borta.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
25 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Philip Steingrüber, 1 år sedanSvara

  Jag tycker nog faktiskt att man borde gå på någon av de ytterligheter du nämner. Antingen bestämmer man sig för att han ska vara med, då får han vara med på allvar (vad gäller speltid, PP-plats, kedjekamrater) eller så får han vara utanför. Tror varken Frölunda eller Raymond gynnas av att det hattas fram och tillbaka mellan SHL och J20 med varierande istid.

  • Kommentar avatar
   Peter, 1 år sedanSvara

   Han må vara en talang, men man måste förkäna sin speltid!
   Just nu finns det ingen speltid oavsett vad han är, laget måste gå före i alla situationer annars ger det fel vibbar till de andra spelarna som kämpar om speltid!
   Tyvärr har han tills nu visat att han inte är en startspelare, och detta måste respekteras!
   Han tid kommer när han bevisat motsatsen i den mördade konkurrens som frölunda nu besitter!

   • Kommentar avatar
    JonasG, 1 år sedanSvara

    Det Finns en aspekt till i detta och det är ju hur han själv känner inför detta och hur dialogen med tränarna är. Alla hockeyspelare vill ju spela så mycket som möjligt men om Raymond inte känner att han får oförtjänt lite istid så behöver det inte vara något problem. Att få träna med A-Laget och få hyggliga minuter som förberedelse för en större roll nästa år kan ju vara ok.

    • Kommentar avatar
     Rallyclay, 1 år sedanSvara

     Svår frågeställning detta. Tror att man i en dialog med Lucas skall växla A lagstid och J20 tid. Här behöver man se både till lagets resultat och individens utveckling. Dahlin fick en massa chanser så varför skall inte Raymond få det? Sedan är det ju så att konkurrensen på forwardsidan är rätt tuff så ...... som sagt en svår fråga. / Claes

      Kommentar avatar
      VF, 1 år sedanSvara

      Dahlin var också mogen seniorspel - Raymond är det inte......än.

    • Kommentar avatar
     Bros, 1 år sedanSvara

     Håller med Rönnberg! Bästa laget ska spela, inte för att man är 17 år och heter Raymond! Hans tid kommer! Det är sen gammalt! Forza Frölunda!

      Kommentar avatar
      Floyd , 1 år sedanSvara

      Helt rätt!

    • Kommentar avatar
     Bengan, 1 år sedanSvara

     Inte lätt det här, Raymond måste först och främst vara tillräckligt bra få att få spela i A-laget, och då bör han nog få mer istid och gärna PP också. Han har en spelstil som kräver mycket puck, då är han som bäst och det gör det svårare för honom som spelare, inte lätt för en så ung spelare och att få en sådan roll. Med den bredd som finns bland forwards blir det ändå svårare. Sedan vill ju Frölunda också vara en förening som utvecklar unga. Skall han spela så skall han spela mer, åtminstone fram till slutspelet, då skall bästa laget spela, kanske platsar han då.

     • Kommentar avatar
      Christoffer , 1 år sedanSvara

      Målet är att vinna Le Mat.
      Man bör göra det som är bäst för att vinna i slutspelet.
      Om det betyder att man spelar någon som just nu är sämre, men som har potential att växa så tycker jag att man bör göra det. Dahlin var inte bäst i grundserien, men han var utan tvekan den bästa backen i slutspelet.
      Om man tror att Raymond kan växa och bli ett betydande del till slutspelet, så tycker jag att man bör spela honom så mycket som möjligt.
      Om man inte tror det, då bör någon annan kanske få istiden.
      Att man bänkade Raymond mot Färjestad nu senast tycker inte jag är konstigt, det var en måstematch då tenderar alla tränare att gå med det säkra kortet.

      • Kommentar avatar
       Dennis, 1 år sedanSvara

       Han behöver speltid på seniornivå. Jag skulle säga: Allsvenskan. Då kan han få allt. Raymond ska spela PP. Det kommer han aldrig lyckas göra i SHL, med det laget som Frölunda har.

       • Kommentar avatar
        Peter Smögen, 1 år sedanSvara

        Man ska göra precis som du säger, bestämma sig för ett av valen och sen köra. Det sämsta som finns är hattandet fram och tillbaka. Bästa laget ska givetvis spela...

        • Kommentar avatar
         Tillfällig användare, 1 år sedanSvara

         Är det så otroligt dåligt med istid för en 17-åring som inte dominerat eller riktigt tagit chansen mer än glimtvis egentligen?
         7.06 borta mot Färjestad i CHL.
         9.58 mot Örebro i SHL.
         9.27 mot Rögle i SHL.
         Holtz har snittat 13 minuter och Raymond 10 minuter - visserligen med olika antal matcher. Med tanke på bortfallet i Djurgården och konkurrensen i Frölunda är det verkligen så alarmerande som de flesta verkar tycka?
         Sedan kan man ju vända och vrida på det hur länge som helst men han känns inte redo för 50 SHL-matcher det är nog alla överens om.

         • Kommentar avatar
          Johannes, 1 år sedanSvara

          Leman: Val 1, lätt.

          • Kommentar avatar
           Bamse , 1 år sedanSvara

           Kan man inte låna ut han till hanhals. Vet att det är hockeyettan men då får han ju spela mot vuxna män iaf. Blir ju träning mot män istället för J20. Vad tror ni om det?

           • Kommentar avatar
            Stefan Hansson, 1 år sedanSvara

            Bästa laget ska spela och där är inte Lucas. Inte just nu i alla fall. Alltså är det bättre att han får spela mycket i J20. Och hoppa in om det blir skador/avstängningar. Bästa hade varit utlåning till Allsvenskan för att spela mot seniorer men som sagt, regler för att låna ur spelare har ju förändrats.

            • Kommentar avatar
             Sothöna , 1 år sedanSvara

             Han skall inte spela nånstans. Vet hut grabbhalva!

             • Kommentar avatar
              Lars, 1 år sedanSvara

              Utan att ha läst kommentarena så med risk för upprepning.
              Jag tror att J20 är där han ska spela merdelen av den tid han spelar i år. Låt han växa där. Sen tycker jag att man då och då (när han visat resultat på utveckling i J20) ska köra i A-laget någon match då och då)
              Även om en hel värld tittar på vad Frölunda gör med Raymond. Då tittar samma ärld även på vad han presterar. Å presterar han inte enl den för äntningen då blir inget positivt av det skulle jag tro. Han är på gränsen till A-laget. Å ibland bländar han oss där. Men långsiktigt (i år i vart fall) är han nog bäst i J20. Låt han blomma ut mer där först. Just my two pennies on the topic.

              • Kommentar avatar
               Philip Glücksman, 1 år sedanSvara

               Håller med Rönnberg, bästa laget skall spela och han måste sno en tröja, inte få en.
               Sen tycker jag många får det att låta som J20 är skit, vilket det absolut inte är. Framförallt efter jul när det blir serien Topp 10, allltså 10 bästa juniorlagen i Sverige. Frölundas J20 leder sin serie just nu dessutom. Så spela många minuter i ett av de bästa juniorlagen i Sverige i en riktigt bra juniorliga är det så himla farligt? Visst är han totalt överlägsen (vilket Rasmus Dahlin hade varit) kanske det är menigslös men jag tror inte han är det.
               Det enda som jag känner skulle kunna vara fel med J20 är eventuella skadan i publicitet och framtida rekryterings synpunkt.

               • Kommentar avatar
                Håkan G, 1 år sedanSvara

                Det handlar inte bara om Raymond utan om de signaler man skickar när man vill värva nästa unga stjärna till Frölunda.

                 Kommentar avatar
                 Johannes, 1 år sedanSvara

                 Helt rätt Håkan. Om inte Raymond platsar i Frölunda som är en supertalang rankad att gå högt i NHL draften. Varför skulle då någon junior vilja spela i Frölundas juniorlag för att sedan inte få chansen, eller minimalt med istid i A-laget.

                 Kommentar avatar
                 Vega, 1 år sedanSvara

                 Går ju vända på det där också, ska då du bli förfördelad för att du är en "supertalang" men inte presterar något nämnvärt? Inte bidrar i numerärt underläge, samt inte gör det grova jobbet heller? Tycker det är svårt men att han ska få en tröja vette fan

                 Kommentar avatar
                 Johannes, 1 år sedanSvara

                 Självklart ska Raymond ha en tröja. Han borde även få minst dubbelt så mycket istid, spela med Lasch och mycket PP. Ge Raymond chansen på riktigt som Fagemo fick. Jag är övertygad om att Raymond skulle vara en av de bästa i laget.

                 Kommentar avatar
                 Vega, 1 år sedanSvara

                 Bara av nyfikenhet varför är det självklart att han ska få en tröja och inte förtjäna den enligt dig/er?

                 Kommentar avatar
                 Tom Sawyer, 1 år sedanSvara

                 Varför skulle just Raymonds platsande eller inte platsande påverka så på kommande talanger, när det är flera andra talanger som fått plats o gjort framsteg under Rönnberg?

                 Kommentar avatar
                 Johannes, 1 år sedanSvara

                 Jag kan bara svara för mig själv, och vad jag tycker. Men jag tycker iaf att man ska satsa på unga "lovande" spelare. Jag tycker så klart inte att man ska fylla hela laget med 16-17 åringar och hoppas på det bästa, men att ha en av de bästa 17 åringarna i världen i laget måste Frölunda ha plats för. Om det inte är så, då behöver Frölunda inte ha några juniorlag alls. Det sättet som tec Raymond förtjänar en tröja i A-laget är genom att vara bra i juniorlagen, vara framträdande i JVM. Så tycker jag.

                 Kommentar avatar
                 Johannes, 1 år sedanSvara

                 @Tom: Tja om man är så bra så att man bli draftad 1-4 i NHL-draften och det inte duger för Frölunda A-lags spel, hur bra måste man då vara för att det ska duga ?

                 Kommentar avatar
                 Vega, 1 år sedanSvara

                 Dock är inte att bli draftad och att de anser honom bäst nu samma sak, utan mer att de ser en lysande framtid för pojken.

                 Kommentar avatar
                 Johannes, 1 år sedanSvara

                 @Vega, Jo absolut kan det vara så, men i sådana fall ser NHL scouterna något i Raymond som de inte ser i de andra unga spelarna som inte kommer bli draftade tidigt. Som "talangfabrik" tycker jag att Frölunda skall se till att man har en plats över till den unga spelare som "lyser" starkast.

               • Kommentar avatar
                Karl, 1 år sedanSvara

                Chanserna att Raymond lånas ut till Frölunda nästa säsong är nog mycket små tyvärr. AHL-spel med mycket istid + PP bör vara mer utvecklande för en talang som Raymond.

                 Kommentar avatar
                 Henrik Leman, 1 år sedanSvara

                 Tveksam till det. Många NHL-klubbar kloka, ser att han utvecklas bäst som 18-åring i trygg miljö. Hänger lite på vilken klubb, givetvis, men tror de flesta ser detta. Och nästa säsong kommer ju Lucas spela PP och ha mkt istid.

                 Kommentar avatar
                 Karl, 1 år sedanSvara

                 Tveksam till det. Hela situationen känns väldigt mycket Sebastian Collberg.

               • Kommentar avatar
                Mogge, 1 år sedanSvara

                Raymond är i en ålder där man mognar mycket. Kanske har hockeykunnandet stannat av lite?

                • Kommentar avatar
                 Richard, 1 år sedanSvara

                 Laget före jaget. 9min är kanske inte så tokigt när vi har så pass bred trupp. Minuter växer med prestation. Ibland blir det så här. Kanske vore ok att testa i ett topplag i Allsvenskan fram till jul, för att sedan komma tillbaka till slutspelet.

                  Kommentar avatar
                  Johannes, 1 år sedanSvara

                  Prestation växer med minuter med.

                • Kommentar avatar
                 M.O., 1 år sedanSvara

                 Om snittet ligger på 7-10 min per match så är det ingen fara att fortsätta så, blandat med J20 med större minuter. Grabben är bara 17 år och har en lång karriär framför sig.
                 Uppenbarligen så är han inte än på den nivån att han förtjänat större minuter i A-laget, men det kommer, antingen senare denna säsongen eller nästa.

                 • Kommentar avatar
                  Jocke Sjöö, 1 år sedanSvara

                  Inom två år då spelar han ändå i NHL så det är inte mycket att satsa på. Dahlin han knappt visa vad han gick för innan han drog. Satsa på de spelare som vill vara kvar istället.

                  • Kommentar avatar
                   Jan Håkansson , 1 år sedanSvara

                   Låt Rasmus vara stjärna i J 20 och lyft upp honom några matcher till A laget. Rasmus är bra men inte någon superstjärna än och den som skall bära A laget. Att Rönnberg valde att inte spela honom mig FBK i CHL var helt rätt beslut då han inte har den erfarenhet och tyngd som krävs.

                   • Kommentar avatar
                    Håkan, 1 år sedanSvara

                    Rönnberg hanterar juniorer så passivt, han gjorde likadant med Dahlin.. juniorer är en investering, höga berg och djupa dalar, om ska få ut någonting måste de spelas in.. ge honom 18 min ett par matcher och se hur han tar det.
                    Fråga vilken offensiv spelare som helst hur svårt det är producera om man inte får kvalitativ istid, att ge honom 8min av strö byten och sedan säga "han måste slita till sig en tröja" är så onyanserat med en 17 årig. Han hade 2 assist mot Leksand en månad sedan, matchen efter satt han på bänken hela matchen, så jag undrar som det där ens gäller.
                    Men det jag undrar, är om Raymond är hundra efter tacklingen han fick mot Rögle förra helgen? Jag trodde han inte spelade pga av det, för i matcherna innan dess var han på uppgång helt klart.

                    • Kommentar avatar
                     Håkan, 1 år sedanSvara

                     Sedan är jag orolig att Raymond ska få samma behandling som Vesalainen fick i Frölunda. Om Vesalainen förtjänade det eller inte, det vill jag inte gå in på, men han var inte nöjd med sin tid i Frölunda pga. snålt med istid. Det här är en viktigt period i Raymonds karriär, avslutar han den här säsongen utan att känna att han fått någonting uträttat, det kan få stora konsekvenser..
                     Sen att han inte ens får speltid i PP, det är faktiskt katastrof. Medans Rogers favorit Lasch som slukar upp 30 min per match.. svenska juniors utveckligen verkar inte vara något man prioriterar i Frölunda.


                     Lämna en kommentar