Att draftas är långt ifrån någon succégaranti


► I fjol var Rasmus Dahlin ende frölundait att NHL-draftas.
► I år lär det bli två: Samuel Fagemo och Karl Henriksson.
► Skillnad det mot 2017 (7) och 2014 (8).
► Men att draftas är inte liktydigt med NHL-succé, inte ens med NHL- eller SHL-spel. Ingen motorväg, snarare en jobbig bergsklättring som väntar talangerna. Värt att tänka på.

Rakapuckar.com bild

Antalet draftade Frölundaspelare under 2010-talet, från 2010 längst till vänster och fram till troliga siffran 2 i år 2019. Foto: NHL.COM 


I FJOL KUNDE Frölunda skryta med att Rasmus Dahlin var hockeyvärldens hetaste och gick som nummer 1 i NHL-draften. Det fanns förhoppningar om Samuel Fagemo och Linus Nässén, men båda gick orörda.

I sommar (21-22/6, Vancouver) kommer Fagemo gå i andra, kanske tredje rundan som överårig, Karl Henriksson gissningsvis i tredje, men fler frölundaiter blir det knappast.

Kan förstås bli (Nässén?), osvuret är bäst, men sannolikt inte.

Annat var det 2017 när sju spelare från Frölunda draftades. Och 2014 – när siffran var åtta.

– Det är inget som oroar, absolut inte, det går i cykler, säger Frölundas utvecklingsansvarige på ungdomssidan, Mikael Ström, och påminner om klubbens framgångar förra säsongen med SM-guld för U16 och J18.

Onekligen går det upp och ner, så här har det sett ut i draften under 2010-talet (år: antal draftade från Frölunda):

2018: 1
2017: 7
2016: 1
2015: 2
2014: 8
2013: 3
2012: 2
2011: 3
2010: 1

Siffrorna 7 och 8 är alltså inga normalvärden, snarast anomalier som ni kan se. Och 2017 var siffran egentligen 6, Lias Andersson (Kungälv, HV71) hade då inte gjort en enda match i Frölunda; 5 om man räknar bort Linus Weissbach som stuckit till amerikanska juniorligan året före draften.

Rakapuckar.com bild

Dessutom är det så här, vilket är viktigt att minnas, för fans såväl som för spelare (och kanske föräldrar):

Långt ifrån en sportslig katastrof att inte draftas.

Alla mognar i olika takt, Samuel Fagemo kommer bättre förberedd nu, och en spelare som Joakim Nygård, Färjestad, skrev nyss ett fint kontrakt med Edmonton Oilers som 26-åring.

Draftas i första rundan garanterar dig närmast en NHL-chans, andra rundan ger också något, men ju längre ner desto mer är känslan att det ofta kan vara lika bra, eller bättre, att gå orörd och senare i karriären (fyllda 22 år) fritt kunna välja klubb som free agent.    

Låt oss titta lite på de sju draftade frölundaiterna 2017 för att få en bild:

Kristian Vesalainen
Foto: TOMMY HOLL

Första rundan: 
* Lias Andersson, New York Rangers – i dag på gränsen mellan AHL och NHL. 
* Kristian Vesalainen, Winnipeg Jets – utlånad till Jokerit delar av förra säsongen, gjort fem matcher i NHL.

Andra rundan:
* Filip Westerlund, Arizona Coyotes – dåligt förtroende i Frölunda, dessutom jobbiga skador, skadad igen när han sedan hamnade i Timrå. Oklar framtid, men Filip är långt från NHL.
* Joni Ikonen, Montreal Canadiens – spelar för KalPa i Finland, ännu inte kontrakterad av Montreal.

Femte rundan:
* Jacob Peterson, Dallas Stars – tog omvägen om allsvenska Björklöven, starkt slutspel med Frölunda, kan bli het för Dallas om han gör en bra 19/20-säsong.
* Kristoffer Gunnarsson, Vancouver Canucks – långt från NHL, spelar för Mora i allsvenskan nästa säsong.

Rakapuckar.com bild

Sjunde rundan:
* Linus Weissbach, Buffalo Sabres – har spelat ett års juniorhockey och två års universitetshockey i USA. Inget kontrakt med Buffalo, med på camper.

Långt ifrån någon garanti bara för att du draftas, alltså. Men visst är det roligare för en ung kille att bli än att inte …

För Frölunda behöver det dock inte vara fel att förhållandevis få spelare draftas. För klubbens och A-lagets bästa kan det vara alldeles utmärkt med flera ”lagom bra” spelare som stannar lite längre på svensk is innan de lämnar. 

Att ungdomslagen är framgångsrika (guld för 16 och 18, semifinal för 20) är ett bra bevis på att utbildningen håller god klass.

Vill ni ha fler exempel, titta lite på de åtta från Frölunda som draftades 2014? Okej, då kör vi:

Andra rundan:
* Julius Bergman, San Jose Sharks – ni vet hur det blev, inget NHL-spel, nu hemma för att starta om.

Tredje rundan:
* Anton Karlsson, Arizona Coyotes – inget Nordamerika för Anton, fick nyss lämna Leksand som gick upp i SHL, ska till Villacher SV i Österrike.

Rakapuckar.com bild

Fjärde rundan:
* William Lagesson, Edmonton Oilers – sakta men säkert jobbar han för en NHL-chans, var hemma i Sverige (Djurgården) och vände säsongen 17/18, senast i AHL, i höst utmanar han om spel med Connor McDavid & Co i Oilers.
* Christoffer Ehn, Detroit Red Wings – skaraborgaren hade tålamod, Red Wings hade tålamod, först inför den gångna säsongen åkte Ehn över och gjorde hela 60 matcher under rookiesäsongen. Bra framtidschanser i omstartande klubb.

Christoffer Ehn hade en fin rookiesäsong i Detroit Red Wings.


Sjätte rundan:
* John Nyberg, Dallas Stars – just gjort en säsong i Nordamerika, 44 matcher i AHL, ett tag nedskickad i ECHL (farmarligans farmarliga), osäker framtid här.

Sjunde rundan:
* Hugo Fagerblom, Florida Panthers – den långe målvakten med Borås som moderklubb spelar division I-hockey, nu i Skövde.
* Pierre Engvall, Toronto Maple Leafs – via Mora och HV71 fick han sitt kontrakt med Toronto, men det har ännu inte lett till mer än AHL-spel med Marlies.
* Kevin Elgestål, Washington Capitals – har varit över på en del läger med Capitals men spelar sedan flera år allsvensk hockey med Vita Hästen.

Detta inte alls för att ”dissa” några spelare, mer som en påminnelse om att det inte går någon motorväg mellan draften och slutstationen NHL, det är snarast en förbaskat jobbig klättring uppför i sidledsregn och motvind.

Om du inte heter Rasmus Dahlin. Och det gör ju inte alla.

***

Varför allt detta om NHL-draften redan nu, mer än två veckor före? Tja, längre än den här veckan håller nog inte rakapuckar.com igång, då måste övertecknad vila sig lite ...

***

Svenskamerikanske supertalangen Oliver Wahlstrom, 18, tränar med Frölunda, jag såg honom i förra veckan i ett klipp som skridskotränaren Andreas Larsson (som ju slutar efter fem år i 031-klubben) lagt ut på Instagram.

Nu ska ni inte springa iväg och tro att Wahlstrom ska spela med Frölunda, draftad i första rundan av New York Islanders 2018 hoppas han på NHL-chanser i vinter, men:

Auston Matthews skaffade sig seniorvana i Schweiz.

Rakapuckar.com bild

Det här att allt fler nordamerikaner får upp ögonen för vad Sverige och SHL har att erbjuda är bra och kan erbjuda något spännande i framtiden.

Sedan att Oliver Wahlstrom valde Frölunda för lite sommarträning, pappa Joakim är ju från Kungsbacka, har lirat med Hanhals, känner Christian Lechtaler, så kopplingen finns ju där. Inte konstigare än så.

Ni minns säkert när Oliver först lät höra talas om sig. Om ni missat är detta så kallad måste-tittning.


***

Tack för att ni gillar vad sajten bjuder på – och att ni betalar för er.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Apropå Karl Henriksson så hade jag långt snack med honom i går. Finns här för den som ännu inte läst.

***

Rasmus Dahlins pappa Martin har i veckan börjat sin anställning i Frölunda, dels som tränare för J18, dels som instruktör på hockeygymnasiet.

J20-tränare är Tobias Johansson kommande säsong, uppflyttad från J18.

Info för de av er som kanske glömt.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Carl, 11 månader sedanSvara

  Lägger den här med: Raymond ska spela ifrån start, han skall spela samtliga matcher, och han bör dessutom spela med Lasch. Allt annat är en katastrof och "slöseri" med Sveriges största talang sedan P.Forsberg. Raymond är "the real deal" han är inte någon halv talang, någon som tex: Loui, Atturi, flugan etc. Nej Raymond kommer bli en mega stjärna i NHL, och det är dags att Frölunda släpper fram honom, för om inte Frölunda gör det kan jag garantera att något annat SHL lag (växjö troligen) kommer göra det.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Så där kan man inte resonera, det förstår säkert du också innerst inne, att någon ”SKA spela samtliga matcher", det fungerar inte så. Däremot är Raymond en riktigt jäkla stor talang, det är givet att han kommer få sina chanser på sensommaren, på hösten, sedan får man ta det därifrån, hur bra gör han ifrån sig sig, hur mycket J20 och stora minuter behöver han spela för att få maximal utveckling, etcetera? Lucas Raymond är 17 år, ska förhoppningsvis ha en lång, grymt fin karriär – då handlar det om att vara smart, se det på lång sikt, spela honom på så vis att han utvecklas som mest och bäst. Det kanske visar sig vara jättemånga matcher i SHL, det kanske är färre, det får vi se. Men att "allt annat vore katastrof" är naturligtvis ett lite tokigt resonemang. :)

   Kommentar avatar
   Helge C , 11 månader sedanSvara

   Vi ska nog låta juniorerna komma in i lugn takt i Frölunda och SHL. Jag är övertygad om att tränarteamet har bra koll på de spelare som är mogna och kan vara aktuella samt framför allt när för spel i representationslaget , nog om detta .

   Kommentar avatar
   Thomas, 11 månader sedanSvara

   Carl: Jag håller med dig, Lucas ska in i laget! Där kan vi snacka talang alltså! Uppvisningen han hade mot Ryssland i J18 VM var otrolig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ni kan vara lugna, Lucas Raymond KOMMER få sina chanser. Utan tvekan.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

  Men Nässén är inte aktuell för draft i år heller?
  Moverare var ju dock någon som sommartränade i Borgen och sedan stannade...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Wahlstrom och Moverare är inte riiiiiktigt på samma nivå. Med all respekt för den sistnämnde. :) Nja, Nässén ... tror inte det. Men visst, KAN bli så.

 • Kommentar avatar
  Mats, 11 månader sedanSvara

  Jag hade för mig att pucken måste befinna sig framför kroppen vid straffslag... eller måste man åka framlänges hela tiden före avslut? Vad gäller?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ja, den där regeln ... Förr fick inte pucken föras bakåt alls, nu tror jag den får det om det är en del av själva dragningen med kontroll, men ... be mig inte om ett säkert svar här. :)

   Kommentar avatar
   Christoffer , 11 månader sedanSvara

   Jag tror att pucken måste röra sig framåt hela tiden.

   Kommentar avatar
   Mats, 11 månader sedanSvara

   Hur som helst en läckert avslut!

   Kommentar avatar
   AJ, 11 månader sedanSvara

   Om jag minns rätt så säger regeln att man konstant måste röra sig framåt genom hela straffen (baklänges/framlänges inte så noga). Snurrfinter förbjöds dock för några år sedan. Oavsett så var det här en strafftävling/uppvisning så skulle tro att allt var tillåtet. :)

   Kommentar avatar
   Mats, 11 månader sedanSvara

   *ett

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ja, just det här var ju en lek, så då får man snurra till det lite. Men jag vet att regeln ändrades, inte längre slaviskt så att pucken inte får gå minsta lilla bakåt.

 • Kommentar avatar
  Mikael O, 11 månader sedanSvara

  Hade Frölunda sagt ja till Oliver om de fick frågan? Finns det plats i truppen för en till forward?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det är inte aktuellt, Mikael. Snälla, övertolka inte detta.

   Kommentar avatar
   Mikael O, 11 månader sedanSvara

   Självklart så är det inte aktuellt just nu, han siktar ju på en NHL-plats kommande säsong. Både du och han (i GP:s intervju) luftar ju ändå tanken att Europa kan vara ett fullgott alternativ till AHL om det inte blir NHL i år, och då borde ju Frölunda ha en god chans att få frågan om de finns plats osv. Därav funderingen, hade Frölunda kunnat få plats med han i laguppställningen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Skulle Oliver inte ta plats i Islanders, skulle han och Islanders av ngn anledning känna att ett år i Europa är bättre för utvecklingen, då skadar det förstås inte med familjens koppling till regionen och att Oliver tränat barmark några veckor med Frölunda. Att detta skulle hända just i Olivers fall håller jag inte för troligt, däremot är det som jag skrev, intressant om nordamerikanska talanger framgent skulle vara intresserade av att "göra en Matthews." ;)

 • Kommentar avatar
  Mats H., 11 månader sedanSvara

  Kan det månne, i framtiden komma att bli ett utbyte mellan juniorspelare. Européer mot Nordamerikaner, där de får känna på de olika spelstilarna och övrigt upplägg ?
  En J-18 säsong, från försäsong till slutspel för en amerikan kanske kan vara mer utbildande än att stanna hemma. och vise värsa för en Svensk dito.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Absolut en tanke. Redan åker ju svenskar över, men att som Matthews gjorde, ta en europeisk seniorsäsong för att förbereda sig, det ser jag som den mest spännande utvecklingen.

   Kommentar avatar
   Christoffer , 11 månader sedanSvara

   För ett tag sen var det ju tal om att Alexis Lafreniere kanske skulle komma till Schweiz nästa säsong. (Draftas nästa år). Vet inte vad som hänt där dock.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Precis. Minns också det. Inte hört något mer där. Kanske bara ett rykte, kanske inte.

 • Kommentar avatar
  Carl, 11 månader sedanSvara

  Kristian Vesalainen, Filip Westerlund, Jacob Peterson, * Kristoffer Gunnarsson, Anton Karlsson, William Lagesson, Christoffer Ehn, Oliver Wahlstrom etc INGEN av dem är i närheten av Raymond. Auston Matthews i samma ålder som Raymond är nu var en toksopa om man jämnför han med Raymond.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Toksopa, var det.

   Kommentar avatar
   Guppy, 11 månader sedanSvara

   Låt bli spriten Carl

 • Kommentar avatar
  Rolle, 11 månader sedanSvara

  Glad att du skriver om draftade spelare Henrik.
  Du har sååå rätt i detta, draft lika med spel i Nhl...nix pix det är bara en spark i arslet att jobbet du gör i laget som spelare och din egna träning har räckt till att scouterna lyft på ögonbrynen och tittat på spelarna innan midsommar.
  Sedan ska spelarna helst!! göra det dom gjort innan draften och sedan dubbla dosen med egen träning mm mm, det gäller att ha en skalle och pannben för att nå dit siktet är inställt på...NHL Allt så.
  Det finns spelare som gjort en sån jäkla sesse med poängrekord bra + -statestik men ändå inte vart påtänkta i draften och då kan undra varför...
  Att börja i AHL för dom flesta spelarna gör är också en bit som prövar spelarnas tänk och psyke, vissa klarar det och vissa åker hem, finns bra exempel på detta, jag har bra info källa Ang detta.
  Det är 1,57 spelare per säsong i snitt som blir NHL spelare per år från Sverige och då pratar vi att man har en tröja i NHL laget i en sesse från start till sista match...
  Om man inte heter R Dalin off kårs och en sådan spelare hade ju kunnat komma från vilken förening som helst tror jag men grattis till VF givetvis.
  Tack Henrik och givetvis swichar jag deg till dig....vad är swich baj the wej...
  Ha de

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Gott resonemang där. Klokt. Baj the wej ... den försvenskningen var ny för mig. :)

 • Kommentar avatar
  Mogge, 11 månader sedanSvara

  Brukar reta mig på artiklar i andra medier. Här finns mycket matnyttigt som jag faktiskt lär mig saker av. Fortsätt med det arbetet.


  Lämna en kommentar