Rakapuckar.com bild

I Finland har Stålberg hittat glädjen till hockeyn


► Sebastian Stålberg drog till Finland (Sport) och fick tillbaka glädjen till hockeyn. Här pratar han bland annat om:
► Speltid och förtroende, bli sedd på annat sätt.
► Bara spela bortamatcher.
► Nya livet i Vasa där så många talar svenska.
► – Nu med facit i hand är jag glad att det blev som det blev, säger Stålberg som köptes ut från sitt kontrakt med Frölunda efter förra säsongen.

Rakapuckar.com bild

EN TITT I interna statistiken för poängmakandet i Sport (från staden Vasa) skvallrar om att Sebastian Stålberg, 30, haft en trevlig start på sitt nya hockeyliv i vårt östra grannland.

Nio matcher. Åtta poäng. Fyra mål. Fyra assist.

Sebastian Stålberg i nya Sportdressen – och i Frölundas. Foto: SPORT & FRÖLUNDA


Noterbart: inte ett power play-mål. Allt åstadkommit med lika många spelare på isen.

– Vi har strul med PP, inte alls kommit loss, ett mål på nio matcher, tur vi kan göra mål på annat sätt, säger Stålberg.

Själv har han alltså i högsta grad bidragit, Lerums BK-produkten som under de senaste åren hamnade allt lägre i Frölundas forwardshierarki och i våras köptes ut.

1+2 och mycket begränsad speltid i SHL förra vintern.

Rakapuckar.com bild

Helt annan situation nu, i Liiga-laget Sport.

– Jag snittar mest istid av alla forwards också, över 20 minuter (20.41). Spelar box play, power play, alla situationer. Det kommer fler chanser om man är på isen, konstaterar Stålberg.

Finns inget att anmärka på den analysen. Men heller inget i avdelning ”tyken passning” att tolka in är. 30-åringen minns förra vintern och säger:

– Frölunda förra året, otrolig bredd i organisationen, många unga på väg upp, de hade potential att ha mer offensiv power än jag, där och då och i framtiden. Det var lite vad det var. Jag förstod situationen. Nu med facit i hand är jag glad att det blev som det blev, att jag fick komma ut och testa på något annat. Lätt att man blir bekväm när man är på ett och samma ställe under en lång tid, man gör det som förväntas och inget mer. Man hamnar i en roll, hur folk ser på dig. Lätt att fastna. Nu är jag på ett nytt ställe, folk ser mig med andra ögon, jag får möjlighet att spela i en offensiv roll.

Sports tränare Risto Dufva, 57, är en legendar inom finsk hockey, har verkat på hög nationell samt internationell nivå sedan början av 90-talet.

Speltiden och förtroendet som Stålberg får säger lite om med vilka ögon Dufva ser på sin svensk.

… som alltså levt upp till förtroendet.

Rakapuckar.com bild

För att Liiga inte riktigt håller SHL:s klass, för att Sport inte riktigt håller Frölundas? Säkert. Klart att det spelar roll. Men det finns ofta mer när spelare byter miljö, dels blir sedda med andra ögon, dels kanske också börjar se sig själva på annat vis.

Stålberg berättar:

– Självklart var det en jobbig säsong (den förra i Frölunda). Jag har fått tillbaka glädjen till hockeyn. Det är roligt när man spelar utan press och inte för att få spela i nästa byte. 

Mycket nytt den här säsongen, en offensivare roll, massivt tränarförtroende, spela styrspel (”Har jag inte gjort på jag vet inte hur länge”), nytt land, nya människor omkring sig:

– Det ger energi.

Det hörs på Stålberg att han verkligen trivs, att flytten österut blev helt rätt. Han klagar inte ens på en annan ny upplevelse – att bara spela bortamatcher:

– Vi får se vad som händer, bara att gilla läget. Och om allt öppnas, då får vi många hemmamatcher sedan …

Vasa-regionen hade ett coronautbrott för ett tag sedan, Sport förbjöds spela hockey på hemmaplan, samtliga nio har alltså varit on the road

– Men nu har det varit lugnare, fem, tio fall per dag, säger Stålberg.

Sport väntar på en öppning att få återvända hem.

Rakapuckar.com bild

Göteborgaren väntar på sin familj, sambon Rebecca och lilla Amilia, hon som föddes i samma veva som Frölunda vann CHL i februari.

De viktigaste tjejerna i Stålbergs liv har varit hemma i Sverige en sväng när han och lagkamraterna kuskat Finland runt.

– Men de kommer tillbaka nästa fredag, berättar han.

I Finland, det vet ni säkert, gäller andra coronaregler än i Sverige. Där har klubbarna kunnat ha i alla fall hyggligt med publik på matcherna, kört ett slags ”500 per isolerad sektion”-system. En del matcher har setts av närmare 4000 åskådare.

– Så klubbarna i alla fall går runt, säger Stålberg.

Själv går han runt på svenskan. Klarar sig bra, alltså. Bättre än han trodde.

– Jag blev helt förvånad när jag kom hit, i mataffärer pratar de svenska, det står på svenska och så. Många har svenska som modersmål. Att det var många som pratade svenska visste jag inte.

Vasa (Vaasa på finska) är centralort i Österbotten, fram till 1920 var svenskan faktiskt majoritetsspråk. Det där har förändrats genom åren, utflyttning till Sverige, inflyttning från andra delar Finland, allt sådant har spelat roll, men staden är är fortfarande en viktig del av gamla ”Svenskfinland.”

Med Patrik Karlkvist på väg tillbaka till Sverige och Modo är Sebastian Stålberg nu ende svensk i Sport.

– Men vi har fem (finska) spelare med modersmål svenska , och assisterande tränaren talar svenska, berättar han.

Inga konstigheter i samband med träningar, alltså.

Inte på matcher heller. Det vittnar statistiken om.

***

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.
FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."

***

Sport är elva i Liiga just nu men har spelat något färre matcher än de flesta av konkurrenterna – och alltså samtliga på bortaplan.


***

Kul detalj: Sebastian Stålberg har örnkoll på Frölunda modell 2020/2021, har sett nästan alla matcher på TV.

– Ser mycket, mycket bra ut.

***

Ryan Lasch har precis som laget Pelicans kommit igång, Lasch är trea i totala poängligan (1+12), Pelicans är fyra i serien.

En annan ex-frölundait, Kristian Vesalainen, vill ni kanske också ha koll på, han har 2+1 på de två matcher han hunnit med i HPK:s tröja.

Göteborgaren Victor Brattström (KooKoo) är femma i målvaktsligan med 91,14/2.01 på sju matcher. Den andre svenskkeepern är Linus Söderström (ex HV71) som i sex matcher med Ässät noterat 88,69/3,11.

Rakapuckar.com bild

***

Så här är läget för de svenska utespelarna i Liiga.

Ässät
Jakob Stenqvist 12 4+6=10
Andreas Borgman 12 2+4=6
Sebastian Wännström 12 3+2=5

HIFK
Emil Bemström 12 7+5=12
Sebastian Dyk 12 0+6=6
Johan Motin 12 0+1=1

Jukurit
Joachim Rohdin 10 0+1=1

Kärpät
Ludwig Byström 8 1+5=6

KooKoo
Vilmos Gallo 10 3+3=6
Erik Karlsson 10 2+1=3
Alexander Ytterell 8 0+1=1

Lukko
Robin Press 11 2+3=5

Pelicans
Julius Bergman 11 1+1=2

SaiPa
Jacob Moverare 7 0+1=1
David Bernhardt 9 0+0=0

Sport
Sebastian Stålberg 9 4+4=8
* Patrik Karlkvist var poänglös på åtta matcher och återvänder nu till Modo.

Rakapuckar.com bild

Tappara
Eric Norin 6 0+0=0

TPS
Oliver Bohm 10 0+4=4
Johan Ivarsson 10 0+4=4
Alen Bibic 10 1+0=1
Henrik Larsson 7 0+1=1

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 2 månader sedanSvara

  Vad roligt för Sebastian, är honom väl unt!
  Svenskan i Finland... Man får alltid lite bonus när man läser här... :)

  • Kommentar avatar
   Pippo, 2 månader sedanSvara

   Otroligt glad för Stålbergs skull! Kanske blir en Lasu där han återvänder efter att fått ett uppsving i offensiven? Svårt att ta plats i dagens trupp, men vem vet vad som händer i framtiden.

    Kommentar avatar
    Gurun, 2 månader sedanSvara

    Lasu idag är i princip samma Lasu som innan han lämnade för Finland. Vet inte riktigt vad uttrycket "göra en Lasu" innebär i sammanhanget. Det var ju inte direkt så att Lasu åkte till Finland, blev sminkad till målskytt och kom hem som en offensiv superkraft. Att Stålberg producerar i den takten säger det mesta om nivån på ligan.

    Kommentar avatar
    Pippo, 2 månader sedanSvara

    Självklart menade jag inte att Lasu kom tillbaks som någon målkung eller renodlad sniper. Men tycker dock att han stundtals spelar rakare mot mål och med en större attackmentalitet. En sväng till en annan liga, bättre eller sämre, kan skapa ett bättre självförtroende och få en spelare att utveckla delar av sitt spel som inte kommit fram tidigare. Stålberg som tidigare betraktats, både av andra och säkerligen av sig själv som "brunkare", "grovjobbare" etc. kan få ett lyft i sitt spel.

    Kommentar avatar
    Gurun, 2 månader sedanSvara

    Säkerligen är det så att man kan lyfta detaljer i sitt spel, särskilt i en sämre liga. Att då få lira många minuter, få ett stort förtroende, ger ju också en boost för självförtroendet, och givet en större chans till utveckling då man får spela mer. Möjligen att Lasu är något rakare i sitt spel nu för tiden, men helt ärligt, så ser jag ingen större skillnad jämfört mot tiden innan Finland. Med detta sagt, så är det ingen kritik i sig mot just Lasu, gillar honom skarpt, enbart ett konstaterande.

    Kommentar avatar
    Pippo, 2 månader sedanSvara

    Tänker att effekten kan bli likadant som när en junior går ner och gör några matcher i J20 med större minuter och mer ansvar. Sen är det inte alltid som spelaren får samma roll eller samma förtroende när de återvänder. Gillar även jag Lasu skarpt ;)

    Kommentar avatar
    Gurun, 2 månader sedanSvara

    Jag förstår vad du menar. Det blir säkert en form av utveckling. Sedan hur man utvecklas, beror nog mycket på spelaren i sig. Där är jag rätt restriktiv i mitt tankesätt. Är ganska fast när det gäller just vilken spelartyp man är - att det inte går att ändras till något "annat". Man har sitt dna. Sedan kan givetvis vissa delar utvecklas. Vi är nog rätt överens ändå tror jag. :)

  • Kommentar avatar
   Hockey, 2 månader sedanSvara

   Bra. Sebbe ????

   • Kommentar avatar
    Peter Paegle , 2 månader sedanSvara

    Roligt som fan för Sebbe ! Är inte förvånad att det går bra för honom poängmässigt ! Han har farten och tempot i 60 minuter , och nästan enbart fått spela defensivt i Frölunda. Man kan jämföra en spelare som Hjalmarsson som inte orkar åka skridskor lika mycket , och få smörpassningar av Lasch i mängder. Då är det lätt att göra poäng. Stålberg får ofta åka sig trött innan han fått läge för avslut i Frölunda. Då är det inte lika lätt att få bra avslut

    • Kommentar avatar
     Tommy, 2 månader sedanSvara

     Grymt kul för våran Sebbe och är inte förvånad.

     • Kommentar avatar
      Daniel B, 2 månader sedanSvara

      Väldigt kul att det går bra för stålis. Jacob Stenqvist var väl värvat till Frölunda, eller? Är han bara utlånad eller bröt man med honom? Såg på LiveScore för ett tag sedan att många f d frölundaspelare spelar i Allsvenskan, bla lerebäck, Pontus Andreasson, någon Lundin Andersson mfl. Finns säkert fler som jag har missat. Tillhör någon Frölunda?

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

       De bröt med Stenqvist. Det där mef utlånad eller ej ... Gustav Berglund är ju det, t.ex, man kan säga att det liite mer signalerar ett intresse, samtidigt håller j6 Frölunda koll på alla sina ex-juniorer, ex-spelare.

     • Kommentar avatar
      Mattias, 2 månader sedanSvara

      Hm. Stenqvist kan nog vara intressant för SHL nästa säsong. Kom sexa i backarnas poängliga i Liiga förra säsongen. Bara 22 år. Högerskytt. Gissar att Fredrik Sjöström håller koll där.

      • Kommentar avatar
       Tom Sawyer, 2 månader sedanSvara

       Riktigt kul för Stålberg :)

       • Kommentar avatar
        Johan L, 2 månader sedanSvara

        Det unnar man Stålberg!!

        • Kommentar avatar
         Rallyclay , 2 månader sedanSvara

         Kul för Stålberg. / claes

         • Kommentar avatar
          Göran, 2 månader sedanSvara

          Gött jobbat Sebbe hoppas få se dig i Frölunda nån gång i framtiden.

          • Kommentar avatar
           Conta, 2 månader sedanSvara

           Glädjande att det går så bra för Stålberg.
           Nr17 gav alltid allt i varje byte för Frölunda.

           • Kommentar avatar
            Ruttger, 2 månader sedanSvara

            Väldigt intressant och underhållande artikel! Mer sådant! Frölundaiter i KHL, NHL, DEL etc. Finns mycket att skotta upp, Leman!
            Unnar verkligen Stålberg detta. Hoppas det fortsätter spikrakt upp i många år för honom.

            • Kommentar avatar
             Christer, 2 månader sedanSvara

             Kul för Sebbe att det går bra!

             • Kommentar avatar
              H72, 2 månader sedanSvara

              Intressant och uppskattad läsning, HL! Roligt att Sebbe spelar bra.


              Lämna en kommentar