Supportrars välvilja värd många miljoner för Frölunda


► Snart kommer Frölunda veta hur många av säsongskortsköparna 20/21 som väljer att inte begära pengarna tillbaka.
► Det blir många sköna miljoner in i kassan. Viktiga miljoner. Som i alla fall lindrar coronaeländet en aning.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Här var det livat, här var det glatt ... Scandinavium från tiden före corona. Foto: MATHIAS PELKONEN


DET JAG HÖR i Hockeysverige är att det i rätt många klubbar kommer bra signaler om säsongskortsköpares stora klubbhjärtan.

Många begär inte pengarna tillbaka. En stor anledning till att det under coronapandemin går bättre, eller ska vi säga ”mindre illa”, för SHL i stort.

Rakapuckar.com bild

Jag kollade läget i Frölunda med ordföranden Mats Grauers, tyvärr finns ännu inga svar att få, man är på väg att göra en ny enkät bland de som köpt säsongskort, innan den är utskickad och besvarad är det svårt att säga något.

Men Grauers har också fått signaler om att många vill ställa upp för Frölunda, han sa sig vara oerhört tacksam för det och lyfte verkligen fram klubbens supportrar.

Låt oss höfta lite, ta inte alls detta för några säkra siffror, sådana finns alltså inte, men bara för att ha en liten, liten aning om magnituden i det hela.

Frölunda sålde runt 4000 årskort, dessa kostar från 7500 kronor ner till 2400.

Vi sätter ett medelvärde på 4000 kronor, igen, detta är ett höftande, inget annat, men för att få något att utgå från.

Rakapuckar.com bild

Om hälften av alla som köpt säsongskort säger att de efterskänker pengarna, det är 2000 x 4000, alltså en inkomst på åtta miljoner kronor för Frölunda.

Om tre fjärdedelar av köparna efterskänker, det är 3000 x 4000, alltså tolv miljoner.

Jag är mer än väl medveten om att en vanlig säsong hade det varit 4000 x 4000 (om vi nu tar det medelvärdet) plus ytterligare cirka 6000 lösbiljettköpare per match. Givetvis betyder denna pandemiska säsong kraftiga intäktsminskningar. Inte tu tal om annat.

Lik förbaskat är det oerhört värdefullt när Frölundas (eller andra klubbars) supportrar väljer att stötta, visa hjärta och generositet på det här viset.

Betyder massor.

Rakapuckar.com bild

Man bör betänka detta om man noterar att rätt få köper sådana här 50-kronors swishbiljetter till hemmamatcherna. Många fans ger redan större stöd.

Elva statliga miljoner har kommit in i Frölundas kassa i höst via RF, senare i vår ska pengar komma för kvartal 1 och 2, men frågan är om elitidrotten får så mycket då, det kan nog vara så att det landar mer pengar hos breddidrotten.

I våras fick Frölunda runt fem miljoner i kompensation för det inställda slutspelet, i år är jag rätt säker på att ett sådant – i alla fall delar av det – kommer spelas på en och samma plats, detta för att klubbarna ska slippa stora resekostnader.

Lagen som går längst i slutspelet tvingas ju annars också resa längst – och förlora mest pengar.

Kanske blir det något bubbel-liknande först från semifinal och med komprimerat åttondels- och kvartsfinalprogram (hemma/hemma, borta/borta, eventuellt bäst av fem matcher från kvartar och framåt), kanske en eller två enhetliga spelplatser hela vägen efter åttondelarna.

Rakapuckar.com bild

Vi får avvakta, beslut kan komma sent. Här har jag ingen info, går mest på logiskt tänkande. Men att ett stort antal SHL-lag ska kuska land och rike runt och tappa mer och mer pengar ju längre de håller på … sorry, jag kan bara inte se det.

***

Är man det minsta elak så noterar man Rasmus Dahlins siffror nedan och konstaterar att skotteffektiviteten är som i hans gamla lag Frölunda.

 

Rakapuckar.com bild

***

Känner man inte till artisten Donovan är ju detta inte det minsta roligt. Det borde jag kanske ha tänkt på. Men ”Edward51”, du har förstås koll …

 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  VF, 1 månad sedanSvara

  2 raka vinster för HV och en helt otränad Donovan som har deffensiva spelet som sin svaghet.
  Förstår inte riktigt den värvningen när HV har såna problem bakåt som de har.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Men enligt ett välkänt fancy stats-konto på Twitter så fanns det siffror som visade vilken bra värvning detta var. Så kanske det blir, hoppas det, för det är en ruskigt trevlig kille, Matt, men jag skulle inte sätta min förmögenhet på det, just av anledningarna du nämner.

   Kommentar avatar
   Petey, 1 månad sedanSvara

   Håller med dig! En panik värvning känner jag, man är väldigt tacksamma att han inte spelar kvar här! Ingen spelare man saknar.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Anledning till att hv är bättre nu är att lundh låter Martinsson spela så mycket han kan och ligger strax under 30 min/match. Imorgon tar det förhoppningsvis stopp för Hv.

 • Kommentar avatar
  Stefan , 1 månad sedanSvara

  Man drar på sig miljonkostander med att byta en logga,utan anledning och riktig förklaring av det verkliga skälet för medlemmar o supprtrar????så nä..Jag har betalat min sista krona .Blir biljetter serikort framöver men det stannar där????Jag håller ju på Frölunda..

   Kommentar avatar
   McNorrman, 1 månad sedanSvara

   Håller med till fullo, loggan kunde ha väntat tills ekonomin var stabil och normal... Årets säsongskort kommer finansiera nästa säsong.. Har dom dyraste platserna och ekonomin tillåinte att "sponsra" utöver att man köpt säsongskort, så vi tar ut dom till hösten.. Cmore kostar ju med... Hade kanske tyckt annorlunda men "Logogate" och hur dåligt det sköttes fick oss att ändra uppfattning...

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Supportar kommer köpa nya prylar för miljoner.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Jag har skrivit det förut, Stefan, Frölunda byter inte ut allt samtidigt, kanske börjar bara med A-lagets tröjor m.m. Däremot inte lika stor kostnad initialt.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Frölunda bussen måste ju fixas. Kan ju inte åka runden med en indian bland folk.

   Kommentar avatar
   Hubbe, 1 månad sedanSvara

   Håller med. Sitter på sec-R..inte en krona mer... ingen indian inga mer serie billjetter. Låt pk folket ta över.

 • Kommentar avatar
  Mikael , 1 månad sedanSvara

  Henrik.
  Har redan svarat på den enkäten, tidigt i höstas.och har efterskänkt pengarna för 3 kort. Det borde väl Grauers ha koll på!?
  Kunde ju kanske passa att ställa frågan till passande ansvariga ang. Vilken "produkt" man vill sälja in till nästa säsong just i samband med detta.
  Ps. KAN jag undrar KAN det vara så att RR.s ivriga strävan snarare hämmar än utvecklar?!
  HL. Kan ju faktiskt finnas ett samband med dina spåningar i förra krönikan..... många som inte når upp..... har man haft nån typ av spetskompetens, ja nog fan plockar Roger bort det och skapar grovjobbare "brunkare"
  En annan sak man borde ha med i enkäten är KAN DU TÄNKA DIG ATT KÖPA SÄSONGSKORT NÄSTA SÄSONG? Kunde kanske skvallra om något.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Som jag förstod det skulle definitiva besked lämnas i någon ny enkät. Du lär väl få besked, gissar jag. Som jag svarat andra: om många är av åsikten att Frölunda bjuder på dålig underhållning så lär det märkas i försäljningen av säsongskort till kommande säsong.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

  Haha... Den var mer än bra, HL! :)
  Donovan och Bob Dylan var väl till en början varandras gelikar på 60-talet skulle man nog allt kunna säga - protestsångare.
  Minns låten "Mellow Yellow"(1966) med Donovan och som faktiskt är en mycket nynnvänlig sådan. Medan låten "All Along the Watchtower"(skriven av Dylan,1967) och när den framfördes speciellt av Jimi Hendrix, så tror jag att även de som är yngre än mig - också kan uppskatta hur rivig den är, ännu i dag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   They call me mellow yellow ... ;) Underbar! Hellacopters gjorde förresten en grym version av "All along ..." i På spåret i fredags?

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

  Där ser man! Gärna då också med en "Wah-Wah" pedal? ;)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

   *Självklart så skulle det hamnat som svar till Dig, HL! Men det går ju bra så här också. ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Dålig koll på pedalerna, tyvärr. Men kag minns Kal P. Dal. ;=)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   *jag

   Kommentar avatar
   Manne, 1 månad sedanSvara

   Eller Herr Dahle. Eller Pöjk Dahlén.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

   Kal P.Dal. - Haha... En "Wah-Wah" pedal(enkelt förklarat) är ett extra tillbehör kopplat ihop med elgitarren och vilken styrs med den ena foten genom att trampa på och släppa den(ner o upp). Och på så vis får man då ut en annorlunda ton från gitarren - ett ljud som nästan låter identiskt med, som någon skulle vara sägande "Wah-Wah".

   Kommentar avatar
   Emil, 1 månad sedanSvara

   Wah wah pedal-soundet hörs tydligt i "Karlsson på taket" låten.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

   Stämmer gott, Emil! Efter att ha kollat det. Låten "Cloud Nine"(1968) med The Temptations är även det ett bra exemplar och där man kan höra en av studiomusikernas gitarrer och samtidigt föreställa sig hur riktigt bra han trampar på ordentligt. ;)

   Kommentar avatar
   Emil, 1 månad sedanSvara

   Ja han trampar på bra Edward

 • Kommentar avatar
  Tobba TBS, 1 månad sedanSvara

  Angående slutspel i ”bubbla” kan jag tänka mig en svensk variant.
  För att inte få långa och många t.o.r. resor inför varje match skulle man kunna tänka sig att lag A samt B som möts i t.ex en kvartsfinal borde mötas i alla matcher på en neutral arena. (Det är ju ändå ingen publik.) Båda lagen bor på hotell i den neutrala staden och möts varannan dag.
  Lagen som möts kan ju bestämma arena beroende på geografi och möjlighet till bra transporter. Då blir det nästan inga reskostnader. Exponering för Covid-19 minskas också. En mardröm ekonomiskt vore att möta Luleå och flyga varannan dag. Det är inte önskvärt med tanke på smittspridning heller.
  Att alla lag möts i en och samma ”bubbla” skulle ju också öka eventuell smittspridning. Tänker att detta kan vara en Svenskt ”lagom” bubbla.
  Men självklar finns det säkert andra lösningar som fungerar smittsäkert och ekonomiskt för SHL-klubbarna.

  • Kommentar avatar
   Rikard, 1 månad sedanSvara

   Jag kommer kräva tillbaka mina pengar. Jag är väldigt upprörd över hur Frölunda har spelat den här säsongen, jag är missnöjd med vilka värvningar som gjorts och inte gjorts, jag är missnöjd med att Frölunda ska byta bort indianen. Allt detta tillsammans gör att jag kommer välja att ta tillbaka mina pengar. Jag är ingen bankomat.

    Kommentar avatar
    Svante, 1 månad sedanSvara

    Vi är nog många som resonerar på det viset. De borde definitivt fatta att produkten/underhållningen är undermålig. Är ju nästan tacksam att det är pandemi, att sitta i scandinavium och se på på eländet hade nog gjort mig galen. Att skänka årskorten finns inte på kartan just därför

  • Kommentar avatar
   Per, 1 månad sedanSvara

   Det är viktigt att spelarna i Frölunda förstår att många fans betalar 1000-tals kronor mer än vad de behöver till föreningen. Alla de som lyfter sina miljonlöner tack vare fansens generositet borde vara väldigt ödmjuka inför detta faktum. Särskilt med tanke på att dessa fans många gånger tjänar betydligt mindre än de spelare och ledare de avsätter pengar till. Som säkert framgår är jag inte alls förtjust i att Frölunda, och alla andra elitföreningar, utnyttjar fansen blinda kärlek till miljonlöner för mångmiljonärer.

    Kommentar avatar
    Svante, 1 månad sedanSvara

    Och dessutom inte sätter underhållningen på sin produkt i större fokus. För egen del börjar mitt tålamod med allt man ska skänka och betala ta slut just med tanke på det man serveras på isen

    Kommentar avatar
    Manne, 1 månad sedanSvara

    Lägger ut en rejäl summa varje säsong för att se laget spela, då vill jag också se en underhållande hockey. Dumpa och jaga, det är inte underhållning för mig. Vill se två offensiva kedjor och sedan två jobbiga/ettriga kedjor. Som förr.

    Kommentar avatar
    Svante, 1 månad sedanSvara

    Manne: Helt min åsikt. Det har varit tråkiga matcher nästan samtliga oavsett vinster/förluster

    Kommentar avatar
    Rw, 1 månad sedanSvara

    Håller helt med, folk tror att vi är less på underhållningen för att vi förlorar, men nej, det är fortfarande riktigt tråkigt att kolla på när vi vinner.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 månad sedanSvara

    En fråga. Vill ni hellre att spelar underhållande men kanske inte den som vinner alla ggr eller ”tråkig” hockey men att vi går långt och t o m vinner sm-guld? Detta är inte på något vis något drygt eller något utan mest att jag är nyfiken.

    Kommentar avatar
    Svante, 1 månad sedanSvara

    Som någon skrev, de stjärnor vi har måste få spela lite fritt. Jag har inga problem att en fjärdekedja spelar den sortens hockey där man ska åka mest i världen och bara dumpa puck. Säger sig själv att man inte kan värva en sån som Lasch och tvinga honom spela dödgrävarhockey. Det blir inte färre förluster, snarare tvärtom tror jag.

    Kommentar avatar
    Svante, 1 månad sedanSvara

    Fler förluster ska det stå

    Kommentar avatar
    Henry, 1 månad sedanSvara

    Daniel B: Det måste väl inte vara underhållande och förlora eller tråkigt och vinna? Se på Rögle de spelar en underhållande ishockey och vinner. Frölunda spelar en tråkig ishockey och förlorar.

    Kommentar avatar
    Pupule, 1 månad sedanSvara

    Daniel; Självfallet vill man vinna, det är alltid prio ett. Sedan behöver det ena inte utesluta det andra. Oavsett om vi skulle lycka mala oss fram och gå långt i ett slutspel, så uppskattar jag inte det som visas på isen just nu. Inte för fem öre. Sedan får man komma ihåg - det är inte bara ett lag som skall vinna, det är också en produkt som skall säljas.

    Kommentar avatar
    Per, 1 månad sedanSvara

    Som jag skrivit tidigare anser jag att vi har resurser för att skapa ett lag som vinner och gör det snyggt. Typ det lag vi hade 2016. En stor och stark förening som vi är nu ska inte gnugga hem segrar. Vi ska lira hem segrar med flera härliga profiler i laget som får 12044 att koka av glädje.

  • Kommentar avatar
   Janne Carlgren, 1 månad sedanSvara

   Frölunda för närvarande svenska mästare och CHL mästare. Har seriekort begär inget tillbaks ,betalar 50 spänn till varje match ändå! Tycker inte det är bra nu, mycket för omständigt VF har haft sådana perioder varje säsong ! Det kan ändra sig snabbt , se ovan första raden! Janne C

   • Kommentar avatar
    Magnus, 1 månad sedanSvara

    Jag tycker att skottstatistiken borde delas upp. Till exempel:Shots on goalie, skott där mv inte behöver röra sig för att rädda. (den statistiken leder Frölunda överlägset tyvärr) och Shots ogoal with a save, skott där målvakten behöver agera för att rädda.
    Det hade blivit intressant tycker jag.


    Lämna en kommentar