Raymond redo för "hajpen" – vill ta en tröja i Frölunda


► Lucas Raymond är redo för att:
► Utmana om en plats i Frölundas stjärnspäckade SHL-lag.
► Möta den ”hajp” det innebär att vara stekhet inför draften nästa sommar.
► – Jag ska försöka ta en tröja och fokusera så mycket som möjligt på hockeyn, säger 17-åringen.

Rakapuckar.com bild

Knappast sista texten om den här killen i vinter, vare sig här eller i andra medier. Lucas Raymond kommer vara het i hockeyvärlden inför draften nästa sommar. Nu vill han ta en A-lagströja i Frölunda.


NÄR FRÖLUNDA TRÄNADE på tisdagen fanns 15 forwards på isen, trots att jag inte såg röken av Jonatan Lundin Andersson (körde med juniorerna).

Lucas Raymond, Samuel Fagemo och Karl Henriksson var alla hemma från juniorlandslagets turné i USA, och medan Fagemo, 19, redan är en viktig del av Frölunda så är Raymond, 17, redo att bli det.

I alla fall är det inställningen:

– Ja, självklart. Jag ska försöka ta en tröja, spela mitt spel, hoppas kunna hjälpa laget, påverka på mitt sätt.

Raymond rankades som nummer två inför nästa sommars NHL-draft av hockeyprospects.com, han var nummer tre någon annanstans, och en sak är klar:

Göteborgaren kommer gå högt – därmed dra till sig en jäkla massa uppmärksamhet.

Maffigt medialt tryck. NHL-scouter ständigt på plats.

I efterhand har Rasmus Dahlin medgett att det var lite jobbigt. Nu är haussen runt anfallsstjärnan Raymond inte riktigt på den dahlinska nivån, han är inte någon given nummer 1, men oj … det kommer skrivas och snackas i vinter.

– Jag är medveten om det, har snackat en del med Sjöström (Fredrik, sportchefen) som hade en liknande resa. Jag ska försöka fokusera på hockeyn så mycket som möjligt, säger Raymond lugnt.

I USA var han och radarpartnern Alexander Holtz, Djurgården, med som underåriga i juniorkronorna i storturneringen World Junior Summer Showcase, ”bara” ett målpass vardera, men mycket beröm från coachen Tomas Montén och även facktidningen The Hockey News.

Rakapuckar.com bild

Ni minns väl att Raymond & Holtz kallades The Terror Twins?

– Haha … det såg jag inte, ler Raymond.

** Trots rätt få poäng, det kändes som du höll på äldsta juniornivån?
– Jo, verkligen. Vi fick väl inte utdelning riktigt men skapade väldigt mycket, pucken ville liksom inte in; det är början på säsongen, skärpan var inte där. Men jag kom igång bra, bra träningar, det känns bra nu.

Raymond & de andra landade i Göteborg strax efter lunch på måndagen, inte mycket vila, rakt in i tuffa träningen på tisdagen.

Högt tempo i matchspelet – och så tuff, tuff ”slavdrivning” på is signerad fystränaren Pär Edlund.

– Rivstart, sa Raymond spontant och tillade med ett leende:

– Skönt att vara igång, jag är inte så gammal, jag har lite ork. 

På försäsongen kommer Raymond få sina chanser att visa sitt kunnande på A-lagsnivå, tränaren Roger Rönnberg lär gå runt en del på folk och utnyttja bredden; 16 forwards allt som allt.

Det finns en stor nyfikenhet runt Lucas Raymond, bland fans men säkert även i tränarteamet.

Hur bra är han – redan nu?

Hur ska han matchas för att bli som bäst?

Själv är Raymond tydlig:

– Jag ska försöka ta en tröja. Men jag har ingen tröja, så jag försöker bara kämpa varje träning, göra det så bra det går, se hur långt det räcker. Sedan är det upp till coacherna.

Rakapuckar.com bild

** Besviken om det blir en del spel i J20 också?
– Absolut inte, jag spelar där jag spelar, gör det så bra som jag kan. A-lag eller J20 återstår att se.

Raymond gjorde tio matcher (2+0) i SHL redan förra säsongen, han gjorde fyra i CHL, och det var nog ett bra lärosteg. Eller?

– Det underlättar, första tröskeln har jag kommit över, jag vet hur allt fungerar runt omkring, känner mig mer bekväm. Det har hjälpt, jag är mer förberedd nu.

***

Tack för att ni ställer upp och betalar för journalistiken. Utan er finns inte rakapuckar.com

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Det här är rätt typiskt för killen från Lidköping, eller hur?


***

16 forwards? Ja, 13 ordinarie i A, sedan utmanar Lucas Raymond, Karl Henriksson och Jonatan Lundin Andersson. Bredden ger Roger Rönnberg chansen att matcha laget försiktigt.

Säsongspremiär mot HV71 i Kungsbacka på torsdag, Frölunda tränar den dagen också.

Säger lite om vad som är viktigast just nu. Träningen.

Bra då med gott om spelare. På onsdagen får vi kanske besked av Rönnberg hur han tänker sig matchningen.

Rakapuckar.com bild

***

Max Friberg är het bland Frölundas fans, i dag var det Leon Amberntsson från Frölundas D2 som bad om en bild med Skövdekillen – som snällt kom ut från omklädningsrummet. I bakgrunden håller Leons mamm Hannah koll. 


***

På Twitter är det bra om ni följer @rakapuckarpunk1 – men ett bra tag till kommer jag säkert även använda @henrikleman

  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Joock, 5 månader sedanSvara

  Vet
  Leman, vet du något om raymonds vikt, ifall han blivit lite mer tyngre inför denna säsong? Kan behövas lite kilo på kroppen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Kan inte exakta vikten, det kan vi kika på, men la ut en bild från hans semester nyligen. Brutalt vältränad. Knappt ett gram fett på kroppen. Sedan är han 17, kommer sakta men säkert lägga på sig. Men jag har sett flera som kört för hårt och tappat i spelkvalité. Viktigt göra det där smart.

   Kommentar avatar
   Jocke, 5 månader sedanSvara

   På eliteprospect står det att han är 179 lång och väger 75 kg, vet inte om det stämmer helt men bör vara något sådant, men kan som joock säger behöva lägga på sig någorlunda. Om man jämför med lasch som är 9 cm kortare så väger han precis som lucas 75 kg och man ser ju hur det går vissa gånger för stackars lille ryan med sina några få kilo. Så håller nog med att han borde lägga på sig något eller några kilon för att kunna stå upp mot SHLs tuffa backar som t.ex Rahimi.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Delar inte riktigt uppfattningen om Lasch, tycker han klarar sig bra givet sin brist på storlek. Små spelare är i gengäld kvickare. Det finns en övertro, menar jag, på det här att "lägga på sig kilo"; för en ung spelare är det primära att inte lägga på sig för mycket för fört.

   Kommentar avatar
   E23 , 5 månader sedanSvara

   Agree. För många kilo funkar dessutom inte i modern hockey med hårdare bedömning av spelförstörande moment.

 • Kommentar avatar
  Jonas, 5 månader sedanSvara

  Jag hoppas innerligt att majoriteten av alla frölundasupportrar förstår att det är försäsong, med kraftig betoning på ordet försäsong, nu och att matchresultat, stats, corsi m.m. nödvändigtvis inte behöver betyda särskilt mycket.

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 5 månader sedanSvara

   Dagens sanning, är långt till nästa års final :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Tror nog de flesta inser: "matcher" så här års säger ytterst lite. Ska spelas. Inte så mycket mer.

 • Kommentar avatar
  Mats H, 5 månader sedanSvara

  Någon länk att titta på ?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Länk att titta på vad?

 • Kommentar avatar
  Thomas, 5 månader sedanSvara

  Lucas Raymond är i min ögon en större talang än Rasmus Dahlin. Den enda spelaren i modern Svensk historia som jag skulle ranka som en större talang än Lucas Raymond är självaste Peter Forsberg. Säsongen 19/20 är den enda säsongen i Raymond´s liv han kommer spela i SHL, sedan är det NHL för resten av hans karriär.

   Kommentar avatar
   Mm, 5 månader sedanSvara

   Utveckla varför Raymond skulle vara en större talang?

   Kommentar avatar
   Thomas, 5 månader sedanSvara

   Jag tycker att Raymond har ett bättre öga för spelet, kan läsa spelet bättre. Skickligare med puck, bättre avslut, hittar spelare bättre (läs slå passningar). Raymond har precis allt som gjorde P.Forsberg till Svergies absolut bästa spelare genom tiderna.

   Kommentar avatar
   Andreas, 5 månader sedanSvara

   Benägen att hålla med dig,

   Kommentar avatar
   Richard, 5 månader sedanSvara

   Jag har väldigt svårt att hålla med dig att Raymond har mer talang gällande spelförståelse och skicklighet med puck än Dahlin. De egenskaperna är Dahlin väldigt långt fram rent generellt om man jämför samtliga i hans ålder. Däremot avsluten är Raymond mer skilled med all rätt pga att han är forward och letar nät oftare. Raymond är absolut en jättetalang men att jämföra med Dahlin blir lite tokigt eftersom de har olika roller på planen. Men om man jämför dem så tycker jag Dahlin har mer talang i sin position (back) än Raymond som forward.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Dahlin är lite av ett unikum. Raymond är en stortalang. Han har möjlighet att bli en mycket bra spelare i NHL, men jämförelserna dem emellan ser jag ingen riktig poäng med.

   Kommentar avatar
   Jonte, 5 månader sedanSvara

   Dahlin har extrem helt unik skridskoåkning och extremt bra speluppfattning det fysiska utvecklar han En ny Lidas och Raymond Näslund

 • Kommentar avatar
  Adam, 5 månader sedanSvara

  Jag ser att mrmadhawk och en annan skribent skriver en överskrift om att Frölunda har en dyr trupp mm. Vet du ungefär hur dyr Frölundas trupp är jämfört med andra lag? Eller om Frölunda rent av ligger i topp där vad gäller löner till spelare?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Säkert övre halvan, tveklöst. Men Växjö, Färjestad betalar väl också bra, finns några klubbar där, inga gigantiska skillnader i toppen.


Lämna en kommentar