Det finns ett mod som gör vinterns Frölunda intressant


► Letar efter ett bra ord att klistra på Frölunda inför SHL-säsongen 20/21.
► Ni får nöja er med en klyscha: ”intressant.”
► Det finns en, för att använda ett Stefan Löfven-ord, sjujäkla potential i vinterns lagbygge. Vill det sig väl kan det bära långt. Om allt faller på plats. Om.
► Drygt en vecka före premiären är det min känsla. Vilken är er?

Rakapuckar.com bild

Simon Hjalmarsson gratuleras efter 2–1-målet mot Rögle i går. Foto: C MORE (skärmdump)


FRÖLUNDA 20/21 ÄR långt ifrån ett så pass rutinerat och färdigt lag som det vi såg förra vintern.

Mattias Norlinder gör första SHL-säsongen, Filip Johansson den första med fullt tränarförtroende, Jesper Sellgren är redan en klassback men i ny miljö, framåt är spelare som Lucas Raymond, Karl Henriksson, Elmer Söderblom och Linus Nässén under utveckling.

Det vill man förstås att även äldre spelare ska vara (Nicklas Lasu är ett klockrent exempel), men just det här med Frölundas många unga skapar verkligen en nyfikenhet, en lite kittlande känsla.

Att följa Frölunda för tillfället känns verkligen … okej, vi tar det en gång till då: intressant.

En sak är supertydlig – spelsättet är förändrat.

Med flera skridskoskickliga, aktiva backar ser vi den där totalhockeyn jag skrev om efter Strömstad Hockey Classic; backar fyller på, ställer krav på anfallare att täcka upp, det byts positioner till höger och vänster, offensiven därför bredare med fler alternativ än tidigare.

Rakapuckar.com bild

Modet är tillbaka, ni vet det där vi såg i början av Roger Rönnberg-eran då John Klingberg och Erik Gustafsson körde full fart framåt-hockey som funnes det ingen morgondag.

Det blev ibland för dumdristigt då. Det kommer det säkert bli i vinter också, ibland tappas puckar, ibland ”pinchar” backar fel, ibland är motståndet bara för bra och utnyttjar de ytor som uppstår, men jag sitter ändå här med följande känsla efter sex försäsongsmatcher:

Frölundas spel fem mot fem ser förvånansvärt bra ut givet så pass mycket nytt, spelare såväl som spelsätt.

Visst blir det omställningar emot ibland, som när Filip Johansson spelade lite svårt före Rögles 1–0, men det är förvånansvärt sällan jag sett något slags ”huvudet under armen”-hockey.

Spelarna ställer upp för varandra, läser av varandra, jobbar för varandra.

Det kommer inte gå bra varje gång, inte en chans, men vill det sig väl för det här laget så blir det en riktigt kul vinter. Och vår. 

Vill det sig inte fullt så väl så … tja, då blir det i alla fall ”intressant” att följa Frölunda den här ovissa säsongen.

Det finns så mycket, så många, man väntar på att se vad det blir av. Om ni förstår vad jag menar.

## Som Lucas Raymond, redan en större spelare, men han behöver visa det även fem mot fem. PP-succén ger nog självförtroende att ta med sig dit.

Nöjd min på Lucas Raymond, 18, efter 1–1-målet, Till höger 20 år äldre kaptenen Joel Lundqvist. Foto: C MORE (skärmdump)


## Som Elmer Söderblom, redan modigare än förra säsongen, med en jäkla maffig kapacitet den dag han får ihop allt.

## Som Mattias Norlinder, redan med hög kvalitet mot SHL-motstånd. Och kan kommer höja sin nivå, räkna med det. Det är verkligen lätt att förstå det stora intresset för den unge backen borta i Montreal.

– Jag tycker vi blivit bättre i fem mot fem, riktigt bra där, sa Roger Rönnberg efter Röglematchen.

Rakapuckar.com bild

Då kan det ändå bli bättre.

Power play och box play också. Framför allt det sistnämnda, men just mot Rögle syntes det att starka defensiva pjäser som Viktor Ekbom och Anders Grönlund saknades.

Nå, säg så här, Frölunda har gjort försäsongen lagom bra, har saker att förbättra, men mycket har också lovat gott.

På plussidan: 

Viljan att ta pucken snabbt framåt, en lite rakare offensiv med mer utpräglat på mål-tänk, ett rörligare PP med fler hot, ett rörligare anfallspel rent allmänt.

På minussidan:

Box play behöver tajtas till, försvarsspelet rent allmänt blir ibland för kollapsande framför målvakten.

Men intressant läge, intressant lag?

Jösses, ja.

Jösses, ja. 

***

"Ovissa säsongen"? Ja, hur påverkas annars starka hemmalag när publik inte tillåts? Och hur länge blir det så? Hur blir det med lag som tagit in NHL-lån som sedan försvinner i november? Hur blir det när ett lag har fem, sex man förkylda? Och så vidare.

***

Jag snackade med matchhjälten Patrik Carlsson efter matchen i går. Om ni inte läste kan ni klicka här.

Rakapuckar.com bild

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

***

Man kan skratta åt Simon Edvinssons personliga straff för felaktig utrustning, men i grund och botten gillar jag att domarna är på spelarna om att tröjan ska ner över byxorna.

Det är en service till betalande publik, må den få se hockeyn live eller via TV:n.

Betalade publik ska inte behöva gissa vilken spelare som har pucken.

Dessutom byggs profiler när folk ser siffrorna och lär sig känna igen spelarna.

Nå, just Edvinsson känns säkert igen på sin längd, men ni förstår nog min poäng.

Rakapuckar.com bild

***

Jan Mursak hade inte ens sett is sedan mitten mars när han kom till Göteborg i sensomras. Klart han behövde tid. Men nu verkar han ha varvat upp. Slovenen och Simon Hjalmarsson var två av Frölundas bästa.

Huruvida det är rätt miljö för Lucas Raymond får vi se.

Stefan Elliott fick kritik på sociala medier, såg jag. Men tidigare har jag inte alls fått känslan att det här ska vara en Karl Stollery-värvning.

Elliott är en klassback. Kom sent, Frölunda kör som vanligt extremt hårt, jag tror det märks på kanadensaren just nu. Om han inte gör en bra säsong skulle jag bli förvånad.

***

Jag såg bara en snabb repris, men när Lucas Raymond sköt vad som jag trodde var 4–3 i förlängningen, då hade faktiskt inte Jan Mursak skridskorna i målgården.

Han hade haft det. Just före. Men störde han verkligen Christoffer Rifalk? Kanske. Och det spelar mindre roll. Raymond byggde vidare på självförtroendet med en fin straff istället.


För övrigt tyckte jag Rögles båda målvaktsinterference var tveksamma också. I alla fall den första, Leon Bristedts

Nå, vem fasen gör allt rätt? Om nu domarna ens gjorde fel.

***

Per Ledin ska assistera Pontus Petterström i referensgruppen. Det är nog inget dumt val. Per har gjort det mesta själv, vet hur spelarna tänker, vet vad han ska hålla koll på – och är en nyfiken, begåvad grabb.

***

Snart dags för regeringen att komma med beslut i publikfrågan, va? Blir säkert inte fler än 500. Om det ens blir det. 

***

”Sjujäkla” och Stefan Löfven? Ja, det här såg ni väl?

***

Det här – mums!

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
12 kommentarer
 • Kommentar avatar
  LG, 5 månader sedanSvara

  Håller med om de mesta du skriver. 5/5, totalhockey, PP/BP. Jag tycker INTE - som ngn annan skrev - att det var för många passningar i PP. Däremot har man kvar svagheten i skyttet. Det verkar som målvakterna har en skylt på bröstet som säger; ”skjut här”. Flera mål igår (inkl straffarna) var hårda skott 2-3, nära stolparna och 2-3 dm över isen. Håller med en annan skribent då jag också undrade om Lasu var med. Avslutningsvis Leman: ”två för sju”. VA???

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   "Två för sju", slarvigt översatt från engelskan, två lyckade PP, sju totalt. Tycker det är ett smidigt, kortfattat sätt att uttrycka det. Annars är jag inte överförtjust i anglicismer, medveten om att jag kan upplevas ologisk här, men jag saknar ett bra svenskt sätt att formulera det. "Var lyckosamt i två av sju power play", "gjorde mål i två av sju power play" ... det blir lite omständligt. Men jag ska leta efter en bättre formulering. Medveten om att direktöversättningen inte är lyckad.

   Kommentar avatar
   LG, 5 månader sedanSvara

   Tror du sett rätt mycket på NHL, det kom nog från ryggmärgen :-). "Två AV sju" är tom en bokstav kortare. (fniss)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Jag medger som sagt utan omsvep att det jag skrev inte var riktigt bra. Måste hitta något som fungerar bättre.

 • Kommentar avatar
  Manne, 5 månader sedanSvara

  Med publiken i ryggen så tar man ett X antal poäng bara där, finns sedan skickligheten så tas såklart mängder med poäng. I slutändan, spelar publiken någon roll? Klart den gör. Vi hamnar kanske en till två placeringar längre ner än vad vi hade gjort med publik, men det är spännande trots allt. Dock en mellansäsong är min känsla, inte alls lika kul och inspirerande.
  Angående Edvinsson. Bara löjligt att han blev utvisad. Tröjan hamnar innanför, utan att man själv gör något. Händer på Mursak flera gånger per match också, tex.

   Kommentar avatar
   November, 5 månader sedanSvara

   Samma fortsättningar för alla + att vi erfarna vet att Frölunda oftast spelar som sämst när det är lapp på luckan så att det skulle vara någon större nackdel för oss än någon annan tror jag inte

   Kommentar avatar
   Manne, 5 månader sedanSvara

   Nej, ingen större nackdel för oss än någon annan. Absolut inte. Men det kommer ge utslag på samtliga lag. Mer om det går emot och man förlorar X antal matcher i rad tex, då kan man behöva det där lilla extra i form av en högljudd publik.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Jag tror inte Frölunda har jättestor nackdel, så mycket tryck är det inte i Scandinavium till vardags. Men publikfrågan, stämningen, trycket är en faktor, det går inte att komma ifrån. Tycker man sett det i fotbollsallsvenskan.

 • Kommentar avatar
  Patric Agblad, 5 månader sedanSvara

  Det här med "ställer krav på anfallare att täcka upp" är nog en omvänd formulering på hur man byggt sitt lag i år. Man har massa anfallare som är bra i defensiven, så naturligt att komplettera med offensivt lagda försvarare, tänker jag. Vidare är det inte så konstigt om boxplay sett lite knackigt ut då Ekbom saknas och igår även MRO. Finns potential. Kul att det ser bra ut så tidigt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Tror knappast, Patric, att Frölunda sökt spelskickliga backar just för att man anser sig ha anfallare som är bra i defensiven. Tror nog Sjöström & Co anser att man har ett rätt starkt offensivt lag även på forwardssidan. Men det kan förstås vara lite hönan eller ägget över det hela. Kombinationen blir bra. Hade varit svårt att spela med rörliga backar och ha tre Dick Axelsson på topp, kanske. Nu var det där lite elakt mot Dick, han är långt bättre backcheckare än han får credd för, men du förstår säkert vad jag menar. Frölunda såg att man behövde addera spelskicklighet från backsidan, såg att Lennström var ensam i fjol, visste ha skulle dra, tog in Norlinder, tog in Olsson. Sedan blev Sellgren ledig, Lennström blev kvar ett tag, hux flux blev det många spelskickliga backar i laget.

 • Kommentar avatar
  DD, 5 månader sedanSvara

  Ser väldigt intressant ut! Kul att Lucas tagit vissa steg. Backsidan väldigt spännande...
  Vet vi när beslut kommer i publikfrågan?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Nej, men nog borde regeringen komma med ett beslut snart, tycker jag. Remissvaren var väl inne redan tidigt i förra veckan?

 • Kommentar avatar
  Christoffer, 5 månader sedanSvara

  När det gäller Mursak och Raymond tror jag båda behöver en power forward för att spela sitt bästa.
  Förra gången Mursak var här var det mestadels med Hjalle - Mursak - Grundström. Jag Ser det inte som helt omöjligt att Alvarez för eller senare går in där istället för Raymond.
  Om målet är att få ut max av Raymond tror jag en kedja av Alvarez - Hjalle - Raymond hade varit en väldigt bra omgivning för honom. Det skulle bli lite som senior varianten av Fagemo - Henriksson - Raymond.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Mm, låt oss följa det där med spänning. Tror dock Rönnberg & Co håller fast vid vad man har ett tag, intressanta fråga nu är: vilka två forwards ska bort till premiären? En på läktaren, en som extragubbe. Om nu alla förblir hela, det vill säga.

   Kommentar avatar
   Nolte, 5 månader sedanSvara

   Nässen & Söderblom slåss om sista platsen i mina ögon iaf.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 5 månader sedanSvara

  Högst 500 åskådare per match - är "fullständigt oacceptabelt", för att använda en annan Stefan Löfven-fras. ;)

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

   Jag håller med! Men om det blir så vill jag veta nu och vilka 500 det skulle bli... Tänker man lotta som vid Röglematchen? Sponsorer och partners endast? Säsongskort plus? Fin krönika, Henrik!

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 5 månader sedanSvara

   Ja, Anna! Förstår Ditt dilemma. Och visst hade man hoppats på mer än 500, när det först pratades om en möjlighet för åskådare att besöka arenor. Men det är väl ändå sagt, att åtminsone en ytterligare större öppning längre fram är tänkbar?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Vem vet vilka beslut FHM kommer med framöver? Kanske svänger som politiker? Det är bara att luta sig tillbaka och se vad som händer.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

   Jo, men vissa har ju lite längre startsträcka...

   Kommentar avatar
   Manne, 5 månader sedanSvara

   Glöm mer publik än 500 den här säsongen. En mellansäsong! De 500 som får gå blir självklart sponsorer och annat, inte vi vanliga så att säga.

 • Kommentar avatar
  Hubbe, 5 månader sedanSvara

  Hur tänker VF göra/hantera säsongsinnehavares biljetter,som ej går att andvända!! Nån som vet. Hoppas jag. Forza VF..

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

   Vi har ju fått tre alternativ, för varje match som vi inte får komma in på: 1. Ge pengarna till Frölunda, dvs inte kräva någon ersättning. 2. Får rabatt på nästa års säsongskort. 3. Få pengar tillbaka efter säsongens slut.

 • Kommentar avatar
  Hubbe, 5 månader sedanSvara

  Tackar... då vet ja det.

  • Kommentar avatar
   CC, 5 månader sedanSvara

   Sett över hela försäsongen tycker jag Mursak varit bäste forward – var inte bara igår som han stack ut.

   • Kommentar avatar
    Maxad, 5 månader sedanSvara

    Helt enig med dig CC om Mursak.

    • Kommentar avatar
     Rallyclay , 5 månader sedanSvara

     Svårt att gissa om 13/14 men tyvärr tror jag att om alla är hela så blir det två av ungdomarna. Då tror jag att Elmer och Nässen ligger illa till tyvärr.
     Hjalle-Mursak- Raymond
     Purre-Sundström-Alvarez
     Henriksson-Joel-Friberg
     MRO-Lasu—Mustonen
     Elmer/Nässen
     Dock skulle jag vilja ha med Nässen med Lasu och då blir det MRO/Mustonen/Elmer på plats 12/13/14.
     Men vad vet jag? / claes

     • Kommentar avatar
      Alvin, 5 månader sedanSvara

      Håller med, tycker Frölunda har ett riktigt spännande lag i år. Får man ihop det ordentligt kan det bli riktigt...intressant :)


      Lämna en kommentar