Unga talanger har ett nålsöga att passera


► Ni vet ju redan att det dräller av spännande hockeytalanger från Göteborgsregionen.
► Nu vann Göteborg TV-pucken också. Precis som 2006. Gissa hur många från det finallaget som fick en elitkarriär värd namnet?
► Fundera på det. Tyck till om annat. Det är måndag, det är Morning Mailbag.

Rakapuckar.com bild


HÄRLIG FRAMGÅNG FÖR Göteborgshockeyn i går när det blev seger i TV-pucken.

5–0 på Västerbotten.

Självaste förbundskaptenen Johan Garpenlöv twittrade ut sitt beröm.

Ludwig Persson (tre mål i finalen) valdes till bäste forward (ruskigt spännande spelare, sägs det).

Simon Edvinsson fick samma utmärkelse som back.

Bakom all den J20- och J18-talang som Frölunda (för det är ju det naturliga klubbvalet) förfogar över nu och framför allt i framtiden så kommer här en hel drös med spännande 15-åringar.

Häftigt, så klart. Men, det är viktigt att minnas:

Att vara framträdande som 15-åring är långt ifrån samma sak som att senare bli det som senior.

Det är ett nålsöga att passera.

Klicka upp laguppställningen här bredvid så ser ni finaluppställningen 2006 när Göteborg vann förra gången.

Hittar ni några framgångsrika seniorer? Ja, Sebastian Stålberg, förstås. Och Carl Klingberg, underårig i finallaget.

Jonathan Johansson, 91:a som Klingberg, han var uppkallad i två Frölundamatcher 2009/2010, gjorde tre säsonger med Mora i allsvenskan innan det blev division och sedan slut på karriären.

Rakapuckar.com bild

Annars någon? Nix. Inte om jag inte helt missat. Inte Dennis Pegenius, han som avgjorde finalen i förlängning, han avslutade nyligen karriären efter sex år med Helsingborg i division I. Inte Casper Carning, han som öste in poäng i junioråren, tio SHL-matcher med Frölunda finns på meritlistan, men det var inte många minuter, sedan blev det Kungälv, Bäcken och adjö till karriären. 

Detta inte på minsta sätt skrivet för att klanka ner på killarna som vann 2006, jag vill bara påminna:

Så här svårt är det att lyckas.

Det kan vara värt att minnas. Inte minst något att tänka på för de som inte kom med i TV-pucken, de kan ändå ha kanonkarriärer framför sig.

Vilja. Dedikation. Passion. Och lite tur. Sådant avgör.

Till höger – klicka på bilden – ser ni vinnartruppen. Noah Hasa är, om jag inte är felunderrättad, Filips brorsa, och Alexander Olséns pappa är förstås Emil, tidigare junioransvarig med finfint track record i Frölunda.  

***

Borta i Kanada är Lucas Raymond, Theo Nordlund, Axel Kumlin, Daniel Torgersson och William Hallén med i det svenska lag som öppnade med 6–1 mot Finland i World Under-17 Hockey Challenge.

I U18-landslaget är Karl Henriksson, Elmer Söderblom och Isac Andersson bärande spelare, i J20-landslaget lirar nu Filip Westerlund och Samuel Fagemo, dessutom finns det i Frölundas organisation gott om spelare som kanske inte är blågula men ändå spännande framtidsnamn.

Målvakterna Arvid Söderblom, Erik Portillo och Ludvig Persson, till exempel.

Rakapuckar.com bild

Så, jag bara upprepar vad jag skrivit vid ett antal tillfällen förut:

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström har en jäkla talangpool att gräva i; bra utveckling på många av de unga och han kanske kan ta det lugnt med värvningarna de kommande åren.

***

Kolla här 1: Brynäs sparkar tränaren Tommy Sjödin, även assisterande Janne Larsson får gå, Magnus Sundquist, tidigare assisterande, tar över. Sundquist, back i Frölunda 1987–1989, gjorde knappt tre säsonger i Tingsryd (sparkad i februari) innan han flyttade till Gävle inför den här säsongen.

Kolla här 2: Inte bekräftat än, men tycks som Matt Donovan får en NHL-chans med Nashville. 
TILLAGT 15.05: Officiellt nu med Nashville Predators och Matt.

***

Det här är ta mig fasen hysteriskt kul. Patrik Carlsson och hans Johanna ska få sitt andra barn, lilla Ella ska bli storasyster  – och paret Carlsson bildsatte det så här på Instagram.

Bulle i ugnen. Underbart.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Patrik Carlsson (@purrecarlsson) on


***

Ni är många som vill sära på äggkedjan, sätta Rhett Rakhshani någon annanstans.

Lugn, säger jag. Trots tidigare kritik även från min sida. Ge Rhett, Joel Lundqvist och Ryan Lasch lite tid.

För att Rhett Rakhshani behöver det, men framför allt för att övriga kedjor fungerar så bra.

Vore direkt idiotiskt att separera Samuel Fagemo från tvillingarna Westerholm, lika dumt att ta bort någon i Patrik Carlssons kedja, där sätter ju Simon Hjalmarsson och Sebastian Stålberg säsongsbästa.

Rakshani kommer bli bättre. Får vi tro. Så … håll i hästarna. I alla fall ett tag till.

***

Träning i dag, flyg till Lugano, CHL-slutspelsmatch nere i Schweiz på tisdag, hemresa onsdag, ledigt torsdag–lördag. träning söndag och måndag, omstart SHL på tisdagen hemma mot Skellefteå.

Så var i alla fall det preliminära upplägget.  Återkommer när jag vet mer exakt.

Vad jag verkligen vet är det jag skrev i lördags efter 4–1 på LHC:

Frölunda visade då, med sättet man spelade hockey på, att man funnit sin identitet.

Nu handlar det om att hålla fast vid den, bevara ödmjukheten, även om det skulle fortsätta att gå bra.

Rakapuckar.com bild

***

Se så … nu har jag bluddrat iväg i alla fall. Morning Mailbag. Er tur. Välkomna med åsikter, tankar, frågor.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Underbart SVT-inslag från 1975. Sevärt. Tack, Mattias, för tipset.


***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så på Instagram förstås där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Supernöjd med förra veckans nio poäng, tyckte det såg bättre ut för varje match… Tråkigt nog kommer nu nytt uppehåll – igen!
  Intressant nog hade jag funderingar om just TV-pucken… Där är det väl spelare från regionens alla hockeylag som deltar, de som anses ”bäst”? Inte bara SHL-lagens juniorverksamheter? Man hör ibland att det inte behöver betyda jättemycket för framtida framgång om man varit med i TV-pucken eller inte? Och precis som du skriver, vissa har framgångar där med sedan inte alltid en garanterad framtid inom hockeyn, i alla fall inte på högsta nivå.
  Men några spelare måste ju visa sin talang redan där? Alla är ju inte ”late bloomers”?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Alla regionens lag, rätt så. Sedan är ju de stora klubbarna i distrikten bra på att dammsuga, plockar in de bästa till sina hockeygym, så är killarna inte redan i t.ex Frölunda så är de oftast på väg. Tveklöst visar de största talangerna, de tidiga talangerna, upp sig i en turnering som TV-pucken. Grejen är att för att nå framgång på seniornivå krävs så mycket mer, som jag är inne på vilja. Vilja att träna hårt, lägga ner sin själ, ett enormt driv, försaka annat, sedan ta steget och kunna mäta sig med vuxna, föra över sitt juniorspel till vuxen nivå, så att säga. Det är inte givet att sådant syns när man är 15. Bara så.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 år sedanSvara

  Bra att påminna om att Tv pucken inte är någon "garanti" för framgång som senior. Kul match ändå igår, bra fart på Göteborg (inkl norra Halland). 2 poäng för Hanhals igår, nu kommer ett svep med matcher mot lagen som ligger före. Skall man ha en chans mot allettan eller? Håller med om att inte sära på 81-20-49. Man måste ge saker sin tid. Så som vissa dömde ut året upplaga innan första pucken var släppt och se hur bra detta har gått! Att man skulle vara så här bra efter 16 omgångar trodde inte jag. Visst det kommer att komma perioder då det blir en förlustrad men ändå :-)/ Claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Spännande att se hur Hanhals/Kings klarar den här perioden, hade varit oerhört roligt, och betydelsefullt, med spel i allettan. Vad gäller Frölunda: OM laget kan hålla i det här sättet att spela, OM man kan bevara den ödmjukheten och förståelsen för vad som krävs, OM power play kan leverera på hyggligt regelbunden basis – då ser det inte så pjåkigt ut.

 • Kommentar avatar
  Ingemar B , 1 år sedanSvara

  Morning! Ser fram emot att läsa alla inlägg som komma skall under rubriken idag. Roligt dyk med TV-puckvinnarna...
  Tänker på de värvningar som inte direkt och bums svarar upp till mångas förväntningar. Är det inte så, nu får du rätta mig om jag har fel, att det är mer vanligt att spelarna inte lyckas första säsongen i FHC, än att det direkt blir klang och jubel? Det är många omställningar... de är ju inte mer än människor, även om en som supporter ibland kräver det...
  Nu ska det bli spännande att se om laget kan fortsätta den fina jobbartrenden och skaffa bra förutsättningar inför returen mot Lugano.
  Förresten, hur går Lugano just nu? Det har du koll på va?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Lugano är åtta, rätt jämnt där i mitten, har några skador, bland annat på Luca Cunti och Jani Lajunen. Vad gäller Frölundas värvningar, om det är så generellt är jag tveksam till, eller ...jag inte koll i skallen ...haha. Vad gäller Pathrik W är det ju dessutom nästan hans första säsong. Men visst behöver hockeyspelare precis som människor tid att acklimatisera sig,

   Kommentar avatar
   Ingemar B, 1 år sedanSvara

   Jag tänkte just nu på bla Tim... han har mycket att "komma in i". Det kan ju inte vara en nyhet för ledningen. Tror att de har mer tålamod än fansen

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det tror jag också. Tveklöst. Allt går inte på räls, alltid. Upp till ledarna att jobba med Tim. Upp till honom själv också, förstås.

   Kommentar avatar
   Ingemar B, 1 år sedanSvara

   Han har ju sååååå mycke hockey i sig...

 • Kommentar avatar
  Stefan Johansson , 1 år sedanSvara

  Går rätt bra för Göteborgshockeyn/Frölunda just nu... A-laget i toppskiktet på SHL. Både J20 o J18 leder sina serier (j18 tolv raka segrar..) Så tvpucksgänget på det.. Gott hopp om framtiden..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Som jag varit inne på flera gånger, det finns väldigt mycket spännande talang inom Frölundas organisation. Nu ska den förädlas, ges plats, killarna själva ska ha drivet att växa och göra samma typ av resa som Fagemo. Långt kvar, men fina förutsättningar.

 • Kommentar avatar
  Mattias, 1 år sedanSvara

  En fråga jag tänkt på, skulle det inte införas en regel inför den här säsongen gällande att spelare inte får lira med tröjan i byxorna? Eller har jag fått allt om bakfoten? För det förekommer ju, utan åtgärder.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jooo då, det skulle det. Och jooo då, det gjorde det. Och nääää då, det verkar inte hända så mycket.

   Kommentar avatar
   Christoffer, 1 år sedanSvara

   Man har ju sett att domarna åker och drar ut tröjan på spelarna vid tekningarna ibland. Är väl så regeln följs än så länge.

 • Kommentar avatar
  Per, 1 år sedanSvara

  De som letar talanger som kan "bli något" letar bland 17-18-åringar. Det är allmänt känt att tv-pucken inte är ett sådant forum. De är för unga. Många är med all rätt väldigt kritiska till tv-pucken då många ungdomar som inte kommer med tappar sugen och därmed försvinner många talanger som kunnat gå långt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Viktigt att både kunna premiera de som är bra vid 15 års ålder OCH kunna klargöra att detta på intet sätt är enda vägen till framgång. Borde inte vara så svårt, egentligen. Kan inte se att TV-pucken ska läggas ner på grund av detta.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Eftersom man inte kommer tillrätta med problemet tror jag det är svårlösligt. Problemet har uppmärksammats länge men fortfarande droppar många av dem som inte kommer med av. Varför ska bara bra 15-åringar "premieras"? Varför inte 13, 14, 16, 17 osv? Om man dessutom tar med de höga avgifterna i ekvationen...

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Helt rätt, HL. Det är ju tyvärr många som mer eller mindre lagt av när man inte har kommit med i TV-pucken. Vansinne!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Frågan är väl om man har rätt inställning då? Om man lägger av vid en motgång. Är det inte det som visar om man blir något? Samtidigt behöver unga killar och tjejer stöd av ledare, få se goda exempel på vuxna stjärnor som haft sen utveckling.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Det skiljer mycket mellan olika barn i fysiken. De som plockad bort inför tvpucken får besked att de inte räcker till. Och har de ambition med sin idrott kanske de väljer en annan idrott eller slutar eftersom driver räcker till. HL, jag föreslår att du tar ett snack med svenska NHL-scouter om denna fråga. Du kanske kan få dem att mildra sin kritik mot denna alltför hårda tidiga gallring.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag har väldigt svårt att tro att en majoritet av svenska ungdomstränare skulle vara så okunniga att de sa till 15-åringar ej uttagna i TV-pucken att de inte räcker till. Det köper jag inte. Sedan kan det absolut vara så att hockeyledare måste jobba ännu hårdare för att understryka hur många olika vägar det finns till framgång.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Du underskattar problemet.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Självklart säger inte tränarna till barnen att de inte räcker till. Men många barn drar den slutsatsen själva när de inte räcker till för att spela tv-pucken. Och hur kul är det att känna så i 15-årsåldern? Hur kul blir hockeyn då? När några hundra i den egna årskullen är "bättre" än du?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Och det är därför jag skriver att då behöver ledare bli ännu bättre på att förklara hur många vägar till frangång det finns. Samtidigt tror jag du underskattar 15-åringars intellekt och förstånd: har man ett driv, har man passion för sporten, då slutar man inte vid EN motgång. Målet är ju att vara bra som senior, inte primärt som junior.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Jag har varit otydlig märker jag. Kritiken jag för fram har jag hört från ungdomstränare och NHL-scouter. De jobbar med barn, utveckling och motivation. Kunnigt folk. Jag har ingen egen erfarenhet i frågan mer än att jag kan konstatera att väldigt många ungdomar slutar idrotta i 15-års ålder. Och att då köra tv-pucken som ytterligare spär på, ja det är kanske inte så lyckat. Det är oxå ett faktum att en tonårshjärna inte alltid följer den vuxnes logik. Tror du Leman att tv-pucken är bra för barnens utveckling?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag har inte detaljkunskap nog för att slå fast a eller b eller kanaje c, om TV-pucken är bra, inte bra eller bara är. Men Sverige är, sett till folkmängden, världsledande sett till att utveckla hockeytalang, så helt förödande kan ju turneringen inte vara. Någon gång måste man lära sig hantera med- och motgång, och jag kan känna att 15-åriga killar (och snart tjejer) nog bör kunna förstå att framtiden inte är utstakad åt något håll enbart baserat på TV-pucken.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   *kanske är

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   En 15 åring har inte alltid förmåga att tänka en vuxens tankar. Det är fakta. Sverige får fram många bra spelare. Men hur många importer finns i SHL och HA? Vilken TYP av spelare får vi fram? Vilken typ får vi INTE fram? Man måste våga lyfta blicken och ställa obekväma frågor och ifrågasätta det invanda.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Absolut. Aldrig vara rädd för att ifrågasätta. Håller med till fullo. Därför är det jättebra med diskussion, vad kan göras bättre med TV-pucken, finns negativa aspekter, positiva? Och så vidare. Det här är ju ingen ny fråga, samma fråga rasar varje år.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Samma diskussion rasar, snarare.

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Inställningsfråga? Kanske. Samtidigt är det precis som du säger - ledarna måste bli bättre. Har själv grabbar som lirar, och på en del ställen är det skrämmande att se favorisering, och hur en del (ledare) beter sig. Redan i tidig ålder (långt innan 14/15). Fanns ju någon dokumentär-serie om det där på SVT har jag för mig. Kommer dock inte ihåg vad den hette. Väldigt intressant i alla fall. Det var dock inte bara hockey som togs upp, utan många olika sporter, där många inte får det stöd som krävs, eller blir "bortgallrade" tidigt. Alla blir ju inte per automaik bra ledare, även om det finns utbildning, så räcker inte det alltid. Vissa passar inte helt enkelt i rollen, oavsett om man har barn i föreningen själv, eller inte. Tycker det viktigaste är att man är en bra pedagog, och inte hur duktig man är på den sporten man lär ut rent generellt. Där finns det klara brister på många ställen - det har jag skälv fått uppleva.

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   *själv skulle det givetvis stå.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Har oxå grabbar som spelar och förvånad över favorisering och hur andra nästan mobbas ut. Ingen vill ju längre tala om för barn att de är för dåliga. Då bänkar man dem, osynliggör dem osv. Jag är djupt förvånad över hur illa ställt det är kring ledare och tränare inom ungdomshockeyn. I Stockholm alltså. Hoppas det är bättre i Göteborg.

   Kommentar avatar
   VF1984, 1 år sedanSvara

   Per & mike: samma här. Kan inte riktigt jämföra med Stockholm, då jag inte vet exakt hur situationen är där, men tror inte det är bättre i Göteborg. Kan ta Frölunda som ett exempel. Vet flera som har slutat pga dåliga ledare. Det gäller ju givetvis inte hela föreningen, utan pekar bara på vikten av rätt ledarskap. Det kan vara hur bra som helst i en åldersgrupp, för att sedan vara katastrof i en annan. Sedan kan man ju alltid diskutera hur Frölunda själva sköter detta, som låter dåliga ledare vara kvar. Man skiter i den värdegrund man har satt, genom att blunda för dessa problem. Det är likadant i alla föreningar. Vem du får som ledare avgör i stort sett allt. Barn skall ha roligt, och inte kritiseras för minsta lilla, än mindre osynliggöras och frysas ut. Borde finnas lämplighetstest istället för att ta första bästa förälder som kan tänka sig en ledarroll pga att den personen har barn i samma grupp.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Samma i Stockholm. Allt beror på just vilken förälder som är ledare. Toppen i vissa årskullar. Total katastrof i andra. Alla föreningar har fina värdegrunder som de skiter i efter eget behag. Fega styrelser som inte törs stå upp mot pappa shlspelare som vill skapa son-NHL spelare.

 • Kommentar avatar
  Vigge, 1 år sedanSvara

  Andreas West var väl den överlägset största talangen i det läget? Har dock för mig att han åkte på någon allvarlig skada och karriären sket sig :/

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Han blev i alla fall framgångsrik agent. :)

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 år sedanSvara

  Mycket charmigt för min del med alla dessa ishockeylag som sköts och drivs med stor entusiasm på små orter("På böggda").
  Tänker på ännu mindre "Lilla Nittorp"(Nittorps IK) i Tranemo kommun, där man kan komma över en varm korv o bröd, endast vid matchdags. ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nittorp - klassiskt hockeyfäste mitt i ingenstans. ;)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   ..."mitt i ingenstans." Hahaha :) "Kan inte ens höra Coca-Cola bilarna."

 • Kommentar avatar
  Bengt Andersson, 1 år sedanSvara

  Rolig Nostalgi mitt uppe i allvaret !
  Får hålla med er alla i Hockeyfamiljen,en del gamla hockeynästen där det började på uterinken, det är där eldsjälarna var något extra och där fortfarande det skapas talanger,spelar ingen roll om man besökte en ishall i Nittorp eller stod och frös på "Böggda" som ledare i Grästorp,Sveriges kallaste,men det var på den tiden ! är nog bäst att framhålla, på de här små orterna kan man prata om idrotts-kultur som verkligen "sitter i väggarna",för att uttrycka sig som FBK fansen gärna gör, roligt man kan räkna upp massor med ställen bara i Västergötland ,i dag som är plantskola till hockeyvärden t.o.m NHL för att inte naturligtvis glömma produkterna i HV / Växjö/ VF-A-trupp,m.f.l. ,Lerum är ju också en förening som producerar hela tiden,kanske man kan jämföra deras "leveranser" till VF som lilla Grums var i många år på 60-70 talet.Västergötlands antal hockeyspelare som i dag bidrager i hockey-allsvenskan/ SHL / NHL,skulle vara intressant med ett överslag på antalet,de flesta kanske kommer från TV pucken ?

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   Tack Bengt A. för Din trevliga "nostalgi-påfyllning" :) Du har så mycket rätt till vad Du skriver rörande "idrotts-kultur"!

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Problemet med TV pucken är att den i så stor grad stipulerar vem som kommer in på hockeygym. Och i förlängningen vem som som får utbildningen att bli en proffesionell hockeyspelare. Utan hetsen med hockeygym så hade tv-pucken blivit en turnering som vilken som helst.

  • Kommentar avatar
   Erik Andersin, 1 år sedanSvara

   Robin Lehner får man nog säga lyckades rätt bra.


   Lämna en kommentar