Min SHL-ranking just nu – vi börjar bakifrån


► Långt till 14/9 och SHL-premiär – en hel sommar emellan.
► Men vad sägs om en liten SHL-ranking så här i slutet av maj?
► Vi börjar bakifrån, 14–8. Toppsjuan kommer senare.

Rakapuckar.com bild

Tre och en halv månad, ungefär, till nedsläpp för säsongen 2019/2020. Läget just nu? Jag ger min syn nedan.


NOTERA NOGA SÅ inga missförstånd råder: det här är en ranking just nu, hur lagen ser ut för tillfället, inget tips eller förutsägelse vad gäller hur det kommer att gå säsongen 2019/2020.

Bara en titt på trupperna.

Plus mina tankar.

Mycket kan hända. Mycket kommer hända. Det är det som är det roliga.

Det går som vanligt bra att idiotförklara mig, möjligen kan ni innan ni skäller betänka att det kan skilja minimalt mellan en, två eller tre placeringar, och så en gång till:

Inget tips. Bara en just nu-ranking. Okej?

Klickar ni på trupperna ser ni dem i större format. Tack till eliteprospects.com. Nu och alltid.

Vi räknar ner, va? Här och nu lag 14 till 8, så tar vi 7 till 1 senare på tisdagskvällen. Häng med!

14 – OSKARSHAMN
Den något elake i mig undrar: vad skulle den här klubben gå upp för? Kaptenen och ledaren Jonas Engström drog till Växjö, supermålvakten Christoffer Rifalk till Rögle, sportchefen Per Kenttä till Björklöven och nyttige veteranen Joakim Hillding vet jag inte riktigt var han ska spela – men inte verkar det vara i Oskarshamn i alla fall.

Grymt tuff uppgift för lilla Oskarshamn att fylla på med osäkra värvningar, nordamerikaner och svenskar från lägre serier så här långt.

Men – det är förstås tid kvar för nye sportchefen Daniel Stolt att hitta några guldkorn på marknaden. Och kanske får publikfavoriten Arsi Piispanen fortsätta?

Positivt: att tränarduon Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg stannade. Duon har jobbat ihop sedan 2016, först i Pantern, sedan i Oskarshamn där de stod för en bragdartad prestation den gångna säsongen.

Tex Williamsson är en okej målvakt men sannolikt ingen som räddar Oskarshamns SHL-kontrakt, det lär behövas mer. Räkna med att Stolt känner likadant på back- och forwardssidan.

Nya David Goodwin och Tyler Kelleher kanske kan bidra offensivt, Joakim Thelin, Nicklas Heinerö, spännande Filip Sveningsson … här är det faktiskt inte så pjåkigt. Men backsidan skräms inte direkt på förhand.

Rakapuckar.com bild

Oskarshamn kommer förstås med ett härligt go, en skön lust och vilja att göra bästa möjliga av avancemanget. Just nu känns det verkligen som att det kommer behövas.

Intressant: talangen Gustaf Franzén har hunnit bli 22, fyller 23 i höst, hade en fin säsong i allsvenska Bik Karlskoga med 34 poäng. Kanske i Oskarshamn han ska få sitt SHL-genombrott?  

 

13 – LEKSAND

Morakeepern Janne Juvonen backar upp Axel Brage, tunga pjäser som Jonas Ahnelöv och Johan Fransson har förstärkt försvaret, och det är säkert klokt tänkt av GM Thomas Johansson.

SHL-rutin där den behövs som mest.

Det ska in mer framåt, vem vet om Spencer Abbott kanske hakar på Janne Juvonen och byter dalaklubb, det behövs någon bra poängspelare, men jag gillar hur Leksand agerat här:

Man har värvat hungriga forwards med något att bevisa, som Sebastian Wännström från HV, som Daniel Olsson Trkulja från LHC, som Fredrik Forsberg från Almtuna.

Leksand kommer slå ur underläge, men det bör finnas massor med hunger och ambition som kan räcka en bit.

Men visst letar Thomas Johansson efter mer. Säkert så. Spelare för förstakedjan. 

Intressant: Andreé Hult, 31, har en annorlunda karriär bakom sig, stack till ryska (!) andraligan som 20-åring, har kuskat runt en del, senast  fyra år i DEL-laget Schwenninger Wild Wings. Nu är Borlängekillen, som lirade juniorhockey i Mora, hemma i Dalarna. Men i Leksand.

 

12 – ÖREBRO

Tung, tung smäll i dag när det här beskedet kom – Rodrigo Abols har skrivit på för Florida Panthers. Som om inte Örebro redan hade det jobbigt med flyktade stjärnor ...

Ouch. Lett ett tungt tapp.


I Närke finns dessutom frågetecken och osäkerhet kvar fram till 15/6, det NHL-ryktas även runt Nick Ebert och nye Mathias Bromé. Blytunga tapp om  … men det kan nog bli så att båda blir kvar. Vi tänker oss det i den här lilla textsnutten i alla fall.

GM Niklas Johansson behöver ha in ett komplement till värvade målvaktstjecken Dominik Furch (bra i KHL), backsidan är inte alls dum trots att Linus Arnesson (Färjestad) lämnat. 19-årige Lukas Pilö är en talang som väntar på att slå igenom, på lån i Oskarshamn under förra säsongen.  

Framåt var det småtufft redan innan Abols försvann, Aaron Palushajs adjö (NLA) kom som lite av en chock, Tom Wandell (Djurgården), VM-guldmedaljören Jere Sallinen (IFK Helsingfors) och Anton Hedman (Djurgården) lämnar också hål efter sig, men Mora-Bromé är mycket spännande och på väg upp, finske Joonas Rask möjligen en hygglig poänggörare i SHL, och i Ludvig Rensfeldt får Örebro in en rutinerad SHL-center.

En som dock aldrig riktigt fått till det efter juniortiden, en som nu ska representera sin tredje klubb (Rögle, Timrå) på tre år, jag har mina dubier här – men jag kanske blir glatt överraskad?

Rakapuckar.com bild

Max Lindholm gjorde många poäng i AIK, Daniel Muzito Bagenda är en annan spännande gnagare, men det krävs nog att Bromé stannar (och är riktigt bra), plus att Niklas Johansson har några spännande namn på kroken,  för att Örebro ska lyckas bättre än 18/19.

Intressant: Jag blev rätt förtjust i Shane Harper ju längre säsongen gick, kan han ta ytterligare steg framåt vore det bra.

 

11 – LINKÖPING

Fortsatt starka målvakter, Chad Billins (DEL) och Lukas Bengtsson (KHL) är tunga tapp i försvaret, men en hel Mattias Bäckman är som ett nyförvärv, dessutom är nye Anton Mylläri en rejäl pjäs som vi lärt känna i Malmö. 

På den numera Derek Roy-lösa anfallssidan behöver nye bossen Niklas Persson få in en vass center, lika bra som han själv var i sin glans dagar. Utöver detta finns både rätt bra kvalitet (Broc Little, Andrew Gordon, Nick Sörensen) och spännande framtid (Filip Karlsson, Olle Lycksell, Johan Södergran).

I Robin Johansson (Mora) kommer en power forward jag tror kan bli nyttig.

LHC ser inte sprakande ut, men inte så jäkla trist heller.

Jag känner mig väldigt osäker här, det medger jag. Men respekten för Niklas Persson är stor, och med en helt annan coachtyp i Bert Robertsson än i Tommy Jonsson så … tja, det ska bli väldigt roligt att se vart det här tar vägen.

Robertssons tuffa nypor och skarpa profil kanske är precis vad lite mjuka LHC behöver?

Intressant: även LHC har kalasat i Västerås, värvat Mikael Frycklund, en stark poängspelare förra vintern i allsvenskan.  

 

10 – DJURGÅRDEN

Fokus på att ersätta målvakten Adam Reideborn (KHL), räkna med att större namn här, typ en Eddie Läck, en Anton Forsberg. Nu såg jag att Mr Madhawk skrev om Niklas Svedberg. Hm. Då behöver denne verkligen lyfta sitt spel. 

På backsidan inte helt givet med Marcus Högström som jag förstått det, kan möjligen bli NHL ändå, men sannolikt är han hemma och lyfter Djurgården. Skulle Olle Alsing inte ta plats i Ottawa blir det kvalitetstjockt. Roligt att se vad unge talangen Tobias Björnfot kan göra, speltid tidigt när Jason Garrison (artistkontrakt) saknas, kanske. 

Framåt får man väl – tyvärr – räkna bort Andreas Engqvist till dess att motsatsen kommuniceras, inga bröder Davidsson (Marcus till Växjö, Jonathan i Ottawa), ingen Axel Jonsson Fjällby (Washington), Daniel Brodin har dragit till Schweiz, risk att Emil Bemström blir kvar i Columbus, och viss NHL-oro fram till 15/6 för Jakob Lilja

Rakapuckar.com bild

Känns en smula tunt, det gör det.

Tom Wandell, Michael Haga, bra tillskott där, Kalle Östman spännande från Västerås, Jacob Josefson en kvalitetsgaranti de luxe, men visst behöver Djurgården något mer, något starkt offensivt kort. Eller snarare några. Richard Gynge (KHL)?

Det kommer säkert. Och det måste det. Då lyfter förstås 08-klubben i rankingen.

Stort plus: den fanatiska hemmapubliken, plus tryggheten i coachteamet med Robert Ohlsson i spetsen. Där har förresten backansvarige Stefan Nyman ersatts av Jörgen Bemström

Intressant: Kan Anton Hedman vara en Daniel Brodin?

 

9 – BRYNÄS

Spännande målvaktssida när JVM-ettan Samuel Ersson kommer in för att försöka konkurrera ut Joacim Eriksson eller i alla fall sporra och sparra. 

Bra backsida trots tappen av Ryan Gunderson (NLA) och Simon Bertilsson (KHL), Jonathan Sigalet (Frölunda) bör vara bra tillskott, kul att följa Victor Söderströms utveckling. Den killen (18 år) kan ju bli hur bra som helst. Lär väl gå i första rundan i draften, men … stannar en vinter till, hoppas jag. 

Alexander Lindelöf, 22, är kanske inte en lika stor talang som brorsan Victor (fotboll, Manchester United), men han var bra i Västerås och vill nu testa vingarna i SHL.

Anfallsmässigt ska en kvalitetscenter in efter Joel Kellman (San Jose), här lever hoppet om att Greg Scott ska återvända, med lite tur väntar New Jersey ett år med Jesper Boqvist, och … om den där centern är av klass, om Jaedon Descheneau är en stark poängspelare i SHL som han var  DEL, om Anton Rödin (en hemkomst att se fram emot!) får vara hel och lyfter igen – då blir det nog en småtrevlig vinter i Gävle.

Hur bra? Tja, vissa frågetecken för spetsen. En hel del hänger på Jesper Boqvist-beskedet här, tror jag.  

Intressant: Lukas Zetterberg, Patriks pôjk, gjorde succé i allsvenskan med Västerås, fixar han steget?

 

8 – SKELLEFTEÅ

Behöver starta om efter en lite misslyckad fjolårsvinter, tappet av Emil Djuse (Dallas) är förstås kännbart, men i övrigt är det mest en rensning av typen ”ut med det gamla och in med det nya” ledd av nye GM:en Erik Forssell.

På målvaktssidan kommer Gustav Lindvall dra tyngsta lasset från start, Mantas Armalis rehabbar nog efter en höftoperation långt in på hösten, jakten på en backup pågår.

Att backarna Arvid Lundberg och Niclas Burström kommit hem från Växjö stärker defensiven enormt, där finns ju redan mäktige Jonathan Pudas, att megatalangen Philip Broberg (går högt i draften) kommit från AIK visar att Skellefteå åter vill vara en klubb som utvecklar talang.

Forwardstappen av Mathis Olimb (Wolfsburg), Tim Söderlund (Chicago), Jesper Jensen (Malmö) och Juhamatti Aaltonen (Pelicans) tror jag få fans ligger sömnlösa för. Däremot jätteintressanta tillskott i unga Jacob Olofsson (Timrå) och Richard Hugg (Kitchener), även här en signal att ung, hungrig talang är vägen fram för Skellefteå. 

Jonatan Berggren och Albin Eriksson kommer vara ännu bättre nu, Joakim Lindström och Oscar Möller i alla fall lika bra – men räkna med att forwardssidan kommer att fyllas på.

Intressant: poängbacken Jacob Andersson, 24, gör den ”förbjudna” flytten från Björklöven till Skellefteå. 

Rakapuckar.com bild

***

Ännu mer detaljrikt och bra om SHL 19/20 bjuder mina skickliga kolleger på HockeyNews.se på. Här en sådan där go' in och ut-text. Häng med på den sajten för senaste nytt.

***

Lag 7 till 1 i min ranking kommer senare tisdag kväll.

***

Tack för att ni gillar vad sajten bjuder på – och att ni betalar för er.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte följa rakapuckar.com på Instagram och Facebook.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
3 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Conta, 1 år sedanSvara

  Mycket bra artikel Leman.
  Intressant.med din rankning.
  Väldigt svårt att tippa Skellefteå behöver föryngra laget. Linköping, ja Jonas Gustavsson var aldrig något monster i målet, periodvis riktigt svaga insatser.
  Brynäs forwards sida, 7st Rightare? Måste väl vara rekord i shl?
  Ser med spänning fram emot ranking 1 till 7. Tippar på att du har Frölunda som nr 1 och Färjestad som nr2.

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 1 år sedanSvara

   Härlig läsning, alltid lika spännande innan säsongen drag igång och man kan fundera på vad de olika lagen står./ Claes

   • Kommentar avatar
    Brianna Owen, 1 år sedanSvara

    I år 2019 har jag varit så lycklig mot mig, för Gud har gett mig en anledning att leva lyckligt igen efter att ha blivit hjärtat i 3 månader när min man försummade mig och gick tillbaka till sin älskling. Jag led och gick igenom alla typer av emotionella torturer, för jag kunde inte få någon hjälp för att få min man tillbaka, förrän jag var refererad till Dr Rich av min medarbetare som gav mig henne full försiktighet om honom att han kan vara till hjälp till mig. Jag kom i kontakt med Dr Wealthy och jag lyssnade till hans ord och följde de instruktioner som jag gav honom. Kan du tro att min man kom hem inom 12 till 16 timmar som sagt av honom och idag är mitt äktenskap återställt och jag är så tacksam, uppskattande och tacksam för Gud för att använda Dr Rich att få min man tillbaka efter 3 månader av brutit äktenskap. Finns det någon där ute som behöver komma tillbaka till han eller hennes älskare tillbaka eller behöver någon hjälp av något slag? Då föreslår jag att du kommer i kontakt med Dr Rich nu via hans Email ID: wealthylovespell@gmail.com ELLER du kan WhatsApp honom också på +2348105150446 för mer information. Gud välsigne dig herrn


    Lämna en kommentar