Visst behöver Frölunda spets, men också bli skitigare


► Frölunda kommer inte att värva sig tillbaka till toppen, det handlar snarare om detta:
► Ökad förståelse för vad som krävs för att vinna – bli ett skitigare lag.
► En enad grupp där alla drar åt samma håll.
► Drivhuseffekt där spelare växer snarare än krymper.
► Måste inte spets in? Självfallet. Men den löser inte allt.

Rakapuckar.com bild

JAG LOVADE JU att jag skulle återkomma efter intervjuerna med Roger Rönnberg och Fredrik Sjöström, här och nu gör jag det.

Alldeles för långt. Som vanligt.

Säkert inte för sista gången heller.

Först och främst: fyra lag måste åka ut i kvartsfinal, hur mycket ni än brinner för just ert favoritlag är det nog bra att ha förståelse för att i en liga som SHL kommer de bästa spelarna alltid att lämna, det skapar rörelse i toppen, svårt – för att att inte säga omöjligt – att vara på topp varje säsong.

Det är viktigt att tänka på, för er som supportrar, men också för klubbledningar som inte ska få panik och helt lägga om kurs vid motgång, typ värva allt som rör sig, allt som kommer med stora namn och höga löneanspråk.

Spåren förskräcka i Göteborg vad gäller just den detaljen.

Bättre spel framför burarna, Jonathan Sigalet var stundtals en bjässe, Roger Rönnberg behöver bli bättre på att spela schack, och Johan Mattsson kan komma att spela mest av målvakterna nästa säsong. Foto: TOMMY HOLL


Nå, i Frölundas fall var det ju inte att laget åkte ut i kvartsfinal som störde utan hur.

Spelarna blev mindre.

Roger Rönnberg manövrerades till viss del ut av Peter Andersson.

När det gällde som mest presterade Frölunda som sämst.

Det går förstås (som en del av er gör) att kritisera Rönnberg för att han inte förstod att ”framåt, framåt, framåt” var fel vapen mot smarta Malmö, samtidigt tyckte jag han visade prov på stor självinsikt och uppriktighet när han medgav att han måste bli en bättre schackspelare.

Det hade räckt med ett fungerande power play för att slå ut Malmö, hävdar jag.

Då hade folk hyllat den offensiva hockeyn.

Jag är fortfarande inne på att Rönnberg är rätt ute, att han har att lära som schackspelare, till exempel satte ju Växjös Sam Hallam myror i huvudet på Malmö genom att stundtals spela klassiskt styrspel och tvinga Fredrik Händemark & Co att ta fler egna initiativ.

Kalla det plan B, kalla det fläskpannkaka, men visst behöver Frölunda ha fler vapen än ”driva spel”, dock gillar jag ju gråskalor och perspektiv; ett fungerande PP så … tja, vi hade inte haft den här diskussionen, i alla fall inte än.

Mina funderingar i punktform, så blir det lite mer lättläst:

Rakapuckar.com bild

** Spelsättet
Inte bara Växjö utan även Skellefteå har backat hem och spelat styrspel i slutspelet, absolut inte alltid, men insett att den här ständigt forecheckande sätta press-hockeyn måste kompletteras med något annat, speciellt när matcherna är tajta, när det är slutspelsallvar, när minsta misstag kan bli avgörande. 
Jag tror Frölunda behöver följa med sin tid, dra ner ett hack eller två på det här ”driva spel”-tänket, inte eliminera det (viktigt ha en identitet) men addera lite mer smartness. 
## Viktigt att ha backar som kan försvara också, se på Växjö där Arvid ”jag gör aldrig ett misstag men syns knappt heller” Lundberg är en nyckelspelare. 
## Notera också att i Växjö platsar defensivt starke Oliver Bohm – något han inte gjorde i Frölunda. Det säger en del.

Att spela Adam Almquist och Rasmus Dahlin tillsammans var nog naivt.
Att värva Viktor Ekbom är kanske ett steg mot ett vuxnare tänk.
Lite lägre svårighetsgrad i spelet, lite mer fokus på defensiven, så som Frölunda ofta spelade efter jul, det tror jag är vägen fram.

** Sammanhållningen
Jag hajade till när Roger Rönnberg pratade om att han behöver ta ett steg tillbaka och låta övriga i tränarstaben ta större ansvar.
Var det han och Pär Johansson som hade olika åsikter?
Var det bara rent allmänt dubbla budskap till laget när Rönnberg ”la sig i” för mycket?
Det skulle möjligen kunna vara en förklaring till att det tog så lång tid att hitta något slags jämnhet i prestationerna, att Rönnberg så ofta, så långt in på säsongen, tvingades prata om läxor som behövde läras.
Stundtals satt Frölundas något enklare spel, ni vet när Jonathan Sigalet var en jätte och alla pass inte behövde vara avgörnade. 
Strax före slutspelet gick Sigalet ner ett hack, laget med honom, det enkla blev åter lite mer krångligt, och så gick det som det gick.
## Frölunda kändes inte som en homogen grupp där alla drog åt samma håll.
## Här finns sannolikt finns största förbättringspotentialen.

Rönnberg hyllade nye assisterande coachen Kristofer Näslund (de är inte kompisar, som jag sett att en del skrivit, däremot känner de förstås till varandra från Luleåtiden), intressant att se om Näslund kan ta med sig den närmast wikegårdska ”tävlingskulturen” från skitiga, elaka Bik Karlskoga.
Att få hem Patrik Carlsson och dennes klubbhjärta och inställning är förstås också en kick här. 

Rakapuckar.com bild

** Värvningar, lagbygge
Tro inget annat än att Frölunda måste ha en bra offensiv back, en stark center, ytterligare några forwards. Men två saker är viktiga här:
a) Is i magen, värva rätt spelare, inte urskillningslöst.
b) Dagens spelare måste bli bättre, inte sämre.
Ni minns hur Frölunda gjorde bort sig efter 2006-finalen, va? Jag tror alla supportrar ska vara grymt tacksamma för att Mats Grauers leder klubben i annan riktning, att plånboken inte töms. Det går att värva smart utan att betala bäst, nu behöver Fredrik Sjöström visa att han kan hitta bättre backar än Matt Donovan och Adam Almquist, bara för att ta ett exempel.
Men minst lika viktigt är att Frölunda blir ett drivhus där spelarna växer. 
För många gick ner ett hack i vinter, det där måste förändras.
Kolla hur Malmö blivit en klubb där spelare tar stora steg framåt, det behöver Frölunda också lyckas med igen, viktigt för talanger som Filip Westerlund, Gustav Lindström, Jesper Emanuelsson, Oliwer Fjellström med flera, minst lika väsentligt vad gäller spelare som Sebastian Stålberg, Joel Lundqvist och Mats Rosseli Olsen som snarast gick ner ett hack vad gäller det kreativa spelet, även om norrmannen absolut spelade upp sig. 

** Inställning, målskytte
Det har pratats mycket om sannolikhet, gör man tre mål så bör man vinna, corsisiffror som talar för framgång över tid och så vidare, men ni vet min inställning till statistik – den visar gärna det man vill. 
Självfallet ska man använda statistik som ett av medlen för framgång, men inget ger framgång som att göra mål och släppa in få.
Spelet framför burarna var för dåligt, oavsett hur mycket det pratades om det.
## För många spelare ”couldn’t put the puck in the ocean” som det så fint heter på engelska.
## För många spelare hade problem ta bort kropp & klubba framför eget mål.

Jag är inte tränare, har inte modellen för hur det ska göras, nöjer mig med lyxen att kunna slå fast att det måste bli bättre. 
Jag tror det är en inställningsfråga. Förstå vad som ger framgång i ishockey. Att de vackra passningarna, detta letande efter bättre lägen i tid och otid, behöver ransoneras, att Frölunda behöver bli ett lite skitigare lag för att vinna hockeymatcher.
Kanske är Kristofer Näslund med sin Bik Karlskoga-bakgrund rätt man att skicka signaler här?   

Rakapuckar.com bild

** ”Sparka spelare”
Ni är ju många som vill skicka Johan Gustafsson ur stan doppad i tjära och rullad i fjädrar. ”In med en förstemålvakt” är stridsropet.
Men … ta bort ”JG” ur ekvationen för en stund och det finns ett problem:
Frölunda har ju varit tydligt med att man inte satsar på en etta i kassen, det ska vara två som sporrar och utvecklar varandra.
Här ska Frölunda alltså inte bara sparka en spelare (vilket jag är tveksam till att klubben vill) utan även ge upp sitt målvaktstänk (vilket jag är än mer tveksam till).
Fredrik Sjöström har glidit på svaret, har inte sagt ”ja” till att spelare med kontrakt är säkra, inte ”nej” till att kontraktsbundna kan tvingas lämna, så visst … allt kan förstås hända. Ni som tror att Frölunda föll på målvaktsspelet kan absolut fortsätta hoppas, men jag tror mer på att nästa säsong är Johan Mattssons, inte för att ”JG” är så dålig som en del av er vill göra gällande, mer för jag tycker mig sig en hög kapacitet i Mattsson.
Vad gäller tvillingarna Westerholm (som flera också vill sparka) så kan jag inte se att Sjöström agerar här, om det inte finns attitydsproblem eller annat, något jag inte har minsta kunskap om. Frölunda trodde på tvillingarna, Pathrik missade en stor del av säsongen, Ponthus saknade honom, de får säkert en till, men behöver bli rakare. 
## Som resten av laget.

***

Jag kör alltså vidare, som ni ju sett, med rakapuckar.com, även om den rena matchbevakningen av Frölunda tog slut när laget stod på öronen i Malmö på skärtorsdagskvällen.
Laget kunde inte återuppstå. Men jag var rätt snabbt tillbaka.
Kommer fortsätta med analyser, intervjuer, den typen av saker säkert långt in i maj.
Därför påminner jag igen, gamla som nya läsare:
Sajten har några fina samarbetspartners, men för att den ska leva krävs att ni läsare betalar för er.
1 kr/dag, 30 kr/månad. Inte dyrt, känner jag. Men värt pengarna, hoppas jag ni känner.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
Tack för att ni läser. Tack för att ni betalar.

  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
32 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rw, 2 år sedanSvara

  Nä tyvärr lär inte tvillingarna få lämna, man får väl sitta ett år till och vara irriterad när man ser dom på isen.

   Kommentar avatar
   Rw, 2 år sedanSvara

   och behöva se dom på Frölundas sociala medier hela tiden, dom är ungefär 50% av bilderna av någon dum anledning.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Är det så? Har jag faktiskt inte tänkt på.

   Kommentar avatar
   Rw, 2 år sedanSvara

   Känns så iallfall, 3 av 5 idag på instagram var bröderna, Bra text, även fast än jag hoppas att du har fel om Westerholmarna ;)

   Kommentar avatar
   Rw, 2 år sedanSvara

   3 av 6 var det tydligen :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   :)

 • Kommentar avatar
  Målvakter, 2 år sedanSvara

  Jag har inget emot JG, tycker han är en kanon keeper. Dock kan jag tycka att det behövs en tydlig etta, och där tar inte JG så stor plats att han är en stjärnkeeper i SHL, det känns inte så nu i alla fall.
  Du skriver själv att lära från Växjö, SAIK m m, men kolla på alla lag historiskt sett som vunnit, det är nästan ALLTID en stabil etta i målet som lyfter laget, kolla bara lagen som är kvar i slutspelet, Ortio, Reideborn, Fasth..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag säger inte att det är fel att satsa på en tydlig etta, visade bara hur Frölunda tänkt och hur jag tror man fortfarande tänker. Men "tror" är ett nyckelord här, jag "vet" inte.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

  Alldeles för långt? Nä...
  Snarare huvudet på spiken...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Gläder mig.

 • Kommentar avatar
  Viktor, 2 år sedanSvara

  Ponthus känns tyvärr överflödig... tyvärr. Pathrik dock snuddar ju i sina bästa stunder på landslagsklass. Svår situation där.

  • Kommentar avatar
   Peter Smögen, 2 år sedanSvara

   Det största problemet är ju oviljan att ändra spelet, man måste hitta sätt att överleva under svackor i matcher och kunna ändra o anpassa sig efter motstånd ibland. Helt enkelt få mer dimensioner i spelet

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Ja, det är det jag menar, kunna mer än köra framåt, framåt, framåt. Stundtals har det också funnits, men behövs tryckas på än mer.

  • Kommentar avatar
   JohnnyG, 2 år sedanSvara

   Finns det andra intressanta namn man kanske är i kontakt med? T.ex. David Lilja (BIK)? Elias Fälth (BIF)? Olimb-bröderna (LHC)? Sebastian Collberg (RBK)? Casey Wellman (Sochi)? Patrik Zackrisson (kanske longshot men spelade juniorhockey i Frölunda), Viktor Svedberg (CHI)? Anton Blidh (BOS)? Oscar Fantenberg (LAK)?
   Hört prat om Blidh bara men finns många man skulle kunna plocka in som har en historia i Frölunda och även Lilja som jag nämnde, intressant 00a som skulle kunna utvecklas väl i Academy på något år och bli SHL-redo.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Lilja har jag inte hört något om, och Frölunda behöver fler färdiga spelare, färre talang. Fälth tror jag inte på när Frölunda jagar toppback, Olimbarna ska till Tyskland och hade nog inte varit aktuella ändå, Collberg inte bra nog, Wellman hade varit bra men blir nog kvar i KHL, det samma med Zackrisson, Svedberg … mja … ett långskott, Blidh högst tänkbar, Fantenberg har säkert KHL- eller NLA-bud som övertrumfar SHL.

  • Kommentar avatar
   Conta, 2 år sedanSvara

   Bra artikel Leman.Powerplay var bedrövligt i slutspelet.Men konstigt nog gjorde Rönnberg inte så mycket åt det.Körde med i stort sett samma formationer hela tiden.Spelarna körde samma spelsätt med.Sista pass till Olofsson på högerkanten.Sönderläst av motståndarna sedan länge.Men JG som målvakt även som back up nej tack.Kan göra många bra räddningar men släpper mycket returer.Nej tror man lika gärna kan lyfta junior målvakt här som backup till Mattsson.Bröderna Westerholm do tror målburen finns i sarghörnen.Dom har spelat hockey så länge och har inte lärts sig ännu var målburen står.
   Nej bort med dom.Hjalmarsson värvad som spets sliter och klok spelare med har fått sina chanser.Det måste till målskyttar i laget.Går ej trolla fram det av alla brunkare i truppen.
   Ja bra att Rönnberg kommit mer till insikt.Men märkligt att man ej drog lärdomar av uttåget i semin mot Brynäs förra säsongen.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Hjalmarsson är en bra SHL-center, vore dumt göra sig av med honom. Tror också tvillingarna har mer i sig, men måste precis som du är inne på bli rakare. Ser inte Frölunda sparka dem.

  • Kommentar avatar
   Lövet, 2 år sedanSvara

   Intressant att du nämner Växjös styrspel mot Malmö. Har sett den kvartsfinalserien och dom dödade verkligen Malmös försök till anfall med den. Kan ju tycka att RR borde haft detta i åtanke när man såg hur Malmö spelade. Vet ju att RR håller stenhårt på sitt sätt att vilja spela men kör man fast så....
   I övrigt håller jag med om att gruppens inställning och vilja att dra åt samma håll är viktigare än ett gäng stjärnvärvningar.....

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    I efterhand borde Rönnberg förstås gjort som Hallam, men det är lätt att vara efterklok. Tror inte jag skrev något om det heller.

    Kommentar avatar
    Håkan G, 2 år sedanSvara

    Rönnberg har byggt ett lag för att åka och checka. Hur skall det materialet plötsligt kunna spela som Växjö? Styrspel är inget lätt spel att spela.

  • Kommentar avatar
   Mikael , 2 år sedanSvara

   Inställningen har både jag och många med mig kritiserat.... bl.a att man inte tackar sin klack.... va fan är det för divalater? Skulle vara tacksam om du ville ställa den frågan. Sen kanske man får vänta ett tag innan man bestämmer sig för säsongskort, se vilka värvningar man gör.
   Vad skall man konkret göra åt problemet med att de flesta blir sämre? Se på musten och mursak .... spottade in mål ett tag innan dom blev "förstörda" och rättade in sig i ledet......
   Tack Henrik. Trevlig läsning som vanligt

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Jag tog upp det där med klacktack, presschefen Peter Pettersson Kymmer berättade att det varit uppe för diskussion.

    Kommentar avatar
    Mikael , 2 år sedanSvara

    Ok Henrik. Å så klart var det inget han reagerat över.....?! DÄR har du en stor bidragande orsak eller snarare ett bevis på engagemang och hjärta...

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

    Kommentar avatar
    Uffe, 2 år sedanSvara

    De kanske vart inne och läst på frölundatjötet ? Skulle inte heller tackat skulle söka ny klubb

  • Kommentar avatar
   Mattias, 2 år sedanSvara

   Såg att Olimb bröderna och Sylvegård går ifrån LHC. Tycker jag låter som bra nyförvärv!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Olimbarna verkar vara pä väg till Tyskland, Emil ska till Malmö.

  • Kommentar avatar
   Conta, 2 år sedanSvara

   Nej tck till Olimb bröderna.Dom är Norges bröderna Westerholm.Mattis visst var riktigt bra i Frölunda när han var här men försvann helt i slutspelet mot Växjö.Han är en säkerhetsrisk på offensiv blå linje.Slår för ofta snäva pass i anfalls zon som motståndaren snappar upp med kontring som följd och baklänges mål.Sen ej billiga heller.Säkert 250.000/ månad var om det nu räcker.Finns nog många anledningar till att Frölunda inte högg på Olimb när dom blev lediga.

   • Kommentar avatar
    Johan L , 2 år sedanSvara

    Håller med Henrik i texten och föregående ang Olimb bröderna. Det är verkligen spelare som försvinner i slutspel. Westerholmarna får bevisa motsatsen antar jag.

    • Kommentar avatar
     Gammelwargen , 2 år sedanSvara

     Hej HL.
     Du har helt rätt i att Frölunda måste bli skitigare. Jag har skrivit det förr och jag håller benhårt fast i åsikten att hockey är jävligt (ursäkta franskan), digitalt. Flest mål vinner. Punkt. Spelar INGEN roll hur. Det jag som åskådare vill se är ett lag som är berett att käka sarg med tandköttet om nödvändigt för att säkra segern. Om det är ett snyggt mål är det bonus. Hockey är en extrem tävlingssport. Och den som förstår det bäst vinner oftast matcherna. Fakta är att årets Frölunda kunde inte tävla. Inte under hösten. Inte i CHL. Och inte mot Malmö. Det s

      Kommentar avatar
      Gammelwargen , 2 år sedanSvara

      Det skälldes som f-n på Peter A när han angrep domarna, men med facit i hand kan vi se att det funkade. Särskilt i Malmö Arena. Nä. Hoppas ledarstaben verkligen är öppna för förändring annars kommer inget att förändras till kommande säsong. Tack för det du skriver HL. Jag har swishat medel för resten av året. Men man vet aldrig. Det kan komma mera. Kvalitet är värt att betala för.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 år sedanSvara

      Massor med tack för den sköna inställningen!

    • Kommentar avatar
     DD, 2 år sedanSvara

     Vi får se om Fasth kommer tillbaka nu. Lurigt med huvudskador. Det är ju risken med en tydlig etta. Det kan faktiskt innebära ett förlorat guld för Växjö även om Andrén är en kompetent backup.
     JG och JM skall vara tillräckligt bra för att gå långt om man får till ett kollektivt försvarsspel och bättre backar. Ekbom in ger rätt signaler. Gunnarson förvändlades ju till ett monster mot FHC. Visst är han bra men inte SÅ bra. Det handlar ju om det kollektiva försvarsspelet.
     Tycker inte man ska såga någon (RR) som har självinsikt och ser att han måste bli bättre. Alltid lätt att sitta med facit på hand. Det är inget lag som spelar full fart framåt längre.
     När det gäller PP måste man öva på att spela det i matchtempo (slutspelstempo). När man ser Växjö spela PP så lyckas de ofta bli av med den inledande pressen och ställa upp i uppställt spel. Gäller ju att ha rätt passningstempo och spelare som klarar att vända bort en spelare.
     Det gäller för samtliga att höja sig nästa år, inte minst kaptenen. Han har ju dock absolut rätt inställning för att lyckas med det. Westerholmarna kan bli bra med ett år till med försäsongsträning och där de får komma in i spelsystemet. Tror inte Sjöström kommer att sparka någon ur truppen.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 år sedanSvara

      Kloka tankar om mycket, DD, inte minst om det kollektiva försvarsspelet. Men jag tror Andrén är jäkligt bra för att vara backup, lite Lasse Johansson-känsla där. Håller med dig om inställning och självinsikt. Bra tankar, inte mycket att tillägga.

      Kommentar avatar
      Håkan G, 2 år sedanSvara

      Att ha en tydlig etta innebär inte att man har en dålig tvåa. Jag ser ingen risk med att ha den bästa målvakten i SHL om etta? Backupen motsvarar i princip alla andra lags målvakter.

      Kommentar avatar
      Håkan G, 2 år sedanSvara

      Om man skall varva mellan två målvakter under en säsong så är det omöjligt att ha en toppmålvakt. Ingen toppmålvakt kommer finna sig i att spela varannan match! Det är ett fundamentalt feltänk! Nu har vi istället backup för något dåligt...

    • Kommentar avatar
     E23, 2 år sedanSvara

     Ja, laget behöver bli skitigare.
     Som sagt: det gjorde inte lika ont framför frölundas mål som framför malmös. En detalj som kan avgöra.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 år sedanSvara

      Japp.

    • Kommentar avatar
     Greger, 2 år sedanSvara

     Är det någon mer junior som blir uppflyttad i a truppen ?? Tex Philip Egestål, Pontus Andreasson eller Samuel fagermo ??

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 år sedanSvara

      Tror inte någon utöver Emanuelsson/Fjellström har en permanent plats, däremot finns det säkert tillfälle att testa en del, lite berorende på skador, matchbelastning etc.

    • Kommentar avatar
     Greger, 2 år sedanSvara

     Är det någon mer junior som blir uppflyttad i a truppen ?? Tex Philip Egestål, Pontus Andreasson eller Samuel fagermo ??

     • Kommentar avatar
      Jonas Z, 2 år sedanSvara

      Hej! Här kommer lite kosing från mig för allt trevligt man får läsa av H. L

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Massor med tack!

     • Kommentar avatar
      generalen , 2 år sedanSvara

      det som är tråkigt med tvillingarna
      är att en av dom har hockey i sig och den andra lever på brorsan är duktig som fan
      och nu gick brorsan sönder tidigt och han hade ingen att gömma sig bakom och hela SHL fick se vilken ytterst begränsad spelare han är, angående Mattsson kan vi bara drömma, jg kommer få stå, vara bra var tredje match och fortsätta hyllas här och på Facebook medan resten av fansen gråter blod över #37

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Jag delar inte de åsikterna, visst är Pathrik den som varit bäst, men nog kan Ponthus spela hockey också. Hur bra kan man förstås debattera, men eftersom Frölunda gjorde en satsning på båda så tror jag klubben kommer stå fast vid den. Vad gäller målvaktspositionen, den som är bäst ska stå, jag kan inte tänka mig att det är något Roger Rönnberg och Kristoffer Martin har bestämt på förhand.

       Kommentar avatar
       Kba, 2 år sedanSvara

       Hade den som varit bäst fått stå så hade JM fått stå mer i år, detsamma hade gällt Lasse när vi hade honom.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Riktigt så enkelt är det ju inte, Mattsson hade en dipp efter sin fina start, Frölunda hade problem, då valde man att gå med rutin, och i det läget var ju JG rätt bra. Sedan kan man tycka att Mattsson kunde fått spela med i slutet av säsongen, att nummer 1-valet för slutspelet inte skulle ha gjorts så tidigt, men när Mattsson väl fick det, då gick han ju sönder. Att JG därför startade slutspelet var det ju inget konstigt med.

     • Kommentar avatar
      Ingemar, 2 år sedanSvara

      Det som jag tycker Frölunda var sämre på denna säsongen ,jämfört med de senaste årgångarna ,var att man inte hade tillräckligt bra spelvändningar /passningskvalite.Det blev mycket kämpa/slita (vilket de oftast gjorde bra).Får de till en taightare defensiv ,och snabbare spelvändningar och pass med kvalité,då kommer detta att bli bra.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Ligger en hel del i det.

     • Kommentar avatar
      Janne, 2 år sedanSvara

      Tack HL för dina alster. Alltid intressanta, även om rätt eller fel inte finns för alla. Åsikterna är fria.
      Självklart har jag fört över pengar. Kom igen ni andra. Gör samma. Vi vill ha dig kvar.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Tusen tack!

     • Kommentar avatar
      JT, 2 år sedanSvara

      HL du är bäst. Swishat

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Massor med tack!

     • Kommentar avatar
      Kurt-ove.einarsson , 2 år sedanSvara

      Ännu en bra krönika med mycket bra tankar. Det är ju tur att det finns nåt att jobba på inför nästa säsong.
      Tack för dina bra inlägg.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Visst är det så. Tack för att du läser. :)

     • Kommentar avatar
      Mats Emanuelsson, 2 år sedanSvara

      Härlig läsning! Som alltid!
      Jag skulle nog inte bli så förvånad om Frölunda förstärker på målvaktssidan. JG har varit för svag under tid- misstag gör alla målvakter men JG har inte imponerat under de år han varit här och jag tror att Frölunda nu inser det. De kan aldrig vinna titlar med en målvakt som under en lång tid ligger under 90 %. Är medveten om att procenten stiger med ett mer rejält försvarsspel men inte så att det räcker till i ett lag med toppambitioner. Vi får väl hoppas att målvaktstränaren har större kunskap än jag i ämnet-intressant att se hur det slutar.
      Rönnberg har naturligtvis också större kunskap än oss passionerade supportrar men jag undrar kraftigt varför inte Emanuelsson fick större förtroende! Förutom en dipp mitt i säsongen tycker jag att han såg riktigt loande ut. Han fick aldrig ett riktigt förtroende och det övergår mitt förstånd.
      Intressant att se HUR Rönnberg och övriga skall få Stålberg, Friberg, MRO med flera att helt plötsligt bli målgörare...

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Ja, det ska bli oerhört intressant att se. Målgörandet, alltså. Vad gäller målvaktsbiten ... det är förstås möjligt att Frölunda byter väg här, jag skulle inte sätta min förmögenhet på det, men visst ... större under har skett. :)

     • Kommentar avatar
      Rallyclay, 2 år sedanSvara

      Som alltid läsvärt. Följer bägge semifinalserierna och det är intressant att se matcherna när man inte håller på några lag utan kan fokusera mer på bra / dålig saker de gjör.
      Frölunda måste tillbaka till att tävla mer i de viktiga matcherna. Då kommer bredden att göra skillnaden i en längre serie.
      Att bli ”skitigare” tror jag är jättebra./ Claes

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Du har fattat. ;)

       Kommentar avatar
       Rallyclay, 2 år sedanSvara

       Man försöker, jag tolkar RR som att vi kör 1-3-1 nästa säsong :-)

       Kommentar avatar
       Håkan G, 2 år sedanSvara

       ALLA spelare ger 110 procent i ett slutspel. Det är därför man ser vilket lag som är bäst först då. Jag tror faktiskt att spelarna kämpade men helt enkelt inte var tillräckligt bra eller hade tillräckligt med självförtroende.

     • Kommentar avatar
      Philip Lindberg, 2 år sedanSvara

      Jag saknar en Jimmie Ericsson, nån som alltid är framför mål..som spelar på gränsen och sätter press på domare och motståndarmålvakter. Frölundas mjuka men hårt arbetande spelare räcker inte till där.
      Man stod heller inte upp särskilt bra för varandra när det hettade till. Jag hade velat se en argare Joel. Som sagt han var som bäst när han gjorde 2-3 poäng, tacklade i varje byte och tog en och annan 10:a i vredesmod. =)

      • Kommentar avatar
       Peter Andersson , 2 år sedanSvara

       Kommer aldrig att köpa serie biljetter om JG blir kvar laget. Det räcker.

       • Kommentar avatar
        mike, 2 år sedanSvara

        Frågan är om inte Rönnberg styrt allt för mycket själv. Kanske därför det har varit lite rotation på de andra tränarposterna?

        • Kommentar avatar
         robert ström, 2 år sedanSvara

         Klacktack ja har tittat på alla matcher i tv i år och kan inte påminna mig att dom missat det....sedan skulle väl jag som spelare bli grinig också när så många fans spyr galla så fort man förlorar en match...

          Kommentar avatar
          mike, 2 år sedanSvara

          Ser inte allt på TV:n......

          Kommentar avatar
          robert ström, 2 år sedanSvara

          Dom visar ju alltid när Frölundaspelarna tackar klacken

        • Kommentar avatar
         robert ström, 2 år sedanSvara

         Vad händer med Lasu kommande säsong och det finns ju en hel drös med spelare med koppling till Frölunda som spelar i meningslösa farmarligor som borde vilja komma bort från det..

         • Kommentar avatar
          Matte , 2 år sedanSvara

          HL - tycker det är svårt att förstå kommentarer och förminskningar av betydelsenav det egna målvakts spelet - allt från statistik till rena matchsituationer. Oavsett bortförklaringarna, så vill jag gärna se någon junior målvakt från FHC led. Har mycket större acceptans för att en junior målvakt ur egna leden inte är topp 15 rank - men hoppas det blir bättre. Men att år från år gå in med målvakter som är de svagaste i ligan - det är verkligen naivt. Man indirekt påstår att vi skall äga pucken och då blir det inga mål gjorda i vårat egen mål (hybris eller naivitet?) - dvs det är skit samma vilken målvakt som står. Jag är förundrad och även på de som försvarar detta? Malmö hade tre (fyra?) topp målvakter. Djurgården har två. Växjö har tre. Har FHC har glömt bort detta? Tittar man på Timrå så måste man beundrar deras målvakt likaså Mora - båda i avgörande lägen... Varför har man inte liknande?

          • Kommentar avatar
           Håkan G, 2 år sedanSvara

           Jag har kritiserat RR hårt efter förlusten. Samtidigt tror jag inte att någon tränare i världen hade tagit guld med årets trupp. RR är delaktig i uppbyggandet av truppen och därför fortfarande ansvarig. Spelar ingen roll hur bra schackspelare han är om han bara har bönder - eller hur? Att han skulle framstå som bra för att han plötsligt fått självinsikt ser jag som en konstig analys. Han förstår helt enkelt inte vilket material som krävs för att vinna ett guld.
           Gällande styrspel: det är lika svårt att spela styrspel som att spela offensiv, drivande hockey. Skellefteå och Växjö vinner oftast skottstatistiken och skapar flest chanser under varje match. Frölunda har definitivt inte material för styrspel, alldeles för många ”ut, åk och kämpa” - spelare.
           Den enkla analysen är återigen ett för dåligt lag och för dålig ledning i år! Vad säger att Sjöström plötsligt kommer hitta de ”billiga” spelarna som utvecklas till toppspelare under en säsong och gör Frölunda till guldkandidater? Det är här vi skiljer drömmare från realister, det är här vi genomskådar Frölundas verkliga mål (sportsliga eller ekonomiska). De ekonomiska musklerna kanske inte finns, isf kan vi nöja oss med att vara glada för att gå till slutspel.
           RR insåg massa saker efter att Frölunda åkt ut, det har ju sett likadant ut hela säsongen! Inte kan han plötsligt ha insett efter match 6 mot Malmö? Jag vidhåller att Malmö är ett mediokert lag leda RR anser att det är som att spela en SM-final att möta Malmö. RR anser att Frölunda har lika bra spelare som Växjö - jag tänker inte ens kommentera det...
           RR är lika ”hajpad” som Dahlin, tyvärr...
           HL: Tror du på allvar att MRO, Stålberg och Joel kommer att utvecklas nästa år?


           Lämna en kommentar