Rönnbergs tydliga besked, välkomnar en tränare som ifrågasätter


► Varför lämnar flera coacher Frölunda? Är det Roger Rönnberg som är för stark?
► – Jag tror att Frölunda är starkt, inte bara jag är stark, svarar Rönnberg.
► Han ser gärna en före detta spelare i båset. Välkomnar en som utmanar och ifrågasätter. Medger att det kan vara en utmaning att komma till Frölunda.

Rakapuckar.com bild

Vem ska Roger Rönnberg och Kristofer Näslund få som tränarkollega nästa år? Inom loppet av ett år har två tränare lämnat: Viktor Stråhle och Johan Lundskog. Foto (stora bilden): MATHIAS PELKONEN


VEM SKA FRÖLUNDA hitta som tredje länk i tränarteamet – och som inte drar efter ett år?

Viktor Stråhle lämnade nyss (Brynäs).

Johan Lundskog lämnade i fjol (Davos)

Tidigare har Pär Johansson slutat efter tre år, Klas Östman efter två, Robert Ohlsson efter tre (men denne flyttade ju hem till Stockholm för att stå på egna ben i Djurgården).

Det är förstås lätt att frågan kommer upp, den om Roger Rönnberg – en stor profil i Hockeysverige, verbalt skicklig, medialt med stort fokus på sig – tar för mycket plats, om det kan vara svårt att jobba jämte honom.

Han har hört det förut och säger:

– Jag tror att Frölunda är starkt, inte bara jag är stark. Det blir lätt ”Är Roger för tuff? Är det ingen som orkar jobba med honom?” Jag tror så här, den största utmaningen med att komma till Frölunda är att vi jobbat ihop i åtta år alla som står här (intervjun gjord i samband med Frölundas utomhusträning), Pärra, Stina, Sjöström, ”Kribba”, Erik, coachteamet. Vi sätter saker hela tiden, så här ska vi spela, så här ska vi träna, så här sköts ledarskapet. Kommer du då in första året som (Kristofer) Näslund, han sa det var som att kastas in i en torktumlare. ”Va? Allt jag trott på, ni gör nästan tvärtom.” Han hade jobbat med kortsiktiga resultat, vi jobbar med långsiktighet och utveckling. Han tyckte det var jättekonstigt innan det började landa, innan polletten föll ner och han började förstå varför vi gör saker.

Rakapuckar.com bild

Ämnet intresserar Rönnberg, tveklöst. Han fortsätter prata:

– Det är ganska jobbigt om du är på en arbetsplats om inte förstår syftet med varför vi gör saker på visst sätt, om du har en annan grundsyn och tro på hur du själv skulle vilja driva det. Det tror jag definitivt är en utmaning med att komma till oss. Att få känna sig delaktig, komma med nya idéer, det tror jag är jättesvårt, framför allt år 1.

– Ser man på Johan Lundskog år 1, det var ett omställningsår. Näslund år 1, ett omställningsår. Men sedan … herregud, Lundskogs andra och tredje år var jättebra. Sedan fick han en chans (Davos) och valde att bryta, men det var nog mer att det lockade. Och Pär (Johansson) – han fick ju inte förlängt kontrakt. 

** Ni ville inte jobba vidare med honom?
– Ville och ville, jag tror vi hamnade där båda två. En skilsmässa i samförstånd. Han var inte säker om han … han är ganska bred, Pär, ska han jobba som polis eller hålla på med hockey? Så det är ganska olika, alla – men det jag tror är gemensamt, det är just det att jag tror Frölunda är en jävligt stark organisation, och … vi letar efter människor som är beredda att lägga ner timmar. Och timmar lägger de ner. Då kan den där krocken bli.

Rakapuckar.com bild

** Var det kanske en krock mellan dig och Stråhle?
– Absolut, men vi har pratat om det. Det måste krocka, vi driver allt till yttersta spetsen i hockey, då är det klart att det krockar, men vi har haft förtroliga samtal.

Det finns, har jag fått mig berättat, historier om hur Roger Rönnberg och Johan Lundskog kunde ryka ihop i tränarrummet, och frågar ni Frölundas huvudtränare anser han inget vara konstigt med den situationen:

– Så vill jag ha det. En av de viktigaste sakerna när jag letar medarbetare, det är att de ska vara nog starka för att verkligen vara på mig varje dag. ”Varför gör vi det här, Roger?” Verkligen utmana, ifrågasätta. Kan inte jag motivera varför vi gör en sak, då har vi inte tänkt igenom det.

** Du köper mothugg?
– Jag vill absolut ha det. Och Viktor var ju så, väldigt extrovert, ifrågasättande. Det är vi inte rädda för, folk som tycker olika. Däremot, bara för att någon tycker olika så kommer ju inte ”Pärra” (Edlund) att ändra sitt fysupplägg.

Rakapuckar.com bild

** Men det kan ju stimulera till eftertanke?
– Ja. Vi behöver den ”inputten.” Vi behöver folk med annat perspektiv.

Det för oss osökt in på Frölundas tränarjakt, kampen för att träffa rätt, hitta en tredje länk, en med offensivt ansvar, ”spel med puck-ansvar” – och som vill stanna längre 'än ett år.

Rönnberg poängterar att Frölunda letar efter något som inte redan finns i coachteamet, någon som ”kommer in med annat perspektiv”, det öppnar faktiskt en dörr för en före detta spelare med tränarerfarenhet, något många supportrar skriker efter när namn som till exempel Jonas Johnson nämns. Viktor Stråhles ersättare behöver alltså inte vara en Stråhle- eller Johan Lundskog-typ. det kan bli mer av ännu en Kristofer Näslund. Kan bli. 

– Jag skulle gärna se att vi får in en som har spelarerfarenhet eftersom jag har så dålig själv. Det ger ju en olikhet. Jag kan behöva ett sådant bollplank och jag tror det är bra för spelarna. Så … absolut är det en fördel om vi hittar en person som har de rätta karaktärsdragen – och har spelat. Det behöver vara rätt karaktärsdrag, rätt driv, att man har drivkrafterna av rätt anledning, och sedan tittar vi på kunskapen också. Det blir brett. Det kan ju finnas gamla spelare som kanske inte riktigt har det drivet att jobba på det sätt vi gör, säger Rönnberg.

** Rätta karaktärsdragen är?
– Att vara pålitlig, vara lojal, vara arbetsvillig … vara öppen, nyfiken, vara en lagspelare, att jobba i team, att man är prestigelös. Det är några av de grundorden vi använder.

Rakapuckar.com bild

** Hittar ni en före detta spelare med dessa kvalifikationer så är det bra?
– Ja. Exakt.  Men jag går ju inte så långt att jag väljer en spelare som saknar de karaktärsdragen. Men den mixen är bra.

Enligt Roger Rönnberg finns det ”ett jäkla intresse” för jobbet som assisterande tränare jämte honom och Kristofer Näslund:

– Det ringer folk självmant, inhemska och utomlands ifrån.

Spännande att se vad Frölunda väljer. Och om sedan den utvalde hanterar trippen in i torktumlaren och fixar mer än ett år.

***

För den som inte har koll på folket i Frölunda, i Roger Rönnbergs citat en bit upp i texten så är ”Pärra” fyscoachen Pär Edlund, Stina är rehabkoordinatorn Hedin, Sjöström är sportchefen Fredrik, ”Kribba” är målvaktstränaren Kristoffer Martin och Erik är videocoachen/-analytikern Lignell.

Rakapuckar.com bild

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Frölunda sålde 200 säsongskort redan första dagen (onsdag), en väldigt bra siffra, som jag förstod det.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Robban, 6 månader sedanSvara

  Tack för en mycket bra intervju med Roger! Härligt att få höra hans syn på det hela. Det känns som att det kan vara extremt högt i tak inne i tränarrummet rätt ofta :) håller tummarna att JJ får chansen i båset nästa säsong!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Glad att du gillade.

 • Kommentar avatar
  Mackan , 6 månader sedanSvara

  Pär Edlund

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Har jag skrivit något annat?

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 6 månader sedanSvara

  Ja, jättebra! Verkligen intressant och spännande att så många själva har kontaktat.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Nu är detta Frölundas version, men man väl förutsätta det stämmer.

 • Kommentar avatar
  Richard, 6 månader sedanSvara

  Riktigt bra intervju och öppenhjärtligt. Jag hade gärna jobbat under eller med en sådan ledning. Fast i ett annat område än hockey eftersom jag inte är aktiv längre.

  • Kommentar avatar
   Mikael J, 6 månader sedanSvara

   En gammal spelare, typ Plüss eller Kallio, hade ju varit skoj. Även om de saknar tränarerfarenhet...

   • Kommentar avatar
    Peter Paegle , 6 månader sedanSvara

    Det är bra att det kommer en sådan här intervju. Sedan tror jag att Rönnberg haft lite fel i det taktiska. Där har nog tränarna varit lite oense

    • Kommentar avatar
     Rallyclay , 6 månader sedanSvara

     Tydligt och öppen dialog kring ledarskapet i Frölunda. Denna typen av artiklar är så bra Leman. / claes

     • Kommentar avatar
      Goran, 6 månader sedanSvara

      Skriv Långtidskontrakt med RR ,Grym person och Bra Ledare

      • Kommentar avatar
       Per, 6 månader sedanSvara

       Det är ju Joel han beskriver.

        Kommentar avatar
        Christoffer , 6 månader sedanSvara

        Tänkte exakt samma sak.

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

        Skulle jag vara Joel och intresserad av tränarsysslan skulle jag titta mot någon annan klubb än Frölunda. Titta lite på Jörgen Jönsson. Gick inget vidare i FBKs bås. Svårt att vara profet i sitt eget bås som man brukar säga.

        Kommentar avatar
        Gurun, 6 månader sedanSvara

        Hur menar du när du säger att det inte gick något vidare? Jörgen Jönsson var till en början assisterande sportchef. Blev sedan ass. coach där han vann SM-guld tillsammans med Tommy Samuelsson 2011. 2012 ersatte han Thomas Rundqvist som sportchef. Jo, det gick ju "jättedåligt" i båset.

        Kommentar avatar
        Manne , 6 månader sedanSvara

        Vet inte vad jag ska säga, men inte fan har det gått dåligt för Jörgen.

      • Kommentar avatar
       Manne , 6 månader sedanSvara

       Tittat på finalen från 2016, vilket lag vi hade. Jösses! Spets på backsidan, spets framåt och inga dåliga målvakter. Undrar när vi får se ett sådant lag igen? Det lär dröja.

        Kommentar avatar
        Philip Glucksman, 6 månader sedanSvara

        Såg också den. Backsidan 2016 undra om Frölunda någonsin haft bättre?

      • Kommentar avatar
       Thomas s, 6 månader sedanSvara

       Niklas Andersson

       • Kommentar avatar
        Sture, 6 månader sedanSvara

        Niklas Andersson eller Jonas Johnsson! Vet inte om någon av dom vill men känns båda som klockrena.!

         Kommentar avatar
         Göran, 6 månader sedanSvara

         Niklas Andersson bör man göra allt man kan för att få in. Han var en underbar lagspelare, respekterad av ALLA.

         Kommentar avatar
         Daniel B, 6 månader sedanSvara

         Niklas Andersson var en fantastisk spelare men är han en bra tränare? Är han en som passar som det? Inte alls säkert att det är så. Tror mer på JJ i så fall, han har ju stått i båset några gånger. Jag vet inte, bara en tanke jag hade. Det skulle säkert funka med Niklas också.

         Kommentar avatar
         Manne , 6 månader sedanSvara

         In med Lillis. Skulle komplettera Rönnberg och övriga bra. Lugn och sansad, bra när det gäller strukturen i spelet. Hade varit ett bra komplement enligt mig.

       • Kommentar avatar
        Benji , 6 månader sedanSvara

        HL. Grymt kul intervju, jag har väntat på den efter en ovanligt hög omsättning på tränarsidan. Indirekt så säger han ju att Stråhle inte brann hundra kanske inte var lojal nog inte på det timmar som krävs? En sambo som krävde mer tid? Vore kul att höra ett svar på detta från Stråhle. Gärna tidigare spelare men inte självklart från egna laget, kan vara bra med någon utanför Frölunda familjen. Trevlig helg

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

         Du får naturligtvis inte Stråhle att prata i den här situationen, kanske om flera är. I det här läget är han säkert tillsagd vad han ska säga. Långt fram i tiden, kanske. Egentligen spelar det mindre roll, framtiden visar hur det fungerar, skulle näste gubbe komma in och dra efter ett år, så ... :)

         Kommentar avatar
         Benji , 6 månader sedanSvara

         Om Rönnberg kan utrycka sig på de viset vad det gäller kravbild så tycker jag att det definitivt vore kul att höra hur Stråhle vill lägga upp sitt jobb. Hur hans filosofi ser ut, vad han inte fick utlopp för i VF. Jag eftersöker inte pajkastning utan en självklar rätt att ge sin syn. Som det är nu så är han i folks ögon vek och inte intresserad att lägga den tid som krävs inte underkasta sig Frölunda, jag tror inte bara ledarna utan även spelarna har en kravbild som är högre än de flesta.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

         Naturligtvis är han inte vek, inte villig att lägga ner jobbet. Men han har gått vidare, kommer inte diskutera Frölunda. Säkert en del i uppgörelsen.

       • Kommentar avatar
        Peter Hunnebostrand, 6 månader sedanSvara

        Grym text

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

         Tack!

       • Kommentar avatar
        Sothöna, 6 månader sedanSvara

        Den överlägset bästa text du skrivit. Så blir det när både frågor och svar är ambitiösa och intelligenta. Det krävs två för att dansa tango.
        Gillar hur Roger jobbar intensivt med helheten i Frölunda. Inget verkar lämnas åt slumpen, vilket torde vara en stor del av framgångarna.

        • Kommentar avatar
         robert ström, 6 månader sedanSvara

         Allvarligt talat vad trodde ni han skulle svara på det..han är en stark person och det är högt i taket..men det blir som Rönnberg säger ändå...skulle han låta springpojkarna få som dom vill och det inte går bra så blir det ganska tyst fort framöver...och lyckas det bra ja då stiger dom hos Rönnberg men det skall mkt till för att det skall bli så...

         • Kommentar avatar
          JonasG, 6 månader sedanSvara

          Jag tycker att RR uttrycker att man har en väldigt tydlig kultur i Frölundas ledarstab. Har man det så är är det naturligt vart vissa trivs som fisken i vattnet och andra inte lika mycket. Inget konstigt och väldigt svårt att upptäcka i anställningsprocess. Hoppas att de hittar en ny kraft som finner sig ordentligt tillrätta

           Kommentar avatar
           VF, 6 månader sedanSvara

           Bara att hålla med. Det räcker väl att själv tänka på gamla jobb där olika ledarskap inte passar alla, och man har trivts/passat in olika bra.

         • Kommentar avatar
          Bengt Andersson, 6 månader sedanSvara

          Per Bäckman !!! tror jag skulle passa bra i båset i hop med Roger, han var ju bra hockeyspelare på sin tid som ju efterlysts här, två hetsporrar i hop med lugne Näslund kanske mitt i mellan dessa herrar i båset "seket gäng" men stackars Näslund ! och i viss mån domarkåren, men media finge nog sitt, och det är ju det som säljer plåtar.

          • Kommentar avatar
           Sandra, 6 månader sedanSvara

           Janne Karlsson förutspåddes förr vara en självklar framtida huvudcoach i Frölunda. Vad gör han nuförtiden, och särskilt inför säsong 21/22 när RR garanterat börjar träna Tre Kronor?


           Lämna en kommentar