Lätt att se varför Frölunda värvade honom


► SHL-premiär på lördag, ett ifrågasatt Frölunda ska upp mot Djurgården.
► Här fortsätter jag lite kort gå igenom spelarna, hur de sett ut, vad de gjort, vad jag tycker.
► I dag: 6, 10, 18, 56 och 16.

Rakapuckar.com bild

FÖRST UT I min lila genomgång i går var Johan Gustafsson och Johan Mattsson, Viktor Ekbom, Chay Genoway och Anders Grönlundden texten hittar ni här. Läs gärna om ni missat.

Det handlar alltså om en kort titt på vad spelarna gjort på försäsongen, alltså är inte Rhett Rakhshani (kommer mitten av oktober) med, inte heller Pontus Andreasson (Hanhals Kings) som spelat för lite.

25 man, alltså. Fem om dagen. Vi är klara på fredag. 

Inget dramatiskt med de första fem, ni och jag var rätt överens, låt oss se om det blir likadant med dagens femling som avslutar backsidan.

 

6 – KRISTOFFER GUNNARSSON

Har gjort: Mycket box play, sitt vanliga jobb hårda i egen zon, spelat fysiskt när tillfälle givits, skyddat sin målvakt.

Måste göra: Utveckla sitt spelsinne, fatta fler korrekta beslut med pucken, helt enkelt ta ett steg eller två i utvecklingen.

Kommentar: Svår situation för boråsaren som är ung och behöver spela mycket för att hamna i situationer att lära av. Är sjundeback i ett SHL-lag rätt? Å andra sidan – hur länge har Frölunda åtta backar hela?

 

Gustav Lindström inne i Frölundas omklädningsrum, hans första i SHL. Foto: FRÖLUNDA


10 – GUSTAV LINDSTRÖM

Har gjort: Visat sig vara ett power play-vapen med sitt direktskott, haft vissa anpassningsproblem i egen zon men sett lovande ut med bra formkurva.

Måste göra: Bara fortsätta växa in i SHL-kostymen, bli lite rejälare i det fysiska spelet framför kassen, lära sig läsa av offensive backpartnern Chay Genoway (och vice versa, förstås).  

Kommentar: Ingen förväntade sig att SHL-debutanten skulle agera felfritt  från dag 1, men det är lätt att se varför Frölunda värvade honom – och varför Detroit skrev kontrakt med honom. Klok, initiativrik, kommer bli bättre och bättre. Förresten – ni missade väl inte texten jag skrev för rätt länge sedan, om hans tatuering som blir extra kul just på lördag? 
 

Rakapuckar.com bild


18 – MATTIAS NÖRSTEBÖ

Har gjort: Inte stuckit ut, men i flera matcher varit ett smart, bra komplement till Viktor Ekbom som synts desto mer.

Måste göra: Dra nytta av att kroppen är hel, sakta men säkert försöka bli en större del av Frölundas spel.

Kommentar: Skadorna har gjort tiden i Frölunda jobbig, får norrmannen vara skadefri ger kroppen honom chansen att visa att kapaciteten är högre än vad vi sett så här långt. Glimtvis har Nörstebö redan lovat gott, det behöver ske oftare, med regelbundenhet.

 

56 – JONATHAN SIGALET

Har gjort: Tagit en jäkla massa utvisningar, inte riktigt stått att känna igen, har helt enkelt inte sett harmonisk ut. Kan kaptensrollen störa? Svårt att se det, en av två assisterande kaptener, bara.

Måste göra: Hitta tillbaka till det rejäla, enkla och vältajmade spel han visade upp under stora delar av förra säsongen. Det är förstås lättare sagt än gjort, men …

Kommentar: Det kan vara att en veteran inte riktigt tänder till förrän allvaret börjar, å andra sidan är ju CHL allvar för Frölunda. Intressant att se om kanadensaren hittar in i rytmen, börjar agera mer bestämt.
 

Rakapuckar.com bild


16 – FILIP WESTERLUND

Har gjort: Ungefär det han ska, försökt vara konstruktiv i egen zon, ta fart, bära puck, hitta bra uppspel. Misslyckats några gånger, fortsatt försöka, gjort betydligt mer rätt än fel.

Måste göra: Samma sak, Filip är ju tillbaka från Björklöven för att utvecklas, för det behöver han speltid och förtroende.

Kommentar: Jag tyckte petningen senast var konstig, det här är en offensiv backtalang som ska matchas mycket för att vara bra, inte typen som går in och gör några byten som enkelt spelande sjundeback. Jag blev lite konfunderad i lördags, följer utvecklingen med spänning.

***

Okej, det var spelare sex till tio, det. Nästa femling kommer under onsdagen:

72, 43, 11, 46, 12.

Häng med då.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

Rakapuckar.com bild

***

Gillade ni texten? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook

På Instagram finns sajten också. Titta gärna in där. 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 år sedanSvara

  Håller med, tycker att det är viktigt att 6 och 16 får spela mycket för att utvecklas. Kommer inte utvecklingen är det ett annat läge. Nr 18 är lite mellanmjölk för mig. Varken bra eller dålig men kan ersättas med något roligare. I min laguppställning går 15 före 18. Nr 56 är ett mysterium, hoppas att han vaknar till liv. Där finns så mycket mer som dagens Frölunda behöver. / Claes

   Kommentar avatar
   Gustav, 1 år sedanSvara

   Spela mycket för att utvecklas, absolut. Sedan gäller det att vara tillräckligt bra också.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   15 konkurrerar inte riktigt med 18, Rallyclay. Känner jag. Men sådant hänger också en del på motstånd. förväntad matchbild etcetera. Visst, Gustav, är man inte bra nog, eller förväntas bli bra nog, ska man givetvis inte spela. Men Filip har knappast, på den lilla tid han hunnit få, visat att han inte duger till.

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 1 år sedanSvara

   Innerst inne så tror jag inte heller att 15 och 18 konkurrerar om samma plats men jag vill hellre se 15 än 18. Vill också påpeka att jag på inget sätt tycker att 18 är dålig, inte bara tillräckligt spännande. Tidigt på säsongen, javisst. Överraska mig, gärna. :-) / Claes

 • Kommentar avatar
  Conta, 1 år sedanSvara

  Gunnarsson har ofta varit felplacerad i egen zon,ser vilsen ut ofta.Hoppas det blir bättre men jag är tveksam.Westerlund är jag också tveksam till.Utvecklades inte mycket föregående säsong.Sigalet går inte känna igen.verkar inte hänga med i tempot.Men försvarsspelet har sett bättre ut totalt försäsongen bland backsidan jämfört med förra säsongen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tar man hem Westerlund från Löven (där han utvecklades, det är de flesta ense om) bör han också spela och få hyggligt med förtroende. En spelande back måste ha viss trygghet, och jag tycker inte alls Filip sett dålig ut, snarare som att ... mm, ge honom tio, tolv matcher så. Nå, det kanske han får också. Tycker inte alls Gunnarsson är felplacerad, däremot så har han en del kvar att utveckla vad gäller spelat med puck, beslutsfattande. Sigalet ... där rynkar jag pannan en aning.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Gunnarsson är ett rundningsmärke, hänger inte med.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nu överdriver du, Manne. :)

   Kommentar avatar
   Guest , 1 år sedanSvara

   Manne inte hacka på Frölundas spelare då blir Henrik Leman lack

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror du verkligen det är så eller var det ett fånigt skämt? Bra att veta, bara.

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Gunnarsson får massor med lovord för sina insatser i gymmet, alias fysmonstret. Tyvärr för hans del så är det ju inte där som matcherna avgörs, utan på isen, och där finns en hel del att önska. Att läsa spelet och ta rätt beslut därefter, verkar vara akilleshälen, vilket är synd, för det är egentligen en backtyp vi behöver. Tyvärr har säsongerna sett ungefär likadana ut, så att hoppas på ett genombrott i år känns osannolikt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Rätt, Mike, och det är här jag menar att för att bli bättre krävs mycket övning, att ideligen sättas i svåra situationer där man tränas i att fatta rätt beslut. Räcker (cirka) tio minuter match för det? Jag är osäker.

 • Kommentar avatar
  Vigge, 1 år sedanSvara

  Håller med i det mesta, hade ing å förväntningar på Gunnarsson för redan förra året va de snack om att han e ett monster i gymmet osv men får inte ut ett ens av det på planen, Lindström är den mest positiva överraskningen på försäsongen (visst har Chay varit bättre men de visste man ju sedan innan att det är en spelare av hög kaliber)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Håller inte med om att Gunnarsson inte får ut NÅGOT, men ... det är en svår situation. Lindström har sett spännande ut, absolut. Framför allt bör han bli ännu bättre.

 • Kommentar avatar
  Janne, 1 år sedanSvara

  Vem är nummer 11 som du ska gå igenom imorgon?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   En ung grabb som snart är på väg hem från öknen. :)

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

   Fagemo, ju... :)

   Kommentar avatar
   Janne, 1 år sedanSvara

   Givetvis!! :)

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Håller med att det kommer behövas utveckling på flera av dessa, Gunnarsson, Westerlund (helt enig med dig att han behöver mer istid för att kunna lyckas) och Nörstebo. Sigalet kommer säkert igång och Lindström är på väg upp.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Sigalet skulle behöva vara så där bra som han var under mittendelen av förra säsongen.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Det är väl frågetecken kring tre backar i min värld , Gunnarsson, Westerlund och Sigalet. Frågan är om Sigalet som du nämner blir mer fokuserad när SHL drar igång. Dom övriga två har nog gjort vad dom kan på försäsongen men frågan är väl om dom tar nästa steg i utvecklingen? Gillar ju Gunnarssons fysiska spel och Westerlunds blick för spelet men dom skulle behöva låna varandras uppsidor som det känns. Blir intressant vem som blir sjundeback på lördag.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Grönlund hamnar utanför laget på lördag, helt övertygad om det. Tyvärr, för han är bättre än Gunnarsson.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mycket intressant med backsidan, jag är som jag skrev någonstans högst osäker på hur det resoneras internt. Spännande.

 • Kommentar avatar
  Peter , 1 år sedanSvara

  Är det nån som vet hur mycket sålda biljetter det är på lördag och nästa lördag?

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Peter: Runt 1500 biljetter kvar till premiären. Sedan hur många som kommer utav de som bokat är däremot svårt att säga.

 • Kommentar avatar
  Olle , 1 år sedanSvara

  Lördag 15/9 ca: 2 st

  • Kommentar avatar
   Guest, 1 år sedanSvara

   Frölunda kan spela matcherna hemma i Frölundaborg det blir billigare och att arenan räcker till den lilla publik som kommer

    Kommentar avatar
    Mats, 1 år sedanSvara

    Du har inga högskolepoäng

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Nu retas ju "guest" bara, försöker trigga folk. ;) Kul att han gillar att hänga här, ännu en läsare ... *ler*

    Kommentar avatar
    Deleta alla gusts idiotkommentarer, 1 år sedanSvara

    Jävligt irreterande att behöva scrolla förbi han........

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Haha ... jag gillar inte att censurera, inte så länge folk håller sig från hat, hot och rasism.

  • Kommentar avatar
   Zäta, 1 år sedanSvara

   Det där var ju en sällsynt fånig kommentar. Vad jag vet så har Frölunda toppat publikligan de senaste 20 åren

    Kommentar avatar
    Guest , 1 år sedanSvara

    Dom har toppat men inte längre!

    Kommentar avatar
    Guest är en idiot, 1 år sedanSvara

    Guest är en idiot från hv

  • Kommentar avatar
   Magnus , 1 år sedanSvara

   Leman, vet du vad anledningen är att Frölunda har en sådan otroligt dåligt uppdaterad hemsida. Att med några dagar kvar till premiär FORTFARANDE ha förra årets spelartrupp inlagd..(!)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Nog för att den lämnar en del i övrigt att önska, ingen bild på Genoway, inte ens på Sjöström (!), men ... det är säsongens trupp som är inlagd. Däremot är statsen från förra vintern.

  • Kommentar avatar
   Guest, 1 år sedanSvara

   Frölunda hade behövt laget från 2017/18
   Att jag kommer från Jönköping är underbart

   • Kommentar avatar
    Richard, 1 år sedanSvara

    Gunnarsson spelar mer resolut med kropp än Grönlund. Men å andra sidan så spelar Grönlund enklare med bättre pass de matcher jag har sett. Tror mer att 15 konkurrerar med 6 än 18 som nämnts här. Jag tror att 6,15 har plats 7-8 bland backarna.
    5
    56
    8
    10
    18
    Westerlund
    6
    15

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Precis så har det varit från dag 1, 6 och 15 har på varit de som tävlat om backplats 7, den med mycket box play, något mindre istid. Men på slutet har det inte känts lika säkert.

   • Kommentar avatar
    Fredrik Björck , 1 år sedanSvara

    Dumma inlägg och rysk viagrareklam. Likvärdigt läsvärde och lika lätta att scrolla förbi. Inget att ägna energi åt. Heder istället åt Leman och den stora merparten kommentarer här. Ni alla gör hockeyn mycket roligare att följa.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Fredrik, förlåt att din kommentar först blev spärrad. Jag tror att v-ordet är spärrat per automatik, just för att undvika spam, så du hamnade i den säcken. Nu såg jag och avblockerade dig. Kul att du gillar – tack för raderna!

   • Kommentar avatar
    Johan , 1 år sedanSvara

    Är inte trygg med backsidan i skrivande stund. Värvningen av Ekbom var dock livsviktig! En tung och relativt rörlig back med rutin som håller måttet för shl spel.
    Genoway är den enda som verkligen stuckit ut under försäsongen och blir om inte hela ligans, åtminstone Frölunda i särklass bästa och viktigaste back.
    Sigalet går inte alls att känna igen och är LÅNGT ifrån den försvarsgeneralen han är tänkt att vara... Tar utvisningar och krånglar till det och känns inte alls i form...
    Gunnarsson kör på med sitt fysiska spel och utvecklas förhoppningsvis mer den här säsongen. Hamnar fel och överarbetar fortfarande situationer lite för ofta..
    Lindström lär bli bättre med tiden.
    Grönlund är ett bra nyförvärv sett för att vara en budgetvärvning som ska stå för bredd.
    Har jättesvårt att bedöma Nörstebö, skadebenägen och har inte stuckit ut alls men gör likväl sällan märkbart dåligt ifrån sig.
    Laget har inte ersätt den offensiva kraften som Dahlin, Almqvist och Donavan hade vilket oroar åtminstone mig...
    Laget har fortfarande till och från väldigt svårt att få strukturerade anfall där farten kan utnyttjas för att dem, dels inte vänder spelet tillräckligt fort men likväl inte har backar som är kapabla till att slå starka första pass...
    Det är allt för ofta som motståndarna hinner ställa upp sig och våra anfaller hamnar på utsidan, längst sargen och hörnen och tvingas till sämre avslut när dem väl kommer...
    Sen är jag ytterst tveksam till den offensiva spetsen.. Laget har svårt att göra mål på sina chanser och anfallsspelet (inte minst i PP blir lättläst) mycket byggs mycket på Lasch spelskicklighet men förnärvarande har. I ingen "Olofsson" typ som kan utnyttja detta och producera mål...
    Det är också lätt att säga, gör inte Frölunda mål tidigt i matcherna på sina chanser känns det som att spelet ofta låser sig vilket inte är så konstigt då mycket är mentalt också.


    Lämna en kommentar