Morning Mailbag #26 – många snackisar i helgen


► Händelserik helg, här finns mycket att prata om, jag har redan skrivit, men kanske har ni frågor om:
► Lias Andersson till HV71.
► Händemark vs Ekbom och inget efterspel.
► Mina funderingar om test med musikfria matcher i Scandinavium.
► Det eller annat kan vi snacka om i Morning Mailbag.

Rakapuckar.com bild


ATT DET BLEV spel i HV71 för Lias Andersson är fullt logiskt, det skrev jag redan för tre veckor sedan och söndagens besked var alltså inte det minsta förvånande.

Här talade jag kort med sportchefen Fredrik Sjöström i ärendet.

Oavsett klubbsympatier kan nog de flesta enas om detta: kul att Lias Andersson får spela SHL-hockey, hoppas han snart ska må bra i själen och trivas med livet.

Min åsikt:

För att erbjuda Lias Andersson en så stor roll så att New York Rangers hade gått med på att placera honom i Frölunda hade Roger Rönnberg & Co varit tvungna att ge mindre istid till spelare som Joel Lundqvist, Johan Sundström, Nicklas Lasu och Simon Hjalmarsson, i alla fall flera av dem.

Hade det varit en chansning värd att ta?

Naturligtvis inte.

HV71 har tunnare centersida. Mer plats över. Så enkelt är det.

Rakapuckar.com bild

***

Sanny Lindström resonerar som vanligt underbyggt, initierat och eftertänksamt.

Han visar bilder på Fredrik Händemarks bentackling på Viktor Ekbom och tycker sig visa att Händemark inte träffar exakt på knäet, därför var det rätt att inte anmäla.

Så kan man naturligtvis tänka och tycka.

Jag håller inte med – men det är bara kul. Hur skulle det se ut om alla var överens jämt? 

Nå, det ska bli spännande att se om SHL följer den här linjen framöver. I så fall ser jag en framtid med många riskfyllda bentacklingar, och ett antal av dem kommer givetvis att träffa fel.

Det var ren tur att Händemarks inte gjorde det. 

I den här texten skrev jag om mina tankar kring bentacklingen samt Emil Molins dubbla målvaktsinterference.

Rakapuckar.com bild

***

Ni var flera som kommenterade min text om arenaupplevelsen i Scandinavium.

Läs här, ni som inte redan gjort.

Jag är inte ute efter att slå fast att musiken ska bort för all evighet, jag har full förståelse för att det finns de som älskar en massa dånande musik på hög volym, däremot tycker jag att det hade varit kul om Frölunda gav fansen chansen att i alla fall en eller två matcher själva stå för stämningen.

Gärna i en match där arenan är välfylld. 

Självklart förstår jag att annonsjinglar är viktiga för ekonomin, visst är det kul med kiss cam några gånger och godisregn för barnen, det behöver inte alls tas bort; det finns olika typer av åskådare, alla ska ha sitt.

Men den här musiken som schablonmässigt skruvas upp, liksom ”bara för att”, dessutom lite för ofta när fansen är på gång att skapa något, den förstår jag mig verkligen inte på.

Rakapuckar.com bild

***

Jag utlovade några rader om Frölundas backar som ofta får kritik. Och visst, så här års i fjol började Chay Genoway växa ut till något stort, Jonathan Sigalet var stor och stabil.

Om man ska jämföra är Frölunda just nu något sämre.

Men jämförelsen är ju totalt meningslös eftersom det är ny säsong, nya motståndare.

Jag köper inte alls att Frölunda ”måste värva en back för att ha chansen i slutspelet”, däremot måste laget anpassa sitt spel, rätta mun efter matsäcken.

Såg ni (mot Malmö) hur ofta Frölunda spelade fast sig för att man vägrade spela enkelt, spela sarg ut, lobba ut trissan i trånga situationer?

Visst är det bra att eftersträva konstruktivitet, men det är inte förbjudet att spela smart ibland.

Frölunda är som bäst i offensiv zon.

Onödigt då att spela fast sig i egen.

Rakapuckar.com bild

***

Okej, Morning Mailbag – släpp loss. Förresten, Frölunda är träningsledigt i dag, det vet ni, va?

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS   

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
33 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Bros, 7 månader sedanSvara

  Kan inte hålla med Sanny Lindströms resonemang! Man måste alltså bli skadad för att det ska gå till situationsrummet? Helt obegripligt! Tänk om Sanny!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Jag blev förvånad när jag läste. Tycker liknande tacklingar lett till avstängningar. Men så är det - ibland tycker man helt olika. :)

   Kommentar avatar
   Per, Lysekil, 7 månader sedanSvara

   Nej, och detta ligger ju inte i linje med hur DN har resonerat tidigare. Ekbom blev ju själv avstängd efter sin tackling på Lucas Elvenäs. Enligt DN var ”nyckelfaktorerna” då: Vårdslös tackling och stor skaderisk.

   Kommentar avatar
   Knutte, 7 månader sedanSvara

   Mycket märkligt att det inte gick till DN. OM det som Sunny pekar på skulle betyda att det inte ska leda till avstägning hade det varit bra om det hade varit DN som tagit det beslutet och inte situationsrummet. Detta ökar inte direkt förtroendet för varken dommare, situationsrum eller DN.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Förtroendet för DN kan ju inte minska, inte heller spelar det roll hur DN tidigare resonerat, här är ju grejen att fallet inte ens kom så långt.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 7 månader sedanSvara

   Håller med. Om en spelare tar 5-6 ordentliga skär, kommer blind-side, gör ett ordentligt hopp och siktar med axel direkt mot huvudet men missar; ska det inte leda till avstängning då eftersom "det blev ingen träff"? Regelboken ska väl hantera tillbud så väl som olyckshändelse?

   Kommentar avatar
   Knutte, 7 månader sedanSvara

   Lite det jag menar, att det inte fick gå hela vägen till DN som hade kunnat skriva en tydlig förklaring i sitt beslut om dom hade friat. Vilket har hänt tidigare. Men nu så har någon annan tagit beslutet att det inte ska vara någon avstägning (läs situationsrummet) och ingen får veta varför. Kan vara så att man resonerade som Sunny, vilket är troligt. Men vi vet inte säkert. Du efterfrågade kommunikation igår och om det hade gått till DN hade vi fått den kommunikationen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Japp, just så, Knutte – det hade betytt SÅ mycket för förståelsen om en Sanny jobbat på SHL och skött kommunikationen, i den här typen av uppmärksammade fall gått ut och kommenterat även icke-beslut.

   Kommentar avatar
   Kurtan, 7 månader sedanSvara

   En bentackling är ju det antingen du blir skadad eller inte blir ju väldigt konstigt om man blir anmäld bara ibland måste ju vara konsekvent om domarna o situationsrummet ska bli trovärdiga.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 7 månader sedanSvara

  Om du hann kika på enkäten som Frölunda skickade, fanns inget specifikt om volymen på musik., Endast musik som sådan. Lite som man frågar får man svar?
  I veckan blir det väl bortaturné för Frölunda? Direkt från Stockholm till Leksand? Tycker deras träningstider antyder det...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Ja, Frölunda tränar i Stockholm på fredagen och drar sedan till Leksand. Och nej, jag har inte hunnit se frågorna. Men oavsett: det vore kul att ge alla chansen att bedöma hur en musikfri match skulle uppfattas.

   Kommentar avatar
   Calle, 7 månader sedanSvara

   Jag vill absolut ha musik på dom matcherna jag går, men smaken är som sagt olika

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Absolut. Gott så.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 7 månader sedanSvara

   Inget om möjliga mazariner heller!?!

 • Kommentar avatar
  Gurun, 7 månader sedanSvara

  Nej, i det här fallet är jag inte heller enig med Sanny. Att ställa ut benet och göra en bentackling måste bedömas hårt, oavsett om du fäller motståndaren genom att träffa dennes ben, eller som i det här fallet, mellan benen. En bentackling är en bentackling oavsett var på underkroppen den träffar. Skaderisken är enormt hög, och man kan inte se mellan fingrarna på enskilda situationer bara för att mottagaren av tacklingen inte blev skadad.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Så tänker nog jag också. Men Sanny är klok, förtjänar alltid att läsas. Bra att utmana sina egna åsikter.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 7 månader sedanSvara

  Jag gillar Sanny och tycker att han skriver & säger bra saker, men just den här situationen förstår jag inte riktigt, när han till och med benämner det som en ”tripping” i sin text. Händemarks ben är väldigt långt ute och inte i en normal position och tar bara Ekbom över benen, bara det faktum att Händemark själv bad om ursäkt signalerar att det inte va en bra tackling, för vem ber om ursäkt för en tripping? Samtidigt är detta årets fluga att puckförare bär ansvar för det mesta, Wikegård skyller i stort sett på tacklingsmottagaren varje gång (tex Törnbergs tackling som han åkte på, va Martins egna fel osv) och även Sanny är inne på att Ekbom byter riktning och viker bort axeln vilket gör det omöjligt för Händemark att göra något.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Delar dina åsikter här.

 • Kommentar avatar
  Peter, 7 månader sedanSvara

  Kan hålla med dig vad du skriver om våra backar, jag känner att vi kan spela bra när det gäller och det har dom visat vi fler tillfällen, men det är tyvärr kontinuiteten som saknas för att det skall se bra ut.
  Sedan kan jag tycka att Grönlund har varit sämre i år tills nu. Om Frölundas backar lyfter upp till högsta nivå, då är vi garanterat en guld kandidat igen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   ... eller om man ser till att spela efter sina förutsättningar.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 7 månader sedanSvara

  Med tanke på veckans båda bortamöten i följd, förmodar jag att Frölunda fortsätter vidare från Stockholm direkt upp till Leksand, eller?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Japp, precis så.

 • Kommentar avatar
  Szymon Szemberg, 7 månader sedanSvara

  Vill önska Lias Andersson all lycka till i HV71 och att han kommer tillbaka till att bli den storspelare han höll på att bli. Tyvärr hade han för bråttom för 2,5 år sedan och det blev för splittrat och för mycket på en gång. Samtidigt gjorde Frölunda rätt som ansåg att det gick inte att garantera att man just nu skulle kunna tillvarata NY Rangers, Lias och Frölundas intressen samtidigt. Joel L, Simon H, Johan S, N. Lasu, K. Henriksson är centrar, dessutom kan Jacob P och Patrik C spela center. Roger Rönnberg behövde inte känna pressen att ge Lias speltid, i synnerhet som konkurrensen är stenhård och ingen riktigt vet var Lias står, och speciellt inte under den här viktiga delen av säsongen. Lösningen med HV71 var nog den bästa för alla inblandade.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Kan bara hålla med.

   Kommentar avatar
   Thomas, 7 månader sedanSvara

   Min åsikt: Lasu på bänken, Lias in. Jag tycker Lasu är ganska dålig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Oj! Okej ... åsikten är fri, tack och lov. Men bara så du förstår, Rangers vill att Lias ska vara typ topp 2-center, med den speltid som kommer med detta. Även om Frölunda hade hållit med dig om Lasu så hade det inte räckt.

   Kommentar avatar
   Max, 7 månader sedanSvara

   Jag tycker verkligen att Lasu har blivit bättre och bättre för varje match och är sett till dem senaste tre segarna bara sämre än kapten Joel enligt mig, Lasu driver en hel kedja framåt för tillfället och har dessutom fått göra mål två matcher i följd!

   Kommentar avatar
   Manne, 7 månader sedanSvara

   Lasu är värdelös, gör ingen som helst nytta för vårat kära Frölunda. Kunde lika gärna spela i Korpen.. :)

   Kommentar avatar
   Manne , 7 månader sedanSvara

   Åsikterna är så klart fria..

   Kommentar avatar
   Clownen, 7 månader sedanSvara

   ???

 • Kommentar avatar
  Lars, 7 månader sedanSvara

  Tycker de kan spela hög musik i avbrotten när bortaklacken börjar sjunga. ;) sagt med gglimten i ögat. Tycker det är kul när klackara gör sig hörda för sitt lag. Mer ”dueller” klackarna imellan är önskvärt. Det skapar stämmning. Svårt dick med misik hela tiden. Får va lite känsla där. Tex om Frölunda driver på och folk börjar heja å klappa under spelet. Låt dem fortsätta med det när det är avblåst utan å spela musik.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Precis! Det med "fortsätta", alltså.

 • Kommentar avatar
  Pehr, 7 månader sedanSvara

  Ja som jag skrev i någon kommentar tidigaste , det är väl sådana tacklingar vi måste få bort ? Är väl skönt att vi idag kan säga att Ekboms säsong inte tog slut i lördags, men det förtar ju faktiskt inte tacklingen från att ha utförts på ett dumt sätt. Här behöver ju tacklingen bedömas på utförandet och snarare vara glada för att Ekbom kom undan med blotta förskräckelsen.
  Men problemet är ibland att media (Cmore) har lite stort inflytande och jag kan vissa gånger tycka att även dom ändrar sin uppfattning om vad som är rätt och fel. Sanny har ofta pratat om handling före konsekvens , men här byter han ben helt i debatten. Aja, jag är mest glad för att Ekbom kom därifrån hel och kommer fortsatt tycka att situationsrummet tog ett väldigt udda beslut här..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   "Byter ben" var lite kul i sammanhanget. :) Nu när Ekbom klarade sig kan man le åt sådant.

   Kommentar avatar
   Pehr, 7 månader sedanSvara

   Du ser , lite Gbg-humor så här på måndagen ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   :)

 • Kommentar avatar
  Mattias L, 7 månader sedanSvara

  Sanny resonerar klokt och ger (tycker jag) alltid tydliga förklaringar till varför han resonerar som han gör. Respekt för det. Dock håller jag inte med, när man ser hur Händemark kommer in i situationen med sitt högerben så är det ju en tydlig skaderisk. Finns ju (tack och lov) flera exempel på huvudtacklingar och annat som renderat i avstängningar och böter, även om det inte alltid blivit några skador. Tycker man måste se situationen som sådan, det Händemark gör är att utsätta sin motspelare för en väldigt farlig situation.
  Nå, desto roligare att prata om Frölundas formkurva. Tre raka segrar, många mål framåt och fortsatt imponerande tredjeperioder. Skrev en kommentar om detta efter Brynäsmatchen, det är anmärkningsvärt hur många man vinner jämfört med övriga lag. Man ligger väl 20-25 procentenheter före tvåan, Luleå. Det är ju en så pass stor skillnad att det är värt att fundera på vad som föranleder (bredd, bättre fysik, annat), men man kan ju också konstatera att det måste betyda mycket mentalt, att veta att man alltid är starka på slutet.
  Trevlig måndag!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Ni är lika, Sanny och du, båda resonerar alltid väldigt klokt. :)

 • Kommentar avatar
  TC Uddevalla, 7 månader sedanSvara

  Hej Leman du som skriver så klokt för det mesta,kan du förklara det här med diciplinnämnden, vem får anmäla förseelse och vem får inte anmäla.Om ingen anmälan kommer in, får nämden agera själv eller ej.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Nix, det är därför det blir så fel när DN får kritik. Det är som en domstol, om inte saker och ting anmäls kan ju en domstol inget göra. Domare/situationsrum tar fall vidare, anmäler, först då kan DN agera.

   Kommentar avatar
   Mikael , 7 månader sedanSvara

   Inte konstigt att förakt och kritik växer mot dommare och nämnd...... om man nu har en DN. Ska dom väl för fan få agera..... detta blir ju bara mer och mer patetiskt. Nä ooooootroligt låg nivå

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Förstår inte hur du tänker med förakt mot nämnd när denna nämnd inte kan agera utan att situationer anmäls.

   Kommentar avatar
   Mikael , 7 månader sedanSvara

   Sorry situationsrum/ dommare. Förtroendet för dommarkåren är ganska lågt utan att överdriva. Och att man sen är så inkonsekvent är skrämmande. Ähhh förlåt att jag tacklade dig mot huvudet.... jag ber om ursäkt så blir det nog bra. Uppsåt eller verkan som är avgörande???

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Ursäkten har ju med saken att göra, det är mänskligt bra agerat av Händemark som inte var ute efter att skada någon. Att situationsrummet inte agerar, som jag beskrivit tycker jag också det är underligt, men det är ju inte så att man avböjer anmälan för att Händemark bad om ursäkt. :)

 • Kommentar avatar
  Mikael , 7 månader sedanSvara

  Det ser inte ut som han träffar knät...... hmmm. Det är väl för katten uppsåtet som ska bedömmas!?
  Har frågat innan, var det NÅGON som sett repris på om Malmö var 7 man när man gjorde mål under avvaktande utvisningen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Ingen aning om sju man. Inget någon pratade om efter matchen. Ointressant, överspelat.

 • Kommentar avatar
  Mary Eriksson, 7 månader sedanSvara

  Jag har Swishat 60 kr
  Jag tycker att det var lite slarv av domarna i Lördags när de missade att Malmö hade för många spelare på isen. Sen håller jag inte med Sanny vid Ekbom situation han blev ju själv match straff för en liknande sitution

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Tusen tack för din förståelse, Mary.

 • Kommentar avatar
  Sothöna strikes back , 7 månader sedanSvara

  Synd att du nedvärderar dig själv genom att påstå att Petter Rönnkvist skulle vara kunnigare än dig. Håller inte med. Du skulle kunna ta plats i Cmore-studion alla dar i veckan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Det var snällt, men det är klart att Petter som före detta storspelare och dessutom verbal har helt annan kunskap än jag. :)

   Kommentar avatar
   Sothöna strikes back , 7 månader sedanSvara

   Petter är jättebra på alla vis, men du har också hög kunskap. Verbala är ni båda två.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Tusen tack! :)

 • Kommentar avatar
  Fille, 7 månader sedanSvara

  Kanske lite off topic, men Leman tror du att det kommer komma in något nyförvärv innan deadline till Frölunda? Det har ju nästan vart givet de senaste säsongerna att man har breddat/spetsat till det inför slutspelet. Skulle jag gissa så tror jag på en breddspelare som kommer in för att ta en tydlig roll, likt Mursak gjorde och även Crabb. Dock trångt om plats i forwardspositionerna. Även tänkbart att man kanske går för en spetsback, sätt till Gormleys och Lännströms skadebenägenhet. Ingen av dem har väl hellre tagit några superkliv denna säsong, i alla fall inte sätt till poängproduktionen. Dessa backar är ju dock varken billiga eller lätta att hitta.
  Vad tror du på ämnet Leman?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Jag tror som jag skrivit tidigare, att det hänger väldigt mkt på vad som blir ledigt. OM en högklassig PP-back, OM en Crabb-typ, då kanske ... Så svårt att veta när man inte har koll på msrknaden.

   Kommentar avatar
   Fille, 7 månader sedanSvara

   Såklart, vart tycker du det finns behov att ta in någon?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   En riktigt bra PP-back, en power forward god för X antal bra chanser per match, men hur många sådana hittar man, och som vill till SHL och Frölunda? ;)

 • Kommentar avatar
  LG, 7 månader sedanSvara

  Bror min försökte köpa biljett till chl finalen prick 10.00. Slutsålt!!!

   Kommentar avatar
   Ted, 7 månader sedanSvara

   Det finns 99 biljetter kvar just nu

   Kommentar avatar
   ted, 7 månader sedanSvara

   O nu 104 st -)

 • Kommentar avatar
  Kalle Kula, 7 månader sedanSvara

  Vet du vad Frölundas motstånd och ovilja till att tillsätta en SLO bottnar i? Baserat bl.a. på musikdiskussionen så tycker jag det blir mer och mer uppenbart att det behövs någon som kan föra klackpublikens talan och hjälpa till med att jämka ihop deras intressen gentemot övriga publikkategorier.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Det skulle väl det här supporterrådet göra, eller vad hette det på.årsmötet?

 • Kommentar avatar
  #18, 7 månader sedanSvara

  Fortfarande frågande till situationsrummet som inte väljer att anmäla till DN. Att Sanny argumenterar för att det var riktigt ser jag inte som något annat än en ren beställningskrönika från SHL till en av Comes tyngsta profiler med en stabil medial plattform. Det finns inte på kartan att man skall skall fria den här typen av tillbud/incidenter som genom ren tur inte renderar i en allvarlig skada om man medvetet jobbar för spelarnas säkerhet. I all form av säkerhetsarbete inom industrin är man synnerligen noga med att rapportera incidenter just för att kunna förebygga skador. Musik hit och dit, Lias här eller där, mitt bestående minne minne från den här hockeyhelgen är att situationsrummet har skämt ut sig totalt och för överskådlig framtid kommer att sakna all legitimitet. I övrigt måste Frölunda antingen rasande snabbt få Gormley till ett hot i PP alternativt hitta en PP back. Som det ser ut nu saknar Gormley allt självförtroende i PP vilket gör att vårt PP inte spelas 5 mot mitt 4 utan 4,5 mot 4.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Du tror väl inte på allvar att Sanny Lindström är köpt/styrd av SHL? Kom igen ... ;)

   Kommentar avatar
   Philip Steingrüber, 7 månader sedanSvara

   Tycker inte Gormley i sig är något problem, det har bevisligen funkat alldeles utmärkt innan. Däremot måste han skjuta mer, så att motståndarna tvingas försvara något annat än passning från Lasch till Joel/Hjalle.

   Kommentar avatar
   #18, 7 månader sedanSvara

   Nej, tror inte det innerst inne, men så apart tycker jag ändå att hans krönika är, utifrån de värderingar som normalt torgförs från Sannys sida, att jag inte kan låta bli att undra hur han landar i de slutsatser han skriver. Jag har läst hans krönika ett par gånger och verkligen försökt förstå hur han landar i en möjlig missad tripping men helt utan framgång. Sannys krönika är som vanligt välskriven och nyanserad, dessutom föredömligt illustrerad men när den försöker förklara hur gult egentligen är blått så får den vara hur välskriven som helst utan att jag för den delen tror ett ord som den torgför. Återigen, slutning av leden är det enda jag kan se ligga bakom. Som så många andra här inne tycker, anmäl bara händelsen och så får DN titta på den med påföljande förklaring. Nu ser jag ingen annan förklaring än att man vill skydda domarna som VALDE att inte blåsa för tacklingen. Att de inte såg den är inte trovärdigt. Och, sanna mina ord, den stora förloraren här är inte Frölunda, inte Ekbom, absolut inte Sanny, kanske inte heller SHL eller DN utan nästa spelare som får ett knä förstört. Nu är det ju fastslaget att det är helt korrekt att försöka stoppa en motspelare som fintat bort dig från att tackla genom att sätta ut ett ben mot motspelarens underkropp. HUA

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Ja, jag undrar också lite vilka signaler det sänder, det här med att den här typen av bentacklingar nästan är okej, i alla fall inte så farliga. Nå, inte handlar det om att skydda några domare, det har vid flera tillfällen hänt att situationer anmälts i efterhand när domare inte hunnit se. Här är det bara så att domare och situationsrum ser det på samma vis som Sanny, det betyder att vi andra får ta ett steg tillbaka och fundera över våra åsikter.

 • Kommentar avatar
  E23, 7 månader sedanSvara

  Konsensus verkar vara: ny back. Då kommer frågan - vem? PP-back, visst, men det hjälper inte virriga defensiven. Vad är din syn, leman, givet att ingen vet vet vem som är ledig. Om du fick önska.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Jag delar inte alls åsikten att defensiven är virrig, Det har blivit något slags vedertagen sanning som många skriver för att ... tja, för att andra gör det. Bara Luleå har släppt in färre mål än Frölunda. Det handlar mer att spela lite enklare i vissa situationer, där spelbara medspelare en finns. Vad gäller spelare: förlåt om jag är tråkig, men jag har inget namn att slänga fram.

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 7 månader sedanSvara

  Jag gillar Sanny, tycker han är en av dom bättre i cmore men här håller jag inte med honom. Tycker inte man måste bli skadad för att man ska kunna bli avstängd. Gällande Lias så tycker jag först och främst att det är kul att han verkar må bättre och kan lira hockey. Sen är det som du HL säger att denna gång fanns det tyvärr ingen plats. Jag kan inte se vem han skulle peta. Och NYR vill att han ska spela mycket och det får han i HV.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Jag nickar. Behöver inget tillägga.

 • Kommentar avatar
  Bäckmörten , 7 månader sedanSvara

  Har du nån koll på om det har blivit färre straffar?
  Känns iaf som det var jäkligt länge sedan jag såg en frölundastraff.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Generellt sett begriper jag mig inte på straffregeln. Döms för få enligt min mening.

 • Kommentar avatar
  Magnus, 7 månader sedanSvara

  Några saker jag förundrar mig i situationen med Ekbom...
  1. Varför låter inte situationsrummet DN pröva en situation som tydligen kan tolkas olika? Bara för att det prövas behöver de ju inte fälla. Då slipper vi diskussionerna i alla fall.
  2. Om Sanny inte tycker det är knätackling så borde det ju vara en slew foot istället. Även det skall leda till avstängning i allvarliga fall.

   Kommentar avatar
   #18, 7 månader sedanSvara

   Hart för mig att slew foot kommer bakifrån inte framifrån som i Ekbom-situationen

   Kommentar avatar
   Magnus, 7 månader sedanSvara

   Du har säkert rätt. I min värld är det att man låter benet hänga kvar och på så sätt sveper bort benen på spelaren. Men det är min värld, kanske inte regelbokens :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Ja, slew foot är mer bakifrån, "bensvepning" på svenska. Man hjälper ofta gärna till med en hand på axeln. Situationsrummet anmäler sällan om man inte tycker det ska leda till fällande dom.

 • Kommentar avatar
  Ovster, 7 månader sedanSvara

  Apropå nåt helt annat: jag tycker att RR och KM redan har bestämt sig för att JM är deras förstaval i år. Kanske med all rätt, önskar verkligen Mattsson framgången. Men jag personligen tycker att Rubin är den bättre, även om även han sviktat de senaste gängerna han fått chansen.
  Dock tycker jag inte det är så konstigt då det känns som han verkligen "bara" fått chansen, minsta lilla miss och Mattsson är tillbaks i kassen.
  Det finns ett gäng matcher då även Mattsson sviktat, blivit utbytt, för att nästa match starta igen....
  De gånger Rubin inte varit hundra så har Mattsson alltid startat matchen därefter....(rätta mig om jag har fel där), tycker inte riktigt att de tävlar på samma villkor.
  Jag hade velat se mer av Rubin, har full förståelse om han inte känner sig 100% bekväm med de i mitt tycke för få matcher som han startat,
  vilket i sin tur avspeglar sig i de senaste matcher som han stått. Numera lyser det inget direkt självfötrtoende i hans spel som det det gjorde i början av säsogen. Där tycker jag faktiskt att Frölunda har matchat fel.
  Hoppas verkligen på Rubin mot Djurgården på torsdag, sen blir det ju naturligtvis Mattsson på lördag, för på tisdag i finalen vaktar GARANTERAT Mattsson målet. Säger inte att detta är fel, men jag är övertygad att Rubin, om han matchats mer, hade gjort det MINST lika bra!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Den känslan har jag haft länge, att Mattsson är nummer 1, den man litar fullt ut på, den som ska matchas för att vara på topp när slutspelet börjar. Rubin är den högklassige ersättaren skulle något hända. Givet rutinen, givet att sådan är värdefull i allt eller inget-matcher, förstår jag resonemanget. Jag hade dock varit lite smågrinig om jag hetat Rubin. Men det är nog bara bra ...

 • Kommentar avatar
  Ovster, 7 månader sedanSvara

  Jo men visst, känslan har funnits där länge för mig med. Men är det rätt?
  Jag tycker nog att Rubin gjort färre misstag än Mattsson: Rubin känns snabbare på skridskorna, JM har ofta svårt i sidledsförflyttningar (även bakom mål), ser en högre potential hos Rubin faktiskt, trots hans orutin.
  Det är ju ändå ca 20 matcher kvar på grundspelet och jag menar bara att jag tycker de har gjort sitt "förstaval" för tidigt...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Det kan givetvis debatteras, jag tycker Rubin varit kanon, jag kan samtidigt förstå att det är den mer meriterade, mer rutinerade Mattsson man vill gå med i slutspelet, och då ska ha matchas så han är som bäst.

 • Kommentar avatar
  Pippo, 7 månader sedanSvara

  Två frågor som har mer med dig att göra... Är det några fler avsnitt av Leman möter på gång? Hur ser statistiken ut för din hemsida?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Inga planerade här och nu. Jag måste känna att jag mäktar med det jag gör. Blev (blir) lite mycket ett tag. Jag önskar alltid att intresset ska vara ännu större än några tusen, är glad när ni läsare agerar ambassadörer.

 • Kommentar avatar
  Pippo, 7 månader sedanSvara

  Synd, tycker dina intervjupoddar har hög kvalité. Förstår att det ibland kan vara svårt med många bollar i luften och klagar inte över avsaknaden, mer en önskan och förhoppning. Jag har även önskemålet om att få ett avsnitt när tid finnes där "Leman möter Leman" med gästintervjuare. Skulle vara synnerligen interessant!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Ska jag intervjua mig själv? ;)

   Kommentar avatar
   Pippo, 7 månader sedanSvara

   Löser du det ska du ha stor eloge, men kanske intervjuas av någon Gästintervjuare? Kanske Mr.Madhawk eller frölundapoddens Anton kan hjälpa till :)

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 7 månader sedanSvara

  Apropå Sanny Lindström! Den gången vi slog ut FBK i CHL(8-2) och det då hade spelats "Torparrock" efter slutsignalen, så var han allt på många Frölunda fans sida genom att tycka; det där var väl inte så farligt gjort. Medan Du HL, hade en helt annan uppfattning om den saken.
  Denna "sista" gång så kan man ju säga att Ni åter har motsatt sida i ert tyckande, med skillnaden där Du nu är på vår sida och Sanny i stället i detta ögonblick är vår "fiende", beträffande den icke gjorda men dock den önskvärda anmälan till DN som borde ha gjorts. Det svänger fort i Hockey!
  P.S. Ta det hela rätt nu, för 'bövelen', HL! :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Det är nog så enkelt att både Sanny och jag tycker det vi tycker med. Ibland får vi medhåll från A, ibland från B, ibland från båda, ibland från ingen. Som det ska. :)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 7 månader sedanSvara

   Helt i sin ordning! Har absolut inte velat skapa harm. ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Du är alltid harm-lös. ;)

 • Kommentar avatar
  Sothöna strikes back, 7 månader sedanSvara

  Även FBK var intresserade av Lias Andersson. Det hade ju verkligen smakat fågel med båda bröderna Andersson i packets klubb...

  • Kommentar avatar
   Sothöna strikes back, 7 månader sedanSvara

   Det är verkligen tidens tecken att två söner till en Frölundalegend väljer FBK och HV71 istället för det givna valet Frölunda. Ingen förutom Joel spelar för klubben utan bara för bästa möjliga utveckling. Välj HV om du vill, men jättefel av VF att sedan ta emot honom med öppna armar.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Här håller jag inte alls med. Varför ska det vara givet att spela någonstans för att pappa gjort det? Jag tycker barn/unga formar sina egna identiteter, så ska det vara, må det gälla politik, religion eller idrott.

    Kommentar avatar
    Mikael, 7 månader sedanSvara

    Tycker du har helt rätt här Henrik. Skulle till och med vilja påstå att det är bra att påbörja sin karriär i en klubb där varenda skridskoskär INTE kommer att jämföras med pappas!

  • Kommentar avatar
   Mikael, 7 månader sedanSvara

   Känns lite som att om man som Sanny ska försöka förklara VARFÖR en tackling inte ska kallas knätackling, då borde man kontrollera regelboken först!
   En knätackling är inte nödvändigtvis knä mot knä!
   Regel 50 – Kneeing
   50.1 Definition – Kneeing ska ådömas den spelare som skjuter fram sitt knä eller ben och på så sätt tacklar en motståndare.
   BEDÖMNINGSDIREKTIV
   Kneeing ska utdömas om förseelsen är att anse som uppenbar för alla, fördelsskapande eller skaderiskerande:
   Uppenbar: En spelare som t.ex. på öppen is kliver in i en tackling genom att leda med knät, och som träffar en motståndare, ska anses ha gjort sig skyldig till en uppenbar förseelse.
   Fördel: En spelare som kommer in snett i en tacklingssituation, och som försöker kompensera, även om det är oavsiktligt, genom att sträcka ut benet eller knät och träffar en motståndare och på så sätt hindrar motståndaren från att hantera pucken, ta emot en passning eller behålla sin åkriktning och hastighet, ska anses ha gjort sig skyldig till en fördelsförseelse.
   Skaderisk: En spelare som knätacklar en motståndare på ett våldsamt eller onödigt hårt sätt så att denne inte är förmögen att försvara sig själv och därmed löper risk att skadas antingen av kollisionen i sig eller av fallet, ska anses ha gjort sig skyldig till en skaderiskerande förseelse.
   50.2 Mindre straffet – Mindre straffet ska ådömas den spelare som bryter mot denna regel.
   50.3 Större straffet - Större straffet ska ådömas den spelare som på ett vårdslöst sätt bryter mot denna regel. Större straffet innebär även ett automatiskt game misconduct penalty.
   Man kan alltid diskutera straffpåföljden, men till och med Sanny säger ju att den är vårdslös så då borde ju åtminstone det stora straffet vara tillämpligt enligt honom.
   Men en Kneeing var det helt klart om man läser regelboken!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Sanny tyckte väl dock inte det var anmälan i efterhand, att det skulle leda till mer än utvisning i matchen. Var väl det som var grejen. Tror jag, om jag minns rätt.

    Kommentar avatar
    Mikael, 7 månader sedanSvara

    Mja, han ansåg att det var rätt att det inte blev någon anmälan för Händemarks TRIPPING. Vidare skriver han: "Vid en första anblick var min uppfattning att Malmös kapten Fredrik Händemark knätacklade Viktor Ekbom och att den var vårdslöst i sitt utförande. När situationen ”friades” av Situationsrummet och inte föranledde en anmälan kände jag mig manad att faktiskt granska situationen och kan konstatera att det nog var rätt att fria Händemark enligt hur jag tolkar det." Han har ju även med bilder som visar händelseförloppet där han förtydligar under: "Här går det klart och tydligt också att se att det inte är någon kontakt knä mot knä. Om så varit fallet hade kollisionen varit på Ekboms vänsterben vilket ni ser inte är fallet." Det var det jag vände mig emot, det är en solklar knätackling och ingen tripping. Sen vad utfallet ska bli och vilket straff som är korrekt, det är en helt annan fråga där vi absolut inte behöver vara överens. :) Vi är också helt överens om att det BORDE varit påföljd på den under matchen, enligt min uppfattning en klar 5-minutare!

  • Kommentar avatar
   Martin, 7 månader sedanSvara

   Vad man än tycker om Händemarks tackling eller tripping. Tycker det va grymt snyggt av honom att ta snacket med Ekbom bytet efter, respekt tycker jag.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Absolut. Syntes att Ekbom uppskattade det, verkligen inga hard feelings där. Viktigt att man diskuterar tacklingen, inte personen.

  • Kommentar avatar
   Kalle , 7 månader sedanSvara

   Vet HL hur det ser ut med kontrakt för bröderna emanuelsson? Det är väl iofs bara en som spelar vinge men skulle gärna se lr höra att frölunda va å drog i dom! Tycker dom är dom bästa motståndarna vi mött i shl iår! Till nästa år kommer vi ju behövs riktig spets och Luleå verkar ju bli av med några spelare redan!
   Sothöna glömde lasu, Sundström, stålberg när han bara tyckte det va Joel som spelar för klubben! Dagens ungdomar bär tyvärr inte av samma slags klubbhjärta, så därför varför inte kunna sno två från fuleå!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Båda kontraktsbundna till 2021.

    Kommentar avatar
    Kalle, 7 månader sedanSvara

    Okej passande om även stålberg å rosseli försvinner då å?!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    En spelare som Einar Emanuelsson hade tagits emot av öppna armar av alla SHL-klubbar. Men vill han lämna Luleå för annan SHL-klubb? Tveksamt.

    Kommentar avatar
    Kalle, 7 månader sedanSvara

    Nej det är mycket möjligt men känns som han har större chans att ta sig vidare med ett år i Frölunda än ett extra i Luleå om han inte går vidare direkt alltså! Kanske bara som jag fått för mej men känns som frölunda har bättre ryckte om sig på andra sidan Atlanten!

  • Kommentar avatar
   Thomas Lz, 7 månader sedanSvara

   Hej - Sanny L är bra - till skillnad mot bl a Wikegård är han neutral - kan se att även VF gör bra matcher. Betr Händemark - liknande bentackling har skett tidigare i SHL med böter och avstängning som följd. Vad ger det för signaler till spelarna? Det beror alltså på vem som dömer om det blir avstängning eller inte. Bara ren skär tur att ingen skada skedde. Direkt orättvist mot tidigare dömda - att Händemark ber om ursäkt är bra men hjälper Inte - har inte med sakfrågan att göra. Jag läser gärna kommentarerna här då jag misstänker att Leman tar bort sånt som inte har med hockey att göra - bra jobbat !


   Lämna en kommentar