Bohms dröm efter karriären – hockeykommentator


► Oliver Bohm, 28, ser sig själv lira hockey ett bra tag till, hoppas snart ha klart med ny klubb.
► Men när karriären är över, se här – drömmen är intressant:
► Kommentera hockey. Ta steget in i Lasse Granqvists värld.
► – Många blir tyckare istället för beskrivare. Jag vill inte vara expert, bakgrunden som spelare kan komma mer till nytta som beskrivare.

Rakapuckar.com bild

Oliver Bohm hade gärna testat på livet som Lasse Granqvist, Johan Edlund och Patrik Westberg lever.


DET HÄNDER OFTA att någon ställer en fråga som man inte har svar på. Kittlande. Man får fundera lite.

Men ibland går det ett steg längre – någon ställer en fråga man inte ens hade tänkt på att ställa, men när man väl hör frågeställningen börjar hjärncellerna jobba på högvarv.

Oliver Bohm, backen som inte fick förlängt med Växjö Lakers och nu är klubblös, satte mig i en sådan situation i går.

Vi snackade livet efter hockeykarriären och Bohm undrade helt enkelt:

Varför är det givet att gamla spelare blir experter?

Varför blir ingen kommentator istället?

När frågan väl var ställd kunde jag inte sluta tänka på den. Bohm berättade:

– Det sista man behöver nu är någon som bara tycker. Det behövs bara ett Twitterkonto. Det är för mycket sådant. Däremot behövs det folk som kan beskriva matcher bra. Jag tror väl att ... när man spelat själv, då sitter mycket av beskrivandet i ryggraden. 

– Det är en liten plan jag har efter karriären, att testa på det. Jag tycker det är lite konstigt att ingen annan före detta spelare blivit kommentator. Alla blir ju experter, om man blir någonting. Man blir en tyckare istället för en beskrivare. Jag tror att bakgrunden som hockeyspelare kan komma till mer nytta genom att beskriva saker istället för att bara tycka saker för tyckandets skull.      

Rakapuckar.com bild

** Har du själv några favoriter bland hockeykommentatorerna, någon eller några du tycker är bra just på att beskriva?
– Alla tyckte ju om Lasse Granqvist när man växte upp, givetvis. Sedan … jag har alltid gillat Johan Edlund, alltid tyckt han var bra. Sedan så gillar jag ju Patrik Westberg, han har en egen stil, vågar sticka ut.  

** Du har aldrig bett dem att få ”praoa”?
– Nej, jag har inte gjort någon ansträngning. Det här är väl första gången jag säger det utåt.

C More är härmed varskott, tipsat, uppmärksammat.

Bohm är för övrigt ingen nykomling i mediebranschen, han hade en gång i tiden podden  ”Oss idrottare emellan”, nu har han och gamle vännen Richard Hall startar poddprojektet ”Halvfullt.”

– Vi har känt varandra sedan trean, pratat i många år om att vi skulle vilja göra något tillsammans, vi gillar poddformatet, båda är ganska kreativa. 

Bohms och Halls tes: 

Det finns mycket kreativitet ute i samhället, just nu kommer det inte riktigt fram givet mycket fokus på det negativa i coronatider.  

Rakapuckar.com bild

Sagt och gjort – podden ”Halvfullt” såg dagens ljus.

– Det är grundidén, vi vill se saker så, halvfullt snarare än halvtomt glas, fastslog Bohm, en "glad skit" om det någonsin fanns en. 

Första gästen var Göteborgsjournalisten Kajsa Kalméus, men det är inte alls primärt sport & hockey-fokus. 

– Mer allmänt. I dag hade vi med psykologen HG Storm.

Den som vill kan lyssna på värmlänningarna Bohm och Hall via den här länken.

Men – framtidsdrömmar och poddar i all ära, här och nu är det hockey som gäller för Oliver Bohm.

Helst i SHL. Frågan är bara i vilken klubb.

Efter fyra stabila säsonger i Växjö Lakers fick Bohm för ett tag sedan det beskedet som ingen spelare önskar: ”Tack, men det är över nu.”

– Jag hade ett bra snack med Evertsson (sportchefen Henrik), det är alltid raka rör med honom. Han gav sin syn, de vill ha in lite mer ”skills” och fart.

Rakapuckar.com bild

Ingen Bohm. Ingen Daniel Rahimi. Mm, Evertsson bygger nog om backsidan en smula.

– De är lite i ett vägval, som Bohm uttryckte det om Växjö Lakers situation efter två lite mindre lyckade säsonger.

Bohm har ett förflutet både i Färjestad och Frölunda, någon återkomst  är dock inte aktuell. Färjestad plockade in Adam Ginning i dag, Frölunda letar andra alternativ.

– Nä … det har väl inte varit någon konkret kontakt, medgav Bohm apropå 031-snacket.

Han fick en tydligt defensiv roll under sina år i Växjö, gjorde ett gott jobb med den, har ett SM-guld som minne, men vill mer än att fastna i den roll han accepterade men inte älskade fullt ut.

– Jag har aldrig varit så utpräglat defensiv förrän jag kom till Växjö. Jag trivdes bra, men det finns mer att ta ut. Jag känner fortfarande att jag vill bli bättre, att det finns mer att ta ut, och jag är väldigt motiverad. Nu när det blev så här (Växjö) så ska det bli spännande att testa något nytt, andra utmaningar.

** SHL?
– Det är den liga jag vill spela i, den som betyder något, eller … den som betyder mest. Det som driver mig främst är att jag vill vinna mer.

Rakapuckar.com bild

** Knappast de kontraktslösa spelarnas marknad nu under coronakrisen. Orolig för framtiden?
– Nej, inte orolig, jag vet vad jag kan, har lagt upp en strategi med egen träning. Ganska skönt som omväxling, lägga fokus på det man själv tycker.

** Men du saknar ett lag också, va?
– Det börjar liksom bli som att man pratar med sig själv i spegeln … 

Kan ju annars vara en övning inför framtida hockeykommenterande. Beskriva den egna fysträningen så målande det bara går.

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

Rakapuckar.com bild

***

För den som inte minns:

Karlstadpojken Oliver Bohm flyttade till Göteborg 2010 som 18-åring, blev ordinarie 2012, hade några fina år med Scandinavium som bas innan han blev övertalig under Frölundas guldsäsong 2015/2016 då backkonkurrensen var mördande. 

Via Bik Karlskoga (lån) och Malmö Redhawks hamnade Bohm i Växjö Lakers där han fick nytt liv och bra fart på karriären som utpräglat defensiv back. 

***

Så här tackades Oliver Bohm av när det tog slut i Växjö.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  VF, 6 månader sedanSvara

  "Jag har aldrig varit så utpräglat defensiv förrän jag kom till Växjö. Jag trivdes bra, men det finns mer att ta ut."
  Frågan är väl om det finns någon annan än Oliver själv, som ser något annat än en defensiv back? Lika sett över hela karriären. Skön snubbe, men fel självbild?

  • Kommentar avatar
   Kalle, 6 månader sedanSvara

   Tycker man skulle kunna plocka tillbaka bohm! Pålitlig bra back som man har glädje av i minst tre år framåt! Grönlund sistadatum såg endå ut att gå ut med coronan! Så jäkla dyr i drift kan han väl inte vara?! Sen är ju frågan om han själv skulle vilja men det antar man ju att alla vill vara indian?!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

    Det antar du? ;)

    Kommentar avatar
    Ovster, 6 månader sedanSvara

    Nej. Bohm är jäkligt trevlig som person. Men därtill att han ska spela i Frölunda igen, ett starkt nej! Han håller allsvensk backklass och det har han gjort hela tiden, även i Frölunda. Vi MÅSTE begära bättre backar av Sjöström om vi ska hålla oss på den övre halvan av tabellen. Det tror jag Växjö har insett iom att hans kontrakt inte förnyades, och tidigare även Frölunda gjorde. Tycker inte heller att Rahimi ska budas på, han gjorde ett tämligen lojt intryck i Växjö. Inte lika aggressiv (oren) som tidigare, det är väl till stor del därför man värvar honom? Han var iaf inte som man förväntade sig. Han lär väl inte vara bättre denna säsong? Dessutom till en skyhög prislapp...!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

    Nu ska alltså inte Bohm spela i Frölunda, så det hela är en icke-fråga. Rahimi har tvingats (?) ändra sin spelstil i takt med att det blivit svårare att tackla, i alla fall innan det även började krävas visst ansvar av tacklingsmottagare. Däremot tror jag inte alls han är lika dyr vid nästa kontrakt som när han gick till Växjö. Inte alls på den lönenivån nu.

    Kommentar avatar
    Kalle, 6 månader sedanSvara

    Haha ja självklart! Framförallt alla som är så pass bra att dom kan välja mellan dom flesta ligor (pratar inte om bohm nu om någon trodde de) brode väl vilja spela i Frölunda ;) bara för sjöström å ringa så kommer dom som iaf vi fans tror och hoppas! (väldigt mycket ironi i detta inlägg men som supporter finns det viss sanning i det)

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

    Tycker bohm kan göra nytta i många SHL lag. Men självklart är han en utpräglad BPback. Han och Rahimi fick helt enkelt inte plats då baksidan blir full med Joel Persson som sista gubbe in.

  • Kommentar avatar
   Sothöna, 6 månader sedanSvara

   För bli en bra kommentator krävs förstklassig verbal förmåga och hög intelligens. SVT:s Jonas Andersson har de egenskaperna. Han hade säkert blivit en bra kommentator om han så önskar.

   • Kommentar avatar
    Laol, 6 månader sedanSvara

    Tycker ibland att vissa hockeyreferat innehåller för mycket statistik och detaljer känns som vissa lär sig allt i detalj (lätt att hitta idag).Dessutom svårt för vissa att hålla borta sitt favoritlag. Upplever i bland ett visst agg mot Frölunda. Varför? Så till sist prata inte sönder matcherna med statistik Kommentera det som händer på isen/avbytarbåset!

     Kommentar avatar
     Stora norrland, 6 månader sedanSvara

     Laol: helt rätt

   • Kommentar avatar
    Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

    Bohm bohm bohm bohm bohmBohmBohm åååhh vad det låter bra, det är o:ett bohmen som gör det! En liten guldspng från Växjö. Varför ger inte Cmore lite spelare som vill testa på det någon match då och då tillsammans med en rutinerad kommentator? Skulle var intressant.


    Lämna en kommentar