Topp 7 i SHL 19/20 just nu – håller ni med?


► Långt till 14/9 och SHL-premiär – en hel sommar emellan.
► Men en liten SHL-ranking sitter väl bra så här i slutet av maj?
► Tidigare har ni kunnat läsa om lag 14–8, här sätter vi tänderna i lag 7–1.
► Välkomna.

Rakapuckar.com bild

Dags att kika på toppsjuan i SHL 2019/2020, så som jag uppskattar läget just nu, alltså.  


OM NI INTE hängde med tidigare på tisdagen så kan ni läsa i kapp genom att klicka här. Lag 14–8 presenteras, samt mina tankar om dem.

De är: Oskarshamn, Leksand, Örebro, Linköping, Djurgården, Brynäs och Skellefteå.

Övriga sju … mm, det får ni snart se.

Dagens grej är förstås att Örebro tappar sin stjärnanfallare Rodrigo Abols till Florida Panthers. Inte alls ballt för Örebro att bli av med sin lett. 

Jag påminner precis som jag gjorde i första texten, jag kör till och med en copy/paste, för detta är viktigt:

Det här är en ranking just nu, hur lagen ser ut för tillfället, inget tips eller förutsägelse vad gäller hur det kommer att gå säsongen 2019/2020.

Bara en titt på trupperna.

Plus mina tankar.

Mycket kan hända. Mycket kommer hända. Det är det som är det roliga.

Klickar ni på trupperna ser ni dem i större format. Tack till eliteprospects.com. Nu och alltid.

Det går som vanligt bra att idiotförklara mig, möjligen kan ni innan ni skäller betänka att det kan skilja minimalt mellan en, två eller tre placeringar, och så en gång till:

Inget tips. Bara en just nu-ranking. Okej? 

Då så, då åker vi.

Rakapuckar.com bild

 

7 – MALMÖ

Ånyo ska Oscar Alsenfelt bära det här arbetarlaget, nu backas han upp av norske keepern Lars Volden som gjorde några bra matcher förra säsongen.

Viktigt att Carl-Johan Lerbys NHL-äventyr (Calgary) dröjer ett år, 21-åringen kan/bör göra sin bästa SHL-säsong. Medan veteranen Jens Olsson är på väg bort (Oskarshamn?) blir det kanske mer utrymme för spännande Linus Cronholm, 18. Danske landslagsmannen Jesper Jensen Aabo har fyra KHL-säsonger i Jokerit bakom sig, han bör ge bra stadga. Adam Ollas Mattsson (AHL) sent och intressant tillskott. 

Inga stora tapp på forwardssidan om ingen NHL-klubb hugger på Fredrik Händemark före 15/6 (jag var annars inne på att det kunde hända), en hel Emil Molin är däremot i praktiken ett nyförvärv som det sprakar som, superspännande också att se om danske Nicolai Meyer, 25, kan ta med sig produktionen från allsvenska Södertälje (52 matcher, 62 poäng) till  SHL.

Malmö bör ha ett lag som kan bråka med de bästa även kommande vinter. Och med en ekonomi i bättre balans ljusnar det i södra Skåne.

Intressant: två Jesper Jensen i Malmö, för även center-Jesper är ju klar för Peter Anderssons gäng. Tung fjolårsvinter, fick inte till det i vare sig Brynäs eller Skellefteå. Bättre nu?

 

6 – VÄXJÖ

”Ursäkta röran, vi bygger om”, står det på en skylt utanför sportchefen Henrik Evertssons kontor. Eller … det kunde i alla fall ha gjort det. Detta följs med stort intresse – ska Lakers snabbt kunna bli en guldutmanare igen?

Den gångna säsongens misslyckande fick följder, backarna Arvid Lundberg och Niclas Burström är hemma i Skellefteå, borta är också veteranen Liam Reddox, Linus Fröberg, Tuomas Kiiskinen, Julius Junttila, Janne Pesonen, Kris Versteeg och Jonas Röndbjerg.

Hoppla … 

Så många namn att jag inte ens orkade skriva upp klubbadresserna. Det har ni förnämliga eliteprospects.com till.

Det är alltså ett nytt Växjö Lakers som ska byggas, där är det starka centrar som kommit in i Jakob Forsbacka Karlsson (Boston), Marcus Davidsson (Djurgården) och så spännande Oskarshamnsprofilen Jonas Engström.

Att Brendan Shinnimin och Roman Horak stannar är värdefullt inte bara för deras kvalité utan för att det nu i alla fall finns några spelare kvar sedan förra vintern …

Marcus Sylvegård (Malmö), Fredrik Karlström (LHC) är två unga, spännande spelare som Växjö hoppas kunna knuffa framåt i utvecklingen. 

Rakapuckar.com bild

Räkna med att Henrik Evertsson, med sitt synnerligen välutvecklade väderkorn vad gäller att hitta hockeyspelare av klass, kommer följa upp Shinniminförlängningen med att presentera en bra back eller två. Absolut nödvändigt. Och säkert någon forward också.

På målvaktssidan har han det dock redan utmärkt förspänt, dubbel-V igen.

För övrigt, vad ni än tycker om killen: härligt att Shinnimin är kvar i SHL. Så här twittrade jag i går när nyheten kom:


Intressant: Ludvig Nilsson, 25, var inte alls dum i Brynäs. Utveckling på G?

 

5 – HV71

Med målvakterna kvar, med Eric Martinsson och Emil Johansson in som prestigeförvärv bland backarna, så ser ju HV ut att ha börjat bakifrån och skapat trygghet och stadga.

Hög klass på dessa två lagdelar.

Framåt så kom förstås Mattias Tedenbys (NLA) och Markus Ljunghs (KHL) adjö som brutalt tunga besked för ledningen, och här är det klart att HV är på jakt efter bra ersättare till en forwardssida som just nu är lite tunn på folk. David Ullström nämns alltid. Vill han? Kanske Alexander Bergström? Hockeybladet.nu uppger det.

Nå, förutsatt att sportchefen Johan Hult hittar rätt så kan det nog sjungas en del i Kinnarps Arena kommande vinter. Filip Sandberg (kom hem och gick sönder) känns som ett nyförvärv, riktigt spännande att följa Axel Holmströms omstart, och Linus Sandin i ny miljö blir kittlar också. Dessutom börjar Christoffer Törngren och David Gustafsson på en klart högre nivå nu.

HV71 bör absolut vara ett topp 6-lag, det är min känsla.

Intressant: kanadensaren Anthony Camara, ännu en som ska försöka ta steget från DEL till SHL.

 

4 – RÖGLE

Jag gillar verkligen attacktänket i bröderna Abbott-styrda Rögle, klubben tog ett steg förra säsongen och vill nu, sakta men säkert och stadigt, ta nästa.

Det är ett bättre Rögle nu. Höjd svansföring med ytterligare ett snäpp.

Rakapuckar.com bild

Helt nytt på målvaktssidan, Christoffer Rifalk behandlade klubban som ett trollspö och bar Oskarshamn till SHL, men där ville han inte stanna. Nu ska han och tjecken Roman Will stoppa puckarna i Rögles dress.

Jonas Ahnelöv (Leksand) är ett backtapp på papperet mer än på isen givet hur det blev, att Craig Schira valde att stanna var däremot värdefullt, precis som förlängningen med Eric Gelinas. Niklas Hansson kommer hem från Nordamerika, Jakob Ragnarsson (Marcus son, Gustav Lindströms kusin) spännande att se i SHL.

Framåt kom en stark signal när St Louis Blues hellre såg Dominik Bokk i Rögle än i Växjö. Det ska vara i Nordvästskåne som den tyske supertalangen (levde inte upp till förväntningarna förra vintern) erbjuds bäst utvecklingsmöjligheter. 

Dennis Everberg (NLA) är ett prestigeförvärv och ännu en signalvärvning med stort S, Anton Bengtsson från HV71 är en bang for the buck-spelare. 

Nils Höglander, 18, kommer gå högt i draften – men nog blir det SHL i alla fall en säsong till? 

Intressant: store (198/94) Adam Edström från Mora är en spännande forwardstalang. Speltid redan i vinter?

 

3 – FÄRJESTAD

Vill mer än semifinal kommande säsong, har rustat för det och kommer fortsätta.

Framför Markus Svensson finns bra backar, men Jesse Virtanen (KHL) lämnade ett hål efter sig och på något sätt behöver det fyllas med någon som kan käka en hel del minuter och under tiden notera ett stort antal poäng. Linus Arnesson är en bra förstärkning.

Offensivt är det klart att Joakim Nygård (Edmonton) kommer saknas, Fabian Zetterlund (New Jersey) och Oskar Steen (Boston) också, men det är baske mig ingen dålig forwardsbesättning Färjestad förfogar över; det finns en anledning till att Alexander Johansson ansågs överflödig.

Spännande att se vad Victor Ejdsell kan göra – och vad mer som kommer in. Kanske en center, va?

Men det som finns lovar verkligen gott i Värmland, Linus Johansson och Jesper Olofsson såg så bra ut att man lite till mans går och väntar på att se om det ska bli ännu bättre kommande vinter. Och Gustav Rydahls lyft, så välförtjänt efter många års slit. 

Intressant: unge backen Lucas Ekeståhl Jonsson har två fina säsonger i TPS Åbo bakom sig.

 

2 – LULEÅ

Närmast ett färdigt lag redan i dag, precis som Frölunda. Känslan: det här måste bara bli bra.

På målvaktssidan är David Rautio hemma för att backa upp Joel Lassinantti, kanske ligans bäste keeper, och även kommande säsong lär det vara grymt svårt att näta på Luleå.

Backsidan är nämligen intakt, här är väl enda funderingen om Carolina möjligen redan nu vill plocka över Jesper Sellgren, 20-åringen som hade en fantastiskt fin rookiesäsong i par med rutinerade Erik Gustafsson och nu spelar Calder Cup-final (AHL) med Charlotte Checkers (mot Chicago Wolves).
TILLAGT ONSDAG 09.00: Sellgren skrev kontrakt med Carolina i går, återstår att se om han lånas ut eller direkt tar NHL-plats.

På anfallssidan har Luleå inte tappat en enda spelare man ville ha kvar, jag räknar då bort lånet Isac Lundeström som vi ju visste skulle tillbaka till Anaheim och Patrick Cehlin vars huvud gör karriären till ett enda stort frågetecken (suck).

Finska världsmästarna Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki förstärker, Isac Brännström valde lite överraskande att byta HV71 mot Luleå, hade jag bott i Norrbotten hade jag jublat åt just detta. Spännande att se om Filip Hållander (Timrå, på lån från Pittsburgh) nu är redo att göra mer av ett SHL-avtryck.  

Intressant: Unge Noah Gunler (18 i höst) var en spännande bekantskap förra säsongen. Vill gärna se mer. 

 

1 – FRÖLUNDA

Jag skrev så här i en längre text nyligen. Det är i princip bara en back som ska in, kanske David Printz, kanske någon annan, i övrigt är Frölundas bygge princip färdigt.

Skönt och värdefullt alla dagar i veckan.

Rakapuckar.com bild

Att sportchefen Fredrik Sjöström sitter i den sitsen trots SM-guldet – det är närmast häpnadsväckande. Ni vet ju hur lag lätt blir söndervärvade efter framgång.

I stort sett samma lag ska göra’t kommande säsong, backarna Chay Genoway (KHL) och Jonathan Sigalet (Brynäs) är tunga tapp, men Frölunda hoppas ha hittat en bra tvåvägsback i Karl Stollery (Jokerit). Att Jacob Moverare lånas ut (LA Kings) ännu en säsong var bingo de luxe givet hans utveckling i Göteborg, och sedan tror Frölunda att Theodor Lennström ska kunna bära puck och vara en offensiv kraft på ett helt annat sätt än han var i Färjestad.

På anfallssidan jublar fansen fortfarande över att Johan Sundström gör Nicklas Lasu sällskap som hemvändare, centersidan är så brutalt stark att Patrik Carlsson och Simon Hjalmarsson – som det verkar – nog knuffas ut på vingarna.

Vissa små NHL-viskningar runt Max Friberg, men … ska nog mycket till. I princip är all den offensiva kraft som gav SM-guld kvar, förstärkt med Lasu och Sundström. Och som det verkar är Samuel Fagemo kvar i SHL en vinter till, draftas knappast i första rundan.   

Intressant: 23-årige backen Julius Bergman är hemma för att starta om efter fem år i Nordamerika. Hur går det, tro?

***

Ännu mer detaljrikt och bra om SHL 19/20 bjuder mina skickliga kolleger på HockeyNews.se på. Här en sådan där go' in och ut-text. Häng med för senaste nytt i hockeyvärlden.

***

Tack för att ni gillar vad sajten bjuder på – och att ni betalar för er.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte följa rakapuckar.com på Instagram och Facebook.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Jock, 1 år sedanSvara

  Ja det är väl bara att gravera in vinnaren 2020 redan ;) pokalen har ju redan en plats i hyllan onödigt att plocka bort den alla faktiskt :D
  Skämtar givetvis, men det ser som sagt oerhört bra ut inför kommande säsong redan. Bara det att få ha kontinuitet över sommaren och svetsa samman laget utan att det skall komma in spelare sent visade ju sig betyda en hel del för säsongen som var :)
  Intressant med Rögle så högt. Dem har verkligen tagit steg för steg sedan nyår säsongen 2018. Kanske att dem är redo för EB placering högt upp kommande säsong, vi får se hur mycket tradition spelar in där...

   Kommentar avatar
   Jock, 1 år sedanSvara

   *EB = en... fråga inte vad som hände där...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Låååångt kvar till pokalen. ;) Men visst är det en trygghet att ha kontinuitet och truppen nästan klar så tidigt.

 • Kommentar avatar
  Henrik, 1 år sedanSvara

  Kan verkligen Sigalet ses som ett tapp då man inte valde att förlänga med honom? Med Chay förstår jag, han lämnade då Frölunda ville ha kvar honom. Men går väl knappast att likställas med Sigalet? Man hade ju behållt honom om man såg att det var värt det. Således inget tungt tapp? Kan säkerligen uttryckas som ett tapp Henrik, men jag tycker det är fel ord.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tapp är ju en spelare man tappar, en man velat behålla men inte ansåg sig ha råd med. Så ... jo, tapp tycker jag kan användas.

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Exakt vad det betyder, men att det måste vara något bra, måste det vara när så många vill vara kvar. RR, Fredrik, Joel och Lechtaler gör uppenbarligen ett riktigt bra jobb beträffande roller och trivsel.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Något rätt gör de säkert. ;)

 • Kommentar avatar
  Olle, 1 år sedanSvara

  Topp 1,Topp 7 Det måste spelas om det oavsett ranking för att ta SM Guld 2019/20

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Är det någon som någonstans påstått motsatsen?

 • Kommentar avatar
  FHC, 1 år sedanSvara

  Tror du verkligen att Frölunda nöjer sig med 8 backar och 13 forwards? (För Emanuelsson räknar jag inte med). Ska man inte ha in iallafall 2 spelare till? Eller vill man låta juniorerna få en chans tro?

   Kommentar avatar
   Jock, 1 år sedanSvara

   Ja det måste finnas utrymme för juniorerna att få en del istid också. Med en talang som Raymond, som lika gärna kan ta en ordinarie tröja nästa säsong, så måste man lämna utrymme i truppen :)

   Kommentar avatar
   Jock, 1 år sedanSvara

   Finns givetvis fler än Raymond både på back- och forwardsidan

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis så. 8+13 (om inget spec händer), sedan kommer Raymond, Lundin Andersson, Henriksson få istid inte minst i början. Sedan kan det alltid hända grejor framåt vintern. ;)

 • Kommentar avatar
  Magnus, 1 år sedanSvara

  Är Printz med i Turkiet?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nej, han tillhör ju inte truppen.

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 år sedanSvara

  Håller med. Luleå och Frölunda ser starkast ut på pappret.
  Blir det topp6 iår är jag klart nöjd för jag tror dock året efter kommer vara året då Växjö kan har ett extremt starkt lag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Just nu, är viktigt att påpeka. Ser starkast ut just nu. Mycket kan hända innan pucken släpps ...

 • Kommentar avatar
  Niklas, 1 år sedanSvara

  Leman finns de ingen större risk att tex Lash eller Rhett får erbjudande från KHL? Fribergs rykte ang NHL hur nära är det? Det känns nästan som truppen är ” för bra” så här tidigt på säsongen !

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det finns alltid risker. Hux flux händer det ... Men inget tyder på det just nu.

   Kommentar avatar
   Philip Glucksman, 1 år sedanSvara

   Lasch har ingen KHL klausul så ingen fara där.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nu är ju inte det ngn garanti, men ser inte honom gå dit nu.

 • Kommentar avatar
  Johan Carlander, 1 år sedanSvara

  Det är just som Niklas skrev ovan, att det känns nästan för bra för att vara sant! Men får man behålla denna truppen nu utan några fler kallduschar som Genoway så är nog kommande säsongs värsta motståndare för Frölunda, just Frölunda! Man kommer vara tokigt favorit-tippade av många och kraven kommer vara därefter. Det blir en utmaning att inte bli bekväm, att fortsätta göra jobbet!

  • Kommentar avatar
   Nickekondens, 1 år sedanSvara

   ”Inte alls ballt för Örebro att bli av med sin lett” ha ha ha!

    Kommentar avatar
    Conta, 1 år sedanSvara

    Inte Lett att vara Balt. Men det är Ballt att vara Lett.

  • Kommentar avatar
   Sothöna , 1 år sedanSvara

   RBK fyra? Ja, jävlar. De kom nia istället för sedvanliga elva. Rögle kan ju börja med att komma åtta innan Leman och förra säsongen Ros hissar som om de knaprat på färgglada piller i veckor.
   Angående Växjö så har de möblerat om big time säsong efter säsong, så intet nytt under solen där.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Nu skrev jag ju INGENSTANS att Rögle skulle KOMMA fyra, det var bara min rankning av trupperna JUST NU. Mycket kan hända, lag förstärka, lag tappa.

    Kommentar avatar
    Sothöna , 1 år sedanSvara

    Det räcker inte med att titta på trupperna för att ranka. Historik betyder mycket. Rögle har noll av vinnarkultur.

  • Kommentar avatar
   Manne, 1 år sedanSvara

   Kontinuitet är A och O. Kan man lyckas ha det över tid, då kommer också framgångarna.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Ja, det är oerhört viktigt. Håller med. Kan man ha det så ... men det är inte bara upp till klubbarna heller. Ibland tappar man spelare och kan inte mycket göra åt saken. Men inställningen är viktig, att FÖRSÖKA jobba med kontinuitet.

  • Kommentar avatar
   Anders Axelsson , 1 år sedanSvara

   Kostar det i swich 30 kr per månad att få ta del av allt detta godis?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Hej, Anders. Ja, 30 kr/månad är ett minimipris, känner jag. Detta sagt så är sajten öppen, man kan läsa gratis, framför allt så kan man ju testa om man gillar, men återkommande läsare, jag uppmanar att man sätter in minst 30 kr/månad. Utan betalande läsare går det inte att driva en liten tidning, som det här ju är. ;)

  • Kommentar avatar
   Sothöna , 1 år sedanSvara

   Nej det kostar 30 lax/mån. Då uppdateras å andra sidan sajten 666 ggr/dygn istället för fem gånger.

   • Kommentar avatar
    Brianna Owen, 1 år sedanSvara

    I år 2019 har jag varit så lycklig mot mig, för Gud har gett mig en anledning att leva lyckligt igen efter att ha blivit hjärtat i 3 månader när min man försummade mig och gick tillbaka till sin älskling. Jag led och gick igenom alla typer av emotionella torturer, för jag kunde inte få någon hjälp för att få min man tillbaka, förrän jag var refererad till Dr Rich av min medarbetare som gav mig henne full försiktighet om honom att han kan vara till hjälp till mig. Jag kom i kontakt med Dr Wealthy och jag lyssnade till hans ord och följde de instruktioner som jag gav honom. Kan du tro att min man kom hem inom 12 till 16 timmar som sagt av honom och idag är mitt äktenskap återställt och jag är så tacksam, uppskattande och tacksam för Gud för att använda Dr Rich att få min man tillbaka efter 3 månader av brutit äktenskap. Finns det någon där ute som behöver komma tillbaka till han eller hennes älskare tillbaka eller behöver någon hjälp av något slag? Då föreslår jag att du kommer i kontakt med Dr Rich nu via hans Email ID: wealthylovespell@gmail.com ELLER du kan WhatsApp honom också på +2348105150446 för mer information. Gud välsigne dig herrn


    Lämna en kommentar