Häng med på SHL-mingel – i optimismens tecken


► STOCKHOLM: Med några dagar kvar är alla SHL-klubbar bäst. Eller i alla fall förbaskat bra.
► Hoppet lever överallt.
► Ingen tränare är sparkad än.
► Den årliga upptaktsträffen är ett enda stort mingelparty i optimismens tecken. Ibland vet jag inte riktigt hur mycket den ger, men jag skulle inte vilja vara utan den.
► Traditioner, ni vet. Häng med.

Rakapuckar.com bild

VI SES VARJE år så här dags, spelarna, tränarna, sportcheferna och vi murvlar. Finlandsbåtar (och ett jävla supande som jag är så glad att slippa) förr i tiden, Norra Latin några gånger de senaste åren, Globe Hotel den här gången.

En del har varit med sedan Eldkvarn brann.

Som Aftonbladets Mats Wennerholm.

Sittande jämte Skellefteåtränaren Tommy Samuelsson (på tal om att ha varit med länge, fast på andra sidan) ger han mig inget svar på om detta är hans 30:e eller 40:e SHL-träff, men han ler på sedvanligt pillemariskt vis och säger:

– Det var bättre förr.

Roger Rönnberg intervjuad av Gävlejournalisten Daniel Sandström. TV4:s Apollonia Mälarberg i förgrunden, lite känt folk till vänster också ...


Det var i alla fall bättre i fjol. Upplägget med förinspelade tränar- och spelarintervjuer fick mig att sakna det levande på scen när Sanny Lindström och Björn Oldeen intervjuade spelare och tränare live, när Niklas Wikegård hade sin egen lilla studio nere i ett hörn där han grottade ner sig i detaljer hos spännande profiler.

Kändes levande. Proffsigt.

Nu var det mer som att gå på bio.

Snyggt. Men lite könlöst. Tyckte jag.

Kanske är det dock som Sanny Lindström säger:

– När du har gjort sju eller åtta (intervjuer), då sitter Leman där och gäspar.

Faktiskt inte. Mer gäsp nu. När de rätt standardiserade TV-intervjuerna utan så värst mycket liv i sig (frånsett Oskarshamns klubbchef, mer nedan, missa inte) avlöser varandra.

Men jag hänger dig inte för det, Björn Oldeen.

Rakapuckar.com bild

Applåd för folk som vill saker, som tar initiativ.

Det är bara de som aldrig vågar, som aldrig testar, som slipper kritik.

***

Tidig morgon, klockan är strax efter 09, själva hysterin har inte börjat än, och just utanför Globe Hotel är den första jag träffar Robert Ohlsson, den sympatiske djurgårdstränaren.

Roger Rönnbergs gamle vapendragare, ni vet.

– Tror du Roger har med sig tröjan i år? skojar Ohlsson (det hade han, däremot gjorde Bert Robertsson och LHC en Frölunda).

Vi snackar lite Djurgården, laget som haft både ups and downs i CHL, och Ohlsson är inte helt nöjd, poängterar svårigheten med att få alla att vara ”on the same page”, som det heter på engelska.

Djurgården har, poängterar Ohlsson, värvat en del spelare från klubbar en bit ner i hierarkin.

– Där kanske de kunde vara nöjda med att förlora med 2–5, ha gjort en assist. Det är annorlunda nu.

** Annan kravbild?
– Precis.

Vi står kvar i den svala Stockholmsluften innan vi ska in och svettas på Globe Hotel (det spelar ingen roll var SHL:s upptaktsträffar hålls, det enda man vet är att man är genomsvettig efter fem minuter), det blir en kort diskussion om SHL:s kvalitetslyft till den här säsongen.

Vi är eniga. Bra namn som kommit hem. Högre klass. Bättre drag. Men Ohlsson säger något intressant:

– Den enda positionen som inte är uppjackad, det är målvakterna.

Finns den eller de som kan stjäla matcher? Funderar vi över. En av alla saker det blir spännande att följa i vinter.

***

Hököga och Sannyngssägaren?


På väg in hetluften (således i dubbel bemärkelse) ser jag Sanny Lindström och Johan Svensson, a.k.a. Mr Madhawk, fotograferas ihop.

De två har snart en podd tillsammans. Expressen har givetvis noterat Aftonbladets succé med Micke Tellqvist, Hans Abrahamsson och Tomas Ros och vill haka på.

Undrar vad det blir för namn? Hökens Sannyng? Puck á la Lindström? Den som lever får se.

Rakapuckar.com bild

***

”Var ska lagen ta vägen?” öppnar Björn Oldeen med, och fast det kryper i mig (det heter ”vart”) så släpper jag det eftersom karln är så förbaskat trivsam och skicklig på det han gör.

En del är verkligen gjorda för att stå på scen, hålla i TV-sändningar.

Andra hakar upp sig på språk.

Vi är alla olika … 

Men – vart är lagen på väg? Egentligen. Nyckelfråga, verkligen. Just nu är alla på väg uppåt, framåt, mot gröna ängar eller möjligen isblå frusna vattensamlingar, men vi vet ju hur det blir:

Några lag krisar.

Några klubbar orkar inte hålla uppe tålamodet.

Några tränare ryker.

Eller? Gör de det i år? Jag är inte så jäkla säker. Kalla mig naiv, men det är fler klubbar nu som verkligen lägger sig vinn om långsiktigt tänk och jag hyser vissa förhoppningar här.

Igen: kalla mig gärna naiv, men … låt mig leva i min lilla bubbla ett tag, då.

Full fart in i biosalongen för att lyssna på Björn Oldeen och se på film.


Det är ju ändå en sådan dag. Möjligheternas, drömmarnas, förhoppningarnas dag. För tränare och spelare.

Då kan väl även en sketen murvel få ha en önskan?

Roger Rönnberg vet i alla fall vad som gäller, apropå det här med risk för att tränare får sparken.

Vi springer på varandra just när han ska ta på sig Frölundatröjan och fotas med de andra tränarna på klassiskt vis.

– Nu ska de lägga oddsen på oss, skojar Rönnberg.

En tia på att den gubben ska kickas, då kan ni se fram emot en vinst som räcker till en semestervecka vid Medelhavet. Eller inte. För det blir ju ingen vinst.

***

Ljusen släcks, filmen (nå, filmerna) börjar, bland annat detta sägs:

Thomas Berglund, Luleåtränaren, hoppas att hans lag lärt sig av förra säsongen, vill gå lite längre nu, fortsatt vara svårforcerade men spela en lite offensivare hockey.

Låter bra, ”Bulan.” Upp till bevis.

Sam Hallam, Växjötränaren, lyfter fram att det är lite av ny era i Växjös korta men händelserika historia. Nytt sätt att bygga truppen, mer svenskt, inte lika importdominerat, lite ”nybyggarkänsla.”

Ny sång i Vida Arena: När vi gräveer guuuuld i Vääääxjööö?

Rakapuckar.com bild

”Efter ett guld kan du njuta … inte många gånger du kan göra det, men de här veckorna efter ett guld, det är en skön känsla”, poängterar Frölundas Joel Lundqvist och pratar också om Frölunda som en lagmaskin, toppat med Ryan Lasch och dennes ”skills.”

Kan man komma långt med. Tydligen.

I Brynäs är tränaren Magnus Sundquist rätt fåoordig, ”i grunden ett hårdjobbande lag, bredden är större”, säger han och jämfört med fjolårssäsongen hoppas han på större puckinnehav.

Matchar han bara anfallstrion Anton Rödin, Greg Scott, Jaedon Descheneau 25 minuter per match så …

I Skellefteå snackar Jonatan Pudas om ett ”jämnt lag, inte så flashigt”, men i gengäld påpekar Andreas Wingerli att det är den hungrigaste grupp han sett på länge.

Snacka om aptitretande citat.

Det är när vi kommer till nykomlingen Oskarshamn som det är dags att plocka fram popcornen.

Martin Åkerberg, klubbchefen, börjar lite klyschigt med ”vi mot världen” (har inte Luleå patent på den?) men fortsätter med att berätta om hur jobbigt det kommer vara för de andra lagen.

Det går nämligen inte att flyga till Oskarshamn.

Långa buss- och tågresor gäller till obygden på ostkusten (min benämning), som om det inte vore nog med att publiken i Oskarshamns lilla arena (kapacitet 3275) sitter nära och skapar ”ett jäkla drag.”

Åkerberg har koll på sina siffror, 42 (miljoner) är visst medel för spelarbudgetar, Oskarshamn ligger på 28, men som klubbchefen säger: ”Vi är minst men inte sämst.”

Jag gillar redan Oskarshamn lite mer än förut.      

––––––
MÜRBECKS CYKEL & HOCKEY har funnits ända sedan 1926.
Vill man ha rätt grejor till rätt pris – då åker man till Radiotorget i Västra Frölunda.
Här hittar ni svenska cyklar från Göteborg och Varberg, det går också bra att få hojarna servade i verkstaden.
Personalen på Mürbecks kan sin hockey, alla har spelat eller spelar fortfarande; ta del av expertkunskapen vid köp eller när skridskorna ska slipas.
Välkomna till Göteborgs ledande hockeyaffär där både amatörer och proffs får hjälp med sin utrustning.

––––––

Färjestads Johan Pennerborn lyfter fram nye backen Jonathon Blum som en naturlig ledare, placerar Linus Arnesson i Tre Kronor (han syftar då på hemmalandslaget) och tror sig vara med om att skapa en produkt som är sylvass.

Skarpsynt tränare. Högst delaktig i Färjestads framgång. Det borde inte kunna gå annat än framåt i Karlstad i vinter.

I Örebro finns en grupp ”som ingen annan har”, det är Marcus Weinstocks ord, hur han nu kan veta det. Tränaren Niklas Eriksson är balanserad efter spelartappen, tror på bättre bredd som ska väga upp att det kanske inte finns samma spets.

***

Här blir det paus i filmen (filmerna), SHL:s Johan Hemlin berättar om att alla spelare ”baseline”-testas, att halsskydd/tandskydd kollas av före varje match (sedan är det upp till lagen att sköta det), domaren Morgan Johansson snackar hjärnskakningar (deprimerande, men ämne för annan text), domarchefen Tomas Thorsbrink ger oss info om regeländringarna, och det viktigaste därifrån har ni redan läst här.

Rakapuckar.com bild

***

Schhh! Tystnad. Nu börjar filmen igen. Cam Abbott vill berätta om ett mer ”competitive”, mer ”skilled” Rögle, och det kan han väl få.

Stephan Lundh, once upon a time guldmakare med Frölunda, önskar ett mer egoistiskt HV71 med spelare som kan nypa dit puckarna och gläds åt backar som kan göra något med trissan snarare än göra sig av med den.

Kul citat. Snacka har den lille stockholmaren aldrig haft problem med. Skön prick. Men de visste vi ju.

Småländske Simon Önerud är ingen citatmaskin, men det här med att HV ska komma med med full fart och skapa sådant drag att motståndarna blir förkylda, det var ju så man drog på smilbanden lite extra.

Roger Melin, för evigt en favorit hos mig, men nu kanske han är det hos Frölundas fans också. Leksandstränaren slår nämligen  fast: ”Grundtanken är att vill spela som Frölunda. Hög press, vinna tillbaka pucken så tidigt som möjligt.”

I Malmö gillar man sina danskar, kaptenen Fredrik Händemark poängterar att dessa är lite mer oskolade än svenskar, det är i det här fallet positivt och ska ge Malmö mer offensiv spets. Är tanken. 

Okej. Vi skola se hur det går.

”Bra TV”, brukar man säga, ”bra bio” är det när Emil Sylvegård (lika jävlig som han kan vara på isen, lika charmig är han utanför) berättar om hur det ska bli 3/10 när hans Malmö ska till Småland för att möta brorsan Marcus Växjö Lakers:

”Ta det lugnt med lillebror, har mamma sagt.”

Vill man se detta eller vill man se detta? C More löser väl en Mom Cam?

Sylvegård sticker för övrigt in att han gärna blir än mer hatad av folk. Så vi inte ska tro att han genomgått en metamorfos.

Åh, jag gillar den här killen.

SHL behöver Emils typ.

När Bert Robertsson (numera i LHC) talar är det som vanligt, jag hör orden men förstår inte riktigt vad de betyder.

”Jag startar gärna en brasa så att någon bränner sig.”

Okej. Eller … okej? Det ska bli förbaskat spännande med Berts äventyr i östgötaland. Hockeyns svar på fotbollens Rikard Norling, är han. 

Priset till dagens märkligaste frisyr går till Patrik Berglund. Möjligt att jag inte ska säga något, jag som inte ens har hår, men … nu gjorde jag det ändå. Skrev, i alla fall.

Hårresande bra i vinter? Matchar han frisyren, Patrik Berglund? Rally kunde ha gjort en uppföljare till "Lars Adaktussons frisyr" här.


Nå, den här spelaren, om han kommer upp i sin nivå, det är ju ett jättelyft för Djurgården. Berglund ger fansen gyllene drömmar, och tränaren Robert Ohlsson medger: ”Semifinal, final, någonstans går förväntningarna upp. Det gäller att kunna hantera det.”

Mm, det gör ju det.

Inte bara för Djurgården. 

Varje klubb, varje spelare, varje ledare har förväntningar den här dagen, en värld av möjligheter ligger öppen.

För en del kommer det stängas dörrar lite titt som tätt.

Det är då gäller att vara sin egen lyckas (lås)smed.

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 19500000000

***

Johan Sundström i mitten, och är det inte Patrik Lundh (LHC) till vänster? 


Johan Sundström har aldrig varit på en upptaktsträff förut, vi ses en sväng borta vid Frölundas lilla bås (efter bion är det fri jakt för oss journalister), sedan inne på muggen.

Joel (Lundqvist) har alltid tagit det förut, säger Sundström.

Den här gången fick det räcka med måndagens tränar-, spelar- och domarmiddag, kaptenen åkte hem för att ta hand om barnen så Sundström fick rycka in.

Inga problem för hemvändaren.

– Jag har fått frågor om mina senaste två år, om jag verkligen ska stanna i Frölunda i fyra år, lite så, berättar han när vi tvättat våra händer och springer på Bladets Hans Abrahamsson, den vars analyser är klart vassast i min bok.

Trevlig är karln också, vi tar upp Brynäs, de 500 fans som förväntas komma till Scandinavium på lördag, Sundström minns tillbaka när Thomas ”Bulan” Berglund tränade det Brynäs som slog ut hans Frölunda ur slutspelet 2017.

– Hans lag är alltid fruktansvärt jobbiga att möta, säger Sundström berömmande.

––––––
COOLBET är ett av få bolag som har flertalet egna lokala oddssättare. Tack vare detta kan man erbjuda ett enormt stort utbud på svensk hockey där du hittar odds från SHL ner till division II. 
Du kan dessutom se hur andra har spelat på en specifik match, och med en enkel knapptryckning placera samma spel med den insats du själv väljer. 
Du har även fri tillgång till flera olika verktyg som hjälper dig att hålla spelandet på en nivå som du känner dig bekväm med. Välkommen till Coolbet för en roligare och säkrare spelupplevelse!

––––––

Jag gillar (vem gör inte?) ”Bulans” glöd, hans eld, hans passion; Abrahamsson, gävlebo med insikt, poängterar att det finns en annan sida av numera Luleåtränaren, att denne är ”på” i tävlingssammanhang men kan vara mer av(slappnad) i andra sammanhang.

Bra kombo, det. Så tror jag mycket på Luleå i vinter också.

***

Jag avslutar med att stämma av Frölundaläget inför SHL-premiären med Roger Rönnberg (text onsdag), då kommer Sanny Lindström fram och trycker upp sin telefon i näsan på Frölundatränaren.

Han har, i sin Expressenblogg, tippat Frölunda etta.

– Lite press på er nu, Roger. I fjol tippade jag er sjua, då gled du runt och slog ur underläge. Med det här laget hade jag vunnit.

”Med dig på isen?”, undrade jag.

– Med mig i båset.

Aha. Så pass.

Trivsamt snack om en ”profilstarkare liga”, som Rönnberg uttrycker det:

– Landslagsspelare som kommer hem. Kul. Så har det inte alltid varit. 

Vi snackar vidare om Patrik Berglund, Victor Ejdsell, Dennis Everberg med flera ett tag, så dyker semesterfiraren upp, solbrände C More-profilen Petter Rönnqvist, hux flux halkar vi in på ”Doktor Mikael” i  TV4 och … ja, det finns väl en gräns för hur mycket hockey man kan snacka om.

Finns en gräns för hur mycket man kan skriva, också. För att någon ska orka läsa. Risken är väl att den är passerad sedan länge. 

***

Förresten, tränarnas tips – med Frölunda IF ...

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Sothöna, 1 år sedanSvara

  Inte då - keep going! Vi hockeynördar vill läsa mer och mer och mer och ännu mer! :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Du KAN ju inte ha hunnit läsa allt redan?! ;)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   Näe... Verkligen inte! ;)

 • Kommentar avatar
  Stefan Hansson, 1 år sedanSvara

  Tack för en kul inblick i SHL-träffen!
  För mig hade du gärna fått skriva ett par rader till. Men antar att du ska hinna skriva onsdagens text också...?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Lite så, men ... vanligt folk ska orka läsa också. Du är ju extrem. :)

   Kommentar avatar
   Stefan Hansson, 1 år sedanSvara

   Ha ha, tack! Tar det som en komplimang :)

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Läser hellre här än ser programmet, var lite låångt,..
  Noterade en annan sak som Oldeen sa, men kanske inte ska väcka den Björn(!) som sover... :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Fyndigt. ;)

 • Kommentar avatar
  Klas, 1 år sedanSvara

  Bra refererat. Jag är ingen språkbegåvning själv och brukar uppskatta dina rättelser och förklaringar. Men däremot förstår jag inte varför du ska använda svordomar i dina texter. Det är inga ord som hör hemma i skriftspråk tycker jag. En man med dina kunskaper borde tycka likadant?
  Tack för en bra sida.
  //Klas

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Hej, Klas. Kul att du gillar sajten. :) Jag delar åsikten att man inte ska använda svordomar – i princip. Dock kan jag känna att det kan vara rätt ibland, när man VERKLIGEN vill uttrycka en stark känsla. Som med supandet. Som jag ogillade.

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 år sedanSvara

  Frölunda och Luleå stora favoriter om man kollar odds och experter. Är egentligen bara dem som kan tokfloppa igår. Leksand, Oskarshamn och LHC har ju störst chans att tokfloppa.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 år sedanSvara

   I år och tokfloppa ska det vara där i slutet.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 år sedanSvara

   Haha. kan inte skriva tokflippa

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Vi förstod. :)

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   I år? Haha. Säsongen slutar nästa år, så att floppa i år. Gör inte mig något, det är på våren det ska avgöras.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 år sedanSvara

  Bra läsning, det kan aldrig bli för mycket hockey. Skönt att det snart är lördag :-) / Claes

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   500 Brynäsare på lördag!!!??? Blir grym stämning. Hoppas GG och S84 är taggade. Läste text-tv och där hade 23 % röstat på Dif som vinnare. Vilka är det som röstat där? Frölunda fick 10%....

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Media, de siffrorna syftade på att alla fick lista en vinnare samtidigt som man anmälde sig till dagens träff. Men det är ju inte det minsta seriöst. Hur ska man kunna gissa ett guldlag i dag när man inte ens vet hur trupperna ser ut? Jag skrev Djurgården bara för att skriva något. Det kanske andra också gjorde?

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 år sedanSvara

    Ok, då vet jag. Så skönt att shl börjar igen. Har längtat.

  • Kommentar avatar
   Tobbelito, 1 år sedanSvara

   Nya upplägget på upptaktsträffen som testades i år var ju ingen höjdare. Om man inte gillar film vill säga. Man har alla tränare och spelarrepresentanter på plats och får ändå bara, som följare från soffan, se filmer. Kändes bortslösat. Grafiken var heller ingen höjdare. Felskrivningar (som du redan påpekat) och oöverskådligt. Kändes lite som en quickfix i år. Brukar ju vara riktigt proffsigt annars. Nä back to basics! Eller vad säger du Leman? Var det bättre för er journalister?

   • Kommentar avatar
    Tobbelito, 1 år sedanSvara

    Oj! Jag läste slarvigt! Ser ju att du varit inne på vad du tyckte... sorry!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Lugnt. Och vi har ungefär samma åsikt, alltså. :)

   • Kommentar avatar
    Manne , 1 år sedanSvara

    Årets upplägg. Nix, inte bra. Kändes som en repris från förr när jag såg upptaktsträffen på TV. Mycket bättre tidigare, definitivt.


    Lämna en kommentar