Helplan först vid U13 – det gillar jag


► Svårt förtjust i dagens besked från svenska ishockeyförbundet:
► Det blir spel på mindre ytor högre upp i åldrarna.
► I min värld är det rätt väg att gå.

Rakapuckar.com bild


JAG HAR IBLAND känt att en anledning till att svensk fotboll länge mest fick fram löpstarka snarare än tekniskt skickliga spelare var att vi för tidigt satte killarna och tjejerna på stora elvamannaplaner och lät dem matcha där.

Orka springa länge och sparka långt belönades mer än spelskicklighet.

Ser man till hur svensk fotboll utvecklats tycks en förändring ha skett, trenden är god.

Spontant blev jag riktigt glad när jag i dag såg pressmeddelandet från svenska ishockeyförbundet.

I korthet: man väljer att vänta till U13 med att spela på hela rinken, före det använder man mindre delar av den.

Rakapuckar.com bild

Förbundet skriver:

”Förhoppningen är att barn och ungdomar ska utvecklas till mer problemlösande och tekniskt skickliga spelare. Det möjliggör också för fler att spela längre upp i åldrarna, än vad som är fallet idag.”

Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på svenska ishockeyförbundet, citeras så här:

– Jag skulle vilja säga att äntligen låter vi barnen spela riktig hockey med deras bästa för ögonen, både sett till glädje, utveckling och lärande. Vill vi bli ännu bättre på spelarutveckling i Sverige måste vi ha ett öppet sinne inför vad som är bäst i olika skeden av en hockeykarriär.

För mig känns det självklart: spel på mindre ytor ger mer puckkontakt, större delaktighet i spelet, fler tillfällen att under match träna på att behandla trissan, skjuta, passa – du övar också hockeyhjärnan på att lösa svåra situationer på små ytor.

Kort sagt – det är mer utvecklande..

Rakapuckar.com bild

Jag har full förståelse för att unga killar och tjejer vill testa "vuxen" hockey, spela fem mot fem över 60x30 meter, men det kan gott vänta till U13, det är min bestämda åsikt.

Skridskoåkning, rörelsemönster på stor plan, tacklingar, närkampsspel, visst är det viktiga ingredienser i hockey – men jag ser med glädje att unga spelare får ytterligare något år eller två på sig att oftare ha pucken i sin närhet.

Inget hindrar sedan att man tränar skridskoåkning och har en del ”pröva på”-övningar över hela banan.

Stor rink i unga år gynnar lätt de fysiskt tidigt utvecklade, lätt att de andra misströstar, tappar sugen. Mindre ytor ett tag till kan förhoppningsvis motverka detta, plus att rinken sväljer fler utövare.

Klicka gärna på bilden ovan för att ta del av olika jämförelsesiffror som förbundet tagit fram. 

Rakapuckar.com bild

Göteborg är ett av sex så kallade ”pilotdistrikt” under kommande säsong, Norrbotten, Dalarna, Södermanland, Västergötland och Småland är de övriga fem.  Tanken är resten av Sverige ska haka på till 2021/2022.

– U11 var helplan tidigare, nu blir det U13, klargjorde Frölundas Mikael Ström för mig via SMS.

Jag applåderar (men välkomnar givetvis bra argument emot om sådana finns).

Här kan ni läsa mer. Eller här, i en PDF om hela den så kallade hemmaplansmodellen.

Rakapuckar.com bild

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
12 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 år sedanSvara

  Det är inte storleken på planen som bestämmer hur du tränar.

  • Kommentar avatar
   Gammelwargen , 1 år sedanSvara

   Jag tror tyvärr att det här är negativt för hockeyutvecklingen.
   Hade varit intressant att veta om det här upplägget finns någon annanstans i världen, främst då i de länder som är nivåmässigt jämförbara med Sverige. (Fin, Sch, Cze, Rus, Can, USA).

    Kommentar avatar
    Jock, 1 år sedanSvara

    Vad är det som blir sämre menar du? Själv tror jag detta kan gynna bredden längre upp i åldrarna precis som det står i texten. Och dessutom så kommer vi kunna få in mer närkamper i spelet och fler spelskickliga spelare som tvingas lösa tighta situationer oftare :)

    Kommentar avatar
    Charles, 1 år sedanSvara

    Du kan lita på att de förbjuder tacklingar också. Allt för att svansen inte ska ådra sig skador av de mer hungriga vargarna.

    Kommentar avatar
    Andreas, 1 år sedanSvara

    Hur menar du nu? Detta kommer skapa ännu större klyftor i lagen mellan de barn som kommit kortast och de barn som kommit längst. Alla barn som kommit långt i sin utveckling och som har föräldrar som har råd kommer spela extra matcher på helplan genom select lagen vilket resulterar i att de kommer få dubbelt så mycket istid som ”svansen” och lagen blir ännu mer ojämna. Precis tvärtom mot vad förbundet tänkt. De barn som kommit lång och inte har föräldrar som har råd att betala och inte får någon utmaning kommer antagligen välja fotbollen istället. Har vi otur kommer både ”svansen” och barnen som kommit längst i utvecklingen utan rika föräldrar välja andra sporter. Sporten blir ännu mer dyr. Hetsen kommer öka mer (i och med all betald extra träning som kommer öka, detta har redan börjat) och inte bli mindre som tanken är med beslutet hemmaplansmodellen. Lagkänslan kommer försvinna i och med att barnen som kommit längst kommer ha 1-3 lag till utanför klubblaget (selectlagen) som sina lag som kanske blir mer viktiga än egna klubblaget. Barnen får inte komma till tals alls. Både -09 och -10 har redan spelat helplan. -09 ett helt år i serien och -10 hela våren på cuper. Dessutom blir ju planen mindre än halvplan som de redan spelat på. Varför inte i så fall från och med de pojkar / tjejer som blir D2 kommande säsong eller alternativt att C1-pojk får köra två serier, 1/3 + helplan och C2 två serier på 1/4 + helplan? Sen att man inte skall få åka på helplanscuper utan att få sanktioner mot sig är ju helsjukt.

  • Kommentar avatar
   Fredric, 1 år sedanSvara

   Strålande! Jag spelade själv hockey på seniornivå och kan inte dra mig till minnes att vi nyttjade fördelarna med "stor plan" (läs uppspel, styrspel, etc) förrän vid föreslagen ålder (om ens då?!). Däremot fanns det killar och tjejer som vid tidig ålder utvecklade en stark skridskoåkning och således åkte 8.or med övriga. Till vilken nytta? Nej, bra förslag!

    Kommentar avatar
    Stefan, 1 år sedanSvara

    Så barnen som ligger efter skall komma ikapp på ”barnen som åker åttor runt dom” bekostnad? Är det inte bättre att se till både ”svansen”, mitten och toppen och försöka ge alla en utmaning?

  • Kommentar avatar
   Fredric, 1 år sedanSvara

   Menade självklart beslut, inte förslag!

   • Kommentar avatar
    Håkan Schoultz, 1 år sedanSvara

    Jag har haft barn som spelat hockey. Själv så har jag tyvärr inte spelat. Däremot så har jag spelat fotboll. Ishockey är fantastiskt på många sätt. Jag älskar sporten. Jag har mycket älskvärt att säga men måste ändå nämna det oerhört negativa. Det är så oerhört elitifierat i låg ålder. Det finns egentligen inget alternativ. ”Jag vill spela hockey 2 gånger i veckan. Det finns inte en sådan förening i hockey.

     Kommentar avatar
     Robertino Hökklo, 1 år sedanSvara

     Har mycket att göra med att det inte finns istider för sådana grupper. När jag var 11-15år gick jag i en innebandy grupp med ungdomar med lättare handikapp och tränade 1 gång i veckan. Det var väldigt roligt att bara få ta och ha lite roligt med andra och lira. Önskar att det hade funnits flera grupper för de som bara vill lira någon gång emellanåt och ha roligt. Men då behövs fler ytor och vettiga tider för det

   • Kommentar avatar
    Per, 1 år sedanSvara

    Utmärkt förslag! Köper alla argument för att vänta med helplan. Ett ytterligare argument är att små barn inte har förmågan att spela på helplan. Och det ställer stora krav på tränare som ofta inte klarar av att leda barn på helplan.
    Så glad jag blev att se detta. Kan man våga tro att hockeyn har en framtid..?

     Kommentar avatar
     Charles, 1 år sedanSvara

     Clown

     Kommentar avatar
     J.W, 1 år sedanSvara

     Menar du att tränare idag inte har utbildning och erfarenhet nog att utbilda barn som ska spela U12 hockey på helplan? Det låter som att förbundet blir varse och har panik när HL skriver artiklar om deras tvivelaktiga sätt att bedriva igenom sina intressen.

   • Kommentar avatar
    John, 1 år sedanSvara

    Om Peter Forsberg lyckades bli världens bästa spelare, utan att spela på en mindre is när han var liten, då går det uppenbarligen bra. Är barn vekare idag ?

     Kommentar avatar
     Manuel, 1 år sedanSvara

     Men vilken isstorlek hade Peters motståndare spelat på som små tänker du?

     Kommentar avatar
     John, 1 år sedanSvara

     Förmodligen en likadan is som #21 ?

     Kommentar avatar
     VF, 1 år sedanSvara

     Liten rink - tummen upp. Se om man tänker likadant på seniornivå. :)

   • Kommentar avatar
    Joachim Grottling , 1 år sedanSvara

    En liten fråga bara till hl.
    Vad jag har fått höra är att Frölunda inte är så sugna på ebert utan vill ha Nikita tryamkin från jekatrinburg, vars kontrakt gått ut där nu precis. Har du hört något om detta?
    Kan det vara sant?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Den bjässen (202/115) hade varit kul att se. En större Lauridsen. ;) Men varför skulle han byta ner sig från KHL? Och en ryss känns på ngt vis inte Frölunda ...

     Kommentar avatar
     Manne , 1 år sedanSvara

     Vi behöver offensiv kraft.

     Kommentar avatar
     VF, 1 år sedanSvara

     Dem har ju redan lagt bud på Ebert, så varför skulle dem inte vara intresserade av Nick?

   • Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 år sedanSvara

    14 juli startar all sport. Då borde åtminstone SHL starta i tid.

     Kommentar avatar
     Herr Lakers, 1 år sedanSvara

     Juni

   • Kommentar avatar
    Molly, 1 år sedanSvara

    Vore kul med en ryss i laget.
    Har Ebert blivit för dyr?

    • Kommentar avatar
     Göran A, 1 år sedanSvara

     Säkert ett bra förslag från folk som jobbar och kan ishockey.
     Men saknar några rader om att tackla/ ta emor tacklingar.
     Misstänker att tacklingar inte är tillåtna upp till en viss ålder, men vet inte.
     Tror personligen att det vore bra att lära ut hur man bäst tar emot/ undviker en tackling i så tidig ålder som möjligt.
     Men detta har säkert de som jobbar med hockey stenkoll på.

     • Kommentar avatar
      Gustav, 1 år sedanSvara

      Kung Roger! Förlänger till 2025!

       Kommentar avatar
       Göran A, 1 år sedanSvara

       Mycket bra !!!!


     Lämna en kommentar