Måndag och ny vecka – ge mig era frågor så kör vi


► Jämmer och elände bland många av er läsare efter ännu en Frölundaförlust i lördags.
► Vad tänker ni nu, med lite mer distans till saker och ting?
► Måndag betyder ju Morning Mailbag.

Rakapuckar.com bild

 

DEN DÄR RADEN av bra insatser följdes av två rätt svaga för Roger Rönnbergs hockeygäng.

3–4 mot Rögle.

3–4 mot Malmö.

Jag trodde Ängelholmsmatchen var en tillfällighet – men oj, vad jag bedrog mig.

Inte för att det är någon skam att förlora mot Malmö, man måste förstå att säsongens upplaga av Frölunda inte per automatik är bättre än så många andra lag i SHL, det måste i princip maxpresteras mot alla – men sättet Frölunda tappade och agerade på förvånade mig.

Rakapuckar.com bild

Grunden till fyra segrar, till sex utan förlust, till en känsla av att vara på rätt spår lades ju med:

## Enklare i egen zon

Snabbt förstapass, snabbt ut, fanns inget spelalternativ chippades pucken ut och så drevs tempot upp, chanser togs inte, tempot gick inte ner, motståndaren bjöds inte på momentum.

## Närkampsspel, och synkat

Spelare låg nära varandra, såg ut att veta vad kompisarna gjorde, det var lite av en enhet där alla kuggade i och varje individ tycktes acceptera det hårda jobbet. Allt var inte fantastiskt, men känslan var att alla slet hårt för varandra.

Såg det ut så i lördags?

Inte alls.

Rakapuckar.com bild

Inte ens i första perioden som ju anfallsmässigt var fartig och bra men där uppträdandet i egen zon några gånger fick mig att känna … hm, det är inte riktigt som förut, nu blir det långsammare, krångligare igen.

Joel Lundqvist, kaptenen, pratade om ”pågående process”, och den sätts nu på prov först mot Karlskrona (torsdag), sedan mot Mora (lördag).

Det är två matcher Frölunda verkligen behöver vinna.

Det är motståndare Frölunda bör och ska vara bättre än.

Det vore en tidig julklapp med sex lugnande poäng.

Men jag är inte det minsta säker på att så blir fallet.

Laget har ledigt från isen i dag, tränar tisdag och onsdag. Två lediga dagar i rad, alltså – det tror jag är bra. Ofta är inte bara mer träning lösningen, jag tror istället det är upp till spelarna att gå till sig själva och fundera: "Vad vill vi?"

Lite mental avkoppling från Roger Rönnbergs röst är säkert inte fel.

Nå, nog med mitt babbel – det är Morning Mailbag, det är ni som ska fråga, ge mig vad ni har så lovar jag att försöka svara.

Kör hårt!

Rakapuckar.com bild

***   

Andreas Johnsson har haft bättre tacklingar i karriären.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
33 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter, 3 år sedanSvara

  Det man vill ha reda på nu är om RR kommer att göra nödvändiga förändringar. Fyra jämna kedjor är bra grund, men då måste det ju balanseras upp efter material och form. Vad görs åt det? Coachningen är stundtals direkt svag, RR framstår som handlingsförlamad, hur tänker han? Hur reagerar han?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Ja, veckan blir intressant på på det viset, står RR och tränarstaben fast vid fyrkedjorstänket eller kommer man någon gång fram till att förändringar är nödvändiga, lite mer hierarkier bland kedjorna? Jag håller kanske inte med dig om att RR är "handlingsförlamad", han har sitt sätt att coacha vilket innebär att han sällan kastar om under matcher, han är mycket för kontinuitet, trygghet etc, men jag är med dig på ditt resonemang – veckans träningar blir intressanta att följa, förändras det något?

   Kommentar avatar
   Peter, 3 år sedanSvara

   Full respekt för RR stil med kontinuitet, men att slänga in iskalla spelare målmässigt när man jagar utjämning fungerar kanske om man har marginaler i tabellen. Just nu handlar det om att inte sjunka till krisläge i tabellen

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Jag delar din åsikt här, Peter. Är helt med. Samtidigt respekterar jag att RR sannolikt har mer hockeykunnande i lillfingret än vi två tillsammans. ;) Men ändå ...

   Kommentar avatar
   Peter, 3 år sedanSvara

   Har största respekt för Rogers kunskaper, men oerhört frustrerande att som supporter sitta och titta just nu. Känns lite som på Kentas tid känslomässigt...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Igen: full förståelse ...

 • Kommentar avatar
  Jonatan, 3 år sedanSvara

  Hur långt är Emanuelssons kontrakt?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Normalt sträcker sig rookiekontrakt från 18 till 21, alltså man ska inte gå ifrån rookielönen förrän man är över 21, detta för att inte skapa huggsexa bland unga spelare inom SHL. Detta sagt så är det "minimilön" det snackas om, det här runt 20 000, det står ingenstans att man inte får betala mer, men ... klubbarna är i princip överens om att inte göra det, just för att undvika huggsexa, att lönerna trissas upp.

   Kommentar avatar
   Jonatan, 3 år sedanSvara

   Okej! Tyckte det var märkligt att de inte skrev hur länge kontraktet gäller på pressmeddelandet, typ ”kontraktet gäller t.o.m 18/19 eller 19/20”. Såg att en back i Färjestad skrev rookiekontrakt bara för resten av säsongen t.ex!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Nordsäter, ja. Tydligen är väl Färjestad inte säkert på om man vill ha honom över tid eller inte, så man skrev bara säsongen ut. Så är nog regeln, jag är inte hundra uppdaterad, men du måste nog erbjuda kontrakt "säsongen ut" med den som uppnått 100 minuter.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 3 år sedanSvara

  Tror du Roger är redo att göra förändringar i kedjorna? Känns ju som något behövs...
  Bänka någon? Många här har förslag på förändringar... tror ju inte för ett ögonblick att vi kan coacha laget bättre, men just nu ser det ut som ett steg fram, två tillbaka... Varför stiger ingen fram? Hela laget blir kollektivt lågpresterande och slutar anstränga sig? Åtminstone är det så det ser ut...
  Måste säga igen att jag tycker du gör ett JÄTTEJOBB med att besvara våra frågor och kommentarer! Bara det är ju värt 3,33333 kr om dagen. Med julbonus kommer 6,66666 kr/dag...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Hej, tomten – och tack! Ska jag vara riktigt ärlig: nej, jag tror inte vi får se så stora förändringar, jag tror RR anser att den ”pågående processen” mår bäst av så få förändringar som möjligt. Det är vad jag TROR, men jag vet förstås inte. Slutar anstränga sig, däremot – det kan jag garantera att ingen gör. Däremot glöms det bort att det krävs 100 procent försvarsspel innan anfallsspel kan ta vid, det glöms bort vikten av ödmjukhet och enkelhet i egen zon. Här har RR & Co ett jättejobb att göra.

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Vi kan inte coacha laget bättre? Vilka matcher har du sett? Att sätta in Stålberg, Friberg och Rosseli med två minuter kvar mot Malmö när vi jagar kvittering, det är tjänstefel. Finns mycket mer att önska när det gäller coachningen, så enkelt är det.

   Kommentar avatar
   Anna, 3 år sedanSvara

   Dags för dig att söka Rogers jobb, då? Lycka till... Sen kan vi kommentera dina beslut här...

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Sur för att någon inte tycker som du?

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Handlar inte ett dugg om att jag ska söka Rogers jobb som coach. Många här inne och i arenan var förvånade över att han satte in just de tre jag nämnde i slutet av matchen. Inget ont mot någon, men det är inga spelare som ska vara inne när vi jagar kvittering, i alla fall inte just nu. Roger tror på kontinuitet, trygghet osv men ibland måste man frångå det och göra förändringar.

   Kommentar avatar
   Anna, 3 år sedanSvara

   Nä, varför skulle jag det? Jag får väl tycka vad jag vill, behöver ju inte du bry dig så mycket om.

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Du får tycka precis vad du vill! Likväl som att jag får tycka vad jag vill. Men detta är ett forum där vi Frölundafans diskuterar saker och det kan omöjligt vara så att alla tycker lika. Sånt är livet, alla har olika åsikter.

   Kommentar avatar
   Anna, 3 år sedanSvara

   Nä, men du måste ju inte kommentera på alla mina kommentarer bara för att du tycker annorlunda? Och det är ju en sak att diskutera, en annan att attackera någon på vad jag upplever som ett otrevligt sätt! Ett tips till dig, scrolla förbi mina kommenterar i fortsättningen, jag kommer att göra det samma med dina...

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Jag kommenterar inte alls alla dina kommentarer, så det är bara påhitt. Attackerar folk gör jag inte heller, utan jag respekterar allas åsikter. Som jag sa, alla kan omöjligt tycka lika. Att jag skulle söka Rogers jobb, det var inte mycket positivt bakom den kommentaren. Jag slutar skriva helt här istället..

 • Kommentar avatar
  Stefan Jansson, 3 år sedanSvara

  Har Roger ingen plan B? Det känns lite som att han står handfallen o tittar på.. Vi får nog nöja oss med ev Play In till våren om inget drastiskt händer!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Som jag svarade någon annan; om du med plan B syftar på att coacha hårdare, kasta om i formationer och så vidare – nja, det är inte riktigt Rogers förstaval om man säger så. Och han har kommit långt i karriären på sitt sätt. :) Jag kan, som du, sakna mer aktivt coachande, hårdare kravställande, men alla är vi olika, I guess. Play-in? Eller åttondelsfinal som det nu heter? Ja, det kan bli värre än så om inte det blir konsekvent och regelbundet bättre än så här.

 • Kommentar avatar
  Lennart Svensson, 3 år sedanSvara

  Vet du hur det är med Sean Bergenheim? Har han börjat att klättra på hjärntrappan eller kämpar han fortfarande med att ta sig upp på det första steget? Vore intressant om du kunde skriva något hur den trappan fungerar och dom olika stegen och om Frölunda har en egen trappa att gå efter?
  MVH Lennart

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Sean är tyvärr inte mycket bättre, kämpar på i trappan som för övrigt är den samma i Frölunda, det är ju ett medicinskt utprovat system, inget Frölunda går in och petar i. Sean har träffat specialister i Göteborg, han har gjort det hemma i Helsingfors. Jag tror han är "okej" (vad det nu innebär med huvudvärk, trötthet etc) men en bra bit från att kunna träna. Och jag undrar som sagt om han, givet att han blir okej, någonsin vill ta risken att spela hockey igen. Klipp och klistra in den här länken, här skrev jag om de olika stegen: https://rakapuckar.com/blog/aNzWAjVaRLBKneq

   Kommentar avatar
   Lennart Svensson, 3 år sedanSvara

   Ok...tusen tack för svaret. Tragiskt att det skall hända och hans hälsa är ju viktigast och inte hans plats i laget.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 3 år sedanSvara

  Blir lite konfunderad när man inte ser ilskan i Joels ögon när det går dåligt i intervjuer så ser han helt lugn ut vill se lite känslor där. Tycker generellt att man ser lite bekväma ut lite som att ja ja vi är ju VF det löser sig nog. Vet att Roger vill ha ett lag i harmoni där alla är lika mycket värda men just nu ger det inga vinster. Ingen timeout i andra mot Malmö men väl en timeout i första mot Rögle den borde väl kommit även mot Malmö? Ingen förändring i kedjor/backpar är han rädd för att stöta sig mot ngn? I så fall gömmer han sig bakom devisen "vi tror på vårt spelsystem"? Hjärta för klubben, hur många i årets upplaga har det? Är det tillräckligt många? Min dotter som sett alla matcher med mig i många år nu konstaterade att det blir en mellansäsong och att det bara är ett spel. Glad när dom vinner inte arg/ besviken när dom spelar dåligt. Önskar att jag kunde gå in i hennes bubbla...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Håller med – saknade verkligen timeout i andra perioden mot Malmö. Förvånande. ”Bekväma” tror jag är fel ordval, mer ”förbryllade”, ”osäkra”, ”ängsliga”. Och det är oroväckande när vi skriver december och säsongen pågått sedan augusti. Vad gäller Roger tror jag absolut inte han är rädd att stöta sig med någon, men han tror på systemet, tror på kontinuitet, precis som du är inne på. Kanske är det rätt även den här gången. Kanske inte. För övrigt har du en klok dotter – hälsa henne det. ;)

   Kommentar avatar
   Lövet, 3 år sedanSvara

   Skall hälsa henne detta ;)

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 3 år sedanSvara

   Näää, det blir jag provocerad av... :) Hade jag känt så hade jag aldrig haft ett seriekort, aldrig sett mer än max två matcher per säsong, aldrig åkt 80 mil t/r för varje match, inte haft mitt hjärta i det...

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   80 mil är väl ingenting.. Har åkt 90mil tur och retur i 11år nu.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 3 år sedanSvara

   Till varje match?

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Inte alla, men många. Åkte på bortamatcher också, så fick kompensera upp det då. Men 11år fick räcka.

 • Kommentar avatar
  Ulf friman, 3 år sedanSvara

  Det finns inga lätta matcher i SHL. när topplag får stryk av botten lag. Det jag saknar med dagens Frölunda är att de sätter sig själva i prekära lägen. och sedan får jaga för att vända. I Malmö matchen så skulle de avgjort redan i första. De får lägen för att avgöra men av någon konstig anledning står motståndarnas målvakter på huvudet och gör räddningar som inte finns på kartan. Saknas det målskyttar? Jag tror på att man skulle bänka någon av de ledande som Joel, Lash, Grundström, MRO etc för att väcka lagat lite

   Kommentar avatar
   Nolte, 3 år sedanSvara

   Ja det saknas målskyttar. Grundström är skadad och bänka lasch, är det ens ett seriöst förslag? En av ytterst få som kan få saker att hända, var hade dagens Frölunda varit utan just lasch? Bänka Joel är inte heller ett alternativ i mina ögon, däremot ge honom en annan roll.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Ja, Grundström är svårbänkad just nu … Och bänka Lasch som är en av få som producerar på regelbunden basis, vet inte riktigt hur du tänker där, Ulf. Det samma med Joel som är lagets kapten och hjärta även om han tyvärr inte gör mål längre. Jag antar att du är ute efter något slags wake-up call, det kan jag ha förståelse för, ökad konkurrens i laget, men i så fall mer under match, känner jag.

   Kommentar avatar
   Ulf friman, 3 år sedanSvara

   Precis HL låt de yngre och hungriga spelarna ta ett extra byte för att skapa wake up

 • Kommentar avatar
  N, 3 år sedanSvara

  Kör bara en påminnelse om bortamatcher och frågan till RR :) du ville ju ha en heads up under måndagen här :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Just det. Problemet är ju att det stundtals inte är så mycket bättre på hemmaplan. Jag vet ärligt talat inte om just borta är så mycket värre. Men det kanske det där, siffrorna ger ju dig rätt.

   Kommentar avatar
   N, 3 år sedanSvara

   Haha förstår precis vad du menar , men en seger på ordinarie tid hade ju gett ett ganska taskigt utgångsläge om hemmaspelet hade varit exakt lika ineffektivt :) Men du kollar enbart om frågan känns relevant, för jag håller med om att spelet skiftet mycket både hemma och borta

 • Kommentar avatar
  Fredrik Björck , 3 år sedanSvara

  Jag tycker inte årets Frölunda uppträder som ett lag på samma sätt som tidigare. Glöd i ögonen saknas. Här tror jag att spelare som Lasu, Persson mfl har lämnat stora hål bakom sig. Hur gör laget på matchdag för att ladda upp? Hur försäkrar man sig att alla är "påslagna"?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Delar även denna åsikten, saknar glöd, saknar ilska. Kommer återkomma till detta. Det känns inte som en grupp där alla strider för alla, där alla är med på tåget.

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Känns lite som att alla har sitt eget tänk. Jag gör si, då gör en annan så - sedan rullar det på. Det finns ingen "tårta" som alla kan dras till.

 • Kommentar avatar
  M, 3 år sedanSvara

  Fyra dagar in på Frölundas julkalender, vad ger du för betyg såhär långt?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Inte sett, sorry. Kanske jag borde göra.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 3 år sedanSvara

  Hej HL. Vet att det kanske kan vara lite svårt då du inte kan klampa på hur som helst, men skulle du möjligtvis på något bra sätt känna på RR hur han tänker med stålis/MRO i PP och inte mustonen tex? Eller varför man i slutskedet när man jagar kvittering bara rullar på och har inne folk som som knappt skulle sätta pucken i ett fotbollsmål just nu? Nog för kontinuitet, men med 3-4 minuter kvar av en match och ett mål upp borde man väl kunna skoja till det på något vis?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Jag kan redan se hans mörka ögon framför mig ... ;) Men absolut – det ska bli tillfälle till det.

   Kommentar avatar
   Nolte, 3 år sedanSvara

   Kan tänka mig det, och du känner han bättre än mig. Så bara om du tror att det på något snyggt vis går att luska i det :)

 • Kommentar avatar
  julius, 3 år sedanSvara

  God morgon HL. Åter tack för ett kanon form.. Vad jag tycker är konstig med årets upplaga är att varje gång det underpresteras känns det som en kollektiv kollaps ingen sticker riktgt ut inge visar ilska dom sitter stilla i båset och tar sina minuter nä det är dags. Jag saknar göden blicken kritiken internt. Framför allt saknar jag glädjen i gänget jag tror säkert det är bra stämning i gruppen men det behövs folk som sticker ut. Figren var aldrig någon favorit som spelare men jag tror hans karaktär är grymt saknad i gruppen. Det är lite för mycket vattenkammat och kollektivt jag saknar spelare som sticker ut det känns som alla gömmer sig och ingen kliver fram ch leder. Inte ens Joel går att känna igen. Och jag hoppas verkligen att RR slutar se något postivt i varje förlust. Dags att knyta näven nu och att använda de verktyg som finns i lådan våga ändra testa nu. I ett ev slutspel är det för sent. Igen H L tack för att du inte gav upp efter GTs miss.....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Tack, Julius, för så fina ord. När du och andra skriver så där är jag också glad för att jag inte gav upp. Kan bara svara dig som jag svarat andra, huruvida det blir några ändringar är mest intressant i veckan, och glöden ... jag tror nog den finns, men ... även jag noterar bristen på den utåt.

 • Kommentar avatar
  Hans åsberg , 3 år sedanSvara

  Hej har en fråga angående spelar budgeten är den lägre i år jämfört med tidigare år?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Nej, minns jag rätt är den ungefär den samma.

   Kommentar avatar
   Sven, 3 år sedanSvara

   Grauers lönebudget är baserad på grundserien. Går vi till slutspel gör vi en vinst. Vi har alltså ett lag som enl budget ska ligga utanför slutspel. Och då landlevande inte ska tappa hakan när vi ligger utanför slutspel.

 • Kommentar avatar
  Joel, 3 år sedanSvara

  Jag gillar RR och hans sätt att coacha. Vi får inte glömma vad detta har betytt för Frölunda. Vi har höga förväntningar på laget, men jag tror att Frölundas problem ligger i spelarmaterialet. Jämför centeruppsättningen [(en superhet) Joel, Sundström, Lasu, P Carlsson, och Ehn knackandes på dörren] med [(en sval) Joel, (en poängmässigt sval) Ehn, (bra, men oerfaren center) Hjalmarsson, Lias]. En stor skillnad i både skills och erfarenhet. På enbart centeruppställningen.
  Backuppsättningen är bra, men jämför med guldlaget [Bengtsson, Tömmernäs, Fantenberg, Persson, T Nilsson, Fälth, Lauridsen, J Larsson]. Almqvist må ha ersatt Tömmernäs (i viss utsträckning), men vem i dagens lag är Bengtsson? Vem är Fantenberg? Den enda uppgraderingen är väl att Rasmus Dahlin är bättre up-and-coming än Jacob Larsson.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Inget snack om att det här laget man för man är sämre än de senaste säsongernas upplagor, men jag tror väl inte DET är vad fans kritiserar. Inte är det så för mig, i alla fall. Det jag förvånas över är hur svårt detta lag har att prestera regelbundet på en nivå som är rimlig för DETTA lag. Större krav kan man ju inte ha. Laget är byggt på utveckling, hette det ju. Tyvärr har det än så länge vecklats ut alldeles för lite ...

   Kommentar avatar
   Joel, 3 år sedanSvara

   Fast det hänger väl ihop. Vi vill se glöden och ett lag som sitter ihop. En bra center (som Sundström eller Lasu) sätter tonen i sin kedja, samt håller ihop den. Det behöver givetvis inte vara en center som gör detta jobb, men det faktum att vi tidigare haft en stark pådrivare i varje kedja som dessutom kunde producera poäng måste ju ha varit en viktig aspekt. Det är säkert en mängd faktorer som ligger bakom att laget underpresterar, men kan inte se att spelarmaterialet inte är den dem.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Men att DAGENS lag underpresterar har ju inte med att TIDIGARE SÄSONGERS lag varit bättre spelare för spelare? Dagens lag kan ju bara jämföras med vad dagens lag borde prestera, och här tycker jag man kan kräva mer. Förstår du vad jag menar? Sedan kan man ju ta diskussionen ett steg till; borde ledningen lagt mer pengar på att värva större namn, andra spelare? Men det är en annan fråga.

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Tittar man spelare för spelare och vad de presterat hittills, så är det underkänt. Jag hade topp 6 som godkänt för detta lag och där är man inte just nu.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Det är ju precis vad jag skriver också. Dagens lag HAR underpresterat. Jämfört med vad DAGENS lag borde kunde. Men man kan inte jämföra med ANDRA säsongers upplagor.

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Nej, det ska man inte göra. Säsongens lag är ett eget lag och ska ha kraven på sig efter vad det finns för spelare i detta. Håller med dig där!

 • Kommentar avatar
  Peppe, 3 år sedanSvara

  Tycker nu vi här inne skall ta bort alla förväntningar på Frölunda i år och med detta konstatera att laget inte är bättre i dagsläget en tabellen visar.
  Vi kan tjata ihjäl oss här inne om vad som är rätt och fel och vem vi skall hänga ut efter varje match! Men vi måste inse fakta att med denna trupp är slutspel en bonus och allt annat är att klara säsongen utan att det bli ett totalt fiasko! RR har i dagsläget den största utmaningen hittills i Frölunda, och vi får innerligt hoppas att han står pall för detta! För Frölunda och Ifk Göteborg har många av samma fans, och vi vet alla hur kan bli när det börjar blåsa snålt!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Tror det är rätt inställning, och kanske, kanske är det felet även hos en del spelare, man har bilden av att vara bra, toppspelare i ett topplag, vill lite för mycket, nöjer sig lite för sällan med det enkla. En tanke, i alla fall. Går förstås inte att bevisa. Ta den för vad den är.

   Kommentar avatar
   Nolte, 3 år sedanSvara

   Håller med. Jag har droppat alla förväntningar och förhoppningar. Vill däremot se mer desperation och coachning för att försöka krama ur max av laget och inte bli inblandade i kvalstrid. En förlust på torsdag och det är bara 9p ner till fel sida sträcket.......

   Kommentar avatar
   Nolte, 3 år sedanSvara

   Strecket*

 • Kommentar avatar
  Thomas, 3 år sedanSvara

  Detta är mycket enkelt, vi har två klass spelare i laget, den ene är back och matchas utmärkt ihop med Almquist.
  Den andre är forward och måste få spela med kreativa kjedje kamrater, det går inte att matcha han vecka efter vecka med två brunkare.
  4 jämna kedjor...., visst är det en bra tanke om truppen är bra nog men som det ser ut nu så håller inte detta, tidigare säsonger har vi med stor framgång haft våran lasu kedja, varför inte fortsätta med detta ???
  Stålberg, Roselli och kanske ehn eller Friberg.
  Får vi ihop ovan kedja kan man ju med lätthet sätta till ihop kreativa kompisar till lasch, Olofsson och hjalle

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Fullt rimligt resonemang. Men nu valde RR och tränarstaben en annan modell, och ... tja, jag blir tjatig, men det ska bli intressant att se när man frångår den. OM man frångår den.

 • Kommentar avatar
  Björn, 3 år sedanSvara

  Hittills är känslan helt klart ett steg tillbaka det här året jämfört med tidigare. I år kan många lag äga och spela ut oss hemma. Att bara jobba ner alla lag känns inte som en rimlig strategi i längden. Saknas fart, fläkt och spelglädje trots att alla jobbar hårt. Vad skiljer sig i lagbygget? Är laget felbalanserat gällande att utveckla spelare kontra vinna matcher? Vore intressant att höra ledningens resonemang och plan i dessa lite kritiska frågeställningar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Jag tror man inte ska glömma en sak: tre tunga skador. Pathrik W:s knä tog bort det som ledningen hoppades skulle ha varit ett spännande tvillingpaket, Sean Bergenheim skulle vara en ledande spelare, Calle Grundström skulle efter Torontotrippen sakta men säkert bli en ledande SHL-målskytt. Så blev det inte. Så ... viss förståelse för att man inte är det lag många trodde. Detta sagt så måste det finnas – inom laget – förståelse för den nya situationen, för vad som krävs. Den trodde jag infunnit sig. Jag trodde fel.

 • Kommentar avatar
  Björn, 3 år sedanSvara

  Håller med, då återstår de kritiska frågorna till Frölundas ledning :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Du tänker på fler än Mustonen, fler ersättare?

   Kommentar avatar
   Björn, 3 år sedanSvara

   Ersättare löser givetvis inte allt. Gäller fortfarande årets målsättning och isåfall vilka korrigeringar kommer göras för att uppfylla den? Spelet har egentligen inte varit bra eller stabilt på hela säsongen. Tabellen ljuger tyvärr inte och trenden är inte uppgående.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Det här med målsättning har jag aldrig förstått mig på. Enda tänkbara målsättningen måste väl vara att ge allt och försöka vinna varje match? Nu är det motigt, då får man försöka få ihop gruppen, prestera utifrån kapacitet och form. Målsättningar hit och dit, jag tappar bort mig i sådant resonemang. :) Är man i SHL vill man väl vinna så mycket som möjligt? Sedan är det en annan sak att Frölundas spelare kanske för mycket trott att de ska vara ett spelande, dominerande lag, och att det är här det måste in ett slags förståelse för vad som krävs. Men för mig har det inte så mycket med målsättning att göra, inget blir ju bättre av att man säger "Äh, bara vi kommer åtta, nia är målet nått." Här ska tävlas i varje match, varje situation, men med ökad ödmjukhet för vad som krävs. Me thinks.

   Kommentar avatar
   Björn, 3 år sedanSvara

   Köper ditt resonemang men troligen har inte tex. Rögle som rimlig målsättning att ta guld i år som vad jag tolkar VF har. Kollar man i backspegeln har egentligen inte spelet varit guldmässigt sedan den här tiden förra året då mycket tappades efter årsskiftet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Nej, Rögle vill mer etablera sig, Frölunda mer slåss om guld, men det är ju mer en målsättning för sportsliga ledningen vad gäller ekonomi, förutsättningar etc. Vad gäller lag, spelare, kan målsättningen bara vara en: spela så bra det går, gör det absolut bästa av dagens förutsättningar, krama ur det mesta och det bästa. De ska överhuvudtaget inte tänka på vare sig guld eller allsvenskt kval, de ska tänka på att prestera varje kväll. Så tänker jag.

 • Kommentar avatar
  Anders Olsson, 3 år sedanSvara

  Känns som dom inte orkar i spela i det tempot som krävs för att deras spelstil ska knäcka dom andra lagen, 1 period funkar men inte mer, fel tränade eller håller kanske truppen? Känns fortfarande som vi skulle behöva 2 stabila backar, Donovan var efter några bättre matcher inget vidare sist,

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Man måste sluta tro på att nya spelare hela tiden ska lösa problemet. Handlar om att befintliga ska spela rätt. Det gick i sex matcher, då gav spelarna sig chansen att ta poäng. Frölunda kommer aldrig vinna varje match, men med rätt inställning, med enkelt, snabbt, resolut i egen zon förbättras chanserna.

 • Kommentar avatar
  Dennis, 3 år sedanSvara

  Lite roligt att Frölunda snittar 2.95 mål/per match(nästbästa säsongen i mål per match sedan Rönnberg tog över), men det känns bara som Olofsson och Lasch som levererar. Dock har ju andra spelare vaknat till liv. Börja peta om i kedjorna ska man inte göra nu, vänta tills Grundström är tillbaka och byt honom med MRO.

  Men för att gå bort från SHL lite, har du några tankar inför JVM? Tror du Montén vågar spela Dahlin ensam i PP, eller låter man Dahlin vara Dahlin, och spelar honom som hybrid-forward? Låter någon annan spela safe på backen

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Spännande att se hur Montén agerar, även om det nu är juniorer mot juniorer som ... nej, jag hade inte spelat Dahlin som ensam back. Men jag kanske är feg? Kul se hur Montén gör.

 • Kommentar avatar
  mike, 3 år sedanSvara

  Man måste börja göra förändringar i kedjorna, röra om i grytan lite. Inte minst för att markera att man inte är nöjd. Kontinuitet är bra så länge det ger något, men när den inte bär minsta frukt, ja då måste man givetvis göra förändringar. Vidare måste matchcoachningen bli bättre. Det är ju rätt poänglöst (hoho) att ha inne spelare som inte ens skulle få in trissan om målet så var tomt. Prio ett måste vara att få till en ledande kedja, det har vi ingen för närvarande.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Som jag har svarat många redan: det resonemanget har jag den största förståelse för. Dock har RR investerat en del prestige, tror jag, i det hä fyrkedjorstänket. Spännande att följa.

 • Kommentar avatar
  Tobias, 3 år sedanSvara

  Vad är tempen på Grillen i ledningens ögon?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Ja, du ... har svårt att se Frölunda släppa honom, givet att hans löneanspråk inte är ohyggliga. Säkert förlängs kontraktet säsongen ut.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 3 år sedanSvara

  Har inte någon fråga direkt!
  Tycker att de mesta är uttömt vid det här laget-vad Frölunda skall göra för att det skall bli bättre för deras del.
  Har i alla fall fått lära mig en sak. Jo, nämligen att sluta upp med att slicka mig om munnen, efter att ha läst en sådan krönika som Tomas Ros skrev i sportbladet i höstas, den 17/8-17.("Det jag såg utav Frölunda var mästarklass"). www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/cmGMK/ros-kamikazetipset--ingen-stoppar-frölunda
  Med andra ord en äkta "jinx"!
  Men jag ger Dig HL alltid kredd, för Du verkar alltid ha förmågan att hela tiden kunna ge hopp av alla de slag!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Det här är att förutspå våren redan på hösten ... det ska man akta sig för. SHL är ett maratonlopp. Jag vet inte hur ofta Expressen-redaktörer ville få mina GT-krönikor att innehålla ord som "guld" redan i oktober/november. Men jag är ju alldeles för tråkig för sådant. Så är det inte så många som läser mig heller ... ;)

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 3 år sedanSvara

   "Realistisk" och klok" är snarare ord jag tänker på än "tråkig"...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Du är om inte ensam så ... tja,. du vet. :)

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 3 år sedanSvara

   Vi "smala, intellektuella" - jo, jag vet...

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 3 år sedanSvara

   Intressant att få veta hur det kan gå till på en redaktion. Lätt att hålla med Anna här! I långa loppet är man nog allt en vinnare om man har ambitionen att kunna vara så saklig som möjligt, även om det med "genvägar" skulle rendera till extra lösnummer-försäljning för tillfället.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 3 år sedanSvara

   *Tydligen kom något här emellan medan jag skrev mitt föregående.

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Är inte GT/Expressen/Aftonbladet experter på att dela ut guld i November/December? Vet inte hur många gånger jag läst att.. Det och det laget vinner guldet den här säsongen.

   Kommentar avatar
   Bäckmörten, 3 år sedanSvara

   Samtidigt är det ju lite märkligt att laget man tror ska bli mästare framåt vårkanten ligger i bottenträsket redan efter ett par omgångar..

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 3 år sedanSvara

   Tomas "Rosís" krönika skrevs i samband med Frölundas vänskaps-träningsmatch mot HV71 i Kungsbacka(8-1), alltså nästan en månad innan starten av SHL. Men till TR försvar, så reserverade han sig allt genom att skriva just nu(läs "just då") Mästarklass...

 • Kommentar avatar
  Bosse, 3 år sedanSvara

  En sak som blir väldigt tydligt när Frölundas maskin inte fungerar, är att i stort sett alla spelare börjar dumpa pucken ner i rundeln, även om de precis har bytt in nya spelare. Nästan varje gång slutar det med att motståndarna tar pucken och skapar ett anfall. Jag skulle vilja se Friberg ihop med Lasch så att han kan få ett par riktigt goa passningar till sig så hans måltorka kan ta slut.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Just det har jag inte tänkt på, faktiskt. Väntar på att se om några av de värsta Friberg-kritikerna får se dina rader. Jösses, det kommer storma. ;)

   Kommentar avatar
   Bosse, 3 år sedanSvara

   Jag väntar med spänning på reaktionerna ; ). jag vet att Friberg kommer att prestera, bara målproppen släpper.

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Bra tanke faktiskt. Men man undrar när killen kommer stänka dit sin första pyts, möjligtvis när de bytt till ett fotbollsmål :)

 • Kommentar avatar
  Mikael , 3 år sedanSvara

  Henrik. Du som inte räds ställa obekväma frågor, jag skulle vilja veta varför likgiltigheten skiner igenom så starkt, inte någon som visar tillstymmelse till känslor när det barkar åt skogen! Är man så nöjd hela vägen till banken att man skiter i känslorna och sina supportrar??? Varför agerar man inte i båset? Är det Joel som bestämmer allt? Hur som helst detta är för dåligt!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Oj, intressant – har just skrivit en krönika i ämnet. Kommer i eftermiddag/kväll, möjligen morgon bitti.

   Kommentar avatar
   Mikael , 3 år sedanSvara

   Ok.....väntar spänt på den!

 • Kommentar avatar
  Martin, 3 år sedanSvara

  Tack för bra läsning Henrik!
  Är nyfiken på om du i dagsläget ser en långsiktighet med Raka Puckar?
  Självklart kan det svänga snabbt i folks betalningsvilja men har du lyckats hitta tillräckligt med betalande läsare för att konceptet skall bära sig?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Försiktig optimist. Mycket hänger på mina fina samarbetspartners, men också på att fler ska betala över tid. En hel del gör det, men långt från alla. Men ... tja, försiktig optimist är jag. Svårt säga mer.

 • Kommentar avatar
  McNorrman, 3 år sedanSvara

  HL, jag gillar dina inlägg, synpunkter och ditt resonemang i stort, men några av dom fattar jag inte alls.....
  Först av allt: Målvakterna och jag börjar med JG, hur kommer det sig att du, RR och Frölunda generellt inte ser hans formkurva över tid istället för från match till match... Han har ofantligt stort utrymme mellan bra och dåligt, när han i korta stunder är bra så är han helt okej, men inte mera, men när han över tid absolut underpresterar så är det långt under genomsnittet för målvakter generellt, och om nu majoriteten av fans och åskådare ser detta så kan ju inte alla ha fel. Han är lite som Tommy Salo, tar en makalös puck för sen att missa tre lätta strax därefter, Medan JM utstrålar lugn och följsamhet så är JG nervös och sprattlig.

  Va gäller backarna så är det på tok för tunt, våra backar får jobba 3 ggr så mycket för att vinna en puck som t.ex Malmös backar behövde göra, jag tror detta enbart beror på storlek, vikt och räckvidd, 80-90 kilo Frölunda mot 90-100 motståndare. Hit med Lauritsen eller liknande.

  Forwardssidan är bättre och där är det bara målskyttet som behöver komma igång, dock drabbas forwards direkt av osäkerheten mellan stolparna och backuppsättningen, dom vågar helt enkelt inte ta för sig till dom 100% som behövs, då dom behöver vara halvvägs på väg hem innan anfallet är färdigspelat.
  Dahlin i all ära, jag vet att man inte får tala nedsättande om honom, inlärning mm, men ibland är han lite väl nonchalant och spelar med onödiga små marginaler vilket ofta blir rena bjudningen för motståndarlaget.
  Att sen skriva att RR behöver bytas ut, vilka man läser om i olika forum och även här, det är ren utopi, RR är nog det bästa som hänt Frölunda sen gulden 2003 och 2005, det det handlar om är materialet i form av rätt spelare, i rätt femma osv, spelarnas inställning och inte minst en jävla anamma, vilja knäcker nämligen allt.
  Så vad vill jag säga med allt detta: Sluta skydda JG, sluta dalta med Dahlin, ställ krav på resterande del av truppen och förstärk på backsidan med muskler och tyngd.

  Tack för ordet!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Hej! Underbart med åsikter och känslor. Håller inte alls med, men till skillnad från dagens trend så älskar jag sådant. Först, Dahlin – visst får man kritisera. Jag gjorde just det i lördags. Han kom bort från det enkla lite för ofta, men ... en 17-åring kan inte förväntas vara felfri. JG: jag förstår inte den kritiken, under hans långa rad av matcher var han ju ALLT ANNAT än osäker, han var lugn, stabil, trygg. Det förvånade mig dock att Mattsson bara fick en match. JG var långt ifrån anledningen till förlusten mot Malmö. Vad gäller backar så har Frölunda nyss värvat Mike Weber, jag tror inte det är fler nya spelare som krävs, det finns också en övertro på det där med muskler och kilon, speciellt på breda rinkar. Vad hjälper Webers kilon om han hamnar fel i mittzonen och blir frånåkt? Det handlar mycket mer om inställning, spelar rejälare, enklare med de kilon du har, följ taktiken.

   Kommentar avatar
   Manne , 3 år sedanSvara

   Såhär långt kan man inte vara annat än nöjd med Grillen. Aldrig spelat på stor rink tidigare och länge sedan han spelade match överhuvudtaget, kommer hit och spelar på det sättet som han är bra på. Inget annat! Stark framför mål, spelar enkelt och lägger fina mackor om tid finns. Som den till Friberg, ett smörpass utan dess like, mitt på bladet.

   Kommentar avatar
   McNorrman, 3 år sedanSvara

   Först av allt: Grillen är grym, har absolut inte kritiserat honom, dock tycker jag att vi minst behöver 2 eller 3 st av honom, läser spelet fantastiskt och spelar passningar av högsta kvalitet. Men det räcker ändå inte till enligt mitt tycke........ Vi behöver ett par till av hans kaliber.

 • Kommentar avatar
  Manne , 3 år sedanSvara

  Ledarstaben och föreningen i stort är så fruktansvärt rädda för förändring, utan har man något man tror på så fortsätter man med det så länge att det nästan blir komiskt, det spelar ingen som helst roll om det går emot rejält och man ser att det inte fungerar. Man ändrar ingenting ändå! Man måste vara flexibel och ha starkt mod som coach och våga förändra/bänka spelare när saker och ting inte fungerar, det gäller att få till nya tillstånd hos spelarna. Rönnberg och övriga ledare gör absolut ingenting. Första 8 minuterna ungefär i andra perioden mot Malmö så bort vi i egen zon, men inte ens då sker någonting i båset. Ingen timeout, inga gester, inget snack - ingenting! Återigen, sätt ihop två producerande kedjor och två brunkarlines som ska vara extremt jobbiga för motståndarna och se till att inte släppa in mål. Frågan är: Tänker Rönnberg överhuvudtaget på att förändra, eller existerar inte det ordet i föreningen? På läktaren sitter massvis med fågelholkar och undrar.. Varför är Stålberg, Friberg och Rosseli inne när det är två minuter kvar och vi jagar kvittering. Inget ont om dessa spelare, men de är inga som ska vara inne i den delen av matchen. Det är tjänstefel!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Bortsett från att jag inte delar åsikten om Friberg (vars puckvinster och jobb skapar möjligheter för andra) så förstår jag mycket väl dina synpunkter. Tycker jag svarat andra på samma sätt: jag saknade också en timeout i andra perioden, jag förvånades också av spelarvalet, tror jag skrev det redan i lördags.

 • Kommentar avatar
  Lennart A, 3 år sedanSvara

  Jag funderar på hur det är ställt med träningen och då avser jag mängdträningen på sommaren och några gånger på vintern.
  Från januari så försvann målskyttet. Om jag minns rätt var det 2 matcher med mer än 3 mål och en handfull med 3 mål. Resten 1 eller 2 mål.
  Kan det vara så att Edlunds träning gör spelarna starkare som typ tyngdlyftare, men samtidigt långsammare?
  Sen måste jag och säga att en chekingline som MRO - Ehn - Ståhlberg mot motståndarnas första kedja Känns intressant. Mustonen eller Olofsson kan gå in på MRO:s plats.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Om man såg första perioden mot Malmö så såg man att fart och tempo fanns – och finns. Jag tror det är mycket mer mentalt, ängslan och tvivel gör att saker ser ut att gå långsamt,att det går långsamt. Och vad gäller målskytte är det nog snarast så att det finns för få.

 • Kommentar avatar
  Sthlm, 3 år sedanSvara

  Hej HL, Alltid intressant att läsa det du skriver!
  En kort fråga om JVM, vilka tror du kommer med från VF?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Rasmus Dahlin och Lias Andersson, skulle väl tro Filip Westerlund också, men han har ju inte haft en jättekul säsong med mest juniorhockey.

 • Kommentar avatar
  Mikael , 3 år sedanSvara

  Ok.....väntar spänt på den! Jag vet ju inte om du håller med mig i mitt resonemang, men det är EN del av snacket på läktaren.. ..NÅGON gång måste man agera.
  Nu har halva säsongen gått och man plöjer på i samma spår utan framgång.
  Nåt jag hört i otaliga intervjuer i år är "jag tycker vi var bra i en period" Tydligen räcker det i år.
  Tror du att dom tränat bort ALL spelglädje??
  Tack för ordet

  • Kommentar avatar
   Christoffer, 3 år sedanSvara

   Förstår inte varför man gör om i kedjorna, varför inte...

   Lash - Hjalmarsson - Grundström (jul)
   Olofsson - Lias - Mustonen
   Emanuelsson - Lundqvist - Friberg
   Rosselli - Ehn - Stålberg.

   Släpp 4 kedjorstänket nu, eller igentligen är detta också 4 kedjor som kan producera, Lundqvist och rosselli får ta ett stepp ner o Lash ska ha en kille breve sig som kan skjuta, olodsson eller Grundström.

   • Kommentar avatar
    Oskar, 3 år sedanSvara

    Även om jag till viss del håller med om att dagens uppsättning underpresterar mot förväntningarna så tycker jag ofta man glömmer motståndarna. I många matcher, nu senast mot Malmö, tycker jag motståndet är förvånandsvärt starkt, aggressivt och dugligt. Ett bra lag får motståndarna att se dåliga ut. Jag är frustrerad som fan att det inte går bättre men ingen match är längre given likt tidigare säsonger vilket är ganska kul.


    Lämna en kommentar