Hopplöst spela hockey mot samlade försvar


► Det var verkligen inget fel på Frölundas inställning när pucken släpptes i Oskarshamn.
► Men när det sedan gick så lätt att behålla den …
► Jag är grymt imponerad av Oskarshamn, ju längre laget kan agera ”humla” desto gladare blir jag.
► Frölunda har verkligen, och nu får ni ursäkta klyschan, en läxa att lära. Sorry, jag vet ni inte gillar uttrycket, men det gäller lik förbaskat.

Rakapuckar.com bild

HOCKEY ÄR DE minimala marginalernas sport. Om inte Pontus Näsén haft så lång klubba så hade Max Friberg gjort 3–3 med minuten kvar, eftersnacket hade då handlat om Frölundas moral, att spelövertaget till slut lönat sig, hur det här laget hittade ett sätt att komma tillbaka.

Istället handlade det om vad Roger Rönnberg sa:

– Vi lyckades förlora.

Frölunda föll i Oskarshamn – men Max Friberg blev så när poängräddare. Här i kamp med Philip Samuelsson. Foto: PETER A ROSÉN, oskarshamns-nytt.se.


För att det är roligare att spela offensiv hockey, för att när man märker hur dominant man är i spelet, hur mycket man får styra det – då är det lätt att tappa ödmjukheten.

Jan Mursak trodde saker skulle lösa sig istället för att slå stopp och ta kampen med Oscar Sundh.

Vips, så var det 1–0 Oskarshamn.

Rakapuckar.com bild

Sedan, när Lucas Raymond ursnyggt gjort 1–1 och Frölunda hade momentum, då anföll Rönnbergs mannar lite för huvudlöst.

Ville så gärna göra mål. Var inte noggrant nog, spelade inte klart i defensiven, vare sig i anfallszonen eller framför Johan Mattsson – och två gånger högg Kim Rosdahl som en kobra.

Några stunder av bristande ödmjukhet var allt som krävdes för att ”lyckas förlora.”

Fast det där är ju inte heller riktigt sant. Det hade gått vägen ändå om inte Oskarshamn a) spelat ett så tajt och bra försvarsspel framför Joe Cannata, b) ställt om med fart och kvalité, och c) haft så bra avslut.

Jag vet, fancy stats som corsi säger att Oskarshamn inte kan hålla uppe detta, en skottprocent på 13,60, en power play-procent på 38,46 … visst, även jag begriper att det inte håller i längden.

Fast ni vet det där med humlan, att den inte ska kunna flyga, något den skiter högaktningsfullt i.

Skämt åsido, klart Martin Filanders gäng inte alltid kommer kunna vara högeffektivt som i går, PP lär hacka även på ostkusten, i längden kommer det inte gå att vinna massor med matcher med så pass lite eget spel, och sannolikt är inte Oskarshamn ett slutspelslag.

Men låt oss inte glömma att hockey inte primärt handlar om att ha pucken, skapa chanser som ser bra ut men inte är högkaratiga, som inte kommer från skottsektorn – det handlar om vad man gör med pucken.

Rakapuckar.com bild

Jag imponerades av Oskarshamns trygghet i spelet, inte minst efter Jan Mursaks 2–3, man släppte inte till en målchans före det att Max Friberg hade det där jätteläget i box play.

Så mycket för det där med lyckopiller ...  (klippet ovan)

***

Frölunda, några saker där innan vi stänger butiken:

## Riktigt så runt som Roger Rönnberg ville ha det till tycker jag inte anfallsspelet var. Lätt ta till det uttrycket när man inte gör mål, när man förlorar, men Johan Sundström (bra!) och flera med honom bröt faktiskt in på kassen, i alla fall några gånger, det las en del puckar på mål, men det är svårt att bryta igenom en femmannagrupp om den tillåts ställa upp.

Jag saknade tidigare skott från backar, från spelare högre upp i anfallszonen, och om det var något som stack ut så var det detta:

Frölunda har verkligen brist på forwards som är speediga av naturen, som kan växla tempo, som vill och kan bryta in på mål i förstaläget – innan motståndarna hamnat i rätt position. Nu ska i princip alla båga av, slå stopp, vända upp, leta det perfekta passet, och det är hopplöst svårt mot ett samlat försvar.

Rakapuckar.com bild

Elmer Söderblom (fotproblem) må sakna explosiva ben, men med sin storlek och tyngd hade han varit nyttig i går.

## Jag hade satt Karl Henriksson och Lucas Raymond i en kedja med Johan Sundström, sedan låtit Patrik Carlsson komplettera Jan Mursak och Simon Hjalmarsson. Låt mig återkomma till det.

***

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.
FÖLJ PÅ FACEBOOK. Gör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ INSTAGRAM. Gör det här – för bilder och "stories."

***

Frölunda kom hem sent i natt, kör mest fys, individuell is. I morgon kommer Örebro till Scandinavium.

Rakapuckar.com bild

***

Mina fem bästa i Frölunda:

1 – Johan Sundström
* Sedvanligt stark på pucken, viljestark, kom in på mål.

2 – Nicklas Lasu
* En av hans bästa matcher, att han bara fick 12.14 … det hade inte hänt om Roger Rönnberg matchcoachat mer redan i oktober.

3 – Max Friberg
* Man behöver inte ha sympatier för Frölunda för att känna att den här killen varit värd att peta in en 3–3-puck.

4 – Mattias Norlinder
* Tyckte han var bra i båda ändar av isen, den Montrealdraftade backen.

5 – Linus Nässén
* Jag vidhåller att det inte går att flytta på den här killen. Har gett Joel Lundqvist-kedjan ett lyft.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
26 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 4 veckor sedanSvara

  Så trött på Rönnbergs staplande av floskler så man spyr. Om nu inga läxor lärs, har inte tanken slagit honom att han själv inte gjort sin läxa? Samma symtom samma tugg har Rönnberg framhävt i stort sett sen han kom. Han når kanske inte fram? Byt skiva då för bövelen! Evinnerligt tröttsamt att höra på.

   Kommentar avatar
   Manne, 4 veckor sedanSvara

   Jag var inne på detta igår. Att det kanske är dags att se till sig själv och övriga i staben. Det går inte att ofta tala om läxor och tro att spelarna ska ta allt ansvar. Visst, det är de som ska göra det ute på isen men de behöver också en coach som agerar. Annars kan man skippa coacherna och bara ha mattrisarna samt rehabteamet i båset. Spelarna löser allt själva. Jag är också inne på att det är för mycket syn på utveckling. Absolut, det är bra om man utvecklas under tidens gång som spelare, men det hjälper likförbaskat inte om du inte använder kvaliteterna på rätt sätt och vid rätt tillfällen. Vi spelar som ett rent juniorlag emellanåt, med huvudet under armen. Tänker inte, utan bara går bort oss - lite som i björnligan där alla vill göra mål för då får man belöning efteråt. En slant att köpa lite godis för. Begriper inte hur det ska vara så svårt att få in hockeyns ABC, för det var det som gjorde att vi förlorade igår.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 4 veckor sedanSvara

   Ja, exakt. Tror man har en snedvriden självbild. -”Vi är Frölunda, en storklubb- vi anpassar oss inte” Rätt behändigt med att ha som nödutgång när matcher tappas ” Vi vill hela tiden utveckla” Men jag som supporter vill se ett homogent framgångsrikt stabilt lag. Visst är det kul att man utvecklar talanger till NHL, men man får inte glömma bort sin egen identitet och att vad representationslaget presterar är No. 1

   Kommentar avatar
   Manne, 4 veckor sedanSvara

   Precis. Det verkar dock vara viktigare att förädla och få spelare att bli bättre, som sedan ska ge spel i NHL. För de yngre. Jag ser ingen röd tråd där man till varje pris vill vinna varje match. Sedan är det omöjligt, men har man inte ambitionen då kan man lika gärna lämna WO och spara in på kosingen och istället bara spela de matcher då man verkligen är redo för att spela. Identiteten är: Vi ska spela med hög fart. Men sen då? Alla grunder, som Luleå tex gör så bra i stort sett hela tiden. Tar hem laget när så behövs, spelar tajt när så krävs, flyttar upp positionerna när så är möjligt osv. De spelar alltid efter vad som sker på isen, efter situationerna - vilket jag inte tycker att vi gör. Vi spelar, eller i alla fall försöker spela likadant oavsett vad som sker på isen. Det är dumt. Gäller att kunna anpassa sig och förändra under matchens gång, för att få matchen dit man vill och till sin egen fördel. Finns det massor av isyta i mitten, då tar vi ändå inte den ytan utan spelar längs med sargen ändå. Det är så det är bestämt innan att vi ska göra.

   Kommentar avatar
   Facemelter, 3 veckor sedanSvara

   2 blivande SHL tränare ?

 • Kommentar avatar
  Dan, 4 veckor sedanSvara

  Det är dags att stänga ner SHL för den här säsongen. Fler och fler lag rapporterar covid19 smittade, det är hopplöst att syssla med idrott under en pandemi.

   Kommentar avatar
   Kjelle, 3 veckor sedanSvara

   Stänger man ner SHL nu så stängs den för alltid! Vem vill köpa säsongskort för inget? Vem vill betala sponsorpengar för inget? Vilket mediabolag vill betala 40 miljoner gånger 14 för inget?

 • Kommentar avatar
  CC, 4 veckor sedanSvara

  Tänk om Frölunda vunnit en sådan här match på samma sätt som Oskarshamn nu gjorde.Då hade det inte hetat ”imponerande” och att det gäller att göra rätt saker med pucken. Det hade varit flyr hit, centimetrar dit. ”Hockey är inte alltid logiskt” osv, men går an att slänga sig med att IKO vann fullt rättvist när det är mot ett lag som Frölunda.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Naturligtvis vann Oskarshamn "rättvist." Alla lag vinner alltid "rättvist", oavsett hur matchbilden ser ut. Så länge det lag som gör flest mål vinner, så länge inget fusk förekommer, då vinner man alltid "rättvist." Det är en missuppfattning det här när idrottare får frågan om de tyckte en seger/förlust var rättvis/orättvis.

   Kommentar avatar
   Göran A, 4 veckor sedanSvara

   Håller med till 100%. Hockey går ut på att göra mål och det lag som gör flest mål vinner. Och detta är odiskutabelt rättvist.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Tror missuppfattningen handlar om ordets betydelse, "rättvist." Självklart kan man nyansera olika matcher, notera t.ex spelövertag, förstå att spelas matchen om fem gånger med samma spelbild, då vinner sannolikt det dominanta laget oftast, men ett resultat i en enskild match kan aldrig aldrig, aldrig vara "orättvist."

   Kommentar avatar
   CC, 3 veckor sedanSvara

   Nu valde du, som vanligt, att plocka ut ett enda ord och bara fokusera på det. Det jag skrev handlade inte bara – eller främst – om ordet "rättvist". Jag köper ditt resonemang kring just det, men att väcka den frågan var inte heller min poäng med min originalkommentar. Vilket man nog förstår om man inte vill sticka från ämnet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

   Förlåt, CC, jag menade inte att angripa just dig för det ordet, det kanske var slarvigt av mig, för det ber jag i så fall om ursäkt. Tyckte dock det var ett bra tillfälle att reda ut det här med rättvist/orättvist. Det övriga du skrev, jag visste inte riktigt vad jag skulle tillföra där, jag håller helt enkelt inte med. Men jag kände kanske inte att det var nödvändigt att poängtera. :)

   Kommentar avatar
   Christoffer , 3 veckor sedanSvara

   Det är sådant man får leva med när man kommunicerar med språkpolisen :) Men man får ju verkligen ge Leman kudos. Bra "derail". När det gäller vad du faktiskt skrev håller jag med, men det handlar väl också om att Leman, andra journalister och vi fans förväntar oss mer av Frölunda än av Oskarshamn och det syns i sättet vi analyserar en match. Alla vet att det Oskarshamn gör inte kommer hålla (även om jag tror att alla Jornalister hoppas, då dom älskar under-dogs).

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

   Jag vill dock poängtera att jag inte alls menade att agera polis gentemot CC. Det var slarvigt att inte poängtera detta. Tyckte dock tillfället var bra att reda ut det här med rättvist/orättvist. Man ser det så ofta. Även många journalister som inte förstår.

   Kommentar avatar
   Per, 3 veckor sedanSvara

   Så om ett lag är totalt utspelade, har ett skott på mål och gör ett mål på en feldömd straff så är det en rättvis seger om detta vore matchens enda mål?

   Kommentar avatar
   Manne, 3 veckor sedanSvara

   Per: Det är mer än orättvist.

   Kommentar avatar
   Per, 3 veckor sedanSvara

   Om en seger alltid är rättvis faller ju just denna beskrivning. Det blir meningslöst att skriva rättvist. Men hur ska man då beskriva en seger där det överkörd laget vinner? Inte ”rån” för det handlar ju om när någon blir bestulen på sina ägodelar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

   Rätt. Det är meningslöst att skriva "rättvis" seger, ungefär som att skriva "vått" vatten. Om målvakten XY "rånade" lag A på segern så är det ju bara ett skämtsamt sätt att beskriva hur bra han var, vilka närmast galna räddningar han gjorde.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 4 veckor sedanSvara

  Exakt så, i år är SHL så jämn att det inte duger att tappa ett par procent under en match för då vinner man inte. När ett uddlöst MIF slår SAIK så ser man ju att skillnaden mellan topp och botten i enstaka matcher inte är så stor.
  Skulle alla lag runt Frölunda vinna de matcher man har spelat minde än Frölunda så är vi 4a i tabellen just nu (om det är viktigt). Då tycker jag personligen att man inte behöver i alla lägen matchcoacha nu utan mer se till att laget utvecklas. Hade vi varit på vårkanten så hade jag tyckt annorlunda. Detsamma om laget inte hade den utveckling som man har fått i år./ Claes

  • Kommentar avatar
   Göran A, 4 veckor sedanSvara

   En klart onödig förlust. Faller på egna misstag och slapphet i egen zon. Plus att de var totalt impotenta i offensiv zon.
   Spelar runt, runt och runt. Ger inget resultat förutom att den underliggande statistiken slår ut i full blom.

   • Kommentar avatar
    Danne, 4 veckor sedanSvara

    Håller med om Lasu, Leman! Såg riktigt pigg ut igår! Alltid pigg iofs, men igår utmanade han, vågade gå själv och tog bra initiativ.
    Alltid trist att förlora, men i ett lag med avsaknad av flera naturliga målskyttar, så kommer det bli så här när vi inte får ”gratis” chanser. Dvs, där motståndares misstag ger oss lägen. Det är en del av spelet, att utnyttja dessa, men hade velat se mer individuella prestationer. Någon som verkligen driver, utmanar och går rakt på mål.
    Vi ser det ibland, av vissa. Men allt för ofta vänder man upp, stannar till, låser fast sig vid sargen och inväntar bättre ”läge”.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

     Ja, visst är det ofta så? Tror fler måste våga ta chansen, våga bryta in, även om det inte går hem, skapa lite kaos. Som det nu är blir det rätt lätt, eller i alla fall "lätt", att försvara sig mot Frölunda.

   • Kommentar avatar
    Petey, 4 veckor sedanSvara

    Ta bort Alvarez från Lasu och Rossi och sätt Henriksson där, Alvarez in med Sundström och Purre igen, det ser väl alla att han inte skall spela där han är nu.
    Fattar inte R,R tanke med Alvarez där, helt meningslöst och bortkastad känner jag.

    • Kommentar avatar
     Göran A, 4 veckor sedanSvara

     Ibland spelar Frölunda ishockey som Anders "Lillen" Eklund boxades - skapade många lägen (med sin jabb) men slog aldrig det avgörande slaget ( med högern).

      Kommentar avatar
      Maxad, 4 veckor sedanSvara

      Ja och reklamen satt under skosulorna.

      Kommentar avatar
      EDWARD 51, 3 veckor sedanSvara

      Haha... Den gick först o läsa när han väl var golvad.

      Kommentar avatar
      Conta, 3 veckor sedanSvara

      Bra liknelse Göran A,Rönnberg tyckte säkert som Anders"Lillen" Eklund efter matchen han förlorade mot Frank Bruno. Lillens konmmentar efter matchen(Som Rönnberg instämmer i kanske?) : ÖÖÖhhh Jag trodde inte det skulle bli så hårt!

    • Kommentar avatar
     Anna Agdestein, 4 veckor sedanSvara

     Bra krönika och bra analys. Ett nöje att läsa även om matchresultat i går inte direkt var ett nöje...

     • Kommentar avatar
      Lelle, 4 veckor sedanSvara

      En rättelse i all välmening, Pontus Näsén heter backen med den långa klubban.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

       Nä men ... det vet jag ju. Vad i herrans namn skrev jag, då??

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

       Åh, min förvirrade hjärna tänkte på Luleå-Pontus när jag skrev. Suck. Man blir inte yngre... Stort tack för att du sa till, Lelle!

       Kommentar avatar
       Lelle, 3 veckor sedanSvara

       Som oskarshamnare så gillar man ändå din objektiva analys, det är många gånger det istället blir ”supporterjournalistik” från journalisterna från våra motståndares städer. Bara att kolla vissa kommentarer här, ”faller på egna misstag”..”slapphet i egen zon” osv..man spelar inte hockey ostört, det finns en motståndare som jobbar fram misstag också. Men första gången den här säsongen som jag verkligen kände att vi hade det jobbigt, samtidigt så tycker jag, som även du är inne på, att vi spelar av det utmärkt sista delen av tredje, ja förutom det där jätteläget då. Mycket puckinnehav för Frölunda, absolut, men också ganska mycket utsida.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

       Det är en skrämmande utveckling detta om journalister upplevs vara supportrar. Skrämmande. Jag vill tro att det inte är så, bara upplevs så, men även jag har i något eller några fall undrat. Rent förödande för trovärdigheten.

       Kommentar avatar
       Per, 3 veckor sedanSvara

       Jag tror IK70 kommer vinna guld. De är så otroligt bra. De visade upp ett spel som fbk, Rögle, Luleå, Örebro, Frölunda m fl bara kan drömma om. Tror t.o.m. de hade vunnit mot proffsen där borta.

       Kommentar avatar
       Lelle , 3 veckor sedanSvara

       Varje ”analys” som mer eller mindre går ut på att *valfritt lag* gjorde sin ”sämsta match”... ”gav bort målen” är en sådan och dom förekommer tyvärr allt för ofta. Speciellt när det står ett lag på andra sidan som långt ifrån får den respekt dom förtjänar. Fröberg sa det bra i Cmore vid matchen mot Malmö, ”experterna” som tippar har ofta inte ens tagit sig tid att kolla på Oskarshamn på försäsongen tex, utan går på highlights. Ja, ”offerkoftan” sitter bra ;)

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

       Lelle: Strunta i "Per" ovan, han lever för att håna andra som inte tycker som han, som detta med "IK70." Ta det som en komplimang. Att han stör sig. Ingen vettig människa tror väl Oskarshamn kommer vinna SM-guld, de flesta är eniga om att laget inte kommer hålla i detta med effektivitet och PP-styrka, därmed sjunka något i tabellen – men man kan vara mycket imponerad ändå av vad Fröberg och Filander gör med små resurser.

       Kommentar avatar
       Per, 3 veckor sedanSvara

       Leman, du har fel igen. Jag stör mig inte på IK70, de kommer snart befinna sig där KHK befinner sig idag. Deras kommun kommer inte att ha råd i längden. Dock håller jag inte alls med om att det görs stordåd i Oskarshamn. De gör det Leksand, KHK m fl gjort många gånger. De parkerar bussen och hoppas på medstuds istället för att göra som Mora och Timrå, dvs att bygga ett eget spel för att överleva kval. Att grisa sig till segrar imponerar inte på mig som det gör på dig Leman. Och det är väl roligt att vi tycker olika. Eller?

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

       Det är jätteroligt, Per. Den detaljen har jag inga problem med. Jag håller inte alls med dig, men det är verkligen bara kul. Det jag stör mig på, det många här inne tycker är tråkigt, är din nedlåtande ton, att du ofta måste håna andra. Som här ovan, bland annat genom att använda gamla namnet "IK 70" och ironisera över SM-guld och annat. Man är en liten människa då, om man så ofta har behovet att trycka ner andra.

       Kommentar avatar
       Per, 3 veckor sedanSvara

       Vem menar du att jag trycker ner? Genom att använda ”IK 70”? Tänk att just du är så lättkränkt. Du som brukar fråga om folk är allvarliga när de inte håller med.

       Kommentar avatar
       Per, 3 veckor sedanSvara

       Oskarshamn har små resurser enligt dig Leman. Har inte alla lag lika mycket tv-pengar? Gällande publik har ju alla i princip noll kronor. Och Oskarshamn kommun går in med betydligt mer i stöd än vad Göteborgs kommun gör. Så jag förstår inte vad du menar med deras små resurser.

       Kommentar avatar
       Christoffer, 3 veckor sedanSvara

       Per: jag tror du blandar ihop resurser och inkomster.

       Kommentar avatar
       Per, 3 veckor sedanSvara

       Det tror du? Undra hur Leman ser på saken.

       Kommentar avatar
       Lelle, 3 veckor sedanSvara

       Per: Att ha Timrå som ett exempel på att bygga ett eget spel är väl ändå ett dåligt exempel? Fanns ett lag i den kvalduellen som inte tog sig ur zon på ett speciellt imponerande sätt och ett som gjorde det med pucken i behåll gång efter gång. Vilket som var vilket får du gissa dig till. Sen gissar jag på att igår var första gången du såg IKO och nu anser du dig ha full koll.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

       Om du, Per, inte ser att det är skillnad på resurser mellan Frölunda och Oskarshamn så faller nog den här diskussionen. Tror vi stannar här.

     • Kommentar avatar
      EDWARD 51, 4 veckor sedanSvara

      Den här s.k. "fancy stats" med bl.a. "corsi". Retar jag mig så förbannat på, när det kommer till Frölundas (för)del - för just dem iaf, tycks det ju ändå vara en helt annan verklighet som slutligen blir gällande.
      Medhåll, ang. Mursak - han ska helt enkelt ta bort Oscar Sundh och inte låta honom stå där ensam o peta.

      • Kommentar avatar
       Per, 4 veckor sedanSvara

       Det är svårt att plocka fram den där desperationen vi behöver för att måla i en match mot ik70. Hade vi tagit dem på samma allvar som tex Luleå hade vi vunnit.

       • Kommentar avatar
        Christer, 4 veckor sedanSvara

        Håller för en gångs skull inte med dig, Leman. Jag tycker att inställningen igår var allt annan än bra. Varken backchecken eller försvarsspelet var bra och inte heller fanns det någon attack i anfallsspelet.
        Vårt stora puckinnehav betyder ingenting när vi spelar ute vid sargerna och aldrig vågar eller kan ta oss mot mål. En riktigt uselt genomförd match av både spelare och tränare.
        Vissa av Rogers kedjeformationer är direkt smärtsamma att se. Alvarez kuggar inte i alls med Lasu och Mursaks kedja saknar all kemi.
        Mattsson hade ingen av sina bättre kvällar, men matcher med den karaktären är en mardröm för alla målvakter.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

         Kul när man tycker olika. :)

       • Kommentar avatar
        Jan Westerberg , 4 veckor sedanSvara

        Frölunda blir för omständiga framåt. Man spelar runt, runt och runt, skjuter först när man är framme bil målvakten. Alternativet är skott utifrån som nio gånger av tio tar på en spelare.

        • Kommentar avatar
         Jan Westerberg , 4 veckor sedanSvara

         * vid målvakten

         • Kommentar avatar
          BENGT ANDERSSON, 3 veckor sedanSvara

          Vi var nog många i går som satt lugnt och väntade på vändningen, för så såg det ut, VF skapade hela tiden, kan längst in förstå att spelarna tänkte samma sak, undertecknad också, en 50 lapp på VF i underläget blev jag "snyten" på. Oskarshamn skall ha allt beröm för sitt sätt att genomföra matcherna med tålamod just nu. som bortalag är det skit att inte få första målet. Stress Stress !

          • Kommentar avatar
           Freddan, 3 veckor sedanSvara

           Ser att ni snackar om Lasu. Jag tycker han är dominant på isen, minst lika dominant som Sundström. Han borde verkligen in i en "toppkedja"! Tex med Sundström och Murray/Raymond. Skapa en riktig superkedja! Till center med Rossi har vi flera unga duktiga, ge nån av dom fullt förtroende som center, eller tex Hjalle.
           Tycker man slarvar bort det lite med att ge Lasu för lite offensiv tid. Jag förstår att han gjorde så mycket mer i Finland, dom gav honom väl chansen helt enkelt!
           Tack för en bra sida för övrigt!

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

            Kul att få medhåll om Lasu. Brukar snarast vara tvärtom. :) Tack för snälla ord om sajten, tack för att du läser.

            Kommentar avatar
            Christoffer , 3 veckor sedanSvara

            Lasu är nog bäst i ligan på att hålla pucken ( förra säsongen var han bäst i ligan på att dribbla sig förbi motståndare enligt hockeylabbet ). Dock tror jag inte han skulle funka så bra i en kedja med Mursak / Raymond av samma anledning som jag tycker Mursak och Raymond bör spela i olika kedjor. Alla tre behöver pucken för att spela sitt spel. Snarare bör man bygga tre kedjor runt dessa tre spelare. Sundström är ju också en spelare som gör sig bäst med pucken, men någonstans kittlar det med en kedja av Sundström - Lasu - Söderblom. Jag undrar om motståndarna hade fått låna pucken i en sådan kedja.

            Kommentar avatar
            Daniel B, 3 veckor sedanSvara

            Lasu har verkligen imponerat hittills. Både poängmässigt och spelmässigt. Hans kedja bor ju i anfallszon i princip varje match. Mer speltid till den kedjan kan jag tycka.

          • Kommentar avatar
           Indianisthlm, 3 veckor sedanSvara

           Medhåll på Lasu. Klasspelare. Tycker Henriksson kan gå med Raymond och Hjalle och låt Murre centra Sunken och Purre.

            Kommentar avatar
            Conta, 3 veckor sedanSvara

            Spännande tanke Indianisthlm, Tror verkligen Raymond skulle trivas ihop med Henriksson och Hjalle. 2 juniorer med driv och pappa Hjalle. Sunken Murre och Purre ,Både Sunken och Purre med bra skott och driv mot målet,och Mursak passninggeniet.Dock inte de senaste matcherna.Men kedjan Mursak,Hjalle,Raymond fungerar inte. Rönnberg vill inte erkänna det bara,underliggande statistik.Ha Ha Ha

            Kommentar avatar
            Manne, 3 veckor sedanSvara

            Var inne på det igår, att Mursak skulle få tänka mer offensivt och slippa ta allt skitgöra bakåt om han spelade med Sunken och Purre då Purre är extremt bra på att läsa av spelet och agera städgumma i defensiven.

            Kommentar avatar
            Conta, 3 veckor sedanSvara

            Problemet är väl bara att Sunken och Purre i samma kedja har säkert dålig underliggande statistik.... :-)

          • Kommentar avatar
           Pupule, 3 veckor sedanSvara

           Man underskattar Oskarshamn helt enkelt. Inte alla, men många gör inte jobbet som krävs. Räcker väl att lyssna till Rönnberg som säger att Oskarshamn spelar på lyckopiller. Med andra ord i ett rus, som om de inte är så bra egentligen. Man gräver sin egen grop.

            Kommentar avatar
            Daniel B, 3 veckor sedanSvara

            Tyvärr så tror jag också det. Man hade inte samma fokus som matchen innan och då blir det förlust. Sen är det kanske inte lätt att vara fokuserad varje match. Något jag önskar av RR är ju att spela heta spelare ofta. Man behöver inte bänka någon men spela typ lasus kedja något byte mer om dom är heta, så det blir lite konkurrens om speltiden. Det kan ju höra att andra kedjor kanske vaknar till och tänker att vi måste höja oss nu. Bara lite tankar av mig idag och jag är fortfarande lite bitter efter förlusten.

            Kommentar avatar
            Per, 3 veckor sedanSvara

            Men de är ju betydligt sämre än tex Rögle och Luleå.

            Kommentar avatar
            Pupule, 3 veckor sedanSvara

            Jag tänker exakt likadant. Jag vill också se att man spelar de som är hetast - kanske gå ner på folk. Byt ut målvakten för att få till en tillståndsförändring. Går det trögt i en kedja, byt någon spelare. Däremot talar vi nog för döva öron för det sättet är ju inte riktigt Rönnbergs melodi, och ser man till hur han lyckats de senaste åren, så kanske man skall vara tyst, men det är ändå frustrerande att se på när man trampar vatten och inga förändringar görs. :)

            Kommentar avatar
            Daniel B, 3 veckor sedanSvara

            Nä, det är ju inte RR melodi. Menar att man kanske gör det nån gång bara. Behöver inte göra det varje match. Per, dom är sämre ja. Förstår inte vad du menar.

            Kommentar avatar
            Manne, 3 veckor sedanSvara

            Grundserien är ett sätt att försöka få till och pricka formen i precis rätt läge, dvs när slutspelet börjar. Därav kommer det per automatik förluster där man inte är helt hundra, tänker att det ordnar sig ändå - vi är bättre. Det krävs en nedgång på så lite för att det andra laget ska ta tillvara på det. Rönnberg borde agera som att varje match vore den sista han coachar, då skulle han få ut maximalt av laget just det de har att ge för kvällen. Nu känns det som att det alltid finns mer i bränsletanken bara man är villig att förändra och skapa andra tillstånd hos spelarna, framförallt då det inte går som man tänkt. Att förändra ger inte alltid effekt, det kan bli raka motsatsen också att det körs fast än mer. Men man måste våga för att vinna och det gör staben för lite, det är en sak som är klar.

            Kommentar avatar
            Pupule, 3 veckor sedanSvara

            Jag tror nog att hans grundresonemang är det att man bygger långsiktigt och vill därför förändra så lite som möjligt. Det skall bli bra längre fram. Tycker inte heller att man skall förändra för mycket, samtidigt som man undrar lite om den sk underliggande statistik han pratar om där Mursak-kedjan tydligen är bäst i SHL. Det är lite svårt att se måste jag säga, även om man pratar corsi och/eller fenwick. Samtidigt tycker jag att man måste göra vissa förändringar om det inte funkar alls, och där kanske det finns en svaghet. Om man nu efter 12 omgångar, fortfarande trampar på med samma PP1, och det ser i princip lika illa ut match efter match, då kanske man måste böja sig och inse att grundtanken man hade inte funkar, och att därför testa något nytt inte är så dumt trots allt.

          • Kommentar avatar
           Jadu, 3 veckor sedanSvara

           Jag tycker att Raymond är den enda spelaren i 18-9-59 kedjan som får ut lite av sitt spel.
           Mursak har ju det fortsatt tufft
           Hjalmarsson har försvunnit helt och varit (förlåt) riktigt dålig.
           Raymond bäst av dessa tre. Dock kan även han bättre.

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

            Delar rätt mycket den uppfattningen. Raymond skulle behöva en annan omgivning, Mursak skulle göra det. Hjalmarsson är en utmärkt center som gör andra bättre, låter andra vara bra, offensivt spetsiga.

          • Kommentar avatar
           Kalle , 3 veckor sedanSvara

           Leman du skrev att du hellre vill se Sundström med Raymond å Henriksson, tror du inte det skulle bli för tunnt defensivt då? Personligen skulle jag hellre se dom med lasu för att "ungdomarna" ska få leka i offensiv zon och endå har en som täcker upp!
           Skulle även vilja se en "toppkedja" med Sundström mursak och alvarez. Den sistnämda tycker jag inte bidrar överhuvudtaget just nu så han måste får riktigt bra spelare runt sig och bara fokusera på att göra mål!
           Carlsson Hjalle å mro kan åka omkring å vara sådär mellanmjölk en hel match utan att man kan klaga på dom!

           • Kommentar avatar
            Peter S , 3 veckor sedanSvara

            Bra analys! Bra att du tar med Nässen han gör Friberg och Joel bättre tycker jag, bästa kedjan igår. Håller med om att Raymond och Henriksson ska spela med Sunken.

            • Kommentar avatar
             Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

             Med smitta i Leksand, torsdagsmatchen mot Brynäs uppskjuten, får vi väl se hur det blir med Frölundas tripp till Dalarna på lördag.

              Kommentar avatar
              Per, 3 veckor sedanSvara

              Tycker du fortfarande att arenorna borde öppna upp för några tusen? Eftersom det ju går bra i Schweiz.

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

              Ja, jag tror absolut det vore görligt att öppna enligt schweizisk modell. Eller enligt finsk. Med de strikta protokoll som bäde ishockey och fotboll tagit fram tror jag inte smittspridningen skulle öka märkbart. Metn den redan gör. Då primärt bland unga. Där risken att bli illa drabbad är minimal.

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

              *mer än den redan gör (förlåt, på skakig spårvagn)

              Kommentar avatar
              Per, 3 veckor sedanSvara

              Det ska öppnas upp även i Skåne för tusentals på läktaren?

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

              Kanske öppnas ner? ;=) Nej, just nu ser jag inte att FHM och regeringen kommer öppna någonstans, man stänger i Schweiz (ner till 50) utan att någon enda smittad kan härledas till en hockeymatch. Men just nu vill länder visa handlingskraft, som i början av pandemin när Tegnell & Co antog en mycket lugnare inställning, kritiserad av många då men mer uppskattad nu. Jag tyckte den var bra. Knappast FHM:s fel att det brast i rutiner på äldreboenden.

            • Kommentar avatar
             Malma, 3 veckor sedanSvara

             Är det inte alltid jävligt mycket mer gnäll när Frölunda förlorar än hejarop när vi vinner?! Trots att vi år efter år ligger i topp och vinner titlar så upplever jag att negativismen segrar över positivism! Blir sjukt provocerad av detta faktum och detta forum (Tack Leman för utmärkta analyser) har för många medgångssupportrar utan tvivel????

              Kommentar avatar
              Daniel B, 3 veckor sedanSvara

              Malma, självklart blir vi fans frustrerade och arga när vårt lag förlorar. Sen kan man förlora på olika sätt. Mot fbk så blev jag inte lika irriterad som jag blev efter rbk och matchen igår. Så länge man gnäller ”på rätt sätt” så måste vi fans få ut lite frustration. Personangrepp och annat är givetvis oacceptabelt. Men det har jag inte märkt av.

              Kommentar avatar
              Pupule, 3 veckor sedanSvara

              Matchtrådar kan man i princip bortse från, då de flesta skriver i affekt. I andra trådar brukar det ofta vara relativt bra anlyser från de flesta. Den klagande svensken är ju välkänd :). Gjordes väl någon forskning på det där om hur man sprider bra eller dåliga upplevelser. Kommer inte ihåg den exakta siffran men det var någonting i stil med att en dålig upplevelse spreds till ca 7 personer, medan en bra upplevelse förmedlades till ca 3. Tar inte gift på exakta siffror, men jag minns att det negativa spreds till minst dubbelt så många människor som den positiva. Sådana är vi. :)

            • Kommentar avatar
             Conta , 3 veckor sedanSvara

             Är svårt att inte gnälla efter förluster mot Rögle och Oskarshamn. Båda matcherna slarvade man bort.

             • Kommentar avatar
              Manuel, 3 veckor sedanSvara

              "Humlans förmåga att flyga är ett speciellt område. Enligt alla logiska slutsatser skulle de inte kunna flyga. De är för tunga, har för små vingar o.s.v. Humlor kan dock inte läsa så de flyger i alla fall..
              Beräkningarna var dock gjorda utan att ta hänsyn till vingrörelser. Sanningen är närmast att humlan inte kan glidflyga, en egenskap den delar med många andra insekter."
              Citatet ovan är från den fina hemsidan kupan.se som jag varmt rekommenderar.
              Varför åkte Mursak förbi målet vid 1-0? Varför stod han stilla och tittade på efteråt?


              Lämna en kommentar