Raymond + Mursak öppnar för Filip – det tror jag är bra


► Jag blev inte förvånad av att se Jan Mursak och Lucas Raymond kvar i samma kedja.
► Intressant dock: när de nu är är återförenade i power play öppnar det för Filip Johansson i Frölundas andra PP-enhet.
► Bra drag. Nästa är att få upp attackviljan och skottmodet. Mot Färjestad på lördag eftermiddag ser vi hur det går med den saken.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Filip Johansson tillbaka i power play. Och Jan Mursak, som till vänster dricker vatten, har åter Lucas Raymond som lekkompis, både i PP och fem mot fem.


EN HEL DEL fokus på power play-spelet under Frölundas fredagsträning. Det nöttes, det snackades, det jobbades.

Tacka tusan för det. Allt annat än bra mot Luleå (0–3).

– Killarna tog själva upp det på utvärderingen: ”Fan, om vi är skarpare i power play så är vi tillbaka i matchen.”  Det är en av de sakerna vi behöver vi bli skarpare i och jag tyckte det var bra respons i dag, att de spelar snabbare, tar fler avslut, inte väntar på det perfekta lägen. Jag gillar verkligen det, sa tränaren Roger Rönnberg när han stannade till hos ende murveln (alltså jag).

Rakapuckar.com bild

Lucas Raymond och Jan Mursak var återförenade i Joel Lundqvists PP-enhet, den som även innehåller Simon Hjalmarsson och Jens Olsson.

Raymonds lucka i andra PP-kvintetten togs glädjande nog av Filip Johansson.

Glädjande? Ja, för Frölundas del tror jag det är ett bra schackdrag. Filip har sett riktigt bra ut när han haft Stefan Elliotts plats (om ni förstår; vänster cirkel), jag har gillat attackmentaliteten, viljan att snabbt ta skott.

– Kul att höra, sa Filip spontant och fortsatte:

– Jag har försökt skjuta mycket från min position, bli ett hot. Jag tycker att jag har ett ganska bra direktskott, dumt att inte använda det. Nu har puckarna inte gått in, men får jag fortsätta så … kommer väl någon att gå in.

Vi pratade ett tag om den där bristande attackviljan mot Luleå, att den nog följde med från fem mot fem-spelet, att det är skönt att vara back i de lägena:

– Man kan ligga i skottlinjen och känna sig trygg.

Rakapuckar.com bild

Frölunda behöver ta fler skott, våga hota, för även om inte puckarna går in så ”ställer det frågor” till försvaret.

Filip – som spelade mycket power play under juniortiden i Leksand men knappt alls i A-laget, sa:

– Ett eller två skott så öppnar det sig, sedan kan man göra de där flashiga grejorna, de snygga spelen.

Precis så. Frölundas problem är att när man möter ”boxar” som inte är så aggressiva – då blir man passiv. Enormt viktigt att driva upp tempot, ta skotten, attackera målet, skapa kaos.

Kanske är det Filip Johansson som ska visa vägen mot Färjestad, han som har knappt lirat i den här spelformen på två och ett halvt år:

– Jag börjar växa in det, tycker jag har det i mig. Jag är väl inte fullt bekväm än, gäller att hitta timingen. Men kul att vara tillbaka.

Sagt med ett brett leende. Otroligt positiv och uppåt pôjk det här, ska ni veta. Kan han på isen utföra det han snackade om med mig är det nog fler i laget som drar på smilbanden.

Rakapuckar.com bild

Upp till bevis mot Färjestad lördag eftermiddag.

Finns mycket annat som ska göras rätt och bra, givetvis – men PP-spelet är en nyckel, tvivelsutan är det så.

Roger Rönnberg var snabb med berömmet när jag slängde fram Filip Johanssons namn:

– Framför allt tycker jag han gjort många bra matcher i följd. Nu är han i den fasen i sin utveckling att basen är bra, försvarsspelet, positionsspelet, han kan spelsystemet – nu får vi jobba med hans styrkor. Och hans absoluta styrka som back är hans offensiva spel. Jag gillar hans skott, gillar hans lugn i power play.

** Han vill skjuta, han vill attackera, han vill framåt?
– Ja, väldigt bra. Och det skadar ju inte att ha bra skyttar i power play,.

Max Friberg är den som år petad i PP, kvartetten som kompletterar Filip Johansson är den vanliga: Jesper Sellgren, Nicklas Lasu, Patrik Carlsson och Robin Alvarez.

Rakapuckar.com bild

***

I fem mot fem fortsätter Roger Rönnberg och tränarstaben att testa sig fram så här i efter JVM-fasen. Omgjort i alla kedjor utom i Nicklas Lasus. Igen.

Men: Max Friberg fortsatt med Joel Lundqvist, Lucas Raymond fortsatt med Jan Mursak.

Jag var väl inte direkt förvånad, vet ju att Rönnberg och övriga i tränarstaben tror på detta, och en vacker dag får dessa kloka herrar kanske rätt, vad vet jag. Men i min skalle surrar fortsatt frågetecknen som ystra bin.

Friberg och Lundqvist återförenade med Karl Henriksson, Raymond och Mursak har nu Linus Nässén som tredje länk.

Det sistnämnda känns i alla fall spännande.

Patrik Carlsson och Simon Hjalmarsson gick med Christoffer Ehn, sedan får vi se om Elmer Söderblom eller Joel Mustonen blir extra.

Johan Sundström? Jajamän, tränade både i dag och i går, men spel redan mot Färjestad. Det skulle förvåna.

– Då får han ta tag i mig, se mig djupt i ögonen och säga att han vill spela, skojade Roger Rönnberg.

Rakapuckar.com bild

Sundström såg pigg ut, men det verkar som hans comeback dröjer till Skellefteå borta på torsdag.

Rönnberg sa om nya kedjor igen:

– Vi kommer vara i en sådan fas, det kommer ta ett tag innan vi växer ihop, både i fem mot fem och i special teams. Killarna som varit borta (JVM, sjukdomar) ska visa att de vill in och spela.

Samma backpar som tidigare.

***

Tufft avbräck för Växjö, Jack Drury borta fyra till sex veckor, enligt smp.se.

***

Lilla julafton för en del Frölundaspelare i dag ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rakapuckarpunktcom


***

Så här (till höger) startade Färjestad i går mot Rögle. Nye Jakob Forsbacka Karlsson fanns med.

***

Stefan Elliott har nu blivit pappa till en liten flicka. Kanske är han här och spelbar mot Skellefteå nästa vecka.

***

Ni såg kanske att förbundet beslutat att det inte blir någon mer juniorhockey i vår. Riktigt tråkigt. Med det beskedet lär vi se en del utlån till allsvenskan/ettan. Theodor Niederbach, till exempel.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 6 månader sedanSvara

  Tack och lov för den murveln! ????

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Haha ...

 • Kommentar avatar
  CC, 6 månader sedanSvara

  Tycker det är mycket märkligt, måste jag tillstå, att du inte ställer en rak fråga till Rönnberg om det här med att köra Raymond+Mursak och Lundqvist+Friberg i fem mot fem. Du, Leman, har varit kritisk mot det och en hel del supportrar likaså. Nu drar RR något resonemang om kedjorna överlag – men ytterst märkligt att han nu, efter att det blev nya kedjor med JVM-killarna tillbaka, inte får en fråga om det så många undrar. Tycker i alla fall jag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Jag kan gärna fråga igen, men han har sagt det tidigare, jag är säker på att svaret är det samma, Frölunda tror på 9+18, tydligen även 12+20, det förändras ju inte för att jag ställer frågan igen. ;=) Alla vet vad jag tycker, Roger vet nog (om han inte glömt) vad jag tycker. Här vi olika, helt enkelt. Det är liksom inte mer med den saken.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   *här tycker

   Kommentar avatar
   Christoffer , 6 månader sedanSvara

   Jag tror RR har par han gillar, Friberg + Joel, Lasu + MRO, Carlsson + Sundström och sen av någon anledning, Mursak + Raymond sen försöker han hitta en vinge som funkar till dessa par.

   Kommentar avatar
   CC, 6 månader sedanSvara

   Frågat innan, ja. Men nu vann man fem raka matcher, gick sedan tillbaka till de kedjorna igen – och utan direkt resultat. Det är på sätt och vis en ny situation. Står fast vid att frågan verkligen borde ha ställts. Bara väntade på den genom hela texten. Högst förvånande att en så aktuell och het fråga bara lämnas obesvarad.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Ja, det är möjligt att du är förvånad, och som sagt, jag ska gärna fråga igen, tyckte mest det kändes tjatigt. Men inga problem. Jag löser. Men svaret som du kommer få ta emot är ungefär: "De skapar chanser, syns i underliggande statistik, bla bla ..." Det finns förstås fog för att köra 9+18, tränarstaben ser ju potential där, och vem vet ... det kanske är rätt. Jag tror det inte, men ... vi får se.

   Kommentar avatar
   Pupule, 6 månader sedanSvara

   Det hade varit intressant att få ett ärligt svar om varför, underliggande statistik är bara luddigt, och verkar inte heller stämma om man grottar ner sig i corsi och/eller fenwick, så det vore kul om Rönnberg talar om vad som åsyftas. Å andra sidan behöver han ju inte försvara sina val, men det vore intressant att veta vad de baseras på. Lär väl inte hända, så man får väl släppa det, men alldeles oavsett så är valen minst sagt förvånande.

   Kommentar avatar
   Tom Sawyer ☠️, 6 månader sedanSvara

   Du kan lägga fram det ngt i stil med "Många fans tycker det är konstigt att ..." - Så kanske inte DU låter så tjatig ㋛☃☃️

   Kommentar avatar
   CC, 6 månader sedanSvara

   "Verkar inte stämma"? Det gör det nog, i och för sig. Man jobbar inte bara med corsi – staben mäter utifrån egna variabler och framför allt kvaliteten på målchanserna som skapas. Du kan inte bara kolla på corsi och besluta utifrån det.

   Kommentar avatar
   Pupule, 6 månader sedanSvara

   Egna variabler till målchanser som inte hamnar hos corsi eller fenwick? Låter märkligt. Låter snarare som inga målchanser

   Kommentar avatar
   Gurun, 6 månader sedanSvara

   Det man skapar hamnar givetvis hos tex corsi. Är det inte med där, så har det inte hänt. Däremot skulle det inte förvåna mig om Rönnberg kör någon sorts pseudostatistik över teoretiska målchanser. Inte ett dugg.

   Kommentar avatar
   Niklas, 6 månader sedanSvara

   Fråga gärna igen! Frågans relevans har ju inte minskat direkt

 • Kommentar avatar
  VF, 6 månader sedanSvara

  Man har 5 raka vinster och tycker kedjorna var jätte bra, bara för Raymond ska in måste han ändra 3 kedjor. Inte så att Raymond är så pass bra att han ska få spela direkt.
  Tycker han ska bevisa först att han förtjänar o lira.
  O nej han är inte så bra som alla tycker, vinner inte sina dueller, vågar inte utmana, tappar puck och framförallt vägra släppa pucken till sina medspelare.

   Kommentar avatar
   CC, 6 månader sedanSvara

   Håller med. Att så få vågar rikta kritik mot extremt hajpade Raymond är otroligt.

   Kommentar avatar
   Christoffer , 6 månader sedanSvara

   Att så få? Det är ju det enda man läser här inne, och så någon klaga på Hjalle text.

   Kommentar avatar
   Tom Sawyer ☠️, 6 månader sedanSvara

   Ja, dom flesta klagar på Raymond? 〠

 • Kommentar avatar
  VF, 6 månader sedanSvara

  Rätt enkelt visar du att du bänkar en spelare som tyvärr inte håller måttet. Då sätter de press på alla andra i truppen och de kommer bli blodigt allvar om speltid. Vilket genererar till hög kvalite i truppen

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Förstår ditt resonemang. Och Rönnberg tycker precis tvärtom, han ser inte konkurrens som en motivationsfaktor, jobbar med trygghet för att spelare ska utvecklas. Ni ser olika på det där, helt enkelt.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

  "Stefan Elliott har nu blivit pappa." Har missat - flicka eller pojke?
  *HL, gillar alltid Dina bilder som bifogas med Dina inlägg. ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Flicka. Förlåt. Glömde. La till det nu.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

   Bara lite oskyldigt nyfiken. ;)

 • Kommentar avatar
  VF, 6 månader sedanSvara

  Känns som Frölunda skriver kontrakt, t.ex ska vara given i powerplay och har så här mycket speltid. Ska aldrig bli bänkad osv.
  Så har de alltid varit i Frölunda i så många år, fast man kännt att hur i helvete får de fortsätta i den kedjan och i PP

  • Kommentar avatar
   Petey, 6 månader sedanSvara

   Tyvärr jäkligt tjatigt nu men! Raymond med Mursak är ett jäkla slöseri med resurser och samma med Joel och Friberg! Har inte R,R sätt i dom tidigare 5 matcherna med Mursak att han får en dimension till i sitt spel!
   Nej högst märkligt att en hockey tränare trilskas att se det vi utanför gör med dessa spelare!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

    Trots allt ett snäpp bättre nu med Linus Nässén som är en rakare spelare än t.ex Henriksson; Nässén vill in på mål, är iaf en hyggligt vass målskytt när han får lägen. Men du vet min grundinställning: jag hade inte spelat 9+18 tillsammans.

    Kommentar avatar
    Håkan G, 6 månader sedanSvara

    Frågan är vem egentligen 18 passar med. Jag tror att RR resonerar att de båda kommer driva på mycket själva och förhoppningsvis lyckas någon av dem ibland. 18 är svår att peta in någonstans.....

    Kommentar avatar
    Håkan G, 6 månader sedanSvara

    18 är vek - 9 kompenserar det. 18 vill inte släppa puck - 9 vill gärna ha puck och det kanske kan få 18 att utvecklas.

    Kommentar avatar
    Christoffer , 6 månader sedanSvara

    Jag vet att det är populärt att skriva "han passar inte med någon höhö" men för att göra ett försök att svara. Jag tror han funkat bra med spelare som inte behöver pucken för att spela sim bästa hockey, men som samtidigt är starka. Helst skall gärna en av dom driva hårt mot mål. Jag tycker Raymond + Purre såg bra ut igår. MRO + Purre + Raymond tror jag hade funkat bra. Smart center med skott som kan utnyttja ytorna som öppnas men som samtidigt är bra vid sargen. Smatidigt som MRO driver hårt mot mål och också är bra vid sargerna.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

    Delar uppfattningen. En smart, laglojal center som Carlsson hade fungerat utmärkt med Raymond. Sedan tror jag faktiskt att en sådan som Nässén kan vara en bra "fit", inte för att jag vill måla upp honom till en supermålskytt men för att han ändå är rätt rak och på mål-orienterad, plus att om någon kan sätta honom i lägen, då är han ingen pjåkig avslutare med Frölundamått mätt.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 6 månader sedanSvara

    HL, så du menar att purre, nässen och Raymond skulle kunna bilda en bra kedja? Ja, som ni säger så är ju purre en smart center och det hade säkert kunna funka att slänga in Raymond där. Vill minnas att purre, Sundström och Raymond spelade ihop en del förra säsongen. Hur funkade det? Minns inte. Är det en möjlig lina?

    Kommentar avatar
    Christoffer , 6 månader sedanSvara

    Nässén skulle säkert också funka, enda jag är orolig för där är att dom kanske blir nedtryckt rent fysiskt.

    Kommentar avatar
    CC, 6 månader sedanSvara

    En "hyggligt vass målskytt" hade gjort fler än tre mål.

    Kommentar avatar
    Pupule, 6 månader sedanSvara

    Ja, med rätt omgivning.

    Kommentar avatar
    CK, 6 månader sedanSvara

    Det här tror jag på när Sundström är tillbaka: 18-20-22 28-59-72 51-55-17 12-9-25/21

    Kommentar avatar
    X, 6 månader sedanSvara

    Ingen Lasu??

  • Kommentar avatar
   Mikael , 6 månader sedanSvara

   Tror Rönnberg kan ha en karriär efter hockeyn som Rikspolischef tex. Där funkar ju saft å bulle.....Haha.
   Skulle vilja ha svar på om man är nöjd med sin mentala coach "psykolog" ? Igår var det ju tydligen fel mentalitet som gjorde att man förlorade.....
   Nä jag tror inte att du blir en bättre kock för att du har nyslipade knivar, jag tror det har mer med råvarorna att göra....

   • Kommentar avatar
    Daniel B, 6 månader sedanSvara

    RR ser något som vi andra inte ser när han har mursak och Raymond ihop. Har fortfarande svårt att förstå att man ändrar om i tre kedjor när man vann fem raka och det dessutom såg bra ut. Kändes som att kedjorna var synkade och bra sammansatta. Blir också intressant att se hur RR ställer upp med nu när alla verkar vara tillbaka. Tänker på matcherna i nästa vecka. Hoppas inte man gör det ”lätt” för sig och ställer över Kalle eller nässen. Mm, blir riktigt intressant. Sundström går ju rätt in, inget snack där men resten..

    • Kommentar avatar
     VF, 6 månader sedanSvara

     Imorgon kan ni ställa frågor till Sjöström på youtube: Frölunda LIVE med Fredrik Sjöström – inför Färjestad den 9 januari.

      Kommentar avatar
      Manne, 6 månader sedanSvara

      Tuffare frågor lär inte tas upp ändå.

    • Kommentar avatar
     Conta, 6 månader sedanSvara

     Mursak och Raymond passar inte tillsammans.Raymond är på tok för puck kär. Åka runt runt med pucken, snurra lite. Men inte passa eller skjuta. Till slut tappar han pucken eller motståndare tar pucken. Är lika dumt som Nyllet Nylander på sin tid, snurrar i evigheter men inget händer. Nej Mursak och Friberg funkade mycket bättre. Raymond har varit hypad länge nu, förra säsongen sa några här att Rönnberg var idiot som inte lät Raymond spela, vi skulle titta då för följande säsongen skulle Raymond ta plats i nhl. Raymond är långt ifrån nhl, han är inte redo för spelet i nhl ännu. Han behöver mer speltid i shl.
     Och Rönnberg med att ge förtroende till spelare. Jag tror mer att han knäcker vissa spelare. Hjalmarsson ska inte spela i powerplay, när han misslyckas gång på gång så lär hans självförtroende bli mindre och mindre. Hjalmarsson är en art och duktig ishockey spelare, gillar honom. Men han platsar inte i powerplay. I spel 5 mot 5 och boxplay är han väldigt nyttig. Men befria Hjalle från powerplay Rönnberg.

      Kommentar avatar
      LMR, 6 månader sedanSvara

      Håller med

    • Kommentar avatar
     Arvids, 6 månader sedanSvara

     Min uppfattning om Frölundas powerplay är att det baseras på att Mursak ska lägga dom goa passningarna men ofta tar det ner tempot istället . Han fastnar väldigt ofta i sina försök att hitta passningen.

     • Kommentar avatar
      R@Y, 6 månader sedanSvara

      Tror stenhårt på att Raymond kommer bli en stjärna. Han har allt. Frågan är bara vad har han för order från RR? Vågar han inte utmana? Skulle han göra det 1-1 slår han sin motståndare. Sen fattar jag inte hur man kan sätta Friberg i en brunkarkedja? Han har ju börjat blomma ut nu, skulle han få en fri roll offensivt är jag övertygad om att han skulle göra det riktigt bra. Fast han gör ju det riktigt bra just nu.

       Kommentar avatar
       LMR, 6 månader sedanSvara

       Ja, det är synd om Friberg. Tycker han varit klart bäst i Frölunda sista tiden och som du säger ”blommat ut”, tror han har ännu mer potential i rätt miljö. Nu är han bortplockad från PP och tillbaka i en annan typ av kedja. Tycker Friberg borde ta Hjalles plats i PP

     • Kommentar avatar
      BENGT ANDERSSON, 6 månader sedanSvara

      Man kan ställa hur många frågor som helst om laguttagning, spelar ingen roll när hela gruppen inte visade upp hockeyregistret ! vad som är A och O i spelet ishockey ! Tog inte kampen ! Åkte inte skridskor mer än 50% inte en tackling så långt ögat kan nå .ingen glädje i båset , (det kan man förstå) och råga på allt inte en grupp som tog "skiten hemåt" ! Så vinner man inte hockeymatcher säker på att det blivit stryk även mot Karlskoga, och i morron kommer FBK på besök till "Götet" seger mot ärkerivalen glöm det alla fans ! det finns inte på kartan som det såg ut i Torsdagens match, det fanns en "Finne" i Lule som utförde fem tacklingar på kropp innan VF med hela laget utfört någon och råga på allt på i sin egen borg !. Grattis Skandinavium-publiken att ni slapp se skiten live !

       Kommentar avatar
       R@Y, 6 månader sedanSvara

       Åkte inte skridskor? Känns som deras "affärsidé" är att köra slut på varandra och motståndarna. I sarghörnena. Sen byta. Sen in med nästa. Och så repeterar vi.

     • Kommentar avatar
      Anders, 6 månader sedanSvara

      Många som inte verkar förstå att det är viktigt att vi får igång Raymond, en av dom få bra avslutare vi har i laget och han är fortfarande väldigt ung. Sedan tyckte jag också det var kul att se Mursak med Friberg. Men trots allt har Friberg + Joel, Lasu + MRO, Carlsson + Sundström också funkar storartat emellanåt.

      • Kommentar avatar
       Conta , 6 månader sedanSvara

       Friberg större offensivt hot när han spelar med Mursak än med Lundqvist


       Lämna en kommentar