Morning Mailbag #12 – kanske inplastat i Scandinavium?


► Måndag. Ni vet vad som gäller. Morning Mailbag. Gör er sak – fråga på, tyck till. Välkomna.
► Förresten – vad tror ni om att plasta in sektionerna i Scandinavium och ta emot en jäkla massa slutna sällskap?

Rakapuckar.com bildGP BERÄTTADE JU i går att sådana tydligen ges möjlighet att kringgå ordningslagen som (just nu) annars stipulerar högst 50 personer.

”Slutna sällskap” kan få bestå av upp till 500 personer.

Frölunda kommer utnyttja detta mot Örebro på torsdag, väljer dock att bara gå upp till 300 (en försmak inför 1/11 då 50-gränsen höjs).

Tänk vad kryphål det finns ändå. Är det inte restauranger som kan ställa in bord på arenan så är det åskådare som kan sluta sig i sällskap – allt för att skänka i alla fall lite supportertouch åt matcherna.


Jag twittrade så här i går, och ni ska givetvis ta raderna med väldigt mycket av era sinnen för humor påkopplade.

Men ju mer jag tänker på det …

## Inplastade sektioner (genomskinligt, förstås – för siktens skull) där varje sådan innehåller ett slutet sällskap. 
Snacka om slutet, förresten. Inneslutna, smittsäkrade sällskap.

## 500 i varje sektion. Givetvis coronaanpassade in- och utsläpp så att personerna inte träffar varandra i samband med matchen.  

Vad sägs?

Välj själva om jag skojar eller är fullt allvarlig.

Rakapuckar.com bild

***

Elmer Söderblom stod för en utmärkt insats för Frölunda mot Luleå i lördags, visade hur bra han kan vara, visade hur bra han kommer bli när han fullt ut lär sig utnyttja sin 202/108-kropp.

I Frölunda.

I Detroit Red Wings.

Om utveckligen går som Elmer vill.

Men man ska ha klart för sig att i andra matcher har han inte varit lika bra, det blir lite dumt när det skriks om att tungviktsforwarden omedelbart ska peta den och den och den i Frölundas lag.

Jag tyckte Elmer gjorde sig förtjänt av mer istid mot Luleå – för att han var bra just där och då. Men med en så stor kropp kommer det ta lite tid, Hovås-produkten bör skyndas långsamt med.

Med klok matchning, med ökat självförtroende, med mer mognad – då kan den här killen nog göra regelbunden skillnad redan efter jul. 

Samma gällde Robin Alvarez vars istid jag tyckte kunde ha begränsats till förmån för Söderblom i lördags mot Luleå. Det var i just den matchen. Ingen sågning av Alvarez totala prestationer. 

***

Att jag hade åsikter om Lucas Raymonds och Jan Mursaks brist på kompatibilitet i power play ska tas just så – och inte på annat vis.

Jag tyckte Mursak jobbade hårt, hade idéer, i alla fall ibland kom till skott, och jag gillade hur Raymond tog initiativ, gick på kassen, sköt, ville saker.

Rakapuckar.com bild

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

***

I dag presenterar Johan Garpenlöv hemmalandslagets trupp till Karjala Tournament. Det finns nog viss chans/risk att någon eller några från Frölunda tas ut. Jesper Sellgren, till exempel. Kanske Johan Sundström, Max Friberg.

Karjala Tournament spelas som NHL-slutspelet, i en ”bubbla.” 

Rakapuckar.com bild

***

Det ska bli väldigt kul att se Frölunda åka till Oskarshamn på tisdag – och vad som händer på isen. Känslan är att många vid sidan om ser det som en match Frölunda ska vinna. Så enkelt är det inte, kan jag lova.

Det är bara att titta på resultaten, vi är nio, tio matcher in på SHL nu, det här laget känns på riktigt. Dessutom med spelare som kan kliva fram, som Nolan Zajac, som Tyler Kelleher, som Fredrik Olofsson, som Jan Ordos.

På torsdag, när Örebro kommer på besök, slipper Frölunda att ställas mot Rodrigo Abols. Avstängd i tre matcher efter det här.

Först var jag tveksam, när såg fler repriser såg jag också varför han blev avstängd.

***

Nu kör vi, va? Morning Mailbag – ladda era verbala vapen. 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
23 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Christoffer, 4 veckor sedanSvara

  När det gäller Elmer så är det viktigaste att han inte blir bänkad nu på tisdag (14e forward) efter det han gjorde senast, han behöver åtminstone få chansen att visa att han kan repetera det. Sen gissar jag på att han kommer ha några sådana här matcher blandade med att inte se så bra ut, det kommer nog ta ytterliggare ett tag innan han konstant kan utnyttja sin storlek.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   14:e, det hänger ju på att Joel Mustonen mår bra och är spelbar, så pass spelbar att han går in i laget. Vi får se i dag. Men jag håller med, viktigt att inte plocka bort en spelare som är bra, det var därför jag tyckte Elmer kunde fått mer istid i lördags.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 4 veckor sedanSvara

  Varför så viktigt att genomföra Karjala Tournament i år?
  Massa pengar inblandade?
  Även om man spelar i ”bubbla” finns ju risker pga varierande spridning i Europa?
  Borde vara värre än att släppa in tre journalister att bevaka träningar dagligen...

   Kommentar avatar
   Christoffer , 4 veckor sedanSvara

   För Sverige tror jag en stor anledning är att det troligtvis är det laget som kommer spela VM (om det blir något). NHL kommer ju att spela då (alt inte spelat på 1-1.5 år). Så VM-laget kommer till stora delar bestå av det laget man nu spelar ihop.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Ja, för en gångs skull finns i alla fall en liten, liten anledning med dessa annars enbart för ekonomin viktiga turneringar. Och i bubbleform minimerar man ju smittorisken. Men det går förstås verkligen ändå att ifrågasätta att matcherna ska spelas, speciellt nu när Ryssland och kanske Tjeckien skickar juniorbetonade landslag.

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 4 veckor sedanSvara

   Kan inte förstå varför man överhuvudtaget spelar dessa turneringar i år. Ingen publik och vilka lag kommer resp land att skicka? / Claes

   Kommentar avatar
   Manne, 4 veckor sedanSvara

   Bara fånigt. Ställ in det, finns inget att diskutera.

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 4 veckor sedanSvara

  Det blir ingen lätt match mot Oskarshamn. Måste prestera på topp för att vinna i dagens shl. Går Frölunda ner sig en ynka procent så blir det inga poäng. Mm, pp är fortsatt ett litet problem. Jag undrar om man inte ska sätta in Robin istället för hjalle så han kan gå på skott och sen vet jag inte vad man ska göra med Raymond och mursak.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Ska kika på träningen i dag. Min gissning är fortsatt förtroende. Men det är klart att det kommer en gräns.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 veckor sedanSvara

   Det tror jag med.

 • Kommentar avatar
  Kalle, 4 veckor sedanSvara

  Man får ju inte skriva nya kontrakt till nästa år. Jag läste att Frölunda hade väl 12(?!) Spelare utan kontrakt, har man muntliga överenskommelser som bara väntar att skrivas på papper lr hur löser man de?
  Tänk om 8 spelare med muntliga överenskommelser får chans å dra till nla efter säsongen (osannolikt jag vet MEN)
  Ger inte det klubbarna en ännu otryggare situation?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Nu är det ju inte så att kontraktslösa spelare har speciellt mycket att välja på. En PANdemi är just det, över hela världen. Dräller inte av andra klubbar som har nog med ekonomisk trygghet just nu att säkra upp folk för nästa säsong – som man vet rätt lite om. Det här kommer inte vara ett jätteproblem, bakom kulisserna går förstås att komma överens muntligt, skriva något slags letter of intent med de som man vill ha kvar. Men det är bara oktober än. Låt oss se utvecklingen med publik och annat.

 • Kommentar avatar
  Ingemar B, 4 veckor sedanSvara

  20 Covid-smittade i Linköpings trupp! Djurgården, Skellefteå... säkert finns det smittade i fler trupper... Vet du hur FHC gör för att "avslöja" smittade? Går de på symtom? Testas det symtomfria? Som smålänning följer jag naturligtvis Oskarshamn med intresse. Brukar se matcherna. Kan inte låta bli att imponeras. De tippades av en enig expertis som säker sistaplacerad efter säsongen. Tror du fortfarande att det gäller? Jag tycker mig se kvaliteter som inte går att snacka bort. Har du några tankar? Tisdagens match blir, precis som du skrev, inte enkel uppgift. En sak till, som jag diskuterade med en kompis. Kanske kan du lösa "tvisten". Om en spelare i frustration slår av en dyr klubba, får de då själva ersätta den? Förresten, vet du hur många klubbor t.ex FHC förbrukar på en säsong? På ett ungefär...

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 veckor sedanSvara

   Vill minnas att i våras så hade några i Frölunda antikroppar. Tror Henrik skrev om det här.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Ja, under hela sommaren visade det sig att EN spelare haft corona. Inga konstigheter. De lever ju i vanliga samhället som alla andra. I övrigt fungerar det så här: stort egenansvar, man känner efter på morgonen, minsta symptom som SKULLE kunna tyda på corona betyder att man stannar hemma, man avvaktar några timmar, kan läkare sedan inte avgöra att symptomen definitivt tyder på något annayt (t.ex halsfluss) så tas ett covidtest. Först där efter får spelaren återvända ner till Frölundaborg. Klubbfrågan: nej, tror inte man ersätter själv, om det inte händer gång på gång, givetvis. Oskarshamn, ja ... tidigt på säsongen än, men Martin Filander är en klok coach, det är mer ordning och reda, Nolan Zajac har varit mycket bra, flera andra andra, laget ska absolut tas på allvar. Men skotteffektivitet på 13,48 ... jag tror kanske den kommer sjunka, knappast ett topp 6-lag över tid, detta. Men osvuret är bäst. :)

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 4 veckor sedanSvara

   Melart stod över match pga av symptom. Testade negativt. Spekarna nåste begränsa sina kontakter och testa ofta.

 • Kommentar avatar
  BENGT ANDERSSON, 4 veckor sedanSvara

  Svår bortamatch Väntar !
  VF gör nog rätt i att till varje pris vinna matcherna nu fram till uppehållet.
  SHL laget som leder serien när landslagslägret börjar kan ju bli de som räknas som svenska mästare om det värsta skulle inträffa med ett totalt stopp igen för Corona.
  Hoppas jag har fel !!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Ska oerhört mycket till för att man ska ställa in. Ser inte riktigt hur vi skulle hamna där. Då får det går riktigt illa i samhället.

   Kommentar avatar
   Christoffer , 4 veckor sedanSvara

   Om en spelare far illa till pga corona (inte bara feberliknande alt inte känna något alls) så tror jag man skulle ställa in.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 4 veckor sedanSvara

  Intressant att se hur laddade man är mot Oskarshamn och Leksand? Ibland har ju jag känt att de lag som är tippade som bottenlag inte skapar en bra inställning. Skall bli intressant att se hur man tar dessa matcher. / Claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Tar man inte Oskarshamn på allvar nu, då är det något som på allvar är fel. Santidigt kan Frölunda förlora utan att det är minsta fel på inställningen. Så jämnt är det.

 • Kommentar avatar
  Jonas, 4 veckor sedanSvara

  Hur kommer det sig att ledarna i Frölunda inte har hjälm på träningarna?
  I andra lag t.ex. Djurgården, Färjestad osv. har ledarna hjälm på träningarna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   En del klubbar har valt hjälm, andra inte. Jag kan inte i detalj redogöra för hur alla tänker, men jag gissar att de som valt att INTE anser att skaderisken är minimal.

 • Kommentar avatar
  Petey, 4 veckor sedanSvara

  Finns väl inga lätta matcher i SHL! oavsett detta har Frölunda en bättre trupp en Oskarshamn och med detta förväntar man sig en 100% Inställning och då skall det bli 3 poäng.
  Sedan lever alla matcher ett eget liv och då kan man inte ta något för givet! men Oskarshamn och Leksand borta är förvisso svårt, men har man ambitioner att tillhöra toppen så vinner man sådana matcher också!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Det är lite det jag försöker förklara, kanske på ett dåligt sätt. Frölunda har, tycker jag, en bättre trupp än Oskarshamn och ska över tid, t.ex. 52 omgångar, komma högre i tabellen. I en enstaka match kan man inte slå fast att Frölunda (eller Färjestad, eller Luleå, eller ...) SKA vinna. Det är att göra det för enkelt för sig. Så var det kanske förr när skillnaden mellan lagen var större, när allt inte var lika professionellt. I dag är det annorlunda. Det behöver alltså inte vara något fel på inställningen hos det SHL-lag som åker till Oskarshamn och förlorar.

   Kommentar avatar
   Manne, 4 veckor sedanSvara

   Inställningen behöver vara 110% imorgon

 • Kommentar avatar
  Andreas, 4 veckor sedanSvara

  Det hade varit riktigt grymt om Frölunda hade byggt om arenan till en stor restaurang, då hade man nog kunnat ta in flera tusen. Frågan är väl om inte detta kostar mer än vad man tjänar på det ?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Jo ... haha, tror nog inte det riktigt varit görligt och ekonomiskt försvarbart. Men vad vet jag? Kul tanke ändå.

 • Kommentar avatar
  Conta , 4 veckor sedanSvara

  Bara mata på med folk.... Angående bygga om läktaren till restaurang.
  Bra Leman, ett gott skratt kratt på måndagen, underbart ????

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Haha ... glad jag kan bidra. :)

 • Kommentar avatar
  Conta, 4 veckor sedanSvara

  Skall vara en Smajlgubbe i slutet inte frågetecken...

  • Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   TRÄNINGSRAPPORT: Joel Mustonen med i början av Frölundas träning, gick sedan av, tyder väl på att comebacken får vänta.
   Elmer Söderblom gick också av. Oklart varför.
   ... och inte fasen får man väl reda på några detaljer sedan heller. ;)

    Kommentar avatar
    Per H, 4 veckor sedanSvara

    Utlåning på gång av Elmer inför JVM??

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Nej, nej ... problem.med en fot. 50/50 i morgon.

    Kommentar avatar
    Manne, 4 veckor sedanSvara

    Han har ganska stora fötter också, så inget konstigt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Mycket att ha problem med? ;)

    Kommentar avatar
    Manne, 4 veckor sedanSvara

    Är det något som strular så är det väl det.

    Kommentar avatar
    Manne, 4 veckor sedanSvara

    Lätt att få skott på de tex.

  • Kommentar avatar
   Molly, 4 veckor sedanSvara

   Ang. Landslagets samling.
   Släpp inga spelare till den där Corona turneringen.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Förstår din synpunkt, men så blir det inte. Och den spelas i en bubbla, så ur den synvinkeln är det inte farligare än att vara hemma i vanliga livet

  • Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

   Niklas Rubin i hemmalandslaget. Där ser man. Kul. Bladets nyhet.

    Kommentar avatar
    Manne, 4 veckor sedanSvara

    Fyra spelare från oss med. Ställ in istället.

  • Kommentar avatar
   Jjjax, 4 veckor sedanSvara

   Du har säkert fått svara på alla möjliga alternativ från oss läsare men ang PP så vad säger du om att byta Raymond och sätts in Elliot på hans plats? Bör kanske bli mer hot därifrån då?
   Och att Raymond spelar på ena kanten i pp2 där Elliot ibland har varit. Lasu framför kassen och Sundström bakom mål.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Det är möjligt att man skulle skifta Raymond och Elliott, ja. Eller annat skifte. Jag har inte riktigt grottat ner mig i detta än. Fortsatt samma uppställningar, Rönnberg tror de kan hitta kemi, hänger mycket på att Norlinder och Raymond är unga, behöver lära sig spela PP på SHL-nivå.

  • Kommentar avatar
   Molly, 4 veckor sedanSvara

   Hörde på sporten att Finland kan inte ta ut sitt lag än.
   De vet inte vilka som är friska i de olika lagen.
   Det är ju sjukt, att dra ihop olika länder då.

    Kommentar avatar
    Airikr, 4 veckor sedanSvara

    Om Finland och Sverige får gå ihop och representera "östra Norden" eller ngt ... så hade man kunnat få ihop ett redigt lag.

  • Kommentar avatar
   Airikr, 4 veckor sedanSvara

   Linköping pausar all verksamhet läser jag på GP, hur påverkas ligan av det tro?

    Kommentar avatar
    Manne, 4 veckor sedanSvara

    Gammalt. De pausade redan när de fick sina första fall av Covid-19.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Precis. Inget nytt. De får spela ikapp senare. Så visste vi ju att det skulle kunna bli.

  • Kommentar avatar
   Steffo, 4 veckor sedanSvara

   E de så viktigt att man kringgår regler för att få folk i arean.Smittan försvinner ju inte oavsett.. Gilla läget det är så här det är..Hockey o fotboll kan väl inte vara prio1 i rådande läge..Hel tokigt..Skulle inte gå o sätta mig i arenan idag iavsett..

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Förstår att man kan vara orolig. Är man 70+, tillhör riskgrupp, kanske är överviktig, då ska man givetvis vara försiktig.

  • Kommentar avatar
   JJ, 4 veckor sedanSvara

   Jag tycker att det är Hjalmarsson som är problemet i PP.
   Han bidrar inte överhuvudtaget

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Det gör han verkligen. Vinner puckar, bär in puckar, sätter upp spel. Lute skotträdd, men det handlar också om att direktpassen inte håller Ryan Lasch-klass.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    *lite

    Kommentar avatar
    Christoffer , 4 veckor sedanSvara

    Hmm, känns lite fel att skylla på att passningarna han får är sämre... var ju inte direkt så att han rosade marknaden även med Lasch fina passningar, han gjorde ju bara 7 mål på 50 matcher förra säsongen. Och får faktiskt säga emot där, står man i cirkeln då skall man bidra med mer än att vinna tillbaka puckar. Sen är han inte det enda problemet. Att man inte lyckas skapa rörelse i boxen är det stora problemet. Men även där tycker jag att andra än Mursak / Raymond får ta på sig lite av skulden. Jag tycker PP1 lider lite av samma problem som man gjorde under Lasch, och det är att icke-puckförande spelare inte rör sig tillräckligt mycket, vilket gör att puckförande själv måste hålla i pucken och hitta luckan.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Rätt. Det upplever jag också som problemet. För stillastående, för letande, för få hot. Och jag menade inte att Hjalle eller ngn annan ska skylla på ditt eller datt, alla har eget ansvar, men just att det är få direktskott hänger lite på bristen i tajming i hela femmans spel. Norlinder och Raymond ska styra mycket, de är unga, till viss del köper jag Rönnbergs tålamod. Men jag har mina dubier.

    Kommentar avatar
    Christoffer , 4 veckor sedanSvara

    Som sagt innan så är det ett problem med hela enheterna, men jag skall ändå vara lite kontroversiell och säga att jag tror att det stora problemet är Joel. Det är lätt att säga att de unga letar, men varför letar de? Man testar med snabbt passningsspel lite då och då, men vad händer då? Mursak, Raymond och Norlinder (alt Hjalle och Norlinder) står och passar mellan varandra, boxen står helt stilla. Det andra alternativet är att Mursak eller Raymond letar efter läge, ofta med samma resultat, boxen står helt stilla. Hur får man då boxen att röra sig? Det PP2 ofta gör är att dom går bakom mål, det tvingar backarna och målvakten att vända sig. Det vanligaste alternativet är att personen i slottet (joel) rör sig upp och ner längs med slottet, det tvingar boxen att röra sig, och öppningar skapas, antingen för Joel självt, eller för Hjalle. Istället är Joel stationär, vilket han kunde vara med Lasch, men inte med spelare som är något sämre på att passa.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Ligger säkert något i detta, alla i en PP-femma behöver vara rörliga, tvinga spelarna i boxen att verkligen vara vaksamma, vrida på skallarna, känna ovisshet. Just nu går det så långsamt för Mursakenheten att boxen mest behöver ligga rätt i positioner.

  • Kommentar avatar
   Dallasm3, 4 veckor sedanSvara

   HL, jag vet att idrott och kultur lider i dessa tider. Men lägg ner nu. Folk DÖR runt om i världen. Är publiken på hockeymatcher det viktigaste just nu???

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Dör folk i världen mindre om 300 går på hockey i Scandinavium, i Catena Arena? Jag förstår inte vad du menar. Utveckla gärna.

    Kommentar avatar
    Manne, 4 veckor sedanSvara

    Nej, det tror jag inte. Finns gott om utrymme i tex Scandinavium så 300 där skulle kunna sitta ordentligt utspritt.

    Kommentar avatar
    Dallasm3, 4 veckor sedanSvara

    Chanser ökar ju. Du har ju skrivit om % av arenans kapacitet. Är det viktigaste just nu i hockey världen publiken? Hur har det gått i övriga Europa? Hur går det i Uppsala och Skåne just nu? Är det så viktigt att "tjöta" om mer publik i varannan tråd? Kom då samtidigt med konkreta förslag på hur man kan göra det 100% säkert, annars blir det lite löjligt

  • Kommentar avatar
   Rasmus, 4 veckor sedanSvara

   Hur kommer det sig att det är PP-femmor och inte kedjor? :)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

    Därför att det är ju just femmor, inte kedjor. Fem man i en femma, tre man i en kedja. Fem man i en PP-femma och de fem spelar alltid tillsammans. Hade två backar och tre forwards alltid varit sammankopplade i 5/5-spelet så hade även det varit en femma. Men så är det ju inte. Där är det olika backpar med olika kedjor.

  • Kommentar avatar
   Mikael, 4 veckor sedanSvara

   Gött att Schweiz lyckades så bra med sin publikvänliga coronastrategi!


   Lämna en kommentar