Koll på SHL del 2 – från HV71 till Luleå


► SHL-premiären 2019/2020 närmar sig med stormsteg: 14/9 är det dags.
► Jag tittar närmare på lagen, tar på mig både positiva och negativa glasögon, ger er mina tankar och funderingar.
► Först ut i går fredag: Brynäs, Djurgården, Frölunda och Färjestad.
► I dag lördag: HV71, Leksand, Linköping, Luleå.

Rakapuckar.com bild## HV71

JAA …!

* Den här backbesättningen går då inte av för hackor, över tid, när Emil Johansson och Eric Martinsson kommit in i gamla gängor, då måste ju det här bara bli klass & kvalité. Christoffer Persson och Didrik Strömberg är tunga pjäser man inte vill ha i hasorna, och Markus Lauridsen känns bättre än han får credd för.

* Gott om starka namn i offensiven, rätt bra kapacitet skulle alla få till det. Blir David Gustafsson inte kvar i Winnipeg tror jag hans säsong kan vara något att minnas. Väldigt spänd på att se om Christoffer Törngren följa upp det han visade 18/19, Juuso Ikonen och Anthony Camara är spetsiga, Oscar Sundh för evigt en vägvisare att vilja ha med sig ut i kampen. Simon Önerud har hög, hög kapacitet – Linus Fröberg kan vara ett kanonförvärv. Och HV på hemmaplan, grymt tryck i en av ligans bästa arenor.

.* Stephan Lundhs ledarskap, sedan han tog över som högste ansvarige efter Johan Lindbom, tycks passa HV-spelarna. Nu är det ”Lillis” från start, och det kan nog betyda en delt.


HMM …?

* Många nya på anfallssidan, framgången bygger på att flera av dem lever upp till förväntningarna, och jag vet … HV letar efter något att spetsa med, evigt snack om Alexander Bergström, men det känns en smula tunt, det gör det.

* Många (och jag är en av dem) är jättenyfikna på Axel Holmström, lätt att minnas hans genombrottssäsong i Skellefteå, men det har gått tyngre sedan, lite bortglömd i AHL, skador har stört. Inte alls givet att det blir så mycket att skriva hem om redan i vinter.

Rakapuckar.com bild

* Martin Thörnberg är ju en underbar ledare, en ikon i HV71, men 36 år gammal, skadedrabbad i fjol, håller kroppen för en kvalitetsfylld säsong till?

Min favorit: Filip Sandberg. Minilirare med trollformler. Kan han hitta tillbaka till där han var innan han drog till San Jose blir det kul. Spännande med brorsan Christian i laget också.


Funderingar: 

* Johannes Kinnvall tror jag vi kommer njuta mycket av i vinter. Hoppas den otäcka smällen han fick i 2–4-förlusten mot Örebro på fredagskvällen inte var allvarlig.

* Spänd på att se Linus Sandin, var det ett smart drag att lämna Rögle, kommer han till ett bättre eller sämre lag, lyfter eller stannar han av?

* Länge sedan Christoffer Perssons youtube-klassiker. Dags för en ”Måste ju få slå han” 2.0?

 

## Leksand

JAA …!

* Skarpt förtjust i hur GM Thomas Johansson byggt laget, inga chansvärvningar, kloka beslut när rutinerade herrar som Jonas Ahnelöv, Johan Fransson, Patrik Zackrisson och Spencer Abbott tagits in. De kan SHL, har presterat här, kommer prestera här. Bra killar som är med och bygger bra lag. Kan vara dags för Leksand att hoppa av pendeltåget nu, ta avstamp på SHL-stationen.

* Vass rekrytering när Janne Juvonen bytte (likt Abbott) bytte dalaklubb. Juvonen höll hög klass i Mora, vet hur det är att spela i ett lag som slåss för varje poäng.

Rakapuckar.com bild

* Det finns en Leksandskärna i spelare som Martin Karlsson, Jon Knuts och Mattias Ritola, det finns – bakom de rutinerade herrarna – även rätt gott om lovande spelare som kan få genombrott, som Calle Själin, som Filip Johansson, som Oskar Lang. Bra blandning, tycks det mig.


HMM …?

* Som alltid med en nykomling är frågan: finns det nog med kvalitet rakt över, finns det nog med matchvinnare, defensiva som offensiva, sådana som kan kliva fram de kvällar där det går tungt?

* Rögle stred inte för att behålla Jonas Ahnelöv, Mattias Karlsson är 34 och skadad, Johan Fransson är lika gammal och osar knappast defensiv trygghet … håller det här utan att Juvonen tvingas stå på huvudet?

* Spencer Abbott kommer in sent (skatteskäl) i laget, en skicklig men lite vek spelare. Får han utrymme annat än i power play?

Min favorit: Roger Melin, den rutinerade tränaren, alltid med en räv bakom örat. Jag kan se fram emot SHL:s upptaktsträff bara för hans skull. Har du pianofingrarna redo, Roger?


Funderingar:

* Sebastian Wännström tycker jag är en utmärkt värvning. En sådan där på gränsen-spelare i andra klubbar, en jag tror kan få mer utrymme nu och växa av det.

* Jag är förtjust i norrmannen Thomas Valkvae Olsen, poängmakare förra säsongen, sett bra ut när jag tittat i höst. SHL-genombrott?

* På samma tema: jag har gillat lille (170/68) Oskar Lang ända sedan SHL-debuten 2014/2015. Underbar, flytande skridskoåkning. Är det dags nu för 22-åringen att verkligen slå igenom?

 

## Linköping

JAA …!

* Mattias Bäckman är hel, Jonas Holös är värvad, Eddie Larsson är kvar, rejäle Anton Mylläri är inplockad från Malmö, Adam Ginning och Simon Lundmark är hur spännande som helst … ärligt talat, om inte det här blir rätt bra så är det någon som gör något fel. Tillhörande defensiven är dessutom två riktigt starka målvakter. 

* Nye tränaren Bert Robertsson kommer inte acceptera något annat än maximal arbetsinsats.

* Med Broc Little i laget kommer det alltid, alltid kunna hända grejor framåt för LHC.

––––––

COOLBET är ett av få bolag som har flertalet egna lokala oddssättare. Tack vare detta kan man erbjuda ett enormt stort utbud på svensk hockey där du hittar odds från SHL ner till division II. 

Du kan dessutom se hur andra har spelat på en specifik match, och med en enkel knapptryckning placera samma spel med den insats du själv väljer. Du har även fri tillgång till flera olika verktyg som hjälper dig att hålla spelandet på en nivå som du känner dig bekväm med. Välkommen till Coolbet för en roligare och säkrare spelupplevelse!

––––––


HMM …?

* Det finns på senare år en historia av att förlora i LHC, missat slutspel i fjol tre kvartsfinaluttåg före det. Jobbig trend att vända, och jag vet inte, men … LHC är inget sprakande lag som skrämmer vare sig små barn eller vuxna hockeyspelare på förhand.

* Bert Robertsson är oprövad på egna ben. Det gick så där när han tog ett större ansvar i Skellefteå efter att Hans Wallson lämnat. Är Bert verkligen en huvudtränare? Det har inte börjat bra på försäsongen (även om just det har liten betydelse i min bok).

* Det ser tunt ut på anfallssidan, Patrik Lundh och Nick Sörensen får ursäkta, men är det inte som vanligt, några nordamerikaner som ska bära, och så räcker det inte riktigt hela vägen?

Min favorit: Sebastian Karlsson. Gör jobbet i det tysta, kan också gå in och spela PP, allt görs till max, med passion och ilska, men med ett brett leende utanför isen.


Funderingar: 

* Max Lindroth är en spännande Partillekille som tagit den långa vägen (Hanhals Kings, Troja-Ljungby, Tingsryd) till SHL, tränade med Frölunda förra vintern, hamnade i LHC. Låt oss följa 23-åringen.

* Adam Ginning är årsbarn med Rasmus Dahiin, nu är det dags att ”brejka”, va?

Rakapuckar.com bild

* Om Nick Sörensen får vara hel den här vintern tror jag det kan betyda bra saker för LHC.    

 

## Luleå

JAA …!

* Detta samspelta lag, denna välfungerande grupp som var så bra redan i vinter har spetsats ytterligare med lirare som Isac Brännström, Filip Hållander samt finska världsmästarna Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki. Släng in samling unga spelare på det, unga som fortfarande utvecklas, och … jag förstår verkligen de fans som drömmer om att deras stålmän ska gå på ytterst få kryptonitar i vinter.

* Fortfarande finns hopp om att Jesper Sellgren inte ska ta plats i Carolina Hurricanes och göra en SHL-vinter till. Den förstärkningen … oh la frickin’ la.

* Har kanske ligans a) bäste målvakt i Joel Lassinantti (som tycks orka spela hur mycket som helst) och b) mest välfungerande kollektiva försvarsspel. Man kommer långt med det. En vassare offensivare spets i vinter och … mm, det kan bli muntert, detta. 


HMM …?

* Krävs mycket energi, mental som fysisk, att spela strikt Luleåhockey, släppa på sig få chanser, vinna på ett mål eller två. Finns det inte risk att det tar rätt mycket på krafterna, att det saknas ytterligare växel att lägga i när slutspelet kommer?

* Jack Connolly var poängmässigt nästan dubbelt så bra i Luleå som i Rögle, en viktig del i Luleås framgång. Fixar han verkligen att leva upp till de högre kraven nu? 

* Mycket snack kring Tyrväinen och Ilomäki, världsmästare hit och världsmästare dit. Men Finland tog ju guld som ett lag, inte via individuell skicklighet. Ingen given SHL-succé för spelare som är bra hemma i SM-Liiga.

Rakapuckar.com bild

Min favorit: Einar Emanuelsson. Så underbart fräck och frejdig.


Funderingar:

* 17-årige Noel Gunler är en sent född 01:a som tippas gå högt i draften i sommar. Det jag såg förra vintern fick mig att verkligen se fram emot mer. Håll koll på den här killen!

* Dags för Filip Hållander, 19, att visa varför Pittsburgh Penguins tror så mycket på honom. Kanske lättare i Luleå än i Timrå.

* Erik Gustafsson var bjässen med stort B i SHL förra säsongen, snittade 24.44 i istid, bara Ryan Gunderson (25.41) var värre i grundserien. Med Gunderson borta, är Gustafsson nummer 1 nu?

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 19500000000

***

Kan inte sägas nog: tack till förnämliga, förträffliga, fantastiska eliteprospects.com.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
6 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

  Hävdar fortfarande att detta är ett utmärkt sätt att få lite koll på motståndarlagen.
  Tack för fin genomgång, ser fram emot kommande delar!

  • Kommentar avatar
   Sothöna, 1 år sedanSvara

   Instämmer - mycket bra genomgång. KKK: kunnigt, kort och koncist utan en massa bjäfs som i hockeybiblarna.

    Kommentar avatar
    lecharge, 1 år sedanSvara

    kanske inte det bästa valet för en akronym...

  • Kommentar avatar
   Magnus , 1 år sedanSvara

   Kan man inte ens ratta in kvällens match på radion?

   • Kommentar avatar
    Conta , 1 år sedanSvara

    Bra genomgång igen Leman. Kul läsning.
    Men är inte så imponerad av Leksands värvni av Patrik Zackrisson. Hans eak är passerad, tycker han sett trött och seg ut senaste säsongerna. Bästa var 2016 när han mot Frölunda i final match 5 slog en Indian are i egen zon till Elias Fälth, pang från Fälths klubba och seger med 3-2till Frölunda.
    Backen Gustafsson i Luleå tycker jag är starkt överskattad, mycket blek i slutspelet mot Frölunda förra säsongen.

    • Kommentar avatar
     Stefan, 1 år sedanSvara

     Jag är inte lika säker på Linköping jag.
     Tror faktiskt de hamnar som förra säsongen.
     Dock hoppas jag på att Leksand får stanna. Alltid kul med Leksand i Scandinavium, då får våra klackar jobba för att göra sig hörda.

     • Kommentar avatar
      Benny S, 1 år sedanSvara

      Mycket intressant läsning. Verkar onekligen bli spännande att se om Leksand (och även Oskarshamn) klarar av att hänga kvar.


      Lämna en kommentar