"Om jag så ska ställa upp baracker utanför..."


► Bara några fredagstankar om:
► a) Blivande NHL-spelare i SHL, hur det ligger till – och vad jag tycker.
► b) Varför Strömstad Hockey Classic blir av, trots att ingen publik är tillåten.

Rakapuckar.com bild

Jag snackade NHL:are i SHL på Instagram. Se gärna nedan om ni missat. Till höger: Strömstad Hockey Classics starke man, Daniel Olofsson, med bucklan. Foto: STRÖMSTAD HOCKEY CLASSIC 


NI LÄSTE SÄKERT här och här, och på en massa andra ställen på nätet i går, så ni har fakta klart för er.

Spelare som Theodor Lennström, Frölunda, Mathias Bromé, Örebro, Fredrik Händemark, Malmö, Linus Sandin, HV71, Nils Höglander, Rögle (och kanske några till) har av SHL fått lov att inleda hösten i SHL – trots att vår högstaliga egentligen inte tillåter korttidskontrakt.

Och alla vet ju att Lennström & Co drar i november i när NHL:s träningsläger börjar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rakapuckarpunktcom on


Så … hur funkar det? Jag fick en del frågor i går, ni kan se och lyssna ovan, eller bara läsa följande:

## Om en spelare hade tid kvar på sitt SHL-kontrakt när han skrev på för sin NHL-klubb, då räknas han som ”tjänstledig” av SHL, han kan liksom ”återgå i tjänst.” I grund och botten har han ett SHL-kontrakt med tid kvar (må det vara ett eller flera år) och därför är det okej att börja säsongen på hemmaplan.
Trots att alla vet att spelarna lämnar i november.
Trots att det i praktiken blir som ett korttidskontrakt.
Men rent regelmässigt är de fortfarande SHL-spelare vars NHL-karriärer inte börjar förrän i november (träningsläger) och december (matcher), då tillåts de vänta in äventyret på svenska isar.

Rakapuckar.com bild

## Hur kan det vara så här? Jo, för enligt transferavtalet mellan Sverige och NHL så kan en spelare skriva på för en NHL-klubb även om han har gällande SHL-kontrakt; NHL trumfar SHL, så att säga. I gengäld får svenskar klubbar betalt även när kontraktslösa spelare lämnar.

## Allt klart? I praktiken, ja. I teorin nej. Frölunda kan förstås säga nej till Theodor Lennström, Lennström skulle väl rent tekniskt kunna arbetsvägra, Edmonton skulle kunna säga nej – men varför i herrans namn då? Frölunda vill ha Lennström, Lennström vill spela, Edmonton vill att den unge backen inte går ytterligare två månader utan hockey.
Och NHL har för övrigt redan godkänt utlån.
Vad gäller Lennström så har både han och Frölunda redan sagt ja, det samma gäller säkert alla andra inblandade klubbar.

Hoppas detta gör att alla är med på vad som hände i går. Alltså bara en viss typ av spelare som kan komma ifråga för korttidsspel – de med gällande SHL-kontrakt.

Intressant här blir ju att se Frölundakillar som Samuel Fagemo, Jacob Moverare, Luleåbacken Jesper Sellgren, dessa var på lån i SHL förra säsongen, har inga gällande SHL-kontrakt – kommer de ”tvingas” börja säsongen i annan europeisk liga, eller väljer SHL att hitta en lösning även här? Tveksamt, om ni frågar mig.

Nå, flera av er gillar inte gårdagens beslut, tycker det är fel att NHL-killar ska ta upp plats för andra, ta istid för andra, och sedan bara dra långt innan det är över.

Rakapuckar.com bild

Ett argument jag verkligen respekterar.

Har själv tänkt så lite grand vid lockouterna genom åren.

Men i coronapandemins tid är inget som vanligt, vi snackar heller inte om att klubbar ska ta hit Kris Letang och Phil Kessel i två månader, snarare är det bara så att egna spelare blir kvar något längre.

Jag är medveten om att den skillnaden kan tyckas liten, men jag vill ändå hävda att den finns.

Min känsla är att SHL insåg det orimliga i att Lennström, Händemark, Bromé och de andra skulle lira DEL-hockey när de kunde ha värmt upp på hemmaplan.

Så … jag är faktiskt okej med det här. Dock med full respekt för motsatta åsikten.

I Frölundas fall är det ju dock rätt mycket bingo. Bara sex backar i truppen just, jag skrev redan i går att Fredrik Sjöström nu köper sig lite tid i jakten på toppbacken, en formulering jag såg GP nappade på.

Sjöström kommer få hit sin meriterade back. Inget snack. Men vill/behöver han vänta in i september/oktober (det kommer finnas spelare att välja på, mer en fråga om att träffa rätt), då har han Lennström som tar numerären till sju.

Frölundas sportchef lär inte medvetet vänta av den anledningen, men han får några isbitar extra i magen. Det är inte fel. 

Rakapuckar.com bild

***

Jag pratade med Daniel Olofsson i veckan. Vem? Jo, eldsjälen (och ur-leksingen) som gjort Strömstad Hockey Classic möjligt de senaste åren.

Min fundering: ”Hur fasen löser ni att arrangera nu när ni inte får ta in publik i hallen i Skee?”

Det blev så långt ändå att jag ska inte trötta er med allt för mycket men, några korta svar:

## Expressen som sänder betalar mer än C More gjort.

## Rejält nedskuret på aktiviteter utöver hockeyn. Lagen brukar ju bjudas på ditt och datt, bli omhändertagna som kungligheter, åka på utflykter – nu är det back to basics, hockey, boende, inte så mycket mer. Lagen vill ju knappast umgås med varandra på grund av smittorisken heller, så inga konstigheter.

## Inkomsterna partners/publik brukar vara cirka 50/50, trots att även partners gått ned något så räknar Daniel Olofsson, genom att coronaanpassa turneringen, att han ska nå något slags break-even.

Är det någon som ska lyckas så är det nog han, killen är entreprenör ut i fingerspetsarna, har hållit igång flera Strömstadhotell under coronakrisen. Då ska det väl inte vara några problem med en sketen hockeyturnering …?

Skämt åsido, lagen brukar älska behandlingen de bjuds på i Skee/Strömstad. I år mer hockey än behandling, men det är nog så viktigt.

Största problemet just nu: få ishallen ”coronagodkänd” vad gäller säkerhetsavstånd mellan omklädningsrum, olika ytor etcetera. Men som Olofsson sa till mig:

– Vi ska lösa det, om jag så ska ställa upp baracker utanför …

Rakapuckar.com bild

Som vanligt är det Frölunda, Färjestad och Leksand som gör upp, i år i slutet av augusti, 20:e till 22:e. Matcherna:

20: Leksand–Frölunda, 19.00
21: Färjestad–Leksand, 19.00
22: Frölunda–Färjestad, 16.00
.

Matcherna kan alltså ses via SportExpressen Play, ni kan också teckna abonnemang på Expressen Premium eller på Dalarnas Tidningar (dt.se). Mer info här. Ett månadsabonnemang kostar 299 kronor, enstaka match 139.

***

Så här dags nästa vecka skriver vi den 24:e juli, inte långt till dess att SHL-lagen går på is, det är kanske dags att börja bli lite mer seriös i skrivandet där och då, eller vad tror ni?

Jag fortsätter nog småputtra igång motorn, tror jag.

Trevlig helg!

Rakapuckar.com bild

***

För den som glömt, det här gäller:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 7 månader sedanSvara

  Kommer journalister att släppas in i den lilla hallen i Skee?
  Ser fram emot kommande texter att läsa här...
  Trevlig helg!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Ja, vi släpps in. Vi tre, fyra. ;=)

   Kommentar avatar
   Sothöna, 7 månader sedanSvara

   Vilka är dessa? NWT, DD, GP och RR kanske?

 • Kommentar avatar
  Maxad, 7 månader sedanSvara

  Konstigt att alla klubbar var eniga, när det bara gagnade ett par få.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Man kanske inte alltid tänker så egoistiskt? De andra klubbarna kanske inte blir skräckslagna för att t.ex Bromé ska göra en och en halv, två månader i Örebro? Bara en fundering.

   Kommentar avatar
   Maxad, 7 månader sedanSvara

   Så e de säkert. Va bara en tanke.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   :)

   Kommentar avatar
   Sothöna, 7 månader sedanSvara

   Håller med! Borde ha blivit ett jävla halabalo bland dessa klubbar. Istället: total radiotystnad. Har SHL-klubbarna gått från macho till velourpyjamas?

 • Kommentar avatar
  Nolte, 7 månader sedanSvara

  Verkligen bingo för Frölunda (kanske dom andra berörda klubbarna också) visst spelarna kommer lämna, men det köper som sagt tid och sparar i Frölundas fall en hel del pengar (Lennström förhållandevis billig) istället för 3-4 månadslöner på en dyrare back.

   Kommentar avatar
   Sothöna , 7 månader sedanSvara

   Medhåll. Det här är lågt hängande frukt som Frölunda enkelt kan plocka med höger och vänster tass.

 • Kommentar avatar
  Sothöna , 7 månader sedanSvara

  Känns som veckans I-landsproblem. Om det ens är ett problem? Som vanligt kommer det skador. Ju bredare trupp desto bättre. Roger Moore och Fred Seastream fixar det, som vanligt.

  • Kommentar avatar
   Jan Westerberg , 7 månader sedanSvara

   Tycker nog att Frölunda borde skaffa en fysisk backtyp à la Printz/Lauridsen också. Visst kan nog Olsson och Ekbom spela fysiskt men sen ser det lite runt ut.

   • Kommentar avatar
    Jan Westerberg , 7 månader sedanSvara

    Tunt menar jag förstås

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Den så kallade toppbacken som ska in väger kanske några kilo.

   • Kommentar avatar
    AddeQ, 7 månader sedanSvara

    Henrik: vad händer om en av dessa 6 spelare exempelvis Lennström vill spela i Frölunda i 2 månader men Frölunda anser sig inte vilja betala saftig lön. Har Lennström eller ngn av dessa andra möjlighet att välja annan SHL-klubb, går ej antar jag? Enbart den klubben man hade kontrakt med i SHL?

     Kommentar avatar
     Pippo, 7 månader sedanSvara

     Har varit tjänstledig för studier ett tag (visserligen har jag inte kontrakt med någon idrottsklubb) men det var ganska strikta ramar om vad som gällde under tjänstledigheten. Säkert så att det är skrivet under vissa datum, ex. början av säsongen till slutet av säsongen och med vissa kriterier om vad som spelare får och inte får göra. Om detta är godkänt av båda parter tror jag inte att Frölunda egentligen har något ansvar, utan att ansvaret ligger hos Nhlklubben. Jag tror inte att spelarna, under sin "tjänstledighet" får söka sig till konkurrerande verksamhet (annat lag i shl) hur som helst, utan att detta styrs i det som avtalats mellan klubb och spelare. Men detta är rena spekulationer från min sida...

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     T.ex Lennström har ju kontrakt med Frölunda, för att kunna spela i annan SHL-klubb måste ju en transfer ske. Om Frölunda (el annan klubb) inte skulle vilja ha en spelare, jag antar en annan kan ta över kontraktet då. Som en trejd. Antar jag. Har inte funderat på detta, måste jag medge, iom att jag inte tror det händer.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     * en annan KLUBB kan ta över

     Kommentar avatar
     Sothöna, 7 månader sedanSvara

     Stort av dig att medge. Många journalister bär på en baktung prestige som sällan bär frukt.

   • Kommentar avatar
    AddeQ, 7 månader sedanSvara

    Henrik: glömde fråga. Jag menar, egentligen otroligt bra för dessa killar att få köra med sina gamla SHL-lag i 2 månader. Kommer ju mkt bättre förberedda till NHL /AHL start då. Kanske inte lira gratis men kanske inte bör kräva fullt marknadsmässig lön då heller?
    Ska Malmö betala Händemark 300.000 månad plus alla avgifter så är man ju uppe på 1 miljon totalkostnad? Verkar lite girigt att som spelare kräva den lönen då kanske?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Principiellt ska väl en spelare ha sin marknadsmässiga lön. Samtidigt, det kan ju bli coronasänkta löner i höst ändå, Händemark lär gå ner automatiskt. Tror jag.

   • Kommentar avatar
    Niklas, 7 månader sedanSvara

    C More brukar väl sända alla försäsongsmatcher?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Yes. Men i år har Expressen köpt en gäng.

     Kommentar avatar
     Anna Agdestein , 7 månader sedanSvara

     Sådant som gynnar arrangör och möjligen Expressen, men knappast tittare/supportrar. 139 spänn för att streama en försäsongsmatch? Tycker jag är orimligt dyrt.

     Kommentar avatar
     Maxad, 7 månader sedanSvara

     Ja vad bryr dom sig om supportrar? Inte ett skit!

     Kommentar avatar
     R@Y, 7 månader sedanSvara

     Klart dom utnyttjar tillfället. Hockeyhunger, i kombination med Coronapandemin. Folk kommer köpa ändå. Men jag håller med helt klart, inte en chans att jag köper en försäsongsmatch för det priset.

     Kommentar avatar
     AddeQ, 7 månader sedanSvara

     Ett gram kokain på gatan kostar 1000 kr. för samma pris får du 7 matcher.... Hur snål är du?

     Kommentar avatar
     Anna Agdestein , 7 månader sedanSvara

     Sånt man känner till om man är ”inAddeQuate”, antar jag?

     Kommentar avatar
     Rasmus, 7 månader sedanSvara

     Förstår inte hur kokainpriset är relavmt, jag tänker inte betala 1000 kronor för det heller. Att 139 är för dyrt är en fullt rimlig åsikt

     Kommentar avatar
     Sothöna , 7 månader sedanSvara

     Instämmer till fullo. Bättre de säljer in försäsongsmatcher som paket. 99 kr för rubbet. Grå pantrar betalar hälften. Serielunken utan publik bör även den vara kraftigt rabatterad. Förhoppningsvis är Covid19 utrotad lagom till the real deal kör igång i mars.

     Kommentar avatar
     Sothöna, 7 månader sedanSvara

     Tillåter mig tvivla på att det är många som hostar upp 139 bagare för en sketen träningsmatch.

     Kommentar avatar
     Sothöna, 7 månader sedanSvara

     Min son - finn inte förtröstan i droger som det vita pulvret. Sök vidare och du skall finna Gud, Jesus och den heliga anden. Herrens rum kan du finna i Domkyrkan eller Annedalskyrkan. Amen.

   • Kommentar avatar
    Bengt Andersson, 7 månader sedanSvara

    Det där med Koka" på gatan det hör väl inte hemma i denna spalt !

    • Kommentar avatar
     AddeQ, 7 månader sedanSvara

     Bengt: är du Bengt på Bassås36?

     • Kommentar avatar
      Peter Smögen, 7 månader sedanSvara

      Herregud, det här forumet liknar flashback, blev snabbt påmind om varför jag lämnade detta bakom mig

       Kommentar avatar
       Sothöna , 7 månader sedanSvara

       Benägen att hålla med. Fattar inte varför plötsligt politik och tunga droger hamnat på agendan. Gör om. Gör rätt.

     • Kommentar avatar
      Epoe, 7 månader sedanSvara

      Den här daniel olofsson låter som en jävla stropp. En viktigpetter utan dess like

       Kommentar avatar
       Sothöna , 7 månader sedanSvara

       Min son - varför denna upprördhet? Vilken Daniel Olofsson åsyftas?

     • Kommentar avatar
      Sothöna , 7 månader sedanSvara

      När är monday morning quarterback tillbaka?

      • Kommentar avatar
       Sothöna, 7 månader sedanSvara

       Vore av godo om VF får in en spetsig back som producerar rikligt med poäng. Kommer det att bli verklighet?

       • Kommentar avatar
        Sothöna, 7 månader sedanSvara

        Helt rätt av Frölunda att nyttja grundserien i SHL och CHL som träningsmatcher och försäsong inför slutspel. Närmare 60 matcher är ingen dålig försäsong.


        Lämna en kommentar