Min bästa Frölundasexa – men vad hände i Malmö?


► Här har ni min Frölundasexa för den gångna säsongen.
► Mitt All Star Team, om ni så vill.
► Hur ser era lag ut?
► Och häng med på en vandring längs minnenas allé. Studera speciellt ”Säsongens vändpunkt.” Jag tycker den är intressant. Vad hände egentligen i Skåne?

Rakapuckar.com bild


DET ÄR INGEN hockey kvar den här säsongen, om nu inte KHL får för sig att fortsätta, eller om NHL verkligen försöker med spel en bit in i maj.

Men det tror jag inte.

I väntan på bättre tider (jösses, så passande det uttrycket känns för tillfället) roade jag mig med att plocka ut en målvakt, två backar och tre forwards som platsade i ett ”säsongens Frölunda”-lag.

Så här blev det:

Högerforward:
Ryan Lasch

* Kommentar överflödig. Överlägset bäste poängplockare, den ende med högklassig spets. Visst blev Frölunda ibland för beroende av Lasch – men det var inte hans fel.

Center:
Johan Sundström

* Kom från två skadedrabbade KHL-säsonger, fick initialt slita för istiden, blev som väntat bättre ju längre vintern led, var på väg mot något riktigt bra när coronastoppet slog till.

Vänsterforward:
Patrik Carlsson

* Karln som aldrig är dålig var också i fin form när rullgardinen drogs ner. Nyttig i precis alla spelformer, på varje kvadratcentimeter av isen. Målskytt, framspelare, hårdjobbare, kulturbärare – nu också point man i power play.

Bubblare: Max Friberg.

Vänsterback:
Viktor Ekbom

* Har vuxit ut till en ledande bjässe i Frölunda, i skaraborgaren finns den utveckling jag saknat på andra håll. Stark, smart, vinner dueller, spelar enkelt och rejält. Behöver ta lite färre utvisningar.

Rakapuckar.com bild

Högerback:
Theodor Lennström

* Spelade bara 31 av 52 matcher men hann på dessa visa hur värdefull han är för Frölundas spel som varande ende back med spetsiga offensiva egenskaper. Finns en anledning till att Frölunda sprutade ”Teddan” full med smärtstillande i CHL-finalen trots att han inte kunde skjuta med den brutna tummen.

Bubblare: Jacob Moverare.

Målvakt:
Johan Mattsson/Niklas Rubin

* Sorry, ni får hänga mig, tycka jag är feg, men för mig är det så dött lopp det kan bli. Båda hade bra stats när laget var bra, båda hade sämre när laget inte var det. Båda var matchvinnare flera gånger, båda släppte en del puckar de velat haft tillbaka. Jag kan verkligen inte skilja på de här två herrarna. Ville. Försökte. Kunde inte.

Okej – er tur. Tyck till, ge mig era lag, och motivera gärna.

***

Säsongens …

* … galnaste match 1:
Biel-Bienne borta i CHL-kvartsfinalen. Självklart. Med mindre än tre minuter kvar behövde Frölunda två mål för att överleva och fixa förlängning, hittade två på 19 (!) sekunder, detta sedan schweizarna haft en jättechans att avgöra i tom kasse. 2xJohan (Mattsson och Sundström) räddade Frölunda i förlängningen, sedan avgjorde Patrik Carlsson i 4/3. Galet var bara förnamnet. Jag är fortfarande oförstående till att det verkligen gick.

*  … galnaste match 2:
Färjestad hemma i CHL-kvartsfinalen. 3–6 skulle vändas, det blev häpnadsväckande 8–2. Frölundaborg kokade. 

* ... ”vi borde sett det komma”-tecken:
De tidiga CHL-förlusterna mot Graz och Mountfield på sensommaren. Det fanns en osäkerhet i Frölunda, i laget, i gruppen, en som på något vis aldrig riktigt försvann. 

* … mål:
Samuel Fagemos
borta mot Färjestad 20/2. Det betydde inget, det var ett sent 2–5, men som han gjorde det, junioren! Soloraid, fälld, halvt om halvt liggande på isen fick han upp pucken i nättaket.

* … bottennapp 1:
Tveklöst SHL-premiären hemma mot Brynäs (2–5). 0–2 efter 16 minuter, 0–5 efter 38; ett naivt hemmalag kontrades enkelt bort, publiken buade, spelarna och ledarna undrade vad som hände.

* … bottennapp 2:
2–5 hemma mot Leksand 25/2, detta i ett läge då Frölunda jobbade för att stoppa raset och hade en rätt tacksam motståndare att göra det mot. Men si, det gick inte alls. Rhett Rakhshani hjälpte inte direkt till med sitt matchstraff.

Rakapuckar.com bild

* … vändpunkt:
Frölunda reste till Malmö den 31:e oktober som ett synnerligen välmående lag, tabellraden 9 2 1 efter de två inledande förlusterna, alltså totalt 9 2 3. Insatsen mot Malmö var blodfattig och svag (2–3), från den här dagen och framåt hade Frölunda tabellraden 16 4 18.
Om inte det är talande siffror så vet jag inte vad. 
Det föddes frågetecken, det skapades oro nere i Skåne. Frölunda hittade aldrig riktigt rätt på regelbunden basis.

* … bästa match:
Skellefteå borta, 26/9, 6–1. Svårt ta fram bara en, men det här minns jag som en långa stunder jämn tillställning mellan två bra lag som båda spelade riktigt bra hockey. Frölunda var dock bäst på det som räknas – målvaktsspel (Niklas Rubin), försvarsspel och effektivitet.     

* … hjältar:
Publiken i Göteborg. Räknar vi bara de 24 publiktillåtna matcherna i Scandinavium snittade Frölunda 10 859 åskådare. Häpnadsväckande bra. Hatten av till alla fans som gjorde matcherna roligare för oss som är där och jobbar. Starkt också av Frölundas marknadsfolk som jobbade med kampanjer och satte rumpor på stolarna. 24 publiktillåtna? Ja, den sista matchen spelades ju utan publik, en annan gick i lilla Frölundaborg.

* … hedersomnämnande:
Går till sportchefen Fredrik Sjöström. Inte ofta han inte svarat eller återkommit när jag sökt honom, det samma gäller säkert andra journalister. Tar sig tid, svarar på frågor, ibland kanske med ”inga kommentarer”, men han backar inte även om det går emot.

* … glädje:
Varje gång jag såg spelare och ledare ta sig tid efter träningar och skriva autografer till unga och gamla supportrar. Det var aldrig ett problem, det gjordes alltid med självklarhet, med leenden, med en förståelse för vilka det är som i förlängningen betalar för hockeycirkusen. Snyggt!


* … sorg:
Förstås coronavirusets härjningar, att säsongen frös inne.

* ... bästa banderoll:
Goa Gubbars hyllning till Örebros cancerdrabbade back Kristian Näkyvä.

* … plus:
Förmågan att hitta vägar att vinna i cupmatcher, när det verkligen gällde. 

Rakapuckar.com bild

* … minus:
Bristen på utveckling, såväl individuell som lagmässig.  

* … fajter:
Max Friberg
. Alltid Max Friberg. Finns ingen som brinner som den killen.

* … framgång:
Vägen fram till ännu en CHL-titel var sensationellt snårig, men att Frölunda lik förbaskat firade nere i Hradec Kralove efter en stark insats i finalen mot Mountfield – det var grymt imponerande.    


* … misslyckande:
Att inte få till något bättre med Jacob Peterson, att se honom försvinna till Färjestad efter att ha varit högintressant för många andra SHL-klubbar, det kan inte Frölunda vara nöjt med.

* … mänskliga frågetecken:
Roger Rönnberg
. Han tycktes rätt maktlös när bortaförlusterna radade upp sig, när även hemmaspelet ett tag hackade, när spelarna hittade sätt att förlora snarare än att vinna. Rönnberg försökte som vanligt vara optimist, han och tränarteamet tycktes också ha något på gång mot slutet, men när spelarna a) drog på utvisningar, b) tappade tålamodet, c) drog på sig kontringar, d) inte hittade en gemensam tanke och e) hade stora problem att komma samman som ett lag – då syntes det att tränarprofilen från Luleå var frustrerad och undrande till vad som skedde. Och varför.

* … hjärnsläpp:
Rhett Rakhshani hade just kommit tillbaka från ett matchstraff när han hux flux slog till med säsongens tydligaste slew foot mot Växjös Jacob Micflikier

* … glädjespridare:
Samme Rakhshani. Alltid på ett strålande humör på träningarna, alltid med ett leende på läpparna, alltid skämtande med lagkompisarna, omtyckt i gruppen. Minns när han bjöd hem hela laget på tacokväll. 

Rakapuckar.com bild

* … ”gubbe” 1:
David Printz
– som fyller 40 i sommar. Tro fasen att han vill fortsätta SHL-karriären. Inget tvivel om att han håller.

* … ”gubbe” 2:
Joel Lundqvist
fyllde 38 under säsongen, så dags hade han redan förlängt kontraktet så att det gäller en säsong till. Trea i interna poängligan (17+14). 

* … positiva överraskning 1:
Niklas Rubin. Var ett osäkert kort när han kom från Luleå. Nu vet vi – en riktigt bra SHL-målvakt.

* … positiva överraskning 2:
Viktor Ekbom
. Bra redan förra säsongen, men en storlek större nu.

* … negativa överraskning 1:
Karl Stollery
. Blev aldrig den stadiga Sigalet light som Frölunda hoppades på. Klart bättre när han sent parades ihop med Brandon Gormley, men totalt sett nådde kanadensaren inte upp till förväntningarna.

* … negativa överraskning 2:
Rhett Rakhshani. Elakt? Trots allt 25 poäng på 36 matcher? Visst, inte alls pjåkigt, tidiga hösten lovade gott, men av en spelare som ligger en bit över 200 000 i månaden kan man förvänta sig mer. På sina sista 22 matcher var amerikanen 3+5 – och så två matchstraff och två avstängningar.  Han var 7+10 på sina 14 första. 

* … mest besvikne – men ändå inte:
Sannolikt Sebastian Stålberg som saknade tränarstabens förtroende och aldrig riktigt tog en ordinarie tröja. Samtidigt blev han pappa i vinter. Det var självfallet mycket viktigare.

* … favorit i repris:
Johan Sundström
sköt för kung och fosterland och nätade i box play hemma mot Färjestad, framspelad av Patrik Carlsson. När Karlstadgänget kom på besök nästa gång tänkte Sundström & Carlsson ”Vi gör det igen” – och jajamän, det gjorde de.

* … adjö:
Ryan Lasch
, förstås. En av de största artister som dragit på sig en Frölundatröja.


***

Tack för att ni förstår, inte minst i det här läget:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

 ***

  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
24 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Markus, 7 månader sedanSvara

  Hade valt Joel Lundqvist 38 före Sundström.
  Annars grymt inlägg :)

  • Kommentar avatar
   X, 7 månader sedanSvara

   Intressant, men hade valt Friberg före Purre alla dar i veckan! Tycker Friberg var jämn och stabil över hela säsongen och bidrog både offensivt-defensivt, med puck-utan puck, medans Purre hade en mer ojämn formkurva.

    Kommentar avatar
    Richard, 7 månader sedanSvara

    Grymt intressant och bra inlägg. Det finns alltid två sidor av ett mynt. Jag tycker att bubblaren Friberg var vår bästa spelare genomgående över säsongen. Carlsson var mycket bra men hade mer frånvaro. Backsidan likadan, bubblare Moverare istället för Lennström. Lennström säsong efter jul var mest kantad av skador. Men han kan bli riktigt bra nästa säsong. Vi saknade snabba fötter i försvaret i år så där bidrog han mycket, framförallt före jul

  • Kommentar avatar
   Perry2, 7 månader sedanSvara

   Inget om 4 förluster mot Rögle .......?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Du tyckte inte att det räckte med text? Varför var det viktigt med fyra förluster mot just Rögle?

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 7 månader sedanSvara

   Fint inlägg. Dax att släppa Corona och titta framåt. Sparka igång hjulen samtidigt som man försöker minska spridningen. Svårt svängande. Men där måste fokus ligga tyvärr.

   • Kommentar avatar
    David, 7 månader sedanSvara

    Leman - Nu skriver väl Sjöström ett kontrakt med C Persson? ;) Så att han får ett snyggt avslut i Frölunda. Det förtjänar han. En av de spelare jag älskat mest. Jag har fortfarande inte kunnat smälta att han fick lämna. Man skötte det inte snyggt efter guldet 16 när han fick lämna trots kontrakt. Han har ju visat att de gjorde fel och att han är en fortgarande är en stabil back i SHL. Numera gillar ju Frölunda sådana. Blev märkligt på backsidan där ett tag när man inte skulle ha elaka och defensiva backar (2016-2017 och 2017-2018). Vet du om det var Rönnberg eller backtränaren som fick bestämma när Persson fick lämna?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Det var nog ett gemensamt beslut av mkt ekonomiska skäl. CP ut, nästan tre spelare in: Nörstebö, Engsund och Johannesen om jag minns rätt (men det är inte säkert). Tror inte Persson är aktuell nu.

     Kommentar avatar
     Rw, 7 månader sedanSvara

     Har Christoffer visat att Frölunda gjorde fel? Han har ju varit utlånad från Hv också?

     Kommentar avatar
     Peter Paegle, 7 månader sedanSvara

     Måste säga att Engsund varit Luleås bästa spelare i dom matcherna jag följt Luleå denna säsongen. Och han blev kickad för en bentackling som inte var snygg. Men , det finns andra som gjort bentacklingar - speciellt i år ! Tycker tyvärr att VF felbehandlat backar några säsonger nu. Oliver Bohm , Nyberg , Gunnarsson och Engsund har ju varit grymma !

     Kommentar avatar
     Mattias, 7 månader sedanSvara

     Gunnarsson är ju inte i närheten av SHL, platsade knappt i Mora i allsvenskan. Nyberg gick till NHL.

   • Kommentar avatar
    Magnus A, 7 månader sedanSvara

    HL, tack för att du lindrar min hockeyabstinens något med dina alltid läsvärda texter!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Tack för att du läser. :)

   • Kommentar avatar
    Mattias, 7 månader sedanSvara

    Intressant med Malmömatchen. Hoppas du får möjlighet att fråga Rönnberg om den matchen, om de se något speciellt där i sin analys av säsongen.

    • Kommentar avatar
     Szymon Szemberg, 7 månader sedanSvara

     Heltäckande analys. Utmärkt.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

      Dziękuję, Szymon. :)

    • Kommentar avatar
     Hubbe, 7 månader sedanSvara

     Ge "Prinskorven " ett sista kontrakt.. Mycke nyttig.. sett till kostnaden.

      Kommentar avatar
      Rw, 7 månader sedanSvara

      Jag tycker inte det, han tar en plats från en talang, Frölunda måste börja släppa fram talanger.

    • Kommentar avatar
     Gurun, 7 månader sedanSvara

     Man kan inte klaga på ett personligt All Star ;).
     Min:
     Målvakt: Mattsson
     Backar: Moverare, Ekbom
     Forwards: Lasch, Joel, Friberg

     • Kommentar avatar
      Peter Paegle , 7 månader sedanSvara

      Håller med om allstar-femman , förutom att Moverare skulle tagit en backplats. Men Ekbom och Lennström var riktigt bra. Målvaktskampen blir 50-50 för mig också. Mattsson höjde sig i slutet efter något svag inledande hälft

      • Kommentar avatar
       Robban, 7 månader sedanSvara

       Mycket snygg summering av säsongen, Henrik! Det skulle vara intressant och spännande och få en längre och djupare intervju/analys med Roger om säsongen om det skulle gå att ordnas :) fortsätt med ditt grymma jobb!

       • Kommentar avatar
        Rallyclay , 7 månader sedanSvara

        Bra sammanfattning av säsongen. Ett Frölunda med en otroligt högsta nivå men också en bottenlös brunn gällande lägsta nivån. Inget lag man ville vara tränare för :-). I min uppställning för nästa år så spelar Purre - Sundström - Mursak som första lina. / Claes

        • Kommentar avatar
         Mattias, 7 månader sedanSvara

         Har det sagts något mer om Stråhle, lämnar han för Brynäs?

         • Kommentar avatar
          Janne S, 7 månader sedanSvara

          Kul läsning!
          Min "positiva" 6:a
          Rubin
          Grönlund
          Ekbom
          Sundström
          Fagemo
          Carlsson
          Min "negativa" 6:a
          Ingen
          Stollery
          Gormley
          Rakhshani
          Rosseli
          Stålberg
          Nu går vi mot ljusare tider och Coronan minskar snart och framför allt så ser vi fram emot en ny hockey säsong!
          Tack Leman

          • Kommentar avatar
           Dennis, 7 månader sedanSvara

           Säsongens konstiga statistik: Vi blev aldrig nollade. Många stunder där Frölunda absolut inte hade någon offensiv, men lyckades göra mål i varje match efter full tid.

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

            Intressant. Det hade jag inte tänkt på.

          • Kommentar avatar
           Mattias, 7 månader sedanSvara

           Som vanligt mycket kloka ord från dig och håller med i nästa allt.
           Dock går min och din åsikt isär ganska mycket gällande målvakterna.
           Kolla gärna lite på vilka typer av motstånd som Rubin vs Matsson har fått. När man ser det så blir valt betydligt enklare. Matsson!

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

            Frölunda är nog på din linje här. :)

          • Kommentar avatar
           Bengan, 7 månader sedanSvara

           Mkt trevlig läsning, det lindrar den abstinens som finns för hockey nu.
           Men vilket sug det kommer finnas den dag det kommer igång igen.

           • Kommentar avatar
            Mogge, 7 månader sedanSvara

            Väldigt tråkigt utan sport/hockey. Jag tycker att Sundström varvade upp dom senaste matcherna. Går allt väl i värden, så finns det ett jättesug för hockey i höst. Dra igång hockeyn på Ullevi?

            • Kommentar avatar
             EDWARD 51, 7 månader sedanSvara

             *Säsongens Julklapp: När Anders Grönlund gör segermålet(1-0) mot Luleå HF den 19 december, med endast 41 sekunder kvar av ordinarie speltid. ;)

              Kommentar avatar
              Anna Agdestein, 7 månader sedanSvara

              Den var bra!

              Kommentar avatar
              EDWARD 51, 7 månader sedanSvara

              Tack Anna! :)

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

              Vaket, Edward. :)

            • Kommentar avatar
             Cj, 7 månader sedanSvara

             Nej inte Lasch och Printz ett år till. Medelåldern på Frölundas forwards blir runt 30år. Kommer gå långsamt när Frölunda ska ta sig in i anfallzonen.

             • Kommentar avatar
              Cj, 7 månader sedanSvara

              Lasch inser nog att han inte kommer få det så mkt bättre utomlands när klubbarna håller i pengarna så då börjar han vela och vill nog stanna där han känner sig trygg och kan få spela mkt till en vettig lön. Hoppas inte Frölunda går på detta och går bort sig lönemässigt. Lasch totalt värdelös i spelet 5-5 denna säsong för att vara stjärnan.

              • Kommentar avatar
               Richard, 7 månader sedanSvara

               Hockeyn gick snabbare i SHL i år än förra säsongen. Därför blir det tuffare att få den tid Lasch behöver i 5-5 spelet. Trots det gjorde han det bra. Vi hade dock för långsamma pass upp i banan från backarna vilket begränsade honom. Men med mer fart upp i banan kommer det bli bättre. Kom ihåg otaliga situationer när Lasch måste hämta puck och transportera för att leta pass. Det fungerar inte i modern hockey längre. Spelet måste gå snabbare

               • Kommentar avatar
                Johan, 6 månader sedanSvara

                Mer osäkert backpar än Stollery och Gormley måste vara svårt att hitta.... Så mycket puckar de tappade och lägen de skänkte bort till motståndarna i majoriteten av de sista matcherna...
                Vart nervös var gång de två var inne samtidigt


                Lämna en kommentar