Nye Näslund vill få fram försvarsgeneraler i Frölunda


► Nye tränaren Kristofer Näslund hoppas göra några av Frölundas backar till ”Rahimis”:
► – Mitt mål är att få fram riktiga försvarsgeneraler.
► Näslund vill också bidra till en ökad tävlingskultur i klubben – redan nu i vår och sommar. 
► Roger Rönnberg är med det på tåget. Näslund ska bara vänja sig vid hur stort Göteborg är först …
► Häng med – spännande läsning utlovas.

Rakapuckar.com bild

RENT GENERELLT HAR, tycker jag, synen på försvarsspel i SHL börjat svänga tillbaka lite.

Från att många skulle vara som David Rundblad (högriskhockey) så har det blivit mer fokus på att även spela defensivt starkt.

I Frölunda är ämnet nästan söndertjatat (Mike Weber, Adam Pardy, nu är det Viktor Ekboms tur att försöka hålla sig hel), men när Kristoffer Näslund ska ta över Pär Johanssons defensiva ansvar är hans åsikter givetvis intressanta:

– Alla måste kunna spela försvar. Jag vill ha riktiga generaler, mitt mål är att få riktiga försvarsgeneraler så att när motståndarna kommer in, då ska de känna: ”Fy fan, alltså – här vill man inte vara.”

** Den typen har inte riktigt funnits i Frölunda.
– Det är Roger (Rönnberg) fullt medveten om. Men det vill vi jobba för. Det är skitviktigt. Sedan måste man också se vilka backar  vi har i truppen, hur många som går att göra till riktiga ”Rahimis”, det pratade vi om i morse.

Rahimi, det är förstås store Daniel i Växjö Lakers, om någon undrade.

Bjässen som Frölunda försökte men inte kunde locka till Göteborg.

Se där en ”role model” att utbilda backar efter …

Nya arbetsplatsen för Kristofer Näslund: Frölundaborg, det som i Frölundakretsar benämns "Campus."


Näslund kom till Göteborg i måndags, ska hem till Karlskoga nu där huset ska säljas; sedan han och kollegan Tobias Thermell fick sparken av Bik i höstas har han sett mycket av Frölunda (fördelen med att bli arbetsbefriad, det), men den Luleå-fostrade 42-åringen vill gärna studera sina backar mer innan han går vidare i analysen.

Dock lyfter han, förutom Ekbom, fram Kristoffer Gunnarsson som en spelare som han vill hjälpa till framgång i generalhänseende.

– Och (Jonathan) Sigalet, där tycker jag också du har en sådan back.

Oavsett namnen, laguppställningen kommer ju fyllas på innan det är pucksläpp i september, så är det spännande att höra Näslund tala om hur han ser på sitt jobb.

Klart att Frölunda även fortsättningsvis vill ”driva spel”, vinna på egen kraft, använda sig av presspel, vinna puck högt, men det finns ett försvarstänk i Näslunds resonemang som jag reagerar över, ett som jag inte alltid upplevt funnits i Frölunda.

** Sådant fokus är viktigt?
– Absolut, för helsike! Vi måste försvara oss bra. 

Rakapuckar.com bild

En Thailandsresa fick Näslund att missa Frölundas tre första kvartsfinaler mot Malmö, det ska han ta igen, men när vi snackar om vad som kan förbättras, utöver det här med försvarstänk rent allmänt, säger han:

– Som jag ser det är det fem man som försvarar och fem man som anfaller. Det behöver synkas bättre, jag tycker Frölunda spelade med för stor risk. Jag vill se alla (spelarna) som kugghjul, framför allt en av tre forwards måste kugga i med backarna. Nu har jag som sagt inte sett alla matcherna, men av det jag sett, det är den enkla analysen. Vi har redan pratat om detta, hur vi ska tänka för att få ihop forwards och backar.

Näslund är flera gånger noga med att poängtera:

– De finns väldigt mycket som är bra i Frölunda, allt är inte svart för att man åker ut i kvartsfinal.

Jag har varit inne på det tidigare, viktigt att inte kasta ut barnet med badvattnet, viktigt att bevara det bra, i lugn och ro titta på vad som kan förbättras, vilka detaljer som kan adderas.

En sådan: tävlingsinstinkten, viljan att slåss med näbbar och klor, till exempel vinna ytorna framför mål, kosta vad det kosta vill.

Med 20 år (16 som spelare) i lagom skitiga och elaka Bik Karlskoga, klubben som gjort sig känd för att ligga på gränsen och då och då kliva över den, så bör Näslund ha ett och annat att tillföra här.

– Haha … vill du se ett skitigare Frölunda?

** Jag skrev faktiskt det i veckan.
– Jag hatar att förlora. Jag hatar mig själv när jag förlorar. Det finns en undvikande grej där, alltså att jag vill undvika en förlust så starkt att jag måste vinna, för om jag inte vinner så är jag inte lika mycket värd hos mig själv.

** Oj.
– Den är jobbig.

** Som spelare?
– Absolut.

Rakapuckar.com bild

** Tog du med dig känslan till tränarjobbet?
– Början var jobbig, när du har för mycket adrenalin som tränare kan du inte tänka. Spelare med mycket adrenalin gör saker automatiskt, men som tränare måste du vara kall. Det där med att stressa upp spelarna tror jag inte på. Jag har samma syn som här (Frölunda), att spelarna ska driva laget. Laget måste driva sig självt. Så hade vi det i Bik Karlskoga, det var så in i helvete starkt.

Näslund var en av de mest drivande.

Tävlingsinstinkten på isen.

Viljan att lära sig mer om det taktiska.

Just det här med att hata att förlora, vilja vinna till varje pris, att tävla, ta kampen som om ditt liv hängde på det – lätt att tro att det är medfött.

Näslund säger emot. Spännande, med tanke på framtiden i Göteborg.

– Det är inte medfött, det kan man lära in, de handlar om att få in det i den dagliga verksamheten. Vi hade en kille som heter Henrik Larsson (ung back, nu i Brynäs), när han kom upp var han likgiltig inför tävling, brydde sig inte om han vann eller förlorade, men under tiden hos oss hände det grejor. Vi fick bromsa honom, han gick över gränsen, crosscheckade folk över halsen på en matchvärmning för att det inte skulle bli mål.

Har en spännande tanke
om hur Frölunda bör
spela i numerära
underlägen.

Skippa crosscheckingarna, men just den här tävlingsattityden, den vill Näslund ta med sig in i Frölunda, och ni som läste/lyssnade på intervjun med Roger Rönnberg i förra veckan vet att Frölundas huvudtränare är helt med på tänket och har samma önskan.

Näslund:

– Den ska finnas den där kulturen, att man börjar hata att förlora även mot de i egna laget, att man tävlar på träning. Det har vi pratat om, att få in den. Roger är inne på att vi ska ha ännu mer spel på sommarträningen, redan nu sätta ännu mer tävling.

***

Ni som vill ha ännu mer om Kristofer Näslund, denna första gång ni träffar honom här inne, får gärna fortsätta läsa. Några kortisar:

## Sparkad i Bik Karlskoga i höstas.
Kristofer Näslund och huvudtränaren Tobias Thermell fick gå, de fick båda nya, fina jobb, Thermell ska ersätta Jörgen Jönsson i Växjö, men det som hände förra hösten sitter kvar som en tagg i Näslund:
– Jag köper inte att vi fick gå. Jag blir förbannad bara jag tänker på det. Ordföranden körde över styrelsen och VD:n. Så klart ska det vara höga krav, men när man tappat de tio bästa spelarna och inte ersatt dem (…) sedan tar in tolv nya efter att vi fått gå … det var jävligt tufft.

Rakapuckar.com bild

## Kontakten med Frölunda.
Togs första gången 2015, Kristofer Näslund var aktuell redan när Johan Lundskog fick jobbet, Frölunda återkom tidigt i höstas när Pär Johansson aviserade sitt adjö, och när Näslund fick kicken hade han i princip redan klart med nytt jobb.

## Roger Rönnberg.
Varit lite av mentor åt Näslund de senaste två åren, kontakten har intensifierats sedan i höstas. Rönnberg spelade stor roll när Näslund nappade:
– När Frölunda ringde första gången sa jag till min fru att det nog var enda klubben jag kunde tänka mig; de jobbar på ett lite annat sätt, har en jättetydlig linje med vad de vill. Superhäftigt.    

## Vad han vill göra med Frölunda i numerära underlägen.
– Jag har försökt sälja in mitt tänk i penalty kill, det bygger på att man dominerar även med en man mindre. Man flyttar upp boxen ett steg, skiter i spelaren framför mål, då vågar man sätta hårdare press med forwards. Lämnar killen framför mål till målvakten, i förstaläget. Det är snott från NHL, behöver förstås modifieras, men vi (Bik Karlskoga) var bäst i ligan när vi körde det.

## Drivet som tränare.
Näslund tog lärarexamen under spelartiden i Bik Karlskoga, känner att han inte riktigt gav sig chansen att bli så bra på isen som han kunde ha blivit. Det är en drivkraft när han nu första gången ska stå i ett SHL-bås.

## Geografi och Göteborg.
Näslunds ämnen som lärare är idrott & hälsa och geografi. Det sistnämnda är högaktuellt …
– Jag är manisk på kartor, sitter och kollar Göteborg i detalj nu – vad stort det är! Herregud, vilka ytor! Jag är i chock. I Karlskoga är jag ju van att gå vart jag vill.

## Backtränare som varit forward som spelare.
Kan låta konstigt, men finns också fördelar. Näslund hade backansvar i Karlskoga.
– Låter konstigt för dig, kanske – men för mig … jag är nästan mer insatt i backspelet, mer trygg där, använder mig mycket av erfarenheten som forward, vad jag tyckte var jobbigt att möta. Nicklas Lidström, till exempel, har förstås tips och trix som jag aldrig lärt mig, men det finns också grejor han aldrig skulle tänka på.  Jag är supersuperintresserad av just det defensiva spelet.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
23 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

  Bra och läsvärt snack!
  Låter lovande...

  • Kommentar avatar
   Daniel k, 2 år sedanSvara

   Gillar verkligen vad han säger! Låter lovande gällande att få ordning på defensiven.

   • Kommentar avatar
    DD, 2 år sedanSvara

    Grym läsning som vanligt! Gäller att få fram ett par generaler men framför allt sätta det kollektiva försvarsspelet.

    • Kommentar avatar
     Benny S, 2 år sedanSvara

     Låter sketabra!!! Välkommen! Såååå positiva vibbar med BÅDE,(framförallt) spelande OCH försvarande backar.

     • Kommentar avatar
      Lövet, 2 år sedanSvara

      Härlig vinnarskalle och bra tänk med modiga förändringar. Känns som att han står upp och vågar röra om i grytan! Och stort tack till dig Henrik som håller oss Frölundaidioter vid liv även när säsongen är över. Stort tack!

      • Kommentar avatar
       Karl, 2 år sedanSvara

       Läste på mr.madhawk att Kevin Clark inte verkar vara kvar. Något för Frölunda kanske? Bra skytt och rightare. Han har säkert anbud från t.ex Schweiz men ett bud på en sådan spelare hade inte skadat. Med tanke på att man förlorar målskytte i Olofsson.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 2 år sedanSvara

        Bra målskytt. Ogillar attityden i samband med spela över på isen. Spontant tror jag inte Frölunda tittar hitåt.

        Kommentar avatar
        mike, 2 år sedanSvara

        Hoppas inte. Vill inte ha hit någon med simfötter.

      • Kommentar avatar
       Lenne, 2 år sedanSvara

       Äntligen vågar man vädra morgonluft vad gäller det fysiska spelet. Fys är inte lösningen på allt men en mix av spelande och generaler låter fantastiskt.
       Undrar om RR har omvärderat eller om det var Pär J som hade stor saying i senaste årens backbygge.
       Vad tror du Henke, hade man inte förlängt med Donovan om man verkligen velat ha honom kvar?
       Tack förresten för grymt jobb, ditt enmansprojekt ger oss hängivna betydligt mer än de stora redaktionerna!

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 2 år sedanSvara

        Ser inte att Donovan blir kvar. Har jag aldrig gjort. Däremot vet jag inte var det där HV-ryktet kom ifrån.

      • Kommentar avatar
       Conta, 2 år sedanSvara

       Bra intressant artikel.Hoppas verkligen dom lyckas bättre med försvarsspelet nästa säsong.

       • Kommentar avatar
        Göran J, 2 år sedanSvara

        Underbart, precis din inställningen jag saknat i Frölunda.
        Låter så bra så man blir sugen på säsongsbiljetter igen

        • Kommentar avatar
         E23, 2 år sedanSvara

         Hm... Ingen back i Frölunda är, eller kan tränas att bli, rahimi.
         Ser denna intervju som garant att en sådan spelare ska värvas. Inte en dag för tidigt.

         • Kommentar avatar
          Bros, 2 år sedanSvara

          Låter positivt! Ser vi fram emot!

          • Kommentar avatar
           Johan L , 2 år sedanSvara

           Kanon med denna artikel. Ska bli oerhört spännande att se vad det blir av detta. Tack o bock HL.

           • Kommentar avatar
            Boisvert_10, 2 år sedanSvara

            Länge sedan man läste en sådan lovande artikel kring våra backar!

            • Kommentar avatar
             Matte, 2 år sedanSvara

             HL - det blir nog bra. Han verkar fokuserad på den backdel som har med defensiven att göra emedan RR och PJ var fokuserade på de offensiva delen. Kanske inte man låter Marino flytta bara... men PJ har gjort bra och problemet är delvis inte där utan på målvaktssidan. Där behövs ett fullständigt omtänk -
             som RR måste vara med att göra.
             In med juniorer och var tydlig med att både detta år och fjolåret var flopp på denna position.

             • Kommentar avatar
              John, 2 år sedanSvara

              Tänk hur galet jag tänkt och trott de senaste åren. Jag har trott att man redan tävlat stenhårt på träningar mm. Har inte RR snackat mycket om det i ända sen han kom?
              Skönt att höra att man insett betydelsen av starka backar. Frågan man måste ställa sig är hur det varit möjligt att inte inse det.
              Nu väntar jag med spänning på hur man tänkt sig lösa målvaktsfrågan. JG kommer aldrig fixa ett bp där man släpper spelaren framför mål.

               Kommentar avatar
               Henrik Leman, 2 år sedanSvara

               Du tror inte på Mattsson?

               Kommentar avatar
               John, 2 år sedanSvara

               Han gjorde det jäkla bra när han fick chansen. Jag är trött på att man ska chansa med lagets två viktigaste spelare. Jag vill ha etablerad superspets. Och visst kan Mattsson backa upp.

               Kommentar avatar
               Henrik Leman, 2 år sedanSvara

               Okej, du vill att Frölunda gör som Växjö – värvar en riktigt meriterad toppmålvakt? Jag är med. Det skulle kräva att Frölunda tänkte om, jag undrar om så sker, men ... visst, allt kan hända.

               Kommentar avatar
               John, 2 år sedanSvara

               Frölunda vill ha superspets i offensiven och defensiven. Men inte längst bak. Kommer aldrig begripa eller acceptera det. ALDRIG!!!!

               Kommentar avatar
               Mats Emanuelsson, 2 år sedanSvara

               Håller med dig fullständigt här John! Såväl när det gäller tävlandet, har också utgått från att de redan visste om detta och framförallt målvaktstänket! En gåta helt enkelt! Kan inte i min vildaste fantasi försöka sätta mig in i hur de tänker kring den viktigaste positionen-obegripligt!

             • Kommentar avatar
              GöranA , 2 år sedanSvara

              Swichat betalning för nytt kvartal.
              Kör på HL.

               Kommentar avatar
               Henrik Leman, 2 år sedanSvara

               Grymt! Tack!

               Kommentar avatar
               GöranA , 2 år sedanSvara

               Hur gör ni andra??

               Kommentar avatar
               GöranA , 2 år sedanSvara

               Tack själv.

               Kommentar avatar
               Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

               Med prenumeration på bloggen? Slutspelsbonus till Henrik i förra veckan på 300 kr. De vanliga 200 kr vid slutet av månaden...

             • Kommentar avatar
              Henrik Leman, 2 år sedanSvara

              Kollektivt tack för snälla ord om storyn.

              • Kommentar avatar
               E23, 2 år sedanSvara

               RR, Sjöström och nu nya andratränaren säger saker som låter bra - men det låter inte som de pratar om ett spel som nuvarande spelare klarar av. Ska man tro på de fina orden blir det storstädning i truppen.

                Kommentar avatar
                mike, 2 år sedanSvara

                Medhåll. Det är svårt att tillverka "Rahimis", det går nästan inte. Antingen har du den personligheten, med attityden som följd. Det är inget man lär ut. Vi har inte riktigt den typen i laget, tyvärr. Det får väl bli en senare fråga, kanske för nästa säsong.

                Kommentar avatar
                Henrik Leman, 2 år sedanSvara

                Lite grand är det väl precis tvärtom det ni skriver som Näslund säger i intervjun?

                Kommentar avatar
                mike, 2 år sedanSvara

                Han sa ju " hur många som går att göra till riktiga ”Rahimis”, och det var väl mest det jag reagerade på. Det är klart att man kan tolka det som att man kommer fram till att ingen i truppen är en sådan. Nu nämner han visserligen Sigalet och Gunnarsson lite senare i samma ämne. Jag är dock väldigt tveksam till uttalandet att "göra till riktiga Rahimis", då det är en spelartyp/personlighet som man måste ha, och inget som kan jobbas fram. Annars gillar jag Näslunds inställning, och att han säger vilken typ av back/försvarsspel vi behöver.

                Kommentar avatar
                Daniel K, 2 år sedanSvara

                Ja det blir nog svårt att göra dom till ”Rahimikloner” men tror nog att med rätt tänk, direktiv och fysträning kan Ekbom, Sigalet och Gunnarsson komma närmare den typen av back. Antar att ett annat upplägg på fysträningen bör kunna ge ett par kg till att använda i närkamperna naturligtvis får man ju offra något annat och det är väl en något försämrad rörlighet som blir resultatet då? Kombinerar man det med direktiv om att spela enkelt och rejält i egen zon så är man väl en bit påvägen iallafall. Dom får ju dock gärna hålla sig från att vara avstängda 8-10 matcher per säsong och dra på sig matchstraff vilket Rahimi misslyckats med.

              • Kommentar avatar
               Nils, 2 år sedanSvara

               Fasiken Leman! Kom och tänka på Frölundas offensiv nu till hösten och tanken slog mig givetvis om en högerskytt. Är det inte så att Lillebror Ikonen har kontrakt med Frölunda över nästa år?? Eller är det så att Montreal äger han redan? Isf så är jag ruskigt nyfiken på att se han få chansen. Tror Miketinac och Ikonen samt Fjellström bör och ska kunna ta platser i laget. Tror folk ska andas och tänka till lite innan dem ropar efter allt för många legoknektar! Frölunda har gott om talang. Gäller bara att få ihop det. Tror Patrikh Westerholm är en man för 40p nästa säsong.

                Kommentar avatar
                Henrik Leman, 2 år sedanSvara

                Tror han har kontrakt, men ... tror också hans NHL-klubb ville se mer speltid än vad Frölunda kunde/ville erbjuda. Tveksam där.

              • Kommentar avatar
               danpåkul, 2 år sedanSvara

               Nääsa ä bra han, bra tänk, men det visste vi väl om innan..

               • Kommentar avatar
                Mats Leandersson , 2 år sedanSvara

                Väldigt bra skrivet (som vanligt)
                Skall bli hur kul som helst att se detta i praktiken
                Gött mos!!!

                • Kommentar avatar
                 Sanna, 2 år sedanSvara

                 Det ser verkligen inte bra ut inför nästa säsong. Vi har tappat många viktiga spelare som gjorde många viktiga poäng, och vi har ersatt dem med spelare som inte kommer göra dessa poäng. Vi har en målvakt som inte håller (JG) och jag vet att du (Leman) skriver att Mattsson ska få stå och jag håller med. Han är mycket bättre än JG. Men problemet är att han fick inte chansen den här säsongen, varför skulle han få det nästa säsong ? Jag tror att så länge som JG är kvar i klubben kommer RR spela honom. Därför hoppas jag på att vi värvar en ny målvakt, en grym målvakt istället för JG.

                  Kommentar avatar
                  Henrik Leman, 2 år sedanSvara

                  Fast ... jag tycker verkligen att Mattsson "fick chansen", sedan valde Rönnberg & Co att gå med den rutinerade in i slutspelet, dessutom blev Mattsson skadad, man kan ha åsikter om det förstnämnda, men att säga att Mattsson inte "fick chansen" tycker jag är fel. Spelar han bäst nästa säsong lär han stå mest, allt annat vore ju sensationellt oprofessionellt av en tränarstab.

                  Kommentar avatar
                  Nolte, 2 år sedanSvara

                  Faktum är att JM va stabilare hela säsongen. Sen kom skadan vilket gjorde att man kunde försvara sig med ”men JM blev skadad” men redan innan skadan gick RR ut med att JG skulle vara nummer 1 i slutspelet och att han procentuellt hade stått i fler vinstmatchen.

                • Kommentar avatar
                 Manne , 2 år sedanSvara

                 För att överhuvudtaget kunna spela den typen av boxplay som han nämner så behövs en vass målvakt. Bra lägen mitt framför mål, det kan gå illa det.


                 Lämna en kommentar