Dags för Frölunda börja vinna – för er att ställa frågor


► Dags att lägga landslagshockeyn och NHL-festen åt sidan.
► SHL är strax tillbaka in action, och för Frölunda gäller:
► Sluta hitta sätt att förlora matcher – dags att börja vinna.
► Frågor, tankar? Morning Mailbag, ni vet. 

Rakapuckar.com bild

 

DJURGÅRDEN HEMMA PÅ tisdagen, Luleå borta på torsdag, och så Örebro hemma på lördag, det är veckans program för Roger Rönnbergs gäng.

Mycket fokus på Mike Weber som gör sin första träning i dag, ni läser mer om det här, men var och en förstår givetvis att amerikanen inte är någon frälsare.

Frölunda behöver hålla i det här med lite enklare, lite snabbare, lite aggressivare i egen zon, plus att målen trillar in framåt (som faktiskt varit fallet på slutet), sedan är det ett måste att spelare orkar behålla defensivt fokus i 60 minuter, inte påverkas så starkt av motgångar att … tja, så att det blir som mot Liberec.

Detta måste befintliga spelare lösa.

Sedan ska Mike Weber in (torsdag eller lördag) i ett förhoppningsvis fungerande lag och bidra med rejält spel.

Han kan förhoppningsvis förbättra. Inte göra bra.

Hoppas ni är med på diskussionen.

Rakapuckar.com bild

Nå, det är måndag, det är Morning Mailbag, jag svarar på frågor, framför allt  nu på förmiddagen fram till dess att Frölunda tränar, men även senare om det fortsätter trilla in spörsmål.

***

Ryan Lasch och hans USA hade ingen lycka i Deutschland Cup, tre raka förluster för det lag där även Matt Donovan ingick. Men Lasch hittade glädjeämnen, till exempel att tre killar från St Cloud (college) representerade sitt land; Ryan Malone och Garrett Roe är de två andra utöver Lasch.

Norge föll mot Danmark men besegrade Sydkorea och Österrike, här hade Mats Rosseli Olsen ett assist, skadade Mattias Nörstebö var inte med. Återstår hur det är med den lite för ofta skadedrabbade ex-brynäsaren.

Filip Westerlund var med juniorlandslaget som imponerade borta i Ryssland och vann turneringen där även Finland och Tjeckien deltog.

En viss Rasmus Dahlin spelade med Tre Kronor.

Återstår att se vilka av landslagsspelarna som tillåts vila på måndagen, en gissning är att både Donovan ochn Lasch kan tillhöra den katergorin, de matchade så sent som på söndagseftermiddagen.  

 

Rakapuckar.com bild

 

Det är förresten Movember, om ni glömt.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

  Det är aldrig något problem med att få tillgång till spelare från NLA/KHL till nationsturneringar? De spelarna är alltid med, även när turneringarna inte i princip blir uttagning till OS-lag…?
  Inte så mycket en fråga som ett önskemål:
  Jag skulle vilja se fler längre intervjuer med fler i Frölundas ledning, liknande den utmärkta med Rönnberg/Sjöström från i går… Och som jag undrade över tidigare, Åsa Nathell… Deras syn på säsongen, vad de vill åstadkomma och hur ska man göra det? Att Frölunda inte vinner matcher brukar inte generera mer publik direkt…

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Åsa, ja, henne borde man prata med. Vet knappt hur hon ser ut, en gång. Fler längre intervjuer, mm ... ska tänka på det.

   Kommentar avatar
   Robertino Hökklo , 2 år sedanSvara

   Tror man får vänta och se angående publiken. För seriestart till 23 oktober var omkring 800 mer i snitt än förra säsongen. Nu har det ju gått knackigt, så det kan ju sjunka lite. Men se på säsongen 06/07 - 09/10 eller var det var. Då ökade publiksiffrorna hela tiden trots kräftgångar

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Ofta släpar publiksiffror efter, hur lustigt det är kan låta. Reflekterar spel och framgång säsongen före. Tror nog siffrorna den här säsongen kommer förbli rätt bra.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 2 år sedanSvara

   Och min egentliga fråga om tillgängliga spelare? :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Åh, nä ... från NLA är det inga problem, KHL sällan – om det inte är något speciellt. Men schweiziska och ryska förbundet ingår ju i IIHF, det internationella, och även KHL är eget och starkt så ... nä, de här landslagsbrejken brukar respekteras.

 • Kommentar avatar
  Nike, 2 år sedanSvara

  Din känsla om veckan som kommer? Här känns de verkligen som spelet och poängen måste börja trilla in för att inte tappa för mycket på lagen framför. Ska bli intressant att se hur defensiven utvecklas under veckan eller om samma akilleshäl håller i sig framåt slutet av helgen. Står JG eller Mattsson imorgon tro?
  Mycket frågetecken för oss supportrar som man hoppas blir utropstecken under veckan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det känns helt omöjligt att förutspå vad det här laget gör. Positivt för Frölundas del är ju att det syns att NÄR man gör saker som man ska, spelet i egen zon tänker jag framför allt på då, så finns kapacitet att slå alla lag. Men så kan allt haverera också, Jag är inte mannen att säga när eller om detta kommer förändras. Mattsson, förutsätter jag.

 • Kommentar avatar
  Sven, 2 år sedanSvara

  Med den drucknes envishet... Enligt RR har Frölunda försökt få hit Weber-typen länge. Och nu har de fått det. Äntligen!
  Och skriver 7-veckorskontrakt? Som inte gick att skriva i somras och testa under försäsongen och en bit in i oktober? Trots att Weber var ledig?
  Jag får inte ihop det.
  Därmed inte sagt att det inte kan bli kanon! Jag har höga förväntningar och ser med spänning fram emot vad Weber kan bidra med, även om det kommer bli svårt för honom att slängas in i matchandet helt utan matchtempo och förberedelser.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Som jag skrev till någon annan: man bör utrusta sig med tålamod vad gäller Weber, kan inte tänka mig att han, spelovan och Europaovan, går in och dominerar på något vis.

   Kommentar avatar
   Svante, 2 år sedanSvara

   Dominera?, bättre han inte syns. Det är ett bra betyg för en defensiv back. Då vi inte har någon renodlad defensiv back är det väl självklart han kommer bidra

   Kommentar avatar
   #18, 2 år sedanSvara

   Och eftersom han aldrig spelat med Donovan så är han följdaktligen även... donovan

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 2 år sedanSvara

   Sr. Don Ovan :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Haha. :)

 • Kommentar avatar
  Philip, 2 år sedanSvara

  Gärna om du kan få Sjöströms kommentarer hur han tänkt att lösa JVM då Frölunda tappar en back (verkar löst nu dock) och en center. OS där om han har lite otur tappar: Lundqvist (Center), Dahlin, Lasch, Donovan, MRO och Nörstebö. Sex spelare plus två långtidsskadade (antar att Bergenheim ej spelar mer). 8 man borta och det ser knackigt ut med dessa. Fylla på med juniorer som inte ens kom med i topp10 serien efter nyår? När jag ändå är inne på det vet att du ser ibland på J20 vad har hänt där?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Skrev lite om detta tidigare i höstas. JVM, ingen Dahllin och Westerlund men sannolikt Weber (om kontraktet förlängs) plus täckning från juniorlaget, Lias ska ersättas av "den där centern" på väg in. Under OS, Joel kan komma med, Lasch, förstås Nörstebö och Rosseli Olsen, möjligen Dahlin, men det är inte fler än två, tre matcher de missar, och med en center in, plus juniorer så ... ser inte detta som ett gigantiskt problem.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Vad gäller J20, vet inte mer än att laget förstås försvagats när spelare som Fjellström/Emanuelsson spelat med A-laget, tidiga skador dessutom på Miketinac och Fagemo. Men så mycket mer vet jag inte, tyvärr.

   Kommentar avatar
   Sven, 2 år sedanSvara

   Hmmm...en fundering bara när det gäller centern som skall in. Vill man inte ha en riktigt bra center? Givet att denne inte spelar i Nordamerika, så lär man ju likt förbaskat tappa honom när OS drar igång? Eller går man för en center som är bra, men inte OS-bra? Bara en tanke...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är förstås en center som INTE är OS-aktuell. Man kan ju vara bra ändå. ;)

 • Kommentar avatar
  N, 2 år sedanSvara

  Angående J20 som jag ser att någon skrivit om här ovanför. Jag tänker på den gamle J20 tränaren Emil Olsen, vart är han idag? Vet du varför han en gång i tiden fick lämna Frölunda med tanke på hur framgångsrika J20 var under hans tid?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Du menar "var" han är? ;) Emil jobbar för agentfirman A.M.A Sports Agency.

   Kommentar avatar
   N, 2 år sedanSvara

   haha ja de menar jag :) Vet du varför han fick lämna en gång i tiden med tanke på hans framgångsrika tid i klubbens J20?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Haha ... ;) Jag vill minnas Frölunda, när Grauers & Co kom in, ville göra lite av en nystart med nytt folk, och då fick Emil gå.

 • Kommentar avatar
  David, 2 år sedanSvara

  Hur ser du på risken att RR vikt ner sig för media & supportrar (att man letat efter denna typ av back länge låter lite i mina öron som efterkonstruktion). Om så är fallet, hur starkt ledarskap hr då RR? Och tror du risken finns att ledarstaben känner av ett minskat förtroende eller att spelarna känner sig än mer tveksamma till den spelidé som ju trots allt "ska vara" helig?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Att media och supportrar skrikit (ffa de sistnämnda...) tror jag spelat ytterst liten roll. Jag ser det mer som att Frölunda inte benhårt håller fast vid något när det inte fungerar utan anpassar, alltså resetknapp, lite enklare hockey, lite snabbare ur egen zon, nu också annan backtyp. I grunden är det bra att våga tänka om, att iaf modifiera.

 • Kommentar avatar
  :), 2 år sedanSvara

  Gillar inte folk som ifrågasätter Rogers spelidé , den har ju uppenbarligen tagit Frölunda till nya nivåer och gjort Frölunda till ett extremt bra hockeylag. Den större frågan är då snarare om detta laget klarar hans och ledarteamets kravbild? Vi har ju haft spelare tidigare som anammat detta och spelet en extremt bra hockey via speliden. Sen är väl återigen (ganska uttjatat) problemet med tunga centertapp och kulturbärare i Lasu, Sundström och Purre, spelare som drev speliden till fullo.
  Men återigen, det ledarstaben och organisationen gjort på dessa år sedan Roger och Grauers kom in i bilden tycker jag är en häftig resa och man började spela med fart och vilda västern hockeyn igen.
  Även om denna säsongen än så länge varit ett undantag i negativ bemärkelse.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är verkligen inget fel på den kursändring som Grauers och Rönnberg stått för, tvärtom har den legst till grund för framgången. Men också viktigt att inte bli som klassisk militär, lita på kartan över verkligheten när de båda inte stämmer överens. Det jag menar med att det är bra att inte vara rigid, att kunna gå ifrån, förändra, modifiera när så krävs.

 • Kommentar avatar
  Philip Steingrüber, 2 år sedanSvara

  Hur ser du på det här att ta in en renodlad defensivt och enkelt spelande back i ett lag som i övrigt spelar helt annorlunda?

  Tycker även att (tror det var Sanny Lindström som sa det nån gång) man måste lägga in mer än bara "bra framför eget mål" och "bra på att ta pucken av motståndare" när man säger att en back är bra defensivt. Det gäller att kunna göra nåt vettigt med pucken när man väl får den. En back som vinner puck för att sedan ge tillbaka den genom att bara slänga den sarg ut till väntande motståndare är i mina ögon inte en bra defensiv back. Bl a detta som gjorde Fantenberg så bra, han vann mycket puckar och kunde sedan slå bra passningar så vi kunde gå till anfall direkt. Dina tankar?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Du har naturligtvis rätt, kommer Weber in och bara ger bort pucken efter att ha vunnit den är han inget att ha. Så illa tror jag väl inte det ska bli, men visst är det så att han till viss del behöver lära sig Frölundas spel. Samtidigt, vinna puck, snabbt spel back-back ur zon kan vara att föredra vid flera tillfällen. Och spelare lär sig läsa vem som har pucken, agera därefter.

 • Kommentar avatar
  Ulf friman, 2 år sedanSvara

  Nu när Sean är borta än längre tid kanske för alltid. Kan min inte övertala Crabb om en komback?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Haha, det hade varit något, det.

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 2 år sedanSvara

  Hittade en text som en vis man skrev en gång för länge sen.

  http://bloggar.expressen.se/snackamedleman/2014/10/14/darfor-jobbar-frolunda-med-fortroende/

  Tänker framförallt på stycken från Robert Olsson:

  "– Någonstans är det så att vi vill att våra spelare ska prestera bra och leverera över tid. I NHL är det mer en produkt som ska leverera, gör du det inte bra så tar de någon annan. I Sverige fungerar det inte riktigt så. I Frölunda vill vi utbilda och utveckla för att spelarna till slut ska bli riktigt bra, därför har vi inte det här ”prestera eller hej då”. Det är skillnad, helt enkelt. Och i Sverige har vi inget farmarlag heller som vi kan plocka upp spelare ifrån."

  Lite då som nu kan jag tycka. Hur gick det där säsongen 14/15, någon som minns var PP procenten landade till slut?

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   (Och där glömde vi av hur formateringen försvinner igen :) )

 • Kommentar avatar
  izakeyivevul, 2 år sedanSvara

  [url=http://price-of-levitra-20mg.mobi/]price-of-levitra-20mg.mobi.ankor[/url] <a href="http://buyventolin-online.mobi/">buyventolin-online.mobi.ankor</a> http://buylevitrageneric.mobi/

  • Kommentar avatar
   dijuquroboc, 2 år sedanSvara

   [url=http://price-of-levitra-20mg.mobi/]price-of-levitra-20mg.mobi.ankor[/url] <a href="http://buyventolin-online.mobi/">buyventolin-online.mobi.ankor</a> http://buylevitrageneric.mobi/

   • Kommentar avatar
    uluqekopeluvu, 2 år sedanSvara

    [url=http://price-of-levitra-20mg.mobi/]price-of-levitra-20mg.mobi.ankor[/url] <a href="http://buyventolin-online.mobi/">buyventolin-online.mobi.ankor</a> http://buylevitrageneric.mobi/

    • Kommentar avatar
     adobucuqezd, 2 år sedanSvara

     [url=http://price-of-levitra-20mg.mobi/]price-of-levitra-20mg.mobi.ankor[/url] <a href="http://buyventolin-online.mobi/">buyventolin-online.mobi.ankor</a> http://buylevitrageneric.mobi/

     • Kommentar avatar
      epebooc, 2 år sedanSvara

      [url=http://price-of-levitra-20mg.mobi/]price-of-levitra-20mg.mobi.ankor[/url] <a href="http://buyventolin-online.mobi/">buyventolin-online.mobi.ankor</a> http://buylevitrageneric.mobi/

      • Kommentar avatar
       ihasetey, 2 år sedanSvara

       [url=http://price-of-levitra-20mg.mobi/]price-of-levitra-20mg.mobi.ankor[/url] <a href="http://buyventolin-online.mobi/">buyventolin-online.mobi.ankor</a> http://buylevitrageneric.mobi/

       • Kommentar avatar
        ubokqoras, 2 år sedanSvara

        [url=http://price-of-levitra-20mg.mobi/]price-of-levitra-20mg.mobi.ankor[/url] <a href="http://buyventolin-online.mobi/">buyventolin-online.mobi.ankor</a> http://buylevitrageneric.mobi/

        • Kommentar avatar
         uxajocobuduu, 2 år sedanSvara

         [url=http://price-of-levitra-20mg.mobi/]price-of-levitra-20mg.mobi.ankor[/url] <a href="http://buyventolin-online.mobi/">buyventolin-online.mobi.ankor</a> http://buylevitrageneric.mobi/

         • Kommentar avatar
          ayvafenifjihi, 2 år sedanSvara

          [url=http://price-of-levitra-20mg.mobi/]price-of-levitra-20mg.mobi.ankor[/url] <a href="http://buyventolin-online.mobi/">buyventolin-online.mobi.ankor</a> http://buylevitrageneric.mobi/


          Lämna en kommentar