Är det kört för "hövdingen" i Scandinavium nu?


► Chicago Blackhawks förbjuder publiken att bära indianskrudar på läktarplats. Vad betyder för Frölunda och ”hövdingen”? Hakar man på eller hittar en egen väg?
► Och så detta: Samuel Fagemo och Jacob Moverare kan behöva gå ner i Hockeyettan för att få matchträning i höst.

Rakapuckar.com bild

Vad säger Frölunda om det här i framtiden? Följer man Chicago Blackhawks beslut? Läs nedan hur den amerikanska klubben resonerar, klicka upp skärmdumpen.


DET VAR I  går som Chicago Blackhawks tydligt deklarerade vad som kommer att gälla i United Center när publiken väl får återkomma:

Inga indianskrudar med fjädrar kommer att vara tillåtna på läktarplats.

En sak att Blackhawks valt att behålla sitt tilläggsnamn – men här dras alltså gränsen. I ett uttalande skrev klubben:

”De här symbolerna är heliga, traditionellt reserverade för ledare som förtjänat stor respekt av sin stam. De ska inte generaliseras och användas som ett vardagsplagg.”

Rakapuckar.com bild

Notera här följande:

a) Chicago Blackhawks är en organisation som Frölunda haft kontakt med genom åren just i ”indianfrågan”, det berättade klubbdirektören Christian Lechtaler nyligen.

b) Chicago har haft långtgående samtal med de som det berör, alltså native americans. Precis som Lechtaler sa att Frölunda kan komma att ha. Jag vidhåller att det borde vara en självklarhet.

intressant att se om Chicago Blackhawks beslut på något sätt påverkar Frölunda. I så fall får den där supportern som ett tag alltid zoomades in av TV-kamerorna byta till en keps eller liknande … "Hövdingen", ni vet. Nog kände ni igen honom på bilden ovan. Lite TV-kändis ute i Hockeysverige.

För den som inte hängt med så utreder Frölunda just nu huruvida man ska behålla indianen eller inte som symbol, den utredningen ska leda fram till ett beslut senare i augusti. 

Rakapuckar.com bild

***

Hur blir det med spelare som Samuel Fagemo och Jacob Moverare i höst. Till skillnad från Theodor Lennström & Co tillåts de ju inte börja i SHL – detta eftersom deras SHL-kontrakt gått ut (utlånade förra säsongen).

NHL-camperna börjar först i mitten november, det blir en lång, lång tid utan matcher för ungdomarna som båda tillhör Los Angeles Kings.

– Väldigt oklart just nu, kan bli så att jag bara får träna på med fys och is tills camperna öppnar, textade Moverare till mig.

Andreas West på Samuel Fagemos agentur Newport Sports:

– Egentligen kan man säga att alla spelare vars kontrakt går ut där borta (Nordamerika), som är på gränsen mellan AHL och NHL, spelare som är unga som Samuel som ska över dit, alla de står inför faktum att … svårt att få plats någonstans i Europa, ligorna stänger en och en för korttidskontrakt. Och tyska ligan, och kanske fler ligor där nere, i värsta fall drar de inte igång förrän november. Då är det mycket ”meck” för kanske en veckas spel. 

Rakapuckar.com bild

Här är problemet: både tyska och finska ligan planerar sena starter, finska dock redan tidig oktober, men vem vet om det håller. Schweiziska NLA vill gärna igång i samma veva som SHL, men här finns restriktioner angående antal utländska spelare. NLB, andraligan? Mm, kanske ett alternativ för killar i behov av speltid. Kanske.

Hockeyallsvenskan här hemma? Ja, i nuläget är spelstart satt till förste oktober, här skulle det kunna bli tal om drygt en månads spel, om ligan vill ha in korttidsspelare, om spelare som Fagemo, Moverare, Jesper Sellgren, Lucas Vejdemo och några till vill ha matchträning. Om inte starten skjuts på ytterligare.

NHL-klubbarnas beslut i grund och botten. Men varför skulle de säga nej till bra förberedelser för spelarna?

Andreas West kastade ur sig ett vilt förslag när vi snackade:

Hockeyettan.

Ja, vem vet, om alla andra dörrar stängs så är det kanske till slut enda alternativet som återstår.

Hanhals Kings hade säkert tagit emot förlorade sonen Samuel Fagemo med öppnar armar.

Rakapuckar.com bild

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Joakim Andersson, ex-frölundaiten, lirar med KooKoo i Finland kommande säsong.

Joel Gistedt, ännu en ex-frölundait, lägger ner karriären på grund av ett krånglande knä. Han fortsätter som målvaktstränare och videocoach i allsvenska Kristianstad.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Karin, 6 månader sedanSvara

  Om man har indianen som en tattuering då? Är man Hitler då?

   Kommentar avatar
   Jonas, 6 månader sedanSvara

   japp

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Hur kom Hitler in i bilden? Chicago Blackhawks har valt sin väg, av skäl jag tar upp i texten. Det kan man absolut tycka både bu och bä om, däremot är det intressant eftersom Frölunda tidigare tittat en del på Chicago och att man för tillfället utreder sin indian. Det borde väl gå att på ett vettigt sätt diskutera den här frågan utan att Hitler blandas in? Eller har jag fel?

   Kommentar avatar
   HL, 6 månader sedanSvara

   Löjligt av Blackhawks. Fjantig kompromiss. Lika bra att ta bort indianen från klubben Jämfört med detta. Nej Leman, det är ingen självklarhet att Frölunda skall prata med indianer i Nordamerika. Vad som däremot är självklart är att Frölunda skall ta bort indianen ur klubben pga noll koppling till hockeyklubben Frölunda och Göteborg.

 • Kommentar avatar
  VF, 6 månader sedanSvara

  Förmyndarmentalitet. Kan tro Blackhawks varit i Sverige.

  • Kommentar avatar
   Lars-Ragnar, 6 månader sedanSvara

   Nu får det vara nog om den här indian debatten, de är så löjligt. Det är en hyllning till den tiden, förstår inte hur folk kan tro att man förolämpar någon. Cowboys och indianer är historia och varför ska man sopa de under mattan? Som barn älskar man indianer och cowboys med samma positiva anda som man gör när man är vuxen. Ska inte barn få klä ut sig till indianer längre? Ska man tysta och glömma bort dem/historien. Folk skjuts ihjäl på öppen gata, bilar bränns, bomber utlöses, våldtäkter och gängkriminaliteten ökar. Men de folk bryr sig om är en indian logga, vakna upp och kolla hur verkligheten ser ut och prioritera nåt annat viktigt istället

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

    Tror inte någon enda människa tycker Frölundas indian är viktigare än våldtäkter, mord, gängkriminalitet etc. Men det GÅR väl att ha fler tankar i huvudet samtidigt? :) Sedan som jag svarade ovan, man kan verkligen tycka bu eller bä i indianfrågan, all respekt för båda sidor, så att säga.

  • Kommentar avatar
   Martin, 6 månader sedanSvara

   Jag förstår inte problemet. Bara ta bort indianen. Ha klubbmärket som Frölunda fotboll har. För mig är det originalet.

    Kommentar avatar
    Robban, 6 månader sedanSvara

    Neeeej usch! Den är så fruktansvärt ful... Avskyr alla dessa sköldar av olika slag.. Så identitetslöst så det liknar inget. Samma med Luleås märke som är sååå fult.. Men så är jag lite biased kanske då jag är uppväxt med frölundaindianen då jag började följa hockey i slutet av 90talet.. Älskar märket, har det intatuerat på underarmen. Men om jag tänker längre än vad min egna näsa räcker så förstår jag absolut problemet. Men skulle frölunda skaffa ny logga hoppas jag på att ert helt enkelt blir FRÖLUNDA med nån snygg font. INGEN vedervärdig sköld..

  • Kommentar avatar
   Petter, 6 månader sedanSvara

   Finns det egentligen någon supporter som tittar på Indianen och tänker: Den här halsduken, tröjan eller huvudbonaden bär jag för att jag hyllar den nordamerikandska ursprungsbefolkningen?
   Flera förknippar troligtvis Indianen med "krigare, jakt, hårding". Men är inte det också en slags stereotyp syn på ursprungsbefolkningen. Det är väl snarare en association till bilden av hur Cowboys & Indianer är i gamla filmer.
   Blackhawks har iallafall någon slags historisk, lokal och verklighetsförankrad koppling till ursprungsbefolkningen. I Frölundas fall ser jag bara att det kan finnas en koppling till den stereotypiska tv/serie -versionen av Indianen.
   Mvh

    Kommentar avatar
    Karin, 6 månader sedanSvara

    Finns det egentligen någon supporter som tittar på Indianen och tänker: Den här halsduken, tröjan eller huvudbonaden bär jag för att jag hatar dessa förbannade indianer och önskar dem allt ont i världen ?

    Kommentar avatar
    Petter, 6 månader sedanSvara

    Det känns som att du nog är inne på litegrann samma tänk som jag. :) Den påstådda kopplingen, eller hyllningen om man så vill, till ursprungsbefolkningen existerar troligtvis inte.

    Kommentar avatar
    Kjelle, 6 månader sedanSvara

    Dagens Frölunda förbannar nog 2004:s styrelse som valde indian framför cowboy. Då hade inte denna barnsliga diskussion ägt rum för då hade det varit en vit man och dom går ju inte att kränka......

  • Kommentar avatar
   Bäckmörten , 6 månader sedanSvara

   Undrar om Hallå du gamle indian kommer att spelas i karlstad i vinter?
   Förmodligen inte. Det lär väl bli dryga böter isf..

   • Kommentar avatar
    Epoe, 6 månader sedanSvara

    Det heter Native Americans

    • Kommentar avatar
     Janne, 6 månader sedanSvara

     Man kan även fundera på hur bilden av Frölunda påverkas. Framför allt i USA och NHL eftersom vi oundvikligt hänger ihop med vad som händer därborta. (Samarbete med klubbar, lån, värvningar m.m)
     Antag att Frölunda har ett gott rykte om att leverera starka spelare till NHL-lag. Antag att Frölundas "varumärke" får möjlighet att "växa" ännu mer i t.ex. USA. Är det då lämpligt att det är "indians" och ett indianhuvud som poppar upp på exponeringsytorna?
     Vill nu Frölunda vara starka, utvecklande & ledande på alla håll och kanter såsom sportsligt, organisatoriskt, i media och så vidare, så bör man ju även fundera på namnet och loggans betydelse.
     Lokalt kan man givetvis tycka vad man vill och behålla loggan om man känner för det. Med all respekt, vem utomlands bryr sig t.ex. om speedwaylaget "Indianerna" och har åsikter om dess namn?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

      Mycket bra tankar. Världen är större än lilla Sverige, även om jag sett flera som tycker att Sverige inte ska bry sig om vad som sker i Nordamerika. Det är för mig väldigt svårförståeligt. För varumärket, för anseendet, för PR-värdet har logon betydelse. I slutändan kan det ha betydelse, både ekonomiskt och sportsligt.

    • Kommentar avatar
     Robban 08, 6 månader sedanSvara

     Personligen har jag alltid tyckt att vår Indian är ful. En ny, tuffare, hårdare Indian eller ta tillbaks ursprungsloggan.

     • Kommentar avatar
      Conta, 6 månader sedanSvara

      Mannen på bilden med Indianskruden har man ju sett många gånger på tv, men säsongen som gick såg jag han inte någon gång. Har han somnat in för gott?

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Oj, det hoppas jag inte. I så fall ber jag verkligen om ursäkt.

       Kommentar avatar
       Conta , 6 månader sedanSvara

       Nej, det får vi verkligen hoppas på att han inte gjort. Jag blev alltid glad när han visades i tv rutan. Men längesedan jag såg honom på tv nu. Någon läsare här måste ju veta?

       Kommentar avatar
       Manne, 6 månader sedanSvara

       Tänkt på samma sak. Man såg honom på varenda match, i alla fall hemma. Men den senaste säsongen nu så såg jag honom inte en enda gång.

       Kommentar avatar
       VF, 6 månader sedanSvara

       Med tanke på att han skrev på sin FB för 11 timmar sedan, så ser det bra ut. :)

     • Kommentar avatar
      Conta, 6 månader sedanSvara

      Mycket tråkigt att Joel Gistedt tvingas lägga av. Kommer ihåg när han debuterade i Scandinavium mot Djurgården. Har för mig att han höll nollan med

       Kommentar avatar
       Daniel B, 6 månader sedanSvara

       Stämmer bra det conta. Han Höll nollan och han blev pååkt av en difare och När det visades repriser på vad som hände så flippade oduya och han hoppade på spelaren som åkt på Joel. Minns just dessa två grejer med hans debut, nollan och oduya.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Vilket minne ni har! Detta har jag fullständigt glömt. :)

       Kommentar avatar
       Conta, 6 månader sedanSvara

       Pååkningen hade jag glömt, men djurgårdens spelare brukar ju gilla köra på våra målvakter. Tur lite minne finns kvar, Gistedts nolla

       Kommentar avatar
       Daniel B, 6 månader sedanSvara

       HL, jag har också dåligt minne men just detta kommer jag ihåg..:) Minns också när Joel åkte runt på isen efter matchen och alla stannade kvar och applåderade.

     • Kommentar avatar
      Conta , 6 månader sedanSvara

      Oduya växte verkligen sedan han kom till Frölunda, hamnade ju sedan i NHL.

      • Kommentar avatar
       Magnus, 6 månader sedanSvara

       Vore häftigt om Frölunda blir först med hel reklamfria matchställ! Ge sponsorer reklam på andra sätt i ex arenan. Gå tillbaka till retro matchstället man hade mot Färjestad på utematchen på Ullevi eller vita tröjorna med Frölunda diagonalt

        Kommentar avatar
        Jontebas, 6 månader sedanSvara

        Hur är det först? Har inte Brynäs det redan?

        Kommentar avatar
        Magnus , 6 månader sedanSvara

        Är Brynäs matchdräkt reklamfri?

        Kommentar avatar
        Magnus , 6 månader sedanSvara

        Ok såg nu, rent snyggt utan reklam

        Kommentar avatar
        VF, 6 månader sedanSvara

        Godmorgon, Magnus!

      • Kommentar avatar
       Mackan, 6 månader sedanSvara

       Frölunda INDIANS sju dagar i veckan

       • Kommentar avatar
        McNorrman, 6 månader sedanSvara

        Jag fattar ingenting.. Alla dessa diskussioner om ALLT OCH ALLAS vara eller inte vara, det är som att man tror att bara för att man tar bort en staty eller en bild av någon historisk elak människa så har det aldrig hänt eller ingen kommer komma ihåg eländet... Är folk helt totalt rubbade eller va??..Nån gubbe i Varberg spydde galla över ett hotell som hade en bild på en Kinesisk diktator, nu skulle han inte bo där längre hälsade han.. Kommer alla dom människor som diktatorn uppges ha dödats tillbaka om bilden tas ner?... Kommer USAs indianer få upprättelse, kompensation och en nystart om Frölunda och några NHL klubbar byter namn, kommer ens någon att bry sig om denna fråga om 6-8 månader när världen glömt och gått vidare med nya issues att gnälla om utan att det ger någon form av förbättringar eller faktiska resultat... Det kryllar av världspoliser som bara vill trigga igång bråk och elände i samhället... Jag säger så här: Fokuser på dom levande som lider, mår dåligt och verkligen behöver hjälp, släpp det som varit, historia är exakt det: Historia, det som sker nu gör inte att orätt blir rätt oavsett hur mycket man förbjuder vissa ord och/eller byter logotyper... Jag tror helt ärligt att den personen som just här och nu mår dåligt skiter fullkomligt i vad han kallas eller tituleras, han vill bara överleva och leva...
        Vart ska detta sluta??.. Förbjuder man alla ord av olika orsaker så har människan gått varvet runt och är tillbaka på Neanderthal stadiet med grymtning och stönande som enda kommunikation....

        • Kommentar avatar
         Sandra, 6 månader sedanSvara

         Alltså finns det ingen chans för korttidskontrakt för de som väntar på NHL? Moverare är väl mer än välkommen på backplats. Fagemo har väl också en plats så länge frölunda inte ersatt Lasch och Rakshani?


         Lämna en kommentar