Höstpremiär för Morning Mailbag – och ett nytillskott


► Välkomna till säsongens första Morning Mailbag.
► Vad vill ni snacka om? Kedjorna? Roger Rönnbergs hyllning i går – allvar, eller mest ett sätt att lyfta laget?
► Ställ frågor, tyck, ha åsikter. Det här är er text. 
► Låt mig i alla fall presentera Mathias Pelkonen. Han kommer bidra till att rakapuckar.com blir en bättre sajt.

Rakapuckar.com bild

NI LÄSTE KANSKE den här texten i går, i den skrev jag bland annat om Frölundas kedjor så här tidigt på försäsongen.

Tränaren Roger Rönnberg öste beröm över sitt lag och sa:

”Oerhört underbar attityd. Spelarna jobbar hårt. Jag behöver inte påminna någon på isen. Det finns en drivkraft som jag känt hela sommaren, det är kul.”

Han kanske upplever det så, att spelarna verkligen visar ett driv som lovar jättegott inför säsongen.

Eller så är det lite som man gör ibland, flyttar fokus. Rönnberg vet att många fans är kritiska till säsongens lag, då trycker han lite extra på sådant som är positivt: attityd, hårt jobb. driv.

Snart vet vi hur mycket det är värt.

Jag är, i ett journalistiskt perspektiv, jättenyfiken på det här laget, vill se vad unga Jesper Emanuelsson och Oliwer Fjellström kan göra, om försvarsspelet är stabilare, om Johan Mattsson och Johan Gustafsson kan dra nytta av det, om målskyttet blir ett problem, med mera, med mera.

Låt oss inte på något vis övervärdera nästa veckas träningsmatch mot Växjö, det återstår massor.

Men jösses, så kul att det äntligen är igång.

Länge sedan jag längtade så här mycket.

Rakapuckar.com bild

Tankar?

Åsikter?

Frågor?

Jag försöker svara nedan, efter bästa förmåga, så fort jag hinner. Skjut från höften, så ser vi …

***

Men detta, först:

Ni har kanske sett att Mathias Pelkonen tagit en del snygga bilder, senast på Andreas Johnsson till den här texten.

Ni hörde möjligen också hans röst när vi gjorde ett litet Facebook live-test från John Scott’s Avenyn i förra veckan.

Mathias kommer vara en bidragande faktor på sajten den här säsongen, utan att säga för mycket så:

Det kommer bli en del Facebook live i samband med hemmamatcher.

Det kommer bli bra fart på vårt Instagramkonto.

Det kommer bli lite TV (mer om det sedan).

Rakapuckar.com bild

Säkert blir det också en del från Mathias (bilden till höger) i textform vad det lider.

Vem är han då? Kanske lika bra att han får berätta själv:

– Jag är som ni allra flesta, en hockeytokig göteborgare som har följt Lemans analyser, intervjuer och reportage sedan … länge. Inom mig har jag själv en stor passion för att förmedla känslor och tankar. Jag brukar kombinera dessa behov genom att fotografera och skriva mycket. 

– Tillsammans med Leman ska jag försöka göra mitt yttersta för att ge er en ytterligare dimension på SHL och Frölunda. Jag hoppas via bild kunna förmedla kampen på isen, stämningen i båset och svettlukten från korridorerna. 

– Just det: Mathias Pelkonen, alltså.  28 år gammal (Leman kallar mig ung…). Bor i Göteborg. Jobbar som säljare. Älskar att prata med människor och förmedla mina inre tankar och ideér.

Där hade ni en snabbpresentation av Mathias. Låt mig återkomma med mer detaljer om vad som är på gång.

***

Mathias Porseland är ute på marknaden.

***

Bilden till höger, klicka upp den och ... wow! Vilken urläcker tatuering. Snacka om att inte rygga för att tydligt visa sin kärlek för Chicago Blackhawks. Tipstack till Piotr Arvidsson på Facebook.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Alright, nu jäklar, nu är det dags för era frågor. Välkomna!

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
23 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 2 år sedanSvara

  Åh, vad roligt med Morning mailbag åter! Även om du är mycket bra på att svara på frågor rent allmänt, som du nämnde i livesändningen förra veckan.
  Frågor nu, sorry, har många...
  Frölunda kommer ju sakna både Carlsson (troligen) och Rakhshani i starten av säsongen, men man räknar med att juniorer kan täcka upp? Och Fagemo nu iväg på rookiecamp i sept? Blir allt tunnare?
  Vem tror du blir assisterande kapten bredvid Hjalmarsson? Eller blir det fler?
  När kommer Raka puckars nyhetsbrev att dra igång?
  Hade faktiskt en fråga om Mathias också, men kan ju stryka den nu... :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Purre tror jag nog är med när SHL börjar, eller i alla fall där omkring. Men toppformen kanske dröjer. Nå, tolv forwards med PC och Rakhshani borta, 15 med Fagemo, Linus Nässén och Pontus Andreasson, 14 när Fagemo drar till Arizona – såå tunt är det ju inte. Det betyder snarare att de unga måste få chansen. Och det brukar ju de flesta gilla. Känslan är att det blir fyra, en kapten och tre ass. Har tyvärr ingen riktig känsla om vilka, blir mest gissningar från mig, och dessa kan du väl klara dig utan. Nyhetsbrevet? Nästa vecka, hoppas jag. Eller den efter.

 • Kommentar avatar
  Mikael, 2 år sedanSvara

  Mycket tyngd som villar på ledningen sportsliga ledningen iår.
  Förra säsongen var första där man mötte negativa fans och allt inte var guld och gröna skogar. Nu inför säsongsstarten är det inte mycket positivt i sociala medier. Media är delvis med i drivet också.
  Om starten inte ger de besked som bevisar att dessa har fel, hur länge tror du man kommer fortsätta på den rönnbergska vägen? Kommer man panikvärva? kommmer man fundera på nya strukturer?
  Hade varit intressant med dina synpunkter på hur du tror frölunda skulle klara att öppna säsongen resultatmässigt dåligt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Vad gäller "rönnbergska vägen" – jag ser INTE att han sitter löst på något vis. Frölunda, med Grauers i spetsen, har investerat SÅ mycket i RR och dennes hockeytänk. MEN – skulle säsongen börja riktigt illa, skulle det se så mörkt ut som en del här inne oroar sig för, då är det klart att Fredrik Sjöström & Co inte kan sitta stilla och se på. Men jag tror ändå det är rätt långt till panikknappen, jag tror man så länge det går vll hålla sig från något slags crisis mode. Hade de två sista lagen åkt direkt ur SHL, däremot ...

   Kommentar avatar
   Mikael, 2 år sedanSvara

   Nej att Rönnberg sitter löst tror inte jag heller, men spännande att se om man tror på det fullt ut eller om det är så att man kommer känna sig tvungen att hitta andra lösningar för att mildra negativismen. Sjöström tex? eller panikvärva sig ur är en annan väg.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Ser inte riktigt att sparka Sjöström i november (om det går emot) skulle få laget att spela bättre. Snarare kan det väl vara så att om en eller flera spelare underpresterar så kan det bli tal om att göra sig av om hitta nytt.

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 2 år sedanSvara

  Gott med the return of morning mailbag!
  Tänker lite på när man läser om Buffalo (omöjligt att inte göra det nu för tiden), och det är i stort sett aldrig så att Olofsson tas upp som ett namn för denna säsongen, knappt ens för framtiden. Vad tror du om hans chanser att ta en plats i laget i år? Hur tror du hans framtid blir?

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Och även vårt andra stora tapp, Grundström till Toronto. Vad tror du om att han och Johnsson kommer spela hockey ihop i år? Tror du Carl tar en plats? Det var ju snack redan inför förra säsongen.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Och som alltid. Ceterum autem censeo Carthaginem delendam esse

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Haha ... :) Till att börja med: jag sitter inte inne med detaljkunskap om NHL-lagens trupper, vilka fler spelare som utmanar om platser, det blir lite en gissningslek så här redan i augusti. Men, Grundström – Toronto tror på honom, han har fördelen att han funkar i en hårdjobbande fjärdekedja med tufft, fysiskt spel, samtidigt som han har målsinne. Kan se honom ta plats eller i alla fall få sina chanser, Olofsson, här tror jag farten och målsinnet passar bättre på smalare rinkar, inte helt oävna chanser, vill jag hävda. Sorry, mer exakt än så kan jag inte vara.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Haha jag förstår. Jag hoppas det går bra för båda två. Tänker att Olofsson ändå vann skytteligan, och känns ganska redo för att ta nästa steg. Tycker generellt att Buffalo och Toronto är två lag som kommer vara intressanta att följa för många år framöver.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Håller helt med. Spännande.

 • Kommentar avatar
  David, 2 år sedanSvara

  Ser med spänning fram emot säsongstart! Laget ser spännande ut men efter sortin i våras ställer jag mig aningens frågande till målvakterna. Vad tror du, har RR lagt om spelet (i och med rekryteringen av backtränare) så att detta inte blir en lika stor säkerhetsrisk som i fjol? Samt vad finns det bakom (juniorer). Dock är det ju inte alls lika illa som när en viss Brunetta vaktade kassen... :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det har ju inte sagts officiellt, typ "Vi ska spela mer defensiv hockey", men jag tycker mig ändå känna, givet Kristofer Näslund snack, givet vilka backtyper som rekryterats, att det kanske ändå kan bli en lite rejälare, tryggare defensiv. Detta är en av de saker jag är mest nyfiken på. Och självfallet påverkar det målvaktsspelet. Hur det ser ut, om Mattsson kliver fram, om JG studsar tillbaka, är också en av de heta frågorna i min skalle.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 år sedanSvara

  God morgon, Leman! Jag har lite funderingar angående mantrat ”fler ska lyfta sig”, ”fler kan göra mer” som har blivit ett ledord inför säsongen. Det försvann mängder med offensiv kraft när Olofsson, Grundström & Mursak lämnade, ersättarna har inte samma offensiva kraft, utan just där ska det kompenseras med att andra skall höja sig. Så om vi kollar skarpt på det:
  Lasch - kan väl knappast göra så mycket mer?
  Joel - hade en (1!) poängstark säsong guldåret, annnars va han kanske 5-10 poäng ifrån sitt snitt förra säsongen?
  Stålberg/MRO/Ponthus W - låg samtliga runt sin snittproduktion, varför skall dom helt plötsligt efter flera år börja producera mer?
  Mustonen - gick på vatten när han kom, men dalade senare och slutade någonstans på det snitt han haft tidigare i SHL, tror man att han ska hålla det snittet han hade när han kom?
  Hjalle - dubblade sin poängskörd från första året, möjligt att han kan fortsätta öka, men då är han i absoluta poängtoppen, har han verkligen målsinnet för det?
  Pathrik W - Ja, här borde rimligtvis finnas mer att hämta, borde upp mot sina 30P han är god för?
  Friberg - tror tyvärr inte att det finns mer att hämta där även om det kanske borde det.
  Så mina funderingar är helt enkelt, för att inte göra det lätt för sig med ”alla kan höja sig” vad förväntar man sig av respektive spelare mer konkret tror du? Tror man till exempel att Joel skall göra 19 mål igen som guldsäsongen? Att MRO/Stålberg mfl efter flera år ska få till de där avsluten där man alltid tänker ”om han bara fått upp pucken”?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är väldigt bra frågor, Nolte. Jag tror väl så här, om jag får gissa hur Frölunda tänker: Man har i Lasch & Rakhshani spelare som är goda för 50 & 40 poäng. Det är det väl inte så många klubber som har. Sedan är förhoppningen att Patrhrik Westerholm, fri från skada, ska bidra med mycket, att Tim Söderlund ska växa i Göteborg, att Joel ska få till avsluten i PP, och att en del andra spelare ska kliva fram och bistå, glöm där inte poäng från backplats (framför allt Genoway). Så gissar jag att tänker är.

   Kommentar avatar
   Stora norrland, 2 år sedanSvara

   Tim Söderlund kommer definitivt att växa. Det är bara att gratulera indians till den värvningen ifrån AIK

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Han är onekligen intressant. Kan han växa från "lova gott" och "snurra fräckt" till producera?

 • Kommentar avatar
  Laine, 2 år sedanSvara

  Är väldigt spänd på säsongen. Många fans som är oroliga, kanske med all rätt men jag tycker i alla fall att lagbygget ser spännande ut!
  Relativt oprövad men definitivt utvecklingsbar backsida. Lägg därtill att Frölunda enligt mig, har det väldigt välbeställt på sin centersida. Vilka lag enligt dig Henrik, kan på papperet konkurrera ut eller vara likvärdiga en centerbesättning med
  Lundqvist,Hjalmarsson,P.A Westerholm och Carlsson? :)
  Tack för grym läsning, swish för säsongen kommer inom kort!

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Den är inte dålig men inte bäst i SHL heller. DIF - Engqvist, Josefsson, Davidsson FBK - Ryno, Sallinen, A Johansson, L Johansson Håller jag som vassare i alla fall.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Djurgårdens är ju jättebra OM Engqvist håller och Davidsson-brorsan Jonathan blir kvar. Brynäs har bra om nye Kousal är att räkna med, släng in Kellman, Jesper Jensen och Jacob Blomqvist där, Färjestads är inte pjåkig (Linus J, Ryno, Sallinen, Axel Ottosson), HV:s kanske blir kanon om Jocke Andersson håller och David Gustafsson utvecklas ... och om nye Horak är så bra som han ska, släng in Pesonen, Fröberg och rutinerade Josefsson på det i Växjö – inte dumt alls. Jag VET, tråkigt svar, men så här på förhand är många bra, när man bara har papperet att gå på, när man inte vet hur spelarna ser ut på is. ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tack för beröm, förresten! Och tack för att du betalar för dig.

   Kommentar avatar
   Manne , 2 år sedanSvara

   Kellman kommer bli en helt annan spelare i Brynäs än vad han varit i KHK. Kommer bli en viktig kugge för Brynäs.

 • Kommentar avatar
  Stefan, 2 år sedanSvara

  Vad har du som följer för uppfattning om årets backar? Föra säsongen var ju så där.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag tycker backbesättningen känns bättre, framför allt bättre balanserad den här säsongen. Men det handlar förstås om en helhet, hur fem man uppträder tillsammans. Men intrycket ändå just det, bättre balanserad grupp.

 • Kommentar avatar
  Stfan, 2 år sedanSvara

  Följer Frölunda skall det va

  • Kommentar avatar
   EDWARD 51, 2 år sedanSvara

   Bara en allmän reflektion från min sida ang. Jakob Liljas slutgiltiga dom från HD den 10/7-18.
   Kanske något nu innan starten av SHL-säsongen 2018/19, att tänka på?
   SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson tyckte Jakob Liljas handling var en överlagd och utanför "spel-situation" och med det, så ansåg han att det då inte längre skedde under samtycke.
   Visst var inte pucken just där JL och Jens Olsson befann sig ihop, men dock i spel.
   Till skillnad mot vad som hände när Rögles André Devaux(26 mars 2015) vevade med klubban på en uppvärmning och fällde Västerås-spelaren Per Helmersson. Och där var verkligen ingen puck i spel och inte blev det någon civilrättspåföljd för André D. för den delen heller, eftersom han tidigt hade lämnat landet.
   Är av den uppfattningen, för att kunna upprätthålla en rättvis konsekvens, en rak stringens, en ordning o reda för samtliga deltagare under hela tiden, så tycker jag att dessa s.k. överträdelser som sker på isen, skall i första hand ofrånkomligen skötas av det befintliga regelverk som vi redan har inom svensk ishockey(självfallet baserat på det gemensamma internationella planet) och som också handskas med tillrättavisningar(straff) omedelbart, där det är tillämpbart.
   Grundprincipen måste ju vara att man inte skall kunna driva samma fall på två helt skilda(olika) ställen-samtidigt. (Disciplinnämnden+domstol)
   Självklart är inte våra hockeyrinkar en "fredad frizon" och var gränsen går någonstans för vad, kan säkerligen vara mycket svår att exakt definiera, om det inte skulle handla om något så hemskt som t.ex. mord.
   Därför bör Sv. Ishockeyförbundet och Rättsväsendet ta fram bättre riktlinjer tillsammans för vad som ligger på vems bord och hur det sinsemellan skall tillämpas med påföljderna i fortsättningen, där hänsyn naturligtvis tas till själva graden av varje enskild händelse för sig.
   En bättre tydlighet och klarhet, varvid vi kanske framdeles får slippa o sväva i någon slags ingenmansland("gråzon") om vad som verkligen gäller.
   I alla fall inte på det sätt, som det nu blev gjort av domstolarna, nästan lite pajasaktigt överlag, efter att ha hållit på o valsat runt med det här enskilda fallet i hela tre år. Alldeles för lång tid!
   Undra vad som händer nästa gång, om vi för en "andra gång" får se en ny liknande "nack-crosschecking", var tydligheten hamnar då?
   Troligtvis ingen mer från Jakob Liljas sida på ett tag, eftersom han nu har en villkorlig dom på sig(misshandel av normalgraden, prövotid 2 år).

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Frågan är inte helt lätt att sätta tänderna i. Som du är inne, Deveauxs grej var ju mycket värre, helt utanför spelet, samtidigt måste det ju finnas en gräns för vad som är okej även under spelets gång, du kan ju t.ex inte svinga med klubban hur våldsamt och vidrigt som helst och räkna med att komma undan med avstängning. Över en viss gräns måste förstås civilsamhället kunna gå in, men var den gränsen ska gå ... svårt, givetvis. Det är möjligt att jag har fel, men just på grund av vad jag skriver ovan tror jag det är svårt att ta fram riktlinjer för vem som ska ta hand om vad, det blir nog från fall till fall, handlar lite om hur intresserad och uppmärksamhetstörstande en åklagare är. Jag tror ändå inte att vi kommer få se detta, med hockeyagerande i civil domstol, speciellt ofta. Möjligt att jag är naiv, men jag tror inte det.

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 2 år sedanSvara

    Jo HL, jag tror inte heller att Du är naiv, snarare realistisk! Men ett mycket trist och "bedrägligt" scenario, sett från eller ur ett rättviseperspektiv. Gillar inte "godtycklighet" som Du säkert förstår och någon form av ambition bör man alltid ha, för att eftersträva o kunna uppnå det allra rättrådigaste!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Absolut, men hur drar man en tydlig gräns så det inte blir godtyckligt? När är en crosschecking i nacken något för civilsamhället? Hur hård måste den vara? Hur långt bortom spelet? Jag ser inte hur regler ska kunna dras upp.

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 2 år sedanSvara

    Nu var ju mitt anförande med tankegång i första hand lagt på åtskillnaden mellan disciplinnämnden och domstolarnas roller i att stävja brott på ishockeyrinken. Men som sagt vad, som svar på Din fråga(or) var någonstans en gräns går, så kan ju till en början vara, att i fall man gör en crosschecking i nacken på en spelare i fortsättningen, så blir man helt enkelt åtalad för det, oavsett var pucken befanns och hur utgången blev med skador. Dessa bl.a. sista omständigheter får väl åklagarna och försvarsadvokaterna ta hand om!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Alltså, jag ogillar verkligen crosschecking, har skrivit om att jag vill ha bort det, hoppas domarna är mycket striktare, men – menar du att varje crosschecking i nacken skulle leda till åtal?

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 2 år sedanSvara

    Ja, principiellt varför inte, om man ändå skall vara petig. Om nu inte hockeydomarnas stramhet alla gånger räcker till. Självklart vill jag precis som Du att dessa tag på isen, skall åtminstone kunna bli litet mindre av i fortsättningen.

  • Kommentar avatar
   Lövet, 2 år sedanSvara

   Har du ngn känsla för hur man kommer att matcha målvakterna denna säsongen?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Skulle bli förvånad om det inte är 50/50-typ från start. Sedan hänger det väl lite på hur de presterar.

  • Kommentar avatar
   Bäckmörten , 2 år sedanSvara

   Anton Blidh var ju ett namn som med jämna mellanrum nämndes här inne tidigare, är den dörren stängd nu, eller finns det fortfarande ett intresse?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Nix. Blidh har förlängt med Boston.

  • Kommentar avatar
   Ragge, 2 år sedanSvara

   OM Genoway skulle floppa, vilken back ska då kliva fram och göra poängen från backsidan? Tycker inte Nörstebö har visat så mycket offensivt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Om han skulle floppa fullt ut, då kommer Frölunda nog tvingas hitta en annan spelare på marknaden.

  • Kommentar avatar
   Mathias Pelkonen, 2 år sedanSvara

   Att ett lag består av flera spelare med olika erfarenheter och kunskaper vet ju alla. Vissa bättre än andra, på sina områden. Individuella prestationer är en stor del av idrotten men trots allt är det en lagsport där bäst LAG vinner.
   En intressant tanke kring psykologin i det hela, hur presterar en individ med olika spelare runt sig?
   Att man blir bättre med en duktig spelare vid sin sida är logiskt. Men ett lag uppbyggt av bara stjärnor kontra ett lag som har en 50/50 blandning, hur påverkar det prestationerna och varje spelares utveckling?
   Vi har Sveriges landslag i fotbolls VM som ett exempel på hur man som lag kan prestera bättre än vad pappret visar.
   Med det sagt, tror ni inte att ett "dåligt" lag på pappret på sikt kan prestera bättre än ett "bra" lag, om allt stämmer i gruppen?

    Kommentar avatar
    Manne , 2 år sedanSvara

    Nja, jag tror nog inte att ett "dåligt" lag på pappret kan prestera bättre än ett "bra" lag. Det är få procent som ligger på det "dåliga" lagets sida och i slutändan handlar det mycket om spets och kvalité. Du måste stänka dit pucken och vara effektiv när läget dyker upp, framförallt i ett slutspel. Håller inte med att skapa chanser om du aldrig gör mål och att ha ett snitt på kanske 1 på 20 håller absolut inte över tid. Alltså att göra ett mål på 20 "bra" chanser. Misstag bakåt straffas man också alltid hårdare för, då motståndarna har högre kvalité och kan utnyttja lägena de får/skapar. Frölunda hamnar inte i toppen, om inte varenda spelare höjer sig ett antal snäpp och gör något som ingen annan än de själva kanske trodde var möjligt. Börjar ösa in mål och höja sina poängsnitt, dock högst osannolikt att det skulle ske från alla spelare, eller i alla fall från många utav de.

    Kommentar avatar
    Mathias Pelkonen, 2 år sedanSvara

    Manne, du har mycket sanning i det du skriver. Däremot kan jag inte släppa tankarna på att 1 + 1 + 1 kan bli 5 istället för 3. Alltså, den totala prestationen blir tillsammans starkare än vad varje individuell spelare kan skapa på "pappret". Svårt att förklara, men gruppens totala prestation styrs mycket av hur just samspelt allt blir. Det är helt klart en spännande säsong vi har framför oss, från alla håll.

    Kommentar avatar
    Ruttger, 2 år sedanSvara

    Måste hålla med dig Mathias. Känns självklart att ”Laget” kan lyfta sig och lyfta fram enskilda. Dvs enskilda ”höjer sig” i rätt miljö, där lagkollegor hjälper fram varandra och utnyttjar varandras styrkor samt höjer lägstanivåer. Vi var några som spekulerade i om det pratades för lite Götebosska i omklädningsrummet, varför det ruskades på huvuden på isen, och själv tyckte jag mig se mindre glädje t.ex. i samband med mål än vad man kunde förvänta sig. Jag tror stenhårt på att Laget kan få 1+1+1 att bli 5.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 2 år sedanSvara

    Håller med manne. Jag skrev också för ett tag sedan att jag har svårt att se att så många spelare måste höja sig för att det kanske ska bli en bra säsong. Hade det hängt på 2-3 spelare som måste höja sig så visst, men nu är det 4-6 spelare som måste höja sig och då är tyvärr risken stor att det blir svårt. Hade man haft fler naturliga poängspelare så hade jag inte varit orolig inför kommande säsong men ni har Frölunda inte anser jag. Men jag kommer vänta 10 matcher innan jag dömer laget.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Rent generellt tror jag inte man ska jämföra för mycket med tidigare säsonger. Det börjar om. Varje höst. Visst är det så att det inte duger att göra ett mål på 20 skott, men viktigare än individer hit och dit är att försvarsspelet blir rejälare, att anfallsspelet blir rakare och mindre snurrigt. Då kommer ett antal spelare att höja sig automatiskt.

    Kommentar avatar
    Manne , 2 år sedanSvara

    Ja. Men vad är det som säger att tex Friberg, Westerholmarna, Rosseli, Stålis med flera kommer ändra sitt sätt att spela? De har det i ryggmärgen att det ska ske i sarghörnen, bökas och stångas osv. Att de helt plötsligt skulle bli rakare och ta första, bästa vägen mot mål är inget jag tror på. Visst, det går att prata om det - men har man inte det i sig så är det svårt att ändra på. Lite som att jämföra, att en Skoda aldrig kan bli en Ferrari. En naturlig målskytt är en målskytt, en gnuggare är en gnuggare osv. Det är olika delar i ett lag. Hur mycket man än vill bli rakare i spelet, så kommer man hamna mycket efter sargen och det är då skickligheten visar sig, om man har tillräckligt med skicklighet för att lirka upp motståndarnas försvar och ta sig in snabbt på mål. Handlar även mycket om mod och vilja. Jag kan inte se att den skickligheten framförallt, finns.. Men jag väntar 10-15 matcher innan jag dömer ut det hela.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Vi tar det igen efter omgång 15 då. :)

  • Kommentar avatar
   Per, 2 år sedanSvara

   När blir det Frölunda/Hockey quiz på John Scott's?

    Kommentar avatar
    Mikael, 2 år sedanSvara

    Jäkligt bra förslag!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Haha ... vem vet vad som händer.

    Kommentar avatar
    Per, 2 år sedanSvara

    Jag kan tänka mig att lämna ett litet bidrag till vinster.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    :)

    Kommentar avatar
    Airikr, 2 år sedanSvara

    Leman som kändis-värd för Quizzen? Hade varit coolt. :)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Haha. Undersöker detta, om det kan finnas John Scott's-intresse någon gång.

  • Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Är lite fundersam till var de orättvisa CMORE-pengarna tagit vägen, inte bara i Frölunda, utan i samtliga lag. Känns som att det är många stommar sen förra säsongen bland lagen, och där det inte är det så är det SHL spelare som har flyttat eller spelare som klivit upp från allsvenskan. Kändes som att med flera extra miljoner på varje konto så skulle några riktigt bra KHL/NLA spelare välja att gå tillbaka till Sverige, typ en spelare per lag.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Där har SHL som organisation varit tydlig, jag vill minnas att jag tagit upp det tidigare, att man rekommenderat alla klubbar att vara väldigt försiktiga med att öka lönebudgetarna, dessutom har SHL centralt hållit inne ett antal miljoner. Viktiga att använda pengarna till att konsolidera hela verksamheten, stärka organisationerna, inte lägga allt på kortsiktiga värvningar. Här känns det som om de flesta, om inte alla klubbar, är med på tänket.

  • Kommentar avatar
   FHC, 2 år sedanSvara

   1. Vilka av de 8 Frölundabackar tror du på förhand kan få sitta på läktaren (om man spelar med 7 i matchtruppen)
   2. Tror du Jesper Emanuelsson och Oliwer kan ta en plats i JVM-truppen och/eller ta en fast plats i Frölundas A-lag?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    1. Gissningsvis slåss Grönlund och Gunnarsson om plats 7. 2. De är ju redan en del av A-laget, känner jag, sedan handlar det om speltid. Vad gäller JVM-truppen så är de båda utanför den trupp som just nu deltar i storturneringen i Kanada, men vem vet, skulle de imponera i SHL under hösten kommer Montén förstås att studera dem noga.

    Kommentar avatar
    Manne , 2 år sedanSvara

    Grönlund före Gunnarsson alla dagar i veckan.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Innan du ens sett Grönlund och Gunnarsson spela en enda minut den här säsongen? ;)

  • Kommentar avatar
   Uc, 2 år sedanSvara

   Tyckte att Frölundas uppspel i PP blev sönderläst förra säsongen.
   Alltid samma modell, någon åker upp till rödlinjen droppar bakåt och sedan står alla still och väntar vid offensiv blå.
   Borde man inte ha ett par 3 olika varianter att växla mellan?
   Var ju många matcher man hade svårt att skapa PP för man kom inte in i zon, och gjorde man det så hade man ingen fart.
   Tror du Roger m.fl tänkt något på detta tills i år?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Att RR & Co har TÄNKT på det är nog givet, det tänks utav helsike vad gäller den typen av saker. Sedan ska de utföras av spelarna när det brinner till också. En annan sak, det. Generellt sett var väl inte PP så dåligt under grundserien, men Malmö var en för svår motståndare i slutspelet. Detta sagt, jag reagerar också på de där droppen ibland. Blir för lättläst.

    Kommentar avatar
    Manne , 2 år sedanSvara

    Det var den enda varianten de hade, det får Roger ta på sig. Det var sönderläst efter X antal omgångar och då gick det massor av tid att bara ta sig in i anfallszonen. Droppet ger ingenting, då det blir köttmur vid blå. Puckföraren får oftast dumpa och jaga efter själv, då är oftast motståndarnas backar först och kan rensa ut.

  • Kommentar avatar
   FRölunda ❤️, 2 år sedanSvara

   Har Frölunda förlorat Rasmus Dahlin nu när han har skrivit NHL-kontrakt eller finns det en teoretisk chans att han återvänder till Frölunda om han inte skulle platsa i Buffalo?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Den chansen är icke-existerande. Han tar plats. Punkt. Och skulle han behöva lite mer tid blir det några matcher i AHL, som för Erik Karlsson en gång i tiden.

  • Kommentar avatar
   Manne , 2 år sedanSvara

   Rightaren som spelade i Örebro, Derek Ryan är på G till Frölunda. Det tror jag inte ett dugg på, men det är vad jag hört. Han har ju kontrakt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Ryan har kontrakt med Calgary till 2021, så DET hade varit en chockvärvning, det. :)

    Kommentar avatar
    Manne , 2 år sedanSvara

    Precis! Minst sagt :)

  • Kommentar avatar
   Lilla jag, 2 år sedanSvara

   Om man, vilket egentligen är fel att göra, jämför de säsonger som lett fram till guld med varandra finner man att det funnits spelare med tillväxtpotential i sig. Egentligen kan man ta vilket lag som helst som vunnit guld så ser man att det funnits spelare med potential och som också tagit ”steget” under guldsäsongen.
   Viljan att utveckla spelare till ”att ta steget” vet vi att klubbens ledning har.
   Däremot vet vi inte om fans och sponsorer har tålamodet med just den viljan. Frågan är vad som väga tyngst när det, gud förbjude, eventuellt går som tyngst? Vågar man hålla emot? Orkar man hålla emot? Hur hanterar klubben högljudda och kortsiktiga skrik på snabba förändringar?

    Kommentar avatar
    Manne , 2 år sedanSvara

    De säger att de alltid ska vara med och slåss om SM-Guldet, då kan de räkna med hård kritik om det inte faller väl ut med denna trupp efter hur det gick förra säsongen. Man kunde ha brutit kontrakt som tex Malmö med flera gjort om man inte var nöjda, men nu valde man att ta "ett snack" med alla spelare och säga att "du måste höja dig och prestera bättre" istället. På pappret ett sämre lag än förra säsongen och redan då hade vi problem många stunder med att göra mål. Som sagt, de kommer att få kritik om det visar sig gå käpp rätt åt helsike detta..

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Det där är alltid ett intressant resonemang, Lilla jag – hur agerar en klubb när/om det går emot, hugger man på allt, finns is i magen, finns tro på att vägen är rätt, mod att svänga av? Etcetera. Tror det finns rätt mycket tålamod i Frölunda, ledningen har valt väg.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Absolut, Manne – går det här inte vägen, om spelare fortsätter svagt kommer självfallet kritiken, inget konstigt i det. Det slog vi ju fast redan i våras. :)

    Kommentar avatar
    Manne , 2 år sedanSvara

    Absolut. Men kritiken lär bli ännu mer massiv nu, eftersom de bara tagit ett "så kallat" snack med spelarna och inte gjort några direkta förändringar som de sa att de skulle göra. Mycket snack och liten verkstad faktiskt.

  • Kommentar avatar
   Glenn, 2 år sedanSvara

   Har precis hittat hit. Men tycker att det ör påtok förmycket FHC. Är det hör någon form av stödförening för goa göteborgare eller är det hör en hockeyblogg allmänt om SHL. Går det att bringa klarhet i det?

    Kommentar avatar
    Hasse, 2 år sedanSvara

    Så här står det ”om” sajten: ”Mycket hockey här inne, mycket Frölunda, givet att jag (Henrik Leman) som driver den är Göteborgsbaserad och de senaste 20 åren pysslat väldigt mycket med klubbor och puckar, ett tag på Göteborgs-Posten, under de nio senaste åren i någon form på GT/Expressen.”

  • Kommentar avatar
   Alfred, 2 år sedanSvara

   Kan du på nåt sett se Bröderna W sparkas i höst om det går riktigt dåligt

   • Kommentar avatar
    Alfred, 2 år sedanSvara

    Kan du på nåt sett se Bröderna W sparkas i höst om det går riktigt dåligt


    Lämna en kommentar