Rakapuckar.com bild

Coronainställda landskamper väcker funderingar


► Dagens trista händelser med coronasmittade juniorlandslag väcker funderingar:
► Hur blev spelarna smittade? Hur tillförlitliga är testerna? Var det verkligen nödvändigt att ställa in?
► Frölunda släpper inte in sina landslagsjuniorer i träning förrän tidigast måndag, kan bli tal om ännu ett coronatest först.

Rakapuckar.com bild

BÅDE DET YNGRE och det äldre juniorlandslaget fick sina landskamper inställda efter enstaka fall av corona upptäckts bland spelarna.

Samma mönster:

Negativa test.

Sedan positiva.

Trots i princip bubbel-liv.

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén vandrar mot lagets buss efter beskedet om inställda landskamper. Foto: TWITTER (HockeyNews.se)


I alla fall för 18-årslandslaget, där testades spelarna före avresan till Finland, alla var negativa, vid ankomst till vårt östra grannland isolerades spelarna på sina rum, men när nya test togs visade det sig ändå att två spelare bar på covid-19.

Hm, kan man känna.

Rakapuckar.com bild

Liknande med de äldre juniorerna, alla negativa i de test som togs före trippen till Malmö, väl där gjordes nya test (måndag) och när svaren väl kom visade det sig att en spelare var positiv, fler test gav ytterligare ett positivt resultat.

Asymptomatiska fall i båda landslagen.

Man undrar, inte minst i 18-årslagets fall: hur i herrans namn kunde någon bli smittad när det varit i princip isolerat liv och protokollen att följa är strikta?  Slarv på vägen till Finland? Och i äldre landslagets fall, slarv under resandet ner till Malmö? 

Eller, kanske snarare så att de här ”topsningstesterna” inte är helt tillförlitliga. Jag läste mig till det i dag, att det inte är helt enkelt för den där topsstickan att ”få med sig” viruset.

Det är därför juniorlandslaget ska på ”karantänläger” före JVM och ta inte mindre än tre coronatester. Givet hur dessa brister i träffsäkerhet känns det nödvändigt.

Rakapuckar.com bild

Sedan kan man ändå undra – var det helt givet att trycka på inställtknappen för landslagen den här helgen?

I SHL finns ju en (i och för sig flytande) gräns på fem smittade innan en match flyttas.

Jag vet, man gör en totalbedömning av situationen. Koll på smittan i gruppen? Hann smittade spelare isoleras? Den typen av frågeställningar. Här kunde kanske inte dessa frågor med ja besvaras, i så fall förståeliga beslut.

Samtidigt tycks ju corona vara här för att stanna, fram till dess att vi har vaccin/medicin  behöver vi hitta ett sätt att leva med sjukdomen, och jag undrar lite om det verkligen är ett måste att ställa in så fort någon smittad upptäcks. Dessutom asymptomatisk. En sådan person är mindre farlig i smitthänseende enligt folkhälsomyndighetens Anders Tegnell (så lät det i alla fall i våras).

Corona är ytterst sällan farligt för unga, vältränade idrottare. Så länge dessa isoleras vid smitta, hålls undan från äldre, från riskgrupper, så skadas knappast samhället. I alla fall inte mer än om spelarna istället för landslagssamling med strikta protokoll varit hemma och levt vanliga liv. Där kan man ju också smittas. Sannolikt är risken större då.

Rakapuckar.com bild

Jag tillåter mig därför att fundera lite kring om det är en självklarhet att ställa in så här. Sitter absolut inte inne med någon sanning.  Tänker bara högt.

Men säg så här, sista dagen före avresan till JVM-bubblan i december visar det tredje testet på kort tid att en eller två svenska juniorer (asymptomatiska) bär på coronasmittan.

Ska Sverige då lämna återbud till JVM?

***

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.
FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."

Rakapuckar.com bild

***

I ett sportsligt perspektiv, grymt trist med inställda matcher, J20-bossen Tomas Montén ska nu ta ut ett JVM-lag enbart på basis av vad han sett i den nationella serien under hösten – och så magkänslan.

Det blir en grannlaga uppgift, det.

Synd om Theodor Niederbach som jag tror hade haft en god chans att spela till sig en tröja, nu får han visa det i Frölundas J20 istället.

När Niederbach, Lucas Raymond, Karl Henriksson och Simon Edvinsson kommer hem till Göteborg blir det så här, enligt Frölundas sportchef Fredrik Sjöström:

– De kommer inte till rinken i morgon (fredag), sedan kan det bli att vi väljer att testa dem före måndag beroende på vad landslagets tester säger. Vi kommer givetvis ta det säkra före det osäkra.

– Alla killar ombeds ta kontakt med vårt medical team i första hand.  

Rakapuckar.com bild

***

Max Friberg gjorde mål, Niklas Rubin det han skulle, men det unga svenska hemmalandslaget hade inte mycket att säga till om mot Tjeckien (1–3). Jag hade på TV:n medan jag skrev texten ovan, det kändes smått, mesigt i närkampsspelet, det egna passningsspelet var det heller inte mycket med, och en backcheck i samband med ett av tjeckernas mål var allt annat än godkänd. För att de här matcherna inte alls är lika viktiga som de i SHL? 

Till sist: Jo, även om man inte får slasha över händerna kan man spela närkampsspel. Skyll inte det här på en regel och dess ibland för strikta tolkning. Den är grymt strikt i NHL. Hur är det fysiska spelet där? I rest my case. 

Här Fribergs mål, läcker macka av Anton Wedin.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Pupule, 2 månader sedanSvara

  Det är strikt bedömning i NHL, men det går inte att jämföra med SHL, där det varit flertalet felaktiga utvisningar för hakning som varit mot nedre delen av klubban. Sådana felaktiga utvisningar ser du sällan i NHL. Handlar ju inte om det fysiska spelet, utan det faktum att spelare åkt ut för att de har lyft klubban på en motståndare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Inget snack om att det blivit fel ibland (det blir det även i NHL, bara det att spelarna inte gnäller lika mycket), men det har ju INGET att göra med det fysiska spelet, närkampsspelet. Bara för att du inte får slasha som förr så kan du spela fysiskt, vara rejäl, gå in med 100 procent. Det är en inställningsfråga.

 • Kommentar avatar
  Jari, 2 månader sedanSvara

  Att killar ena stunden är friska och nästa inte säger sig självt ju. Man kan bära på viruset utan att de har gett utslag. Att man i första hand ser till säkerheten före hockeyn är en självklarhet. Fråga tidigare blåvitt talangen som nästan strök med. Unga vältränade kan också bli kassa...

  • Kommentar avatar
   C K, 2 månader sedanSvara

   Det är väl inte så underligt att testen först visar negativt och sedan efter en kortare tid positivt då det är en inkubationstid på 2-14 dagar (de flesta insjuknar efter ca 5 dagar). Det innebär i extrema fall att du kan ha blivit smittad 2 veckor innan sjukdomen bryter ut och ger utslag på test. Testen visar ju inte positivt under inkubationstiden. Därav det korkade med att samla landslag i dessa tider!

    Kommentar avatar
    Christoffer , 2 månader sedanSvara

    Tycker man blivit lite för frikostig med ordet bubbla i Europa. I NHL hade dom ju 2-3 veckor där ett lag isolerat sig och testats varje dag innan alla åkte till den riktiga bubblan. Detta för att just se till att ingen hade viruset när dom kom in i bubblan. Gör man på det viset (isolerar spelarna i 2 veckor innan samling) ser jag inga problem med landslagshockey. Så som man gör i Europa nu är ju dömt att sprida viruset.

    Kommentar avatar
    Göran A, 2 månader sedanSvara

    Håller med. Korkat var ordet, sa Bull. Bra skrivet.

    Kommentar avatar
    Göran A, 2 månader sedanSvara

    Alla bubblor spricker till slut. Gammalt djungelordspråk.

  • Kommentar avatar
   Martin , 2 månader sedanSvara

   Hej,
   För mig är det självklart att ställa in. Spedp ishockeymatcher/träningar har visat sig smitta mer än tex fotbollsmatcher. Spelarna klarar nog nästan alltid Corona men de bor väl ofta hemma med föräldrar (gissar jag) och smittar då familjen.

   • Kommentar avatar
    Ted, 2 månader sedanSvara

    Upp med en hand den som tror att Shl kommer o spelas klart -20-21

     Kommentar avatar
     Peter, 2 månader sedanSvara

     Jag är helt övertygad om det! Finns inte en chans att ligan inte spelas klart. Orkar inte ens motivera varför cmores pengar måste in för att vi ens skall ha en liga nästa år.

     Kommentar avatar
     Leif, 2 månader sedanSvara

     Det kanske inte ens är SHL's beslut. Eller Cmores heller.

   • Kommentar avatar
    Henry, 2 månader sedanSvara

    Uppenbarligen hjälper inte munskydd, då jag antar att de smittade juniorerna hade dessa på sig när det skulle vara i sin "bubbla". Det går inte som jag har påpekat tidigare att spela någon sport i en pandemi. Det är dömt att misslyckas. Och ja jag tycker att det är tråkigt då jag verkligen tycker om att se på ishockey.

    • Kommentar avatar
     Göran A, 2 månader sedanSvara

     Så här sade Anders Tegnell igår:
     "Vårt stora problem är den privata samvaro där vi träffar personer vi inte träffar annars. Sedan är det bra att undvika trängsel i andra sammanhang men det är de privata sammankomsterna som driver smittan just nu", säger Anders Tegnell.
     Och ändå skall nötterna på hockeyförbundet dra ihop landslagssamlingar.
     Maken till dumhet får man leta efter.

      Kommentar avatar
      Christoffer , 2 månader sedanSvara

      Tekniskt sett är det inte en privatsammankomst :) Dom är ju där i arbetet.

      Kommentar avatar
      Göran A, 2 månader sedanSvara

      Idiot.

      Kommentar avatar
      Karl H, 2 månader sedanSvara

      Ett vettigt förslag är ju att sätta alla SHL spelare i en bubbla från nu till vinnaren har korats borta i april. Då är det ju helt säkert att ingen smittats. Kan vara så att det finns några pyttesmå brister i detta förslag, men vi kan ju iallafall fall vara överens om att SHL spelas klart då.

    • Kommentar avatar
     Rallyclay , 2 månader sedanSvara

     Märkligt virus, hörde talas om en familj där en förälder och ett barn blev smittade och en förälder och ett barn förblev friska. / Claes

      Kommentar avatar
      Anna Agdestein , 2 månader sedanSvara

      Jag har en kollega som varit sjuk i en vecka, hans sambo är fortfarande frisk...

      Kommentar avatar
      Christoffer , 2 månader sedanSvara

      Även experter vet ju väldigt lite om detta virus änsålänge, men något jag läst i olika rapporter är att blodgrupp har en ganska stor betydelse. Om det jag läst stämmer så har viruset svårare att smitta över blodgrupper, och vissa blodgrupp är bättre på att hantera viruset.

    • Kommentar avatar
     Herr Lakers, 2 månader sedanSvara

     Inte bara det. Holmberg blir utagen till landslaget menbpker hem skadad utan att spela match. Synd

     • Kommentar avatar
      Ture, 2 månader sedanSvara

      En "bubbla" på några dagar är inte mycket till bubbla. Känns ju rätt givet att ett par spelare i en så stor grupp bär på virus med tanke på hur utbrett det är i samhället.

      • Kommentar avatar
       Conta, 2 månader sedanSvara

       Ehn klar för Frölunda, återkommer från Detroit.

        Kommentar avatar
        Nolte, 2 månader sedanSvara

        Hoppla, trevliga nyheter.

        Kommentar avatar
        Pippo, 2 månader sedanSvara

        Sedär! Källa?

        Kommentar avatar
        John, 2 månader sedanSvara

        Behöver vi mer "icke-målskyttar" i laget verkligen? Ehn känns som en Lasu, Friberg, MRO, Hjalle-typ av spelare.

        Kommentar avatar
        Daniel B, 2 månader sedanSvara

        John, kan förstå dig men han kostar väldigt lite och jag tycker han är en bra spelare och han har bra speed. Inte fel med lite speed i truppen. Sen så försvinner (om Corona inte sätter stopp) en del spelare i en månad till JVM och då behövs han.

      • Kommentar avatar
       John, 2 månader sedanSvara

       Aftonbladet sport skriver om det, Pippo.

       • Kommentar avatar
        Mogge, 2 månader sedanSvara

        Han har spelat center va?

         Kommentar avatar
         Daniel B, 2 månader sedanSvara

         Ja, jag tror att han är center men där lär han inte spela. Blir väl som vinge.


       Lämna en kommentar