"Då blir det ännu mer stress att vi måste göra mål"


► Frölundas ojämnhet är svår att begripa, och den är på väg att stå laget dyrt.
► Jag hade ett intressant snack i ämnet med veteranen Nicklas Lasu, och vad det till slut kokade ner till var:
► Tålamod, eller snarast bristen på det. Och så detta – att alla förstår vikten av att inte vara inne på mål bakåt.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Tålamod var ett nyckelord när Nicklas Lasu och jag diskuterade Frölundas problem med jämnheten. Foto: FRÖLUNDA


SVÄNGGÄNGET FRÖLUNDA HAR flest trepoängare i SHL – 23 stycken. Men 17 förluster efter ordinarie tid, man måste ända ner till niondeplacerade Djurgården (20) för att hitta något värre.

Den där ojämnheten har satt Frölunda i ett läge där en seger i Linköping på torsdagskvällen känns närmast nödvändig för att inte bygga på osäkerheten.

Rakapuckar.com bild

Fem förluster på de sju senaste är en obehaglig trend, Topp 6-platsen hänger på en väldigt skör tråd om Frölunda förlorar mot ett jumbolag för andra matchkvällen i rad. 

– Det är väl det vi också känner, sa Nicklas Lasu när jag kastade upp den ojämna pucken i luften, att våra toppar är väldigt bra, sedan är det lägstanivån som måste höjas. Och det är klart, det är många olika situationer som gör att det svänger så, men någonstans så tappar vi tålamodet i vårt spel.

Jag blev nyfiken här. Tålamodsfrågan, jag tyckte den var mer akut i höstas i samband med storförlusterna mot Brynäs (1–7) och Växjö (0–8), det här med att vilja gå framåt till varje pris, snabbt reducera/kvittera, bara för att istället åka på ännu fler mål i rumpan.

Frölunda har blivit bättre i det avseendet. Men problemet är långt ifrån över, menade Lasu vars resonemang jag lyssnade till med intresse:

– Man vill gå in och … inte avgöra, men man vill göra mål med en gång. Den känslan finns: ”Vi måste göra mål nu.” Då öppnar man sig som lag, tar större risker, hoppas att pucken ska komma dit istället för att spela på det som sker. Man hoppas att lagkamraten ska lösa vissa situationer istället för att verkligen hjälpa honom, vara spelbar för den som har pucken.

Rakapuckar.com bild

Sedan kom en nyckelmening, kände i alla fall jag, angående vad Frölunda behöver förbättra som lag:

– Ha tålamod, göra de där små sakerna så vi kan få igen det senare i matchen. Vi måste inte ha betalt direkt.

Om man nöjer sig med det lilla i varje situation, spelar klart med defensivt fokus, inte jagar mål, inte jagar chanser, ser till att inte släppa på sig chanser emot i ivern att gå framåt, då kommer Frölunda skapa chanser att reducera, kvittera, ta ledningen eller vad det nu kan handla om.

Det var Lasus tes när vi diskuterade ämnet efter onsdagsträningen. Han påpekade att det här med att spela enkelt ibland kan uppfattas som inte gott nog – men det är alltså tvärtom.

Är det kanske så här, vilket jag funderat över, att ett lag som lider brist på riktigt vassa målskyttar därför stressas extra mycket i lika- och underläge, verkligen känner ”Vi måste göra mål nu” snarare än spela med det där tålamodet?

– Första 20 matcherna var det inga som pratade om brist på målskyttar, bet Lasu ifrån och fortsatte:

– Det viktigaste är att vi kommer ihåg vad vi är för typ av lag, vi måste påminna oss själva om det. Det är där det börjar.

Rakapuckar.com bild

** Och med dina ord, vad för lag är ni?
– Vi ska vara ett lag med fyra kedjor, sju backar, där alla bidrar. Sedan är inte alla i ”frontlinen” varje match, men det du har att stoppa in, det stoppar du in.

Bredden, alltså. En kedja ska inte alltid gå i bräschen, i Frölunda ska man växeldra.

Fair enough. Men problemet med ojämnheten kvarstår ju, det här att Frölunda i vissa matcher kan se så förbaskat bra ut för att sedan sjunka långt djupare i prestationsnivå kort efteråt.

41 matcher in i SHL-säsongen borde det här inte vara ett så tydligt problem.

41 matcher in borde det finnas en kollektiv förståelse för att göra de där små sakerna ha rätt, inte bli för ivrig, spela med tålamod.

Tycker jag.

– Man kan ställa sig frågan ”Varför?”, medgav Lasu.

Rakapuckar.com bild

** Finns det splittringar i gruppen som gör att ni inte drar åt samma håll?
– Absolut inte. Däremot så … att förstå vikten av att man inte ska vara inne på något (mål) bakåt, att det verkligen … som matchen i går, vad som gör att vi torskar tre poäng istället för att få med oss några, det är små, små grejor. Vikten av att ”Jag ska inte vara inblandad i något (bakåt)”, där måste det finnas en förståelse.

** Finns inte den?
– Stundtals, när vi är ödmjuka.

På något sätt kokade hela vårt samtal ner till T-ordet. Frölunda behöver få alla spelare att spela klart i defensiven, inte stressa i offensiven, inte jaga mål, lita på att kvalitén att göra mål finns.

Min känsla, att det är här delar av problemet ligger, att spelarna inte litar på den, delades alltså inte av Lasu som sa:

– Jag tror att, omedvetet, man vill gå ut och göra skillnad med en gång. Istället för att att lita på att om vi bara har två, tre chanser emot oss i varje match, då kommer vi ha stor chans att vinna matcher. Men så som det ser ut nu, med så många klara, tydliga målchanser emot, frilägen, då blir det ännu mer stress att vi måste göra mål, skapa fler chanser – och så blir det en ond cirkel.

Tålamod. Ni får hålla koll torsdag kväll när Frölunda är i Linköping.

Rakapuckar.com bild

***

För den som är intresserad av sådant vid sidan av hockeyisen:

Nicklas Lasu och Frida, som tidigare hade dottern Melissa, 4, fick nyligen sonen Ville.

***

Malmö var SHL-jumbo när man vann i Scandinavium, Linköping är jumbo när Frölunda kommer på besök i Östergötland torsdag kväll.

Medan Frölunda är skadefritt så är LHC hårt, hårt drabbat.

Broc LIttle är med igen, men inför Leksandsmatchen (0–2) saknades:

Markus Ljungh
Henrik Törnqvist
Arvid Costmar
Dan Pettersson
Hampus Larsson

Under tisdagsmatchen gick Niklas Lundström, Alexander Johansson och Andrew Gordon sönder, där kan vi i alla fall räkna bort de två sistnämnda, plus att Josh Ho-Sang ännu inte fått sitt arbetstillstånd (ja, sådant måste sökas om, det var samma när Jonathan Sigalet bytte Brynäs mot Frölunda).

LHC har tre hemmamatcher i rad utan förlust efter ordinarie tid, vinster mot Malmö och Färjestad, strafförlust mot Växjö.

***

Vi fick inte se Frölundas träning i dag, men besked via SMS av Roger Rönnberg: Jens Olsson står över mot LHC, kör rehab för en "sur rygg", således kommer Viktor Ekbom in. Inget annat, som jag förstod det. Eventuella ändringar i hur laget ställs upp, där får vi ge oss till tåls till två timmar före nedsläpp.

Rakapuckar.com bild

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rakapuckarpunktcom

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
36 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Kenneth, 2 veckor sedanSvara

  Dags att skicka av Rönnberg efter denna säsongen. Förra året blev det en 7 placering nu kanske något bättre. Spelet ser dåligt ut, flera spelare som inte presterar bra under Roger. Nää nu är det dags att Frölunda tar in en annan tränare.

   Kommentar avatar
   VF, 2 veckor sedanSvara

   Han har kontrakt till 2025, du tror inte på riktigt de kickar han nu?? Dessutom under dessa omständigheterna med pandemin.

   Kommentar avatar
   VF, 2 veckor sedanSvara

   Glöm kan jag säga kommer aldrig hända!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

   Det där med att sparka tränare är generellt sett något man ska vara väldigt försiktig med. I Frölundas fall vore det snarast sinnesförvirrat. Tycker jag. Det betyder förstås inte att man inte ska jobba med att skruva på saker. Men texten ... det kanske kan ge upphov till andra kommentarer än sparka Rönnberg? Jag tyckte Lasus resonemang var intressant.

   Kommentar avatar
   VF, 2 veckor sedanSvara

   Instämmer Leman, tycker med hans resonemang var intressant, därför de släpper såna missar som de gör. För att alla jagar o vill göra mål utan spela med tålamod!

   Kommentar avatar
   CK, 2 veckor sedanSvara

   Hoppas jag verkligen inte!

   Kommentar avatar
   Hans Landin, 2 veckor sedanSvara

   Intressant?! Samma jäkla LP med hack i, hur många ggr har vi inte hört denna vals? Nä håller med, sparka ut Rönnberg. Haft säsongskort sen 70-talet, sista två säsongerna har spelet och underhållningsvärdet varit minst ut sagt påvert. Rönnberg säga vad han vill men jag betalar för att bli underhållen

 • Kommentar avatar
  Svante, 2 veckor sedanSvara

  Kan absolut inte bli värre. En bortamatch mot jumbon som saknar 10 spelare.
  Samtalet med Lasu, ger mest nya frågetecken. Hans intervjuer under matcherna har ju varit sådär. Jag fattar inte hur proffsen ska ha så svårt att bara knyta näven och gå ut och köra över bottengängen

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

   Det är ju för att du inte förstår att skillnaden mellan lagen i enstaka matcher är så liten att det helt enkelt inte fungerar så. Visst förstår jag en sådan supporterönskan, alltså att det vore så enkelt, men det är det alltså inte.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

   F*n, dubbla "alltså", sorry. :)

   Kommentar avatar
   Svante, 2 veckor sedanSvara

   Tur att du har ensamrätt på att förstå!

 • Kommentar avatar
  Anders, 2 veckor sedanSvara

  Bra resonemang av lasu! De syns tydligt att hela laget blir stressat så fort dom släpper in ett mål, framförallt om första målet kommer i baken. Ska bli intressant o se om dom reder ut problemet. Kan de ändå bero på att de inte finns några riktiga målskyttar som man kan luta sig mot när de blåser? De tror jag ändå!

  • Kommentar avatar
   CK, 2 veckor sedanSvara

   Bra analys av Lasu. Jag delar den. Bra text också :-)

   • Kommentar avatar
    Per, 2 veckor sedanSvara

    Många har sagt att laget lätt blir stressat. Och lika många har sagt att avsaknaden av spets sannolikt spär på stressen eftersom hela laget vet att det krävs så oerhört mycket av oss för att vi ska göra mål.

    • Kommentar avatar
     Mikael , 2 veckor sedanSvara

     Bra reportage som vanligt Henrik.
     Blir lite fundersam ändå. Är spelarna ovanligt trögfattade, eller har man ett system som ingen klarar att spela efter? Det är läxor som ska läras.... Man går in till match utan rätt attityd... osv. Varför, jag undrar VARFÖR envisas Roger med att göra samtliga spelare till grovjobbare? Kan det vara ett skäl till att flera lovande spelare väljer att lämna?
     Sen kan jag GARANTERA att Roger fick lov att ställa sig framför sin egen spegel igår, inte i glödhetaste h...... behövde han svara inför någon.

     • Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

      TILLAGT i texten: Ingen Jens Olsson i morgon, Viktor Ekbom kommer in.

      • Kommentar avatar
       Nolte, 2 veckor sedanSvara

       Vill ändå hävda att många (däribland jag) påtalat sen i somras att det saknas målskyttar i laget, så där håller jag inte riktigt med lasu. Första 10 matcherna när man gick som tåget så va Rubin en levande vägg och höll 4-5 nollor? Sen är det lustigt det där med att alla vill göra skillnad och göra mål, för det är inte den känslan man får när man kollar matcherna asså...

        Kommentar avatar
        VF, 2 veckor sedanSvara

        Nolte då spelade Frölunda helt annat försvarspel, och backarna höll sina positioner och var på rätt sida. Därför var målvakterna bra i början, de fick mycket mera hjälp.

        Kommentar avatar
        Nolte, 2 veckor sedanSvara

        Japp, Sellgren-Elliot va seriens bästa backpar typ, Norlinder va magiskt bra framåt osv. Sen kom verkligheten ikapp.

        Kommentar avatar
        VF, 2 veckor sedanSvara

        Jag tror de ligger mycket i att backarna är ivriga o vill göra mål, glömmer av försvarspelet och tappar markeringarna. Alla lag har ju minst 2-3 frilägen varje match på oss.

        Kommentar avatar
        Per, 2 veckor sedanSvara

        Glöm inte bort att många lag vi mötte i början var riktigt svaga och inte alls inne i säsongen. Vi var riktigt påslagna och kunde glänsa mot tex ett dif som väl inte spelade alls innan serien började.

        Kommentar avatar
        Nolte, 2 veckor sedanSvara

        Precis så, Per. Frölunda peakade direkt första 10 matcherna medans andra lag höll på att jobba ihop sina lag. Sen dess har typ samtliga lag tagit in spelare som stärkt truppen också. Ehn har inte tillfört något, Sigalet har varit bra samtidigt som vi blev av med Lennström som va grymt bra innan han stack. Så vår trupp har snarare försvagats under säsongen samtidigt som andra förstärkt och växt ihop.

        Kommentar avatar
        EDWARD 51, 2 veckor sedanSvara

        Tänk om Frölunda också - hade varit ett ytterligare liknande svagt lag vid höststarten och som det är just nu? Under resans gång fram till nu, har det för dem efterhand i stället blivit både svårare och sämre med alla "korrigeringar" och där målskyttet står för sitt eget lilla kapitel - känns det som.

      • Kommentar avatar
       Manne, 2 veckor sedanSvara

       Fyra kedjor och sju backar som ska bidra. Problemet är att det inte finns material för det. Om alla ska bidra, då måste ALLT, precis allt stämma till 100%. Jobbet måste finnas där, försvarsspelet, understödet, allt och när dessa kvällar inte är på tapeten då blir det förlust. Man ska inte behöva vara så beroende av det, måste kunna hitta flera sätt att vinna på.
       Ta hem laget, spela tajt och kompakt bakåt. Satsa mer på kontringar och ta tillvara på motståndarnas misstag. Inte bara gå framåt, framåt och framåt. Plan A är inte alltid den bästa.

        Kommentar avatar
        Janne2, 2 veckor sedanSvara

        Frölunda spelar alltid samma spel oavsett motstånd, det finns liksom bara ett läge. Funkar det så funkar det. Men mot mer defensivt spelande motstånd har man haft problem, åtminstone de som kan hålla Frölunda på utsidan. Offensivt spelande lag verkar passa bättre som motstånd, där ges fler möjligheter till egna omställningar.

      • Kommentar avatar
       Mikael , 2 veckor sedanSvara

       PS. Känns som det finns en övertro, ALLA måste anpassa sig till vårt spel, VI kommer INTE ändra något, VI är ledande i sporten hockey. Fan ibland skiter motståndaren i det...... shit va taskigt.
       Jag kommer ihåg ett uttalande Roger gjorde I början av sin sejour. "Vi ska ALLTID jobba hårdare än våra motståndare" Det hänger nog ihop med ett uttalande nyss "vi är inte I underhållninsbranchen" Håller med om det, väldigt sällan dumpa jaga dumpa jaga skava sarg dumpa jaga är direkt underhållande.

       • Kommentar avatar
        Krille, 2 veckor sedanSvara

        Ser man på tabellen du bifoga Leman så var de ändå W 23 vilket var mest av alla. De problemet kanske ligger är att L var 17 och 1 i T. Hade man haft några färre 0p matcher och fått med sig 1-2p så hade de snabbt gjort skillnad.

        • Kommentar avatar
         Danne , 2 veckor sedanSvara

         Vårt spel kräver enormt mycket av spelarna. Kräver att alla gör ”jobbet”.
         Det är just detta som JAG tror är problemet i år. Precis som förra året.
         Man kan inte låta alls spelare vara likadana, man måste anpassa spelet och femmorna efter materielet. Så enkelt är det.
         I början blev vi räddade av grymt målvaktsspel, vilket sminkar bort problemet en del. Lätt att säga att ”det gick bra första 10”, utan att hänvisa till orsak och verkan.
         När nu målvakterna är mer ”normala” kommer svagheterna i laget fram i dagens ljus. Dvs, ineffektiviteten och det destruktiva offensiva spelet. (Betänk att Rubin höll kvar oss mot Malmö, så all repekt till honom).
         Jag tror inte det kommer ske några förändringar nu, så här tight inpå ev slutspel. Tyvärr tror jag att året, precis som göra året, kommer landa i ett magplask. Hoppas annat, men tyvärr. Måste vara realist.

         • Kommentar avatar
          Håkan 69, 2 veckor sedanSvara

          Tror att de är dax att ta lite obekväma beslut . Joel är tyvärr inte som i fornstora dar . Måste få ut mer av Friberg . Dax att
          Se över den kjedjan . Raimond är jag väldigt tveksam till ,klarar han slutspels hockey ? väger för lätt ,för stora krav på sig kanske . Är nog dax att sluta med sosse coachningen nu . Börjar bli orolig .

          • Kommentar avatar
           Petey, 2 veckor sedanSvara

           Min känsla är att Frölunda gick bra dom första 15 matcherna för att dom fick ihop laget tidigare än dom andra lagen! Efter hand så här flera andra lag lyft sin nivå betänkligt och där av tuffare matcher.
           Men varför Frölunda har så svårt mot lag som ligger i nedre regionerna är en gåta, för när dom spelar mot topplagen så är dipparna väldigt få, vi har plus hitills i matcher mot Örebro, Rögle, Luleå, och lika mot Växjö och bara minus mot Skellefteå, så dom kan när motståndaren ligger i toppen! Mycket märkligt men dom måste helt enkelt vara mer påslagna i dö matcherna eller?

            Kommentar avatar
            VF, 2 veckor sedanSvara

            För de lagen pakerar bussen framför mål, så rätt lätt att svara på din fråga. Frölunda är bra mot lag som spelar framåt och inte backar hem

            Kommentar avatar
            X, 2 veckor sedanSvara

            Exakt! Och med få renodlade snipers är det svårt att göra det där lilla extra, lirka ut upp ett tätt försvar som krigar och är en köttmur framför egen kasse. Kolla hur målen mot Frölunda kommit till. Hur många har kommit av att motståndarna pressat ner Frölunda i egen zon - inte många. De allra flesta har har kommit på kontringar, när Frölunda tappat puck i anfallszon och inte hunnit hem, det har skapats mycket ytor. Frölundas presspel kräver ändå att det blir utdelning på pressen också. Tror också spelarna är lite stressade och tappar tålamodet för att det är ”så svårt” att göra mål, speciellt på lag som försvarar sig och inte själva för spelet

          • Kommentar avatar
           McNorrman, 2 veckor sedanSvara

           Saknar en småsur och "arg" Joel som med svarta ögon sätter fart på gubbsen när laget inte går som tåget... Joel har blivit en mysgubbe på senaste åren, laget behöver en Joel som pekar med hela handen...

            Kommentar avatar
            Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

            Tycker jag inte men han har inte samma edge och blir inte bättre och bättre tyvärr. För sin ålder är han bra men andra måste ta över.

            Kommentar avatar
            Svante, 2 veckor sedanSvara

            Samma med Lasu. Jag blir upprörd över deras ledarskap på planen när det går tungt

          • Kommentar avatar
           ??, 2 veckor sedanSvara

           Slog just på Tv:n och hör Harald L beskriva ett lag som han inte riktigt förstod sig på. Ett lag som varvade vinster med förluster där ingen riktig stabilitet/jämnhet var i spelet. Tänkte "pratar han om FHC" ? Men han jobbar åt HA, så det var Björklöven han talade om. Så fenomenet med upp o ner, högt och lågt :) i spelet är inte FHC ensam om. De verkar också ha många bra spelare i sitt lag som ska bidra....

           • Kommentar avatar
            Johan, 2 veckor sedanSvara

            Visst alla lag har toppar och dalar men Frölundas problem återkommer gång på gång, dem borde väl ha lärt sog vid det här laget? Den här sjukligt ojämna nivån har funnits sen innan guldet 2016 hur kan gruppen/laget fortfarande falla igenom gång efter annan? Hade dem ständigt harvat i bottenträsket hade det enkla svaret varit att (dem inte är/var bättre) men laget kan ju prestera som ett topplag och även positionera sig i toppen när det stämmer men så kommer de här rasen när det mesta är för dåligt och inte fungerar...

            • Kommentar avatar
             Lövet, 2 veckor sedanSvara

             Undrar hur statistiken har sett ut sen Lennström lämnade...

             • Kommentar avatar
              Tobias , 2 veckor sedanSvara

              Bara tanken att dom har massa nyckelspelare borta imorrn Linköping gör ju man får rysningar.... va det inte så mot Leksand hemma förra året när dom hade flygstrul o dom kom med en jävla massa juniorer o vann .... o man innan mer eller mindre kunde sätta hela sitt sparkapital på en hemma vinst för man var så säker ...

               Kommentar avatar
               Daniel B, 2 veckor sedanSvara

               Haha. Jag betalar fortfarande av lånet på den matchen..:) Ne då, skojar bara men förstår vad du menar.

             • Kommentar avatar
              Niklas , 2 veckor sedanSvara

              Hoppet lever om publik en bit in i Mars då regeringen har olika förslag ute på remiss om att reglera olika sammankomster likt butiker osv... tänk ändå om man får se lite slutspelsmatcher...

              • Kommentar avatar
               Henry, 2 veckor sedanSvara

               Vikten av att vara inne på mål framåt då?

               • Kommentar avatar
                SS, 2 veckor sedanSvara

                Vi ska vara bäst när det gäller? Eller?
                Klart att alla ska få sparken efter en förlust mot bonkagänget Mif!
                Det såg jävligt bra ut före uppehållet och jag tror de hittar dit igen.
                Kan inte köpa in mig i att RR ska sparkas!
                Jag förstår inte vad som skulle vara alternativet!
                Kom gärna fram med ett realistiskt bättre tränarförslag. Har ni inte det så kan ni fundera en stund.
                Glaset är halvfullt tycker jag! Kan bli bättre!
                Kommer se bättre ut imorgon!
                Ryck upp er!

                • Kommentar avatar
                 Jan Håkansson , 2 veckor sedanSvara

                 Vi spelade så mycket mer homogent när inte junisarna var med under JVM. Så bänka dom och spela på 3 femmor. Raymond kan vi låna ut dessutom. Helt oduglig.

                  Kommentar avatar
                  Hans, 2 veckor sedanSvara

                  Det var ju bara Raymond o Elmer som var på JVM o alla här verkar vara överens om att Elmer haft en fin utveckling så förstår inte riktigt din kommentar...

                • Kommentar avatar
                 Johan , 2 veckor sedanSvara

                 Känns inte alls bra inför matchen imorgon....
                 Ett pressat Frölunda som måste växla upp på allvar och presentera bättre/jämnare mot ett skadeskjutet desperat LHC.... Känns precis som upplagt för en ny bottenkäftsmäll....

                 • Kommentar avatar
                  Anders, 2 veckor sedanSvara

                  Tror Lasu har helt rätt! Dom måste sluta stressa fram allt och börja njuta av att spela hockey. Om dom får till försvaret bättre (Alla backar kanske inte måste gå hela tiden) är det ett starkt lag som kan hota alla men sluta stressa nu snart tack.

                  • Kommentar avatar
                   Björn, 2 veckor sedanSvara

                   Frölunda har fyra fjärde kedjor där ingen kan göra mål, alltså fyra dåliga kedjor poängmässigt. Det hade fungerat om man hade fyra första kedjor, men det har inte Frölunda. Även om vi toppar laget så kanske vi kan få ihop en medelmåttig första kedja, som kan mäta sig emot bottenlagens första kedjor i poäng. Man måste kunna öppna ögonen för hur läget ser ut, och det ser rent ut sagt skit dåligt ut för Frölunda.

                    Kommentar avatar
                    Svante, 2 veckor sedanSvara

                    Är ju oerhört naivt att tro på detta med med fyra producerande kedjor, istället blev det noll. Måste väl vara ända laget i världen som tror på den tesen, kolla på NHL lagen där det verkligen finns en hierarki och kedjorna har olika arbetsuppgifter. Men de har väl fel kanske...

                    Kommentar avatar
                    Manne, 2 veckor sedanSvara

                    Björn: Tummarna upp!

                    Kommentar avatar
                    Lars, 2 veckor sedanSvara

                    Vet inte hur man ska formera kedjorna för det finns ändå inga naturliga målskyttar som man kan toppa upp med.

                  • Kommentar avatar
                   #18, 2 veckor sedanSvara

                   Nu har jag läst intervjun med Lasu tre gånger. Högskolepoäng i all ära, men när man skall tolka Lasus uttalanden är de lika värdefulla som en näve gafflar i ett soppkök. Om en assisterande kapten beskriver problemen i termer av tålamod och en bristande insikt inför det faktum att det är rent obra att vara inne på mål bakåt då står ledarstaben inför ett problem av monumentala mått. Hua. Om gruppen letar lösningar på de problemen som Lasu beskriver så är jag rädd att man draggar efter svärmor i helt fel sjö. Att vår säsongsinledning inte gav ett bättre kollektivt självförtroende är en fullständig gåta. Häri ligger nog svaret på årets bergochdalbana.

                    Kommentar avatar
                    Danne, 2 veckor sedanSvara

                    #18: reagerade lite på samma sätt när jag läste intervjun. Verkar som fokus och ”rädslan” att vara inne på mål bakåt är mer prioriterat än att vara inne på mål framåt. Förklarar en del av den offensiva avsaknaden som finns. Hade mer gillat ”alla vill vara inne på mål framåt” vilket är både bättre och smartare, rent psykologiskt ur ett ledarskapsperspektiv. Jag tror att RRs kravställning och fokus på ”jobbet” hämmar spelarna, då alla skall göra samma jobb och inte kliv ”utanför ramen”, eller boxen.

                    Kommentar avatar
                    Svante, 2 veckor sedanSvara

                    #18 Precis min åsikt, Lasus svar är ju bara svammel. Men Leman skrev att jag inte förstår, är ju alltid lätt att döda en diskussion på det sättet

                    Kommentar avatar
                    Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

                    Inte alls, jag skrev att du inte förstod när du var inne på att Frölunda, om spelarna bara knöt näven och bestämde sig, skulle köra över lag som Malmö. Om du tror det är så enkelt, att skillnaden är så stor, så HAR du enkelt inte förstått hur hockeyn ser ut i dag. Det var absolut inget elakt menat, bara ett konstaterande av faktum.

                  • Kommentar avatar
                   Julius, 2 veckor sedanSvara

                   Jag tycker Lasu är en av de spelare som underpresterarat mest, har inte varit den ledare som förväntas, har också svårt att förstå att det finns 4 drivande/producerande som gång efter gång klappar ihop samtidigt. Väldigt sällan 1 eller 2 kedjor är bra och andra sämre. Klappar ständigt ihop kollektivt. Varför hamnar alla spelare utanför spelidé samtidigt? Tycker det är katastrof att ett topplag letar efter sin identitet efter 40 matcher. Underkänt inget annat. Förra säsongen räddades av inställt slutspel. Såg lika olla ut förra året glöm inte det, då skyllde vi på för svaga backar! Vad skyller vi på i år? Frölunda känns underlätta och är nog ganska tacksamma att möta i slutspelet om vi når dit.

                    Kommentar avatar
                    Svante, 2 veckor sedanSvara

                    Lasu och Joel skall dessutom vara lagets hjärta, de ser ju smått ointresserade ut mestadels

                  • Kommentar avatar
                   Thomas S, 2 veckor sedanSvara

                   Som jag ser det så finns det bara en sak att göra och det är att snabbt justera taktiken lite.
                   Vilket innebär att dra ner på delaktigheten i anfalls spelet för backarna.
                   Låta backarna spela lite mer defensivt än tidigare, spela lite mer traditionellt mao lite tråkigare, men nu handlar det bara om att vinna matcher

                    Kommentar avatar
                    Thomas S, 2 veckor sedanSvara

                    Jag menar att med den Bålgeting taktik som vi har använt oss av under en längre tid inte just nu funkar, jag vet att vi har haft stora framgångar med den över tid men nu funkar det inte att bara pumpa på med skott och fylla på med backar som gör lika dant, det blir en stress när puckarna inte går in och öppnar upp för enkla kontringar, i medgång när killarna får till det så är vår taktik överlägsen men när det går emot är den förödande.

                    Kommentar avatar
                    Danne, 2 veckor sedanSvara

                    Thomas: håller med. Flera ggr ser jag att alla 3 forwards söker sig till böket vid sargen för att få ut puck, vilket gör att man tappar 3e mannen och om pucken kommer ut så finns risken att motståndaren får den och snabbt kan ställa om till 3-2, eller om även en back fyller på för att söka sig mot slottet, 3-1 situation i röva. Sker tyvärr väldigt ofta. Detta justeras genom att man istället försatt DUMPA djupt, kontrollerar pucken in i off zon. Väldigt enkelt! Men RR tror ju att vi är mer vältränade än andra lag och kan jobba ner motståndaren. Fungerar så där, va?

                    Kommentar avatar
                    Thomas S, 2 veckor sedanSvara

                    Precis !! Vi är ju såklart inte bättre tränade än de flesta, detta gällde nog mer när RR tillträdde, nu är nog de flesta ikapp. Bålgeting taktiken får till följd att tiden i skjut momentet blir väldigt kort, vilket ger att skotten missas, som vi upplever det går rakt i magen eller utanför. får dom en eller två millisekunder till på sig så hittar don säkert lite nät.

                    Kommentar avatar
                    Svante, 2 veckor sedanSvara

                    Den sortens hockey passar Rosseli och några till. Men lirare som Sundström, Mursak mfl underpresterar match efter match. Varför skall samtliga fyra linor spela samma skithockey? Obegripligt

                    Kommentar avatar
                    Manne, 2 veckor sedanSvara

                    Svante: Håller med. Varför ska alla spela likadant? "Vi vill vara ett lag där alla kedjor ska producera" hör man ofta. Men det går inte med säsongens spelarmaterial. Då behöver man förändra.

                    Kommentar avatar
                    Svante, 2 veckor sedanSvara

                    Jo, det går. Men något guld är ju inte att tänka på vilket borde vara ambitionen för Sveriges största och bästa klubb

                  • Kommentar avatar
                   Göran A, 2 veckor sedanSvara

                   Vi har ett namnkunnigt lag på pappret. Men laget underpresterar väldigt ofta på isen.
                   Är det då inte fel på spelsystemet?

                    Kommentar avatar
                    Svante, 2 veckor sedanSvara

                    Svar JA. Låt lirarna i laget spela en hockey som passar dem. Jaga gärnet överallt och sarghörnshockeyn passar inte alla i truppen. Det ser nog alla

                    Kommentar avatar
                    Manne, 2 veckor sedanSvara

                    Exakt. Men tänket är tyvärr så att alla ska spela likadant, men det gör att många spelare inte får ut allt de kan. Mursak och Sundström tex. Det är att kasta bort den kvalitet som finns, för alla har kvalitet på sitt sätt.

                  • Kommentar avatar
                   Micke, 2 veckor sedanSvara

                   Jag tror det har att göra med "serielunken". Ja visst, motivation finns där men det där lilla extra saknas eftersom matcherna inte är vinna eller försvinna. Det går upp och ned under grundserien. Tror vi kommer få se ett annat FHC i slutspelet. Det finns så mycket rutin i laget och när det gäller som mest tror jag alla kommer prestera som bäst.

                    Kommentar avatar
                    Jonas, 2 veckor sedanSvara

                    Jag är rädd att du kommer bli ofantligt besviken när Frölunda brunkar på I åttondelsfinalen för att förmodligen förlora den samma. Och efter det här magplasket till säsong så skall det pratas om varför det blev så och efter det samtalet blir nästa säsong likadan.

                    Kommentar avatar
                    Thomas S, 2 veckor sedanSvara

                    Tror som du Micke att när vi väl är där du kommer killarna

                    Kommentar avatar
                    Manne, 2 veckor sedanSvara

                    Jonas: Det var ju så tidigare. Man skulle vända på varje sten för att få fram svar på varför förra säsongen blev som den blev. Nu är vi på väg åt samma öde den här säsongen...

                  • Kommentar avatar
                   Rönnberg 2.0 , 2 veckor sedanSvara

                   Rönnbergs narcissistiska coachning gör att vi för andra året håller på att hamna utanför slutspelet. Visst är vi bra när det studsar rätt men ganska lätta att slå när motståndarna utmanar dem i skridskoåkning och sätter sig som puckförare. Frölunda saknar förmåga att suga åt sig pucken, lugna ner spelet och hitta bättre avslut, de missar så in åt helvete.
                   SOG
                   PC 101/12
                   Sellgren 93/3
                   Elliot 89/7
                   Friberg 83/11
                   Friberg och PC får godkänt. Skall Sellgrens ta avsluten? Nej! Elliot har ju förutom att han skjutit 89 skott missat skottförsök påmål i 412 bra lägen då han borde valt ett annat alternativ. INGEN missar mer mål än Elliot i VF
                   Vissa spelare är snygga och kolla på men så ineffektiva så man blir livrädd. Det är ju därför såna killar spelar i SHL och inte NHL. They are "sloppy" players!!!
                   Narcissistisk personlighetsstörning = Personlighetsstörning vars kännetecken är överdriven självhävdelse, bristande självkännedom, överdriven självkänsla, överskattad självbild, ett stort behov av att befinna sig i centrum, och brist på empati

                    Kommentar avatar
                    Thomas S, 2 veckor sedanSvara

                    Precis, förmycket stress helt enkelt, Eliot har säkert aldrig fått till sig att skjuta så fort som möjligt tidigare.

                  • Kommentar avatar
                   Manne, 2 veckor sedanSvara

                   Man blir ju lite irriterad när man ser hur frustrerade vissa spelare är, tex Sundström och Mursak. Spelsättet passar inte de, alls. Vi vill ha fyra kedjor som ska producera och den tanken är såklart bra, absolut - men om man nu inte har den förmågan, dvs det spelarmaterialet för att kunna ha det så måste man försöka ändra för att kunna få ut så mycket det bara går utav det man har. Nu får man inte ut alls i närheten av det man skulle kunna få ut, för att man envist kör på med fyra kedjor som alla ska producera. Men det går sådär..
                   I någon match, ja - men inte över tid.

                    Kommentar avatar
                    Manne, 2 veckor sedanSvara

                    Irriterad är kanske fel ord, mer frustrerad.

                  • Kommentar avatar
                   Lars, 2 veckor sedanSvara

                   Istället för att lägga allt fokus på att inte vara inne på ett baklängesmål( viktigt förstås att inte släppa in mål) men jag tror de ska dra tillbaka ytterligare ett steg.
                   Vinn kampen om pucken mot din gubbe. Såg massor av kamper i tisdags där man förlorade kampen man mot man. Det är konsekvent då i de matcher frölunda förlorat. Kampen att vilja vinna pucken.
                   Sen finns det massor med lösa puckar eller 50/50 puckar där fokuset inte funnits att snappa upp dem.
                   Dåliga passningar som gör att man tappar fart, oadresserade eller ogenomtänkta passningar/dumpningar som gör att man tappar puck.
                   Under de bästa perioderna är Frölunda mästare på allt detta, å då brukar vi vinna. Men allt för ofta så håller man inte denna konsekvens att nöta på.
                   Alla är vi människor och det är krävande att spela så här. Men efter 41 matcher borde spelsätt, mentalitet och fokuseringen vara på en jämnare nivå, gärna högre också.

                   • Kommentar avatar
                    Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

                    Känns inte som Raymond är riktigt klar för NHL. Positivt för frölunda som bör kunna spela honom nästa år också.

                     Kommentar avatar
                     Manne, 2 veckor sedanSvara

                     Han är långt ifrån NHL.

                     Kommentar avatar
                     Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

                     Fast så där kan man tyvärr (för Frölundas del) inte tänka. Eftersom han är draftad i första rundan kan Detroit ta över Lucas och sätta honom i AHL, sannolikt känner man det är bättre för utvecklingen. Vill ni hoppas på Lucas i Frölunda kommande säsong ska ni hålla en tumme för att han gör en superavslutning av SHL-säsongen, då kan Detroit se det som ett alternativ att göteborgaren fortsätter här.

                     Kommentar avatar
                     Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

                     Nja, vet inte det ja. Nâr de tar över honom vill de att han aka spela i NHL med så högt draftval. Händer inte det tror jag han nhlbossarna inser att sverige och en trygg miljö är bättre. Om inte frölunda någon annan klubb.

                     Kommentar avatar
                     Danne, 2 veckor sedanSvara

                     Fast, är ju inte riktigt så enkelt. I ett NHL lag kanske han hamnat i en helt annan miljö, med offensiva spelare runt sig, med fokus på att producera framåt och förutsättningar att göra det. Blir ju liksom enklare för honom i en bättre miljö och med ett spel som kanske mer än anpassad för hans femma. Ja, ni förstår? Jag tycker inte man skall döma ut Spelaren Raymond utifrån hur han presterar i VF. Är väl INGEN som överpresterar här? Mer än antal km på skridskor. Om man nu vill mäta det. Vfs spelidé gynnar knappast spelartyper som Raymond. Bara att titta på Peterson förra året och jämföra med i år, där han spelar i en riktigt offensiv kedja i ett FBK, som haft det tufft stora delar av säsongen. Ändå legerar han mer än godkänt. Relativt fri roll och får spela utifrån sina egenskaper. I VF hade han legat på 5-7 poäng kanske i vår 4e line med en istid på 10 min/match. Nu har han ändå 22 poäng på ca 30 matcher, vilket är riktigt bra av en icke bärande spelare i ett mediokert lag. Spelsystem och hur man anpassar spelet till spelarna är mer avgörande än vad många ens förstår. För produktiviteten.

                   • Kommentar avatar
                    Mogge , 2 veckor sedanSvara

                    Jag har scrollat igenom åsikterna här. När jag tänker efter så spelade vi tryggt ifrån backarna dom första tio-femton omgångarna. Plus att vi hade ett väldigt bra målvaktsspel under den tiden. Har motståndarna läst av det spelet tro? Sedan läser jag här att Roger bör sparkas
                    Det tycker inte jag, vi var ett jojolag innan. Jag tycker han är den bästa värvningen Frölunda har gjort.

                     Kommentar avatar
                     Danne, 2 veckor sedanSvara

                     Du har rätt. Målvakterna räddade många poäng, precis som förra året. Sen har motståndarna lärt sig hur man möter oss, så klart. RR skall INTE sparkas!!! Däremot skall han blir lite mer ödmjuk och börja coacha efter laget bästa och faktiskt spela de spelare som förtjänar istid, inte för att dom har ett visst namn på ryggen. För det är vad han gör. Flera ”äldre” spelare får betydligt mer istid än dom förtjänar, vilket är ofattbart och helt verklighetsfrånvänt. Det är inget bra ledarskap. Joel, Hjalle mfl skall spela def och inte i närheten av den istid dom får idag på bekostnad av de spelare som faktiskt skapar lägen i bytena.


                   Lämna en kommentar