Inte mycket att oroas över i Frölunda, men i HV och Färjestad ...


► Ser fans som oroar sig för Frölundas målskytte efter 1–3 i Skellefteå. Ta’t lugnt, känner jag. 
► Sex av nio poäng, hög högstanivå, rätt bra lägstanivå, klar förbättringspotential – Frölundas läge är ändå helt okej.
► HV71:s, däremot. Och Färjestads. Ouch! Där kan jag förstå att fansen letar Losec i badrumsskåpen.

Rakapuckar.com bild

Tung kväll för Niklas Rubin och övriga frölundaiter i Skellefteå. Foto: C MORE (skärmdump)


JAG HAR INGEN aning om Frölundas spelare tappade några procents ödmjukhet på vägen upp till Skellefteå, men det var lite som Roger Rönnberg var inne på i C More:

Joel (Lundqvist), Max (Friberg) och Kalle (Henriksson) kommer alltid ge oss bra förstabyten. Sedan behöver de andra haka på.

Det gjorde de inte riktigt. Eller … jo, men det dröjde. Och allt var, som jag var inne på i matchtexten, med lite för dålig kvalité.

Absolut ingen rakt igenom svag insats. Bara inte bra nog för att slå ett segersuget, skarpt Skellefteå som i början av matchen gjorde vad Frölunda gjort mot HV71 och Djurgården:

Käkade upp motståndet med aggressivitet, fart, rörlighet. Frölunda hann inte med, tycktes leta lugn och ville spela långsammare, kanske lite taget på sängen, kanske med några procent från maximal attityd och inställning. 

”Kan något lag göra så här mot oss? Det är ju vi som är så där bra?” 

Känslan kom till mig i första perioden. Men det kan också vara att för första gången så hamnade det här halvunga, halvnya laget i underläge – och man sätts på helt andra prov när det blåser emot och regnar i sidled.

Rakapuckar.com bild

Nu vet Mattias Norlinder & Co hur det känns också. 

Upp på hästen igen lördag kväll mot Leksand.

Lär läxan och gå vidare. Inte värre än så, känner jag. I alla fall inte än ... Men visst behöver avsluten vässas, trafiken in på mål vara än hårdare. 

Inte så dumt att förlora ibland, man lär sig saker, som vad som krävs mot ett lag som åker skridsko lika hårt och mycket som man själv gör, som hur det går när man bara för ett ögonblick glömmer vad som gett framgång, alltså snabbt framåt i banan, mer spel i djupled och mindre i sidled.

Visst kan man notera att bara två mål gjorts i fem mot fem, att Frölunda så här långt levt rätt mycket på sitt power play. Men vi är ynka tre matcher in i säsongen, det kommer finnas gott om tid till kritiskt granskande; här och nu är inte ett sådant tillfälle, i alla fall inte i min skalle.

Vem av Frölundas supportrar hade varit missnöjd med sex av nio poäng kvällen före premiären? Knappast någon, tror jag. 

Skellefteå visade att det laget, som Frölunda, kan spela vass höghastighetshockey med skön rörelse och platsväxlingar.

Power play avgjorde. 

Skellefteås målsökande och vasst, Frölundas mer hackigt och letande utan passningsskärpa.

Men det är knappast nog för att Rönnberg ska få orolig mage.

Rakapuckar.com bild

Nicklas Rahm i HV71, däremot. Fyra raka förluster nu (trots heroiska slutforceringen med sent ribbskott uppe i Luleå) och dessutom Lias Anderssons frustrationssatsning på Jonas Berglund. Hoppas verkligen denne är okej efter omständigheterna och snart är tillbaka.

Lias, det finns nog risk för avstängning här. Skriver medvetet vagt för jag har inte sett annat än Twitterklippet nedan, och jag ser ta mig tusan inte riktigt hur och vad Lias träffar. Men visst känns väl tacklingen sen, en sådan man sätter in när man är förbannad och känner att det mesta går emot. Spontant tänkte jag "några matchers avstängning", men jag skulle verklígen vilja se bättre bilder innan jag slår fast något.

Fyra matcher är inte ”bara” fyra matcher när det är fyra torsk. Jag avundas verkligen inte sympatiske HV-coachen Rahm.

TILLAGT 08.30: Så som anmälan är formulerad ("... kommer från sidan och tacklar Berglund i huvudet)" så är det nog flera matchers avstängning vi snackar om. 


Och hur tror ni Johan Pennerborn i Färjestad mår? Ynka två av tolv poäng för det här favorittippade laget, tunga skador på Joakim Nygård och Gustav Rydahl – och i går försvann Jacob Nilsson.

Som om inte 2–4 i Oskarshamn var nog …     

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

***

Mina fem bästa i Frölunda.

1 – Jan Mursak
* Fattas bara att han får sätta dit en puck. Spelade fram Simon Hjalmarsson, tog ansvar, gjorde väldigt mycket bra.

2 – Mats Rosseli Olsen
* Massor med energi, en av de som hela tiden var stark på pucken, ville in mot mål.

3 – Jens Olsson
* Knappt ett misstag, smart igångsättare av spelet, delaktig, visar att tvivlarna hade fel.

4 – Lucas Raymond
* Börjar ta för sig allt mer, skulle behöva spela med ännu lite mer ilska, men håller i pucken, skapar lägen, högklassigt när han satte upp Jens Olsson. På tisdag draftas han. Kanske av Ottawa Senators? En del kontakt där.

5 – Karl Henriksson
* Jag vet, han spelade inte mer än 13 minuter. Men det är ju inte Kalles fel …

***

Filip Johansson hade ingen rolig kväll, för het vid 0–1, en ”indianare”, något annat misstag. Men så är det att spela hockey, det går fort, det blir fel ibland. Intressant att se hur han studsar tillbaka på lördag, speciell fajt för Filip med sin Leksands-bakgrund.

Backpartnern Theodor Lennström hade det inte heller så kul, tog utvisningen som ledde till 0–1, missade pucken när Jesper Frödén gjorde 2–0.

Rakapuckar.com bild

***

Dick Axelsson i centrum igen med matchstraff och avstängning efter vad som var ett könsord. Då är det två matcher. Det vet Joel Lundqvist, det vet Marek Hrivik. Om det nu inte är så att K-ordet är lindrigare än F-ordet? Kanske varit bättre om herr Axelsson kört det på engelska: "Suck my Dick"?

I C Mores studio gick Johan Tornberg loss: Hur mår Dick Axelsson? Jag ser ingen harmoni i honom överhuvudtaget. Han har dragit på sig utvisningar under träningsmatchen utanför isen, nu händer det igen. En sådan spelare ska inte hålla på på det sättet.”

Jag vet inte, det här är ju Dick Axelsson i ett nötskal, lite John McEnroe över honom, ligger på gränsen, måste spela så för att vara bra, ibland slår det över, ibland ställer han till det för laget, men i slutändan brukar han betyda mer bra än dåligt.

För Djurgårdens skull får vi hoppas Dick kan lyssna på Erik Granqvist, andas och njuta. SHL mår bra av en hockeyfokuserad Dick. 

***

I dag fredag får vi murvlar se en Frölundaträning igen. Jippi! Dagen före match smittar vi inte … 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

  Var i HVs situation förra året eller till och med värre hur det går för HV kommande matcher. Inget roligt alls och med ny tränare på ett år också. Tufft. Färjestad var inget bra när växjö möte dem men de lyckades ändå med lite tur få med sig två poäng. Antar att deras knackiga spel forsatt efter det. Det kan de ha. Tror ändå att färjestad kommer avancera.

  • Kommentar avatar
   Rallyclay , 2 veckor sedanSvara

   Jag har funderat på om Ottawa draftar både Raymond och Holtz? Man har ju no 3 och no 5 valen. Okej att det är kanske lite högt upp för dem men alla ser ju vad de kan göra tillsammans. / claes

    Kommentar avatar
    Jonte, 2 veckor sedanSvara

    En NHL kommentator nämnde inga svenskar topp 4-5. Däremot en tysk. Spännande att se

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

    Inget att lyssna på. Elias pettetsson sas inte gå topp20 och det pratades om andra rundan. Nu spelar de här herrarna i SHL och då syns man ju förvisso mer.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

    Rallyclay: Finns möjligen lite för bra spelare att hugga som nr 3 för att Ottawa ska gå för Alexander Lucas-paketet, men jag har också varit inne på det i och med Ottawas tredje- och femteval. Hade varit en kul grej.

  • Kommentar avatar
   #18, 2 veckor sedanSvara

   Jag fann domarnivån igår besynnerlig. Tar för en slashing som inte träffar, missar flera solklara fasthållningar och interference. Jag upplevde det som om att vi spelade med förra årets bedömningar endast kryddat med någon petutvisning av årets modell. I övrigt en riktigt fartfylld match där ett normalt PP av Frölunda hade jämnat ut tillställningen. Hoppas innerligt att Lennström och Sellgren vill visa att de kan mer, gärna redan nu på lördag.

   • Kommentar avatar
    FBK-Fimpen, 2 veckor sedanSvara

    Nej, igår såg det verkligen inte bra ut i Oskarshamn. Passivt försvarsspel och slarv i passningsspelet... men orolig? Nej, inte orolig. Fast det är ju grymt trist får man väl erkänna! Fast barnen håller på VF så man får väl passa på att glädjas med dom...

    • Kommentar avatar
     DD, 2 veckor sedanSvara

     Tycker att experterna har övervärderat HV och Färjestad till viss del. Kan säkert blanda sig in i top-4 över tid men Färjestad måste lära sig stänga ner bakåt och detsamma för HV egentligen. HV har sett framtunga ut och har en lite stabbig backsida när Kinnvall inte är spelbar.
     Blir intressant att se hur Frölunda studsar tillbaka på lördag. Apropå Lennström, tycker jag faktiskt inte han har fått den utveckling som jag hade förväntat mig. En vidare insats igår. Fortfarande väldigt långt från att hålla NHL-klass.
     Många "indianare" igår. Vet inte riktigt vad man höll på med. Kan inte spela en pass rätt igenom egna zonen utan att titta upp först. Kanske lite överambitiösa för att sätta igång spelet snabbt? Nåja, sånt händer och förhoppningsvis städar man bort det tills på lördag. Ska bli intressant att se om man klarar att stänga ner LIF:s förstakedja.

     • Kommentar avatar
      Ingemar B, 2 veckor sedanSvara

      Är det inte ofta så att när en är ung och het, som många i laget är, så finns det en skala mellan magiskt och ”men va faan ”? Det är alltid två lag på planen och sällan vinner det mindre vassa. Skellefteå var hetare i de flesta situationer och resultat var logiskt. Kan inte låta bli att glädjas med en sympatisk tremålsskytt, om han så är SAIK-are. Tror att Rönnberg har en stor poäng när han i första pausen säger att ”det syns att det är ett lag som vunnit två matcher och ett som förlorat...” Spännande att se imorrn... Får Frölunda upp farten så ska de kunna åka ifrån svajiga Leksand.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

       Delar den synen. Skellefteå lite hetare, lite vassare i avgörande lägen. Har, som Frölunda, hög kapacitet.

     • Kommentar avatar
      Daniel B, 2 veckor sedanSvara

      Självklart surt och irriterande med förlust igår men samtidigt är det så. Går man ner sig 1 ynka % så vinner man inte matcher. Speciellt inte mot ett bra lag som saik och jag kände att saik var hungriga och ville mer än Frölunda. Inget fel i det för jag tror att Frölunda hade vunnit om läget var tvärtom. Förluster kan vara bra ibland, så man vet vad som krävs för att vinna matcher. Inget lag i shl är så dåligt att man kan vinna om man går på 95%. Och ja, jag hade tagit 6 av 9 pinnar innan serien började. Trots en ok insats igår så var man nära att ta poäng. Hade räckt med ett bra pp så lägstanivån är bra. Än så länge. Tagga nu så går vi för vinst imorgon.

      • Kommentar avatar
       Per, 2 veckor sedanSvara

       Det här laget drivs av ungdomarna. Gör de det bra vinner vi. En mindre bra insats av ungtupparna kommer innebära förlust. Betydelsen av de unga är en smula oroande eftersom de alltid börjar bra men orkar inte hålla i en hel säsong. Jag ser klara risker med att vi kan bli ett mittenlag i slutet av säsongen pga detta.

       • Kommentar avatar
        Pupule, 2 veckor sedanSvara

        Ang:
        "Jag vet inte, det här är ju Dick Axelsson i ett nötskal, lite John McEnroe över honom, ligger på gränsen, måste spela så för att vara bra, ibland slår det över, ibland ställer han till det för laget, men i slutändan brukar han betyda mer bra än dåligt."
        Tycker faktiskt precis tvärtom - att det i slutändan brukar betyda mer dåligt än bra.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

         Fair enough, och skulle det visa sig vara så i höst, då tror jag Robert Ohlsson och Djurgården kommer agera.

       • Kommentar avatar
        Petey, 2 veckor sedanSvara

        In med Ekbom när han frisk, vi behöver lite mer kraft på backsidan, tror att behövs och tyvärr blir det på F Johansson bekostnad, men Ekbom är för bra att hålla utanför laget! Dessutom saknas Sunström en del!
        Så visa nu att mot Leksand att vi är ett lag att räkna med!

         Kommentar avatar
         Daniel B, 2 veckor sedanSvara

         Jag skulle vilja säga att jag tar bort lennström. Tycker inte han har börjat bra.

         Kommentar avatar
         Pippo, 2 veckor sedanSvara

         Enig med att Ekbom går rätt in när han är frisk. Just nu faller Lennström i mina ögon, Johansson med Ekbom med Grönlund som extra.

         Kommentar avatar
         Arvids, 2 veckor sedanSvara

         Håller med. Lennström är inte bra just nu. För många felbeslut och taskig skärpa.

         Kommentar avatar
         Daniel B, 2 veckor sedanSvara

         Ja, jag undrar om det ändå inte stör lennströms fokus allt med NHL och annat.

         Kommentar avatar
         Björn L, 2 veckor sedanSvara

         Jag håller med dig! In med Ekbom ut med Lennström, han har sina tankar på annat än Frölunda

         Kommentar avatar
         X, 2 veckor sedanSvara

         Håller med också. Lennström bör vara den som får stå över givet nuvarande form

       • Kommentar avatar
        Svante, 2 veckor sedanSvara

        Lias bör ju få minst 5 matcher. Ser avsiktligt ut, finns ingen anledning alls att satsa i det läget

         Kommentar avatar
         Pupule, 2 veckor sedanSvara

         Känslan säger tre.

         Kommentar avatar
         Rasmus, 2 veckor sedanSvara

         Blev 5!

         Kommentar avatar
         Svante, 2 veckor sedanSvara

         Känns rätt

         Kommentar avatar
         Pupule, 2 veckor sedanSvara

         Inte alls fel med fem, kanske tom rätt. Förväntade mig tre pga lotterinämndens tidigare konstiga utlåtanden. :)

       • Kommentar avatar
        Bengt Andersson, 2 veckor sedanSvara

        Som om FBK OCH HV starten på SHL skulle vara ett sätt och tröst att mildra känslorna av VF förlusten i går, Blir lite "by-tänk" känner igen detta från "bygdefotbollen" fick vi i föreningen en dålig period, så var många gånger kommentarerna från klubbansvarig, se på laget i grannkommunen ! Våra största konkurrenter de har ännu större problem. Ej konstruktivitet kan man påstå.
        Tror dessa tre inblandade SHL lag blir bland dom 6 när man summerar till våren.

        • Kommentar avatar
         Fredrik, 2 veckor sedanSvara

         Jag är orolig över att vi inte har någon/några målskyttar.

         • Kommentar avatar
          Ansgar, 2 veckor sedanSvara

          Hv71 har rätt länge haft en tröghet när det gäller att omsätta material i verkligt matchspel. Finns säkert ett mått av bekvämlighet och övertro i det där. Ledarskap på och utanför is kan väga in. Även medgångslir, vilket möjligen exponeras upp när ingen publik finns på läktaren. Då kostar det lilla extra på. Sen då finns/fanns djup medvetenhet om de flesta ”problemen”, och strategier för långsiktig framgång. Nej, man behöver inte vara orolig. Men ”publiken” tolererar inte idel förluster eller underprestation heller. Spelare måste stiga fram, vilja ”offra” sig, och det finns många som inte fått tillfälle riktgt. Och försvaret måste sitta. Avsaknaden av ”hjärtespelare” är möjligen en faktor, men dessa brukar förvisso inte alltid komma igång ordentligt ändå förrn frampå våren. Närvaron av en Thörnberg i omkl-rummet har alltid haft en sammansvetsande effekt. Där måste man vara ödmjuk nu, hockey är inte vilket jobb som helst... och man måste vilja skuta ner sig.
          Men det vänder.

          • Kommentar avatar
           Benji , 2 veckor sedanSvara

           Inget konstigt att det kommer en förlust då och då! Men igår var kollektivet svagt och svårt att ta ut 5 som utmärkte sig. Håller absolut inte med dig på Rosse och Lucas. Ser inte Lucas stora lyft ännu åtminstone inte i 5 mot 5 och Rosse har för svagt register. Men vi ser alla olika på saker och ting. Trevlig fredag

           • Kommentar avatar
            Kristoffer//KdeV , 2 veckor sedanSvara

            Lännström hade väl ingen lyckad afton igår. Spelade lite för svårt och hade ett par ödesdigra misstag.

            • Kommentar avatar
             Tommy rad33, 2 veckor sedanSvara

             Vet någon on man kan komma in och se träningarna?

             • Kommentar avatar
              Johan, 2 veckor sedanSvara

              Lennström har inte alls imponerat!
              Visst stundtals vass framåt men på tok för mycket fel beslut och spel med små marginaler... Inte pålitlig alls i spelet i egen zon. Sellgren, Nolinder och Johansson går före alla dagar i veckan!
              Börjar imponeras av Jens Olsson däremot.
              Gör det han ska och bidrar med rutinen precis vad han är här för!
              Ekboms tyngd och resoluta spel behövs!


              Lämna en kommentar