Dags för Mailbag – här finns ju massor att prata om ...


► Denna hockey- och fotbollsstinna dag är något alldeles extra.
► Men den är också precis som vanligt.
► Fredag. Morning Mailbag. Nu kör vi lite fråga/svar …

Rakapuckar.com bild

 

I GÅR GICK Frölunda ut med nyheten att man korttidssignerat store backen Mike Weber för, till att börja med, sju veckor.

Den där ”store, tuffe backen” som många av er velat ha.

Adresserar ett behov, bidrar med något som inte finns i truppen.

Samtidigt en kille med minimal erfarenhet av Europa, som inte spelat hockey i höst och garanterat kommer behöva anpassningstid även om han säkert inte förväntas spela Frölundahockey fullt ut.

Jag gissar ni har frågor, tankar, synpunkter.

Jag tar hand om så mycket jag hinner.

Dessutom, Rasmus Dahlin ska försöka ta ett OS-steg när han spelar för Tre Kronor mot Kanada i Karjala Tournament, 17.30 i TV12/C More ser ni Rasmus.

Vad tror ni? Vad tänker ni?

Rakapuckar.com bild

Lite senare lirar Matt Duchenes nya gäng, Ottawa Senators, mot hans gamla, Colorado Avalanche, i Globen – 20.00 på Viasat Hockey och Viaplay.

20.45 är det fotboll, VM-kval, Sverige–Italien, kanal 5 gäller här.

Vilken sportfredag, och vad mycket vi har att prata om, eller hur?

Rakapuckar.com bild

***

TILLAGT 09.12: Såg nu att Simon Hjalmarsson förlängt med tre år, det gjorde Frölunda förstås helt rätt i, "Hjalle" har levt upp som center och gör det  mesta rätt, förutom mål.

Vågar dessutom mig på en gissning, att lönen inte är den samma som i första kontraktet, inte så mycket anpassad efter en potentiell poängkung utan mer en viktig, drivande spelare och ledare.

Det ska man också ha bra betalt för, men jag tror ändå lönen är lägre än den initialt var.

 
"Hjalle" förlänger med tre år

Tre nya år! Läs mer om "Hjalles" kontraktsförlängning på hemsidan.

Posted by Frölunda HC on Friday, November 10, 2017

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Micke värmland, 2 år sedanSvara

  Halloj Henrik
  Har du hört nått mer om den nya centern som skulle komma snart?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Inte ett dugg, inte mer än Sjöström sa för någon vecka sedan, att det handlade om "några veckor", men ... sedan kan det ju skita sig också. Bara vänta och se, här.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

  Det måste ju ändå vara en stor missräkning för Frölunda att åka ur CHL i åttondel efter tre raka finaler och två vinster? Där man har tidigare lyckats vinna, på ett eller annat sätt… Det är ju ungefär som att jag skulle glömma något?!
  Och om säsongen fortsätter på samma sätt som inledingen, får väl Frölunda inte ens spela CHL nästa säsong?
  Personligen är jag trött på CHL just nu, dels med tanke på Frölundas tidiga uttag och dels för det lama straffet för överfallet på Paille.
  Nye backen Mike Weber, med från tisdag, eller?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Klart det var en missräkning, Frölunda var väl den svenska klubb som satsade mest på CHL. Men nu är det som det är, finns större bekymmer att fokusera på. Ja, förutsatt att alla förbund jobbar snabbt med speltillstånd så vill nog Rönnberg få in Weber i matchhettan så fort som möjligt, om tisdag är för tidigt ... mm, kanske, men spel i nästa vecka blir det ju.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 2 år sedanSvara

   Fast det tidiga uttåget är ju ett symptom på att det finns problem...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Men det är väl klart? Spelar man inte bra hockey är risken stor att man åker ur turneringar. Kanske finns något positivt här, fullt fokus på det som återstår, få till ett (kontinuerligt) spel som duger för övre halvan i SHL.

 • Kommentar avatar
  David, 2 år sedanSvara

  Vill du ge dig på en gissning hur tränarteamet väljer att formera backuppsättningen nu. Fortsätter de med ett offensivt par (#5 & #26) eller kommer de spela med en offensiv och en defensiv i varje backpar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag skulle väl bli lite förvånad om RR rörde 5/26, det har ju ändå varit ett fungerande par, Adam har lärt sig hantera Rasmus, backa upp, så att säga. Antar att Gunnarsson ryker, vilket jag på ett sätt tycker är lite synd, kanske Weber med Donovan, och ... tja, Nyberg, Sigalet, Nörstebö kvar ...svårt. Jag är fortfarande osäker här, svårt att peka ut någon som ska bort. Nu går de ju alltid (tyvärr) på sju, men ... äh, vi får se. Har inga säkra känslor här.

 • Kommentar avatar
  Sven, 2 år sedanSvara

  Om nu Frölunda endast vill ha spelande backar varför rykte då Sjöström i Weber för något år sedan? Och än viktigare, varför tog han inte in nån annan av samma typ när det inte funkade med weber? Han hade ju uppenbarligen bestämt sig för en viss typ eftersom han gav sig efter Weber.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är en väldigt bra fråga. Enda svaret jag kan filosofera fram är att OM Frölunda ska ha en back som inte är "spelande", inte är stöpt i Frölundamodellen, då ska det vara en som är tillräckligt bra för att fixa det, så att säga. Lauridsen, Rahimi, och – får ni hoppas på – Weber, då.

   Kommentar avatar
   Sven, 2 år sedanSvara

   Du kan ju fråga Herr Sportchef...

   Kommentar avatar
   Sven, 2 år sedanSvara

   Du kan ju fråga Herr Sportchef...

 • Kommentar avatar
  John, 2 år sedanSvara

  Några reflektioner från min sida:
  - Allt är inte nattsvart, ja Frölunda har ett mellanår, men efter regn kommer solsken som de säger i Karlstad. Förvånande från min sida hur supportrar glömt de fattiga åren och hur självbilden så totalt har ändrats. Gäller att vara ödmjuk inför det faktum att SHL är en BRA liga.

  Frölunda ligger 11:a i tabellen över PDO. Och det är tyvärr inte målskyttet som drar ner, utan målvaktsspelet. Jag tror inte Frölunda kommer att kunna lyfta så mycket mer än till en, låt oss säga, 5:e plats på sin höjd. Får man ihop försvarsspelet bättre kommer det att bättra på SVS% men i gengäld kommer målskyttet att droppa som ligger strax över 10 just nu.

  Vill också inflika att jag är tveksam till Weber. Visst, Frölunda behöver bli bättre runt egen kasse men där tycker jag Nyberg, Gunnarsson och Sigalet måste kliva fram. Jag tycker snarare att felet är att ett antal spelare inte riktigt behärskar farten som Frölunda vill/skall spela i och därmed kommer många felbeslut. Skall då Weber in som förvisso är van vid ett snabbare spel i NHL men där ytan är mindre....? Nja, vi får se hur det blir.
  Men över tid bör de, befintliga spelare, anpassa sig. Kanske dumt att ge Nyberg ett A redan nu. Vittnar lite om bristen på ledarskap i truppen. Lasch hade varit ett bättre alternativ tycker jag. Men jag är bara en glad amatör så vad fan vet jag :-)

  Hade vart kul med lite snack från:
  - Victor Olofsson: Han tycker jag har inlett starkt och ser företagsam ut i många matcher, inte alla, men många.

  - Ryan Lasch: Han gör det han ska och ligger i toppen av poängligan. Inte dåligt med tanke på hur laget ändå har gått. Hur går hans tankar kring sin säsongsinledning?

  - Johan Mattsson: Fina kliv killen tar och ser ut som lugnet själv.

  - Adam Almquist: Har tagit fina kliv och levererar poängmässigt. Han hade 18 pinnar förra året men är "on pace" för 34-36 pinnar i år.

  Hade också varit kul med lite snack från Nicklas Lasu: Hur han trivs? Om han känner att han utvecklats? Förstår hans beslut till 100%, dags att testa nytt!


   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Du kan dina fancy stats, ser jag … ;) Jag är inte bra på att tolka sådana, för mig är hockey mycket mer kött och blod, hur människor, individer, reagerar när det bränner till, så .. jag vet inte, kan se Frölunda vara ett topp 4-lag, kan också se det krisa med strid om att undvika den nedersta delen. Delar också tveksamheten kring Weber, men det är hälsosamt att känna så, tror jag. Sjöström har varit tydlig där, vilket jag tycker är bra, att primärt handlar det om att befintliga spelare måste lyfta, klara att hantera motgångar, behålla tålamod, tro på taktiken, men också, som du är inne på, fixa farten. Bär med mig dina intervju-tankar.

 • Kommentar avatar
  Sven, 2 år sedanSvara

  Ställer mig även frågande till hur man rekar spelare. Såklart bra att ta referenser på nya spelare. Men är det så lyckat att i stor utsträckning ta spelare som andra i laget spelat med? Rekryteringsbasen blir ju väldigt liten. (Tex att Sundström kände Donovan som känner Weber.) Det är ju allmänt känt att bastukulturen kanske inte alltid är så lyckad.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Låt oss INNERLIGT hoppas att jobbet görs större och bredare än så. Detta sagt så ... ska jag anställa någon vill jag gärna också har referenser från folk jag litar på, så helt fel är det ju inte.

 • Kommentar avatar
  Lars, 2 år sedanSvara

  Som vi pratade hadtigadt utanför arenan för ett tag sedan. Hur mycket jobbar man och tränar på den mentala biten? Vi vet redan att Frölunda tränar troligvis medtvi Hela SHL. Kondisen och orken är det inget fel på. Den räcker säkerligen långt lver 60 minuter. Vi kan fock se att den mentala förmågan. Att fokusera rätt och med en uthållighet sviktar. Jag tror att får de ordning på det. Så kommer redten med. Så hur jobbar de med den mentala biten. Är det något de satsar mer på? Vad finns det för tankar kring detta?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Frölunda har, vet jag, kontinuerlig kontakt med John Jansson som man jobbar med vad gäller de mentala bitarna, han finns med även för ledarstaben, ungdomstränare, även föräldrar. Men det var, sa Sjöström när jag frågade, inget planerat vad gäller någon akut utryckning. Men det kanske blir? Svårt det där, kan också upplevas som ett slags akutåtgärd. Här krävs fingerspitzengefühl ... :)

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 2 år sedanSvara

  Vad tror du om tanken på att SHL-lagen gör gemensam sak och bojkottar CHL nästa säsong med tanke på deras, faktiskt rakt av pinsama, beslut att döma 4 matcher? Solidaritet lagen emellan och sådär...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Har svårt att se det, framför allt av den anledningen. EN tackling, ETT lag som uppträdde illa, EN avstängning som var för kort, ska man ge upp allt för det? Dessutom – CHL är ju sina klubbar, så lite grand protesterar ju klubbarna då mot sig själva.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Ja, och hade det varit så att ligan (för det är ju en liga, oavsett om ligan är klubbarna) faktiskt hade agerat på riktigt mot den här spelaren så hade jag köpt det resonemanget rakt av; det är ju inte den utökade skaderisken de ska bojkotta mot, utan det faktum att ligan visade att det här beteendet är helt okej. Skulle SHL gå ut och markera och visa att "är det här nivån vi spelar efter så är vi inte intresserade av att vara med" så tror jag att CHL skulle tvingas tänka till på ett helt annat sätt än de har gjort nu. Du brukar säga att CHL utan KHL inte visar vem som är bäst i Europa på riktigt, men om Sverige som nation inte heller är med så riskerar hela ligan att falla. Det vet CHL om, och tvingas därför lyssna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Absolut anser jag att det här borde tas upp, att det borde initieras en diskussion av SHL-klubbarna: varför så här mesig straff, hur kan vi lära, hur kan vi agera så det blir bättre nästa gång?

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 2 år sedanSvara

  Hur går det förresten med "web-förbättringarna?"

  • Senaste inläggen
  • Möjligheten att styckesindela (så inlägget inte ser ut såhär...)

  Utökar förslaget med en sökfunktion i bloggen, om jag vill söka efter något du snackat om tidigare osv :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag vet, jag måste kontakta webbmannen om det, sorry. Skäms.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Det är ingen fara! Passar på att i vanlig ordning tacka för Sveriges bästa ställe för hockeynyheter och ett bra community.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tusen tack. Du är snäll, du.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

   Finns väl en hel lista på finjusteringar till webmannen att bita tag i... ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Sänd nu.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

   Underbart! Förhoppningsvis blir då bloggen inte bara bäst text- och innehållsmässigt, utan även funktionsmässigt!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   :)

 • Kommentar avatar
  Lövet, 2 år sedanSvara

  Blir intressant att se vem dom bänkar på backsidan. Gunnarsson lär väl ryka men jag önskar att dom vore lite modiga och bänkade Donovan eller Sigalet. Dom har fått fler chanser än Gunnarsson och han är fortfarande under utveckling det är ju mer än man kan säga om nyss nämnda backar. Weber om han är som han skall vara kan säkert
  agera lite "mentor" för Gunnarsson så varför inte spela dom ihop?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Om Weber är renodlat defensiv är det väl en mer spelskicklig back han ska paras med, snarare än Gunnarsson? Och jag fortsätter hävda att Sigalet spelat upp sig betydligt.

   Kommentar avatar
   Lövet, 2 år sedanSvara

   Däri ligger väl problemet i min värld finns det två spelskickliga backar d.v.s Rasmus & Adam resten är inte det även om dom skall vara det på pappret....

 • Kommentar avatar
  Flash, 2 år sedanSvara

  Ngn information när Weber kommer till Göteborg och vilken första matchen blir?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tränar måndag, kommer väl i helgen, tror jag.

 • Kommentar avatar
  Jimmy E, 2 år sedanSvara

  Hej. Är det inte konstigt att man i många matcher inte lärt sig läxan med försvarsspel? Roger säger ju det i intervju efter intervju att de inte lärt sig läxan. Vad gör man på försäsongen egentligen? Sätter man inte grunderna då. Med facit i hand så är defensiven där det brister. Osäker/osäkra målvakter sprider sig till backar o sen till centrar o forwards. Nu har det ju spelats över 10 omgångar och spelet är lika svajigt som det var från början. Oroande är ju hur nivån i spelet kan skifta så mycket under matchens gång. Och hur spelarna suger in så mycket osäkerhet när det går emot. Rönnberg har tillsammans med resten av ledarna o laget väldigt mycket att jobba på. Och det är ju ingen frälsare som kommer till laget framöver. Vad tror du Henrik, ska vi vara oroliga för laget denna säsongen eller kommer de resa sig som fågel Phoenix?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag kan se det gå åt båda håll, faktiskt. Få ordning på defensiven, bli ett topp 6-lag. Kan också se fortsatt oro, kamp i nedre regionerna. Just därför så spännande läge ... men förstår verkligen supportrars oro. Ja, det är en rejäl missräkning att det tagit sådan tid att "sätta defensiven", att man inte alls är framme än, inte blivit kontinuerligt bra, i alla fall. Om detta beror på att man började med det offensiva, eller om det har andra förklaringar, jag vet inte, faktiskt. Jag blir dig svaret skyldig där.

 • Kommentar avatar
  #18, 2 år sedanSvara

  Skellefteå hade väl ingen vidare start på säsongen förra året heller. Väl i kvartsfinal hade de fått ihop det så till den milda grad att de hade oss i 3-1 brygga innan vi med hjälp av en hel del tur lyckades betvinga dem. Så, för tusan... en Lias som hittar rytmen, en Ehn som vänder formpilen uppåt, en Nörstebö som spelar +10 på de nästa 10 matcherna en Donovan som frigör sitt stora hockeykunnande så nog fasen blir det bra det här. Jag tror den främsta anledningen till vår knackiga start är samarbetet mellan backar och centrar. Får vi ordning på det kommer vi att klättra i tabellen. Trevlig helg!!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är en jäkla massa om, men ... visst, det finns absolut skäl för supportrar till Frölunda att göra allt annat än misströsta.

 • Kommentar avatar
  Mikael, 2 år sedanSvara

  Tycker man ska se Donovan chansen tillbammans med Weber och se om det blir mer fart i spelet hos Donovan när han får en (förhopningsvis) stabil defensiv back brevid sig. Men funkar det ändå inte för Matt så tycker jag det är han som ska ställa sig åt sidan.
  Sedan tycker jag precis som dig att Sigalet spelat upp sig och hoppas inte han hamnar som sjua då det nog absolut inte hade varit bra för hans utveckling, hellre då att man försöker göra sig av med honom,

  Almqvist/Dahlin
  Donovan/Weber
  Sigalet/Nyberg
  Nörstebö

  Sedan låna ut Gunnarsson till Alsvenskan för speltid. Synd på westerlund som jag gärna hade sett mer av men tror tyvärr inte man kommer prioritera in honom över någon annan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Kanske växer Donovan med Weber, kanske är det oschyst mot Weber att sätta honom med en så svårläst spelare som Donovan? Svårt veta hur Rönnberg tänker, men ATT han tänker, det kan vi räkna ut ...

   Kommentar avatar
   Mikael, 2 år sedanSvara

   Förhopningsvis växer Donovan om inte känns det som hans tid i Frölunda tröjan är över, hellre att Nörstebö, Gunnarsson, och Westerlund får en ärlig chans än att man fortsätter satsa på Matt, ödmjuk visst men han har inte visat tillräckligt mycket enligt mig.

 • Kommentar avatar
  Bäckmörten, 2 år sedanSvara

  Att spelet inte riktigt sitter, kan det ha nåt med försäsongen att göra?
  Nu för tiden finns ju knappt några riktiga träningsmacher där prio ett är att få ihop grunderna och resultet är sekundärt.
  Nu är ju dom flesta matcherna chl-matcher och där handlar det bara om att vinna, vinna, vinna.

  • Kommentar avatar
   EDWARD 51, 2 år sedanSvara

   HL, hjälp mig att reda ut begreppen!? Som vi nu har förstått så har ju Frölunda valt att utnyttja SHL:s regelverk att kunna ersätta skadade spelare under s.k. "kort" period, alltså nu med Mike Weber mot Pathrik Westerholm, vars prognos är ganska så klarlagd. Men för stackars Sean Bergenheim finns ju för stunden ingen sådan överhuvudtaget, eller hur? Hur tänker Frölunda där tror Du? Kanske, kanske... tillbaka?

   • Kommentar avatar
    David, 2 år sedanSvara

    Exakt hur viktigt var förläningen av Hjalmarsson anser du? Jag anser att den var grymt viktigt, dels för att FHC behöver en slitvarg med mycket uppsida dels för signalvärdet att inte bara målsprutor får förtroende. (tror du var inne på det också)


    Lämna en kommentar