Frölunda vill behålla Sigalet – men sedan då?


► Frölunda jobbar för att göra Jonathan Sigalet till göteborgare på längre sikt.
► Men sedan? Gott om frågetecken inför nästa säsong.
► Målvakterna? Backsidan? Tvillingarna Westerholm? Bilden nedan visar spelarna och inom parentes när kontraktet går ut.
► Häng med och tolka det sportchefen Fredrik Sjöström säger. Diskutera gärna på Facebook i kväll, 18.00 –  timmen före nedsläpp mellan Frölunda och Färjestad.

Rakapuckar.com bild


FÖGA FÖRVÅNANDE SITTER inte Fredrik Sjöström och avslöjar i media vilka spelare han vill behålla och vilka han vill släppa.

Den som trodde det lever i .. äh, det trodde ni ju inte.

Men Sjöström är tydlig när det handlar om en spelare, kanadensiske backen Jonathan Sigalet, 32, en av de med utgående kontrakt (klicka på bilden ovan för läget i truppen):

– Vi för diskussioner med honom och hans agenter. Båda sidor tycker om varandra, vi tittar på en lösning där vi kan ha honom här. Bra diskussioner. Vi ser gärna en fortsättning.

Familjen Sigalet väntar sitt andra barn, jag gissar det är låga odds på att tre säsonger i Frölunda blir … tja, ska vi säga fem för nummer 56?

Mattias Nörstebö, då? Vågar Frölunda ge den skadedrabbade norrmannen en ny chans?

– Fantastisk kille på alla sätt och vis, men jag förstår vad du menar, vi behöver ha spelare som spelar. Prio 1 är att jag hoppas Mattias kommer tillbaka den här säsongen, men det är väl inte helt glasklart.

** Du stänger ingen dörr till att ni kan komma att förlänga?
– Det vill jag inte göra. Absolut inte. Inte helt. Vi gillar Mattias.

Anders Grönlund? Fantastisk, lågprisvärvning som verkligen gått hem. Bang for the buck. Valuta för pengarna. 

Sjöström:

– Vi är väldigt nöjda, grym kille, bra lagspelare, men det är ett stort pussel att lägga.

Rakapuckar.com bild

I fallen Gustav Lindström, Jacob Moverare och Filip Westerlund är det stora osäkerhetsfaktorer inblandade.

Lindström vill gärna stanna, det vet ni från den här texten, men det är osäkert om Detroit Red Wings är med på att ytterligare ett kontraktsår käkas upp i Sverige, det samma gäller Jacob Moverare som är på lån från Los Angeles Kings.

Sjöström om Lindström:

– Klart att vi gärna ser att han stannar.

Om Moverare:

– Vi ser gärna att han är kvar.

Men i båda fallen är han snabb att såga:

– Problemet är att det inte är vi som bestämmer.

Fredrik Sjöström. Frölundas sportchef, är förstås i full gång med jobbet att göra nästa säsongs trupp så bra som möjligt.


Hur länge kan Frölunda vänta? Handlar om att bygga ett 2019/2020-lag, går inte att gå och hoppas för länge. Möjligen kommer ett besked om vad Arizona Coyotes tycker och tänker om Filip Westerlund tidigare, men tonåringen från Härnösand har ju knappast fått önskad utveckling i Frölunda, så varför skulle han bli kvar?

Här finns att jobba med för Fredrik Sjöström, att bygga en bra backsida inför nästa säsong. Hur blir det med utlånade Kristoffer Gunnarsson (LHC), tro? Han har kontrakt.

Nå, räkna med X antal backar in, det hade förstås hjälpt om nye Brandon Gormley i vår visar sig vara så bra att en förlängning är något båda parter önskar.

Ingen gris i säck-risk då.

– Inget snack, vi har en bra stomme på forwardssidan, mer fokus, mer jobb på back- och målvaktssidan, säger Fredrik Sjöström.

Målvakterna, ja. En snackis bland många fans.

Johan Gustafsson och Johan Mattsson har sett stabila och trygga ut, båda har tagit vara på ett bättre försvarsspel och i princip varje kväll gett Frölunda chansen att vinna.

Rakapuckar.com bild

”JG” är den klart mest välbetalde, Mattsson kom till klubben som mer oprövad, det avspeglar sig givetvis i lönekuvertet.

Hur vill Frölunda göra? Inga riktiga svar ges.

Sjöström:

– Vi har pratat med båda, vi tycker båda gjort det bra, vi får se lite hur läget blir. Båda kan bli kvar, samtidigt ser vi över marknaden.

** Kan det till och med bli så att ni frångår det här ”två målvakter som sporrar varandra”-tänket, mer går på en etta av typen Viktor Fasth?
– Det beror väl på vad man får för målvakt. Lite det som styr. 

Här stängs inga dörrar, alltså. Vare sig vad gäller 2xJohan eller en delvis ny målvaktsidé.

Frölunda har unge Arvid Söderblom i Hanhals Kings, jag är dock tveksam till om han redan ses som en backup till en ”etta”, här tror jag det behövs mer allsvenskt spel.

På forwardssidan går bara två kontrakt ut, men det är två spelare som det snackats mycket om:

Pathrik och Ponthus Westerholm.

Före säsongen ville många fans bli av med dem, nu låter det (på många håll) annorlunda.

Sjöström:

– Största skillnaden är ju att Pathrik fått vara frisk. Jag tycker absolut de varit mycket bättre, sköna killar, men där får vi se längre fram.

** Pratar ni förlängning?
– Inga konkreta snack. Men vi pratar förstås när vi ses.

** Tycker du att ni fått bang for the buck?
– Väldigt svår fråga, det beror på hur man mäter, media mäter gärna i poäng. Vi gillar dem, vi är nöjda med dem, de passar bra in i vårt lag, två uppskattade killar.

”Inga konkreta snack”, lägg därtill att båda bröderna är högavlönade, 200 000/månad och strax där under, så får jag känslan att här finns pengar att spara för att lägga någon annanstans.

Rakapuckar.com bild

Inte minst på backsidan.

Framåt kommer ju 16-årige supertalangen Lucas Raymond att låta höra tala om sig betydligt mer nästa säsong, ni vet att det finns gott om spännande namn i J20 och J18, om inte redan till nästa så till kommande säsonger.

Sjöström om Raymond:

– Klart han charmat oss som bara den. Det tar en stund att bli fullfjädrad A-lagsspelare, men han kommer utmana om att vara det.

Anton Blidh, som inte ser ut att få sin NHL-chans i vinter heller, är ständigt ett namn för hemkomst, Johan Sundströmsom jag skrev om i går – skulle möjligen kunna vara det, och ni vet ju att det ständigt snackas om Nicklas Lasu (Kärpät, utgående kontrakt).

Forwards, här finns redan trygghet, ”bara” att spetsa, få till det fullt ut. Samuel Fagemo kan vara ett snäpp vassare nästa vinter, om han inte redan är i Nordamerika då.

Det är på målvakts- och backsidan som det blir riktigt intressant att följa Frölundas bygge.

***

Forwardsspets den här säsongen? Fredrik Sjöström är tydlig:

– Det finns inget konkret just nu.

Det ”tittas” som vanligt, alltså.

Och ni vet att det kan gå fort. Väldigt fort.

***

Backen Brandon Gormley är installerad, dock inget arbetstillstånd, tidigast spel om en vecka.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram där Mathias Pelkonen ofta bjuder på fina bilder.

 

  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
31 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  Ja många frågor och jag är själv lite osäker på många punkter. Givet är dock, att jag vill ha kvar Sigge! Sen känns det som att Nyberg borde kunna vara på hem nästa säsong efter att ha skickats till ECHL? Skulle kunna ersätta någon av moverare/nörstebö i så fall. Grönlund med sin prislapp känns också som ett bra kort. Sen gällande tvillingarna så har dom i mina ögon varit den spelmässigt genomgående bästa kedjan den här säsongen, men det är lite för lite utdelning kanske. Sen är frågan, hur stor påverkan har Fagemo där? Hade dom spelat lika bra utan honom? Och framförallt vad kan man få in istället för dom pengarna? Sen känns det som att slutspelet avgör en hel del också. I seriespelet håller laget, men hur blir det i slutspelet? Väger man lite lätt i år igen eller inte? Känns som att det kommer spegla lite vad man behöver för eventuella förändringar till nästa säsong, samtidigt lär inte tvillingarna vänta så länge på nytt kontrakt kanske, så svar sits, helt klart!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror inte man ska börja snacka Nyberg bara för att han i det här läget har det tungt. Gör sin första säsong i Nordamerika, var dessutom inte så särdeles bra i Frölunda förra vintern. Han bör ge sig själv chansen och ha tålamod.

 • Kommentar avatar
  Mattias, 1 år sedanSvara

  Anders Grönlund tycker jag självklart skall va kvar, (klippa enligt mig)
  Kan även sticka ut hakan med att Nörstebö bör få en chans för att göra sig själv rättvisa. Frågan är om man kan få så mycket mer långtidskador än vad han haft. Isåfall bör han nog kanske fundera på livet efter hockeyn.

  • Kommentar avatar
   DD, 1 år sedanSvara

   Känner mig tveksam till tvillingarna. Mycket bättre i år, delvis på grund av Fagemo så klart. Vi fans är ju lite partiska dock. Vad kan man förvänta sig att en spelare för 200k ska få ut? Har du några andra i ligan som du vet ligger på samma nivå som man kan jämföra med? Risken med tvillingarna är ju också att nyttan av Ponthus drastiskt minskas när Pathrik inte är med.
   Sigge bör man förlänga med så klart.

   • Kommentar avatar
    Guest men är Frölundait , 1 år sedanSvara

    Kvittar vad man tycker och tänker det är RR och FS dom bestämmer! En fråga har Björn Liljander inget att säga till om när det att värva nya spelare eller förlänga spelarkontrakt?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Ingen bestämmer ensamt,. Sjöström och Liljander är sportchefer, Rönnberg är huvudtränare och har mycket att säga till om, högst delaktig.

   • Kommentar avatar
    Manne , 1 år sedanSvara

    Att vinna allt vi ställer upp i. Det snacket kan läggas åt sidan, för om vi ska vara med och tampas om ett SM-Guld nästa säsong så behövs det mer spets på både back och forwardssidan.

     Kommentar avatar
     Nolte, 1 år sedanSvara

     Vi är en match ifrån att vinna det första som går att vinna den här säsongen. Kan självklart bli så att vi inte vinner något, men det är väl lite tidigt att slå fast redan nu?

     Kommentar avatar
     Manne , 1 år sedanSvara

     Pratar framförallt om nästa säsong.

   • Kommentar avatar
    Anders Olsson, 1 år sedanSvara

    Sigalet känns viktig att behålla som den mest rutinerade toppbacken i laget. Skulle han försvinna är det viktigt att få in nån tidigare profil som kan ta den rollen. Ekbom har fortfarande bara en säsong i laget och behöver minst en till för det.
    Grönlund tycker jag självklart man ska förlänga med, frågan är vilka andra som är intresserade och vilken lönehöjning som krävs?
    De unga få vi ta de chanser vi kan med.
    På målvaktssidan ser jag gärna ett byte av en av Johanarna för att få lite omväxling och då får jag lägga min röst på JM sett till lönen. Nån som är snäppet vassare kanske skulle få honom att växa ytterligare fram till Arvid är redo.
    Westerholmarna har vart bra i år, dock vet jag inte om de är värda en förlängning utan att den gemensamma kostnaden sänks. Beror på vad marknaden erbjuder.

    • Kommentar avatar
     Lars, 1 år sedanSvara

     Håller med om att Westerholmarna är bättre i år. Men att förklara det med att Patrik varit frisk i år könns lite fel. Pontus ska väl kunna dpela och leverera utan brorsan? För den lönen tycker man ju det.

     • Kommentar avatar
      Daniel B, 1 år sedanSvara

      Jag tycler så här: Sigge är given, han ska vara kvar. Lindström och moverare räknar jag bort. Gunnarsson tycker jag ska vara bland de 7 som spelar nästa säsong. Gormley får man se lite innan man bet om man ska förlänga. Nörstebö ska man bryta med pga alla skador. Tyvärr, men det går inte att ha en spelare med så mycket skador. Får jag önska något så är det en riktigt bra offensiv back som kan avlasta Geno. Sen när det gäller forwards så vet jag inte riktigt vad jag tycker. Paw har varit bra nu när han fått vara hel och gör bra med poäng. Däremot pow vet jag inte. Han har också höjt sig men sämre utdelning när det gäller poäng. Hmm, svårt detta. Men vill man ha in en riktigt bra forward till nästa säsong och behöver utrymme när det gäller ekonomi så släpp pow och behåll paw. OM det går. Dom kanske är ett paketpris...:)

      • Kommentar avatar
       Patric Agblad, 1 år sedanSvara

       Håller inte med om att det är målvakts- och backsidan som är mest intressant att följa. Det mest intressanta tycker jag är hur de löser forwardssidan som faktiskt är till synes överbefolkad. Även backsidan kan ju bli det om både Moverare och Lindström kan fortsätta ett år till. Samtidigt är det rätt trubbigt.

       • Kommentar avatar
        Bengt Andersson, 1 år sedanSvara

        Jag var helt säker på att fokus på detta forum några timmar före kvällens drabbning låg på uppsnack inför Väst - Derbyt VF-FBK, Oj vad fel jag har !
        "Vilken härlig utmaning" är orden från tränare Pennerborn i morrontidningen. .Alltid roligt med tankar inför framtiden om spelare ut och in, men håller fast som tidigare med att alla funderingar runt framtida trupp i VF har fansen, m.fl. hela försommaren på sig att spekulera om.

         Kommentar avatar
         Svante, 1 år sedanSvara

         Mängder med biljetter kvar dessutom. Drar inte ens Färjestad fullt hus längre?

       • Kommentar avatar
        Nisse, 1 år sedanSvara

        Skulle vilja se en riktig toppmålvakt. Av Fasths kaliber. Johan ×2 är ok men inte av den klass att dom vinner matcher.
        I övrigt, behåll så många som möjligt. Lär försvinna några ändå.
        Sannolikt att ett par bröder får finna sig i lägre lön för att vara kvar.....och då är det ju möjligt dom drar till nåt land där dom kan tjäna mer pengar.

        • Kommentar avatar
         Airikr , 1 år sedanSvara

         Tycker Grönlund borde sparas, han kanske blir Ännu bättre nästa säsong. Han har ju redan överraskat.
         Sedan vad gäller Fagemo, väldigt tveksamt att han är kvar nästa säsong, men om så är fallet hade det varit riktigt bra.

         • Kommentar avatar
          Guest men är Frölundait, 1 år sedanSvara

          Jag har inte skrivit att någon ensam bestämmer

          • Kommentar avatar
           Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

           Det låter på Sjöström som att VF letar efter en toppmålvakt som kommer vara uttalad förstemålvakt. Om jag läser rätt mellan raderna ser jag inte heller att tvillingarna blir kvar.
           Personligen hoppas jag Moverare blir kvar, skall bli intressant att se honom i ett eventuellt slutspel-för tillfället gör han knappt ett fel!
           Alltid lika intressant att spekulera kring kommande säsong, lika intressant att se hur VF kommer ut ikväll...

            Kommentar avatar
            Gustav, 1 år sedanSvara

            Anders Lindbäck vore fint att få in i kassen. Men han har det nog lite för bra i Davos.

          • Kommentar avatar
           Q, 1 år sedanSvara

           I kväll blir det inte roligt för dom som håller på FHC

            Kommentar avatar
            Manne , 1 år sedanSvara

            Det vet du alltså? Haha.

          • Kommentar avatar
           Johan L , 1 år sedanSvara

           Målvakt. Behålla båda känns inte aktuellt. Tycker då Mattsson stannar även om JG spelar bra i år. Mycket på grund av lönen också. Sen behövs lite nytändning där tror jag. Backsidan behåll Grönlund definitivt. Gillar Nörstebö men nu tycker även jag att det är dax att gå vidare tyvärr. Ser gärna både Lindström och Moverare stannar. Men hellre Lindström än Moverare om bara en. Folk som ej spelat än går ej att bedöma. Gillar även Westerlund men tror det behöver avslutas. Blir Grönlund kvar ser jag även att Gunnarsson inte får plats. Forwards tvillingarna får gå ner i lön så visst. Ett alternativ är att behålla 7. Men då kanske ingen blir nöjd. Kommer ex Sundström hem är det inte lika aktuellt med nr7 heller kanske. Vem vet.

           • Kommentar avatar
            Per, 1 år sedanSvara

            Twinsen har varit mycket bra. Men att sia om nytt kontrakt är omöjligt innan man vet vad som ska in istället. Hellre sunken och en junis. Men hellre Twinsen än ett par ytterligare betonghänder.

            • Kommentar avatar
             Mats, 1 år sedanSvara

             Tvillingarna har varit bra i år och underkastat sej deras roller. Passar bra in i laget! Men att dom blir kvar tror jag inte. Niklas Lasu hoppas jag kommer hem. Sundström är nog ett långskott. Men man kan hoppas. Sedan kanske det är aktuellt för brodern Stålberg att vända hem också. Men han kanske har kontrakt med sitt lag nästa säsong också. Jag hoppas på hemvändare nästa år. Anton blid och Lasu. Snacka om rätt gubbar och bra forwards.

             • Kommentar avatar
              Daniel, 1 år sedanSvara

              Förstår inte att man alltid pratar och jämför westerholmarna som en enhet och inte var för sig? Finns väl ingen korrelation i enskild prestation och syskonskap?
              Sjölvklart är Paw en spelare att behålla. Han levererar på isen. Hade han bara haft någon bättre spelare än PoW bredvid sig hade han även levererat betydligt fler poäng. Så vad jag anser om PoW kan ni då räkna ut;-) Han kan stanna, men då bli förpassad till 4e lina med lönesänkning. Rejäl!

              • Kommentar avatar
               Hannah, 1 år sedanSvara

               Jag höll mitt ord ifrån i våras (om JG var kvar i laget skulle jag inte köpa: säsongskort till arenan, titta på c more, köpa en mugg med indianen på etc). Nu har man chansen att göra om och göra rätt, jag hoppas av hela mitt hjärta att JG inte får förlängt, så att jag kan börja följa Frölunda igen.

                Kommentar avatar
                Henrik, 1 år sedanSvara

                Med den inställningen kan du gott sitta kvar i soffan med din mugg även nästa säsong...

                Kommentar avatar
                VF , 1 år sedanSvara

                Ingen som saknar dig. JG har tagit många poäng till Frölunda denna säsong .Hoppas han skriver på ett 5års kontrakt.

                Kommentar avatar
                David, 1 år sedanSvara

                Det där kan vara det barnsligaste jag hört på länge.

                Kommentar avatar
                Guest, 1 år sedanSvara

                Ver kar som du är nöjd med truppen!

                Kommentar avatar
                Vega, 1 år sedanSvara

                Håller med om JG med den lönen men i år har han faktiskt gjort ett betydligt bättre jobb sett till tidigare säsonger. Ser honom med sin målvaktsstil inräknad som en något svagare målvakt än JM dock även om dennes ljumskar verkar vara mindre bra?

                Kommentar avatar
                Vega, 1 år sedanSvara

                Håller med om JG med den lönen men i år har han faktiskt gjort ett betydligt bättre jobb sett till tidigare säsonger. Ser honom med sin målvaktsstil inräknad som en något svagare målvakt än JM dock även om dennes ljumskar verkar vara mindre bra?

              • Kommentar avatar
               Slapshot, 1 år sedanSvara

               Uppenbarligen följer du inte Frölunda Hannah ;) Som sagts tidigare, inte ens Kungen av Manhattan a la Henke hade kunnat rädda Frölunda förra säsongen..

               • Kommentar avatar
                Pehr, 1 år sedanSvara

                Min största förhoppning är självklart Sundström och Lasu. Lasu känns mer realistisk men hade jublat högt om dom två namnen kom tillbaka.

                • Kommentar avatar
                 Guest , 1 år sedanSvara

                 Kallio

                 • Kommentar avatar
                  Guest, 1 år sedanSvara

                  Eller Huselius förresten..

                  • Kommentar avatar
                   Manne , 1 år sedanSvara

                   Pratar framförallt om nästa säsong.

                   • Kommentar avatar
                    Sothöna , 1 år sedanSvara

                    Målvakterna stabila. Du måste skämta. Det sista de är.

                    • Kommentar avatar
                     Karl, 1 år sedanSvara

                     Patrick Westerholm skall klart erbjudas kontrakt, varför? Därför han är bra och tillför laget mycket! Han är smart och gör mycket nytta nu när han är frisk.
                     Dessutom tillhör Frölundas bästa spelar tills nu, och nu också gör själ för sin lön! 2 år till! Han har mycket hockey i sig.

                     • Kommentar avatar
                      Rinken, 1 år sedanSvara

                      John Nyberg skickas ner till ECHL, tror vi han kan komma tillbaka? Redan denna säs?

                      • Kommentar avatar
                       Rinken, 1 år sedanSvara

                       John Nyberg skickas ner till ECHL, tror vi han kan komma tillbaka? Redan denna säs?

                       • Kommentar avatar
                        Rinken, 1 år sedanSvara

                        John Nyberg skickas ner till ECHL, tror vi han kan komma tillbaka? Redan denna säs?

                        • Kommentar avatar
                         mike, 1 år sedanSvara

                         PaW har ju varit bättre än PoW, men det är ju å andra sidan inte så svårt. Ingen av dem har ju dock producerat tillräckligt. Två kontrakt där man kan lägga pengarna på en riktigt bra spelare istället. Nörstebö? Färdigspelat. Samma förmodligen för Westerlund, som inte räcker till på seniornivå. Lite oroande att Sjöström fokuserar på back- och målvaktssidan men tycker att det finns en bra stomme på forwardssidan. Svårt att hålla med där.


                         Lämna en kommentar