Lundqvist ser framåt, säsongen 20/21 vill han "skicka någonstans"


► Joel Lundqvist säger spontant om motiga säsongen 20/21:
► – Bara att skicka den någonstans och se framåt.
► Frölunda misslyckades tungt, Joel själv var dubbelt avstängd och bröt käken, men inget kunde givetvis jämföras med att tvillingbrodern Henrik tvingades till en avancerad hjärtoperation på andra sidan Atlanten:
► – Klart att man var väldigt påverkad, minns Joel.
► Det här är del 1 av 2 i en intervju med Frölundakaptenen.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

För Joel Lundqvist var det givetvis en tuff tid när tvillingbrorsan Henrik på andra sidan Atlamten gick sin kamp mot ett fallerande hjärta. Foto: C MORE (skärmdump) & INSTAGRAM


DET HAR GÅTT två veckor sedan Frölunda kraschade ur SM-slutspelet på ett sätt som var allt annat än snyggt, 3–20 över fyra matcher mot Rögle.

I del 2 med kaptenen Joel Lundqvist kommer vi in lite mer på det. Här och nu, i del 1, handlar det om 39-åringen själv, han som ett tag i vintras fick mycket viktigare saker att tänka på än ishockey.

Rakapuckar.com bild

Tvillingbrorsan Henriks medfödda hjärtfel hade blivit värre.

Nu krävdes operation för att åtgärda en läckande hjärtklaff.

De båda bröderna står varandra mycket nära, men där och då kändes nog avståndet till Nordamerika extra stort för Joel.

– Det här var ju en bit in i januari, själva operationen, klart det påverkade en väldigt mycket. Och så hade man det egna, avstängningar högt och lågt, och så kom det här … klart att man var väldigt påverkad.

Det märks. Joel tystnar för att hitta de rätta orden, fortsätter efter ett tag:

– Klart det blir ett stresspåslag, man funderar, fokus och så där.

** Att inte kunna vara på plats, du måste ha känt dig maktlös?
– Ja, ja. Men så var det ju även för honom själv, helt utlämnad. De (läkarna) var ju experter och så, de är grymma på det de gör, men det var liksom ingen bruten käke.

** Kunde ni hålla kontakten, Henrik och du?
– Ja, både inför operationen och ganska snabbt efteråt, det var dagligen, man ville ha updates om saker och ting.

Rakapuckar.com bild

** I det läget inser man verkligen, antar jag, att hockey är långt ifrån allt i livet.
– Verkligen. Det var tuffa veckor.

Operationen var lyckad, men innan Henrik hann ge något besked om den framtida hockeykarriären berättade han istället om ett bakslag som tvingade honom till några månaders vila.


Joel säger försiktigt:

– Jag vill inte kommentera för mycket, han får göra det. Men det är som han själv skrev, det var ett steg tillbaka, det är fokus framåt som gäller.

** Du är ändå lugnare i dag, inte så orolig?
– Ja, absolut, klart det varit en tuff resa men det går framåt, man är lugnare nu än man var då.   

Livet börjar återvända mer till det normala även vad gäller Joels käke, den som han bröt på två ställen i slutet av grundserien, som tvingade fram några veckors hockeypaus och en längre tid med flytande föda och mjuk mat.

– Man känner av det fortfarande, men det går åt rätt håll. Jag åt kött för första gången i dag … haha.

Joel gjorde comeback lagom till kvartsfinalserien mot Rögle, den som knappt hann börja innan den tog slut.

** Hur var det att spela med en käke som inte hade läkt fullständigt?
– Skademässigt var det okej, grejen var att det var svullet, bettet var inte helt korrekt, därför hade jag ett tandskydd innanför hjälmen. Det blev lite problematiskt, både med andningen och att kommunicera. Så det var det som störde.

Rakapuckar.com bild

Rent allmänt var det här, om uttrycket tillåts, en ”pissäsong” för Joel Lundqvist. Den jobbiga skadan, två långa (fem matcher) avstängningar, en för att ha lagt hand på en linjeman, den andra för en huvudtackling, Frölundas spelmässiga bekymmer – och så då Henriks allvarliga hjärtfel som lök på laxen.

** Måste ha varit en mentalt påfrestande vinter för dig?
– Klart att det var en av de tuffare säsonger man varit med om. Allt som hände, in och ut i laget med spel och så. Man behöver spela matcher, ha tajming, vara i det för att få saker att stämma. Det var väldigt utmanande säsong för egen del. Så det är klart att det var en riktig jäkla pissäsong som du säger, man vill lära sig något av den på olika sätt – men sedan är det ju bara att skicka den någonstans och se framåt.

Joel Lundqvist, Mr Frölunda efter alla år i klubben, fyllde 39 i mars. En aktningsvärd ålder för en professionell hockeyspelare.

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

På något vis fanns två vägar efter alla motgångarna  som Lundqvist åkte på den här säsongen:

1. ”Äh, nu får det vara bra, jag ger fasen i det här.”
2. ”Jag är grymt revanschsugen.”

Under vårt samtal står det snabbt klart, alternativ 1 var aldrig aktuellt.

** Sugen på att se till så att nästa säsong ska bli bättre, alltså?
– Alla dagar i veckan.

Rakapuckar.com bild

Det här är en 39-åring som fortfarande vill förbättra sig och sitt spel. Han brinner, har drivet kvar.

– Ja, det känner jag. Tappar man det, då är det slut. Hockeyn utvecklas, du måste jobba med dig själv, vad behöver jag förbättra? Det var en tuff säsong på många vis, gäller att studsa tillbaka. Handlar om att lära sig något av det som varit.

** Du tänker på din tackling på Carl Mattsson, din avstängning, vad du kan göra för att undvika fler straff?
– Det är en del. Sedan spelmässigt, hur ser hockeyn ut, vad behöver man förbättra? Det är den delen av säsongen, en personlig del och en lagdel där vi känner att vi självklart har en utvärdering att göra och håller på med.


Vi kommer alltså in på laget Frölunda i nästa del, här och nu fokus på individen Joel Lundqvist som resonerar intressant kring det här med tacklingar och vilka krav som ställs på de som vill spela fysiskt i dag:

– Det är en stor del av mitt spel, jag kommer vilja vara fysisk framöver också, men marginalerna minskar, känns det som, för varje år. Spelet går fortare, många spelare gör fler saker över pucken, blicken kanske ofta kommer ner, man skyddar sig inte på samma sätt, som tacklare blir det att du måste vara klinisk i ditt fysiska spel. Förr kunde du kanske komma lite snett in, puckföraren var lite mer observant. Det ser annorlunda ut i dag, då blir det en större risk att vara en fysisk spelare.

Det finns en del tillfällen då man ställer sig frågan om den fysiska hockeyn löper risk att försvinna, många unga spelare är, som Frölundaprofilen är inne på, inte lika observanta som de äldre var förr.

Men – i slutspelet har inte minst Rögle visat att det går alldeles utmärkt att spela fysiskt på ett schyst sätt med bra tajming.

Joel Lundqvist:

– Jag tror i ett slutspel, det känns som att folk är mer beredda, det blir en tuffare hockey, tätare, det tacklas mer i regel. Mer överlag, en vanlig grundseriematch, är det någon som fullföljer en situation så är det mer ovanligt. I slutspelet, man är mer vaksam med pucken, spelar med större marginaler, det blir att man sätter sig inte i samma trassliga situationer.

– Men för att komma tillbaka till egen del, jag vill fortsätta vara fysisk, men värderingen är viktigare i dag än för fem, tio år sedan. Det är väl den analysen man landat i.

Rakapuckar.com bild

Frölunda tog ledigt från kollektiv träning efter förlusten mot Rögle, återsamlas tionde maj. Joel Lundqvist har sett slutspelshockey bara sporadiskt (”Någon tiominutare här, någon tiominutare där”), men det här har han full koll på:

Stefan Wargs straff (en matchs avstängning) efter att till synes medvetet ha gett domaren en knuff med axeln.

Joel Lundqvist, det vet ni, fick hela fem matchers avstängning för att – i jakten på HV71:s Emil Johansson – blivit för ivrig och satt handen i ryggen på en linjeman.

Det ena mer medvetet, det andra mindre. Det första ett rimligt straff, det andra … låt vara återfallsfaktorn, men ändå … inte alls så, tyckte flera av oss.

Kapten Lundqvists game face. Arkivfoto: MATHIAS PELKONEN


Lundqvist om diskrepansen mellan Örebrobacken Wargs straff och sitt eget:

– Vi överklagade domen när det hände och hänvisade till tidigare fall. Nu drar jag upp det där igen, men … jag hade helt fokus på HV-spelaren och det blev en rotation framåt (handen i linjedomarens rygg). Om man jämför det med Warg som sätter en axel rent i sidan på domaren … för mig blir det väldigt konstigt, men … det spelar ju ingen roll nu, det är vad det är.

** Du måste ha undrat ”Vad är det frågan om?” när du såg hur Wargs aktion bedömdes?
– Det gjorde jag redan när jag fick mitt straff. Hela ”caset” från ingenting till att drevet gick igång. Sedan … äh, man vill inte älta det, det är bättre ni skriver om det.

Rakapuckar.com bild

Det var väl bara en sådan säsong. En pissäsong. När rätt mycket går fel. Kanske blir nästa bättre, den när Joel Lundqvist ska spela hockey över 40-strecket.

Han har i alla fall tänkt sig det.

Spela bättre.

Tajma tacklingarna bättre.

Uppnå bättre resultat med Frölunda.

Den sista detaljen kommer vi in på i del 2 av den här långa intervjun. Och jag vet, del 1 skulle egentligen kommit först onsdag, men vad fasen, jag fick feeling ...

***

Michael Spaceks Trencin vann tjeckiska mästerskapet. Kanske presenteras han snart av Frölunda då.

***

Jag har nog glömt att nämna det mer än på Twitter (förlåt) men Frölundas J20-tränare Tobias Johansson har fått jobb på norska förbundet.

Martin Dahlin tar över J20 (och har ansvaret för hockeygymnasiet), Sebastian Pihl tar över efter Dahlin som J18-tränare.

För den som inte vet … japp, Martin är Buffalo-Rasmus pappa.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
30 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 2 veckor sedanSvara

  Lider verkligen med Joel. Men uppskattar att läsa, glad att du fick feeling! :)

  • Kommentar avatar
   Mogge , 2 veckor sedanSvara

   Du skriver bra som vanligt. Hittar bra ämnen mm. Själv är jag fortfarande bitter efter uttåget. Jag kan hålla med att det blivit lite märkliga avstängningar, eller längden på dom iaf.

   • Kommentar avatar
    Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

    Att joel har en stark vilja att har han visat men ibland vi säger kroppen stopp innan nāgon annan vågar.

     Kommentar avatar
     Anna Agdestein , 2 veckor sedanSvara

     Knappast något som du har koll på...

     Kommentar avatar
     Manne, 2 veckor sedanSvara

     Har du koll på det då, Anna? :)

     Kommentar avatar
     Anna Agdestein , 2 veckor sedanSvara

     Självklart!

     Kommentar avatar
     Jannegl, 2 veckor sedanSvara

     Bra där, Anna! :) Jag håller med dig.

     Kommentar avatar
     Manne, 2 veckor sedanSvara

     Härligt, Anna! Dig kan man lita på :)

   • Kommentar avatar
    HL, 2 veckor sedanSvara

    Bra intervju!

    • Kommentar avatar
     VF, 2 veckor sedanSvara

     Tommy Samuelsson tar över HV71
     hmm

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

      Starkt namn, att han nappade ändå, trots allsvenska platsen,

      Kommentar avatar
      Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

      Ja, tror det är viktigt att ta en rutinerad pjäs.

    • Kommentar avatar
     Maxad, 2 veckor sedanSvara

     Örebro bättre som vanligt...men det gäller ju att näta också. Fakers normalt mer effektiva...men oerhört tråkiga att se på.

     • Kommentar avatar
      Maxad, 2 veckor sedanSvara

      Hoppas att Örebros kreativa spel segrar.

      • Kommentar avatar
       Maxad, 2 veckor sedanSvara

       Måste va gott att ha en back som kan skjuta =0)

       • Kommentar avatar
        #18, 2 veckor sedanSvara

        Anton Bengtsson låg kvar, väntade in att domarna skulle blåsa och är redan inne och spelar igen. Ogillar det skarpt.

         Kommentar avatar
         Per, 2 veckor sedanSvara

         Rögle har satt det i system. Och domarna köper det nästan varje gång och blåser av trots att de inte ska göra det enligt regelverket.

         Kommentar avatar
         Manne, 2 veckor sedanSvara

         Detta hände Rögle ofta, men betydligt mer sällan för övriga lag.

         Kommentar avatar
         Manne, 2 veckor sedanSvara

         händer*

       • Kommentar avatar
        Maxad, 2 veckor sedanSvara

        Våran målis ser bra ut =0)

        • Kommentar avatar
         Manne, 2 veckor sedanSvara

         Gött att Fakers ligger under.

         • Kommentar avatar
          Gustav, 2 veckor sedanSvara

          Grattis Jacob Peterson till NHL-kontraktet med Dallas! Hoppas att han åker över, har varit direkt smärtsamt att se honom ta kliv i Färjestad.

           Kommentar avatar
           Per, 2 veckor sedanSvara

           Det är som att hälla salt i såret när man ser honom i den fulaste tröjan av dom alla.

         • Kommentar avatar
          Maxad, 2 veckor sedanSvara

          Fan va väck Wikegård e ibland...en liten knuff....crosschecking i nacken!

           Kommentar avatar
           JanneBD , 2 veckor sedanSvara

           Tycker samma. Svårt att få bort alla crosschecking när dårar som Wikegård anser att det är ok.

         • Kommentar avatar
          Manne, 2 veckor sedanSvara

          Nu tycker jag att Hallam visar alldeles för mycket känslor i båset. Måste lugna ner sig. Det är nästan så att det luktar matchstraff för Sam nu, han ska vara en förebild.

           Kommentar avatar
           Pupule, 2 veckor sedanSvara

           Haha, payback is a bitch :)

           Kommentar avatar
           Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

           Tycker han rog det ganska lugnt.

           Kommentar avatar
           Manne, 2 veckor sedanSvara

           Man får inte visa känslor, så han skulle fått ett matchstraff där. Det ska vara lugnt och stilla.

         • Kommentar avatar
          Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

          Svårt att veta om det ska vara 2 eller 5. Men dömt är dömt. Spännande matchserie.

           Kommentar avatar
           Maxad, 2 veckor sedanSvara

           Nejdå...jättelätt...solklar 5a

           Kommentar avatar
           JanneBD , 2 veckor sedanSvara

           Du är kanske inte helt opartisk hr Lakers. Tvåhandsfattning i huvudet. Måste vara en femma. Annars kan vi se fram mot broad streets bullies nästa säsong.

           Kommentar avatar
           Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

           Det har du rätt i men även studion velade mellan 2 och 5.

         • Kommentar avatar
          Gustav, 2 veckor sedanSvara

          Jävla mygel med jumbotronen!

          • Kommentar avatar
           JanneBD , 2 veckor sedanSvara

           Jumbotronen har blivit en fördel för hemmalaget. Dom hade aldrig visat det om det var en Örebrospelare som riskerade en femma.

           • Kommentar avatar
            Nicke, 2 veckor sedanSvara

            Tack Petter Rönnqvist! Där är ett problem som jag stör mig så förbannat på, att hemmalaget styr repriserna på jumbotronen , som i kvalet när hv71 skulle haft ett pp i 5 min mot Brynäs på övertiden i första matchen med Brynäs inte valde att visa reprisen, nu visar Örebro denna flera ggr för man är hemmalag, detta är ju skandal och behöver verkligen regleras nästa säsong av SHL, parodi ju. Så tack för att du just tog upp detta i studion idag Petter!!

             Kommentar avatar
             Janne2, 2 veckor sedanSvara

             +1

           • Kommentar avatar
            Manne, 2 veckor sedanSvara

            Lite kul när Lena är programledare. Då sitter de övriga två som ugglor och bara glor när intervjuerna sker, men när Lasse eller Björn är där så ställs frågor även från övriga.

             Kommentar avatar
             Johnny the rocker, 2 veckor sedanSvara

             De har väl tinnitus.

           • Kommentar avatar
            Maxad, 2 veckor sedanSvara

            Kross

            • Kommentar avatar
             Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

             Riktigt dålig prestation av alla från kjällgren till samtliga formationen. Ingen som sticker ut.

             • Kommentar avatar
              Sulan, 2 veckor sedanSvara

              Att de inte bara ger Rögle guldet direkt

              • Kommentar avatar
               Pupule, 2 veckor sedanSvara

               Orkar inte. Öhlund strikes again.

               • Kommentar avatar
                Pupule, 2 veckor sedanSvara

                Man kan alltså flytta på målvakten med klubban i målgården och få godkänt mål men inte vara i målgården utan att röra målvakten. Vilken parodi på dessa regler.

                 Kommentar avatar
                 Per, 2 veckor sedanSvara

                 Logik på hög nivå.

                 Kommentar avatar
                 Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

                 Rögle får allt med sig mot Saik. Varför blev inte det mål? 2-1 Lindström. Han har vaknat efter år av iskallhet.

                 Kommentar avatar
                 Manne, 2 veckor sedanSvara

                 Minst sagt. Tidigare var det sagt att man fick vara i målgården, bara man inte störde målvakten. Sedan togs det bort och att man inte alls får vara i målgården. Men trycka med klubban på benskyddet är helt okej. Begriper inte.

               • Kommentar avatar
                Johnny the rocker, 2 veckor sedanSvara

                Dog inte Bristedt nyss?

                 Kommentar avatar
                 Matte, 2 veckor sedanSvara

                 Kontrakt med nya NHL laget Hollywood?

               • Kommentar avatar
                Manne, 2 veckor sedanSvara

                Gött. Skellefteå vinner, igen. En femte match som jag varit inne på.

                 Kommentar avatar
                 Pupule, 2 veckor sedanSvara

                 Riktigt kul. Hoppas Rögle skiter ner sig nu och åker ur slutspelet.

                 Kommentar avatar
                 Matte, 2 veckor sedanSvara

                 Bra att Skellefteå vann...

                 Kommentar avatar
                 Per, 2 veckor sedanSvara

                 Målet i sudden. Sådant klarar inte vi av på långa vägar. Vi hade dumpat pucken i det läget. De gör det inte utan sätter flera direktpass och snabbt skott på det. Vi är så ruggigt långt efter i vårt passningsspel och pucktempo att man blir mörkrädd. Hur i hela friden ska vi kunna matcha de bästa lagen i höst?

               • Kommentar avatar
                Joachim, 2 veckor sedanSvara

                Rögle visar sig vara lite mänskliga ändå... ;)

                • Kommentar avatar
                 Pupule, 2 veckor sedanSvara

                 Msn skall väl inte kalla det för skräll, men tänk om det blir Örebro - Skellefteå i final. :)

                 • Kommentar avatar
                  Mattias, 2 veckor sedanSvara

                  Hockeyn mellan Växjö och Rögle är ju sövande trist. Då föredrar jag Frölunda, de öser ju i alla fall på framåt även om de saknar skills fullt ut.
                  Rögle-Skellefteå den riktiga finalen. Två lag som vågar spela ut, inte bara säkrar defensivt.

                  • Kommentar avatar
                   Knutte, 2 veckor sedanSvara

                   Har läst på många ställen att det lades på extra matcher på Joels straff när han knuffade domaren. Han hade ingen tidigare företeelse som vägdes in i straffet utan det var 5 matcher för fysisk kontakt med domaren och inget annat.


                   Lämna en kommentar