Förstår inte förbundets beslut om TV-puckenpriser


► Jag skakar på huvudet åt förbundets beslut att ta bort individuella priser i TV-pucken.
► Kosmetika.
► Jag fick inspiration, mindes USA för länge sedan – och gjorde snabbt en bättre (?) tabell för SHL.

Rakapuckar.com bild

Tabeller och inga individuella priser i TV-pucken handlar texten nedan om. "Snittpoäng", snarare än "poängprocent" är vad det handlar om. En humanist som jag och matematiska termer ...


SKA VI TA det där sista först? Bra. För den är enkel och lite småkul.

När jag bodde i USA (det är så länge sedan att jag ogärna blir påmind om det) slukade jag sporttabellerna till frukost, och jag upptäckte något nytt.

Nytt för mig. Säkert så för de flesta svenskar.

Tabellerna angav poängen i procent (.500, .769 et cetera). Jag vet inte om det var alla sporters tabeller, jag vet inte om man fortfarande gör det någonstans, men det är inte själva grejen här. Jag minns det väl, jag minns det som något smart, och jag påmindes om det i går när Aftonbladets Hans Abrahamsson twittrade i ämnet.

Som journalist är jag i rätt ointresserad av SHL:s tabell före januari/februari, det handlar ju om att följa de olika lagen, spelar de bra lär de komma högt upp till slut och vice versa, men jag har förstått att tabellen för supportrar är något viktigt.

Men den riskerar hacka nu när coronapandemin är över oss, matcher ställs in, som till exempel Linköpings på torsdag.

Rakapuckar.com bild

I det läget är det ju alldeles utmärkt att jobba med en tabell baserad på poängprocent, eller som i mitt fall snittpoäng, då spelar det mindre roll med lag A:s 13 matcher och lag B:s 15.

För nöjes skull satte jag ihop en mer "rättvisande" tabell, klicka gärna upp den och jämför med den vanliga. Nog skulle SHL kunna erbjuda något liknande?

Okej, det gick snabbt. Ska iväg på Frölundas träning strax. Om det smugit sig in en decimal fel någonstans ber jag i förväg om ursäkt, men det var mer för att visa på en kul grej som jag skrev dessa rader.

Eller så tycker ni kanske inte alls detta är kul? Månne är det bara jag.

***

Det här med borttagna individuella priser i TV-pucken, ja. För att det sägs medföra ”stress och press.”

För mig är det ren kosmetika.

Stress och press finns i 15-årsåldern, vi vet att det kan ta styggt för de som inte tas ut i TV-pucken, det är upp till vuxenvärlden att vara tydlig och peka på alla (de är många) exempel på spelare som haft en annan utvecklingskurva.

Rakapuckar.com bild

Viktigt: det är med TV-pucken som med NHL-draften, det är en mellanstation, det är inte där och då du ska vara bäst, tiden tas i mål – och målet uppnås i vuxen ålder. För en del som unga vuxna, för andra som något äldre.

Som Anders Lundberg, förbundets utvecklingschef, poängterar:

–TV-pucken är en fantastisk turnering för spelarna som får möjligheten att delta. Med det sagt så ska man vara försiktig med att göra analyser av vad just turneringen betyder för spelarnas framtida karriärer. Var fjärde elev som går på någon av våra certifierade elithockeygymnasier har exempelvis inte spelat TV-pucken.

Precis så. Utmärkt. Men – att ta bort individuella priser för att det kan öka stressen och pressen, eller kanske göra ”oprisade” besvikna … herregud, jag tycker det är rena dumheter. Vad är man i TV-pucken, 15 år? Kan man inte ta att någon tycker man varit bäst under en enskild turnering, kan man inte ta att man inte blev utsedd, då är det ta mig fasen dags att lära sig.

Jag gillade skarpt idén med att inte räkna tabeller för de yngsta barnen, de ska tävla i nuet, inte rädas att testa nya grejor för att de då kan förlora och ge utslag i någon jäkla tabell ett halvår sedan.

Men tävla är naturligt. Tävla är bra även för yngre barn att lära sig. Tävla för stunden. Vinn och var glad. Förlora, var ledsen, knyt näven och kom igen. Lev i ögonblicket. När du blir äldre kan du bli mer planerande.

Och när du är 15 klarar du att få, eller inte få, ett pris. Punkt.  

Rakapuckar.com bild

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 6 månader sedanSvara

  Kloka tankar om TV-pucken, tycker jag. Matte är inte riktigt min grej, men om det presenteras i procent är jag lite med... :)

  • Kommentar avatar
   Jock, 6 månader sedanSvara

   Rent fjanteri att plocka bort priser från TV-pucken. Skall vinnarlaget inte få en pokal då heller? Eller blir det ingen vinnare, bara alla möter alla så ingen blir ledsen? Suck!
   Som du skriver 15-åringar måste kunna ta en framgång eller motgång, annars är det fan på tiden att lära sig det. Eller sluta spela och satsa på ett ”vanligt” liv med ett ”vanligt” jobb ;)

   • Kommentar avatar
    Christoffer , 6 månader sedanSvara

    När det gäller tv-pucken kan jag bara hålla med...
    När det gäller poängprocent så behöver man båda (som man har i NHL) för att kunna skapa sig en bra bild för även om Luleå har en högre poängprocent än Frölunda pga en match mindre spelad så måste dom vinna den matchen, vilket Frölunda redan gjort.
    Sen spelar ju inte tabellen någon större roll i detta skedet, såvida man inte skulle ligga 6-9 poäng före närmsta lag.

    • Kommentar avatar
     Rallyclay, 6 månader sedanSvara

     Otroligt märkligt beslut. Vill man minska "stress och press" så tar väl man bort TV pucken också, eller?
     Tycker att poängprocenten är intressant, framförallt när vi kanske får en ännu mer haltande tabell. Sedan är väl det mest vi nördar som tycker att det är intressant :-) / Claes

     • Kommentar avatar
      Per, 6 månader sedanSvara

      Har en grabb som passerat tvpucken precis. Ingen i hans lag kom med. Besvikelsen enorm bland barn men främst bland ledare. Hockeyn tappar många spelare pga tv-pucken. Men det kanske ger mer än så.
      Personligen delar jag många NHL-scouters uppfattning att turneringen borde läggas ner pga stressen den skapar bland barnen, deras föräldrar samt ledare.

       Kommentar avatar
       JT, 6 månader sedanSvara

       Per . Jassä tycker NHL-scouter så. Då kan ju dom låta bli scouta spelare som är under 17 år. Men det kan dom inte. Kanske läge då att höja åldern till 20 år för NHL-draften

       Kommentar avatar
       Per, 6 månader sedanSvara

       Nu förstår jag inte. De som spelar tvpucken är ju 15 år.

       Kommentar avatar
       JT, 6 månader sedanSvara

       Per . Ja och dom bästa av dessa 15 åringar är redan scoutade av NHL-lag. Då tycker jag att det är konstigt om NHL-scouterna tycker som du skriver. Och ändå håller dom och scoutar pojkar ner till 13 års ålder. Förstår du vinkeln

     • Kommentar avatar
      Pippo, 6 månader sedanSvara

      Utan att veta beräkningarna ser det mer ut som något form av poängsnitt per spelad match (tagna poäng/spelade matcher) alltså inte någon procentsats. Procent borde ju inte kunna överstiga 100% (1.0). Beräknas tabellen efter procentuellt tagna poäng av tillgängliga poäng bör ju tabellen i så fall bli:
      1. 79% Luleå
      2. 74% Frölunda
      3. 67% Skellefteå, Örebro, Rögle
      6. 50% Växjö, Oscarshamn, Brynäs
      9. 41% Leksand
      10. 38% Djurgården
      11. 37% Färjestad
      12. 29% Malmö
      13. 26% Hv71
      14. 25% Linköping
      Tabellplaceringarna blir lika, men beskriver två skilda saker. Vissa är noggranna med språkbruk, andra med matematiska termer och beräkningar :).
      Är du 15 bör du kunna ta både fram- och motgångar. Om inte bör det finnas personer i din närhet (tränare. vänner, föräldrar) som kan stötta och vägleda inför framtiden.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Pippo: Jag ändrade snabbt till "I det läget är det ju alldeles utmärkt att jobba med en tabell baserad på poängprocent, eller som i mitt fall snittpoäng, då spelar det mindre roll med lag A:s 13 matcher och lag B:s 15." Det är ju just snittpoäng, inte procentuellt. Jag uttryckte mig korkat och slarvigt där, tänkte på det nordamerikanska sättet att räkna (0.767 t.ex) och körde sedan ändå snittpoäng utan att ange det. Men som sagt – jag ändrade snabbt. För att man ska vara noga med saker och ting. :=)

       Kommentar avatar
       Pippo, 6 månader sedanSvara

       Behöver inte alltid vara så petnoga, bara folk förstår. Dock tror jag att poängsnitt ger en tydligare och mer lättförstådd bild än procentsatser.

       Kommentar avatar
       Per, 6 månader sedanSvara

       Och de 15-åringar som inte kan ta det samt är omgiven av föräldrar och ledare som inte kan få denne att komma över besvikelsen ska hockeyn strunta i? Det tycker inte jag. Och som tur är delar förbundet min åsikt.

       Kommentar avatar
       Pippo, 6 månader sedanSvara

       Det tycker jag inte, därför är det otroligt viktigt att inom föreningar, idrotter och klubbar arbeta, prata och lyfta sådana frågor. Att lyfta profiler med annorlunda utvecklingskurva i närhet av verksamhet och i media, skapa medvetande och visa på att alla har olika förutsättningar och att ge kanaler för att diskutera det som är svårt inom idrott. Nu är inte det exakt samma sak, men har själv arbetat med gruppdynamik och kamratskap med nybildade 7e klasser. Har haft samtalskvällar med fotbollslag om hur man bygger en bra kultur inom laget, om hur man tävlar tillsammans osv.

       Kommentar avatar
       Pippo, 6 månader sedanSvara

       Försvann visst några r på arbetar, pratar och lyfter

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Utmärkt resonemang där, Pippo! Om de unga. Och poängsnitt/snittpoäng är mkt bättre. Ffa rätt. Därför ändrade jag.

       Kommentar avatar
       Per, 6 månader sedanSvara

       Tyvärr fungerar det inte så i verkligheten. Idrotten har många ideellt arbetande individer med högst varierande pedagogiska kunskaper.

       Kommentar avatar
       Pippo, 6 månader sedanSvara

       Per, jag arbetar som pedagog. Detta gjorde vi som ett samarbete med klubbarna och skolorna, har inte kostat dem en krona.

       Kommentar avatar
       Pippo, 6 månader sedanSvara

       Vad jag menar är att det finns ofta många som kan/vill hjälpa till som är proffisionella. Ofta saknas det bara att någon frågar dem.

       Kommentar avatar
       Per, 6 månader sedanSvara

       Jag har insyn i flera klubbar i Stockholmsområdet. Ledarna där saknar nästan alla pedagogisk utbildning, ofta saknas även alla former av hur barn ska hanteras. När barnen börjar spela helplan börjar selekteringen och utslagningen. Hockeyn i Stockholm är katastrofalt usel gällande ungdomsverksamheten och alla begränsningar som förbundet kan få igenom kommer vara till stor nytta för barnen.

     • Kommentar avatar
      Peter Smögen, 6 månader sedanSvara

      ”det kravlösa samhället” så ser det ut som det gör med....
      Samma inom yngre åren i fotboll, inga resultat- inga tabeller, rent nonsens... bryr sig någon av barnen om det? Räknas som aldrig förr...

       Kommentar avatar
       Per, 6 månader sedanSvara

       Utvecklingen baseras på forskning. Till skillnad mot förr när de vuxna killgissade.

       Kommentar avatar
       Christoffer , 6 månader sedanSvara

       Per: Det finns ingen metod som funkar optimalt för alla. Visst använder man sig av forskning, men det är också riktat mot en specifik målgrupp. Den modell som Sverige utgår ifrån gynnar de svagaste i samhället, man sätter elever med svårigheter i samma klass som de mer begåvade och anpassar skoltempot för de svagare (enl. Forskning leder det till att de begåvade hjälper de svagare, men man tänker inte på vad de begåvade missar). Denna ändring är samma sak, du kommer att hjälpa bredden, men vad händer med spetsen? Att peka på forskning som du gör hjälper därför föga, för man kan hitta forskning som visar att det är bättre med resultatfokus, det råkar bara vara bättre för en annan målgrupp (eller tror du länder som Frankrike inte använder sig av forskning i deras beslut?)

       Kommentar avatar
       Per, 6 månader sedanSvara

       I Sverige är syftet med ungdomsidrott att ge så många som möjligt en bra fritidssysselsättning och skapa bra sociala individer med en god fysik. Det handlar inte om att producera så många elitspelare som möjligt. Jag har inte sett några studier som pekar på att en bred verksamhet långt upp i åldrarna skulle hämma antalet elitspelare, om nu det är ditt fokus. Dagens ungdomar har många olika aktiviteter att välja bland. Idrotten möter en hårdnande konkurrens från tex gaming. I en sådan värld ärendet viktigt att hålla idrotten öppen för så många som möjligt så länge som möjligt. Även om man inte blir elitspelare kanske man återvänder till hockeyn som förälder eller sponsor, givet verksamheten är bra.

       Kommentar avatar
       Christoffer, 6 månader sedanSvara

       Det var väl precis det jag sade? I Sverige har man valt att fokusera på de svagare (bredden) inte toppen. Men det är ju ett politisk beslut (fokusera på bredd-idrotten eller elit-idrotten) och att komma med "man använder forskning istället för att kill-gissa" är ett oärligt debatt-knep då beslutet inte har med forskning att göra, utan en politisk filosofi.

       Kommentar avatar
       Per, 6 månader sedanSvara

       I Sverige bestämmer politiker över hur de insamlade skattemedlen ska användas. Det är korrekt. Alla partier vill att så många barn som möjligt omfattas av dessa medel. Jag har inte hört någon politiker som vill att ungdomsidrotten ska fokuseras på att producera elitidrottsmän. Diktaturer brukar gilla sådant. Sällan demokratier. Trots denna breda ansats producerar Sverige väldigt många elitidrottsmän. Finns det något annat land som producerar fler, per capita?

       Kommentar avatar
       Gurun, 6 månader sedanSvara

       Finland, Ungern, Bahamas.

     • Kommentar avatar
      Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

      Bra att ta bort individuella priser. Man vinner och förlorar som ett lag!

       Kommentar avatar
       Cj, 6 månader sedanSvara

       Exakt! Det ör en lagidrott. Och hur ska man utse den bästa forwarden bland så många när alla har olika egenskaper. Va Lasch den bösta i Frölunda bara för att han vann poängligan eller var det Max Friberg som är en komplett spelare över hela banan.

       Kommentar avatar
       Christoffer, 6 månader sedanSvara

       Samtidigt är ju Sverige redan väldigt bra på att utveckla lagspelare, det är därför det finns så många Svenska 3e och 4e kedje spelare i NHL. Det är spetsen som Sverige inte producerar så många utav, dom som kan vinna poängligan i NHL eller liknande. För personer som har den typen av tävlingsinstinkt tror jag en sådan här sak kan få dom att sluta med hockey. Olika typer behövs, inte bara Friberg-typen.

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

       slutar de på grund av detta har de nog stora chanser stt nå absoluta toppen av NHL. ;)

       Kommentar avatar
       Christoffer, 6 månader sedanSvara

       Samma kan väl sägas om dom som slutar pga att dom inte kom till TV-pucken :) Jag menar mer att man kanske går till en annan sport där man fortfarande har poängledar-titlar, osv, för att det är just den aspekten av sporten som tilltalar dom.

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

       Är ju inte samma sak. Kommer alltid finnas en utslagning i alla tävlingsmoment men kollar du men ett inviduellt pris är inget en ung spelare ska kämpa för. Slå sig in i laget är pris nog och endel av spelet.

     • Kommentar avatar
      EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

      "Vad som ska krokigt ska bli, ska böjas i tid!" ;)
      *En liten omkastning bara.

      • Kommentar avatar
       Pehr, 6 månader sedanSvara

       En fråga jag kom att tänka på, Frycklund i Linköping är ju avstängd fram till den 28 oktober, detta pga att tacklingen bedöms motsvara 5 Matchers avstängning. Nu till de kluriga, morgondagens match mellan LHC - OIK är ju inställd pga Corona och har flyttats till annat datum. Kommer då ändå Frycklunds avstängning gälla till 28 oktober men nu ”bara” bli 4 matchers avstängning eller kommer hans datum flyttas fram så det blir 5 matcher igen? Återigen, jag struntar i vilket tänkte bara att de blir lite nya moment nu pga Corona

        Kommentar avatar
        Christoffer, 6 månader sedanSvara

        Troligtvis kommer fler matcher än så att ställas in. Allting är ju osäkert ett år som detta, men under ett vanligt år, så hade det inte påverka straffet, straffet är datumbestämt, och det är datumet som gäller, inte hur många matcher han missar.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

        Ståmmer. Enligt RFs regler tillåts bara tidsbestämda straff. Blir en match inställd "tjänar" spelaren på det.

        Kommentar avatar
        Pehr, 6 månader sedanSvara

        De låter ju fullt logiskt även om datumet måste vara satt efter hur många matcher DN tycker de ska motsvara. Så bara gratulera spelarna som får en lite lindrigare dom/missar mindre matcher helt enkelt

        Kommentar avatar
        Christoffer , 6 månader sedanSvara

        Ja precis dom kollar på schemat och sätter det datum där 5 matcher passerat. Blir ju likadant i slutspel, blir man avstängd så räknar dom att det blir sju matcher / serie och sätter ett datum därefter.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

        Du är facit, Christoffer. Tack. Bra när jag har en lååång text att böka med. :)

      • Kommentar avatar
       Airikr, 6 månader sedanSvara

       Påminner mig om när jag gick ut högstadiet och de valde att det året bryta traditionen med att alla som går ut får en ros.
       Motiveringen löd att de yngre årsgrupperna som inte går ut, som inte får en ros, skulle känna sig illa på något vis.
       Inte att gå ut högstadiet är något att hänga i granen, så klart, men ändå...det ska inte vara någon skillnad på att jobba hårt och nå framsteg och att skita i allt och dagdriva. Nu raljerar jag, men tror min poäng är tydlig ändå.

        Kommentar avatar
        Pupule, 6 månader sedanSvara

        Silkesvantar i alla lägen nu för tiden - någon kan bli kränkt annars.

        Kommentar avatar
        Peter Smögen, 6 månader sedanSvara

        Amen!!

        Kommentar avatar
        Daniel B, 6 månader sedanSvara

        Kanske därför det ser ut som det gör i samhället. Alltså att det är för mesigt.

        Kommentar avatar
        Per, 6 månader sedanSvara

        Hur ser det ut i samhället?

        Kommentar avatar
        LG, 6 månader sedanSvara

        Det är nog därför Blåvitt (nästan) aldrig byter ut några spelare förrän i 75:e minuten. De utbytta kan ju bli ledsna/kränkta......

        Kommentar avatar
        Daniel B, 6 månader sedanSvara

        Per, du vet mycket väl hur det ser ut i samhället så att du frågar om hur det ser ut tycker jag är bara löjligt.

        Kommentar avatar
        Daniel B, 6 månader sedanSvara

        LG, kan vara så...:)

        Kommentar avatar
        Daniel B, 6 månader sedanSvara

        Och Per, vill helst inte gå in på andra saker än hockey men vill du diskutera så kan vi jättegärna göra det på nästa quiz.

        Kommentar avatar
        Per, 6 månader sedanSvara

        Jag tycker att vi lever i världens bästa samhälle. Skulle inte vilja byta med något annat land.

        Kommentar avatar
        Daniel B, 6 månader sedanSvara

        Jag älskar Sverige och kommer aldrig att flytta härifrån. Men Sverige ser inte ut som det gjorde på mitten på 70-talet när mina föräldrar kom hit. Mitt svar var till pupule när han skrev om silkesvantar. Jag tycker det är för mesigt i Sverige när det kommer till en del saker, bla gängkriminalitet. Men som sagt, jag diskuterar gärna med dig om vi träffas nån gång.

        Kommentar avatar
        Per, 6 månader sedanSvara

        Kan för lite om gäng mm men det förefaller som att det har varit för mjukt samtidigt som det förebyggande arbetet inte finns.

        Kommentar avatar
        EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

        Per: Förutom Coronan som härjar - så förstår jag att Du tycker att vi därefter i alla fall lever i självaste paradiset("världens bästa samhälle"). Man skulle nästan kunna säga att Du är riktigt "nationalistisk".

        Kommentar avatar
        Per, 6 månader sedanSvara

        Ja, jag gillar vårt land. Och av de olika länder jag arbetat och bott i så är Sverige det överlägset bästa. Jag är emellertid alldeles för högutbildad för att vara ”nationalist”.

        Kommentar avatar
        Gurun, 6 månader sedanSvara

        Det är ju synd att denna sk högutbildning oftast lyser med sin frånvaro då jag knappt läst ett enda vettigt inlägg från din sida. Mestadeles brukar det endast vara ett enda stort ordbajseri. Gärna toppat med lite narcissism och grandiositet. Känner ingen annan högutbildad som har behovet av att hävda sig genom att tala om hur högutbildade de är, men jag antar att det är något som ligger i kläm här.

        Kommentar avatar
        Per, 6 månader sedanSvara

        Kanske inte en högoddsare att just du inte är högutbildad eller känner någon som är det.

        Kommentar avatar
        EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

        Gurun: Har läst Ditt svar till Per. Ett mycket bra sådant. Tycker inte heller om när någon hela tiden vill påskina om sin förträffliga briljans. Genom att bl.a. påtala att man är högutbildad och därutav per automatik skulle veta bättre än de flesta om det mesta. Det är helt enkelt - en förbannad dum högdragenhet!

        Kommentar avatar
        Pupule, 6 månader sedanSvara

        Gurun; Amen!

        Kommentar avatar
        Gurun, 6 månader sedanSvara

        EDWARD; Tomma tunnor skramlar mest. :)

        Kommentar avatar
        EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

        Gurun: Här någonting lite annorlunda, bara en skämthistoria! Alltså, det var kompisen till en annan och som sade: Jaså, du har fått korgen av tjejen, varvid svaret tillbaka blev - det gör inget för den var ju ändå innehållslös. :)

      • Kommentar avatar
       Cj , 6 månader sedanSvara

       Det är spelare som är 14-15år i tv-pucken, alltså ungdomar. Har ni barn själva som håller på med idrott? Det ör dom vuxna, oftast föräldrar till dom ”duktiga” barnen som vill ha poängligor, tabeller och utmärkelser. Tänk om lärarna skulle utse den bästa eleven i matte eller svenska i 8:an eller 9:an vem skulle vinna på det?

       • Kommentar avatar
        EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

        Vill passa på att till samtliga läsare här på sajten(förutom de som kanske redan känner till artikeln), tipsa om: "Alla kan inte bli stjärnor i NHL" - Hockeysverige (20-06-18) och som finns på nätet.
        Handlar om Sebastian Collbergs karriär, fram till dags dato.
        Väl värd att beakta och begrunda!
        Det är inte alla, som får fullt med rosenskimmer över sig - alla gånger.

        • Kommentar avatar
         Nehle, 6 månader sedanSvara

         Tycker det kan vara värt att påpeka att beslutet att inte ha tabeller, individuella priser nedåt i åldrarna inte har med barnen att göra, så mycket som deras föräldrar, tränare och andra vuxna i deras närhet.

         • Kommentar avatar
          Seriespel Nybörjare - LIFE PADEL LEAUGE Augusti/September, 6 månader sedanSvara

          Trophies for everyone. Snart är vi som USA. Ju snabbare man lär sig ta en förlust, desto snabbare kommer man uppskatta en vinst.


          Lämna en kommentar