En liten SHL-ranking när vi går in i sommaren


► 14 SHL-lag. 14 små korta texter i ett stort paket.
► Så här ser jag på det, knappt tre månader före premiären (11/9).
► Häng med, läs och tyck. Välkomna!

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***


STRAX LITE LÅGSÄSONG här inne på sajten, men när Carl Söderberg presenterades som fräckt Malmöförvärv så satte jag mig och gjorde en genomgång av hur det ser ut här och nu.

Något slags ordning, något slags ranking, det är det väl, men låt mig understryka:

Det gäller hur trupperna här och nu ser ut på papperet (ni vet att sporten ishockey går ut på något annat, hur man får ihop det på isen), i några fall kommer trupperna att fyllas på en del före premiären den elfte september, i andra inte så mycket eller inte alls.

Alltså:

a) På papperet.

b) Här och nu.

c) Inte på något vis en tippad tabell, sådant får andra syssla med.

d) I slutändan handlar det om att få ut mest av det material man förfogar över, och det kommer vi till under säsongen.

Okej? Alla med? Bra.

Rakapuckar.com bild

Om en del lag skrev jag mer, om en del mindre. Fråga mig inte varför, det blev som det blev när hjärnan och fingrarna släppte loss.

Ni som vill se trupperna, klicka på det fetade lagnamnet (tack till elteprospects.com!)

Okej, spänn fast er så åker vi.

 

## SER REDAN BRA UT

FÄRJESTAD
Känns – på papperet – som något av laget att slå, efter alla hemvändare och finfina förvärv på forwardssidan (Joakim Nygård, Linus Johansson, Marcus Nilsson, Jacob de la Rose) så blev det dessutom klart att backtalangen Albert Johansson lånas ut av Detroit.
Mikael Wikstrand är förstås ett backåtervändare att jubla åt, totalt sett ser Färjestad mycket bra ut, det har skrivits spaltmeter om det här stjärnlaget och jag behöver knappast addera så mycket mer, men det är också på följande vis:
Upp till bevis för tränaren Johan Pennerborn vad gäller att bygga en tryggare defensiv, skapa en bättre jämnhet.

FRÖLUNDA
I princip färdigt redan nu, handlar bara om draftosäkerhet vad gäller Simon Edvinsson och Mattias Norlinders NHL-camp (Montreal), men denne bör återvända.
Namnmässigt starkt, Christian Folin, Ryan Lasch, även Michael Spacek, bör erbjuda kvalitéer som saknats, handlar mer om att hitta rätt med modifierat spelsätt, få alla att dra åt samma håll, inte tappa fart efter nyår. Upp till bevis även för Roger Rönnberg.
Målskyttet stort frågetecken förra vintern. Får inte vara det igen. Kan Jacob Nilsson vara vänsterskytten som behövs eller sätts för stort hopp till honom?
Stor (191 cm), ny keeper i Matt Tomkins som ska komplettera Niklas Rubin.
(för den som vill läsa mer om Frölunda)

Rakapuckar.com bild

LEKSAND
Jag ser positivt på detta för grunden är kvar, och grunden – lagd av GM Thomas Johansson och tränaren Björn Hellkvist – är stark, visade sig vara det förra säsongen då Leksand etablerade sig som ett bra SHL-lag.
Inte bara tack vare flyktade Marek Hrivik och Peter Cehlarik, det köper jag inte alls, de drog i början men drog också med sig andra.
Om Kasimir Kaskisuo kan göra vad Janne Juvonen gjorde, om Justin Kloos och Max Veronneau kan göra lite av vad Hrivik och Cehlarik gjorde, då finns det massor med skäl till optimism i Dalarna med omnejd.
Starka kort i Jonas Ahnelöv, Matt Caito, Carter Ashton & namnen Camper, Patrik Zackrisson. Spännande ungt i Emil Heineman, Nils Åman, Isak Rosén.
Gillar hur det här ser ut, kommer inte ifrån det.

LULEÅ
Detta är Erik Gustafssons lag. Det innehåller Joel Lassinantti. Räcker så för mig vad gäller kvalitetsgaranti. Blir bra. Mer en fråga om hur bra. En stark center skulle inte skada, han sägs heta Linus Fröberg, finns en del att bevisa här, men når värmlänningen den nivå han höll under den bra tiden i Växjö så är Luleå att gratulera.
Nils Lundkvist kommer förstås saknas men kanske kan Jonathan Andersson bli ännu bättre i ny miljö, Julius Honka också spännande att följa.
Ingen Karl Fabricius, möjligen heller ingen plats för Petter Emanuelsson, men jag är skarpt förtjust i Konstantin Komarek, gillade Joonas Rask i Örebro, unga Radek Muzik och Fabian Lysell har stora kvalitéer, och så det roligaste av allt:
Juhani Tyrväinen och Brendan Shinnimin. I samma lag. Ouch! Det kommer kännas att möta Luleå.  Och tänk om det blir allvar med Linus Omark ...

Rakapuckar.com bild


## BÖR BLI BRA

RÖGLE
Tappen är förstås tunga, som det inte räckte med Daniel Zaar, Simon Ryfors, Niklas Hansson och Moritz Seider så drog även Eric Gelinas (Carolina). Släng in att Rögle frivilligt släppt heart and soul-spelare som Taylor Matson och Erik Andersson och ni förstår att Chris och Cam Abbott har att göra när ett delvis nytt framgångsbygge ska snickras ihop.
Men det här är verkligheten för svensk hockey.
Och är det några som vet hur man snickrar så är det nog abbottarna …
Ryan McKiernan (Eisbären Berlin) och Modotalangen William Wallinder bygger på en backsida där Erlend Lesund är bjässen och Lukas Ekeståhl Jonsson/Samuel Jonsson får än större roller.
Ted Brithén, Leon Bristedt, Dennis Everberg, Adam Tambellini, Mattias Sjögren, Anton Bengtsson, här finns vass spets så man sticker sig bara genom att skriva namnen, Moraduon Ludvig Larsson & Oskar Stål Lyrenäs kul att följa. Adam Edström – håll koll.
Rögle en guldutmanare igen? Tror jag. Förvånad annars.

ÖREBRO
Tog ett steg framåt i och med semifinalplatsen i vintras, känns som att klubben sakta men säkert – lite som Rögle – tagit avancerat uppåt i SHL-hierarkin med smart ledarskap, kontinuitet, ordning och reda.
Saknas några pusselbitar både defensivt och offensivt efter tapp som Robin Salo, Borna Rendulic och Joonas Rask, men den här klubben står stark och behöver ”bara” krydda för att det ska bli riktigt aptitligt.
Målvakter: Jonas Arntzen och Jhonas Enroth.
Backar som Nick Ebert, Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen.
Forwards som Rodrigo Abols, Robin Kovacs, Emil Larsson, Robert Leino, Linus Öberg, nye Jani Lajunen.
Bra grund? Tacka tusan för det. Förutsättningar för framgång finns.
Speedige Joel Mustonen tillbaka efter att ha slipats ner till en ”gnuggare” i Frölunda, kanske kan få ut lite mer i Närke?   
Örebro visade att man vill saker genom att erbjuda Calle Klingberg stora pengar. Hans prio är dock att bli kvar utomlands. Men om inte …
Assisterande tränarna Jörgen Jönsson och Christer Olsson är borta, ersatta av Stefan Klockare och Stefan Nyman. Inkörningsperiod med Niklas Eriksson?

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––


## SPÄNNANDE

VÄXJÖ
Henrik Evertsson
är kanske landets mest aktive sportchef, han får leva upp till det nu när han behöver ha in två målvakter, både Viktor Fasth (slutat) och Erik Källgren (Toronto) är ju borta.
Det är ett lite brandskattat lag även i övrigt (Christian Folin, Ilari Melart, Emil Pettersson, Jack Drury, Marcus Sylvegård), hur Evertsson agerar om, vilka byggstenar han finner för att försöka göra klubben till en guldutmanare igen, det väcker nyfikenhet hos mig. Säkert er också.
Sam Hallam är en förnämlig lagbyggare, han vill förutom två målvakter också ha in förstärkning på backsidan (finns en big four i Hardy Häman Aktell, Miika Koivisto, Joel Persson, Juuso Vainio), kanske även något ytterligare framåt, något spetsigt.
TILLAGT FREDAG: sent i går klart med Arvid Lundberg.
Med Robert Rosén, Richard Gynge, Pontus Holmberg, Andrew Calof, nye Julius Nättinen och superspännande Victor Stjernborg är offensiven inget problem på förhand, addera spännande Glenn Gustafsson (Örebro) och Hugo Gustafsson (Södertälje) och Växjö lär vinna en hel del hockeymatcher även säsongen 21/22.

Rakapuckar.com bild

MALMÖ
Med bestämdhet hävdade jag att det här laget såg rätt intressant ut redan innan Carl Söderberg gick bom i Europa och bestämde sig för att flytta hem.
Nu? Tja, nog borde det kunna bli lite mer hockeydrag i den här fotbollsstaden. Söderberg, tvillingarna Westerholm, bröderna Sylvegård, tunge Lance Bouma (Oskarshamn) … här finns en offensiv som inte går av för hackor.
Mycket dansk dynamit på backsidan (2xLauridsen, Malte Setkov, Matias Lasen), Joakim Ryan har förutsättningar att bli en toppspelare, Carl-Johan Lerby är tillbaka, Oscar Alsenfelt backas upp av allsvenske succékeepern Daniel Marmenlind, så säg så här:
Malmö blir att räkna med. I alla fall mer så än förra vintern. Låt oss stanna där så länge.


## NYFIKEN PÅ

SKELLEFTEÅ
Robert Ohlsson
kommer till allt annat än ett dukat bord. Många hål i den här Västerbottenosten, Arvid Söderblom, Pär Lindholm, Andreas Wingerli, Jonathan Berggren och Jesper Frödén har alla lämnat.
Men, som jag påpekade i fallet Rögle, det här är en svensk verklighet, bara att gilla läget för GM Erik Forssell som har en spännande utmaning framför sig.
Bra målvakt (Gustaf Lindvall), stark backsida där allsvenska Michael Kapla (Västervik) och Filip Roos (Bik Karlskoga) blir spännande att följa.
Joakim Lindström, denne kvalitetsspelare bland kvalitetsspelare, är fortsatt lagets ledare, Melker Karlsson, Oscar Möller, visst finns här goda forwards kvar – men tvivelsutan behöver Forssell fylla på.
Tyske VM-spelaren Stefan Loibl än så länge. Kommer hända mer. Följs med nyfikenhet.   

DJURGÅRDEN
Spännande med nye coachen Barry Smith, samma adjektiv vad gäller forwardsvärvningarna Linus Videll och Paul Carey. Låt oss hoppas a) att William Eklund stannar så vi får njuta av stortalangen i ännu en vinter och b) att veteranen Jacob Josefsons huvud håller.
Backsidan? Lite osäker här, Marcus Högström behöver dominera, Tom Nilsson vara stabil, nygamle Linus Arnesson och nye Rasmus Bengtsson slå väl ut.
Ingen Dick Axelsson men väl Rhett Rakhshani, Manuel Ågren, Sebastian Strandberg utöver Videll och Carey. Inte så pjåkigt.
Alexander Holtz? Visst blir det väl Nordamerika där?

Rakapuckar.com bild


## NYFIKEN PÅ/OSÄKER PÅ

LINKÖPING
Så värst mycket lågbudgetsatsning vet jag inte, kom in lite cash, nye tränaren Klas Östman har rätt okej förutsättningar första säsongen som huvudtränare.
Expressen avslöjar att målvakten Marcus Högberg kommer hem från NHL. Det gör ju inte ont …
Jonas Junland borta under hösten, i gengäld är Mattias Bäckman hel, Craig Schira inkommen och Jesper Pettersson (Dif) får större roll.
Broc Little och Markus Ljungh är toppnamn på SHL-nivå, Ben Maxwell, Christoffer Ehn och Arvid Costmar gör centersidan stark, Nikola Pasic (en favorit) bör bli ännu bättre, och säkert är något mer på ingång.
Jag gillar Klas Östman. Är det någon ska stabilisera den här underpresterande föreningen så tror jag det är han.

OSKARSHAMN
En hel del nytt igen, det här är ju en klubb, en organisation som med små medel (nå, de är inte små i Sverige tack vare C More-avtalet) kämpar för att etablera sig i SHL. Kunde inte behålla spelare som Max Veronneau (Leksand) och Lance Bouma (Malmö), har fyllt på med intressanta namn som Dale Weise (NHL-rutin), Hynek Zohorna (KHL-dito), Daniel Muzito Bagenda (kan mer än i Örebro), Patrik Karlkvist (bra i allsvenska Modo) och Cameron Brace (succé i Danmark).
Namn för namn (även målvakts- och backsidan) är det här inte alls så dåligt, spännande att se hur/om Martin Filander får ihop det. Kan bli topp 10, kan bli 13/14. Jag är osäker.

TIMRÅ
En nykomling som dessutom tappat fixstjärnan Jonathan Dahlén – klart att målet måste vara att undvika plats 13/14, slippa kvala för att hänga kvar.
Sportchefen Kent Norberg har än så länge gjort ett bra jobb, tycker jag.
Nyss klart att finske keepern Sami Rajaniemi (Jukurit) kompletterar Jacob Johansson som varit så bra på allsvensk nivå, och jag tycker (som jag varit inne på) att backsidan är helt okej.
Oliver Bohm, Tim Erixon, Joey LaLeggia, Didrik Strömberg, Nolan Zajac, det är trots allt god SHL-kvalité, sedan finns Filip Westerlund, Per Svensson och Albin Carlsson var. För att vara nykomling – allt annat än svagt.
Framåt kommer Norberg behöva jobba in lite mer, än så länge har ”bara” Robin Alvarez och Erik Andersson kompletterat den fina stomme (Albin Lundin, Jacob Olofsson med flera) som finns kvar. Tjeckiske VM-centern Robin Hanzl hade suttit fint.
Visst kommer Timrå få slita för att hänga kvar, men inte så att man bombsäkert kan säga ”negativt kval.”

Rakapuckar.com bild


## KAN BLI JOBBIGT

BRYNÄS
Tränarfrågan löst (Mikko Manner), ny sportchef sägs bli skönt ilskne spelaren Johan Alcén. Ett steg på vägen, men många återstår. Målvakt? Backsidan? Tunn. Hur blir det med Patrik Berglund (av kända skäl), hur styggt har smällarna utanför isen tagit, hur fungerar det efter femtielfte tränarbytet på kort tid?
Många frågetecken är det. En del starka forwards (Anton Rödin, Greg Scott, Emil Molin), men väldigt mycket återstår i Gävle där man tvingats skriva upp värdet på arenan för att klara ekonomin.
Jobbigt utanför isen.
Jobbigt på isen.
Kanske den SHL-klubb som på så vis följs med störst intresse kommande vinter.
TILLAGT 15.56: Det här var förstås bra.

***

Frölundas lille (170 cm) 18-årige norske talang Philip Granath har bytt till Rögle. Fick reda på detta i dag.

*** 

Såg ni att Lukas Bengtsson trejdades till Dinamo Minsk? Fredrik Händermark är klar för Lasse Johanssons SKA St. Petersburg. 

***

Hockey-VM i Stockholm (och Danmark) 2025.

***

Trist men väntat – Anton Hedmans karriär är över

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mogge , 1 månad sedanSvara

  Bra sammanfattning. Jag har sagt det förr och säger det igen. Målvaktsposten är så viktig i hockey. Där är jag osäker. Är helt övertygad om att Växjö kommer att hitta ngt bra där. Jag kommer då att tänka, varför högg inte vi där?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Är du så säker på att Matt Tomkins inte är bra?

 • Kommentar avatar
  Ref, 1 månad sedanSvara

  Du lade på en decimeter på Philip Granath. Synd att han försvinner kan nog vara en Bra SHL spelare om ett par säsonger.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Gjorde jag? Han är ju 170 cm?

   Kommentar avatar
   MH, 1 månad sedanSvara

   Granath är 170cm 72 kilo

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Men ... det står ju 170. Vad menar ni?

   Kommentar avatar
   Ref, 1 månad sedanSvara

   Trodde han var 160 cm. Tar på mig dumstruten.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Du får så gärna låna den av mig. ;o)

 • Kommentar avatar
  Mattias , 1 månad sedanSvara

  Känns sådär med Granath till Rögle. Stor talang, bra i Hanhals.
  Övertygad om att Omark spelar i Luleå kommande säsong. Att hans klubb i Schweiz säger nej är bara förhandlingsspel.
  Bästa värvningar? Carl Söderberg och Omark. Båda nån klass bättre än Lasch, Lilliz och Nygård

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Kommer Omark är det förstås en hit för Luleå och SHL.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 1 månad sedanSvara

  Alltid bra genomgångar här! Bra med lite nulägeskoll…

  • Kommentar avatar
   Mogge , 1 månad sedanSvara

   Nej. Jag är absolut inte säker på hur nivån är på Tomkins. Hoppas ju att han är jättebra, men det är inte den målvakt vi önskade från början.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Säker är nog ingen. Så är det alltid när man tar någon som inte spelar i SHL tidigare, fimns alltid visst mått av osäkerhet. Själv har jag en känsla av att detta kan bli bättre än Källgren, men givetvis bara en känsla. Vi vet inte. Som alltid i sådana här fall.

    Kommentar avatar
    Allen , 1 månad sedanSvara

    Är med dig där HL. Av nån konstig anledning tror jag på succé för Tompkins. Kollat lite youtube och verkar stor och lugn målvakt, som på stor rink nog kommer växa ännu mer..:)

    Kommentar avatar
    Allen, 1 månad sedanSvara

    Tomkins

  • Kommentar avatar
   Stefan Hansson, 1 månad sedanSvara

   Bra och kul genomgång. Det "dräller" ju in nyförvärv till de olika lagen under våren men man tappar ju och glömmer lätt, vem har värvat och vilka har de värvat? Bra med en sån här genomgång innan sommaren.
   Sen får vi ju, som alltid, se vilka sportchefer som lyckas/lyckas inte med sina byggen...

   • Kommentar avatar
    RBK, 1 månad sedanSvara

    Sund genomgång! Känns trolig på förhand sen blir det ju nästan aldrig som man tror ändå! Men spännande o spekulera lite även om alla trupper så klart kommer ändras mer eller mindre!

    • Kommentar avatar
     Richard , 1 månad sedanSvara

     Vår backuppsättning ser väl lite trögfotad ut kanske, men jag kan ha fel. Kanske kan vi markera motståndarna bättre den här säsongen om man tänker mer bakåt än framåt. Grönlund, Folin, Grönlund, Ekbom och i viss mån Elliot kanske inte åker ifrån pressen. Norlinder har alla förutsättningar att växla upp som vår första PP back. Folin och Norlinder sticker ut definitivt i vår backlinje

     • Kommentar avatar
      Mattias, 1 månad sedanSvara

      Intressant med Jacob de la Rose i FBK. Hyllad värvning av de flesta. En defensiv, stark center.
      Ungeför samma stats som Christoffer Ehn i både AHL och NHL.
      Men där hade Frölunda inte plats. Tror Ehn kan bli oerhört nyttig i Linköping.

      • Kommentar avatar
       Bögge, 1 månad sedanSvara

       Mycket klokt skrivet och jag håller med om det mesta, och jag tror att årets säsong kan bli oerhört jämn, men som du skriver så tror jag att Brynäs får det mycket tufft.


       Lämna en kommentar