"Jag valde den här vägen, tror stenhårt på den"


► KUNGSBACKA: Tampa tappade viktige centern Yanni Gourde till nya NHL-organisationen Seattle Kraken i expansionsdraften.
► Kanske träffade jag ersättaren i dag.
► Simon Ryfors är så mycket mer än poängspelare, det är sättet att hela tiden tävla fullt ut som givit honom en chans i NHL:s bästa lag.
► – De har sagt att de gillar mig, att de ser mig i deras lag i framtiden. Bara att åka dit och göra det direkt, säger Ryfors.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Simon Ryfors har ett stort steg att ta, från Rögle till Tampa. Men det kan finnas ett spännande hål att fylla i mästarklubben. 


DET VAR FÖRSTÅS de 25 målen och 20 assisten som förra säsongen gjorde Simon Ryfors känd för den breda allmänheten; killen från Kullavik fick sitt genombrott, ledde Rögles förstakedja och var en stor anledning till att klubben från Ängelholm gick hela vägen till final (mot Växjö).

Det jag såg var dock mer än mål och framspelningar.

Rakapuckar.com bild

Ryfors tävlar maximalt över hela isen, spelar för att vinna varje kamp, varje duell, är helt enkelt en jobbig jävel att möta – inte bara för att han kan producera.

Lite som Yanni Gourde, kanadensaren som under Tampas två Stanley Cup-vinnande säsonger i rad lett den framgångsrika tredjekedjan med Barclay Goodrow och Blake Coleman. Hårt jobb, mycket forechecking, spel mot motståndarnas bästa – men också med massor av egna spelmässiga kvalitéer.

Yanni Gourde har lämnat Tampa – nästa säsong spelar han för Seattle. Foto: SPORTSNET (skärmdump)


Okej, Ryfors har kanske inte riktigt Gourdes mean streak.

Okej, Ryfors är än så länge en spelare som ”bara” varit bra i Sverige, självfallet är det ett stort steg som väntar borta i västra Florida.

Men båda är lite mindre till växten (Gourde 175/78, Ryfors 178/82), båda spelar med attityd, är rätt aggressiva i sitt spelsätt, och jag vidhåller att det är lite kittlande att tänka sig Ryfors få en Gourde-roll i Tampa.

Rakapuckar.com bild

** Visst finns det vissa likheter, Simon?
– Så är det. Det här med att tävla, det är där jag grundat mitt spel, det var så jag tog en plats i Rögle en gång, tävla, alltid göra rätt saker. Sedan har jag byggt på det, till slut hittade jag målskyttet, den offensiva spetsen. Men grunden är ett jäkla tvåvägsjobb. Jag sätter stort värde på det, att alltid göra rätt för mig. Jag är ingen nonchalant målskytt … haha.

Succén i SHL förra säsongen gav inget SM-guld – men väl en gyllene NHL-sits. Odraftade centern Simon Ryfors kunde välja och vraka bland anbuden från Nordamerika.

Valet föll på Tampa Bay Lightning. Mästare 2020 och 2021. Ledande organisation i NHL.

Den här snart 24-årige västsvensken gillar alltså utmaningar – av det allra, allra tuffaste slaget …

– Jag hade hela spannet (av anbud), från botten till till toppen. Jag valde den här vägen, tror stenhårt på den. Det är motiverande att komma till en väletablerad klubb som Tampa. Tvåfaldig mästare, inte helt lätt att slå sig in, men de har sagt att de gillar mig, att de ser mig i deras lag i framtiden. Bara att åka dit och göra det direkt.  Med den utvecklingen jag hade förra året … kan jag fortsätta att träna på och utvecklas, jag är jäkligt motiverad, det ska bli fantastiskt roligt, slår Ryfors fast.

Rakapuckar.com bild

En av de som gillar är Tampas GM Julien BriseBois, han hade flera samtal med sin nye svensk innan kontraktet skrevs på. Därefter har Ryfors haft ett antal zoom-samtal med folk på Tampas utvecklingssida.

Känns som att den framgångsrika Floridaklubben vet precis vilken spelare man värvat.

Ryfors:

– Jag tror absolut det är välscoutat. Klart att det är en rätt kort camp, kort tid att hinna visa sina kvalitéer, man måste göra avtryck direkt. Det gäller att vara väl förberedd och släppa loss.

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

En del i att vara väl förberedd är is- och fyspassen med Andreas Larsson, spelarutvecklaren som gnuggar lika mycket skridskoteknik som fys. Ryfors är en del av det sisådär 15 man starka gänget (spelare från NHL, SHL, allsvenskan, Liiga med mera) som tränar i Kungsbacka om förmiddagarna.

Upp tidigt, då gick det inte att sitta uppe om nätterna och följa Tampas väg mot ännu en Stanley Cup-triumf.

– Nej, men jag såg så mycket som det gick, höjdpunkter, repriser, berättar Ryfors.

Rakapuckar.com bild

** Tänkte du liksom in dig i laget när du tittade?
– Klart tankarna går så, man försöker spana lite spelsystem, se hur man hade passat in själv. De spelar fantastisk hockey, smart och underhållande. Man ser kvalitén och blir otroligt taggad: ”Har jag en chans att mäta mig med de här?” Häftigt.

** Och? Har du chansen?
– Så klart. Jag åker dit med bra självförtroende, ska göra allt jag kan.

***

Tampa har tappat två tredjedelar av den där fräcka tredjekedjan, förutom Yanni Gourde (Seattle) så lämnade Barclay Goodrow för New York Rangers. Ska Tampa få in Nikita Kutjerov under lönetaket även i grundserien kommande säsong så krävs det några halvdyra ut och några billiga in.

Simon Ryfors kvalar in i den sistnämnda kategorin, tvåårskontraktet ger honom 842 500 dollar i NHL, ynka 80 000 i AHL.

För den som undrar: ja, Ryfors (fyller 24 i augusti) kan skickas till farmarligan om han inte vinner coachen Jon Coopers gillande och nyper en Tampatröja. Det här med att svenskar istället ska komma hem till SHL, det gäller om de är a) under 22 år och b) inte draftade i förstarundan.

Exempel 1: Mattias Norlinder, 21, draftad i tredje rundan, måste ta en plats i NHL med Montreal för att kunna stanna – annars kommer han hem till Frölunda.

Exempel 2: Alexander Holtz, 19, draftad i första rundan, kan skickas till farmarligan om han inte tar plats i NHL med New Jersey Devils, behöver alltså inte först erbjudas Djurgården.

Rakapuckar.com bild

***

För den som inte minns: Simon Ryfors var Frölundasupporter som liten, satt ofta i Scandinavium, kom inte in på hockeygymnasiet i Göteborg, hamnade i Rögle, gjorde en resa där och slog igenom i SHL som 23-åring. 

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rakapuckarpunktcom

 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 vecka sedanSvara

  Har det varit något speciellt de här dagarna i Kungsbacka?
  Har vanliga dödliga också fått komma in och titta? :)
  Spelarna har kört länge där?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 vecka sedanSvara

   Andreas Larsson kör med "sina" spelare varje dag där nere, så som jag beskrev även i texten om Anton Blidh. Om det är "speciellt" vet jag inte, men fritt för den som vill att hälsa på. :)

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 vecka sedanSvara

   Tänkte väl mest på att du har varit där två dagar nu. :D Speciellt är det verkligen, om vem som helst får komma in. Har vi inte sett sedan pandemin slog till...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 vecka sedanSvara

   Att jag varit där är ju inte konstigare än att jag som journalist gärna är där spelare och andra intressanta intervjupersoner finns. Killarna tränar, jag var där och tittade på, bunkrade upp med några intervjuer.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 vecka sedanSvara

   Jag förstår.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 vecka sedanSvara

   Det kommer mera, som det hette i ett berömt TV-program. ;)

 • Kommentar avatar
  Rallyclay , 1 vecka sedanSvara

  Intressant att se hur det går. Jag tror att han tar en plats. 4e Kungsbackakillen i NHL. / Claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 vecka sedanSvara

   Hm, nu måste jag ju tänka ... Calle J, Folin, ... åh ... jag fick tänka, men till slut: Andreas Johnsson. Glömmer ofta att han började i Kungsbacka.

 • Kommentar avatar
  H72, 1 vecka sedanSvara

  Trevlig läsning!

  • Kommentar avatar
   Richard, 6 dagar sedanSvara

   All lycka till Ryfors men jag tror han får det svårt om han inte blir starkare på pucken och fysiskt. Hade han varit raketsnabb så kanske det kan kompensera. Men jag upplever honom som en smart spelartyp som är duktig på att placera sig. Han behöver dock bra medspelare. Vi får se, intressant blir han att följa i alla fall

   • Kommentar avatar
    Miliam , 6 dagar sedanSvara

    Han får några ynka chanser på campen, men jag tror på honom och hans självförtroende!


    Lämna en kommentar