Förstår vi svenskar riktigt hur stor Lehner är?


► Det har gått två år sedan Robin Lehner, 29, skrev sitt öppna brev, berättade om missbruk, självmordstankar och kamp mot mental ohälsa.
► I dag är han en av världens bästa målvakter.
► Har den allmänt hockeyintresserade i Sverige riktigt förstått det? Låt mig bara slänga ut frågan på bordet.

Rakapuckar.com bild

Bilderna från det pågående NHL-slutspelet. Foto: NHL.COM


HAN ÄR UPPE i fyra hållna slutspelsnollor nu, Robin Lehner. Alltså fyra i ett och samma. Det nu pågående.

En till och Lehner är topp 5 genom NHL-historien.

Två till och han är delad tvåa.

Tre till tar den Mölndalsfostrade målvakten till delad förstaplats med New Jersey Devils-legendaren Martin Brodeur.

Givet hur bra Vegas Golden Knights kan spela, givet att det bara står 1–1 i konferensfinalen mot Dallas Stars, att det kan vara en hel del matcher kvar att spela, så … gör matten själva, som man säger.

Brodeurs rekord är faktiskt inom räckhåll.


Mycket ska till för att Lehner ska ta det, absolut, men bara det faktum att svensken i dag sitter med chansen är smått häpnadsväckande.

Det är snart två år på dagen (13/9) sedan Robin Lehner skrev sitt självutlämnande brev i The Ahtletic där han naket och brutalt ärligt berättade om alkoholmissbruk, mental ohälsa och självmordstankar.

Rakapuckar.com bild

Han var på botten.

Han valde livet.

Han nådde toppen.

Så enkelt kan det formuleras i tre korta meningar – men herrejösses, så mycket svårare det måste ha varit i verkligheten för hockeymålvakten Robin Lehner, för pappan, mannen, människan Robin Lehner.

Med stöd av familjen, med stöd av New York Islanders ledning (Lou Lamoriello & Barry Trotz lär ha varit viktiga) var förra säsongen fantastisk för Lehner, han var nominerad till Vezina Trophy, han vann Bill Masterton Trophy.

Ändå fick han inte vara kvar i Islanders, skeppades till Chicago Blackhawks, gjorde ett utmärkt jobb i en tandem med Corey Crawford, men i samband med trading deadline bar det ändå iväg till Vegas och de gyllene riddarna i Nevadaöknen.

Man kunde ha tänkt sig att bristen på stabilitet, avsaknaden av  lugn och ro och trygghet, skulle ha skadat 29-åringen som redan haft ett liv fullt av ups and downs.

Rakapuckar.com bild

Facit vet ni. Robin Lehner klev rakt in och dominerade, alternerade till en början med veteranen Marc-André Fleury, men när slutspelet väl började, då stod det klart vem coachen Peter DeBoer höll som sin nummer 1 mellan stolparna.

Robin Lehner.

Facit så här långt: tolv vinster och fyra förluster, en räddningsprocent på 95,20 och 1,93 insläppta mål i snitt. Och så då de där där fyra slutspelsnollorna.

Siffror är aldrig hela sanningen, du kommer aldrig åt så bra statistik om du inte har kompetent besättning på ditt skepp, men alla som sett Lehner spela hockey för Vegas vet, utan att egentligen bry sig om statistikkolumner:

Killen har varit kanon.

Pallat för trycket, stoppat puckarna.

Dominerat – i match efter match.

Det är en smått fantastisk saga med tanke på att vi för två år sedan undrade hur det skulle gå med karriären, och än viktigare, hur det skulle gå med livet.

Tampas Andreij Vasiljevskij har varit storartad, Vancouvers Thatcher Demko hoppade in i Vancouvers mål och höll nästan på att knäcka Lehners Vegas, men tveklöst går det att slå fast följande:

Robin Lehner är en av NHL-slutspelets hetaste, vassaste, bästa målvakter.

Han har slagläge på Martin Brodeurs rekord, må det krävas mycket för att nå dit.

Rakapuckar.com bild

Även utan den fantastiska resan som Lehner gjort, även utan kampen han utkämpat mot de egna demonerna, så är killen från Mölndal en av våra största hockeystjärnor.

Och det leder mig fram till inledningens fråga:

Förstår folk verkligen det?

Får Lehner den credd han förtjänar?

Jag är lite osäker på den punkten, faktiskt.

Nu är det ju inte därför han spelar hockey, den resa han gjort utanför isen är för sin egen och familjens (gift med Donya, har barnen Lennox och Zoe) skull, resan på isen är bara hans.

Men för oss som följt grabben sedan han lirade juniorhockey i Frölunda, sedan han åkte bergochdalbana i Ottawa och Buffalo, så är det svårt att inte imponeras.

Ni vet vad man säger på engelska: ”Nothing worth having comes easy.” För Lehner har inget kommit ens tillnärmelsevis enkelt, men nu, till slut, han hockeyvärldens respekt.

Eller? Jag har en liten, elak, gnagande känsla av att han inte riktigt fått den här hemma än.

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

***

Intressant läge när slutspelet är över, Robin Lehner är då free agent medan Marc-André Fleury har två år kvar på sitt kontrakt värt sju miljoner dollar per år.

Kan Vegas vara klubben som ser till att Lehner äntligen får lite stabilitet i tillvaron? Mm, ansedda The Athletic är inne på det, men det kräver sannolikt att Fleury trejdas (har en lista på tio klubbar han kan vägra) eller köps ut, och utan att gå in på för många detaljer så … allt går, men det kan minst sagt bli lite bökigt för Vegas sportsliga ledning.

Minns ni förresten hur Fleurys agent Allan Walsh nyligen gick ut och tokspågade Vegascoachen Peter DeBoer för att denne valt Lehner före Fleury i slutspelet?

Undrar vad det innebär efter säsongen. 

***

Match 3 mellan Vegas Golden Knights och Dallas Stars spelas 02.00 natten till fredag, svensk tid. Ni ser den på Viaplay, antingen live eller som jag, i efterhand på morgonen.

För den som under tiden vill läsa ett lååångt snack med Robin Lehner så finns det här, på Vegas webbsajt.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Christoffer, 2 månader sedanSvara

  Generellt sett får ju inte hockeyspelarna den breda massans hjärtan förrens dom har presterat i VM eller OS.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Lite lustigt det där, man ska prestera på lägre nivå för att ta plats i folks hjärtan. ;) Jag förstår ju. Men ändå.

   Kommentar avatar
   Pupule, 2 månader sedanSvara

   Den stora massan tittar väl ofta inhemskt, samt de stora turneringarna som sänds i "svensk" TV. De mer inbitna som följer NHL har väl oftare bättre koll.

 • Kommentar avatar
  Ingemar B, 2 månader sedanSvara

  Sååååå fin artikel om Robin Lehner! Tack för den.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Roligt att du gillade. :)

 • Kommentar avatar
  Rallyclay , 2 månader sedanSvara

  Nej, jag tror inte att alla förstår hur bra han är. Hoppas det håller hela vägen för Vegas./ claes

  • Kommentar avatar
   caroline runerås, 2 månader sedanSvara

   har sett mycket av vegas i årets slutspel, gjort som du, kollat i efterhand. han imponerar o imponerar ännu lite mer med hans öppenhet kring psykisk ohälsa osv. han är grym mellan stolparna. väldigt roligt att du nämner honom

   • Kommentar avatar
    R@Y, 2 månader sedanSvara

    Vegas verkar ha jäkligt kul ute på isen.Det syns på spelarna, hur glada man blir för varandras framgångar och mål. Nu verkar ju Wild Bill ha vaknat till på allvar. Marc Stone, vilken gigant!

    • Kommentar avatar
     Kalle Kula, 2 månader sedanSvara

     En idrottares status/anseende hos gemene svensk baseras i stor utsträckning på vad de har gjort i Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet. Då Lehner var relativt okänd när han åkte över och inte följdes så noga av media, så tog han heller inte plats i folks medvetande på samma sätt som exempelvis Markström.Vilket i förlängningen gör att han inte får det erkännandet han förtjänar, tyvärr.

      Kommentar avatar
      Per, 2 månader sedanSvara

      Svårare än så är det inte.

    • Kommentar avatar
     Johan Carlander , 2 månader sedanSvara

     Lite som det var för Daniel Alfredsson, han fick aldrig tillnärmelsevis så mycket uppmärksamhet här hemma som de han hamnade i skuggan av, Forsberg, Sundin och Lidström. Nu är man ju färgad av sina sympatier så klart men för mig var Affe mycket bättre än han någonsin fick cred för här hemma!
     Hur som helst så är Lehners historia underbar, hoppas att han får lyfta bucklan!
     Hur mås det med herr Leman nu, går det åt rätt håll?

     • Kommentar avatar
      HL, 2 månader sedanSvara

      Vem bryr sig om Lehner och hans NHL-klubb? Allvarligt talat? Och alla Lehners problem? Men några ekonomiska problem, som många andra har, har han troligen inte...dessutom en person som gör politiska markeringar på isen. Trist att idrottsmän renodlat allmänt inte kan hålla isär idrott och politik. Även sportjournalister i svensk media bör avhålla sig från politiska artiklar och då menar jag inte denna siten.

      • Kommentar avatar
       HL, 2 månader sedanSvara

       Tycker också frågan är felställd. Bryr vi svenskar oss om Lehner?` Vad har då Lehner gjort för svensk hockey?

       • Kommentar avatar
        Christer, 2 månader sedanSvara

        Säkert en utmärkt idrottsman som haft det besvärligt...men en stark Trump-anhängare som gjort flera politiska utspel=nej tack!

         Kommentar avatar
         Per, 2 månader sedanSvara

         Det var för några år sedan. Senast tog han ställning för BLM.

         Kommentar avatar
         Christer, 2 månader sedanSvara

         Det var förra säsongen...men nu har han ändrat sig och gillar inte Trump. Tycker man ska skilja på idrott och politik. Lehner känns lite som en attention junkie

       • Kommentar avatar
        Ragge, 2 månader sedanSvara

        Gick på samma högstadieskola som Lehner och det intrycket jag har av honom från den tiden är att han är en dryg översittare med attitydproblem som ska hävda sig hela tiden så det förvånar mig inte att han har haft "problem" i sin karriär.

         Kommentar avatar
         Pupule, 2 månader sedanSvara

         Med den bakgrund och uppväxt så kanske det inte är så konstigt om det fanns attitydsproblem. Men tåget kanske inte nådde fram till den stationen?

         Kommentar avatar
         Ragge , 2 månader sedanSvara

         "Jobbig" uppväxt är ingen ursäkt till att bete sig dåligt, finns folk som har haft det betydligt värre än Robin som har klarat av att bete sig schysst mot sin omgivning.

         Kommentar avatar
         Pippo, 2 månader sedanSvara

         Gick också i samma högstadie som Lehner under ett år, helt okej kille för dem som kände honom... Men var inte den stabilaste grabben på den tiden. Mycket har nog sin förklaring i uppväxten, en del ligger nog i puberteten men jag blev inte direkt förvånad över att han på senare år fick en diagnos. Dock är jag glad för hans skull att det går bra för honom, sportsligt men framförallt för honom som person och hans mentala hälsa.

       • Kommentar avatar
        Peter T, 2 månader sedanSvara

        Hej Leman! Har du hört nått om Henke?
        Jag tycker och tror att vårat största problem är våra målvakter dem är bra men inte bra nog.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

         Nej, inget beslut fattat än av New York Rangers om Henriks kontrakt. Vi får vänta att se. Men vänta dig inte att han kommer hem till Frölunda. Det tror jag är en enorm högoddsare. Dessutom, nog tusan är Rubin och Mattsson goda nog för att vinna SM-guld?

         Kommentar avatar
         Peter T, 2 månader sedanSvara

         Ok tack för svar. Hoppas kan man ju alltid göra.. tveksam om våra målvakter håller fixar det tyvärr.

       • Kommentar avatar
        VF, 2 månader sedanSvara

        En sant uttalande som Robin fick.
        Det spelar ingen roll hur bra du kommer spela, Johan Holmqvist kommer alltid vara nummer 1 denna säsongen.
        Därför lämnade Robin Frölunda direkt, han fick aldrig chansen!!

         Kommentar avatar
         Per, 2 månader sedanSvara

         Ville han inte försöka ta chansen? Hade han spelat tillräckligt bra hade det ju inte gått att peta honom.

       • Kommentar avatar
        Rille, 2 månader sedanSvara

        Tyvärr kommer man i svergie aldrig kunna förstå hur stora vår bästa NHL spelare är i USA och Canada. Robin har varit bra länge tycker jag men inte hamnat i rätt klubb som det verkar. Ända sedan han var i Ottawa borde någon nappat på honom och kört han som 1a målvakt. Det finns många klubbar enligt mig som har mycket sämre målvakter som borde tagit honom. San Jose, Dallas, Colorado som exempel.

        • Kommentar avatar
         Rasmus, 2 månader sedanSvara

         Jag tycker det är fantastiskt hur bra det går för Vegas. Tredje året de spelar nu, första året Stanley Cup-final, andra året ut i första rundan, just nu i konferansfinal. Det är ett fantastiskt facit, och ett bevis på ett oerhört smart lagbygge.


         Lämna en kommentar