Allvar nu – dags för idrotten att agera


► Om det fogliga Sverige varit upproriska Frankrike hade idrottens ledare redan stått utanför riksdagshuset och skrikit slagord.
► Vi är inte där. Men vi borde nog vara. 
► Varför ska idrotten drabbas extra hårt, ologiskt hårt? Jag tror det är dags att agera, ställa krav.

Rakapuckar.com bild

"Vi accepterar inte tomma läktare länger", borde idrotten säga till Stefan Löfven. Foto: SVT (skärmdump)


DEN SVENSKA IDROTTSRÖRELSEN har verkligen försökt via ett underdånigt, respektfullt beteende gentemot folkhälsomyndigheten och regeringen. Följt instruktioner till punkt och pricka, arbetat fram detaljerade säkerhetsplaner färdiga att tas i bruk den dag publik tillåts, mött varje negativt besked med förståelse och underdånighet, knappt sagt ett ord när Mall of Scandinavia kunnat ta in 20 000, 30 000 men närliggande Friends Arena max 50.

Det dög i början.

Det duger inte längre. 

Det är allvar nu.

Klubbar riskerar konkurs i vinter.Det betyder att ungdomssatsningar, pojk- och flickverksamheter, går åt helsike eftersom det är de stora arenasporternas A-lag som drar in de pengar som sedan sipprar ner i systemet. 

Förstår regeringen allvaret? Ser man bara högavlönade bollsparkare och puckförare? 

Risk att svaren är ”nej” och ”ja.”

Därför är det läge att agera.

Rakapuckar.com bild

Publikinkomster är en väldigt, väldigt, väldigt stor del av klubbarnas intäkter – och nu står vi inför en höst utan åskådare. Redan i SHL med det lukrativa TV-avtalet kan flera klubbar snart vara på minus i kassakistan om det fortsätter så här. I fattigare Hockeyallsvenskan är krisen än värre.

Det är en pågående, inte avslutad, nära döden-upplevelse. Och visst, man kan hävda att elitklubbarna måste sänka sina spelarlöner (givetvis kommer så att ske), men det är bara en del, det är inget heltäckande plåster, det finns så många fasta kostnader, så stora utgiftsposter att utan publik är elitidrotten död.

Åskådarna är nämligen dess basföda. Och igen: elitidrotten är vad barn- och ungdomssatsningar lever på. Dör den ena dör den andra.

Jag har tidigare undrat varför ingen inom idrotten gjort en Jonas Gardell, men nu tror jag det krävs mer än Expressenkrönikor om Amanda Linds avgång.

Svenska politiker har ofta en bristande förståelse för vad elitidrotten betyder och ger, att kulturen nu är uppe på nästan fem miljarder i statligt stöd mot 1,5 för idrotten är talande.

I ett sådant läge krävs höjda röster.

I ett sådant läge krävs action.

Rakapuckar.com bild

Jag skulle vilja se representanter för SHL och Hockeyallsvenskan (gärna tillsammans med fotbollen, speedwayen, andra idrotter) ta en direktkontakt med regeringen och säga ungefär följande:

”Nu går inte det här längre. Det kan inte vara bara vi inom idrott och kultur som ska coronaanpassa oss och riskera konkurs. Vår verksamhet skapar möjligheter för barn att idrotta, om vi inte agerar lurar döden runt hörnet, vi kräver att ni förstår följderna och fattar beslut där efter.
Vi ser fulla flygplan, vi ser fulla bussar och tåg, vi ser fulla köpcentra, vi ser samtidigt stora och folktomma idrottsarenor. Det här håller inte längre, att just vi, idrottsrörelsen, ska betala priset.
Nu öppnar vi för halvfulla arenor i SHL och HA, säg från 15:e oktober, vi följer ett strikt protokoll med hälsotester på varje åskådare, bara sittplats, varannan stol ledig, inga resande fans, enkelriktade trappor, ingen försäljning, vi kan även erbjuda munskydd till alla åskådare och självfallet uppmana de med minsta lilla rinnsnuva, hög ålder eller i riskgrupp att stanna hemma. 
Vi gör detta för att vi måste. 
*Gillar ni det inte – då får ni ersätta de stora arenaidrotterna med motsvarande peng. Givetvis kommer vi sänka de högsta spelarlönerna, fortsätta dra våra egna strån till stacken.”

På så vis skulle pucken landa hos regeringen, ett slagskott rakt i magen på Stefan Löfven & Co.

Sådant agerande ska sparas till speciella tillfällen. Ytterst speciella. Men här och nu är ett sådant.

Rakapuckar.com bild

Ingen vill att coronasmittan ska ta fart likt i våras. Men det kan heller inte vara så att det går att knôka in folk på en del ställen men inte andra, speciellt inte när dessa ”andra” är en motor för så mycket. 

I början av pandemin gick det att säga ”Ja, ja, ordningslagen, den omfattar inte besök i köpcentra”, men nu … nu duger inte det längre.

Antingen är smittspridningen så oroväckande att dramatiska åtgärder måste vidtas generellt, eller så får även arenaidrotten öppnas – givets med strikta protokoll att följa.

Inser inte regeringen det så är det faktiskt dags för idrotten att ställa sådana krav.

Därav raderna ovan.

Det finns tid för underdånighet och respektfullhet, det finns tid för krav på logik och sunt förnuft.

Den sistnämnda tiden är inne här och nu.

Rakapuckar.com bild

Det duger inte att ena dagen prata om liten risk för smitta i kollektivtrafiken och sedan använda ökat resande som skäl för att inte tillåta publik på idrottsevenemang.

– Det är förödande för oss att ha en regering som fortfarande struntar i att se skillnaden mellan hur man behandlar olika delar i samhällsverksamheter. Det går inte att begripa, än mindre acceptera inom en rörelse som håller på att gå under, sa Svensk elitfotbolls Mats Enquist till TT i går.

Gör inte det då. 

Acceptera det inte.

Ställ krav. Agera.

***

I tider av pandemi är jag mycket tacksam om ni tänker på detta:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
38 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Backwater, 4 veckor sedanSvara

  Amen på den!!

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 4 veckor sedanSvara

   Hear, hear!

   • Kommentar avatar
    Christer, 4 veckor sedanSvara

    Regeringen Löfven har inte levererat något vettigt på sina år vid makten, varför skulle de börja nu. Helt tondöva och med en ständig eftersläpning av förståelse.
    Du har helt rätt, Henrik! Idrottsrörelsen måste trycka på för att få vettiga beslut. Inkonsekvensen är just nu total och skapar förvirring för vad som verkligen gäller

    • Kommentar avatar
     Christopher , 4 veckor sedanSvara

     En fantastiskt klockren text! Det är väl så vi alla känner förutom våra politiker. Tänk om vi svenskar inte alltid måste vara så jävla naiva, tänker då på allt och inte bara idrotten.

     • Kommentar avatar
      Robertino Hökklo, 4 veckor sedanSvara

      Regeringen ska häva Besöksförbudet på äldreboenden 1 oktober, men att öppna arenorna för mer publik går tydligen inte.
      .
      Det é ju de äldre och riskgrupperna som har dött tidigare. Tycker det é bättre att köra hårda restriktioner på äldreboenden så som de har gjort nu. Besök, fast i väldigt begränsade former.
      .
      När Asiaten influensan kom för ca 60år sedan så stängde vi inte ner världen som vi gör idag. Inte var det heller så stora och jättemånga nyheter om den som det é med Covid-19. Det har gått lite till överdrift. Begränsa, men i vettiga former. Sverige tappade ca 2 miljarder i intäkter (i dagens penningvärde) på Asiaten, där é vi långt förbi på flera mil. Vad tror ni kommer dras ner på efter pandemin? Jag tror det blir som vanligt vård, skola och polis bland annat...

      • Kommentar avatar
       Micke, 4 veckor sedanSvara

       Mycket bra skrivet! Blir så trött på regeringens fyrkantighet i frågan. Jag skulle vilja ha någon slags "Corona-klassning" för varje arena. Och det skulle redan ha gjorts. Blir det ingen förändring så har jag svårt att se att säsongen kan genomföras.

       • Kommentar avatar
        Benji , 4 veckor sedanSvara

        Mycket bra skrivet HL, kan bara i stämma. Att inte förstå att det på sikt förstör för ungdomsidrott då intäkter till klubbarna försvinner är både okunnigt och naivt. Amanda Lind måste vara historiens sämsta val. Tack HL och hoppas detta tas på allvar snart

        • Kommentar avatar
         JT, 4 veckor sedanSvara

         Bra text , tummen upp

         • Kommentar avatar
          Andreas, 4 veckor sedanSvara

          Bara för att inte vissa verksamheter som t ex Ullared inte sköter sig så ska man väl inte jobba för att flera platser ska öka smittspridning? Man måste väl kunna stänga ner affärer precis som man gör med krogar som inte klarar av att hålla ordning?

          • Kommentar avatar
           Daniel B, 4 veckor sedanSvara

           Jag håller med. Jag har haft en del diskussioner med några härinne och jag förstår och respekterar deras åsikter. Självklart går människoliv före allt annat men det jag inte förstår är att man kan ha stora folksamlingar på en del ställen i samhället men inte inom idrotten. Varför är risken större på Ullevi än i nordstan? Och som du skriver i texten, om smittan är så stor just nu så köper jag deras beslut men då ska andra verksamheter också få minska sina besök och annat. Jag har full respekt för FHM och deras jobb och jag förstår att det är fan inte lätt att ta rätt beslut. Min fru åker tåg från Stenungsund till Gbg varje morgon och hon säger att det är oftast mycket folk på tågen och bussarna ska vi inte prata om. Hade man satt in fler tåg, fler bussar, man minskade antalet personer på shoppingcentra mm så hade jag inte klagat alls.

           • Kommentar avatar
            Tore, 4 veckor sedanSvara

            Bra text ! När regeringen nu hänvisar till ökad smittspridning är det intressant att läsa att den största ökningen nu är på äldreboenden i Stockholmsområdet. Men där öppnar dom för besök från 1/10. Mycket märkligt.

             Kommentar avatar
             Daniel B, 4 veckor sedanSvara

             Är det så? Var läste du det? Om det är så, ja då är det väldigt märkligt att man tillåter besök för äldre. Samtidigt tycker jag att man gör rätt att äldre får träffa sina nära och kära för det måste ha varit ett rent helvete för stackarna.

             Kommentar avatar
             Per, Lysekil, 4 veckor sedanSvara

             Tore. Ja, var har du läst det? Enligt FHM ökar nu smittan mest bland ”unga vuxna” 20-40 år. Detta beroende på att man inte längre följer de rekommendationer som finns i samma utsträckning längre. Och smittan på äldreboende är för närvarande låg!

             Kommentar avatar
             Daniel B, 4 veckor sedanSvara

             Per, ja jag tror att jag också har hört det. Extremt låg t o m.

             Kommentar avatar
             Tore, 3 veckor sedanSvara

             Läste det på Expressen igår.

             Kommentar avatar
             Daniel B, 3 veckor sedanSvara

             Ok, ska försöka leta efter den artikeln.

           • Kommentar avatar
            Peter T, 4 veckor sedanSvara

            Mycket bra skrivet.

            • Kommentar avatar
             Maxad, 4 veckor sedanSvara

             Bra skrivet HL. Det är bara för SHL och HA att kopiera din text när dom framför sin talan till regeringen.

             • Kommentar avatar
              Petey, 4 veckor sedanSvara

              Kunde inte skriva det bättre själv Hendrik, är så jäkla trött på denna jäkla dubbelmoralen som regeringen förespråkar, om men tar ett sådant beslut måste dom vara konsekventa över hela linjen annars blir det pajas och dagis verksamhet! Visst alla måste ta stort ansvar, men men kan inte ta dö på kulturen och idrotten som dom gör just nu!

              • Kommentar avatar
               Pupule, 4 veckor sedanSvara

               Den sittande regeringen innehar väl inte det största förtroendet direkt. Att man inte agerar i ytterligare en viktig fråga förvånar icke.

               • Kommentar avatar
                Peter Smögen, 4 veckor sedanSvara

                Det fanns publik på Supercup finalen i Budapest igår, tydliga ramar, nu ska det utvärderas. Bara för regeringen att ta del av och sen ta snabba beslut, nåja tog ju fem år innan man insåg andra uppenbara samband så vi ska väl inte vänta oss stordåd...

                • Kommentar avatar
                 Calle, 3 veckor sedanSvara

                 Word!!
                 Fullständigt förlamat och ologiskt agerande från en regering som ständigt ”är tvåa på bollen”

                 • Kommentar avatar
                  Herr Lakers, 3 veckor sedanSvara

                  Ser Regeringen allvaret? Samma fråga kan ställas till klubbarna? Ser de allvaret? Ser jag allvaret? Alla utgår från sin egen situation men Regeringen har ansvar för allt. Själv vill jag se en liten ökning till 500 i oktober om klubbarna har en bra plan för att sköta det.

                   Kommentar avatar
                   Per, 3 veckor sedanSvara

                   Tyvärr måste jag medge att du sticker ut. Du måste ha lite studieskulder? En fråga, vill du öka till 500 även om smittspridningen fortsätter att öka som den gjort de senaste veckorna?

                   Kommentar avatar
                   Herr Lakers, 3 veckor sedanSvara

                   Du har helt rätt. Har redan betalat av mina studieskulder efter 4 år på universitet. 500 är ingen ökning om du tittar på tex en stor gata eller i nordstan. Sedan bygger jag det på att små steg ör bättre att ta för att lära sig. Sedan bygger jag det på att regeringen måste steget nâgong gång och frågan är vad de då bygger beslutet på. Var länge sedan smittan var såhär låg så ska man testa så är det länpligt nu att tex utvördera under oktober.

                   Kommentar avatar
                   Per, 3 veckor sedanSvara

                   Smittan är tillbaka där den var i juni. En kraftig ökning de senaste veckorna.

                   Kommentar avatar
                   Daniel B, 3 veckor sedanSvara

                   ”Vi ligger kvar på låga nivåer, en liten ökning kan vi se”. Tegnell sa detta igår. En liten ökning.

                   Kommentar avatar
                   Per, 3 veckor sedanSvara

                   Har du sett idag? Dessutom har kvalet till tv-pucken ställts in. Skönt att man tar ansvar inom hockeyn och inte beter sig som i fotbollen.

                   Kommentar avatar
                   Daniel B, 3 veckor sedanSvara

                   Nix, igår.

                   Kommentar avatar
                   Per, 3 veckor sedanSvara

                   Gå in på FHM. Välj statistik och sedan fliken med ”smittade per dag”. Finns mycket intressant där. Där framgår att antalet smittade ökat från ett par hundra till över 600 per dag på några veckor. Oroande.

                   Kommentar avatar
                   Bo, 3 veckor sedanSvara

                   Per: Vet inte om du är allmänt hjärntvättad eller en nyttig idiot. Eftersom du hänvisar till statistik från FHM så ger jag dig lite statistik från CDC (amerikanska motsvarigheten till FHM): COVID-19 survival rate: 0-19 : 99,997% 20-49: 99,98% 50-69: 99,5% 70 & over: 94,6% Nog handlar detta om något annat än ett elakt virus? Varför inte skydda riskgrupperna (de med försämrat immunförsvar) och låt smittan breda ut sig? Istället väljer man att krascha ekonomin. Vår frihet begränsas och vi går mot en global totalitär polisstat. Någonting rimmar väldigt illa. Men folk vaknar upp snabbt nu och börjar ifrågasätta vad i helskotta detta handlar om.

                 • Kommentar avatar
                  LW, 3 veckor sedanSvara

                  Mina argument att tillåta publik i större omfattning i punktform nedan.
                  1. Lejonparten av hockeypublik tillhör inte riskgrupperna, de som gör det håller sig nog medvetet hemma. När vi besökt ett publikt event kan och ska vi avhålla sig från att träffa äldre och personer från riskgrupper.
                  2. Vi har en helt annan förståelse för viruset i allmänhet och på äldreboende/ särskilt boende i synnerhet. I våras kom viruset in på dessa boende pga att man lät ordinarie personal stanna hemma vid minsta kråka i näsan samtidigt som man tog in dåligt eller hastigt utbildade vikarier.
                  3. Den stora överdödlighet vi såg i våras har förbytts till underdödlighet sen många veckor tillbaka. Experterna säger att de mkt svaga som dog i våras dog några månader för tidigt, många av dem skulle inte levt idag även utan covid. Alla dödsfall är naturligtvis tragiskt och ledsamt för de som drabbas, men folk dör var dag av tusen olika orsaker och det är som tur är inte många friska yngre personer som avlidit.
                  4. Om vi ska fortsätta ha ett nedstängt samhälle där folk inte får träffas, röra sig fritt eller använda sitt eget omdöme så kommer inte bara hockeyklubbar gå i konkurs. Vi kommer se en utslagning av arbetsplatser, folk förlorar allt de äger och har och framförallt framtidshopp. Detta kommer leda till självmord, missbruk och hopplöshet hos annars friska människor i arbetsför ålder. Detta skulle vara en mycket större katastrof än att några äldre sjuka människor dör några månader i förtid.

                  • Kommentar avatar
                   Per, 3 veckor sedanSvara

                   Ja jösses.
                   För det första finns det inget parti som har sagt att man vill öppna upp ytterligare. Inte ens nazisterna har uttalat sig i frågan. Att driva en fråga som är politiskt död är uppfriskande naivt och roande. Men meningslöst.
                   För det andra, ska man skriva till politiker ska man inte göra det i affekt. På sin höjd skapar man lite munterhet. Som den där gubben från fotbollen. Han framkallade nog en hel del skratt med sitt uttalande. Istället för BLM kanske vi får något som handlar om de stackarna som drar in miljoner varje år. Stackars SvFF. Stackars UEFA. Ska vi inte swisha lite till dem? Att vissa skribenter agerar nyttiga idiotier åt dem är också något som skapar munterhet.
                   För det tredje, ungdomsidrotten kommer inte att dö ut. Att skriva något sådant är ju helt galet vilket alla med kunskap i frågan begriper. Trovärdigheten hos en sådan skribent försvinner. Snarare är det så att ungdomsverksamheten finansierar a-lagen.
                   Slutligen, jag är evinnerligt tacksam över hur politiker och tjänstemän i Sverige hanterat situationen. Det finns galenpannor som vill öppna upp och andra som vill stänga ner ytterligare.
                   Noterar att den vänsterliberale Jonas Gardell numer att en idol inom den nationalistiska högern. Vem såg den komma?

                    Kommentar avatar
                    Daniel B, 3 veckor sedanSvara

                    Per, vi har haft våra diskussioner och som jag har sagt tidigare så säger jag inte att du har fel. Du får givetvis tycka som du vill. Men du har aldrig sagt att det jag skriver inte är fel eller att du på något sätt kan förstå oss som tycker att man kanske ska öppna upp lite. Så om jag tycker annorlunda så är jag en galenpanna? Varför är det ok att det är trängsel på många platser i samhället och inte i arenor? Om man nu på allvar säger att spridningen är igång igen, varför inte göra fler insatser som fler bussar och tog, mindre folk i shoppingcentra osv..

                    Kommentar avatar
                    Stefan. J., 3 veckor sedanSvara

                    Vi får väl bara acceptera att det är en klar borgerlig majoritet på detta forum. Tycker i vilket fall som helst att HL. är en utmärkt skribent med mycket goda hockeykunskaper. Det finns en hel del bra på detta forum, som tex' när Manne rescenserar Frölunda med betoning på varje bokstav.

                    Kommentar avatar
                    Daniel B, 3 veckor sedanSvara

                    Stefan, varför tror du det? Förstår inte riktigt vad du menar och vad det har med saken att göra. Menar absolut inget illa, mest en undran varför du tror det..:)

                    Kommentar avatar
                    Per, 3 veckor sedanSvara

                    Daniel B, syftar inte på att du är en galenpanna. Du resonerar ofta klokt. Kollektivtrafiken är öppen eftersom den måste vara det m a p arbete och studier. Eftersom den MÅSTE vara öppen får vi leva med trängsel ibland. Expertis har konstaterat att 0,5-1% av smittan kommer från kollektivtrafiken givet dagens belastning. Att affärer håller öppet beror på att vi behöver äta och att hålla ekonomin öppen så mkt det går. Smittspridningen på affärer har visat sig nästan obefintlig. Även om det är mycket folk så sker flödena i jämn ström under hela dagen. Det är inte som event, som bevisligen fungerat som superspridare, där alla kommer samtidigt och lämnar samtidigt och därmed uppstår trängsel. Att i nuläget förespråka tusentals på arenorna samtidigt som vi har en rejält ökad smitta är direkt oansvarigt. Det är klart bekymmersamt att så många så snabbt sluter upp till den som skriker högst oavsett kunskap. Vi har sett Trump i usa med 20 000 lögner men inte trodde jag att folk var lika dana här.

                    Kommentar avatar
                    Daniel B, 3 veckor sedanSvara

                    Per, tack för ditt svar. Ja, du har en poäng med att folk måste åka till jobb och att vi måste handla mat. Att det är en ökning räknade FHM med, det har dom själva sagt. Men det är väl en liten ökning just nu och givetvis hoppas jag att den inte blir större. Men samtidigt så tror jag inte att 500 pers hade ställt till det gällande ökad smitta. Jag har svårt att se det. Tänker att en del åker bil in, vissa samåker, vissa går och resten som åker kollektivt borde inte påverka trängseln på bussar och vagnar. Dels att dom flesta har väl redan kommit hem från jobb vid den tiden. Mm, inte är det lätt.

                    Kommentar avatar
                    Per, 3 veckor sedanSvara

                    Jag tror inget. Däremot hör jag vad expertisen säger. Tror de att det är en dålig idé att öppna upp för (den meningslösa nivån) 500 köper jag det rakt av.

                    Kommentar avatar
                    Daniel B, 3 veckor sedanSvara

                    Och man ska lyssna på experterna. Det är jag helt med på. Men tegnell sa igår att han tycker att man kan ha 500pers om man följer regler och rekommendationer. Säkra ingångar, distans mellan folket mm.

                    Kommentar avatar
                    Per, 3 veckor sedanSvara

                    Han nämnde att det är ok om smittspridningen inte stiger vilket den gör nu. Vi är nu på nivåer vi inte haft sedan i juni.

                  • Kommentar avatar
                   Ture, 3 veckor sedanSvara

                   Det är symboliken som är det viktiga.
                   Att öppna upp för publik sänder signal att det "är lugnt".
                   Ska det drivas på för rättvisa är det större chans att restauranger och annat oxå får stänga.

                    Kommentar avatar
                    Stefan. J., 3 veckor sedanSvara

                    Tänkte väl mest på att lugna ner Per. Det är lite väl mycket politik från honom, man behöver inte idiotförklara någon för sina åsikter, jag känner bra människor oavsett vilken sida man står på politiskt.

                  • Kommentar avatar
                   Edgar, 3 veckor sedanSvara

                   Per. Om regeringen släppt allt fritt så hade du försvarat det också!

                    Kommentar avatar
                    Per , 3 veckor sedanSvara

                    Jag tycker regeringen ibland är för luddig vilket man kan läsa av på denna sida. Regeringen måste tala till folk på ett enklare sätt så att även de med svagare förmågor begriper.

                    Kommentar avatar
                    Indianisthlm, 3 veckor sedanSvara

                    Per: varje gång jag läser inlägg från dig skäms jag å dina vägar. Lite självinsikt, respekt och ödmjukhet hade inte skadat från din sida. Att dumförklara allt och alla hela tiden känns inte helt fräscht.

                  • Kommentar avatar
                   Röglefans, 3 veckor sedanSvara

                   Jag vet inte varför jag bläddrade förbi detta inlägg på "dagens hockey" ifrån Raka Puckar flera gånger idag, men nu är jag här och jag kan inget annat än att hålla med HL!!
                   (Vad fasiken håller vår regering på med)?!!..............

                    Kommentar avatar
                    Daniel B, 3 veckor sedanSvara

                    Du är välkommen till den bästa sajten..:)

                  • Kommentar avatar
                   Mikael, 3 veckor sedanSvara

                   Ullared, köpcentrum och annat man gärna tar fram som exempel på trängsel är inte optimalt, men öppnar man upp mer evenemang med fler åskådare så blir det fler platser med trängsel.
                   Åskådarna skall dessutom ta sig till respektive evenemang vilket innebär fler tider med trängsel i kollektivtrafiken då alla skall dit inom ungefär samma tidsrymd. Samma problem finns inte på samma sätt med besök till Ullared, köpcentrum osv där besökarna kommer mer utspritt, i många fall även med egen bil.
                   Nyckelproblemet är inte själva evenemanget utan alla faktorer runt omkring. Sen är det såklart orimligt hur samma lokal kan påverkas av olika lagar (och dess krav på åskådarantal) beroende på aktivitet, till exempel restaurang med/utan trubadur.

                   • Kommentar avatar
                    Maxad, 3 veckor sedanSvara

                    Men Per, det är väl ingen som har sagt att du har en svagare förmåga än andra här på sajten. Även om man skulle kunna tro det ibland. =0)

                    • Kommentar avatar
                     Sture, 3 veckor sedanSvara

                     Man stänger ner städerna i Europa men Leman ska gnälla om publik.
                     Du börjar tappa det helt.

                     • Kommentar avatar
                      Janne, 3 veckor sedanSvara

                      Va fan! Nu blir jag upprörd så här på fredag-kvällen! Menar ni alltså att staten ger kulturen 5 och idrotten bara 1.5 Miljard???? Märks att MP får sin vilja igenom i det mesta i tokregeringen! :-(

                      • Kommentar avatar
                       Johan Carlander , 3 veckor sedanSvara

                       Bra text, just inkonsekvensen stör mig något enormt! Och att kultur har fått mer än 3 ggr så mycket som idrotten känns också en aning skevt!

                        Kommentar avatar
                        Per, 3 veckor sedanSvara

                        Om det är tre gånger fler som är i behov av stöd inom kulturen kanske det är rimligt? Hur mycket skattepengar tycker du MFF ska få?

                        Kommentar avatar
                        Janne, 3 veckor sedanSvara

                        Hmmm Per! Varför ta upp just MFF? Det finns ju 14 SHL lag som kommer att blöda pengar, MFF har nog sitt på det torra. Varför skulle kulturen få mer än 3 ggr så mycket när det inte ens innefattar så många utövare som idrotten????

                        Kommentar avatar
                        Per, 3 veckor sedanSvara

                        Alla ska väl behandlas lika? Hur mycket av våra gemensamma skattepengar ska Leksand få? Ska alla spelare behålla sina löner? Eller ska de få skattepengar för att fylla ut till 200k per månad?

                        Kommentar avatar
                        Per , 3 veckor sedanSvara

                        Var hittar du statistik kring utövare i behov av stöd inom kulturen och inom idrotten?

                      • Kommentar avatar
                       robert ström, 3 veckor sedanSvara

                       Svaret är enkelt...handla måste vi göra men idrott är en lek...

                       • Kommentar avatar
                        robert ström, 3 veckor sedanSvara

                        Svaret är enkelt...handla måste vi göra men idrott är en lek...

                        • Kommentar avatar
                         robert ström, 3 veckor sedanSvara

                         Svaret är enkelt...handla måste vi göra men idrott är en lek...

                         • Kommentar avatar
                          robert ström, 3 veckor sedanSvara

                          Därför drabbas idrott och annat som tillhör nöjet stenhårt...

                          • Kommentar avatar
                           robert ström, 3 veckor sedanSvara

                           Idol igår kväll satt folk tätt ihop även om det nu var 50 pers men dom satt tätt intill varandra...alltså hallå...fylla scandinavium till en 3 del exempelvis med mkt större space mot tv4 studien ....

                           • Kommentar avatar
                            robert ström, 3 veckor sedanSvara

                            Idol igår kväll satt folk tätt ihop även om det nu var 50 pers men dom satt tätt intill varandra...alltså hallå...fylla scandinavium till en 3 del exempelvis med mkt större space mot tv4 studien ....

                            • Kommentar avatar
                             Herr Lakers, 3 veckor sedanSvara

                             Inte för att det spelar någon roll men drog ett mail till inrikesministern med lite ris och ros och tankar kring arena-idrotter.

                             • Kommentar avatar
                              Herr Lakers, 3 veckor sedanSvara

                              Inte för att det spelar någon roll men drog ett mail till inrikesministern med lite ris och ros och tankar kring arena-idrotter.

                              • Kommentar avatar
                               Herr Lakers, 3 veckor sedanSvara

                               Inte för att det spelar någon roll men drog ett mail till inrikesministern med lite ris och ros och tankar kring arena-idrotter.

                               • Kommentar avatar
                                Eliot , 3 veckor sedanSvara

                                Henrik: varför är hela hockey-Sverige så tysta och protesterar inte mot detta vansinne ? Oerhört efterblivenhet att stora arenor inte får ta in iaf 1/3 av sin kapacitet . Löfven o hans sosseregering är ju så skitnödiga att det är nästan larvigt . Smittspridningen ökar i Europa och även så smått i Sverige . Vi kan nog vara säkra på det blir en helt publiklös säsong . När kommer pressmeddelandet från shl att man ställer in säsongen ? Inte en chans den spelas klart såhär ???


                                Lämna en kommentar