Kaptenen kritiserade – och tog plats på min lista


► Det var svårt att inte imponeras av Lucas Raymond.
► Det var intressant att höra Joel Lundqvist faktiskt kritisera Johan Sundström och Theodor Lennström.
► Det blir spännande att se följderna av matchstraffen.
► Det blir roligt att se vad ni tycker om mina fem bästa i Frölunda.

Rakapuckar.com bild

FRAMFÖR ALLT BLIR det ju intressant att se vad Frölunda gör i Tjeckien på lördagseftermiddagen, men det var jag inne på redan i matchtexten, och det lär vi beröra igen när Mountfieldfajten kryper närmare.

Här och nu några andra saker.

## Lucas Raymonds match.

Jag vet, killen är 17, det här var en match, men det förtar inte mitt intryck:

Oj, så bekväm han såg ut mot vuxna motståndare.

Oj, så väl han läste situationerna, gjorde det mesta av speltiden, i offensiva såväl som defensiva situationer.

Två av de stora i Frölundas seger: Patrik Carlsson (till höger) och Lucas Raymond, fiffigt fångad under målpilen. Foto: VIASAT (skärmdump)


Jag gillade vad jag såg av Lucas Raymond även före målen. Så kom prickskyttet, och eftersom hockey går ut på att göra mål, eftersom just förmåga att pricka rätt är det som skiljer agnarna från vetet … det här var en riktigt bra insats av göteborgaren.

Själv tonade han ner allt i en intervju med Frölundas klubb-TV:

– Två grymma pass, bara att skjuta och hoppas på det bästa.

Rakapuckar.com bild

Tja, så kan man ju också se det.

Det var med Raymond som med Frölunda, tyckte jag. Man ska akta sig för att dra tunga slutsatser av 60 minuters hockey – men det som visades lovade gott.  

Och, med risk att för att vara inne och peta på de där slutsatserna ändå:

Det blir verkligen rasande roligt att följa 17-åringarna Raymond och Alexander Holtz (Djurgården) i vinter.

Det blir inte lätt för Roger Rönnberg att hålla Raymond utanför Frölundas lag, Samuel Fagemo hem eller Samuel Fagemo inte hem.
 

## Joel Lundqvists kritik

På modern journalistsvenska ”sågade” Joel Lundqvist sina matchstraffade lagkompisar Theodor Lennström och Johan Sundström. På normal svenska visade han förståelse men underströk:

– Vi måste hålla oss kallare. Bra läropeng. Gäller att hitta rätt balans.


Joel såg vad andra såg, att Lennström inte kastade handskarna först men till slut blev tvungen att försvara sig, att Sundström var en mot tre, fyra Grazlirare, men kaptenen sa trots detta:

– Vi måste hålla oss kallare. Även ”Sunkan.”

Lätt för Frölundasupportrar att beklaga sig och påpeka att Sundström minsann hade ett antal motståndare efter sig, men lik förbaskat, alldeles oavsett:

Det bedöms strängt när du på minsta sätt rör en domare, slår dig fri. Sådana är reglerna. 

Jag tror inte på ytterligare bestraffning, men det skulle heller inte förvåna mig. 

Nå, det mesta om själva spelet fick jag ur mig i matchtexten. Man ska självfallet minnas att Graz tappade inte mindre än tre forwards tidigt (Frölunda tappade i gengäld Lennström och Sundström), det gjorde hemmalagets uppgift än tuffare, men om vi släpper det en stund:

Frölunda såg ut som ett lag igen, var synkat, stabilt, och jag såg kemi i alla kedjor.

Rakapuckar.com bild

Så behöver det fortsätta. Inte bara en lördag i Tjeckien.

***

Jag vet inte riktigt vad Theodor Lennström skulle gjort annorlunda, måste jag säga.

Kört sköldpaddan?

Han blev, tyckte jag, tvungen att stå upp för sig själv.

Jag hade gärna sett att den typen av kort slagsmål inte per automatik kom med matchstraff, men … äh, vi tar det en annan gång.

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

***

Sebastian Collberg försvann med en armbågsskada, Colton Yellow Horn med knäsmärtor. Illa för Graz, det. Slumpgrejor. Inga fula tacklingar, fick jag information om. Jag uppfattade det aldrig i TV-sändningen. Gjorde ni? Jag kanske sov ...

***

Svår match för Johan Mattsson. Jag tyckte han skötte uppgiften bra. Inte bra nog för att hamna på fem i topp, men det är bäst att poängtera:

Bara för att man inte gör det så är man inte dålig. Okej? Bara att det kan finnas de som i mina ögon är ännu bättre.

Johan Sundström, förresten, han var på väg mot en plats högt på listan när han försvann. Får han chansen att spela 60 minuter på lördag?

1 – Patrik Carlsson
* Jag tyckte hans passning vid 4–1 (till nummer 2 på listan) var typisk för hela insatsen; ”Purre” var skarp, på hugget, full av bra prestationer, knappt ett fel. Den kedjan, med Ryan Lasch och Simon Hjalmarsson, känns klockren.

2– Lucas Raymond
* Jag upprepar: mål avgör matcher. Raymond har skottet, målsinnet, och var dessutom alldeles utmärkt i själva spelet.

3 – Ryan Lasch
* Han är redan på en hög nivå, amerikanen.

4 – Julius Bergman
* Spelade med härlig pondus, tog för sig, klart bästa insatsen.

Rakapuckar.com bild

5 – Joel Lundqvist
* Vägvisarinsats av kaptenen som gjorde två mål.

(nä, inga bubblare den här säsongen, det känns lite fegt, man får välja fem man och stå för det, även när konkurrensen är tuff – som den här gången)

***

Höjdpunkter för de av er som vill se igen.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Bengan, 10 månader sedanSvara

  Klassmål av Raymond, ingen tvekan där när tillfälle ges, kan man hålla en sniper utanför laget, blir intressant att följa.

  • Kommentar avatar
   Peter B, 10 månader sedanSvara

   Europeisk hockey måste bestämma sig, är slagsmål ok eller ej. Lite för mycket både ha kakan och äta upp den nu med att linjemän inte stoppar fighten och sedan ger matchstraff.
   Med dessa regler (matchstraff, avstängning) så måste linjemännen bli bättre på att stoppa, helst när det är uppenbart att enbart en vill slåss.
   Sen det här med "vi måste hålla oss lugna" efteråt, oavsett hur situationerna såg ut, så fegt och tröttsamt. Om man inte påpekar saker man tycker är felaktiga kan man aldrig få till förändring. För ingen i Frölunda kan väl med handen på hjärtat ärligt säga att de agerat annorlunda i någon av situationerna?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

    Ska bli intressant att se om det blir något eftermäle. Jag tror väl inte det vad gäller fajten, men OM ... tar man inte hänsyn som vem som initierar fajten i straffet på isen så bör man ju verkligen göra det i bedömningen efteråt.

    Kommentar avatar
    Szymon Szemberg, 10 månader sedanSvara

    Håller med Peter B. Det finns ett starkt inslag av NHL-tänket att slagsmål är ok, det förhöjer upplevelsen, därför går de inte och bryter fajten och sen delar de ut matchstraff. Det inkonsekvent.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

    Linjemän har ju, om jag minns rätt, fått rätt mycket kritik för att de går in för tidigt, i alla fall i Sverige, i alla fall av sådana som gärna ser en knytnäve eller två (eller tre), och i alla fall här hemma upplever jag att de randiga väntar med att gå in om de inte hunnit bryta från start så att säga. Jag kan hålla med dig om de dubbla signalerna, samtidigt som jag också kan förstå svårigheten med att som domare gå in när två stora lirare kastar vantarna och börjar veva. Min invändning här handlar mest om att det är viktigt att domare vågar differentiera, plus att jag inte är helt övertygad om att (i princip) automatiskt matchstraff är nödvändigt efter fyra, fem slag. Jag hade gärna sett ett kortare straff för fajt som gårdagens, med extra tvåa för den som kastade handskarna först, matchstraff för råare slagsmål. Jag tror faktiskt inte att det uppmanat till fler slagsmål. Men ... det är inget jag tänker på dagligen, detta hör ju tack och lov inte till de vanliga i svensk hockey.

  • Kommentar avatar
   Jock, 10 månader sedanSvara

   Jag såg inte situationen med Colton Yellow Horn (älskar det namnet), men Collberg hade en liten kollisionen med Ekbom vid Frölundas offensiva blålinje. Inget allvarligt i själva kollisionen, men han tog sig direkt för armbågen och åkte av banan. Måste ha tagit oerhört fel. Lider med honom lite faktiskt...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

    Det var som fasen, vaket av dig! Inte av mig, dock ...

  • Kommentar avatar
   Nolte, 10 månader sedanSvara

   Såg målen först nu och det är två bra pass han får, Raymond, men det är två ännu mer kliniska avslut också. Vackert att se.

   • Kommentar avatar
    Patric Agblad, 10 månader sedanSvara

    Hade det inte sänt en bra signal om man "belönade" ovilja att slå tillbaka/försvara sig när en motståndare "vevar" med en 2+10 när den andra åker på matchstraff? Att båda nu åker ur så skickar de beskedet att man måste välja på att vara slagpåse eller ta upp fajten rejält med en gång.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

     Jag håller med, och till viss del är det redan så. Men här bedömde sannolikt domarna att Lennström vevade tillräckligt mycket när allt var igång, så att det blev 5+20 ändå.

     Kommentar avatar
     Patric Agblad, 10 månader sedanSvara

     Ja, så var det säkert. Sen kanske de kan få hålla på och veva lite, och skaderisken är ju inte så hög... i NHL hade de fått en tvåa var, men det är ju en annan, större diskussion om det är okej eller inte att slåss på en ishockeyrink när det inte är okej utanför.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

     Nå, en femma var hade de nog fått, inte en tvåa. Men det förändrar förstås inte ditt resonemang i sak.

   • Kommentar avatar
    E23 , 10 månader sedanSvara

    Kul med bergman!

    • Kommentar avatar
     Robert, 10 månader sedanSvara

     Om jag minns rätt så visade du för några veckor sedan när Raymond övade på att skjuta pucken högt - det verkar onekligen gett resultat. Bägge målen var högt placerade.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

      Stämmer gott. Som man tränar spelar man ...

    • Kommentar avatar
     Rikard, 10 månader sedanSvara

     Missade matchen! Hur såg Karl Stollery ut? Börjar han komma in i sin roll eller var det hopplöst ännu en gång bara att Graz inte fick utbetalning?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

      Stollery gjorde sin bästa match, tyckte jag. Nämnde det i matchtexten. Inte fantastisk på något vis, men går absolut åt rätt håll.

    • Kommentar avatar
     Mackan, 10 månader sedanSvara

     Joel Lundqvist kasta inte sten när du sitter i ett glashus!

     • Kommentar avatar
      Jooxxke, 10 månader sedanSvara

      Leman, på tal om annat.
      Är Ellen Ivarsson den nye i Frölundas mediagrupp?
      Skulle du inte kunna göra någon intervju med Jonas och Ellen och fråga hur dem vill utveckla Frölunda i sociala medier,hur dem vill jobba ihop, om de har nya idéer och om det kommer komma fler avsnitt av ex Inside Frölunda denna säsong.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

       Det stämmer, Ellen är den som är nyanställd. Ja, visst, finns det intresse för hur Frölunda ska utveckla sitt mediehus så kan väl det bli en artikel.

     • Kommentar avatar
      Mattias L, 10 månader sedanSvara

      Hyfsat blygsamt svar av Raymond... inte riktigt så en viss fotbollzlirare hade svarat, va? :-)

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

       Tror du inte? ;)

     • Kommentar avatar
      Rallyclay, 10 månader sedanSvara

      Nu såg jag ju inte matchen utan fick nöja mig med höjdpunkterna men gott att man studsade tillbaka. Härligt med åldersspridningen ibland målskyttarna. När vet vi om det blir avstängningar? / Claes

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

       Borde komma något snart. Återkommer.

     • Kommentar avatar
      Sothöna, 10 månader sedanSvara

      Raymond är skicklig på placering och timing i slottet. Låt honom spela med Ryan och Rhett så skall ni få se på målproduktion xxxl.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

       Tror inte på det här med att ha tre utpräglade offensiva spelare ihop. Hockey är mer än framåt. Balansen känns bra som den är nu. För övrigt borde väl alla spela med Patrik Carlsson ... :)

       Kommentar avatar
       Sothöna, 10 månader sedanSvara

       Kan så vara, men tänker att den fartfyllda trion borde vara synnerligen svårstoppad när de kommer virvlande.

     • Kommentar avatar
      Robert Ström, 10 månader sedanSvara

      Jag blir rent utsagt FÖRBANNAD..matchstraff för lite kubbande...va fan är hockeyn på väg...basketregler där du inte kan lägga en fjärt utan att bli varnad...hockey är en fysisk sport och skall så förbli...

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

       Nu är ju inte detta något nytt, att det är matchstraff när man slåss.

     • Kommentar avatar
      Robert Ström, 10 månader sedanSvara

      Tror laget fått sig en läxa nu när dom har kniven mot strupen och sånt är bara bra för en lag som vann förra året...därför kommer laget nu se klart bättre ut framöver...sunkan ja detta är hans variant av att tända sig själv och han var ju verkligen på tårna innan detta lilla som hände med domaren...jag skulle gjort likadant...det fanns ingen annan spelare i närheten när domaren håller i honom och han vispar utan honom...

      • Kommentar avatar
       Robert Ström, 10 månader sedanSvara

       Näää men nuförtiden får dom ju knappt röra varandra utan att åka ut...

       • Kommentar avatar
        Robert Ström, 10 månader sedanSvara

        Du om någon måste väl varit med om slagsmål på den gamla tiden...det dom gör nu är ju bara 2 min utvisning...löjligt mesigt...

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

         Den debatten kan man givetvis föra om man vill, poängterade bara att det här med "vart är hockeyn på väg?", det är ju inget nytt med matchstraff för slagsmål. Det accepteras inte i internationell hockey.

       • Kommentar avatar
        Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

        Inga avstängningar på Sundström/Lennström.


        Lämna en kommentar