Rakt in i väggen, från svensk glädje till tårar


► Hockey är verkligen världens häftigaste sport.
► Lucas Raymond, Elmer Söderblom och de andra svenskarna höll säkert inte med i natt efter det snöpliga JVM-uttåget mot Finland, men … en vacker dag kommer de över det här också.
► Snart blir det ruskigt spännande att se vad Raymond och Söderblom presterar i Frölundas dress. Framför allt Söderblom sett till hans uppsida. Kanske kan killarna komma hem med revanschbegär och förvandla det tiill något bra?

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Svensk förlust mot Finland, här deppar Lucas Raymond  med flera. Foto: VIAPLAY (skärmdump)  


DET HÄR KÄNDES som en svenskkväll efter Lucas Raymonds 1–0 och Elmer Söderbloms magiska 2–0 (tänk att mellan benen-varianten gick hem igen!).

Så tummades bara lite, lite på detaljerna efter första vilan, Finland började vinna lösa puckar, fick hugg, fick tro – och Sverige bara dog.

Dog.

Totalt.

Verkligen.

Rakapuckar.com bild

Slutade se ut som det kompakta lag vi såg första 20, spelarna blev passiva, ängsliga eller trötta, jag vet inte, men kontentan var att (nästan) alla lämnade över ansvaret till någon annan, hoppades att det här skulle lösa sig på något vis.

Men det gjorde det förstås inte.

Att det inte stod 2–2 redan i andra perioden kunde Sverige tacka en vaken coach’s challenge (offside) för.

Att Finland inte gjorde 2–2 förrän efter 51.04, att 3–2 inte kom förrän i slutminuten – det var Hugo Alnefelts förtjänst.

Det fanns absolut inget att invända mot finska segern, laget med piggast ben, bäst förmåga att ta sig ur egen zon, komma samlat, vinna närkamper, passa pucken till medspelare i fart – det vann.

Jag är ändå fascinerad över hur det kan svänga så här.

Snacka om att hockey är en häftig sport.

Så mycket sitter i skallarna, för inte kan det väl ha varit benen som knäckte svenskarna? Varför skulle Finland orka mer?

Rakapuckar.com bild

Visst saknade Sverige sina två bästa centrar, men det här laget (utan William Eklund och Karl Henriksson) visade hög klass mot Ryssland, gjorde det igen första 20 mot Finland. 

Sedan … rakt in i väggen. Det ska förstås inte få ske i en VM-kvartsfinal.

En mer rutinerad coach än Joel Rönnmark hade nog tagit timeout redan i andra perioden (nej, inte alla coacher) för att markera allvaret, poängtera att det är viktigare att ta röd linje, få ner puckar djupt än att åka och såsa i mittzonen.


Å andra sidan kanske det inte hjälpt.

Mycket möjligt att Finland varit för bra oavsett.

Och det blir bara löjligt att lasta Rönnmark och övriga i ledarteamet, de vikarierade på en högre nivå än någonsin, och här borde ha funnits spelare som klev fram.

Det gjorde det inte.

Rakapuckar.com bild

Lustigt ändå, på förhand snackades det om de fyra superbackarna, om defensiven som Sveriges styrka, men … tja, så blev det ju aldrig.

Tobias Björnfot imponerade på mig, Philip Broberg var bra i inledningen, men han måste ha spelat (fot)skadad, för sedan tog han lika slut som många andra..

Det såg nästan komiskt ut när Finlands Roni Hirvonen satte 3–2 med 25 sekunder kvar. Fyra svenskar med raka ben orkade knappt röra sig, Hirvonen och hans kompisar for omkring som hade de raketmotorer jäms med skridskoskenorna.

Skräck för att förlora, skräck som förlamade?

Bara att orken tog slut mot ett bättre lag?

Svårt att veta när man sitter åtta tidszoner bort, men en löjligt fascinerande hockeykväll var det.

Rakapuckar.com bild

Nå, när JVM är över flyger lagen hem, Frölunda och dess fans kan i alla fall glädjas åt detta:

Elmer Söderblom har verkligen slagit igenom på världsnivå. Bland juniorer, nota bene. Nu blir det spännande att se vad han kan göra mot seniorer i SHL. Det är en helt annan sak, alla bör verkligen inse det, men det självförtroende Söderblom kommer hem med ska inte underskattas.

Tror ni Roger Rönnberg spelar Söderblom i power play?

Hur låter det här inne om han inte …?

Lucas Raymond gjorde sin bästa match när det gällde som mest, han och Theodor Niederbach (stark turnering!) bar en kedja där Alexander Holtz tyvärr bidrog för lite.

Raymond var tuffare, kaxigare den här kvällen, föll tillbaka han också (ful crosschecking över höftbenet plus en puck över munnen gjorde nog sitt till) men visade nog för att det ska bli kul att följa 18-åringen i Frölunda när han hunnit landa mentalt.

Nå, den kväll som började med ett fint Raymond-mål och ett läckert Söderblom-dito slutade med svenska tårar och finsk glädje.

Rakapuckar.com bild

Igen: det fanns absolut inget att säga om att Finland vann. Bästa laget till semi.

Men – är man det minsta intresserad av idrottspsykologi så kan man fundera lite över vad som egentligen hände i den svenska gruppen.

***

Enormt starkt av en söndergråten Philip Broberg att komma ut till mixed zone och försöka hulka fram svar på olika Viaplay-varianter av frågan ”Hur känns det?”

Jag kände, precis som när Joel Rönnmark strax före försökte hålla tårarna borta:

”Släpp honom, varför förlänga tortyren?”

Kaptenen visade karaktär. Hoppas den där foten läker.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
27 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Janne, 2 veckor sedanSvara

  Raymond och Söderblom var glädje-ämnena i kväll! Men vad fasen har hänt med Holtz och Broberg????

  • Kommentar avatar
   Göran A, 2 veckor sedanSvara

   Finland käkade upp Sverige.
   Och gav begreppet "rättvis seger" ett ansikte.

    Kommentar avatar
    Manne, 2 veckor sedanSvara

    Enig. Fullt rättvist sett över 60 minuter.

    Kommentar avatar
    Jonas, 2 veckor sedanSvara

    Ja Sverige slutade ju spela efter första perioden och mer eller mindre försökte spela på ledning vilket aldrig är en bra idé med 2 perioder kvar. inte direkt lätt att ställa om när man väl tappar ledningen. Finland förtjänade vinsten.

  • Kommentar avatar
   Mattias, 2 veckor sedanSvara

   Bra att få hem spelarna, lite tunt i offensiven nu. De borde vara spelklara till torsdagens möte med Luleå. Behöver de mer fysisk och mental vila är det väl mötet med FBK kommande lördag som gäller.
   Söderblom måste väl ges chansen som ordinarie nu?

   • Kommentar avatar
    Kalle, 2 veckor sedanSvara

    Hoppas bara inte tränar teamet är så jäkla fega och ger mustonen chansen framför tex Söderblom när alla är tillbaka och friska!
    Och hoppas inte Frölunda skämmer ut sig idag igen mot ett bottenlag och skänker bort tre poäng igen!

     Kommentar avatar
     Johan, 2 veckor sedanSvara

     Tycker det är Ehn som ska ut. En frisk Mustonen går före Ehn alla dagar i veckan

     Kommentar avatar
     Daniel B, 2 veckor sedanSvara

     Johan, håller inte med dig där. Så som Ehn har spelat senaste matcherna så går han före musten enligt mig. Ehn och musten är liknande spelare men tycker Ehn är bättre med pucken och är starkare så därför tycker jag han går före än musten.

     Kommentar avatar
     Johan, 2 veckor sedanSvara

     Då tycker vi olika, helt enkelt. En fullt frisk Mustonen när han är som bäst tycker jag är otroligt nyttig. Han har betydligt mer speed och är mer all round än Ehn. Det är min åsikt. Det bygger såklart på att Musto är fullt frisk och kan få ut maximalt av kroppen. Sen har Ehn gjort det bra några få matcher på slutet. Jag hade faktiskt velat se Friberg, Joel och Mustonen i en kedja igen. De har haft bra kemi under de senaste två åren så tyckte det var märkligt att splittra den.

     Kommentar avatar
     Daniel B, 2 veckor sedanSvara

     Självklart får man tycka olika. Hur kul hade det varit om vi alla tyckte lika?..:) Ja, den kedjan var bra, inte minst under slutspelet när vi vann guld. Säger inte att musten är dålig utan att jag tycker Ehn har det musten har och lite till. Smaksak.

     Kommentar avatar
     Johan, 2 veckor sedanSvara

     Daniel, absolut. Bara roligt med olika åsikter:-) Ja den kedjan var onekligen den mest framträdande vid senaste guldet så hade varit roligt att få ihop den igen. Håller tummarna för att Mustonen kan komma tillbaka fullt frisk snart.

     Kommentar avatar
     Daniel B, 2 veckor sedanSvara

     Ja, hoppas han blir frisk snart. Sen tycker jag Friberg gör det bra med mursak. Risken är att om man sätter ihop den kedjan igen så kanske Friberg tappar sitt offensiva spel. Mm, vi får se hur Roger och gänget gör när alla är med. Sundström är förhoppningsvis med i slutet på veckan och kanske både elmer och Raymond,

   • Kommentar avatar
    Gunnar, 2 veckor sedanSvara

    Holtz är en riktig sopa. Han lyckades inte med något. Alls.

    • Kommentar avatar
     DD, 2 veckor sedanSvara

     Var mycket snack om Sveriges superbackar. Dessa såg jag då inte mycket av. Mjuka bakåt och inte ett hot framåt. Sen visste man att forwardssidan var svag, särskilt när Eklund och Henriksson föll bort. Väldigt svag turnering av Holtz. Vad hände där?’ Blir skönt att få hem grabbarna igen. I alla fall Söderblom borde ju vara uppumpad med självförtroende. Min känsla är fortfarande att om Raymond ska slå igenom i NHL så behöver han minst en säsong till i Sverige.

     • Kommentar avatar
      Lars, 2 veckor sedanSvara

      Nu glömmer vi Sveriges snöpliga uttåg och blickar mot Frölundas kamp i Oskarshamn ikväll.. Livrädd för denna match..
      Ett Oskarshamn som inte vunnit på väldigt länge...en mardröm att möta sådana lag...Frölunda har gått i den fällan förr...:(
      Var beredda från start...hoppas vi...:)

       Kommentar avatar
       Nolte, 2 veckor sedanSvara

       Frölunda är ju väldigt duktiga på att låta lag bryta sin negativa trender, så livrädd är rätt ord idag!

     • Kommentar avatar
      Per, 2 veckor sedanSvara

      Finland vann rättvist.

      • Kommentar avatar
       Nolte, 2 veckor sedanSvara

       Sverige föll för att dom hade ingen ledande kedja, ingen lysande stjärna i laget och ingen riktig toppback, man saknade i kort och gott det mesta. Första perioden hade man 0 skott på mål efter 8 minuter och kom in i matchen när Finland drog på sig 2 utvisningar va(?). Nej det va en väldigt profillös trupp den här upplagan. Varken Raymond eller framförallt Holtz levde upp till hypen. Men bara positivt att få hem våra killar några dagar tidigare. Mycket spännande att se hur laget skall formeras nu. Säger absolut inte att Söderblom är given nu på något vis, absolut inte! Men onekligen tycker jag att han spelat till sig chanser nu, såväl i 5 mot 5 som i PP. Återigen, detta va JVM, att han levererar på seniornivå är inte givet, men chansen borde han få, han erbjuder onekligen något som Frölundas äldre spelare inte gör.

        Kommentar avatar
        Daniel B, 2 veckor sedanSvara

        Håller med om Elmer. Sen får man inte glömma att han var ju skadad i nästan två månader innan JVM och ändå så gjorde han bra ifrån sig. Får han träna och vara frisk så kommer han att leverera i shl också. Det tror jag.

      • Kommentar avatar
       Petey, 2 veckor sedanSvara

       Sverige hade ett väldigt ojämnt lag, en topp formation och Söderblom!
       Och vår så kallade topp formation var tyvärr dåliga att producera!
       Sveriges har inte i semifinal att göra, för årets lag var väldigt ihåligt och för dåligt tyvärr!
       Dags i dag att Frölunda är ett rigtigt topplag som kan vinna mot dessperata botten lag! Rögle var där senast och vann ganska enkelt, så upp till bevis att ni håller måttet även när inga topplag står på andra sidan?
       Eller blir det som vanligt att vi bjuder på poängen?

       • Kommentar avatar
        Rallyclay , 2 veckor sedanSvara

        Precis som Nolte skriver så var man ju inte direkt bra i första men fick en riktigt bra utdelning. Finland var vassare och ville mer. Många som inte kom upp i kapacitet och då blir det så här.
        Idag vill jag se ett Frölunda som startar matchen som man startade mot Rögle. / Claes

        • Kommentar avatar
         Danne, 2 veckor sedanSvara

         Jag tror att svensk inhemsk hockey hämmar prestationen i JVM och senior-VM. Vilken skillnad i bedömningar. Flera situationer igår där det hade lett till tuffa domarbeslut i shl men friades helt igår. Vi är helt enkelt inte vana vid slag, hakningar, fasthållningar och det tuffa ”småfula” spel, som tillåts på denna, internationella nivå.
         Vi blir nästan lite chockade... ”men domarn, såg du inte, han var ju dum”..
         Vi är helt enkelt inte tillräckligt bra!
         Vi formar bra spelare men inga vinnare!

          Kommentar avatar
          TL, 2 veckor sedanSvara

          Håller med till 100% Sen att vi dessutom spelar på en större plan gör inte saken bättre.

          Kommentar avatar
          Nolte, 2 veckor sedanSvara

          Kan inte alls hålla med här. Fick mängder med utvisningar med sig igår, men för svagt PP. Sen hade Finland bättre fart och passningspel överlag, Sverige hade inget bra spel, inget med domarnivå att göra.

          Kommentar avatar
          TL, 2 veckor sedanSvara

          Problemet är inte om sverige får utvisningar med sig eller inte. När dom andra lagen varvar upp i slutspelet så ser Sverige för mesiga ut och hänger inte med i tempot. Jag tror inte vi gynnas av att spela på stor rink med striktare bedömningar på hemmaplan.

          Kommentar avatar
          Danne, 2 veckor sedanSvara

          Minns minst 4 SOLKLARA utvisningar igår som friades.. bland annat en av de värsta crosscheckingar jag sett.. den på Raymond... var flera liknande situationer som domarna släppte igår, men framförallt en väldans massa fasthållningar, hakningar och slag på klubban. Som är tokförbjudet i shl... Som sagt, Sverige formar bra spelare men inga vinnare. Saknar det sista elaka som krävs där ute. Att göra allt för att vinna.

        • Kommentar avatar
         Jan Håkansson , 2 veckor sedanSvara

         Söderblom får MVG och resten av gänget UG. Raymond som skulle vara vår fixstjärna var grymt blek genom hela turneringen.
         Sedan att våra andra sk stjärnor inte levererar kanske betyder att de inte är bättre. Broberg , Holtz och Björnfot riktigt bleka jämfört med andra lags stjärnor. Håller med Sanny Lindströms artikel idag om att våran egna liga kanske inte är tillräckligt bra och att de nya reglerna slår sönder oss internationellt?

          Kommentar avatar
          Manne, 2 veckor sedanSvara

          Ligan är tillräckligt bra. Tror problemet ligger i bedömningarna. Helt enkelt är domarnivån för svag, överlag. Det kan skilja mycket från match till match, hur bedömningarna är. Som spelare är det jättesvårt, när man inte vet vad som gäller. Bedömningarna måste ligga på en jämn nivå, inte som en berg och dalbana. Upp och ner.

          Kommentar avatar
          TL, 2 veckor sedanSvara

          Sanny verkar ha glömt att Sverige slog Finland två gånger i förra årets turnering... Sen att han dessutom antyder att 2 lag till skulle va bättre en än Sverige, det köper jag inte. Raymond får godkänt av mig. Han stod ut mer än holtz. Men första kedjan saknade Eklund eller Henriksson. Svensk hockey behöver jobba med slutspels-mentalitet och lära sig spela på liten rink. Sen kan jag hålla med om att det blir svårt att spela med kanadensiska domare när man är van vid svenska bedömningar.

          Kommentar avatar
          Nolte, 2 veckor sedanSvara

          Rent skitsnack att nya bedömningar förstör för oss internationellt. Så gick snacket i Karjala (tror jag det va?) också. Men det får folk släppa, svensk ishockey är inte bättre för tillfället, där ligger faktan. Sverige fick mängder med utvisningar med sig idag men spelade väldigt svagt i PP. Finland va ett bättre lag och inget annat. Bara dålig ursäkt att någon skulle ha med vår bedömning i SHL att göra.

          Kommentar avatar
          Rasmus, 2 veckor sedanSvara

          Jag läste också Sannys krönika och uppfattade inte alls att han drog den slutsatsen?

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

          Tack, Nolte, för alltid kloka synpunkter. Något med bedömningar i SHL hade givetvis inget med detta att göra. Däremot vidhåller jag att den mentala aspekten är jätteintressant, varför tappade Sverige i princip allt efter en bra förstaperiod, varför såg spelarna ut att gå in i vägen? ATT det blev förlust mot Finland är ju inte grejen, två jämna lag, det som fascinerar är ju HUR.

        • Kommentar avatar
         Mogge , 2 veckor sedanSvara

         Jag kan hålla med att våra ledande spelare inte var tillräckligt dominanta. Hoppas att detta var ETT undantag och att vi inte halkar ner i en internationell konkurrens.

         • Kommentar avatar
          D, 2 veckor sedanSvara

          Tycker att Sverige mot både Ryssland, USA och Finland (i stora delar av matcherna) saknar både fart, styrka och ork. Känns lite oroväckande och märkligt att motståndarna spelar i ett högre tempo och vinner så mycket närkamper mot Sverige.

          • Kommentar avatar
           D, 2 veckor sedanSvara

           Tycker att Sverige mot både Ryssland, USA och Finland (i stora delar av matcherna) saknar både fart, styrka och ork. Känns lite oroväckande och märkligt att motståndarna spelar i ett högre tempo och vinner så mycket närkamper mot Sverige.

           • Kommentar avatar
            caroline runerås, 2 veckor sedanSvara

            söderblom o alnefeldt matchens bästa lirare... dålig match av både broberg o söderström, men i d här jvm:et spelar inte bara hockeyn roll utan även vilka som klarar av karantänen bäst... sverige gjorde d uppenbarligen inte bäst. Jag gillade d jag såg av sverige i rysslandmatchen period 2 o 3... då var d frejdigt och ett lag som verkade ha ett himla självförtroende. Nya tag om 51 v????

            • Kommentar avatar
             Andreas, 2 veckor sedanSvara

             Tråkigt. Men kan också känna att va fasen...vi är väl lite bortskämda på den här fronten? Men det förtar givetvis inte (med)lidandet från igår.
             Men det är väl lite som kommentatorerna var inne på igår, Sverige har inte haft de bästa förutsättningarna. Stora delar av ledarstaben borta å inget träningsmatchande osv.
             En fråga jag ställer mig som inte följer Djurgården mer än det som skrivs här inne är hur mycket Eklund betyder för Holtz? Tyckte han såg blek ut hela turneringen och jag undrar hur mycket det har med avsaknaden av Eklund att göra?
             En annan fråga. Var det inte snack innan om att Daniel Alfredsson skulle ta del i ledarstaben pga Coronafrånfallen? Menar inte att det nödvändigtvis skulle ändra utfallet. Är mer nyfiken på hur snacket gick där? Men det kanske bara var just snack?

             • Kommentar avatar
              Gurun, 2 veckor sedanSvara

              Man får väl hoppas på att det dåligt spelmässiga var ett resultat av ett svagt lag, och inget annat. Visst glimtade man till ibland, men extremt sällan. Enda gångerna det såg hyfsat ut, var mot blåbärslagen. Även om siffrorna var jämna mot både Ryssland och Finland, så var vi långa stunder helt utspelade och översköljda av dem, och samma sak mot USA. Rätt oroväckande hur man kan vara så svag tempomässigt, förlora alla närkamper, och bli förnedrade i egen zon. Alla topplag såg ut att ha en extra växel, utom vi - där såg det ut som sirap.

              • Kommentar avatar
               Petey, 2 veckor sedanSvara

               JVM Laget var ihåligt! Tyvärr sanningen!

               • Kommentar avatar
                MiR, 2 veckor sedanSvara

                De enda spelarna som kunde gå rakryggade ur rinken igår var Söderblom, Niederbach och Raymond. Resten slutade spela redan i andra perioden. Vansinnig besvikelse är inte ens förnamnet.

                • Kommentar avatar
                 Lövet, 2 veckor sedanSvara

                 Tror att Emer kommer hem med gott självförtroende mer tveksam till Lucas. En mer erfaren coach tror jag hade gjort skillnad. Sen håller jag med om att interjuverna inte sköttes så bra. Frågan bör väl ställas också om inte Sveriges juniorer är överskattade hos NHL-lagen med tanke på hur drafterna ser ut?

                  Kommentar avatar
                  Christoffer , 2 veckor sedanSvara

                  Vilka från årets draft tycker du har sett bättre ut än Raymond?

                  Kommentar avatar
                  Lövet, 2 veckor sedanSvara

                  Tänker på antalet spelare ....

                • Kommentar avatar
                 Conta, 2 veckor sedanSvara

                 Sverige gjorde en bra första period. Slog av på takten i andra och Finland tog över helt. När 2-2 målet blev bortdömt vR det hög tid för timeout, men inte något hä de
                 Sverige otroligt passiva i 3e perio

                 • Kommentar avatar
                  Conta, 2 veckor sedanSvara

                  Sverige otroligt passiva i 3e perioden.
                  Man söarvade nort matchen, backen Broberg var j6 säkerhetsrisk varje gång med puck. Bedrövligt svag Broberg.
                  Nej småkronpäorna har för små

                  • Kommentar avatar
                   Tobias , 2 veckor sedanSvara

                   Allvarligt ... e det tredje han åker på Rubin iår?

                   • Kommentar avatar
                    Gilis , 2 veckor sedanSvara

                    En stilla undran...Vad har hän med mustonen?

                    • Kommentar avatar
                     E23 , 2 veckor sedanSvara

                     Både Söderblom och (självklart) Raymond ska rätt in i laget, och tillåtas göra ett antal dåliga matcher. De har alldeles för stora uppsidor för att inte få den långsiktiga chansen. Tänk dessa två, formtoppade, i ett slutspel.
                     Och ja, Söderblom ska absolut in i något PP.


                     Lämna en kommentar